Brze Cinjenice - Društvo

2
Lider "PzP" nije privođen, ali biće prekršajno kažnjen zbog prekoračenja brzine
Medojevića ne zaustavlja - ni policija!
       - Netačno je da je političar Nebojša Medojević priveden. Njemu je rečeno da dođe u CB Nikšić zbog prekršaja koji je prethodno počinio u saobraćaju. Prekršaj odnosno prekoračenje brzine nije bio navodni već se dogodio i zabilježen je video radarom.o čemu postoji i video dokaz. Medojević, koji je upravljao vozilom kojim se kretao 109 km/h, se nakon toga nije zaustavio na policijski znak već je nastavio kretanje vozilom i kasnije je zaustavljen od strane druge policijske patrole - saopštila je Uprava policije Crne Gore, demantujući izjavu člana "PzP" Nikole Bajčetića da je njegov partijski šef Nebojša Medojević priveden u CB Nikšić.  
 
2
Pola sata poslije ponoći ubačena eksplozivna naprava ispred ambasade SAD
Počinilac izvršio - samoubistvo!
          - Pola sata poslije ponoći ispred objekta Ambasade SAD jedna osoba izvršila je samoubistvo eksplozivnom napravom. Neposredno prije samoubistva osoba je sa raskrsnice kod Sportskog centra ubacila u krug Ambasade SAD jednu eksplozivnu napravu - saopštila je Vlada Crne Gore.
   Ambasada je na svom sajtu izdala je upozorenje građanima SAD da izbjegavaju područje zgrade ambasade, velike skupove, da prate lokalne medije i uputstva vlasti. Sve usluge vezane za izdavanje viza danas su otkazane.  
 
2
„Istraživačko novinarstvo i etički kodeks – prepreke, izazovi i kako dostići profesionalne standarde“
Podrška za - jedinstvenu samoregulaciju!
          - U mjeri u kojoj mediji sami budu težili jedinstvenoj samoregulaciji, imaće punu podršku Vlade, koja neće žaliti ni resurse, ni truda da učini ekonomski održivim koncept medijske samoregulacije, naravno ne miješajući se u nezavisnost samoregulacije - istakao je Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade Crne Gore, na konferenciji „Istraživačko novinarstvo i etički kodeks – prepreke, izazovi i kako dostići profesionalne standarde“, koju organizuje Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore i Balkanska mreža istraživačkog novinarstva, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.  
 
2
Konstitutivna sjednica Operativnog tima za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama
Akcenat na - povratnike!
       - Na ovaj način ćemo doprinijeti boljoj primjeni Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i efikasnijoj zaštiti žrtve. Akcenat ćemo staviti na slučajeve nasilja u porodici koji su kompleksniji po svojoj strukturi, kao i na predmetima u kojima su počinioci nasilja bili povratnic - ukazao je na konstitutivna sjednica Operativnog tima za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, na čiju je inicjativu tim i formiran.  
 
2
Sastanak ministara zdravlja Jugoistočne Evrope sa tematskim fokusom na imunizaciju u Podgorici
Efikasniju imunizaciju - dugujemo djeci!
    - Vjerujem da će ove ministarske konsultacije doprinijeti jačanju ukupne stručne, društvene i političke podrške stavu Svjetske zdravstvene organizacije da vakcinacija spašava živote, jer zdravlje i životi ljudi, a pogotovo djece, apsolutni su prioriteti svih nas. Posebno nas raduje što smo se okupili u Crnoj Gori, spremni da djelujemo i prevaziđemo izazove, da naše programe imunizacije učinimo efikasnim - jer to dugujemo našoj djeci i našim građanima - naglasio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, otvarajući danas sastanak ministara zdravlja Jugoistočne Evrope sa tematskim fokusom na imunizaciju, koji je Regionalna kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u saradnji sa Vladom Crne Gore organizovala u Podgorici. 
 
2
Poslije objavljivanja snimka intervencije policije
Identitet službenika - daće tužiocu!
       - Službenici Centra bezbjednosti Podgorica provjerama su došli do identiteta službenika Interventne jedinice CB Podgorica koji su prikazani na snimku. Podaci o identitetu ovih policijskih službenika će biti dostavljeni nadležnim tužiocu u najkraćem roku, radi daljeg postupanja - saopštila je Uprava policije Crne Gore povodom mjera koje su - poslije objavljivanja snika intervencije policije - naložili ministar unutrašnjih poslova i direktor Uorave policije kako bi se ovaj događaj u potpunosti rasvijetlio i kako bi se adekvatno procesuirao pred nadležnim organima. 
 
2
Viši sud u Podgorici
Medojeviću potvrđena optužnica!
    - Rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici potvrđena je optužnica Specijalnog državnog tužilaštva kojom se okrivljenom M. N. stavlja na teret izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 1 u vezi st. 6 KZ CG - saopštila je savjetnica za odnose sa javnošću u Višem sudu Aida Muzurović.
Protiv ovog rješenja žalba nije dozvoljena. 
 
2
Uprava policije Crne Gore povodom snimka „Sramno: Batinaši u policijskim uniformama brutalno prebili djecu“
Odgovorno ispituju - sve okolnosti!
       - Službenici Centra bezbjednosti Podgorica, nakon što su se upoznali sa sadržinom snimka, već preduzimaju sve mjere i radnje u cilju okolnosti koje se odnose na snimak. Policija će se prema sadržini ovog snimka odnijeti odgovorno i ispitati sve okolnosti događaja i shodno tome preduzeti aktivnosti iz svoje nadležnosti koje se odnose i na utvrđivanje eventualne odgovornosti policijskih službenika - saopštila je Uprava policije Crne Gore povodom snimka koji je objavljen na portalu IN4S.net, u sklopu teksta pod nazivom „Sramno: Batinaši u policijskim uniformama brutalno prebili djecu“. 
 
1
Vlada Crne Gore o odluci Agencije za sprječavanje korupcije
Očekuju reakciju - ministra!
    - U vezi sa Odlukom Agencije za sprječavanje korupcije br. UPI-02-01-10/17 od 16. februara 2018. godine, koja je objavljena danas, a kojom je utvrđeno da je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović prekršio Zakon o sprječavanju korupcije, obavještavamo javnost da ta Odluka podrazumijeva najprije reakciju ministra Pejovića, a nakon upoznavanja sa Odlukom – i reakciju Vlade i predsjednika Vlade - saopštila je Vlada Crne Gore, napominjući da ona i njen premijer podržavaju rad i djelovanje Agencije za sprječavanje korupcije, i poštuju njene odluke, prepoznajući ne samo sistemsku ulogu, već i širi značaj Agencije u kontekstu obaveza Crne Gore. 
 
1
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin o planiranim izmjenama zakona o RTCG
Obezbijediće garancije - pune nezavisnosti!
    - Želimo snažan i kredibilan javni servis, kojem se vjeruje i koji će profesionalno i objektivno izvještavati o pitanjima od javnog interesa. Takav javni servis, koji je ključna koheziona snaga društva, a ne poligon za bilo čije političke, poslovne ili druge interesne uticaje, nasušna je potreba Crne Gore - upoznao Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade Crne Gore, predstavnike nacionalnog javnog servisa i nacionalnog medijskog regulatora, predsjednika Savjeta RTCG Vladimira Pavićevića, generalnu direktoricu RTCG Andrijana Kadiju, predsjednika Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM) Ranka Vujovića i direktora AEM Abaza Džafića, sa osnovnim intencijama Vlade prilikom predlaganja izmjene Zakona o RTCG, aktivnosti koja je Programom rada Vlade planirana za četvrti kvartal 2018.  
 
1
Predsjednici Crne Gore i Kosova potpisali zajedničku izjavu
Apeluju na - ratifikaciju!
Zajedničku izjavu kojom su pozvali Skupštinu Kosova da izvrši ratifikaciju Sporazuma o državnoj granici Crne Gore i Kosova potpisanog u Beču 26. avgusta 2015. danas u vili "Gorica" potpisali su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i Kosova Hašim Tači.
Zajednički poziv upućen je polazeći od međusobnog povjerenja, dobre volje i potrebe daljeg unapređenja odnosa a poštujući suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost obije države, uz ispunjavanje obaveze iz Povelje UN i poštovanja Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan.  
 
1
Otvoren objekat mjesne ambulante Doma zdravlja Podgorica u selu Beri
Selu dostupnija - zdravstvena zaštita!
    - Otvaranjem zdravstvene ambulante u Berima stvaraju se uslovi za širenje i unapređenje primarne zdravstvene zaštite na ovom području i to kroz povećanje učestalosti prisustva tima izabranog doktora, kao i uvođenje novih usluga potrebnih domaćinstvima koji stalno žive na ovom području. Zdravstvena zaštita na seoskom području imperativ je Ministarstva zdravlja, tako da ćemo i ubuduće, primjereno mogućnostima, unapređivati zdravstvenu zaštitu stanovnika ruralnih područja, čime Vlada Crne Gore šalje jasnu poruku građanima Crne Gore, koji žive i privređuju na seoskom području, da će se odgovorno i predano raditi na stvaranju uslova za unapređenje kvaliteta njihovog života, na svakom dijelu teritorije naše države - poručio je ministar zdravlja Kenan Hrapović, koji je sapotpredsjednikom Vlade Crne Gore Milutinom Simovićem danas u Berima otvorio ambulantu. 
 
1
Glasovima vladajuće koalicije u Skupštini Crne Gore usvojeno više predloženih zakona
Jovetić u - Savjetu RTCG!
          Drugog dana sjednice Drugog vanrednog zasijedanja u 2018. poslanici u Skupštini Crne Gore - sa 38 glasova za, dva uzdržana i jednim protiv, bez opozicionih kolega - usvojili su Prijedlog liste za imenovanje jednog člana Savjeta RTCG po ovlašćenom predlagaču i izabrali profesora sa Univerziteta Donja Gorica Ivana Jovetića za člana Savjeta RTCG.
 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore završio zvaničnu posjetu Republici Kosovo
Ocijenili da - imaju jasne vizije!
- Uz ocjenu da i Crna Gora i Republika Kosovo imaju jasne vizije svoje budućnosti u evropskim integracijama, ponovljenu poršku Crne Gore evropskoj i evroatlantskoj perspektivi Kosova, kao i potvrđivanjem odličnih političkih odnosa dviju susjednih i prijateljskih država sa predsjednicima Kosova Hašimom Tačijem i Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković okončao je danas posjetu Republici Kosovo. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore doputovao u dvodnevnu zvaničnu posjetu Republici Kosovo
Narodi žele - da zajedno putuju!
         - Ova posjeta svedoči da narodi Crne Gore i Kosova nisu samo susjedi nego su i narodi koji se vole i koji žele da zajedno putuju na evropskoj perspektivi i evroatlanstkom putu. Ti dobri odnosi koje potvrđuje ova posjeta i sva dešavanja koja će se desiti između naših zemalja u narednom periodu duboko sam uvjeren da će biti dobar primjer za dobre odnose među svima nama u regionu - naglasio je premijer Kosova Ramuš Haradinaj na konferenciji za novinare, zahvalio premijeru Markoviću na posjeti i izrazio uvjerenje da će odnosi Crne Gore i Kosova biti primjer za dobre odnose među regionu.
- I jedna i druga zemlja zaslužuju da budu više razvijene, a da njihovi građani žive bolje. I Kosovo i Crna Gora imaju nesporne razvojne resurse i spremni smo da uradimo sve da naše potencijale stavimo u funkciju razvoja naših zemalja i kvaliteta života njihovih građana - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je doputovao popodne u Prištinu, u dvodnevnu zvaničnu posjetu Republici Kosovo.    
 
1
šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav u emisiji "Iz pravog ugla" TVCG o smijenjenim članovima Savjeta RTCG
Moraju se poštovati - odluke suda!
    - Jedna stvar je veoma jasna - da odluke sudova moraju da se poštuju. Dakle, ja se nadam da će ovo pitanje biti riješeno ranije, a ne kasnije, tako da možemo pozitivno, ili barem više pozitivno, da izvještavamo o slobodi medija u našem sljedećem izvještaju - poručio je šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav u emisiji "Iz pravog ugla" TVCG da se Goran Đurović i Nikola Vukčević vrate u Savjet RTCG. 
 
1
U okviru Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu
Otvorena - Ulica Podgorica!
      - Ova ulica je popločana crnogorskim naporima i uspješno postignutim ciljevima, uz visoke standarde sjeverno-atlantske zajednice, kao i izazovima koje smo takođe uspješno prevazilazili, pokazujući zrelost institucija i potpunu posvećenost punoj integraciji u porodicu modernih demokratija -- naglasio je ministar odbrane mr Predrag Bošković, otvarajući danas, sa vrhovnim komandantom Savezničkih snaga za Evropu, generalom Kertisom Skaparotijem, u okviru Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu, Ulicu Podgorica, koja je dobila ime u čast Crne Gore, kao nove članice Alijanse. 
 
1
Institut za javno zdravlje Crne Gore
Od morbila - oboljelo još dvoje!
- Uzimajući u obzir ranije dokazano oboljele, u Crnoj Gori je od početka godine infekcija virusom morbila dokazana kod ukupno pet pacijenta. U svim slučajevima radilo se o „uvozu“ virusa pri čemu lokalna transmisija morbila kod nas još uvijek nije registrovana - sapštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore koji je danas potvrdio oboljevanje od morbila još kod dva pacijenta. 
 
0
“Dan umjetničkog obrazovanja”
Besplatno pozorište - čuva dušu učenika!
       - Ako ne sačuvamo dušu djeteta, izgubili smo čovjeka. Zato je upoznavanje djece sa sobom kroz kulturu, naš način da damo doprinos čuvanju njihove duše, poručeno je na današnjem otvaranju projekta “Dan umjetničkog obrazovanja” koji će u ovom polugodištu oko 2 000 djece organizovano i besplatno dovesti u Kraljevsko pozorište Zetski dom i Narodni muzej.  
 
0
Evropski komesar za politiku evropskog susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han
Pristupanje EU - nacionalni cilj!
    - Strategija za Zapadni Balkan nacrtala skicu puta kako bi Crna Gora bila spremna za članstvo u perspektivi 2025., kao i da taj put zavisi isključivo od objektivnih zasluga i rezultata Crne Gore. Veoma sam zahvalan što Crna Gora predstavlja primjer na drugom ključnom kriterijumu dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje i što je već ostvarila dobar napredak u pristupnim pregovorima - istakao je Evropski komesar za politiku evropskog susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han danas na prvoj zajedničkoj sjednici Odbora za evropske integracije i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, prenio poruke iz Strategije “Vjerodostojna perspektiva proširenja i pojačana saradnja EU sa Zapadnim Balkanom.
Han je zaključio da pristupanje EU mora biti nacionalni cilj, a na pitanje o slučaju Gorana Đurovića u Savjetu RTCG Han je napomenuo da treba ispoštovati odluku suda. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|