Brze Cinjenice - Društvo

0
Odbora za bezbjednost saslušao čelnike MUP, Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Vrhovnog i Glavnog specijalnog tužilaštva
Za veću bezbjednost - izmijeniti i zakone!
- Ukoliko je neophodno, snažno ćemo podržati donošenje novihh, izmjene i dopune postojećih zakona kako bi se osnažio rad bezbjednosnog sektora, a borba protiv svih vidova kriminala bila efikasnija. Odbor poziva Vladu da u skladu sa svojim ustavnim ovlešćenjima preduzme sve mjere na jačanju sistema bezbjednosti kako kadrovske, tehničke, tako i finansijske, čimebi se obezbijedila sigurnost za sve građane u Crnoj Gori - naglasio je Obrad Stanišić, predsjednik Odbora za bezbjednost koji je danas saslušao čelnike Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Vrhovnog i Glavnog specijalnog tužilaštva. 
 
3
Agencija za sprječavanje korupcije utvrdila da je Vanja Ćalović Marković prekršila Zakon o sprječavanju korupcije
Borbu protiv korupcije - naplatila duplo!
- Agencija za sprječavanje korupcije, postupajući po zahtjevu Vuka Maraša za pokretanje postupka kojim se traži da se utvrdi povreda odredbi Zakona o sprječavanju korupcije u odnosu na članicu Savjeta ASK Vanju Ćalović Marković, donijela je Odluku kojom se utvrđuje da je Vanja Ćalović Marković kao javni funkcioner prekršila član 7 stav 1 i 2, i član 8 Zakona o sprječavanju korupcije.
Ona je za vrijeme obavljanje javne funkcije članice Savjeta Agencije, kao izvršna direktorica MANS 4. decembra 2015. zaključila ugovor, po osnovu kog je ta nevladina organizacija prihodovala 149 hiljada eura, a povodom parlamentarnih izbora 2016. Ugovorom je bila predviđena obaveza podnošenja prijava ASK, organu vlasti u kojem obavlja javnu funckiju.  
 
3
Zbog nemogućnosti izbora članova Sudskog savjeta
Dopuniti zakon - sadašnji da produže!
       - Vršeći odgovorno svoju nadležnost, Vlada je predložila dopune ovoga zakona, na način što će predsjednik i članovi nastaviti da vrše dužnost do proglašenja novog sastava Sudskoga savjeta - istakao je na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade Crne Gore potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin. 
 
3
Po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Beograd
Čačanin lišen slobode!
          Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Podgorica su, postupajući po operativnim podacima lišili slobode Vladimira Jelisavčića (27) iz Čačka, Republika Srbija, koji se potraživao po međunarodnoj potjernici raspisanoj od strane NCB Interpol Beograd.  
 
3
Za projekat ‘’BEZ DILEME – ANTIFAŠIZAM’’
KIC POP horu - povelja boraca!
Članovi delegacije Saveza udruženja boraca NOR i antifašista Crne Gore uručili su danas KIC POP HORU Povelju za posebne zasluge u razvoju i unaprjeđenju antifašizma u našoj državi, a povodom njihovog izvanrednog projekta ‘’BEZ DILEME – ANTIFAŠIZAM’’, odnosno osam prema mišljenju mnogih spektakularnih i nezaboravnih koncerata partizanskih i antifašističkih pjesama u Podgorici i Nikšiću. 
 
3
U Višem sudu nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Odbrana prijetila - napuštanjem!
          - Današnje zabrane najgrublje su kršenje prava na odbranu. Takvo postupanje Vijeća dalo bi za pravo svim braniocima da uskrate svoje prisustvo u daljem toku postupka, dok se stav suda u odnosu na odbranu i Tužilaštvo ne ujednači. Vođeni interesima nevino optuženih državljana Srbije, nastavićemo rad - saopštili su danas advokati odbrane na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. Sudsko vijeće ostalo je dosljedno da neće biti čitane privatne poruke svjedoka saradnika, što bi narušilo Ustavom garantovano pravo na privatnost.
Prethodni zahtjev odbrane za izuzećem glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića vrhovni državni tužilac Ivica Stanković odbio je kao neosnovan. 
 
2
Službenici Uprave policije MUP – Grupe policije za bezbjednost saobraćaja registrovali dva teška saobraćajna prekršaja
Mladići jurili - 162 km/h i 186 km/h!
Službenici Uprave policije MUP – Grupe policije za bezbjednost saobraćaja su registrovali dva teška saobraćajna prekršaja, u kojima su dva mlada vozača vozila brzinom od 162 km/h i 186 km/h. Protiv njih podnijete su prekršajne prijave i na licu mjesta privremeno su im oduzete vozačke dozvole.  
 
2
Održani lokalni izbori u 10 opština i GO Golubovci
Triijumf liste - "Za dobro građana"!
Osim u Plavu i Rožajama, "Demokratska partija socijalista" dobila je najviše glasova na lokalnim izborima koji su danas održani u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Žabljaku, Kolašinu, Pljevljima, Šavniku i u gradskoj opštini Golubovci.
Na osnovu 97 odsto obrađenog biračkog materijala CEMI, u Skupštini Glavnog grada lista "Za dobro građana Podgorice - Milo Đukanović" osvojila je 32 mandata, "Aleksa Bečić - Dritan Abazović - Podgorica za 21.vijek " 17 mandata, "Demokratski front" - "Socijalistička narodna partija" 8, "Socijaldemokrate - Ivan Brajović" 3 mandata.
Koalicija "DF - SNP" saopštila je da ne priznaje izbore i apelovala je na koaliciju "Za 21. vijek" da organizuje proteste, što su njeni lideri odbili. 
 
2
Upravi policije tokom izbornog dana prijavljen 21 događaj
Postupili po - svakoj prijavi!
         - Upravi policije je tokom današnjeg izbornog dana, shodno trenutnim podacima, prijavljen 21 događaj u jednom broju opština u kojima se održavaju lokalni izbori, a koji se odnose na dešavanja u vezi sa izborima.
Od ovog 21 događaja, u Podgorici je prijavljeno 12, u Bijelom Polju četiri, u Baru dva, u Pljevljima jedan, u Rožajama jedan i u Kolašinu jedan događaj.
Službenici Uprave policije su postupili po svakoj prijavi i preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore iz Pljevalja poručio
Država će riješiti - problem kriminala!
- Želim da jasno saopštim da je kriminal stao naspram države bez obzira o kojim se kriminalnim grupama radi. Da li se radi o kriminalnim grupama iz Crne Gore ili regiona, ili Amerike ili Evrope. Oni sada imaju problem sa Državom. Država će taj problem riješiti koristeći sva moguća raspoloživa sredstva koja pripadaju jednom demokratskom drustvu da bi to ono bilo bezbijedno i sigurno – poručio je iz Pljevalja predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković. 
 
2
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. prekinuto i biće nastavljeno 31.
Odbrana traži - izuzeće Katnića!
    Na zahtjev advokata odbrane Jugoslava Krpovića i Miroja Jovanovića da se specijalni državni tužilac Milivoje Katnić izuzme iz postupka, predsjednica sudskog vijeća Suzana Mugoša prekinula je danas suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. i nastavak zakazala za 31. u devet.
Katnić se našao na "optuženičkoj klupi" zbog konstatacije da je Svesrpski četnički pokret formiran za akcije poput one koja je bila planirana za Podgoricu, a da se kasnije ne bi moglo ući u trag Ravnogorskom četničkom pokretu. 
 
2
Vlada Crne Gore
Drljević imenovan - za pregovarača sa EU!
Dosadašnjeg generalnog direktora Generalnog direktorata za Evropsku uniju i regionalnu saradnju u Ministarstvu vanjskih poslova Aleksandra Drljevića Vlada Crne Gore danas je imenovala na dužnost glavnog pregovarača Crne Gore i Evropske unije. Na dužnost zamjenika glavnog pregovarača za poglavlje pravne tekovine EU imenovan je Miodrag Radović, raniji sekretar Ministarstva evropskih poslova, a na dužnost zamjenice glavnog pregovarča – nacionalne IPA koordinatorke Ivana Glišević-Đurović, ranija generalna direktorica za evropske fondove Ministarstva evropskih poslova. 
 
2
Predsjednik Crne Gore na panelu „Zapadni Balkan između neriješene prošlosti i novonastalih izazova“
Ne treba čekati - pred vratima EU!
       - Crna Gora nije država koja inferiorno gleda na svoje partnerstvo sa EU. Ne mislimo da treba stojati, klečati, moliti da se otvore vrata EU. Ne, mi vidimo Evropu kao zajedničku odgovornost. Spremni smo da preuzmemo svoj dio odgovornosti za stabilnost i dalji napredak Evrope i ne govorim kao neko sa Balkana ko moli. nego kao evropljanin koji ima svoje viđenje kako je moguće unaprijediti uslove u Evropi, kako je moguće Evropu kao naš zajednički prostor, kao naš zajednički interes učiniti globalno konkurentnim - zaključio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na panelu „Zapadni Balkan između neriješene prošlosti i novonastalih izazova“, u sklopu osmog "2BS Foruma" u Budvi. 
 
2
Premijer Duško Marković na otvaraju Foruma To Be Secure
Balkan i dalje - „nedovršen posao“
    - Crna Gora je na nepovratnom i stabilnom putu koji smo davno i bez dilema zacrtali. Ali Balkan je i dalje ´nedovršen posao´. I prva diskusija na ovom forumu, rekao bih s punim pravom, posvećena je Zapadnom Balkanu i raskoraku između problema zaostalih iz prošlosti i izazova koje je donijelo moderno doba. Promijenjena geopolitička situacija u kojoj se Balkan još jednom našao na sudaru interesa, ilegalne migracije, terorizam, porast hibridnih prijetnji, ekonomska nestabilnost... samo su neka pitanja koja opterećuju region. Međutim, važno je prepoznati pozitivne trendove, ohrabriti ih i dodatno podstaći. Procesi priključenja EU i NATO-u su se istorijski pokazali, i nastavljaju da to budu – glavni pokretači demokratskih i reformskih procesa. Svjedoci smo da postoje pokušaji da se osujeti opredjeljenost regiona da bude dio evropske i evroatlantske porodice. Zato je važno raditi na očuvanju i punom ostvarenju ove vizije. Svaka alternativa ovim procesima nas vraća unazad i ugrožava demokratske i civilizacijske iskorake koje smo napravili – ukazao je premijer Duško Marković obraćajući se učesnicima osmog Foruma To be Secure – skupa na kojem se tradicionalno svake godine okuplja više stotina zvaničnika, predstavnika akademske zajednice i stručnjaka iz oblasti bezbjednosti i vanjske politike. 
 
2
Da je vječna Crna Gora
Srećan Dan nezavisnosti!
 
 
2
Inauguracioni govor prilikom polaganja predsjedničke zakletve Mila Đukanovića na svečanoj sjednici Skupštine Crne Gore na Cetinju
Objediniću sve za - modernu Crnu Goru!
- Uložiću napor da objedinim političke subjekte i civilni sektor, sve društvene snage oko državnog projekta moderne Crne Gore u okviru NATO i EU, kao adekvatnog ambijenta za
stvaranje naše bolje budućnosti. Svoj izbor smo napravili
vođeni nacionalnim interesima. Očekujemo od svih, uključujući
itradicionalne prijatelje da to razumiju i da poštuju
naše pravo na vlastiti izbor naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u inauguracionom govoru rilikom polaganja predsjedničke zakletve na svečanoj sjednici Skupštine Crne Gore na Cetinju.
Govor predsjednika Crne Gore prenosimo integralno:  
 
1
U Skadru potpisan Protokol o saradnji policija Crne Gore i Albanije tokom ljetnje turističke sezone
Patroliraju zajedno - sedmo ljeto!
- I ove godine, sedme zaredom, policijski službenici iz Albanije biće upućeni na rad u Crnu Goru tokom narednih ljetnjih mjeseci, gdje će na primorju, u tri smjene u trajanju po 20 dana, patrolirati zajedno sa crnogorskim kolegama - predviđeno je Protokol o saradnji policija Crne Gore i Albanije tokom ljetnje turističke sezone 2018. koji su danas u Skadru potpisali VD direktora Uprave policije MUP Crne Gore Vesko Damjanović i zamjenica generalnog direktora Policije Republike Albanije i direktorica granične policije Aida Hajnaj Veizaj.
Osim policijskih službenika iz Albanije, na rad u Crnu Goru će, od 01. jula do 01. septembra, shodno protokolima biti upućeni i policijski službenici iz Italije, Hrvatske, Makedonije i Srbije.  
 
1
Crnogorski premijer na sesiji Bečkog ekonomskog foruma
Kao region - obogatićemo EU!
      - Kao region imamo vrijednosti kulture, možemo EU samo obogatiti i oplemeniti, a nećemo je ugrožavati - zaključio je crnogorski premijer Duško Marković izlaganje na sesiji Bečkog ekonomskog foruma u Sofiji.
- Danas je največi napor da naše administracije naučimo da ne otvaraju probleme tamo gdje ih nema - ukazao je Marković. 
 
1
Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o Projektu rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima
Do stana - bez učešća!
- Za nastavak projekta, u kome je do sada oko 2100 građana riješilo stambeno pitanje, obezbijeđeni su najpovoljniji kreditni uslovi: fiksna kamatna stopa od 2,99 odsto, ročnost od 20 godina i nije potrebno obezbijediti učešće tokom podizanja kredita. Ukupna vrijednost projekta je 20 miliona eura, od kojih sa 10 miliona učestvuje Evropska banka za razvoj, a sa 10 miliona će učestvovati komercijalne banke - istaknuto je na sjednici na kojoj je Vlada Crne Gore danas usvojila Informaciju o Projektu rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima – nastavak Projekta 1000+ III Faza i prihvatila Ugovor o pružanju usluga između Ministarstva održivog razvoja i turizma i PROCON doo Nacionalne jedinica za implementaciju projekata iz oblasti komunalnih djelatnosti i zaštite životne sredine. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković o Samitu EU – Zapadni Blakan u Sofiji
Dobili perspektivu - ključnog razvoja!
      - Crna Gora ima razloga da bude zadovoljna, što smo u Deklaraciji na naše insistiranje dobili, i da kažemo, perspektivu ključnog razvoja, ključnog infrastrukturnog projekta, tzv. „plavog aut-oputa“ ili Jadransko-jonske ceste. Na naše insistiranje, koje je započeto još u Londonu, taj put je ušao u evropsku agendu, agendu evropskih transatlanskih koridora koje će finansirati Evropska komisija i, rekao bih, da je to dobra vijest za Crnu Goru, za svakog građanina, za privredu, za poslodavce i ukupne naše perspektive - zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sumirajući ocjene Samita EU – Zapadni Blakan u Sofiji. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|