Brze Cinjenice - Društvo

1
Svečanom sjednicom Skupštine Glavnog grada, obilježen 19. decembar, Dan oslobođenja Podgorice
Radili vrijedno - i dnevno i kapitalno!
    - Autentičan pečat razvoju grada dali smo kroz projekte i kapitalne investicije realizovane u toku ove godine, ali i mnogim započetim i najavljenim za narednu godinu. Uz značajne investicije, pratimo moderne trendove u gradnji infrastrukturnih objekata na svim poljima, razvijamo i valorizujemo turističke potencijale, kulturne i sportske resurse Podgorice, čemu su svjedoci naši građani. Politikom ravnomjernog razvoja unapređujemo život na svim područjima – od urbanog jezgra Podgorice do svakog prigradskog i ruralnog područja. Uvjeren sam da ogromna većina naših građana prepoznaje naše svakodnevne, a ne samo strateške napore i rezultate - naglasio je Slavoljub Stijepović, gradonačelnik Podgorice, na svečanoj sjednici Skupštine Glavnog grada kojom je obilježen 19. decembar, Dan oslobođenja Podgorice.
Nagrade "19. decembar" dobili su Službi zaštite Glavnog grada, vlasniku kompanije “Voli” Draganu Bokanu i kompozitoru i kantautoru Slobodanu Kovačeviću, kao i najboljim studentima glavnog grada za 2017. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore raygovarao sa rukovodstvom Podgorice
Rezultati za - dalju podršku!
- Rezultati postignuti za vrijeme aktuelne vlasti u Podgorici su impresivni. To je za svaku pohvalu i za takav rad imaćete podršku Vlade i u narednom period - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u razgovoru sa rukovodstvom Podgorice – gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem, predsjednikom Skupštine Glavnog grada dr Đorđem Suhihom, kao i zamjenicima gradonačelnika Časlavom Vešovićem i Borisom Mugošom.
Razgovor je upriličen uoči sjutrašnjeg Dana Glavnog grada. Predsjednik Marković čestitao je sjutrašnji praznik građanima Podgorice i rukovodstvu Glavnog grada.  
 
1
U višemjesečnoj policijskoj akciji "Trik" presječen krijumčarski lanac
Oduzeta tona droge - 12 uhapšeno!
       Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za borbu protiv droge Sektora kriminalističke policije su u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom realizovali višemjesečnu akciju pod nazivom „Trik“ (Trick) tokom koje su pronašli i oduzeli ukupno 982 kilograma marihuane, 1,7 kg heroina i oko 3 kg smjese za miješanje sa opojnim drogama radi dobijanja na masi. Ukupno je lišeno slobode 12 osoba. Ovom akcijom razbijena je kriminalna grupa za koju se sumnja da je krijumčarila marihuanu i heroin na međunarodnom nivou i presječen je lanac krijumčarenja i prodaje ovoh opojnih droga - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
1
Međunarodno udruženje žena Crne Gore sjutra organizuje Božićni bazar u "Delta City"
Prikupljaće novac - za Centar za autizam!
       Božićni bazar, koji organizuje Međunarodno udruženje žena Crne Gore, biće sjutra od 10 do 18 organizovan u "Delta City". Ovogodišnja misija humanitarnog Bazara je da se obezbijede sredstva za novoosnovani Centar za autizam iz Podgorice, a učestvovaće 15 abmasada i diplomatskih predstavništava.
Tradicionalnu manifestaciju podržavaju brojne kompanije, ambasade i volonteri, tokom proteklih godina ona je postala događaj koji ima za cilj prikupljanja sredstava namijenjena institucijama, organizacijama i pojedincima kojima je to neophodno.
 
 
1
U akcija „Vardar“ krivična prijava protiv osam fizičkih i šest pravnih lica
Neosnovano podigli - pet miliona!
- Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, u nastavku akcije kodnog naziva „Vardar“, 12.12.2017. godine podnijeli krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv 8 fizičkih i 6 pravnih lica osnovanih u Crnoj Gori, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije u vezi krivičnog djela utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
1
Od januara Crna Gora preuzima predsjedavanje Američko-jadranskom poveljom (A5)
Interes svih - prosperitetan Zapadni Balkan!
         - Interes svih članica i posmatrača A5 jeste dugoročno stabilan i prosperitetan Zapadni Balkan, evropska i evroatlantska integracij i jačanje regionalne saradnje najbolji su garanti za postizanje ovog cilja. Američko – jadranska povelja jedan je od najvažnijih regionalnih mehanizama za saradnju u oblasti bezbjednosti i integracija to se pokazalo tokom čitavog makedonskog predsjedavanja - ukazao je ministar vanjskih poslova Crne Gore profesor dr Srđan Darmanović u Skoplju na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje (A5) kojom će od januara predsjedavati Crna Gora.  
 
1
Ruski državljani osumnji osumnjičeni za krivično djelo falsifikovanje isprave
Falsifikati otkriveni - na graničnim prelazima!
          Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta Sektora kriminalističke policije rasvijetlili su falsifikovanje isprava odnosno ovjeravanje putnih isprava ruskim državljanima falsifikovanim pečatom kako bi ova lica regulisala boravak u Crnoj Gori. Za ovo krivično djelo osumnjičene su dvije osobe, državljani Reuske Federacije. Falsikovanje je otkriveno na graničnim prelazima. 
 
1
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. biće nastavljeno sjutra
Pretres prekinule - uvrede optuženih!
       Poslije niza uvreda, pa i prijetnji koje su iznijeli optužeeni za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. predsjedavajuća sudskog vijeća Suzana Medenicadaljila je do kraja današnjeg pretresa optužene Branku Milić, Sašu Čađenovića, Milana Kneževića, Milana Dušića i Andriju Mandića. Udaljen je i svjedok saradnik Saša Sinđelić, pa će pretres biti nastavljen sjutra u 10.  
 
1
Administrativni odbor Skupštine Crne Gore
Jednoglasno za - razriješenje Ivanovića!
       Administrativni odbor Skupštine Crne Gore jednoglasno je danas utvrdio Predlog odluke o razrješenju člana Savjeta Agencije za elektronske medije Darka Ivanovića.
Agencija za sprječavanje korupcije utvrdila je da je Ivanović kao javni funkcioner prekršio čl. 11 i 13 Zakona o sprječavanju korupcije tako što je nakon isteka zakonom propisanog roka, istovremeno sa javnom funkcijom obavljao i dužnost ovlašćenog zastupnika u privrednom društvu „Agencija medija N-Gage“ DOO Podgorica. 
 
1
Zimska bezbjednosna radionica „Informaciono ratovanje i novi svjetski poredak: studija slučaja za Zapadni Balkan“
Informacija postala - sredstvo modernog ratovanja!
- Razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija značajno je promijenio prirodu današnjih konflikata. Informacija, kao resurs od strateškog značaja, postala je glavno sredstvo modernog ratovanja - ukazao je ministar odbrane, mr Predrag Bošković, otvarajući danas Zimsku bezbjednosnu radionicu „Informaciono ratovanje i novi svjetski poredak: studija slučaja za Zapadni Balkan“, koja je danas, u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore, održana u podgoričkom hotelu „Hilton“. 
 
0
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović o nasljedniku na funkciji
Đukanović - garant odbrane vrijednosti!
- Za svog nasljednika, ili za onoga ko će doći na moje mjesto, ja sam vrlo davno obznanio svoj stav. Ja mislim da prvi čovjek vladajuće Partije treba da bude Predsjednik Crne Gore. Sa ove pozicije Crna Gora svoje vrijednosti i dalje treba da brani. Nijesu one definitivno zaštićene i mislim da u ličnosti predsjednika DPS se ima garant odbrane vrijednosti Crne Gore. Ja sam iz sve snage i uvijek govoreći njemu samom smatrao da treba da se prihvati dužnosti Predsjednika Države, očekujući da ostvari pobjedu, ako se kandiduje, u prvom izbornom krugu i vjerujem da u ličnoj ravni treba da donese odluku koja je u funkciji onoga što je očekivanje onih koji ga podržavaju - odgovorio je novinarima predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koga bi volio da vidi kao nasljednika na funkciji.
Vujanović je novinarima odgovorio i na pitanja odlazi li zadovoljan doprinosom pomirenju podijeljenog društva, o Izvještaja EK o slobodi medija i borbi protiv korupcije, o povratku "DF" u parlament:  
 
0
Otvoren 19. Cetinjski parlamentarni forum na temu „Parlament i masovne komunikacije“
Jedno drugom - prijeko potrebni!
    - Demokratija je u civilizaciji vjerovatno pojam koji izaziva najviše povjerenja, ali i nepovjerenja. Danas je dobila konkurenta: o medijima se govori, polemiše i diskutuje sa istim žarom kao o demokratiji. Demokratija i masovni mediji su prijeko potrebni jedno drugom, kao opozicija i pozicija. U tom sukobu, kao u velikom prasku, nastaje novi svijet i nova ideja. Prije svega zahvaljući informaciji – naglasio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, otvarajući danas 19. Cetinjski parlamentarni forum na temu „Parlament i masovne komunikacije“. 
 
0
U 14. akciji u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa u Herceg Novom, Budvi i Nikšiću dvije osobe lišene slobode
Oduzeta velika količina - oružja i municije!
          - Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Budva, Centra bezbjednosti Herceg Novi i Centra bezbjednosti Nikšić su, uz podršku Specijalne antiterorističke jedinice i Posebne jedinice policije, a u koordinaciji Sektora kriminalističke policije, u nastavku aktivnosti koje se preduzimaju u cilju borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa, preduzimajući unaprijed planirane mjere i radnje usmjerene na rasvjetljavanje najtežih krivičnih djela nastalih kao posljedica sukoba OKG, kao i na sprječavanje daljih krivičnih djela, u koordinaciji sa nadležnim tužiocima i uz prethodno pribavljanje naredbi od strane nadležnih sudija za istragu, danas izvršili pretrese u ova tri grada na ukupno 19 lokacija koje koriste članovi organizovanih kriminalnih grupa, bezbjednosno interesantna i njima bliskih osoba. Za sada su dvije osobe lišena slobode – jedna u Herceg Novom i jedna u Budvi. Oduzeta je velika količina oružja i municije, bombe, eksploziv, sporogoreći štapini, vozila, novac, sredstva komunikacija i druge stvari predmeti - saopštila je Uprava policije Crne Gore.  
 
0
Specijalno državno tužilaštvo o današnjem prekidu pretresa u sudskom procesu pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora
Odbrana nastavlja - da ometa i odugovlači!
- Odbrana okrivljenih u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora zamjenom teza i iznošenjem poluistina nastavlja sa uobičajenom praksom odugovlačenja i ometanja krivičnog postupka, a sve u cilju obmanjivanja javnosti - saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva povodom današnjeg prekida pretresa.  
 
0
Pretres na suđenju optuženima za pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. prekinut do srijede
Traže izuzeće - Mugoše i Savića!
    Pretres sudskog procesa optuženima za pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. danas je prekinut zbog zahtjeva advokata odbrane Miroja Jovanovića i optuženog Milana Kneževića za izuzećem predsjednice sudskog vijeća Suzane Mugoše i predsjednika Višeg suda Borisa Savića i biće nastavljen u srijedu.
Prethodno, advokat Bulatović kažnjen je hiljadu eura zbog vrijeđanja dostojanstva suda. 
 
0
Svjedok-saradnik na suđenju zbog pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Snimljeno da - Edi daje novac "DF"!
    - Sumnjao sam u "Front" i prije izdaje, samo sam sproveo akciju zbog Rusa. Svašta sam čuo za ljude iz Fronta to se na kraju pokazalo kao istina. Edi mi je rekao da ima snimke na kojima se vidi da je dao novac "Frontu" - istakao je, odgovarajući na pitanja odbrane Saša Sinđelić, svjedok-saradnik u procesu koji se pred Višim sudom vodi zbog pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Pretres će biti nastavljen sjutra u devet. 
 
0
U Ulcinju i Beranama
Izbori - 4. februara!
         - Raspisujem izbore za odbornike u Skupštini opštine Ulcinj i Skupštini opštine Berane. Izbori će se održati 4. februara - odlučio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.
Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u „Službenom listu Crne Gore“ i u „Službenom listu Crne Gore – opštinski propisi. 
 
0
MUP i NVO o suzbijanju porodičnog nasilja
Operativni tim - za bolju zaštitu!
    - U narednom periodu biće formiran Operativni tim koji će, pored policijskih službenika, činiti i predstavnici civilnog sektora i drugih nadležnih institucija. Tim će kroz sagledavanje dosadašnje prakse i analizu konkretnih slučajeva, raditi na utvrđivanju daljih smjernica za postupanje i unapređenje rada i rezultata na planu prevencije i suzbijanja porodičnog nasilja - najavio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić koji se danas - sa direktorom policije Slavkom Stojanovićem i pomoćnikom direktora za Sektor kriminalističke policije Enisom Bakovićem - sastao sa predstavnicama NVO koje se bave nasiljem u porodici.
Cilj sastanka bio je utvrđivanje modaliteta za unaređenje saradnje, kao i sagledavanje metoda rada i postupanja u slučajevima prijavljivanja porodičnog nasilja.  
 
0
Potpredsjednik Vlade Crne Gore sastao se sa predstavnicima NVO "Centar za ženska prava"
Pažin podržao - misiju „Neželjene“!
       - Želim da pozdravim plemenitu misiju vaše kampanje i da izrazim punu podršku Vlade rješavanju ovog značajnog društvenog pitanja. Uspjeh ove kampanje značio bi nesumnjivo i korak naprijed u emancipaciji crnogorskog društva - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin koji se danas sastao sa predstavnicima NVO Centar za ženska prava, pokretačima kampanje „Neželjena“, koja ima za cilj da spriječi zloupotrebu medicinskih testova radi prenatalnog odabira pola.  
 
0
Crna Gora uputila Albaniji pomoć
Prva pošiljka - za saniranje posljedica!
    Crna Gora uputila je Republici Albaniji pomoć za saniranje posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile jug te nama susjedne i prijateljske države.
Prvi kontigent pomoći, vrijedan 50 000 eura, sadrži 1.800 ćebadi, 100 kanistera, 200 jakni, 100 pari čizama, 40 šatora, 500 podmetača, 500 vreća za spavanje i dvije pumpe kapaciteta 800 litara. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|