Brze Cinjenice - Društvo

1
Obilježen Svjetski dan ženskog preduzetništva
Sebe ostvaruje - ekonomski jaka žena!
      - Ekonomski jaka žena sebe ostvaruje, osvješćuje i ojačava - poručeno je sa konferencije „Moć žene“ koja je danas održana u Podgorici povodom Svjetskog dana ženskog preduzetništva.
Socijalna politika jačanjem ekonomskog položaja žena kroz razvoj ženskog preduzetništva traži izlaz iz nezaposlenosti u mnogim zemljama, pa i u Crnoj Gori, te je veće učešće žena u kreiranju poslovnog okruženja i razvoju privrede od velikog značaja, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka i naglasio da je žena u biti pokretač mnogih promjena, i da joj potencijal koji posjeduje treba omogućiti da i ostvari.  
 
1
Ministar unutrašnjih poslova sa Savjetom za građansku kontrolu rada policije
Policija čuje - glas građana!
- Dobru saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova i Savjeta za građansku kontrolu rada policije u narednom periodu potrebno je dodatno ojačati kroz intenziviranje koordinacije i komunikacije, kako bi se unaprijedio partnerski odnos između instituta koji predstavlja svojevrstan glas građana i institucija koje djeluju u okviru svojih nadležnosti - poručeno je sa današnjeg sastanka ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića sa predsjednikom i članovima Savjeta za građansku kontrolu rada policije.  
 
1
Suđenje funkcionerima "DF" za nasilnu promjenu ustavnog uređenja
Radunoviću i Mandiću - presuda 26.!
       Presuda funkcionerima "DF" Slavenu Radunoviću i Andriji Mandiću, koji su optuženi za nasilnu promjenu ustavnog uređenja, a koji negiraju krivicu, biće izrečena 26. maja.
Sud je odbio predlog tužioca da bivši premijer Milo Đukanović, potpredsjednik SDP Raško Konjević i direktor ANB, Dejan Peruničić, budu saslušani u svojstvu svjedoka. 
 
1
Ministar pravde Zoran Pažin o hapšenju Svetozara Marovića
To je sada - stvar Interpola!
       - To je sada stvar Interpola. Sve države članice Interpola, polazeći od centralne evidencije koja se nalazi u Generalnom sekretarijatu Interpola u Lionu, u prilici su da preuzmu potjernicu i da po njoj postupe. Nadležni su postupali po svom viđenju kako treba poštovati zakone Crne Gore i to je rezultiralo pozivom Maroviću da se odazove pozivu za izdržavanje kazne u ZIKS u Spužu. Pošto to nije bilo moguće, uslijedila je naredba za prinudno dovođenje, a nakon toga raspisana je i mežunarodna potjernica Interpola po kojoj su dužne da postupe sve države članice - istakao je ministar pravde Zoran Pažin o hapšenju Svetozara Marovića, bivšeg visokog funkcionera DPS, koji je osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvorske kazne. 
 
1
Povodom godišnjice od osnivanja Crnogorske panevropske unije
“Panevropski majski panel”!
    Crnogorska panevropska unija (CPEU), povodom godišnjice od osnivanja, u saradnji sa KIC "Budo Tomović", u srijedu od 19 u multimedijalnoj sali KIC organizuje “Panevropski majski panel”.
Na panelu posvećenom Evropskoj uniji, Panevropskom pokretu i procesu evropskih integracija Crne Gore govoriće: prof.dr Gordana Đurović (Aktuelna faza integracinog procesa Crne Gore) i mr Vladan Lalović (Panevropska unija: istorijski kontekst, ciljevi i vrijednosti), ispred Crnogorske Panevropske unije, kao i Adrijan Vuksanović, predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore (Integracioni proces i Parlament) i direktorica KIC mr Snežana Burzan (Integracioni proces i kulturna raznolikost na primjeru rada KIC “Budo Tomović“).  
 
1
Službenici MUP – Regionalnog centra granične policije Jug spriječili krijumčarenje velike količine skanka iz Albanije u Italiju
Na jahti našli - tonu ipo droge!
       - Službenici Uprave policije MUP – Regionalnog centra granične policije Jug spriječili su danas krijumčarenje velike količine skanka iz Albanije u Italiju kada su na oko osam nautičkih milja od obale Ulcinja u gliseru u kojem su se nalazila dva albanska državljanina otkrili 78 plastičnih vreća sa sadržinom ove opojne droge. Procjenjuje se da se u ovim vrećama nalazilo oko tona i po skanka. Ova dva lica - B.T. i E.C. - lišena su slobode.
Službenici granične policije – Regionalnog centra Jug su danas oko 10,30 časova, na oko osam nautičkih milja od obale Velike plaže u Ulcinju, u našim teritorijalnim vodama u pravcu prema Republici Italiji, kontrolisali plovilo – veći gliser „Club Man 28“, na kojem su se nalazila dva lica, B.T. (33) i E.C. (40), oba državljani Republike Albanije.
U gliseru su pronađena 78 velika pakovanja odnosno plastične vreće sa sadržajem biljne materije tamnozelene boje za koju se sumnja da je opojna droga marihuana tipa skank.
O pronalasku droge obaviješteni su službenici Odsjeka za borbu protiv droge - izjavila je savjetnica za odnose s javnošću Uprave policije MUP Tamara Popović. 
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore učestvovaće u Vašingtonu na konferenciji Posebne grupe (Core Group) Minhenske bezbjednosne konferencije
Dijalogom odgovoriti - destrukciji Rusije!
          - To će biti panel koji će biti posvećen NATO i evroatlantskoj zajednici, sa ciljem da pokažem koliko je važno širenje NATO i politika otvorenih vrata, naravno i politika proširenja EU. To će biti prilika i da kažem kakva je situacija na Zapadnom Balkanu, da promovišem dijalog na Zapadnom Balkanu i razumijevanje kao ključni modus operandi i lidera na Zapadnom Balkanu i potrebi da odgovorimo destrukciji Rusije, koja ima za cilj u ovom trenutku da zaustavi tu perspektivu, da ugrozi demokratiju i politički sistem, na taj način ugrozi i naše prilike za kvalitetniji ekonomski razvoj. Potvrdićemo opredijeljenost i spremnost Crne Gore da i dalje preuzima odgovornost za svoje odluke i da na njih niko ne može uticati sa strane, osim ono što je crnogorsko opredjeljenje i interes crnogorskog čovjeka - najavio je prdsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković učešće na konferenciji Posebne grupe (Core Group) Minhenske bezbjednosne konferencije u Vašingtonu. 
 
0
Sjutra počinje kampanje iz bezbjednosti saobraćaja „Pojas za sve“ i trajaće do kraja mjeseca
Pojas obavezan - za sve u vozilu!
             - Neće biti bilo kakve tolerancije ni po pitanju korišćenja pojaseva na prednjim i na zadnjim sjedištima. Upozoravamo sve učesnike u saobraćaju da pojaseve obavezno koriste. Cilj kamapanje jeste da se ukaze na obavezu koja je propisana iz razloga povećanja bezbjednosti - upozorio je rukovodilac Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja u Sektoru policije opšte nadležnosti Uprave policije MUP Dragan Klikovac, koji je najavio da kampanja „Pojas za sve“ počinje sjutra i da će trajati do kraja mjeseca.  
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore sastao se u Vašngtonu sa državnim sekretarom SAD
U NATO i formalno - do 5. juna!
    - SAD će nastaviti da snažno podržavaju Crnu Goru i nakon njenog ulaska u NATO, kazao je državni sekretar Sjedinjenih Država, Reks Tilerson, na sastanku s premijerom Duškom Markovićem u Vašingtonu. Marković je, nakon sastanka, poručio da će naša zemlja dio Alijanse formalno postati 5. juna. 
 
0
Ministarstvo prosvjete prihvatlilo inicijativu predsjednika Skupštine Crne Gore
Prvi čas - o pobjedi nad fašizmom!
             Ministarstvo prosvjete prihvatlilo je inicijativu predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića, za održavanje školskog časa povodom devetog maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope i uputilo dopis svim školama u kome se preporučuje da u utorak, 9. maja, prvi čas posvete obilježavanju ovog datuma na prigodan način, sa ciljem bližeg upoznavanja učenika sa događajima i prije svega vrijednostima koje simbolizuje.  
 
0
Predsjednik Crne Gore uputio čestitku novoizabranom Predsjedniku Francuske Republike
Vujanović čestitao Makronu!
       - U ime građana Crne Gore i lično upućujem Vam najsrdačnije čestitke na izboru za Predsjednika Francuske Republike.
Uvjeren sam da će Francuska, sa svojom posebnom vrijednošću u međunarodnoj zajednici, sa Vama kao Predsjednikom, ne samo ostvariti dalji napredak i prosperitet svojih građana već, i snažno doprinijeti rješavanju izazova u međunarodnoj zajednici - uputio je Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, čestitku novoizabranom Predsjedniku Francuske Republike Emanuelu Makronu. 
 
0
Povodom 9. maja – Dana pobjede
Počasna paljba - sa »Gorice«!
          Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović donio je naredbu da se povodom 9. maja – Dana pobjede (Dana Evrope), izvrši počasna artiljerijska paljba, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.
Počasna paljba biće izvršena u Podgorici, večeras u 18 sa platoa brda »Gorica«. 
 
0
Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o potrebi pokretanja postupka zaključivanja ugovora sa privatnim apotekama
Ljekovi na recept - i kod privatnih!
          - Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore zadužen je da nakon sprovedene zakonske procedure, u drugom kvartalu 2017. godine, sa privatnim apotekama ugovori izdavanje ljekova na recept. Kroz Projekat uključivanja privatnih apoteka u Mrežu zdravstvenih ustanova građanima se omogućava da sa receptom propisanim od strane izabranog doktora mogu podići lijek, osim u 53 Montefarmove apoteke, i u više od 250 privatnih apoteka, koje bi na osnovu javnog poziva potpisale ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje. Na ovaj način će se privatnim apotekama omogućiti pristup tržištu maloprodaje ljekova i izdavanje ljekova na recept za osiguranike Fonda za zdravstveno osiguranje pod jednakim uslovima, kao i apotekama Montefarma, obezbijediće se bolja dostupnost i snabdjevenost ljekovima, kao i konkurentnost na tržištu ljekova - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila Informaciju o potrebi pokretanja postupka zaključivanja ugovora sa privatnim apotekama za izdavanje ljekova na recept. 
 
2
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović za TVCG o današnoj odluci crnogorskog parlamenta na Cetinju
Najvrjednija - obezbijeđena bezbjednost!
       - U maju 2006. obnovili smo nezavisnost, a ovom odlukom smo obezbijedili da Crna Gora traje, imajući u vidu istoriju, cijeneći geografski položaj i znajući geopolitički položaj. Kada sve to imate u vidu, onda morate prihvatiti da kroz taj bezbjednosni okvir Crna Gora dobija garanciju svog trajanja i mislim da je to najvrjednija dimenzija ove odluke - ocijenio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović za TVCG današnju odluku crnogorskog parlamenta na Cetinju. 
 
2
Službenik ZIKS osumnjičen za zloupotrebu položaja i zelenaštvo
Kolegu "premjestili" - iza rešetaka!
       Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su danas, u saradnji sa upravom ZIKS, lišili slobode D.G. (35) iz Danilovgrada, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.
Protiv njega i (25), danas je nadležnom državnom tužiocu u ODT u Podgorici podnijeta i krivična prijava u redovnom postupku, i to zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela zelenaštvo. 
 
2
Poslanici Skupštine Crne Gore jednoglasno usvojili Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora i Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske
Objedinili sve - svijetle datume!
    - Rame uz rame sa 1. julom 1878. godine kada se na Berlinskom kongresu raspravljalo o međunarodnoj potvrdi nezavisnosti Crne Gore kao 27. države tog vremena; sa 13. julom 1941. godine kada se Crna Gora svrstala u veliku antifašističku koaliciju koja je odbranila svjetsku civilizaciju; sa 21. majem 2006. godine kada je narod Crne Gore odlučio da obnovi državnost svoje otadžbine, otetu teškom nepravdom i prevarom gotovo cio vijek ranije… Danas sve te, i mnoge druge svijetle datume iz naše istorije, objedinjujemo u odluci o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskoj alijansi – društvu 28 država koje predstavljaju vodeću snagu i vrijednost modernog svijeta - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sjednici Skupštine Crne Gore na Cetinju na kojoj su poslanici, njih 46 - vladajuće koalicije i opozicione SDP - jednoglasno usvojili Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora i Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske.  
 
2
Policija u potpunosti spremna za održavanje javnog okupljanja u Cetinju
Sankcionisaće - svaki incident!
      - Policija je u potpunosti spremna za održavanje javnog okupljanja u Cetinju i policijski službenici će prije, tokom i nakon održavanja ovog javnog okupljanja preduzimati preventivne aktivnosti kako bi skup protekao u mirnoj atmosferi. U slučaju bilo kakvog incidentnog ponašanja, energično će se preduzeti sve zakonom propisane aktivnosti radi sankcionisanja organizatora skupa koji se obavezao na poštovanje zakona, kao i sankcionisanje i procesuiranje pojedinaca koji bi činili prekršaje ili krivična djela - saopštila je Uprava policije Crne Gore koja je ranije dozvolila mirno okupljanje u organizaciji Nove srpske demokratije, koje će se sjutra ispred zgrade Prijestonice održati u Cetinju. 
 
2
Zbog slučaja "Boksiti"
Uhapšeno 18 osoba!
    Specijalno državno tužilaštvo potvrdilo da je danas uhapšeno 18 osoba zbog sumnje da su izvršili krivična djela zloupotrebe službenog i položaja u privrednom poslovanju u cetinjskim Boksitima. 
 
2
Povodom predstojećeg Praznika rada
Praznuje se - poneđeljak i utorak!
       Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima, Praznik rada se praznuje 1. i 2. maja. - saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja povodom predstojećeg Praznika rada.
Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posledice po građane ili državu.  
 
2
Druga Nacionalna konferencija o reformi pravosuđa u Crnoj Gori
Odgovornost - mjerilo uspjeha!
- Siguran sam da je ova konferencija korak naprijed u pravcu podizanja nivoa odgovornosti, jer je odgovornost zapravo mjerilo uspjeha jednog pravosuđa - zaključio je ministar pravde Zoran Pažin, otvarajući danas drugu Nacionalnu konferenciju o reformi pravosuđa u Crnoj Gori. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|