Brze Cinjenice - Društvo

1
Policija u Baru, Kotoru i Podgorici rasvijetlila 13 teških krađa
Kradu i iz - narodne kuhinje!
Službenici CB Bar su, preduzimajući mjere i radnje u cilju rasvijetljavanja krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata, rasvijetlili sedam krivičnih djela teška krađa i tom prilikom podnijeli krivičnu prijavu protiv E.Đ. (15), V.N. (14) i A.B. (18). Oni su, sumnja se, ova krivična djela počinili u periodu od avgusta do decembra 2018. godine, na štetu više pravnih i fizičkih lica na području Opštine Bar, na način što su koristeći podesna sredstva obijali ugostiteljske i stambene objekte oštećenih lica kojom prilikom su otuđivali alat, bicikle i pokućstvo. Ova lica su sprovedena nadležnom tužiocu radi daljeg postupanja. 
 
1
Nagrade "Oktoih" za 2018. uručene Senadu Gačeviću i Slavici Leković
Na svakom djetetu - ostavili trag!
    - Vi, nastavnici i profesori, ćete na svakom djetetu ostaviti trag, koji je često tako suptilan, da će se sjutra kod njega možda prepoznati u njegovoj samodisciplini da svaku započetu stvar dovede do kraja. Kod drugoga pak u otresitosti kojom prevazilazi prepreke. Kod nekog trećeg u temeljnom pristupu svemu što radi. Ili u empatičnosti kojom prepoznaje potrebe drugih. I u mnogo čemu drugom što će obilježiti njihov karakter, za šta možda nikada nećete ni znati da je vaša zasluga. I tako ste baš vi, dotakli na stotine i stotine života. I tako ste baš vi, postali vječni - poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na današnjoj dodjeli nagrada "Oktoih" za 2018. Senadu Gačeviću, redovnom profesoru Muzičke akademije sa Cetinja i Slavici Leković, profesorici razredne nastave u podgoričkoj OŠ "Oktoih". 
 
1
Vlada Crne Gore usvojila Plan implementacije preporuka iz analize medijskog sektora (Jufrex)
Zakoni o medijima - po standardima EU!
-Usvojenim Planom implementacije preporuka iz Analize medijskog sektora definisane su mjere koje su rezultat koordinacije interresorskih aktivnosti koje shodno programu rada, strateškim dokumentima i tematskim oblastima, između ostalog, imaju za cilj: usklađivanje medijskog zakonodavnog okvira sa standardima Savjeta Evrope i Evropske unije, institucionalnu, finansijsku i političku nezavisnost nacionalnog javnog emitera Radio i televizija Crne Gore, podsticanje pluralizma medija osnivanjem Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, transparentnost državnog oglašavanja, garantovanje slobode izražavanja shodno standardima Savjeta Evrope i Evropske unije, garantovanje slobode medija i bezbjednosti novinara, snaženje institucionalne nezavisnosti Agencije za elektronske medije shodno Direktivi o izmjeni Direktive o audio-vizuelnim medijskim uslugama iz oktobra 2018. godine, podsticanje finansijske održivosti samoregulacije i promociju medijske pismenosti - saopštila je Vlada Crne Gore oja je danas usvojila Informaciju o planu implementacije preporuka iz Analize medijskog sektora u Crnoj Gori za usklađivanje sa standardima Savjeta Evrope i Evropske unije “Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u Jugoistočnoj Evropi 2018” (JUFREX). 
 
1
Po potjernici NCB Interpol Podgorica
Bjegunac uhvaćen - u Njemačkoj!
    Njemačka policija je, 14.januara, na osnovu međunarodne potjernice NCB Interpol Podgorica, lišila slobode Momčila Pecića (64), državljanina Republike Srbije. On se potražuje radi privođenja na izdržavanje preostale kazne zatvora, a osuđen je na sedam godina i šest mjeseci presudom Višeg suda u Podgorici zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.  
 
1
Viši sud i SDT
Kneževiću pritvor - Stijepoviću saslušanje!
       Sudija za istragu podgoričkog Višeg suda odredio je pritvor do 30 dana predsjedniku "Atlas grupe" Dušku Kneževiću, potvrđeno je Televiziji Crne Gore iz Višeg suda.  
 
1
Crnogorski premijer o slučaju "Atlas banke" i snimku Kneževića i Stijepovića
Tužilaštvo će slučaj - dovesti do kraja!
- Vlada nije nadležna za taj postupak. Kao što ste vidjeli, reagovao je vrhovni državni tužilac, Specijalno tužilaštvo sprovodi određene radnje, razumio sam koje se tiču i Duška Kneževića i Slavoljuba Stijepovića i vjerujem da će Tužilaštvo nezavisno, nepristrasno i bez uticaja dovesti taj slučaj do kraja - odgovorio je predsjedni Vlade Crne Gore Duško Marković na pitanje da prokomentariše slučaj Atlas banke. 
 
1
Specijalno državno tužilaštvo proširilo istragu u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Osumnjičeni - Asadovi saradnici!
       - Specijalno državno tužilaštvo, ispitujući djelovanje kriminalne organizacije čiji pripadnici su izvršili krivično djelo terorizam u pokušaju, u vezi sa krivično pravnim događajem pokušaja nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore za vrijeme parlamentarnih izbora u oktobru 2016.godine, identifikovalo još osam osoba pripadnika iste kriminalne organizacije, koja su u predmetnim događajima uzela učešće u oktobru 2016. godine, te je u skladu sa prikupljenim dokazima donijeta naredba o proširenju istrage protiv stranih državljana L.C., J.J.D.P, R.S.R., J.M., Y.F., M.C., R.K.Y.A.B. i R.K.Y.A. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo terorizam u pokušaju izvršeno putem pomaganja - saopšteno je iz Tužilaštva.
Ti strani državljani važe za, kako se navodi, bliske saradnike bivšeg operativca CIA Džozefa Asada, koji je odbio da svjedoči.  
 
1
Predsjednik Crne Gore susreo se danas u Abu Dabiju sa Krunskim princom Mohamedom bin Zajed Al Nahjanom
Proširiti portfolio - zajedničkih poslova!
      - Ujedinjeni arapski emirati spremni su da pomognu Crnoj Gori da uhvati priključak sa modernim razvojem koji se bazira na vještačkoj inteligenciji i nano-tehnologijama, jer iz vlastitog iskustva znaju kako je to bilo kada su propustili poljoprivrednu i industrijsku revoluciju. Zato je danas jedan od tri vodeća univerziteta u zemlji Univerzitet za vještačku inteligenciju i oni će svoja dostignuća podijeliti s crnogorskim prijateljima - istakao je Krunski princ Mohamed bin Zajed Al Nahjan u razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, sa kojim je razmijenio informacije o mogućnosti realizacije krupnih projekata u oblasti infrastrukture, turizma i proizvodnje hrane. Izraženo je uvjerenje da je veoma brzo moguće proširiti portfolio zajedničkih poslova u ovim oblastima, što bi bilo u obostranom interesu i dodatno vodilo ubrzanijem razvoju Crne Gore. 
 
1
Predsjednik Crne Gore doputovao u Abu Dabi
Otkrivaju TBC - brže od ljekara!
          Predsjednik Crne Gore doputovao je u večernjim satima u Abu Dabi, gdje ga je na aerodromu dočekao ministar za vještačku inteligenciju UAE Omar Al Olama i izrazio spremnost za transfer ne samo znanja, već i novih tehnoloških dostignuća u Crnoj Gori.
Naveo je njihov projekat u medicini. Zahvaljujući vještačkoj inteligenciji i algoritmu koji su napravili, moguće je dijagnosticirati bolest tuberkuloze brže i bolje od bilo kog ljekara, rekao je on i izrazio spremnost da ga ustupe Crnoj Gori. 
 
1
U Podgorici i Cetinju
Oduzeti droga i oružje!
       Službenici CB Podgorica su u prethodnom periodu, sprovodeći pojačanu kontrolu lica sa akcentom na sprječavanje ulične prodaje opojnih droga i pronalaženje vatrenog oružja u ilegalnom posjedu, kontrolom 15 lica, starosti od 18 do 49 godina, pronašli i oduzeli oduzeli oko 160 grama i pet pvc pakovanja marihuane, oko pet grama kokaina, tablete koje se nalaze na spisku opijata, rizlu, drobilicu i biber sprej. O događaju je obaviješten nadležni državni tužilac koji je naložio da se jedno od tih lica, N.V. (22) liši slobode zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. 
 
0
Predsjednik Crne Gore čestitao Božić sveštenstvu, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori
Božić nas podsjeća - jedni drugima najbliži!
    - Čovjekoljublje, saosjećajnost i solidarnost, vrijednosti su koje baštinimo vjekovima, na temelju kojih smo izgradili multietnički i multikonfesionalni sklad, po kojem je naša Crna Gora prepoznatljiva. Božićne praznike slavimo u miru i blagostanju, ponosni na to veliko dostignuće, svjesni zajedničke odgovornosti za doprinos očuvanju suživota u našoj zemlji. Božić nas podsjeća i uči da smo jedni drugima najbliži i da vođeni tim geslom, poštujući univerzalne vrijednosti hrišćanskog učenja lakše možemo savladavati i mnogobrojne izazove kojima je bremenito vrijeme u kom živimo - predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je Božić sveštenstvu, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori, uz najbolje želje da najradosniji hrišćanski praznik provedu u miru, ljubavi i blagostanju sa porodicom i svojim najbližima.  
 
0
Svečanom akademijom "Za pravo, čast i slobodu Crne Gore!" na Cetinju obilježeno 100 godina od Božićnog ustanka
Živote dali - da živi Crna Gora!
             - Čvrsto vjerujem da je nezavisna, samosvjesna i hrabra Crna Gora najsigurnija odbrana i imena crnogorskog i našeg državnog identiteta. Na taj način, najbolje ćemo čuvati i sjećanje na slavne pretke i njihovu žrtvu, iz svih crnogorskih bitaka i ustanaka, vojevanih i podizanih – za slobodu.
Danas, na stogodišnjicu Božićnog ustanka, čija je iskra bljesnula ovdje na prijestonom Cetinju, želim da poručim da nas herojstvo ustanika obavezuje da nastavimo da izgrađujemo Crnu Goru po mjeri savremene civilizacije i demokratskih vrijednosti koje je krase. Danas u tome vidim smisao poruke Božićnog ustanka: "Za pravo, čast i slobodu Crne Gore!"
Neka je vječna slava i hvala božićnim ustanicima!
Ovim riječima predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković završio je obraćanje na svečanoj akademiji "Za pravo, čast i slobodu Crne Gore!", kojom je obilježeno 100 godina od Božićnog ustanka.  
 
0
Predsjednik Crne Gore odao priznanje na organizaciji Svečane akademije povodom stogodišnjice Božićnog ustanka
Ustanak krunisan - referendumom!
          - To je bila osnova i za veličanstveni Trinaestojulski ustanak 1941. Dio njihovih težnji ostvaren je u antifašističkom oslobodilačkom ratu 1941-1945, nakon kojeg je uvažena posebnost Crne Gore i obezbijeđena njena ravnopravnost u federativnoj Jugoslaviji. Da njihova žrtva nije bila uzaludna pokazali su do kraja rezultati demokratskog referenduma prije 12 godina, na kom je Crna Gora obnovila državnost i ponovo zadobila međunarodno priznanje. Svoj državni položaj i nacionalni identitet dodatno je osnažila prijemom u NATO, a evropsku budućnost učinila izvjesnom posvećenim ispunjavanjem obaveza za prijem u EU. Na tom putu njene potpune državne i nacionalne afirmacije, Božićni ustanak ima svoje trajno istorijsko mjesto i ulogu - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, odajući priznanje na organizaciji Svečane akademije povodom stogodišnjice Božićnog ustanka. 
 
0
Božićna poslanica Mitropolita Crnogorske pravoslavne Crkve Mihaila
Ujedinimo se oko - svojih svetinja!
      - Crnogorska Pravoslavna Crkva se zalaže za mir i slogu, bratstvo i jednakost među ljudima. Crnogorska Pravoslavna Crkva koja je u dugoj istoriji dijelila narodnu sudbinu raduje se Božiću i očinskom ljubavlju grli svu svoju đecu, ma đe bili, u zemlji ili rasijanju, poručujući im: Sad je vrijeme milosti, sad je vrijeme spasa, ujedinimo se oko svojih svetinja i svete Crnogorske Pravoslavne Crkve - ukazao je u božićnoj poslanici mitropolit CPC Mihailo i poželio svim pravoslavnim vjernicima, građanima Crne Gore i u dijaspori, mnogo sreće, radosti i božanskog veselja. 
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković novinarima u Bijelom Polju
Biće godina - rasta standarda!
       - Vjerujem da će 2019. biti godina većih zarada za zaposlene u cijelom sektoru, ne samo u javnoj administraciji nego i u privatnom sektoru, da ćemo u 2019. godini stvoriti preduslove za rast penzija u Crnoj Gori i naravno poboljšanja standarda za zaposlene u obrazovanju, zdravstvu i u drugim sektorima. Uradićemo sve da sivu ekonomiju stavimo pod kontrolu, da se plaćaju porezi i doprinosi državi i da na taj način stvaramo uslove da se dio tog profita kojeg Crna Gora stvara iz rasta svoje ekonomije prelije i u džepove građana - izjavio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković novinarima u Bijelom Polju. 
 
2
Pretresi na više lokacija u Podgorici i Danilovgradu
Oduzeta eksplozivna naprava!
                Policijski službenici lišili su slobode bezbjednosno interesantno lice nakon što su pretresom više lokacija pronašli i improvizovanu eksplozivnu napravu tešku 1,5 kg sa detonirajućom kapislom i sporogorećim štapinom. Time je policija još jednom pronašla i oduzela sredstva namijenjena za izvršenje teških krivičnih djela.  
 
2
Vijeće za nacionalnu bezbjednost
Svaki euro - u državnu kasu!
      - Poseban akcenat treba staviti na otkrivanju zloupotreba u privrednom poslovanju kroz suzbijanje sive ekonomije i neformalnog rada, kako bi se stvorili uslovi da se posluje isključivo na zakonit način i da svaki euro budžetskih prihoda završi u državnoj kasi - zaključilo je danas Vijeće za nacionalnu bezbjednost. 
 
2
Krivična prijava protiv N.Š, zaposlene u ZIKS
Uzimala od pazara - prodavnice i kantine!
       Policijski službenici Sektora kriminalističke policije – Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su, u saradnji sa službenicima ZIKS, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici danas podnijeli krivičnu prijavu protiv N.Š, zaposlene u ZIKS, zbog osnovane sumnje da je počinila koruptivno krivično djelo pronevjera u produženom trajanju. 
 
2
Nastavnicima i učenicima dodjeljene nagrade iz Fonda za kvalitet i talente
Država se - diči rezultatima!
    - Ove nagrade su naša skromna pomoć na tom, katkad memljivom putu pronalaženja volje da postanete najbolja verzija sebe. Nije dakle riječ o novcu, niti o najmanje pola miliona eura koliko ćemo svake godine izdvajati za ovu namjenu, iako to nije zanemarljiv dio ovih nagrada. Riječ je o tome da vam danas govorimo da nije tačno da nijeste dovoljno dobri. Naprotiv!
Odavde šaljemo poruku svima da vaš trud ova država cijeni, da vaše napore vrednuje. I što je najvažnije, da se vašim rezultatima diči - poručio je ministar prosvjete Damir Šehović na dodjeli skoro 500 nagrada nastavnicima i učenicima iz novoosnovanog Fonda za kvalitet i talente.  
 
2
Vlada Crne Gore, zajedno sa princem Nikolom Petrovićem, inicira prenos posmrtnih ostataka dinastije Petrović Njegoš
Državotvorna dinastija - da počiva doma!
       - Nedavno usvojena Rezolucija Skupštine Crne Gore, kao i stogodišnjica egzila dinastije Petrović Njegoš, dodatno nas obavezuju da naročito pažnju posvetimo rješavanju i obilježavanju ključnih identitetskih pitanja, promovisanju crnogorske istorije, njenih najznačajnijih vladara i događaja. Pokrenuli smo inicijativu, zajedno sa princem Nikolom Petrovićem povodom prenošenja posmrtnih ostataka dinastije Petrović Njegoš, kojom se apostrofira važnost prenošenja posmrtnih ostataka Mihajla Petrovića Njegoša iz Francuske, kao i posmrtnih ostataka dinastije Petrović Njegoš knjaza Danila i vojvode Mirka, sahranjenih u Beču i princa Petra, shranjenog u Italiji, čime smo prepoznali potrbu za konkretnim djelovanjem kako bi se ispravio dio istorijske nepravde prema ovoj državotvornoj dinastiji - istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|