Brze Cinjenice - Društvo

1
Predsjednik Crne Gore Mil Đukanović odlikovao Tatjanu Vukićević Medaljom čovjekoljublja
Nikšićanka - prvi laureat!
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlikovao je, u skladu sa članom 15 Zakona o državnim odlikovanjima i priznanjima, Medaljom čovjekoljublja Tatjanu Vukićević iz Nikšića, koja je donirala bubreg mladom komšiji Nikoli Mijuškoviću.
Tatjana Vukićević je prvi nosilac Medalje čovjekoljublja za ovaj nesvakidašnji humani gest. 
 
1
Predsjednik Crne Gore čestitao Dan opštine Nikšić
Dobija obrise modernog - vraća stari duh!
       - Napredak savremene Crne Gore, članice NATO, zemlje na poodmaklom putu u EU, multietničke zajednice koja je važan faktor regionalne stabilnosti, u dobroj mjeri ogleda se i kroz razvoj i uspon Niksića. Kao što je uvijek bilo u novijoj crnogorskoj istoriji, kad god je u Niksiću bilo dobro, bolje je bilo u cijeloj Crnoj Gori. Današnji Nikšić sa svim svojim prirodnim i ljudskim resursima, utemeljen na slobodarstvu i antifasizmu, dok dobija vidljive obrise modernog grada, i vraća svoj prepoznatljivi dobri stari duh kulturnog, obrazovnog i poslovnog centra, postaje i vjesnik novog tehnološkog doba u Crnoj Gori, što je garant sigurne i izvjesno bolje budućnosti - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, česttitajući Dan opštine Nikšić. 
 
1
Održan Kolegijum predsjednika o unaprjeđenju izbornog zakonodavstva
Za dogovor - samo parlament!
            - Bez obzira na model rada koji će biti dogovoren, jedino mjesto za njegovu realizaciju je Skupština Crne Gore - nedvosmislen je stav sa danas održanog Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore o unaprjeđenju izbornog zakonodavstva. 
 
1
„Mišljenje“ Venecijske komisije o kojem govori SPC ne postoji
U seriji nepočinstava - parapolitička intriga!
             - Seriji nepočinstava, koja ne priliče predstavnicima nijedne vjerske zajednice, zvaničnici SPC pridružili su i ovu parapolitičku intrigu, podmećući javnosti falsifikat mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti.
Istina je da mišljenje Venecijanske komisije, ne samo da nije dostavljeno Vladi Crne Gore, već nije nikada ni sačinjeno. Isfabrikovani dokument o kojem govore pojedini predstavnici SPC je, dakle, običan falsifikat - saopštila je Vlada Crne Gore povodom nesistinite tvrdnje predstavnika SPC da je Vlada Crne Gore sakrila od građana navodno mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti. 
 
1
Službenici Odsjeka za borbu protiv droge lišili slobode jednu osobu i podnijelo četiri prekršajne prijave
Oduzeli oko - kilogram marihuane!
    Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za borbu protiv droge su, preduzimajući mjere i radnje u cilju sprječavanja zloupotrebe opojnih droga pronašli i oduzeli oko kilogram marihuane i tom prilikom lišili slobode osobu osumnjičenu da je počinila krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Nadalje, službenici Centra bezbjednosti Podgorica su, u nastavku aktivnosti u cilju sprječavanja tzv. ulične prodaje opojnih droga protiv četiri osobe podnijeli prekršajne prijave zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju zloupotrebe droga. 
 
1
Misija OEBS donirala Upravi policije savremenu opremu vrijednu 52.000 eura
Dobili uređaje - za otkrivanje i dokazivanje!
Direktor Uprave policije MUP Veselin Veljović i šefica Misije OEBS u Crnoj Gori Mariz Davije potpisali su danas ugovor o donaciji na osnovu koje je Misija OEBS donirala i danas uručila policiji savremenu tehnološku opremu namijenjenu borbi protiv kriminala.
Opremu, vrijednu 52.000 eura, koristiće Sektor kriminalističke policije u metodama otkrivanja i dokazivanja krivičnih djela i Forenzički centar prilikom analize, pronalaženja i vještačenja prikupljenih dokaza. 
 
1
Na suđenju za pokušaj terorizma vještak informaciono-tehnološke struke objašnjavao izvještaje vještačenih uređaja
Tužiocu jasno - odbrani nestručno!
- Ne postoji nikakav tehnički trag da je neko mijenjao nešto u vještačenim teelefonima - odgovorio je na pitanje sutkinje Suzane Mugoše vještak informaciono-tehnološke struke Marko Lakić, koji je juče i danas objašnjavao izvještaje vještačenih uređaja na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
- Izvještaji Lakića jasni su i nedvosmisleni. Vještak je naznačio da u odnosu na telefon nije ništa rađeno brisano i mijenjano. Odbrana je pokušala da napravi scenario bez utemeljenja - primjetio je specijalni tužilac Saša Čađenović.
Za razliku od njega, advokati odbrane ocijenili su vještačenje i izvještaj nestručnim i nelogičnim, više policijskim.
   Suđenje će biti nastavljeno 19. 
 
1
Vlada Crne Gore prihvatila inicijativu Zajednice opština Crne Gore
Planska dokumenta - do kraja godine!
       - Vlada je ocijenila opravdanom inicijativu za produženje roka za donošenje planskih dokumenata do 31. decembra Zajednice opština Crne Gore razmotrila i utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i uputila ga Skupštini na razmatranje po skraćenoj proceduri. 
 
1
Predsjednik Crne Gore razgovarao sa predsjednikom Republike Kosovo
Do rješenja - mirnim putem!
          Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zahvalio je za inicijativu predsjedniku Republike Kosovo Hašimu Tačiju da u okviru kontakata u regionu, susjede upozna s rezultatima dijaloga Prištine i Beograda, i daljim planovima.
Đukanović je pozdravio napore Beograda i Prištine da rješenje traže mirnim putem, kroz dijalog, pod pokroviteljstvom EU, uz uvjerenje da će sve strane voditi računa da krajnji rezultat bude i snažan doprinos stabilizaciji Zapadnog Balkana kao i podsticaj njegovoj evropskoj perspektivi. 
 
1
Predsjednik parlamenta Mađarske
Prijem Crne Gore u EU - "već sjutra"!
    - Odnosi naših država su takvi da Mađarska Crnu Goru doživljava kao svog počasnog susjeda - ukazao je medijima predsjednik parlamenta Mađarske Laslo Kover koji u našoj zemlji boravi predsjednik parlamenta Mađarske na poziv predsjednika Skupštine Ivana Brajovića.
On je ponovio stav zvaničnika Mađarske da bi prijem Crne Gore u EU mogao biti realizovan „već sjutra i bez problema“.  
 
1
Stigla dva nova višenamjenska helikoptera namijenjena Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore
Odgovornost za - bezbjednost građana!
- Prilikom pristupanja NATO saopštili da ćemo u društvu najmoćnijih i najrazvijenijih – biti odgovorna članica i jačati sposobnosti naše Vojske u skladu sa potrebama kolektivne bezbjednosti. Svjesni smo da upravo takvim pristupom nedvosmisleno pokazujemo odgovornost prema komforu i bezbjednosti naših građana, ali i investitora, turista i svih koji iz bilo kog razloga posjete Crnu Goru - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na svečanosti povodom nabavke dva nova višenamjenska helikoptera Bell 412 EPI, namijenjena Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore. 
 
0
Vlada Crne Gore razmotrila Molbu Republike Italije
Crna Gora prihvata - pet migranata!
- Vlada Crne Gore razmotrila je Molbu Republike Italije za prihvat migranata sa broda Dićoto (Diciotto) u Kataniji i izrazila spremnost da Crna Gora, uvažavajući principe humanosti i solidarnosti sa ljudima u nevolji kao tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva potvrđene mnogo puta u našoj istoriji, prihvati do pet migranata. 
 
0
Kolegijum Uprave policije odlučio o kadrovskim promjenama
Pavićević načelnik - CB Podgorica!
    Novi načelnik Centra bezbjednosti Podgorica je Milovan Pavićević, koji je do sada bio savjetnik direktora Uprave policije, je u ranijem periodu između ostalog obavljao i poslove pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije i načelnika CB Nikšić.
Jovica Rečević, koji je u prethodnom periodu bio načelnik CB Podgorica, je od danas savjetnik direktora Uprave policije - o kadrovskim promjenama odlučio je danas Kolegijum Uprave policije Crne Gore.  
 
0
Potraživan radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od četiri mjeseca
Bjelopoljac uhapšen - u Hrvatskoj!
          Po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica u Hrvatskoj lišena je slobode osoba koja se potraživala radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od četiri mjeseca zbog krivičnog djela teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.  
 
0
Saradnja Uprave policije i LGBTIQ zajednice u kontinuitetu kvalitetna
Za deceniju - izgradili povjerenje!
       - Saradnja Uprave policije MUP i LGBTIQ zajednice u kontinuitetu je profesionalna i kvalitetna, te da je posljednju deceniju, koliko saradnja traje, znatno unaprijeđena izgradnjom povjerenja i dodatnom senzibilizacijom policijskih službenika koji rade na zaštiti prava i sloboda pripadnika ove zajednice - ocijenjeno je na sastanku direktora Uprave policije Veselina Veljovića i njegovih saradnika sa predstavnicima nevladinih organizacija koje se bave zaštitom i promocijom prava LGBTIQ zajednice. 
 
0
Po potjernici NCB Interpol Visbaden, S.J. (50) iz Tutina izručen Njemačkoj
Traže ga zbog - pokušaja ubistva!
Službenici Uprave policije MUP – NCB Interpol Podgorica danas su realizovali ekstradiciju iz Crne Gore u Saveznu Republiku Njemačku lica koje se potraživalo po potjernici raspisanoj od strane NCB Interpol Visbaden radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se vodi protiv tog lica zbog postojanja osnovane sumnje da je počinilo krivično djelo pokušaj ubistva.  
 
0
Nastavak suđenja za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. odgođen za sjutra
Maksić ostao - bez advokata!
Poslije jednomjesečne pauze, danas je u Višem sudu trebalo da bude nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016., ali nastavak je odgođen za sjutra zbog toga što je optuženi Dragan Maksić ostao bez advokata, a novčano nije u mogućnosti da angažuje drugog.
Spisi predmeta biće dostavljeni predsjedniku Višeg suda koji će Maksiću dodijeliti branioca. 
 
0
Vlada Crne Gore dala punu podršku implementaciji Plana optimizacije javne uprave 2018-2020.
Prvi rezultati - početkom oktobra!
       - Vlada Crne Gore dala je punu podršku implementaciji Plana optimizacije. Trenutno se odvija proces prikupljanja podataka, kao i anketiranje zaposlenih zainteresovanih za odlazak iz javne uprave - prenijela je ministarka javne uprave Suzana Pribilović predstavnicima Svjetske banke sa kojima je razgovarala o reformi javne uprave sa fokusoma na mjere i tekuće aktivnosti iz Plana optimizacije 2018-2020.
Ona je istakla da se prvi podaci koji se odnose na primjenu Plana očekuju početkom oktobra, te da će pokazati koliki je broj zainteresovanih za otpremninu ili neku od aktivnih mjera zapošljavanja. 
 
0
Predsjednik Crne Gore uručio visoko državno odlikovanje predsjedniku Vlade Republike Bugarske
Borisovu - Orden Crne Gore na lenti!
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je danas visoko državno odlikovanje - Orden Crne Gore na lenti predsjedniku Vlade Republike Bugarske Bojku Borisovu i istakao da je kvalitet odnosa dvije države značajno unaprijeđen od crnogorske obnove nezavisnosti, i snažno potvrđen u poslednjem periodu tokom bugarskog predsjedavanja Evropskim Savjetom. 
 
0
Ministar prosvjete dr Damir Šehović čestitao prvacima polazak u školu
Plovite znanjem - mirno i sadržajno!
         - Sve što ne znate, pitajte. Svaki problem podijelite. Učite, ali ne zaboravite da se igrate. Mi ćemo se truditi da zbog vas budemo bolji i učinimo sve da vaša plovidba znanjem bude mirna, ali sadržajna, puna mogućnosti, i bez granica.
Ovako čestitku prvacima za polazak u školu završava ministar prosvjete dr Damir Šehović. Čestitku prenosimo integralno: 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|