Brze Cinjenice - Društvo

1
Obilježeno 140 godina od priznanja nezavisnosti Crne Gore na Berlinskom kongresu
Od Berlina - nova stranica istorije!
            - Međunarodno priznanje državnog subjektiviteta Crne Gore, izvojevano nakon viševjekovne borbe na ovim prostorima, najvažnija je tekovina Berlinskog kongresa. Taj događaj predstavljao novu stranicu naše istorije na čijim temeljima je počelo stvaranje moderne, evropske države. Danas, 140 godina kasnije, Crna Gora je, članstvom u NATO stala rame uz rame sa evropskim i svjetskim silama, onoga i ovoga vremena. Takođe, na sigurnom je i odlučnom putu da postane sljedeća punopravna članica Evropske unije - istakao je glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević na obilježavanju 140 godina od priznanja nezavisnosti Crne Gore na Berlinskom kongresu, koje su organizovali Kancelarija za evropske integracije i Rektorat Univerziteta Crne Gore.  
 
1
Predsjednik Crne Gore prisustvovao Ceremoniji obilježavanja stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata u Parizu
Poslije tragične aneksije - na svom mjestu!
    - Evo nas, opet, kao nezavisna i suverena država na svom dostojanstvenom mjestu, ravnopravno među evropskim i svjetskim partnerima u onom gradu u kojem je crnogorska stolica ostala prazna, nakon što smo kao zemlja pobjednica izašli iz Prvog svjetskog rata i naravno nakon tragične aneksije od Srbije, zbog koje je Kraljevina Crna Gora i ušla u taj rat. To govori o grandioznom podvigu generacija tokom proteklih 100 godina, koji su ostvarile podižući Crnu Gori iz pepela i obezbjeđujući joj istorijski zasluženo mjesto na evropskoj i svjetskoj pozornici - poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović iz Pariza, gdje je prisustvovao Ceremoniji obilježavanja stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore povodom stote godišnjice završetka I svjetskog rata
Na herojskoj žrtvi - iznikli temelji obnove!
- Danas u Parizu, sto godina kasnije, na onom istom mjestu na kome 1918. godine nije bilo mjesta za crnogorskog suverena, niti za crnogorsku zastavu – i suštinski, i simbolički Crna Gora se vratila tamo gdje i pripada. Kada se danas, sa obnovljenom državnošću, sa nespornim mjestom u društvu najrazvijenijih država modernog svijeta, prisjećamo tegobnih vremena od prije jednog vijeka – dužnost nam je da na ovaj dan odamo počast svim žrtvama borbe za crnogorsku slobodu, za njeno državno i nacionalno dostojanstvo. Na njihovoj herojskoj žrtvi iznikli su temelji na kojima je obnovljena naša država. Njihova žrtva nas obavezuje da i danas čvrsto i odlučno branimo ono za šta su položili svoje živote: čast i dostojanstvo naše jedine otadžbine Crne Gore. Neka im je vječna slava i hvala - naglašava predsjjednik Vlade Crne Gore Duško Marković povodom stote godišnjice završetka I svjetskog rata. 
 
0
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, predsjednik Crne Gore primio delegaciju SUBNOR i antifašista Crne Gore
Borci za uklanjanje - crkve sa Rumije!
         - Delegacija je izrazila očekivanja da se posebnim zakonon riješi položaj i uloga SUBNOR. Takođe, ukazali su na potrebu istrajnosti državnih organa u odlučnom stavu da se riješe pitanja crkve i crkvene imovine, ali i uklanjanje crkve sa Rumije. Borci i antifašisti osudili su događaje vezane za 1918. godinu kojima se veliča nelegitimna Podgorička skupština i njene odluke koje su dovele do ukidanja crnogorske državnosti - saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je danas - povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, primio delegaciju Saveza udruženja boraca NOR i antifašista Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Zuvdijom Hodžićem. 
 
0
Održan 20. Cetinjski parlamentarni forum o pitanju „Izborni zakoni, učesnici i kampanje: da li je birač u centru pažnje?“
Poboljšano zakonodavstvo - ojačaće stabilnost!
- Poboljšano zakonodavstvo ojačaće političku stabilnost, egzistencijalnu sigurnost i zacrtane evropske standarde, koji garantuju građanima Crne Gore, domaćim i stranim investitorima, kao i čitavom društvu - miran i spokojan život i rad - izrazio je sigurnost predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, otvarajući Cetinjski parlamentarni forum - posvećen pitanju „Izborni zakoni, učesnici i kampanje: da li je birač u centru pažnje?“ - koji je završen usvajanjem zajedničke izjave: 
 
0
Policija u četiri grada rasvijetlila više krivičnih djela
Barski trio - 15 delikata počinio!
Policijski službenici Centra bezbjednosti Bar, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, rasvijetlili su 15 krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata i tom prilikom su lišili slobode tri lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila navedena krivična djela. Naime, službenici CB Bar su, 8.novembra lišili slobode E.Ć. (35) iz Bara zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio šest krivičnih djela teška krađa, A.Z. (28) iz Novog Pazara zbog sumnje da je počinio osam krivičnih djela teška krađa i A.Z. (57) iz Bara zbog sumnje da je počinio krivično djelo prikrivanje. 
 
0
Predsjednik Skupštine Crne Gpre otvorio okrugli sto „Komunikacija građana i poslanika"
Devetoro poslanika - ostalo na marginama!
          - Posebno važnim smatram formiranje privremenog skupštinskog Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, uz učešće vlasti i opozicije, koji će dodatno unaprijediti izborni ambijent, kao i ojačati povjerenje građana u izborni proces, što je osnova svake zrele demokratije. Podrška akademske zajednice i nevladinog sektora, kao i javnost rada, podrazumijevala se od samog početka razgovora o formiranju odbora.
Najavljujući paralelni rad, dio poslanika – njih devetoro je izabralo da ostanu na marginama ovog važnog procesa, koji ima podršku 72 poslanika, većinske Crne Gore, kao i međunarodne zajednice - ukazao je Ivan Brajović, predsjednik Skupštine Crne Gore, otvarajući okrugli sto „Komunikacija građana i poslanika" u organizaciji NVO "MANS". 
 
0
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Asad se pozvao - na peti amandman!
- U iskazu pred ameriškim istražnim organima Josef Asad pozvao se na peti amandman po kojem nije dužan ad odgovara na pitanja ako će zbog toga biti izložen krivičnom gonjenju - pročitano je danas na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Pročitan je i odgovor Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federracije o boravku svjedoka-saradnika Saše Sinđelića na aerodromu "Šeremetjevo" - na zahtjev advokata odbrane Miroja Jovanovića - u kojem se navodi da Sinđelić nije prešao graničnu i carinsku kontrolu i da se vratio za Beograd. Po mišljenju odbrane, on demantuje sve što je pričao svjedok-saradnik i "početak je i kraj ovog procesa". 
 
0
Policijska u pet gradova
Zaplijenili drogu - oružje i cigarete!
    Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za borbu protiv droge su juče, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a u cilju spriječavanja tzv. ulične prodaje opojnih droga, pronašli i oduzeli oko 3,5 kg marihuane i oko 7 kg hašiša. Policija je slobode lišila M.B. (33) iz Podgorice zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Droga je otkrivena pretresom stana osumnjičenog. Sumnja se da se ovo lice duži period bavilo proizvodnjom i stavljanjem u promet hašiša. Lice je privedeno tužiocu. Droga je upućena u Forenzički centar. 
 
0
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Tužilaštvo daje šansu - pokajniku!
       - Tužilaštvo je ovaj dokaz predložilo prije mjesec. Postoje jasni razlozi da su određeni optuženi, moguće pokajali se kao članovi kriminalne organizacije prijavili državnim organima Crne Gore. To želimo da provjerimo i da damo šansu optuženima da govore o tim komunikacijama, da ih mi ne utvrđujemo. Ako su oni djelovali patriotski, vidjeli kuda ide kriminalna organizacija i plan koji je trebao da se sprovode, prijavili bilo kom državnom organu, ovo tužilaštvo će vrijednost toga da cijeni i eventualno predloži sudu da se blaže kazni. To je jedini razlog što smo predložili ovaj dokaz. Ovo je principijelan i zakonit stav od kojeg nećemo odustati - objasnio je danas - u nastavku suđenja za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. - glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić zašto je tražilo izvođenje dokaza o komunikaciji nekog od optuženih sa nekim čiji se broj vodi na ANB ili Upravu policije.
- Ako se u postupku dokaže da sam kriv, ne može meni tužilac, moj rođak kojii mi je "pakovao" osam mjeseci zatvora...javio se jedan od optuženih Mihajlo Čađenović, ali mu je predsjednica sudskog vijeća oduzela riječ.  
 
0
Ministar unutrašnjih poslova uručio zahvalnice hrabrim spasiocima
Plemenito djelo - priliči tradiciji!
    - Vaš čin primjer je za građane da treba da aktivno učestvuju u sistemu zaštite i spašavanja. Vaša skromnost i vjerovanje da bi svi uradili isto iskaz je vaše plemenitosti i vjere u ljude, što vaše djelo i vaš čin čini još većim u očima građana Crne Gore. Vaše djelo je plemenito, hrabro, čovječno i priliči crnogorskoj tradiciji, pomoći čovjeku kada se nađe u nevolji - naglasio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhođić, uručujući danas zahvalnice Vladeti Zarubici, Vesku Božoviću i Vojinu Radoviću, građanima-spasiocima, koji su 3. novembra spasili život četvoročlanoj porodici Mavrić iz Novog Pazara, čiji je automobil usljed saobraćajne nesreće sletio u Moraču.  
 
0
Ministar odbrane i gradonačelnik Podgorice o valorizaciji perspektivnih lokacija
U Maslinama - nova bolnica!
          Valorizacija više perspektivnih lokacija na prostoru Glavnog grada koje su u posjedu Ministarstva odbrane, među kojima je najznačajniji prostor od 380 hiljada kvadrata u Maslinama, koji pokriva kasarna ”Marko Miljanov Popović”, bila je glavna tema današnjeg susreta ministra odbrane, mrPredraga Boškovića sa gradonačelnikom Podgorice, dr Ivanom Vukovićem. 
 
0
Crnogorski premijer zadovoljan radnom posjetom Republici Finskoj
Spremni za zatvaranje - 6 poglavlja!
      - Jasno sam kazao predsjedniku Vlade da ćemo u trenutku preuzimanja predsjedavanja EU od strane Finske imati internu spremnost za zatravaranje šest pregovaračkih poglavlja - premijer Duško Marković izrazio je zadovoljstvo povodom veoma uspješne radne posjete Republici Finskoj i poručio da je na tom planu dobio uvjeravanje da će Crna Gora imati podršku Finske i njeno razumijevanje u Evropskom savjetu. 
 
0
Policija u tri grada oduzela oružje i municiju
Nasilnici lišeni slobode!
             Službenici Centra bezbjednosti Bar, preduzimajući aktivnosti u cilju pojačane kontrole bezbjednosno interesantnih i njim bliskih osoba, izvršili su pretres stana i drugih prostorije koje koristi E.S. (33) iz Bijelog Polja sa privremenim boravkom u Baru. Policija je prilikom pretresa pronašla i oduzela karabin M48 cal. 8x57 sa 22 komada municije cal. 7,9mm, startni pištolj marke „Blow” cal. 9mm kao i vazdušnu pušku marke „Qvatro 85” u ilegalnom posjedu. 
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore uputio pismo mitropolitu Crnogorsko-primorskom SPC
Umjesto da sabirate - dijelite!
      - Više od istorijskih nelogičnosti i odsustva činjenica, u Vašem pismu o tome ko je i kada kroz vjekove gradio, a ko rušio na Rumiji i u njenoj okolini, pa i kada je u pitanju crkva o kojoj govorimo – mene zabrinjava Vaše uporno nastojanje da DIJELITE, umjesto da SABIRATE. Nažalost, ne samo kada je u pitanju prevazilaženje podjela u pravoslavnom biću Crne Gore – jer kao što sam Vam jednom prilikom već ukazao (a to ipak nijesam učinio dostupnim javnosti) – ničim ne pokazujete da Vas ta činjenica onespokojava i nagoni na razmišljanje da li kao odgovoran pastir možete nešto uraditi da pravoslavni svijet u Crnoj Gori objedinite i okupite na jednom mjestu. Ovoga puta, dozvolili ste sebi da dijelite Albance na podobne i nepodobne, na one koji su dobrodošli na Rumiju i na one kojima tu nije mjesto, na Albance Envera Hodže i Albance Skender-bega... Ne činite to, Mitropolite! Na taj način udarate u temelje i smisao crnogorskog suživota – kulturnog, multietničkog pa i vjerskog, na kome je opstala Crna Gora, i kojim se danas s ponosom legitimiše pred svijetom. Ne dirajte u tu, možda i najveću crnogorsku vrijednost. Jer baš ta lakoća i upornost s kojom evo skoro tri decenije dijelite Crnu Goru, umjesto da sabirate, mene više plaši od toga hoće li na vrhu Rumije ostati limeni objekat koji Vi nazivate crkvom. Kao što sam već rekao, ostaće – ako mu to dozvoli zakon, neće ostati – ako za to nema utemeljenja. Nikako drukčije - poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u pismu mitropolitu Crnogorsko-primorskom SPC Amfilohiju Radoviću. 
 
0
Vlada Crne Gore povodom medijskih napisa o zabrani ulaska u Crnu Goru pojedinim srpskim intelektualcima
Obaveza je - zaštita od nedobronamjernih!
       - Izrada bezbjednosnih procjena u vezi sa pojedinim događajima i djelovanjem pojedinaca koji bi mogli ugrožavati nacionalnu bezbjednost i državne interese Crne Gore, odnosno narušavati njen ugled i dostojanstvo, stalna obaveza službi bezbjednosti - odgovorila je Vlada Crne Gore povodom medijskih napisa o zabrani ulaska u Crnu Goru pojedinim srpskim intelektualcima.  
 
0
Vlada Crne Gore povodom zahtjeva za izuzeće ministrice Dragice Sekulić, predsjednice Tenderske komisije u postupku davanja u zakup zemljišta radi izgradnje solarne elektrane na lokalitetu Br
Neprimjeren pokušaj pritiska!
          - Uvjereni da iza takvog zahtjeva stoji namjera da se Vlada onemogući u vođenju ekonomske politike i zaštiti nacionalnog interesa, odlučni smo da spriječimo da sila privatnog kapitala posluži kao instrument opstrukcije države i njenih institucija - saopštila je Vlada Crne Gore odbijajući zahtjev za izuzeće ministrice Dragice Sekulić, predsjednice Tenderske komisije u postupku davanja u zakup zemljišta radi izgradnje solarne elektrane na lokalitetu Briska Gora, Vlada smatra da je riječ o flagrantnoj zloupotrebi instituta izuzeća. Ocijenila ga je kao neosnovan i kao neprimjeren pokušaj pritiska na Tendersku komisiju, odnosno Vladu. 
 
0
Službenici NCB Interpol Podgorica realizovali dvije ekstradicije osuđenih
Beranac uhvaćen - u Luksemburgu!
       Na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisao NCB Interpol Podgorica u Luksemburgu je lišen slobode Elvis Agović (23) iz Berana. On se potražuje radi izdržavanja kazne zatvora zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci na koju je osuđen presudom Višeg suda u Bijelom Polju zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. 
 
0
Vrhovni državni tužilac na centralnoj svečanosti povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore
Svi će se naći - pred licem pravde!
       - Po naredbama Tužilaštva rasvjetljena su najteža krivična djela, a lišeni slobode i procesuirani brojni pripadnici kriminalnih grupa - ukazao je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković na centralnoj svečanosti povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore - obiljezavaju se u duhu “Tuzilacke etike" - i poručio:
- Samo zajednički timski rad tužilaca koji rukovode istragom i službenika Uprave policije šalje jasnu poruku svim pripadnicima kriminalnih organizacija da ne mogu biti iznad institucija i da će se naći pred licem pravde prije ili kasnije. 
 
0
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. biće nastavljeno 7.
Knežević odbio - drugog advokata!
          - Nisam saglasan da me na današnjem pretresu brani advokat Kljajević, uvažavajućii svu njegovu profesionalnost. S obzirom da se radi o veoma važnoj fazi sudskog postupka, neophodno mi je da bude prisutan moj advokatt Dušan Radosavljević. Bilo je 110 ročišta i uvažavajući potrebu za ekonmičnošću postupka, bitno mi je da advokat Radosavljević bude prisutan u ovoj fazi, tako da ne mogu dati saglasnost da me danas brani advokat Arsenije Kljajević. On se nije upoznao sa optužnicom i sa spisima predmeta, pa je iracionalno očekivati da se to do sjutra desi - izjasnio se danas Milan Knežević, jedan od optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Kako nijesu bile ispujene pretpostavke za održavanje pretresa, sud je donio rješenje i za naredni pretres odredio 7. u 9. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|