Brze Cinjenice - Društvo

0
Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković izdao obavezujuće uputstvo specijalnom državnom tužiocu
Pritvaranje Medojevića - nije neophodno!
       -- U konkretnom slučaju ne treba predlagati odredjivanje pritvora protiv N.M, kako bi se bez postojanja razloga iz čl.175 Zakonika o krivičnom postupku izbjegla neodgovarajuća primjena mjere pritvora jer se, shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i međunarodnim standardima, pritvor primjenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju mjeru - navedeno je u obavezujućem uputstvu koje je specijalnom državnom tužiocu za "slučaj Medojević" izdao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković. 
 
0
Međunarodna vojna vježba ''Zajednički izazov 2017'' (Common Chalenge 2017) završena u Kolašinu
Izazovu odgovorili - uspješno!
    - Ovakve vježbe čine da se dodatno ojačaju dobri odnosi sa državama partnerima, da se razmjenom iskustava i znanja značajno utiče na poboljšanje nivoa sposobnosti da se kvalitetno odgovori bezbjednosnim izazovima, kojih je danas u svijetu sve više - čestitajući učesnicima na uspješno izvedenom zadatku, ukazao je ministar odbrane mr Predrag Bošković na danas završenoj Međunarodnoj vojnoj vježbi ''Zajednički izazov 2017'' (Common Chalenge 2017) u Kolašinu.  
 
0
Prvi Polugodišnji sastanak za vojno-diplomatske predstavnike akreditovane u Crnoj Gori nakon punopravnog članstva u NATO
Balkan stabilizuju - NATO i EU!
    - Kao članica Alijanse, snažno ćemo propagirati NATO politiku „otvorenih vrata“, uvjereni da budućnost cijelog regiona leži unutar NATO i EU struktura, jer je u cjelosti integrisan region jedini garant dugoročne stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana - kazao je ministar odbrane mr Predrag Bošković u uvodnom obraćanju vojno-diplomatskim izaslanicima.  
 
0
Ministar unutrašnjih poslova obišao područje Luštice koje je zahvatio požar
Ako vrijeme dozvoli - ugasiće vatru do sjutra!
- Situacija je već stavljena pod kontrolu i ako sve bude teklo planiranom dinamikom i ako vremenski uslovi budu išli na ruku, požar će u potpunosti biti ugašen do sjutra - ukazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić koji je danas obišao područje Luštice koje je zahvatio požar. 
 
0
Predsjednik Skupštine Crne Gore o neodobravanju da mitropolit SPC Amfilohije posjeti poslanike "DF" u zgradi
Parlament nije - ni sudnica, ni crkva!
    - Skupština Crne Gore najviši je zakonodavni dom u našoj državi. Ona nije ni sudnica, ni pozorište, ni crkva. Naravno, dobrodošli su svi građani Crne Gore, pa ii crkveni veledostojnici. Naravno, u skladu sa njenim kućnim redom, u skladu sa zakonom i ni na koji drugi način. Nijesam želio da zloupotrebljavam poslaničke priviileg ije. Zna se kad je radprivilegno vrijeme parlamenta i kad na zahtjev građanina može mu se dati odobrenje da uđe u parlament. Vikend susreti vjernika i njihovih duhovnika, koje prate TV kamere, mogu se održavati negdje drugo, a ne u Skupštini Crne Gore - odgovorio je novinarima Ivan Brajović, predsjednik Skupština Crne Gore, zašto nije dozvolio da mitropolit SPC Amfilohije posjeti poslanike "DF", koji u parlamentu borave u znak podrške lideru "PzP" Nebojši Medojeviću, kojem je na za htjev specijalnog državnog tužioca ukinut poslanički imunitet zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i "pranje novca". 
 
0
Predsjednik Crne Gore uputio pismo Vrhovnom državnom tužiocu
Sugerisao da - ne pritvaraju Medojevića!
          - Predsjednik Crne Gore je uputio pismo Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću sugerišući da donese uputstvo kojim će Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću saopštiti da nema potrebe za pritvorom i da se poslanik Nebojša Medojević može braniti sa slobode - javila je Služba za odnose sa javnošću Predsjednika Crne Gore, napominjući da je jutros u telefonskom razgovoru Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović dobio uvjeravanja poslanika Nebojše Medojevića da će poštovati pozive tužioca i suda i da ničim neće izbjegavati ili ometati vođenje krivičnog postupka. 
 
0
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao na Dubrovačkom Forumu
Regionalna saradnja nije - zamjena za EU!
   - Saopštio sam ono što naša javnost zna. Da je Crna Gora spremna za svaku saradnju unutar regiona Zapadnog Balkana, da ima krajnje konstruktivan odnos koji podrazumijeva da se ta saradnja unaprijedi, podigne posebno na veći nivo trgovine na prostoru Zapadnog Balkana, ali bez prenošenja instrumenata suverenog vođenja ekonomske politike svake države Zapadnog Balkana. Takođe, uz nužnost da se eliminišu očigledno zablude da je prostor regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu zamjena za članstvo u EU - ističe predsjednik Crne Gore Filip Vujanović o učešću na Dubrovačkom Forumu  
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o Vojsci Crne Gore
Dobrovoljci služe - šest mjeseci!
   - Predloženim zakonom uređuje se organizacija i služba u Vojsci. U diskusiji je posebna pažnja posvećena odredbama kojima se preciziraju vojne obaveze građana Crne Gore: uspostavljanje evidencije vojnih obveznika, uvođenje dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem u miru i obuka i angažovanje vojnih obveznika u uslovima ratnog ili vanrednog stanja. U tom kontekstu je ocijenjeno da će ova zakonska rješenja, pored ostalog, doprinijeti afirmaciji Vojske kao jednom od simbola identiteta i suvereniteta Crne Gore, kao i jačanju svijesti kod mlade generacije o pripadnosti Državi. Predloženim rješenjima se, između ostalog, uvodi „merit“ sistem u postupku prijema, unapređivanja i izbora za obrazovanje i usavršavanje lica u službi u Vojsci, detaljnije propisuje izgradnja integriteta i prava i obaveze lica u službi. Zakonom se bliže uređuju vojno-policijski poslovi, nadležnost Vojne policije i primjena sredstava prinude, upotreba oružja od strane vojnih lica i nošenje vojnih uniformi, definišu nova stanja u službi i uspostavlja novi sistem ocjenjiva lica u službi u Vojsci - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o Vojsci Crne Gore. 
 
3
U nasstavku akcije "Mreža" policija lišila slobode M.Ć. (34) iz Podgorice
Prijetio preko - društvenih mreža!
       - Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije zajedno sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica su u nastavku akcije kodnog naziva „Mreža“, sproveli aktivnosti u cilju otkrivanja, sprječavanja i suzbijanja krivičnih djela ugrožavanje sigurnosti počinjenih zloupotrebom društvenih mreža, odnosno upućivanjem prijetnji posredstvom ovih mreža. Tom prilikom policijski službenici su juče identifikovali i lišili slobode M.Ć. (34) iz Podgorice, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu T.Č. On je ovo krivično djelo počinio na način što je, kako se sumnja, u više navrata koristeći društvene mreže slao oštećenoj poruke prijetećeg sadržaja koje su se odnosile na to da će je povrijediti i lišiti je života - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
2
Skupština Crne Gore usvojila Prijedlog zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti
Medojeviću ukinut imunitet!
          - Ovim zakonom opredijelili smo da jedno neustavno stanje pretvorimo u zakoniti ambijent i zakonsku proceduru. Mi smo, slijedeći taj princip, veoma pažljivo vodili računa o onome što su legitimna očekivanja onih korisnica koje su ovo pravo stekle na osnovu neustavnog zakona - ukazao je premijer Duško Marković na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore na kojoj je usvojen Prijedlog zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, čime je prestao da važi dosadašnji, u narodu poznatom kao naknade majkama sa troje ili više djece.
Poslije burne maratonske diskusije, na zahtjev specijalnog državnog tužioca, poslanici, njih 42, jednoglasno, ukinuli su imunitet poslaniku "Demokratskog fronta" Nebojši Medojeviću koji je osumčinjen za stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 1 u vezi stava 6 Krivičnog zakonika Crne Gore.  
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na "Premijerskom satu" bezbjednost ocijenio zadovoljavajućom
Oduprli se - svakoj destrukciji!
          - Stanje bezbjednosti u Crnoj Gori je na zadovoljavajućem nivou - odgovorio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu" i ukazao:
- Naša država je u periodu dužem od godinu i po unazad bila izložena ozbiljnoj političkoj i bezbjednosnoj destrukciji, kako iznutra, tako i s vani. Stepen narušavanja političkog sistema, i pokušaji ugrožavanja funkcionalnosti institucija i njihove diskreditacije, umnogome su kod pojedinaca zamagljivali sliku bezbjedne zemlje i stabilnog društvenog ambijenta. Ipak, bez obzira na izazove sa kojima se susrijećemo, kao i na sporadični osjećaj zabrinutosti građana, možemo konstatovati da je bezbjednosna situacija na potrebnom nivou, i da se Crna Gora oduprla i poslala jasan odgovor svima koji su je podrivali i pokušali ugroziti.  
 
2
Primorske službe zaštite i spašavanja
Spremne za - ljetnju sezonu!
      - Sistem zaštite i spašavanja spremno dočekuje predstojeću sezonu, svi subjekti iz sistema preduzeli su aktivnosti iz djelokruga svojih nadležnosti, u odnosu na raspoložive materijalne i ljudske resurse - ocijenjeno je na sastanku predstavnika Direktorata za vanredne situacije MUP sa predstavnicima svih primorskih službi zaštite i spašavanja, u cilju sagledavanja materijalnih i ljudskih resursa za odgovor na eventualne požare u toku ljetnje sezone. 
 
2
Crna Gora i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odlično sarađuju
Iz Crne Gore - 89 predmeta!
    - U Crnoj Gori nema sistematskog kršenja ljudskih prava i naša zemlja i sud odlično sarađuju - ocijenili su danas u Strazburu predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Gvido Raimondi.
- Tek 89 predmeta koliko je stiglo iz Crne Gore ne zabrinjavaju - ukazao je predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. U analizi je istaknuto da se veći broj slučajeva odnosi na neefikasnost pravosuđa.  
 
2
Slika Igora Rakčevića na zidu Savjeta Evrope
Dar za deceniju - "Dijalog u noći"!
       - U periodu nakon obnove nezavisnosti Crna Gora je odlučno gradila iznova svoje institucije i uz pomoć tih institucija probijala put ka evropskoj budućnosti. Crna Gora se za ovih deset godina promijenila, pored građenja institucija, gradili smo svijest o standardima, ne da ih puko implementiramo, nego da ih razumijemo i da ih prihvatimo kao svoje. Zbog toga, ovoj instituciji dugujemo zahvalnost. Crna Gora se transformisala ka onom što su savremeni pravni i vrjednosni standardi ujedno čuvajući ono što je od vajkada karakteriše. I upravo je tema slike koju smo izabrali za dar paradigma onih vrijednosti koje nas čine uzornim Crnogorcima, uzornim građanima i uzornim Evropljanima. To je poruka koju svi dobromisleći mogu i treba da upute svojim saradnicima, svojim sunarodnicima ali i neistomišljenicima. To je dijalog“ – ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore na ceremoniji kojoj je Savjetu Evrope predata slika „Dijalog u noći“ Igora Rakčevića. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore u obraćanju Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope
Ostvarili ciljeve - uprkos populizmu!
    - Naša zemlja u proteklih deset godina snažno je radila na ostvarenju svojih strateških nacionalnih prioriteta tako što smo postali članica NATO, što uspješno vodimo proces evropskih integracija i što smo unaprijedili nezavisnost i efikasnost pravosuđa - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, Sumirajući rezultate Crne Gore, u obraćanju Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope povodom desetogodišnjice članstva naše zemlje u ovoj evropskoj organizaciji.
Crnogorski premijer ocijenio je da populistička politika pokušava da vrati državu i društvo u prošlost. 
 
2
Kolegijuma za pregovore o pristupanju EU
Spremni da - ubrzaju finiš!
    - Vlada Crne Gore snažno je opredijeljena da u nastavku evropskih integracija uđe u dinamičniju fazu pregovora sa Evropskom unijom koja podrazumijeva intenzivnije i brže zatvaranje pregovaračkih poglavlja - kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sjednici Kolegijuma za pregovore o pristupanju EU, kojom je predsjedavao.
Na taj način, kako je ocijenio, Vlada će probati da ostvari svoj cilj - da u svom mandatu završi pregovore, nakon čega bi počela faza formalizacije članstva u Uniji.  
 
2
Agencije za spječavanje korupcije obilježila početak implementacije projektnih aktivnosti u okviru IPA 2014 tvining projekta
"Ključ" je u - saradnji i povjerenju!
    - Aktivnosti u okviru ovog projekta i postignuti rezultati imaće svoj vidjljiv uticaj, imajući u vidu oblasti koje će biti tretirane projektom. Posebno je značajan uticaj koji će projektovane mjere imati, kako u odnosu na jačanje sistema integriteta u javnom sektoru, tako i u pravcu povećanja povjerenja građana u sistem zaštite zviždača. Takođe, značajni su napori koji će biti uloženi i kroz realizaciju ovog projekta u pravcu obuke lica koja će jačati kapacitete za unaprjeđenje i sprovođenje planova integriteta u javnoj upravi. Kod ovakvih aktivnosti od ključnog značaja je održavanje kvalitetne saradnje i povjerenja između Agencije i ostalih institucija, te će ovaj projekat rezultirati pronalaženje novih nivoa i oblika zajedničkog djelovanja - istakao je Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin otvarajući danas svečanost Agencije za spječavanje korupcije kojom je obilježen početak implementacije projektnih aktivnosti u okviru IPA 2014 tvining projekta „Podrška implemenaciji mjera integriteta“, a koja je organizovana u partnerstvu sa Nacionalnom agencijom za suzbijanje korupcije (ANAC) Republike Italije. 
 
2
Odluka o dodjeli Trinaestojulske nagrade za 2017.
Trinaestojulska - Šćepanoviću, Kalaju i Saviću!
- Trinaestojulska nagrada za 2017. biće dodijeljena vajaru Miodragu Šćepanoviću, profesoru dr Davidu Kalaju i dr Svetozaru Saviću - odlučio je danas Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade koji je rasio u sastavu predsjednik Žirija, Gojko Kastratović, i članovi Žirija, prof. emeritus Ilija Vujošević, prof. dr Igor Lakić, mr Miomir Vojinović i prim. dr sci. med. Asim Dizdarević. 
 
2
Službenici saobraćajne policije tokom vikenda izdala 1.329 prekršajnih naloga
Slobode lišeno - 50 vozača "pod gasom"!
          Službenici saobraćajne policije su tokom prethodnog vikenda zbog počinjenih prekršaja iz oblasti bezbjednosti drumskog saobraćaja na putevima, izdali 1.329 prekršajnih naloga, podnijeli 156 prekršajnih prijava i oduzeli 96 vozačkih dozvola i 62 para registarskih oznaka. Slobode je lišeno 50 nesavjesnih vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola u koncentraciji većoj od 1g/kg. Zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz člana 348 KZCG, lišene su slobode i zadržane dvije osobe - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
2
Službenici saobraćajne policije ovih dana imaju "pune ruke posla"
Mladić jurio - 189!
    Službenici Uprave policije MUP – Grupe policije za bezbjednost saobraćaja i službenika centara bezbjednosti Nikšić i Budva su danas registrovali nekoliko teških saobraćajnih prekršaja.
Službenici saobraćajne policije su nadležnom Sudu za prekršaje podnijeli prekršajnu prijavu i isključili iz saobraćaja mladog vozač L.T. (19) iz Podgorice, koji je upravljao vozilom marke “Opel Corsa”, podgoričkih registarskih oznaka. On se kretao magistralnim putem Cetinje – Podgorica, gdje je oko 00,25 časova zaustavljen u mjestu Gospoština zbog prekoračenja brzine. Uređajem za evidentiranje prekršaja u pokretu dokumentovana je brzina od 189 km/h, gdje je ograničenje 80 km/h. Napominjemo da je najveća dozvoljena brzina za vozila kojima upravljaju mladi vozači i vozači početnici ograničena na 70 km/h, shodno odredbama člana 37a Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|