Brze Cinjenice - Društvo

2
Otvoreno rekonstruisano Akušersko odjeljenje u Kliničkom centru Crne Gore
Ulaganje u zdravstvo - potreba građana!
       - Otvaranjem akušerskog odjeljenja Klinike za ginekologiju Kliničkog centra Crne Gore svjedočimo kako znanje i odgovornost mogu u uslovima najveće krize - zdravstvene i ekonomske - mogu ulagati u zdravstveni sistem. Već nekoliko godina svjedočimo ozbiljnim ulaganjima u KCCG kada je u pitanju prostor, oprema, ali i ljudski resursi. Danas KCCG samo spoljašnošću podsjeća na staro zdanje, a unutra je 21. vijek. Zaposlenima čestitam na profesionalnosti i njihovoj motivisanosti da i u uslovima pandemije zaštite zdravlje naših građana. Ovo je dokaz da je ulaganje u zdravstvo najbolji odgovor na svakodnevne potrebe naših građana. Ulažući u zdravstvo, ulažemo u budućnost Crne Gore, u zdravlje naših građana i u ukupni napredak - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, otvarajući danas - sa direktorom Kliničkog centra Crne Gore Jevtom Erakovićem - rekonstruisano Akušersko odjeljenje u KCCG.
Premijer je najavio investicije od 17 miliona i da će Vlada do kraja godine stvoriti uslove da u narednom mandatu počne gradnja novog Urgentnog centra. 
 
2
Kriminalistička policija u Bijelom Polju procesuirala je osobu koja je prijetila predsjedniku države i NKT
Poslije izbora - najavljuje strijeljanjje!
- Kriminalistička policija u Bijelom Polju identifikovala je i procesuirala osobu koja je putem društvene mreže uputila ozbiljne prijetnje Predsjedniku države i članovima Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.
Protiv osumnjičenog je podnijeta krivična prijava - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
2
Premijer dao punu podršku opštinskom rukovodstvu Kotora, gradiće se stanovi za medicinske radnike
Grad brzo - slobodno prodisao!
   - Kotor je brzo uspio da nadoknadi dio zaostajanja do kojeg je došlo za vrijeme prethodne vlasti. Grad je slobodno je prodisao i vratio se na pozicije naših temeljnih vrijednosti zajedničkog suživota i antifašizma. Vi ste pokazali da se za kratko vrijeme mogu pokrenuti značajni razvojni projekti, pogotovo oni koji imaju širi značaj za crnogorsku ekonomiju i koji korespondiraju sa Vladinim politikama prije svega u turizmu - ukazao je crnogorski premijer Duško Marković, koji je popodne u Kotoru pružio punu podršku lokalnom rukovodstvu.
Na sastanku sa direktorima kotorskih medicinskih ustanova izrazio je spremnost na dalja tehnička unapređenja i stambeno zbrinjavanje medicinskih radnika u saradnji sa lokalnom samoupravom. 
 
2
Operativni centar za video nadzor otvoren u CB Podgorica
Građani bezbjedniji - službe efikasnije!
             - Ovaj značajan posao radimo sa lokalnim samoupravama, sa ciljem da kriminala bude što manje na našim ulicama, na javnim površinama, da zaštitimo djecu od narkotika, a posebno od ulične prodaje droge. Da omogućimo policiji da lakše spriječava krivična djela i prekršaje, da poboljšamo bezbjednost saobraćaja, da omogućimo gradskim službama i inspekcijama da lakše i efikasnije rade svoj posao. Riječju, da pojačamo preventivu, a samim tim poboljšaćemo i sigurnost i bezbjednost građana. Oerativno kontrolni centar je u CB Podgorica, a video-nadzor postavljen je na 35 lokacija - ukazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić koji je sa gradoonačelnikom Podgorice dr Ivanom Vukovićem otvorio Operativni centar za video nadzor u CB Podgorica.
Vlada je opredijelila vmilionska sredstva za video nadzor u gradovima. Prva faza relizuje se u Podgorici, Budvi i Baru. U sljedećoj godini biće realizovan i u opštinama Nikšić,Kotor i HercegNovi.  
 
2
Od novog koronavirusa preminula tri pacijenta
Registrovano - 66 novopozitivnih!
             Laboratorije Instituta za javno zdravlje od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 540 uzoraka na novi koronavirus. Registrovano je 66 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Prijavljena su tri smrtna ishoda povezana sa infekcijom novim koronavirusom i to kod pacijenata iz Nikšića, Bijelog Polja i Plava liječenih u OB Nikšić, OB Berane i Kliničkom centru Crne Gore. Preminuli pacijenti su rođeni 1937., 1943. i 1939.
Prijavljen je oporavak kod 60 pacijenta.  
 
2
Rasvijetljeno ubistvo Saše Klikovca počinjeno 18. jula u mjestu Cijevna
Dvoje uhapšeno - dvoje u bjekstvu!
         - U saradnji sa Forenzičkim centrom, analizom otisaka i tragova, potvrđeno je da su počinioci ubistva Saše Klikovca M.N.(3!) iz Podgoricr, lišen slobode u Ulcinju, na Adi Bojani i tom prilikom pronađen mu je pištolj, telefon za kriptovanu komunikaciju i novac; M.Š. (29) iz Podgorice, lišen slobode 25.7.2020.M.I.(27) koji je u bjekstvu i za kojim se intezivno traga; P.V. (22) koji je u bjekstvu. U vezi svega SDT podnešena je krivična prijava i tri izvještaja kao dopuna krivične prijave da su oni počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija - istakao je načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić na zajedničkoj press konferenciji SDT i Uprave policije na kojoj je rasvijetljeno ubistvo Saše Klikovca počinjeno 18. jula u mjestu Cijevna,.
 
 
2
Dva mibistarstva, Fond PIO i IRF predložiće Vladi
Otkupom jagnjadi pomažu - penzionerima i farmerima!
             Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Fond PIO i IRF predložiće Vladi da se i ove godine podrži organizovan otkup jagnjadi, nastavljajući brigu prema potrebama penzionera, koji su iskazali interesovanje da se i ove godine pod povoljnim uslovima snabdiju kvalitetnim proizvodom.  
 
2
Konferencija za medije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti
Novih pozitivnih 35 - oporavljenih 64!
    - Od jučerašnjeg presjeka uradili smo 422 analiza na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 35 novopozitivnih. Oni su upućeni natestiranje iz Podgorice 17, iz Bijelog Polja 7, Nikšića 5, Cetinja dva, Ulcinja, Budve, Herceg Novog i Pljevalja po jedan. Nismo imali prijava smrtnih ishoda, tako da je 75 smrtnih slučajeva od juna, a od početka godine 84. Oporavak je prijavljen kod 64 pacijenta, tako da je ukupan broj aktivnih slučajeva je 874 - ukazao je na konferenciji ya medije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Senad Begić.
 
 
2
Predsjednik Crne Gore u posjetu primio ministra odbrane Republike Slovačke
Stvoreno povjerenje - čvrst temelj saradnje!
       - Povjerenje koje je tada stvoreno je čvrst temelj međudržavnih odnosa i saradnje dvije zemlje, što potvrđuje i ova posjeta - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je danas u posjetu primio ministra odbrane Republike Slovačke Jaroslava Nađa.
Đukanović je poželio dobrodošlicu ministru Nađu ističući da je posjeta slovačkog zvaničnika uvijek prilika za posebnu zahvalnost Slovačkoj na podršci obnovi nezavisnosti Crne Gore.  
 
2
Ministar odbrane sastao se sa slovačkim kolegom
Izbori bez - miješanja trećih!
       - Svjedoci smo da smo 2016. imali uplitanje trećih strana i sada ima toga, ali Crna Gora ima institucije koje mogu na kvalitetan način da odgovore takvim izazovima - naglasio je ministar odbrane mr Predrag Bošković poslije susreta sa slovačkim kolegom Jaroslavom Nađom, sa kojjim je razgovarao i o parlamentarnim izborima 30. avgusta.
- Važno da proces prođe fer i korektno, bez miješanja trećih strana, kako bi se iskazala stvarna volja građana - složili su se Bošković i Nađ. 
 
2
Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore u "Dnevniku 2" TV Crne Gore
Infekcija stagnira - broj oporavljenih raste!
         - Imamo kontrolu razvoja lokalne transmisije. Primjetili smo da smo unazad nekoliko dana, rekao bih i desetak, polako spušta. Naravno, shodno ponašanju, takvu imamo i situaciju. Dobar dio stanovništva ponaša se u skladu sa mjerama i naredbama i zato imamo stagnaciju infekcije. Ali, jedan dio ne pridržava se pravila, što utiče na održavanje infekcije na 10 do 15 odsto od svih testiranih. Srežćom, broj oporavljenih stalno raste. Nasravićemo tako i dalje, insistiraćemo na poštovanju mjera, jer jedino one mogu doprinijeti obuzdavanju infekcije i da je svedemo na još manji broj inficiranih dnevno - istakao je, gostujući u "Dnevniku 2" TV Crne Gore direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore profesor dr Boban Mugoša. 
 
2
Nije bilo prijavljenih smrtnih ishoda kod pacijenata inficiranih sa SARS-CoV-2
Novopozitivna - 32 slučaja!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 267 uzoraka na novi koronavirus, među kojima su otkrivena 32 novopozitivna slučaja infekcije.
Nije bilo prijavljenih smrtnih ishoda kod pacijenata inficiranih sa SARS-CoV-2, a prijavljen je oporavak kod 23 pacijenta.  
 
1
Institut za javno zdravlje Crne Gore
Od 570 uzoraka - 42 pozitivna!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 570 uzorka na novi koronavirus, među kojima su otkrivena 42 novopozitivna slučaja infekcije.
Prijavljen je oporavak 92 pacijenta.
Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 967.
Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 4174. 
 
1
Vlada i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i ovoga puta prepoznali značaj ribarstva
Dopunili dohodak - dvjesta ribara!
    Kroz Poseban Vladin program podrške poljoprivredi i ribarstvu koji je donešen sa ciljem saniranja posljedica pandemije COVID-19, putem Programa intervencija na tržištu isplaćena je podrška dohotku za 200 ribara koji su nosioci dozvole za obavljanje privrednog ribolova na moru, u iznosu od 224.700 €.
Vlada i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja su i ovoga puta prepoznali značaj ribarstva, te je ova podrška nastavak podrške koja je u maju bila dodijeljena kao jednokratna pomoć za 186 privrednih ribara na moru, u iznosu od 213.300 €.  
 
1
Sjutra počinje implementacija Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO
Na julskom čeku - povišica od januara!
          Ukupno 12.318 penzionera, koji primaju najnižu penziju u iznosu od 128,82 eura, primiće ček na iznos od 247,47 eura, a 3.586 penzionera čiji je iznos penzije od 128,83 do 145,77 eura, primiće razliku od 1. januara 2020. godine i to u iznosu od njihove prethodne penzije do novoutvrđenog iznosa najniže penzije.
Sjutra počinje implementacija Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju. Fond PIO je stvorio pretpostavke za obračun i isplatu najnižiih penzija sa duplo uvećanim julskim čekom koji uključuje vanredno usklađivanje od 13,16 odsto, retroaktivno od 1. januara kako je predložio predsjednik Vlade. 
 
1
Analiziran 521 uzorak na novi koronavirus
Novoinficiranih 47 - oporavljenih 49!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 521 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 47 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Prijavljen je oporavak 49 pacijenta.
Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 1017.  
 
1
Zbog procjene zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine nosi rizik po zdravlje djece
Škola počinje - 1. oktobra!
    Početak školske godine je, na preporuku Instituta za javno zdravlje, odgođen je za 1. oktobar, zbog procjene zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine, za koji je obrazovni sistem bio spreman, nosi rizik po zdravlje djece zbog neizvjesnog razvoja epidemiološke situacije koja je, iako pod kotrolom, još uvijek složena.  
 
1
Na kraju mandata ppredsjednik Vlade Crne Gore dobio više poziva za intervju
Odgovaraće samo - građanima!
      - Uvjeren sam da će uredništvo CDM Portal, koje je prihvatilo ovakav moj pristup, pronaći najbolji način da građani zatraže i dobiju odgovore na sva pitanja za koja iskažu interes - saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je na kraju mandata dobio više poziva za intervj, ali ih je sve odbio, a odgovaraće samo na pitanja građana. 
 
1
Troje preminulih, 50 oozitivnih na novi koronavirus, hospitalizovanih 129 i 76 oporavljenih
Epidemija ne jenjava - propuste kažnjava!
         - Nastavlja se epidemija na nivou od 12 do 15 odsto, ne jenjava i kažnjava za sve propuste. Uzalud mjere, ako ih svako od nas ne poštuje, imaćemo problem sa ovom infekcijom i lokalni prenos. Održavanje skupova, organizovanje svadbi i pretvaranje kafana u klubove neće se tolerisati. Juče sam na snimcima vidio puno ljudi, idu ulicom i viču, a toliko njih proizvodi toliko kapljica da svi oni prolaze kao kroz maglu. Među njima neko je inficiran i strah me je da ćemo imati porast inficiranih. Svako širenje prema starijoj populaciji proizvešće obolijevanja i smrt. Prevelikim brojem druženja i neodržavanjem distance stvaramo uslove da se epidemija širi - upozorio je i danas na konferenciji za medije NKT direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore profesor dr Boban Mugoša. 
 
1
Epidemiološka situacija u zemlji konsolidovana
Eskalacija prijeti - zbog okupljanja vjernika!
    - Epidemiološka situacija u zemlji konsolidovala se, a najveću prijetnju za eskalaciju infekcije, a time i po javno zdravlje, predstavljaju nedozvoljena i epidemiološki izuzetno rizična okupljanja u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i pojedinih političkih aktera - ocijenilo je danas Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|