Brze Cinjenice - Društvo

1
Predsjednik Skupštine Crne Gore uručio Trinaestojulske nagrade
Za životno djelo - profesoru dr Puleviću!
    - Kao što nema kamena koji ne pamti neku žrtvu za slobodu u Crnoj Gori, a ako ičega – kamenja imamo odviše, tako gotovo da ne postoji datum koji ne bi mogao biti imendan Dana državnosti Crne Gore. Ali, kao što se neki ljudi i djela ističu, tako se i 13.jul izdiže nad ostalim datumima, kao personifikacija crnogorskog pregnuća za slobodom iznad svega, a državom prije svega. Bez obzira na sticaj okolnosti, vrlo često i svršenog čina pred koji je Crna Gora bila dovedena, ali i u volji i nevolji, njen put i oblik su oduvijek zavisili od vizija njenih prvaka, kako iz političkog, tako i iz sfera društvenog života - ukazujući da je Crna Gora oduvijek bila usijano željezo na nakovanju prošlosti, koje se kovalo pod udarima budućnosti, istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, uručujući Trinaestojulske nagrade - za životno djelo za za životno djelo profesoru dr Vukiću Puleviću i za 2018. vajaru Krstu Andrijaševiću za izložbu „Lice Ogledalo“ i štampanje monografije „Krsto Andrijašević“; violončelisti Aleksi Asanoviću za ostvarenja u prethodne dvije godine i profesoru dr Adnanu Čirgiću, za knjige „Dijalektologija crnogorskog jezika“ i „Crnogorska usmena tužbalica“. 
 
1
13.jul - Dan državnosti Crne Gore
Da je vječna Crna Gora!
Da je vječna Crna Gora!

 
 
1
Govor predsjednika Đukanovića na prijemu povodom Dana državnosti Crne Gore
I za pokoljenja -uporište 13. jul!
- Današnje generacije u Crnoj Gori, i pokoljenja koja dolaze, za svoj evropski slobodarski duh imaju snažno uporište i inspiraciju u prelomnim istorijskim opštenarodnim uzletima kao što je bio naš ustanak protiv fašizma 13. jula 1941.
Nek´ je vječna Crna Gora! - zaključio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na prijemu povodom Dana državnosti Crne Gore.
Svečano slovo crnogorskog prefsjednika prenosimo integralno: 
 
0
Ministar Darmanović učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana na samitu u Londonu
Potvrđena posvećenost - stabilnom regionu!
       Posvećenost dostizanju stabilnog, sigurnog i prosperitetnog regiona, utemeljenog na evropskim vrijednostima, koji je u funkciji evropske bezbjednosti zajednički je potvrđena na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Londonu na kojem je učestvovao i crnogorski ministar vanjskih poslova profesor dr Srđan Darmanović.  
 
0
Za 13. jul, Dan Državnosti
Neradni - petak i subota!
- Neradni dani za državni praznik Dan Državnosti su: petak – 13. jul i subota – 14. jul - na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima (“Sl. list RCG”, br. 27/07), saopštilo je Ministarstva rada i socijalnog staranja.
 
 
0
Predsjednik Crne Gore odlikovao ambasadora NR Kine
Dživeiu - Orden crnogorske zastave II stepena!
             Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlikovao je ambasadora NR Kine Cui Dživeia Ordenom crnogorske zastave II stepena. Priznanje je dodijeljeno za poseban doprinos unapređenju odnosa dvije države, kazao je Predsjednik Đukanović, iskazujući zahvalnost ambasadoru Dživeiu u svoje i u ime svih državnih organa. 
 
0
Deveta sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja Skupštine Crne Gore u 2018.
Razriješene Radovićeva - i Ćalović Marković!
       Skupština Crne Gore razriješila funkcije viceguvernera Centralne banke Crne Gore dr Irenu Radović i razriješila dužnosti člana Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije Vanju Ćalović Marković. Takođe, za člana Žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade imenovan je dr Ranko Milović, a za člana Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije izabran je Gavrilo Čabarkapa. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu"
Kampovi za migrante - političke manipulacije!
- To nije tačno, to je manipulacija. Niti sam to kazao, niti će Crna Gora biti prihvatilište migranata u ime Evropske unije - naglasio je, odgovarajući na poslaničko pitanje Milana Kneževića - da će Crna Gora graditi kampove za više hiljada ilegalnih migranata - na "Premijerskom satu" predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, dodavši da su mu stabilnost države Crne Gore i bezbjednost njenih građana u prvom planu, i da smo sistemski i institucionalno sposobni da to obezbijedimo. 
 
2
Podgorica i Nikšić
Troje pritvoreno - oduzeta droga!
          - Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Podgorica, peduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti a u cilju suzbijanja ulične prodaje narkotika, pronašli su i oduzeli marihuanu. Tri osobe lišene su slobode - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
2
U toku 2018. u Crnoj Gori počinjeno devet ubistava, od kojh je policija rasvijetlila šest
Na crvenim potjernicama - 30 sumnjivih!
- Uvjeravam vas da crnogorska policija ima kapaciteta da se bori i sa tim vidovima organizovanog kriminala. Naravno, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima. Ali, nije tu samo policija u borbi, tu su i drugi državni organi. Cilj je da se ekonomski uništi kriminalna grupa, da joj se unište sredstva koja crpi, odakle razvija akcije. Zajedno sa nadležnim tužilaštvima , istražnim mjerama i radnjama u prethodom vremenu i ovom u značajnoj mjeri protiv određenih lica dokazali te njihove inkriminisane radnje i protiv tridesetak njih raspisane su crvene interpolove potjernice. Oni nisu u Crnoj Gori, već na teritoriji drugih država i mi sa kolegama iz tih država radimo na njihovom lociranju i privođenju - istakao je v.d. direktora Uprave policije Crne Gore Vesko Damjanović u jutarnjem programu TV CG i podsjetio da je u toku 2018. bilo devet ubistava, da je policija rasvijetlila šest, a da je od 16 ubistava u pokušaju rasvijetlila 13.  
 
2
Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Crne Gore u jutarnjem programu TV CG
Priliv migranata - ne zabrinjava!
    - Dnevni priliv migranata u Crnu Goru je 10 do 20 i to nije broj za zabrinjavanje. U potpunosti kontrolišemo situaciju, od 2015. pojačano obezbjeđujemo granicu na ugroženim pravcima. Ugroženi smo iz pravca Albanije, desetak kilometara od graničnog prelaza "Božaj" i južno od graničng prelaza "Sukobim". Preedviđajući i prateći tu situaciju, to je bilo u fokusu rada naše granične policije. Iz budžetskih sredstava prošle godine renovirali smo dva objeskta baš na tim ugroženim pravcima. Takođe, u planu je programiranje preko IPA 2018, uz podršku organizacije za migracije, dda adaptiramo i pripremimo još karraulu na Božaju. Tu bi granična policija prva evidentirala migrante koji bi kasnije tražili azil - istakao je Vesko Damjanović, v.d. direktora Uprave policije Crne Gore, u jutarnjem programu TV CG. 
 
2
Akcija pokrenuta u cilju zaštite zdravlja potrošača i i zaštite brenda crnogorskog meda
Oduzeti med - bez dokaza o porijeklu!
       U nastavku akcije kontrole prodaje meda stavljeno je van prometa dodatnih 63,5 kg meda i 21,8 l maslinovog ulja.
Ovu količinu zaplijenjenili su inspektori Uprave za bezbjednost hrane Ministarstva poljoprivrede tokom jučerašnje kontrole na nekim od lokacija gdje se u privremenim objektima, navodno, nude domaći proizvodi. Podsjećamo da je početkom sedmice, tokom prva dva dana od pokretanja organizovane akcije kontrole tržišta, zaplijenjeno 308 kg meda, kao i 57 litara maslinovog ulja. 
 
2
Na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu
Crna Gora otvorila - 17. poglavlje!
- Otvaranje ovog poglavlja, kao i dalji rad u ovoj oblasti od izuzetne važnosti za prilagođavanje principima otvorene tržišne ekonomije koja počiva na slobodnoj konkurenciji, politici jedinstvene valute i postizanju i održavanju cjenovne stabilnosti - zajednički je ocijenjeno na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu, na kojoj je Crna Gora danas otvorila pregovaračko poglavlje, 17 – Ekonomska i monetarna unija. 
 
1
U sklopu obilježavanja Evropske godine kulturne baštine
Podsjetili na - izradu čunova!
          Obilazak centara za posjetioce na Vranjini i Žabljaku Crnojevića, uz posjetu porodici Brnović koja petu generaciju zaredom baštini tradiciju izrade čunova priredili su danas Nacionalni parkovi Crne Gore, koji su - u sklopu obilježavanja Evropske godine kulturne baštine - realizovali program “Vremeplov u čunu”, namijenjen promociji i popularizaciji izrade tradicionalnih drvenih čunova na Skadarskom jezeru, zanatu koji je zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Crne Gore.  
 
1
Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu u otvorenom pimu ministru prosvjete
Za najtalentovanije - da garantuje vlada!
       - Vjerujemo da bi najbolji način da se kratkoročno riješi problem finansiranja školovanja Nine i sličnih kandidata, bio kreiranje partnerstava/sporazuma između finansijskih insitucija u Crnoj Gori i Ministarstva prosvjete, gdje bi Vlada pružila garancije za kreditiranje talentovanih učenika i studenata kako bi oni mogli dobiti povoljnije i konkurentne kreditne uslove isključivo za finansiranje obrazovanja, uz početak otplate sa grejs periodom od, recimo, četiri godine nakon završetka studija - predložila je Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu u otvorenom pimu ministru prosvjete Damiru Šehoviću. 
 
0
Cetinjska policija lišila slobode I.J. (35) i N.V. (26) zbog sumnje da su u hotelu "Grand" pripremali ubistvo
Spriječena likvidacija - pripadnika kriminalne grupe!
    Službenici Uprave policije MUP – Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su, nakon intenzivnih aktivnosti koje su preduzete u sadejstvu sa Sektorom kriminalističke policije i drugim oranizacionim jednicama policije i u koordinaciji sa VDT u Podgorici, identifikovali i danas lišili slobode dva lica, osumnjičena da su počinila krivično djelo ubistvo u pokušaju u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Radi se o I.J. (35) i N.V. (26) iz Cetinja koji su osumnjičeni da su u sobi hotela "Grand" u Cetinju sakrili automatsku pušku, silikonske maske, municiju, prigušivač i eksploziv, u namjeri da se ova sredstva upotrijebe za lišenje života pripadnika organizovane kriminalne grupe. 
 
0
Potpredsjednik Vlade Crne Gore sa rukovodstvom Sindikata medija Crne Gore
Spremni da - podrže novinare!
- Vlada je spremna da, u okviru svojih nadležnosti, podrži nastojanja Sindikata medija u pravcu stvaranja boljih socijalnih i ekonomskih uslova za rad novinara u Crnoj Gori - ukazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin na sastanku sa rukovodstvom Sindikata medija Crne Gore.
Govoreći o procesu usaglašavanja kolektivnog ugovora za zaposlene u nacionalnom javnom servisu RTCG, potpredsjednik je saopštio da će Vlada ažurno ispuniti svoje obaveze u cilju što skorijeg stupanja na snagu ovog propisa, čim joj sindikat i menadžment RTCG dostave predloženi tekst ugovora. 
 
0
Savjet RTCG
Neće dozvolitii - kontrolu javnog servisa!
       Savjet RTCG izrazio je iznenađenje i žaljenje zbog, kako navode, unisonih izjava portparolke EEAS Maje Kocijančić, predstavnika OEBS-a za slobodu medija, Harlema Desira i portparolke Stejt dipartmenta Heder Nauert povodom odluke Savjeta o razrješenju generalne direktorice Andrijane Kadije. 
 
0
Savjet RTCG
Razriješena Kadija - imenovan Šundić!
       Članovi Savjeta RTCG razriješili su generalnu direktoricu Andrijanu Kadiju s te funkcije. Za vršioca dužnosti generalnog direktora RTCG, Savjet je izabrao Božidara Šundića.
Kadijino razjrešenje, tajnim glasanjem, podržalo je šest članova Savjeta, dok su dva bila protiv. 
 
0
U nastavku suđenja za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora na pitanja tužilaca, odbrane i suda odgovarao bivši operativac CIA Brajan Skot iz Orlanda
Masu uticao - da odbijem Asada!
    - Imam eksperte za ekonomska, politička i bezbjednosna pitanjja po cijelom svijetu. Njihovo mišljenje je od povjerenja, ali ne prihvatamo ga kao Sveto pismo. U slučaju Ticijana Masua, koga smatram vodećom osobom u mojoj orbiti, koji mi može dati potrebne informacije o Crnoj Gori, on kao i drugi ključni saradnici već je potvrđen kao izvor pouzdanih informacija. Bilo mi je dovoljno što je moj čovjek od povjerenja rekao da postoje navodi da su Rusi umiješani u rad "DF" da shvatim političku klimu u Crnoj Gori oktobra 2016., da to nije okruženje u kojem bih želio da radim u to vrijeme. Istog dana, u septembru 2016., kada sam razgovarao sa Masuom, odlučio sam da se ne uključujem u posao sa Asadom u Crnoj Gori. Masu mi je rekao da su izbori u Crnoj Gori. Tada nijesam znao ko je "DF" - tako je na pitanje predsjednice sudskog vijeća Suzane Mugoše iskaz pojasnio bivši operativac CIA Brajan Skot iz Orlanda, koji je na prijedlog tužilaštva, svjedočio u postupku protiv okrivljenih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2017.
Skot je odgovarao i na pitanja tužilaca i odbrane, a pretres će biti nastavljen 13.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|