Brze Cinjenice - Društvo

1
Predsjednik Vlade Crne Gore doputovao u dvodnevnu zvaničnu posjetu Republici Kosovo
Narodi žele - da zajedno putuju!
         - Ova posjeta svedoči da narodi Crne Gore i Kosova nisu samo susjedi nego su i narodi koji se vole i koji žele da zajedno putuju na evropskoj perspektivi i evroatlanstkom putu. Ti dobri odnosi koje potvrđuje ova posjeta i sva dešavanja koja će se desiti između naših zemalja u narednom periodu duboko sam uvjeren da će biti dobar primjer za dobre odnose među svima nama u regionu - naglasio je premijer Kosova Ramuš Haradinaj na konferenciji za novinare, zahvalio premijeru Markoviću na posjeti i izrazio uvjerenje da će odnosi Crne Gore i Kosova biti primjer za dobre odnose među regionu.
- I jedna i druga zemlja zaslužuju da budu više razvijene, a da njihovi građani žive bolje. I Kosovo i Crna Gora imaju nesporne razvojne resurse i spremni smo da uradimo sve da naše potencijale stavimo u funkciju razvoja naših zemalja i kvaliteta života njihovih građana - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je doputovao popodne u Prištinu, u dvodnevnu zvaničnu posjetu Republici Kosovo.    
 
1
šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav u emisiji "Iz pravog ugla" TVCG o smijenjenim članovima Savjeta RTCG
Moraju se poštovati - odluke suda!
    - Jedna stvar je veoma jasna - da odluke sudova moraju da se poštuju. Dakle, ja se nadam da će ovo pitanje biti riješeno ranije, a ne kasnije, tako da možemo pozitivno, ili barem više pozitivno, da izvještavamo o slobodi medija u našem sljedećem izvještaju - poručio je šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav u emisiji "Iz pravog ugla" TVCG da se Goran Đurović i Nikola Vukčević vrate u Savjet RTCG. 
 
1
U okviru Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu
Otvorena - Ulica Podgorica!
      - Ova ulica je popločana crnogorskim naporima i uspješno postignutim ciljevima, uz visoke standarde sjeverno-atlantske zajednice, kao i izazovima koje smo takođe uspješno prevazilazili, pokazujući zrelost institucija i potpunu posvećenost punoj integraciji u porodicu modernih demokratija -- naglasio je ministar odbrane mr Predrag Bošković, otvarajući danas, sa vrhovnim komandantom Savezničkih snaga za Evropu, generalom Kertisom Skaparotijem, u okviru Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu, Ulicu Podgorica, koja je dobila ime u čast Crne Gore, kao nove članice Alijanse. 
 
1
Institut za javno zdravlje Crne Gore
Od morbila - oboljelo još dvoje!
- Uzimajući u obzir ranije dokazano oboljele, u Crnoj Gori je od početka godine infekcija virusom morbila dokazana kod ukupno pet pacijenta. U svim slučajevima radilo se o „uvozu“ virusa pri čemu lokalna transmisija morbila kod nas još uvijek nije registrovana - sapštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore koji je danas potvrdio oboljevanje od morbila još kod dva pacijenta. 
 
0
“Dan umjetničkog obrazovanja”
Besplatno pozorište - čuva dušu učenika!
       - Ako ne sačuvamo dušu djeteta, izgubili smo čovjeka. Zato je upoznavanje djece sa sobom kroz kulturu, naš način da damo doprinos čuvanju njihove duše, poručeno je na današnjem otvaranju projekta “Dan umjetničkog obrazovanja” koji će u ovom polugodištu oko 2 000 djece organizovano i besplatno dovesti u Kraljevsko pozorište Zetski dom i Narodni muzej.  
 
0
Evropski komesar za politiku evropskog susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han
Pristupanje EU - nacionalni cilj!
    - Strategija za Zapadni Balkan nacrtala skicu puta kako bi Crna Gora bila spremna za članstvo u perspektivi 2025., kao i da taj put zavisi isključivo od objektivnih zasluga i rezultata Crne Gore. Veoma sam zahvalan što Crna Gora predstavlja primjer na drugom ključnom kriterijumu dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje i što je već ostvarila dobar napredak u pristupnim pregovorima - istakao je Evropski komesar za politiku evropskog susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han danas na prvoj zajedničkoj sjednici Odbora za evropske integracije i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, prenio poruke iz Strategije “Vjerodostojna perspektiva proširenja i pojačana saradnja EU sa Zapadnim Balkanom.
Han je zaključio da pristupanje EU mora biti nacionalni cilj, a na pitanje o slučaju Gorana Đurovića u Savjetu RTCG Han je napomenuo da treba ispoštovati odluku suda. 
 
0
Crnogorski premijer i evropski komesar posjetili željezničke infrastrukture koja se rekonstruiše bespovratnim i kreditnim evropskim sredstvima
Projekat važan - za tri prioriteta!
- Ono što mi sada radimo je da kao Evropska unija investiramo u razvoj naših budućih članica, tako da građani Crne Gore imaju priliku da vide šta je pozitivni uticaj odnosno ta dodata vrijednost svih ovih napora koje ulažemo. Najmanje tri od šest prioritetnih oblasti iz Startegije za Zapadni Balkan vezane su za ovaj konkretan projekat, a to su: povezanost, ekonomski razvoj i unapređenje, odnosno dovršavanje procesa pomirenja u regionu. Nadogradnja, odnosno rekonstrukcija željezničke infrastrukture snažan je doprinos tim zajedničkim cilejvima ´ naglasio je komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han, koji je sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem posjetio željezničku infrastrukturu koja se rekonstruiše bespovratnim i kreditnim evropskim sredstvima. 
 
0
Provjerama ustanovljeno da bi mogao biti potencijalni izvršilac krivičnih djela
Sumnjivom gostu - otkazan boravak!
       Službenici Uprave policije MUP otkazali su boravak strancu, francuskom državljaninu B.D. (24), iz razloga nacionalne bezbjednosti i javnog poretka jer je ustanovljeno da postoji mogućnost da bi navedeno lice moglo biti potencijalni izvršilac krivičnih djela protiv života i tijela za interes neke od OKG grupacija. Radi o licu koje je u Francuskoj evidentirano za sedam krivičnih djela među kojima je i saučesništvo u ubistvu. B.D. je u Baru boravio kod E.M (23), crnogorskog državljanina koji je prijatelj sa pripadnickom OKG iz Bara A.K. Francuski državljanin B.D. je kontrolisan u Baru od strane Interventne grupe CB Bar kada je bio u društvu sa E.M. 
 
0
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Srbija poslala - oduzeti novac!
      - Novac je dostavljen u koverti zapečaćenoj u Tužilaštvu za organizovani kriminal Republike Srbije, te imajući u vidu navode odbrane da je novac otuđen od strane glavnog specijalnog tužioca kovertu otvorite na glavnom pretresu - navedeno je u prilogu Specijalnog državnog tužilaštva uz 125 500 eura koje je svjedok saradnik Saša Sinđelić predao Tužilaštvu - pročitala je predsjednica sudskog vijeća Suzana Mugoša na početku današnjeg pretresa na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Glavni pretres biće nastavljen 14.
    
 
0
Vlada Crne Gore podržala rad Komisije za medije
Tužilaštvo da - preispita efikasnost!
          - Vlada je na današnjoj sjednici donijela zaključke kojima preporučuje Vrhovnom državnom tužilaštvu da, imajući u vidu nalaze iz izvještaja Komisije intenzivira aktivnosti i preispita efikasnost i djelotvornost svih istraga i napada na novinare i imovinu medija i da o preduzetim aktivnostima obavijesi Vladu u roku od trideset dana - naglasio je Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade Crne Gore koja je danas izrazila podršku radu Komisije za medije i iskazala punu spremnost da ispuni sve preporuke Komisije za medije, a koje se nalaze u nadležnosti Vlade i u skladu su sa važećim propisima. 
 
0
Krivična prijava protiv M.R. iz Podgorice
Širio mržnju - sa "fb"!
          Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije su u sadejstvu sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeli krivičnu prijavu protiv M.R. iz Podgorice, osumnjičenog za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.
 
 
0
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Opet udaljeni - Mandić i Knežević!
Zbog narušavanja discipline i vrijeđanja suda lider "DF" Andrija Mandić danas je udaljen do kraja dokaznog postupka na suđennju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. Odmah za njim iz sudnice je izveden i Milan Knežević.
Jedan od optuženih, Mirko Velimirović danas je u svojstvu svjedoka odgovarao na pitanja specijalnog tužioca Saše Čađenovića, optuženog Bratislava Dikića i na pitanja odbrane. Pretres će biti nastavljen sjutra u 9.  
 
0
Institut za javno zdravlje potrvdio obolijevanje od morbila kod dva pacijenta
Ponovo "uvezli" -viruse morbila!
    Institut za javno zdravlje potrvdio je obolijevanje od morbila kod dva pacijenta kod kojih je epidemiološkim istraživanjem utvrđeno da su virusu morbila bili izloženi tokom zajedničkog dužeg boravka u Beogradu. 
 
0
Povodom smrti petnaestomjesečnog dječaka, izvršna direktorica Centra za ženska prava obratila se direktorici KCCG
Sankcije za - neprijavljivanje nasilja!
    - Ukoliko je isostala zakonom propisana obaveza medicinskog osoblja da prijavi nasilje nad djetetom, tražimo da u skladu sa vašom nadležnošću, preduzmete odgovarajuće mjere da se takvo postupanje najstrožije sankcioniše - napisala je Maja Raičević, izvršna direktorica Centra za ženska prava, direktorici Kliničkog centra Crne Gore Zorici Kovačević, povodom prijave da je brutalno ubijeni petnaestomjesečni dječak i u januaru bio primljen u Klinički centar.  
 
0
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Pretres prekinut - zbog neozbiljne odbrane!
          Zbog neozbiljnosti odbrane i optuženih za vrijeme iskaza optuženog Mirka Velimirovića, predsjednica sudskog vijeća Suzana Mugoša prekinula je današnji pretres i za sjutra zakazala nastavak pretresa u slučaju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Prije početka saslušanja Velimirovića, jedan od optuženih Milan Knežević tražio je da sudsko vijeće oduzme status svjedoku saradniku Saši Sinđeliću zbog nastupa u televizijskoj emisiji. Knežević je napomenuo da se ne boji ni tužilaštva, ni sudova u kojima mu je obećano da za 10 000 eura neće odležati kaznu od četiri mjeseca na koju je osuđen. Dodao je da ako svjedoku saradniku status bude potvrđen "u Crnoj Gori ništa više neće biti isto". 
 
0
Prije deceniju NVO "MANS" podnijela prvu krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice
Da ne bude - "Marović 2"!
       - Nadamo da postupak protiv Mugoše neće dijeliti sudbinu onog koji je bio pokrenut protiv njegovog partijskog druga Svetozara Marovića, a koji je za epilog imao situaciju da crnogorski državni organi sada čekaju da se Marović po beogradskim ugostiteljskim objektima izliječi od depresije, pa da ga privedu pravdi i spuškom zatvoru - napominje Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra NVO "MANS", koja je prije deceniju podnijela prvu krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice, Miomira Mugoše zbog sumnje da je u slučaju „Carine“ oštetio gradski budžet za višemilionski iznos.  
 
0
Objavljena Kredibilna strategija EK za proširenje za Zapadni Balkan
Pristupanje može - biti ranije!
- Za Crnu Goru, kao trenutno najnapredniju zemlju sa najviše otvorenih poglavlja, ovaj dokument ima i poseban značaj, jer se naša zemlja pominje u kontekstu sledeće članice EU, u okviru vremenskog okvira 2025, kao kredibilnog roka u kojem možemo biti spremni za članstvo. I ukoliko ostvarimo adekvatne rezultate, i pristupanje može biti ranije – ocijenio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković povodom danas objavljene Kredibilne strategije za proširenje EU za Zapadni Balkan.  
 
0
Donacija vrijedna 200.000 eura Saveznog MUP SR Njemačke sektoru granične policije
Da na granici - ništa ne promakne!
       Savezni MUP SR Njemačke donirao je našoj graničnoj policiji pet endoskopa i četiri hemijska detektora. Endoskopi se koriste za kontrolisanje prostora koje nije moguće vizuelno detaljno pregledati, dok se detektori koriste za otkrivanje opojnih droga, eksploziva i drugih nedozvoljenih materija u veoma kratkom roku. Vrijednost današnje donacije je 200.000 eura, a donaciju u ime Saveznog MUP SR Njemačke policijski oficir za vezu Ambasade SR Njemačke u Sarajevu, koji je zadužen i za Crnu Goru, Oliver Has predao je pomoćniku direktora Uprave policije MUP Crne Gore za Sektor granične policije Vesku Damjanoviću.  
 
0
Viši sud
Stigla optužnica - protiv Mugoše!
         - U Viši sud stigla je optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoša za zloupotrebu službenog položaja u predmetu Carine - saznaje Televizija Crne Gore.
U tom predmetu bivši gradonačelnik sumnjiči se da je oštetio državnu kasu za više miliona eura.  
 
0
Zajedničko saopštenje Uprave policije Crne Gore i Uprave carina
Oduzeli preko - 10 kilograma droge!
    Službenici Uprave policije MUP i Uprave carina su u noći između 01. i 02. februara ove godine u tri navrata na Graničnom prelazu Dobrakovo i u jednom slučaju na Željezničkom graničnom prelazu Bijelo Polje, prilikom izlaska iz Crne Gore, u tri autobusa i jednom vozu pronašli i oduzeli preko deset kilograma skanka i marihuane. U tri slučaja su osumnjičena tri lica lišena slobode zbog sumnje da su počinila krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, dok je u četvrtom slučaju protiv dva lica podnijeta prekršajna prijava iz Zakona o sprječavanju zloupotrebe droga. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|