Brze Cinjenice - Društvo

1
Završena obdukcija beživotnog tijela neidentifikovanog muškarca pronađenog juče u Grahovu
Izvještaj pokazao - povrijeđen oružjem!
          - Obdukcija tijela je završena. Izvještaj obducenta će biti upućen nadležnom tužiocu. Preliminarni izvještaj obducenta pokazao je da na tijelu postoje povrede u predjelu grudnog koša, nanijete vatrenim oružjem - saopštila je Uprava policije Crne Gore, povodom pronalaska beživotnog tijela neidentifikovanog muškarca juče u Grahovu.
Policija preduzima aktivnosti na rasvjetljavanju događaja, kao i utvrđivanju identiteta putem DNK i drugih analiza. 
 
1
Treća akcija crnogorske policije protiv organizovanih kriminalnih grupa
Privedeni "interesantni" - sa juga i sjevera!
- Službenici Uprave policije MUP, u tri akcije koje su sprovedene u prethodnih nedjelju dana, a koje su usmjerene na kriminalne grupe i bezbjednosno interesantna osoba, pretresli 61 lokaciju na jugu i sjeveru koju koriste članovi OKG i njima bliske osobe. Priveden je veliki broj osoba. Oduzeti su oružje i municija, skupocjeni automobili, sredstva komunikacije, ugovori i druga dokumenta, novac i druge stvari. Više lica je lišeno slobode. Sve što je oduzeto biće vještačeno u Forenzičkom centru radi utvrđivanja porijekla odnosno eventualne povezanosti sa počinjenim krivičnim djelima - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
1
U policijskoj akciji „Centar“ podnijeto šest krivičnih prijava za krijumčarenje ljudi
Četvoro pritvoreno - dvoje traže!
   Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su, u sadejstvu sa Sektorom granične policije i službenicima CB Herceg Novi, u nastavku aktivnosti u borbi protiv krijumčarenja ljudi danas realizovali akciju pod nazivom „Centar“. Protiv šest osoba podnijeta je krivična prijava, a od tih šest četiri su lišena slobode, dok se za dvije osobe traga. 
 
1
Prvog dana Prve sjednice Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2017. poslanici Skupštine Crne Gore usvojili više predloženih zakona
Potvrdili - Pariski sporazum!
    Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su danas, prvog dana Prve sjednice Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2017., Prijedlog Zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma - da ce smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte - koji je obavezujući i donosi kvantifikovanu obavezu smanjenja emisija za sve države članice Konvencije Ujedinjenih nacija o promjeni klime (UNFCCC).  
 
0
Izložbom “Art@CMS” svečano otvoreni sedmi Otvoreni dani nauke
Nauka otkriva - umjetnost stvara!
"Nauka otkriva - umjetnost stvara" - slogan je sedmog festivala "Otvoreni dani nauke", koji su danas - otvaranjem izložbe “Art@CMS”, koju Ministarstvo Crne Gore realizuje u saradnji sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja CERN i Univerzitetom Crne Gore, danas svečano otvoreni u zgradi Sportskog i kulturnog centra. Glavna izložba „Art@CMS“ je posvećena eksperimentu CMS, jednom od najvećih LHC eksperimenata u CERN, a kojem se Crna Gora zvanično pridružila ove godine kao punopravna članica. 
 
0
Odbranom Milana Kneževića, u Višem sudu nastavljeno nastavljeno suđenje optuženima u slučaju pokušaja terorizma na izborni dan 2016.
Besjedom protiv - vlasti!
- Već sam saopštio da ne priznajem ovaj sud. Priznajem samo sud svog naroda i svoje partije, jer se ovdje radi o montiranom političkom procesu protiv čitavog srpskog naroda u Crnoj Gori. Mene su "tipovali", sa Andrijom Mandićem, zato što sam Srbin i što sam protiv NATO budem u ovoj i ovakvoj optužnici - naglasio je Milan Knežević, jedan od lidera "DF", čijom je odbranom danas u Višem sudu nastavljeno suđenje optuženima u slučaju pokušaja terorizma na izborni dan 2016. 
 
0
“Njegoš naš nasušni”
Radojičić o - duhovitosti!
       Predavanje publiciste, pisca i novinara Mihaila MIlja Radojičića na temu “Njegoševa duhovitost” - u okviru serijala “Njegoš naš nasušni” - počeće sjutra u 18, u multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Serijal organizuje Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine (DOB), povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca” uz podršku KIC. 
 
0
Odbor crkvene opštine Podgorica Crnogorske Pravoslavne Crkve
Na Liturđiji - ponoviti zahtjeve!
         - Dragi prijatelji, dragi Crnogorci i Crnogorke, pozivamo Vas da u neđelju 8. oktobra u 10 ura i 30 minuta u crkvi Svetog Đorđa u parku Petrovića na Kruševcu u Podgorici prisustvujete Liturđiji koju će vršiti Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski Mihailo sa svještenstvom. Dođimo u što većem broju i pokažimo da nam je stalo da se naše crkveno pitanje riješi - poziva Odbor crkvene opštine Podgorica Crnogorske Pravoslavne Crkve. 
 
0
Čestitka načelnika Generalštaba, general-pukovnika Ljubiše Jokića povodom 7. oktobra - Dana Vojske Crne Gore
Ponosno koračaju - vjerujući u najčasnije vrijednost!
- Prvi put Dan Vojske Crne Gore proslavljamo kao članica NATO. Članstvo u Alijansi velika je čsst, ali i obaveza svih nas da nastavimo sa obukom i modernizacijom vojske, kao i ličnim i profesionalnim usavršavanjem svih pripadnika. Vojska Crne Gore pokazala se kao pouzdan partner.Naši vojnici učestvuju u misijama i vježbama rame uz rame sa drugim pripadnicima oružanih snaga savezničkih zemalja. Više sam se uvjerio u vaš naporan rad i posvećenost i to je ono što vas mora krasiti u toku vašeg daljeg angažovanja. Siguran sam da ćemo i period pred nama dočekati sa još boljim rezultatima posebno u ponudi sposobnosti za izvršavanje namijenskih zadataka. Povjeranje građana u vojsku potvrđuje nam da radimo na pravi nači, tako će i biti i ubuduće. Možemo biti ponosni na svakog pripadnika vojske jer je svjestan koji nosi uniformu u državi, ili bilo gdje u svijetu. Svjestan je odakle potiče i na koji način se poštuju i uvažavaju različite kulture i ponosno korača, vjerujući u najčasnije vrijednosti koje vojnički poziv nosi sa sobom - naveo je u čestitki načelnik Generalštaba, general-pukovnik Ljubiše Jokića, povodom 7. oktobra - Dana Vojske Crne Gore. 
 
2
Ministarstvo prosvjete uložilo 121.000 eura u rekonstrukciju obrazovnih ustanova
Završeni radovi - u trima školama!
       - Ministarstvo kontinuirano radi na poboljšanju školske infrastrukture i unapređenju uslova u obrazovno – vaspitnim ustanovama, pri čemu ostvaruje dobru saradnju sa lokalnim samoupravama, privrednim subjektima, ambasadama i uz pomoć donacija uspijeva da u velikoj mjeri unaprijedi uslove u obrazovno-vaspitnim ustanovama - istakao je sekretar ministarstva Omer Mehmedović povodom završetka radovi u trima školama - JU OŠ „Janko Mićunović“, JU OŠ „ Olga Golović“ i u JU OŠ „Srbija“ u Baru - u koje je Ministarstvo prosvjete uložilo 121.000 eura. 
 
1
Program Ministarstva unutrašnjih poslova
Za policajce osposobljavaju - 60 polaznika!
- Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa JU VSŠ ,,Policijskom akademijom u Danilovgradu’’ i Zavodom za zapošljavanjem Crne Gore organizovaće Program obrazovanja ,,Osposobljavanje za rad u Policiji´´, za 60 polaznika. Od danas poziv zaintereseovanima otvoren je osam dana na sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. 
 
1
Ministar unutrašnjih poslova za Televiziju Crne Gore
Krminalci neće biti - iznad zakona!
    - Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je Televiziji Crne Gore da razumije uznemirenost građana povodom pojedinačnih slučajeva ubistava. Dodaje da građane želi da uvjeri da je bezbjednosna situacija u zemlji povoljna, te da nijednom kriminalcu neće dozvoliti da bude iznad zakona. 
 
1
Ministar odbrane mr Predrag Bošković povodom posjete brodova NATO Stalne pomorske grupe 2 (SNMG2)
Najava modernizacije - naše mornarice!
         - U posjeti imamo četiri broda naših NATO saveznika i ovo je još jedna potvrda da su odnosi zaista odlični i da sama posjeta znači još jedno veliko iskustvo za Mornaricu Crne Gore. Nadam se da ćemo i ubuduće imati priliku da ugostimo ovakve i sliččne brodove naših NATO saveznika. To mnogo znači za sposobnost kapaciteta i razvoj naše mornarice i nadam se da će i ova posjeta doprinijeti da našu mornaricu opremimo novim, savremenim sredstvima i na taj način podignemo kapacitete mornarice Vojske Crne Gore - ukazao je ministar odbrane mr Predrag Bošković povodom posjete brodova NATO Stalne pomorske grupe 2 (SNMG2). 
 
1
Predsjednik Vlade Crbe Gore sa ministrom unutrašnjih poslova i direktorom ANB
Kriminalci moraju - biti zaustavljeni!
    - Još snažnije krenuti u instuticionalni obračun sa nosiocima ovih djela za šta će na raspolaganju Upravi policije i Agenciji za nacionalnu bezbjednost biti dostupni svi neophodni resursi. Kriminalci moraju biti zaustavljeni, država će znati kako – zaključeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića sa ministrom unutrašnjih poslova Mevludinom Nuhodićem, direktorom Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejanom Peruničićem i sa njihovim saradnicima o bezbjedonosnim prilikama i obavezama sektora bezbjednosti. 
 
1
Evropska nedjelja mobilnosti 2017.
Poziv - ,,Dijeljenjem dobijamo više”!
Od sjutra do 22. građani zemalja Evropske unije i Crne Gore imaju priliku da učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu za održivi transport pod nazivom „Evropska nedjelja mobilnosti“ (ENM).
Evropska nedjelja mobilnosti 2017. obilježava se pod temom ,,Čista, zajednička i inteligentna mobilnost”, koristeći poziv za akciju ,,Dijeljenjem dobijamo više”. Vožnja automobila, korištenje bicikla, javni prevoz – sve je moguće kada dijelimo. Korišćenjem javnih vidova transporta možemo smanjiti svoj doprinos emisiji štetnih gasova. Pametne tehnologije, kao što su aplikacije i online platforme, već pomažu da se mobilnost učini efikasnijom, uštedi novac i utiče na zaštitu životne sredine.  
 
1
Policije Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske u akciji „Dardaneli“
Zbog trgovine ljudima - 21 lišili slobode!
- Policije Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske realizovale su međunarodnu policijsku akciju „Dardaneli“. U ovoj akciji, usmjerenoj na razbijanje međunarodne organizovane kriminalne grupe koja je osumnjičena da se bavila krijumčarenjem turskih državljana do zemalja Zapadne Evrope, je na teritoriji Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske juče je ukupno lišena slobode 21 osoba - saopšteno je na današnjoj press konferenciji u Sarajevu.  
 
1
Pravni zastupnik Vanje Ćalović reagovao na saopštenje Vlade Crne Gore
Do predstavke - kršena ljudska prava!
       - Umjesto saopštenja u kome potencira da je predstavka Evropskom sudu proglašena neprihvatljivom samo zato što su crnogorski sudovi nakon njenog podnošenja utvrdili da su predmetni akti suprotni Ustavu i zakonima Crne Gore, Vlada Crne Gore bi trebala javnosti da saopšti zašto niko nije odgovarao zbog masovnog kršenja osnovnih ljudskih prava - nappomenuo je u reagovanju na saopštenja Vlade Crne Gore o odluci Evropskog suda za ljudska prava kojom je odbačena predstavka Vanje Ćalović Marković zbog kršenja prava na privatnost nekontrolisanim pristupom policije bazi podataka M-tela, njen pravni zastupnik, advokat Veselin Radulović. 
 
1
Evropski sud za ljudska prava donio odluku u korist Crne Gore
Odbijena predstavka - direktorke "MANS"!
       - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku kojom se predstavka Vanje Ćalović, proglašava neprihvatljivom pred ovim sudom u skladu sa članom 35 stav 3 i 4 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Gospođa Ćalović je crnogorska državljanka i izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora „MANS”.
Podnositeljka predstavke se u konkretnom slučaju žalila na povredu čl. 8 Evropske konvencije zbog nekontrolisanog direktnog pristupa policije bazi podataka mobilnog operater „M-tel” DOO čiji je bila korisnik - saopštila je zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom u Strazburu Valentina Pavličić.
 
 
1
Policija lišila slobode advokata N.A.
Osumnjičen za - utaju poreza!
          Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta Sektora kriminalističke policije su danas lišili slobode advokata N.A. i uz krivičnu prijavu ga priveli nadležnom državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju.
 
 
1
Suđenje za pokušaj terorističkog napada 16. oktobra prošle godine u Višem sudu prekinuto zbog zdravstvenog stanja Bratislava Dikića
Nastavak pretresa - 20.!
- Zatvorski doktor uputiće pritvorenog u javnu zdravstvenu ustanovu, uu kojoj postoje odgovarajući uslovi, te da će o tome odmah obavijestiti rukovodioca zatvora i predsjednika suda - riješila je predsjednica sudskog vijeća Suzana Mugoša na zahtjev odbrane da se Bratislavu Dikiću, jednom od optuženih za pokušaj terorističkog napada 16. oktobra prošle godine, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja ukaže adekvatna njega i da se medicinski vještaci izjasne o njegovoj sposobnosti da prisustvuje pretresu.
Optuženi Srboljub Đorđević negirao je navode optužnice. On je istakao da je došao na četnički skup, ali da je njegov glavni mootiv dolaska u Crnu Goru bio dda se pomoli u manastiru Ostrog.
Pretres u Višem sudu biće nastavljen 20. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|