Brze Cinjenice - Društvo

0
Za dodjelu Državne nagrade „Oktoih“ za 2018
Konkurs otvoren - do 5. novembra!
Ministarstvo prosvjete raspisalo je konkurs za dodjelu Državne nagrade „Oktoih“ za 2018. godinu. Prijedlozi za nagradu podnose se do 5. novembra.
Državna nagrada „Oktoih“ dodjeljuje se građaninu Crne Gore ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore, za ostvarene izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja, kao i učeničkog i studentskog standarda. 
 
0
Predsjednik Crne Gore nakon zvanične posjete Svetoj Stolici
Papa podržao - rezultate i stremljenja!
    - Papa je u punoj mjeri podržao dosadašnje rezultate Crne Gore i podržao naša stremljenja da nastavimo putem evropske integracije i da i dalje dajemo kvalitetan doprinos stabilnosti i prosperitetu regiona u kojem živimo.
Zajedno smo ocijenili da se bilateralni odnosi održavaju na visokom nivou, o čemu svjedoče frekventni susreti na najvišem nivou. Takođe, izrazili smo zadovoljstvo što će uskoro biti otvorena rezidentna nuncijatura Vatikana, što će takođe doprinijeti unaprijeđenju državnih odnosa Crne Gore i Vatikana - istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poslije zvanične posjete Svetoj Stolici. 
 
0
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
I Katnić dodao - nove zahtjeve!
          - Načelno, prihvatamo sve dokaze koje predloži odbrana radi razjašnjenja krivično-pravne stvari. Za dokument koji je odbrana predložila juče neophodno je u svojstvu svjedoka pozvati osobu koja je potpisala dopis, zamjenicu direktora četvrtog odjeljenja za Evropu Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije - glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da se ne protivi da se kao dokaz sprovede dokument koji je advokat Miroje Jovanović nabavio privatno.
Predsjednica sudskog vijeća u postupku protiv optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. najavilaa je da će se sud izjasniti naknadno, a advokata je obavezala da u srijedu dostavi originalni dokument.  
 
0
U Podgorici lišene slobode dvije osobe zbog ilegalnog posjedovanja oružja i droge a tri prekršajno procesuirane
Lišen slobode - zbog krijumčarenja ljudi!
       Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Nikšić lišili su slobode D.Đ. (40) iz Podgorice, zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Naime, službenici Odjeljenja granične bezbjednosti Nikšić su juče, na putnom pravcu Nikšić – Trepča, zaustavili putničko motorno vozilo kojim je upravljao D.Đ. Kontrolom vozila u tovarnom dijelu, koji je prepravljen za prevoz, otkriveno je 14 stranih državljana, migranata – tražilaca azila. Kriminalistička obrada ukazuje je na sumnju da je D.Đ. imao namjeru da svojim vozilom ova lica prokrijumčari preko granice u Bosnu i Hercegovinu, a zauzvrat je imao namjeru da ostvari protivpravnu imovinsku korist uzimanjem novca od ovih lica za kriminalne radnje krijumčarenja. Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti priveden tužiocu. 
 
0
Pozdravna riječ predsjednika Crne Gore na proslavi Dana Vojske Crne Gore na Cetinju
Naša vojska - uz najmoćnije!
    - Bez obzira na veličinu, Vojska Crne Gore bila je uvijek i pouzdan saveznik u vojnim alijansama, u Balkanskim ratovima, kao i u Prvom svjetskom ratu, u savezu sila Antante. Crna Gora je i u okviru antifašističkog pokreta u Drugom svijetskom ratu dala neprocjenjiv doprinos njegovoj pobjedi.
Ona je i simbolički i faktički bila luča antifašističkog i oslobodilačkog pokreta u porobljenoj Evropi.
- Na sreću, ratne sukobe, kao i ratnu slavu ostavili smo istoriji i istoričarima. Savremena Crna Gora je važan faktor regionalne stabilnosti. Naša vojska danas ima svoje posebno mjesto i ulogu, i svoju prepoznatljivost u atlantskom vojnom savezu, rame uz rame s najvećim i najmoćnijim silama svijeta - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na proslavi Dana Vojske Crne Gore na Cetinju.
Pozdravnu riječ predsjednika Crne Gore prenosimo integralno:
 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima
Za pravne subjekte - ovjera obavezujuća!
          - Izmjenama se Zakon usaglašava sa Prijedlogom zakona o ovjeri potpisa, rukopisa i prepisa, koji na cjelovit način uređuje ovjeru i koji je obavezujući za sve pravne subjekte koji je vrše. Pored toga, propisana je obaveza notara da Agenciji za sprječavanje korupcije podnose izvještaje o prihodima i imovini, dok je sastavljanje notarskog akta suprotno odredbama posebnog zakona kojim se uređuju pitanja, pravila i odnosi koji su predmet notarskog akta, odnosno pravnog posla zaključenog pred notarom kvalifikovano kao teža povreda notarske dužnosti - saopštila je Vlada Crne Gore,, koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima 
 
0
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. prekinuto zbog zdravstvenog stanja optuženog Maksića
Podnesak iz Rusije - ugrozio bezbjednost!
          U Višem sudu prekinuto je suđenje za pokušaj terorizma zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog Dragana Maksića, a današnji pretres obilježila je "ugrožena bezbjednost" učesnika u postupku.
Advokat Miroje Jovanović insistirao je da sudskom vijeću preda dokument iz Rusije koji potvrđuje da svjedok saradnik 27. septembra 2016. nije napuštao zgradu aerodroma Šeremetjevo. On je napomenuo da se mora oslooboditi dokumenta zbog lične bezbjednosti, a glavni specijalni tužilac Miilivoje Katnić odbio ga je uz opasku da "to treba hemijsku analizu, da nas ne potruju ovi iz GRU". Podnesak je pročitala predsjednica sudskog vijeća.
Suđenje će biti nastavljeno sjutra.  
 
0
Konkursu za dodjelu sredstava iz Fonda za kvalitet i talente
Pola miliona eura - za promociju vrijednosti!
             Osnivanjem Fonda za kvalitet i talente promovišu se prave vrijednosti i društvo usmjerava na svoj najbolji dio: najbolje nastavnike, učenike i škole, poručeno je danas na radom sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa medijima povodom konkursa za dodjelu sredstava iz Fonda, koji je raspisan prije nekoliko dana. 
 
0
Predsjednik Crne Gore svečano u Kliničkom centru Crne Gore pustio u rad najsavremeniji aparat magnetne rezonance MR Skyra
Aparati neophodni - povjerenje počiva na ljudima!
       - Ozbiljan je podvig za jednu državu još niskog nivoa razvijenosti nabaviti ovakav aparat i staviti ga na raspolaganje ljekarima za uvođenje novih dijagnostičkih procedura, tačnije sttaviti ga na uslugu građanima. To je, svakako vrijedno pohvale, ali i u trenucima najveće radosti pametno je zapitati se hoće li aparati riješiti problem povjerenja. Ne, povjerenje mora počivati na ljudima, mi smo ti ljudi, od prvog zaposlenog u kliničkom centru pa do šefa države, koji moramo povesti računa šta na temelju ovih podviga novonabavljenih aparata još možemo da uradimo da bi ljudi više vjerovali u zdravstveni sistem Crne Gore i u kapacitete države u cjelini - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, puštajući danas svečano u rad najsavremeniji aparat magnetne rezonance MR Skyra u Kliničkom centru Crne Gore. 
 
0
Na osnovu međunarodnih potjernica Interpola, kod nas uhapšene dvije osobe
Dulović lišen slobode - u BiH!
Službenici Uprave policije MUP su u prethodnom periodu lišili slobode dvije osobe koje se potražuju po međunarodnim poternicama dvije države, dok je u Bosni i Hercegovini lišeno osoba koju potražuje naša država zbog izdržavanja kazne zatvora. 
 
0
Predsjednik Crne Gore na plenarnom zasijedanju Evropskog Parlamenta
Integracija regiona - jedina dobra strategija!
    - Moje uvjerenje je da je integracija zemalja regiona jedina dobra strategija koja učvršćuje stabilnost evropskog kontinenta. Nastavak proširenja nije samo pitanje od značaja za Balkan. Riječ je o kvalitetu evropske stabilnosti i evropske konkurentnosti na globalnoj sceni. To posebno naglašavam jer, čini mi se da posustaje naglašeni euroentuzijazam koji je poslije pada Berlinskog zida karakterisao ne samo Centralnu i Istočnu Evropu, nego i Zapadni Balkan, sve do nedavno - istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u današnjem obraćanju na plenarnom zasijedanju Evropskog Parlamenta.
Izlaganje crnogorskog predsjednika prenosimo integralno: 
 
0
Povodom Dana unutrašnjih poslova crnogorski premijer primio ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije
Promjene donijele - efikasnost!
    - Ovo je potvrda da postoje jasno definisani prioriteti i da je policija posvećena svom poslu. I to daje rezultate. Dobijam informacije da je saradnja i razmjena podataka sa Interpolom, Europolom i partnetrskim službama na visokom nivou, a Crna Gora je u tom kontekstu primjer u regionu i šire. Očigledno je da su nedavnim kadrovskim promjenama u policiji obezbijeđeni bolja mobilnost i efikasnost, uz saradnju sa Tužilaštvom i drugim državnim organima, što je dalo vidljive rezultate naročito u pogledu borbe protiv organizovanog kriminala - ukazujući da je u prvih devet mjeseci ove godine rasvijetljeno 72 odsto počinjenih krivičnih djela, crnogorski premijer Duško Marković čestitao je Dan unutrašnjih poslova ministru Mevludinu Nuhodžiću i direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću. 
 
0
Podgorica i Cetinje
Oduzeti heroin, marihuana, džoint, opijati!
       Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Podgorica su preduzimajući aktivnost, u cilju vršenja pojačane kontrole lica sa posebnim akcentom na sprečavanje tzv. ulične prodaje narkotika, pronašli i oduzeli heroin, marihuanu kao i tablete koje se nalaze na listi opijata. Policijski službenici su protiv sedam lica nadležnom sudu podnijeli prekršajne prijave zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju zloupotrebe droga. Nadalje, službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su pretresom strana bezbjednosno interesantnog lica pronašli i oduzeli marihuanu.
 
 
0
Program vrijedan 15 miliona eura finansira EU, uz finansijsku podršku Vlade Norveške pružio UNDP
Cilj je obezbijediti - stručne službenike!
       Obezbijediti stručno usavršene državne službenike koji će odgovoriti zadatku strateškog planiranja cilj je Programa obrazovanja za stručno usavršavanje državnih službenika koji se bave poslovima strategijskog planiranja.
Program obrazovanja se realizuje u saradnji sa Upravom za kadrove u okviru Sektorske budžetske podrške za realizaciju Strategije reforme javne uprave, ukupne vrijednosti 15 miliona eura za period do kraja 2020. koji finansira Evropska unija, dok je podršku u izradi Metodologije, uz finansijsku podršku Vlade Norveške pružio UNDP.  
 
2
Slika dana
Svjetski dan srca!
 
 
2
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Odbrana traži - izuzeća!
          Advokat odbrane na suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016., Miroje Jovanović tražio je izuzeće predsjednice sudskog vijeća Suzane Mugoše, ali i predsjednika Višeg suda Borisa Savića, pa je današnji pretres prekinut poslije nešto više od pola sata.
Suđenje će biti nastavljeno 3. oktobra. 
 
2
Povodom snimka sa društvenih mreža
Policija identifikovala - ko prijeti!
      - Policija je identifikovala lice sa snimka sa tzv. fantomkom koje upućuje prijetnje i vrijeđa više lica među kojima predsjednika države, predsjednika Vlade, glavnog specijalnog tužioca i direktora Uprave policije - saopštila jje Uprava policije Crne Gore povodom snimka koji se danas pojavio na društvenim mrežama.
Službenici Uprave policije, u saradnji sa drugim nadležnim subjektima iz bezbjednosnog sektora, preduzimaju dalje mjere i radnje, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima. 
 
2
Održan kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore o izbornom zakonodavstvu
Pozvaće i poslanike - bez klubova!
- Od šest poslaničkih klubova koji funkcionišu u našoj Skupštini, na sjednicama kolegijuma aktivno učestvuje njih pet. Jedino nema predstavnika Demokrata, koji kao što znate, vrlo glasno zagovaraju formiranje tog tijela. Rekao bih da treba što prije da učine praktične korake da svi počnemo da radimo u parlamentu na ovim osnovnim uslovima za stvaranje, kako kažemo, još povoljnijeg i izbornog zakonodavstva i izbornog ambijenta. Danas smo razrađivali organizacionu strukturu i opseg posla ovog skupštinskog tijela, razgovarali smo i o modelu uključivanja partija koji nemaju poslaničke klubove, jer je naš dominantan stav da u tom radnom tijelu budu zastupljeni poslanici preko poslaničkih klubova. Idući četvrtak planiram da razgovaram i pozovem sve predsjednike parlamentarnih partija, znači i one koji nemaju klubove, da čujem njihovo mišljenje o budućem radu tog radnog tijela - ukazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović poslije kolegijuma predsjednika Skupštine o formiranju i načinu rada skupštinskog tijela koje će se baviti unaprjeđenjem izbornog zakonodavstva.  
 
2
U nastavku akcije "Vardar" devetoro osumnjičenih da su utajili oko 1,2 miliona eura poreza lišeni slobode
Osnivali preduzeća - za "izvlačenje" dobiti!
       Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije – Specijalnog policijskog odjeljenja su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, u nastavku akcije kodnog naziva „Vardar”, lišili slobode devet lica protiv kojih je u prethodnom periodu podnijeta krivična prijava ovom tužilaštvu zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije u vezi krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, a sve u produženom trajanju. 
 
2
Tatjani Vukićević iz Nikšića predsjednik Crne Gore uručio Medalju čovjekoljublja
Sugrađaninu pomogla - iskreno i od srca!
       Medalju čovjekoljublja Tatjani Vukićević iz Nikšića, koja je donirala bubreg mladom komšiji Nikoli Mijuškoviću, danas je uručio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i čestitao humanoj Nikšićanki na hrabrom, ljudskom odgovornom činu koji je produžio život jednom mladom čovjeku i učinio ga kvalitetnijim.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|