Brze Cinjenice - Društvo

0
Ministarstvo prosvjete prihvatlilo inicijativu predsjednika Skupštine Crne Gore
Prvi čas - o pobjedi nad fašizmom!
             Ministarstvo prosvjete prihvatlilo je inicijativu predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića, za održavanje školskog časa povodom devetog maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope i uputilo dopis svim školama u kome se preporučuje da u utorak, 9. maja, prvi čas posvete obilježavanju ovog datuma na prigodan način, sa ciljem bližeg upoznavanja učenika sa događajima i prije svega vrijednostima koje simbolizuje.  
 
0
Predsjednik Crne Gore uputio čestitku novoizabranom Predsjedniku Francuske Republike
Vujanović čestitao Makronu!
       - U ime građana Crne Gore i lično upućujem Vam najsrdačnije čestitke na izboru za Predsjednika Francuske Republike.
Uvjeren sam da će Francuska, sa svojom posebnom vrijednošću u međunarodnoj zajednici, sa Vama kao Predsjednikom, ne samo ostvariti dalji napredak i prosperitet svojih građana već, i snažno doprinijeti rješavanju izazova u međunarodnoj zajednici - uputio je Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, čestitku novoizabranom Predsjedniku Francuske Republike Emanuelu Makronu. 
 
0
Povodom 9. maja – Dana pobjede
Počasna paljba - sa »Gorice«!
          Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović donio je naredbu da se povodom 9. maja – Dana pobjede (Dana Evrope), izvrši počasna artiljerijska paljba, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.
Počasna paljba biće izvršena u Podgorici, večeras u 18 sa platoa brda »Gorica«. 
 
0
Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o potrebi pokretanja postupka zaključivanja ugovora sa privatnim apotekama
Ljekovi na recept - i kod privatnih!
          - Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore zadužen je da nakon sprovedene zakonske procedure, u drugom kvartalu 2017. godine, sa privatnim apotekama ugovori izdavanje ljekova na recept. Kroz Projekat uključivanja privatnih apoteka u Mrežu zdravstvenih ustanova građanima se omogućava da sa receptom propisanim od strane izabranog doktora mogu podići lijek, osim u 53 Montefarmove apoteke, i u više od 250 privatnih apoteka, koje bi na osnovu javnog poziva potpisale ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje. Na ovaj način će se privatnim apotekama omogućiti pristup tržištu maloprodaje ljekova i izdavanje ljekova na recept za osiguranike Fonda za zdravstveno osiguranje pod jednakim uslovima, kao i apotekama Montefarma, obezbijediće se bolja dostupnost i snabdjevenost ljekovima, kao i konkurentnost na tržištu ljekova - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila Informaciju o potrebi pokretanja postupka zaključivanja ugovora sa privatnim apotekama za izdavanje ljekova na recept. 
 
2
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović za TVCG o današnoj odluci crnogorskog parlamenta na Cetinju
Najvrjednija - obezbijeđena bezbjednost!
       - U maju 2006. obnovili smo nezavisnost, a ovom odlukom smo obezbijedili da Crna Gora traje, imajući u vidu istoriju, cijeneći geografski položaj i znajući geopolitički položaj. Kada sve to imate u vidu, onda morate prihvatiti da kroz taj bezbjednosni okvir Crna Gora dobija garanciju svog trajanja i mislim da je to najvrjednija dimenzija ove odluke - ocijenio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović za TVCG današnju odluku crnogorskog parlamenta na Cetinju. 
 
2
Službenik ZIKS osumnjičen za zloupotrebu položaja i zelenaštvo
Kolegu "premjestili" - iza rešetaka!
       Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su danas, u saradnji sa upravom ZIKS, lišili slobode D.G. (35) iz Danilovgrada, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.
Protiv njega i (25), danas je nadležnom državnom tužiocu u ODT u Podgorici podnijeta i krivična prijava u redovnom postupku, i to zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela zelenaštvo. 
 
2
Poslanici Skupštine Crne Gore jednoglasno usvojili Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora i Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske
Objedinili sve - svijetle datume!
    - Rame uz rame sa 1. julom 1878. godine kada se na Berlinskom kongresu raspravljalo o međunarodnoj potvrdi nezavisnosti Crne Gore kao 27. države tog vremena; sa 13. julom 1941. godine kada se Crna Gora svrstala u veliku antifašističku koaliciju koja je odbranila svjetsku civilizaciju; sa 21. majem 2006. godine kada je narod Crne Gore odlučio da obnovi državnost svoje otadžbine, otetu teškom nepravdom i prevarom gotovo cio vijek ranije… Danas sve te, i mnoge druge svijetle datume iz naše istorije, objedinjujemo u odluci o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskoj alijansi – društvu 28 država koje predstavljaju vodeću snagu i vrijednost modernog svijeta - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sjednici Skupštine Crne Gore na Cetinju na kojoj su poslanici, njih 46 - vladajuće koalicije i opozicione SDP - jednoglasno usvojili Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora i Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske.  
 
2
Policija u potpunosti spremna za održavanje javnog okupljanja u Cetinju
Sankcionisaće - svaki incident!
      - Policija je u potpunosti spremna za održavanje javnog okupljanja u Cetinju i policijski službenici će prije, tokom i nakon održavanja ovog javnog okupljanja preduzimati preventivne aktivnosti kako bi skup protekao u mirnoj atmosferi. U slučaju bilo kakvog incidentnog ponašanja, energično će se preduzeti sve zakonom propisane aktivnosti radi sankcionisanja organizatora skupa koji se obavezao na poštovanje zakona, kao i sankcionisanje i procesuiranje pojedinaca koji bi činili prekršaje ili krivična djela - saopštila je Uprava policije Crne Gore koja je ranije dozvolila mirno okupljanje u organizaciji Nove srpske demokratije, koje će se sjutra ispred zgrade Prijestonice održati u Cetinju. 
 
2
Zbog slučaja "Boksiti"
Uhapšeno 18 osoba!
    Specijalno državno tužilaštvo potvrdilo da je danas uhapšeno 18 osoba zbog sumnje da su izvršili krivična djela zloupotrebe službenog i položaja u privrednom poslovanju u cetinjskim Boksitima. 
 
2
Povodom predstojećeg Praznika rada
Praznuje se - poneđeljak i utorak!
       Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima, Praznik rada se praznuje 1. i 2. maja. - saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja povodom predstojećeg Praznika rada.
Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posledice po građane ili državu.  
 
2
Druga Nacionalna konferencija o reformi pravosuđa u Crnoj Gori
Odgovornost - mjerilo uspjeha!
- Siguran sam da je ova konferencija korak naprijed u pravcu podizanja nivoa odgovornosti, jer je odgovornost zapravo mjerilo uspjeha jednog pravosuđa - zaključio je ministar pravde Zoran Pažin, otvarajući danas drugu Nacionalnu konferenciju o reformi pravosuđa u Crnoj Gori. 
 
2
Predsjednik Crne Gore odgovorio na prozivke iz "Otpora beznađu"
Za referendumom o NATO - nema potrebe!
       - Prije četiri godine dao sam svoje viđenje, vrlo jasno i vrlo iskreno, smatrajući da je referendum najbolji način da se iskaže volja građana. Protekle četiri godine su pokazale da za tim nema potrebe. Dakle, nije se apsolutno dogodilo ništa što bi referendum pokazalo neophodnim, a dogodilo se mnogo toga što je pokazalo da za referendumom nema potrebe - odgovorio je na pitanje novinara, a i na prozivke iz "Otpora beznađu" - da je obećao referendum o pristupanju NATO - predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je danas uputio čestitku 6. Kongresu SUBNOR i Antifašista Crne Gore i da iskazao poštovanje za njihova pregnuća i posvećenost.  
 
2
NVO "MANS" zabrinuta za uređenje prostora
Nema ni nacrta - ima prijedlog?!
          - Veoma smo zabrinuti, ne samo što ministar Radulović u kontinuitetu bezprizorno obmanjuje javnost jer je to praksa koja se odomaćila na funkciji koju obavlja, već prije svega zbog činjenice da se i dalje istrajava na zakonskim rješenjima za koja se već može tvrditi da nemaju uporište u javnom interesu.
MANS očekuje da se o važnom pitanju kakvo je uređenje prostora povede ozbiljna rasprava, lišena obmana i zbunjivanja javnosti, a iznad svega lišena svijesti da nečiji privatni interes ikada može doći iznad javnog interesa - saopštila je NVO "MANS":
 
 
2
Kriminolog Velimir Rakočević o učestalim lažnim dojavama o postavljenim eksplozivima
Građane niko - ne može zastrašiti!
          - Motive možemo svrstati u niske pobude, od koristoljublja, mržnje, osvete, pakosti i brojnih drugih. Nesporna je činjenica da niko ne može zastrašiti građane Crne Gore. Imali smo učestalost, što ranije nije bila pojava, više tih lažnih dojava koje su, donekle, narušile taj naš sistem, koji je i homogen i kompaktan. U svakom slučaju, tu ravnotežu nijesu ove lažne dojave poljuljale - ocijenio je kriminolog Velimir Rakočević u "Jutarnjem programu" RTCG šest lažnih dojava o postavljenim bombama, od kojih je posljednja bila sinoć oko 18, ponovo ispražnjen "Delta City". 
 
1
Ustavni sud o Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima je predviđena naknada za majke sa troje i više djece
Ukinute nesaglasne odredbe!
       Ustavni sud Crne Gore ukinuo je odredbe člana 4. Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti .) i one prestaju da važe danom objavljivanja ove odluke. Utvrđuje se da odredba člana 4. (član 54.a stav 1.) istog Zakona, u vrijeme važenja, nije bila u saglasnosti s Ustavom - saopštio je danas Ustavni sud Crne Gore odluku koju je donio većinom glasova, a koja se odnosi na naknade za majke sa troje i više djece.
One su odluku dočekale pred sudom, po njenom donošenju htjele su da uđu, došlo je do guranja sa policijom, a intervenisala je i hitna pomoć. Nezadovoljne majke protest su završile ispred MUP. 
 
1
Ministar vanjskih poslova primio delegaciju američkog Kongresa
Ohrabrili dalje - jačanje institucija!
    Kongresmen Devin Nunes, koji je na čelu delegacije američkog Kongresa koja boravi u Crnoj Gori, u ragovoru sa ministrom vanjskih poslova profesorom dr Srđanom Darmanovićem pozdravio je ostvareni napredak i reforme koje je Crna Gora sprovela na svom evroatlantskom putu i iskazao punu podršku njenom predstojećem članstvu u NATO, što je, između ostalog, potvrđeno i nedavnim okončanjem postupka ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO u Sjedinjenim Državama. Ohrabrio je nastavak napora u pravcu daljeg jačanja institucija sistema, demokratizacije društva i ekonomskog razvoja.  
 
1
Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, zbog slučaja "Melgonija" - "Primorka" Bar
Uhapšeno 12 - troje van Crne Gore!
    Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva jutros je uhapšeno 12 osoba, zbog slučaja "Melgonija" - "Primorka" Bar. Nalog za hapšenje izdat je za još tri osobe, koje trenutno nijesu dostupne. Na teret im se stavljaju krivična djela - zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i putem pomaganja i zloupotreba službenog položaja, izvršenih na organizovan način. 
 
1
Francuski kulturni centar u Crnoj Gori slavi 20 godina postojanja
Za jubilej - "Elephant" i posteri!
      - U aprilu ove godine slavimo 20 godina postojanja Francuskog kulturnog centra, sadašnjeg Francuskog instituta Crne Gore. Tim povodom ćemo organizovati besplatan koncert grupe "Elephant", kao i izložbu postera, koja će biti postavljena u prostorijama Francuskog instituta, od 25. aprila do 12. maja - najavljuje program za jubilej Jelena Delević iz Službe za kurseve, ispite i odnose sa javnošću Francuskog kulturnog centra. 
 
1
Vjernicima pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti čestitamo najradosniji hrišćanski praznik
Srećan Vaskrs/Uskrs!
Hristos voskrese!

       Vjernicima pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti čestitamo najradosniji hrišćanski praznik!
Vaistinu voskrese!
 
 
1
Crnogorski zvaničnici čestitali Vaskrs/Uskrs vjernicima pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti
Istovremenost da podstakne - slogu i radost!
            - Neka istovremenost proslave vaskršnjih i uskršnjih dana podstakne slogu i bude prilika za radosna porodična i prijateljska okupljanja. Afirmišimo ljepotu zajedničkog života, razumijevanja i poštovanja različitosti. Na putu ostvarenja iskonskih vrijednosti kojima se teži na ovaj dan, istrajmo u očuvanju međukonfesionalne i multietničke harmonije – tih neizmjernih vrijednosti našeg društva, na kojima temeljimo napredak naše Crne Gore, čijem smo dobru svi posvećen - čestitao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović Vaskrs/Uskrs vjernicima pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|