Brze Cinjenice - Društvo

0
Autorski tekst predsjednika Vlade Crne Gore objavljen u "Pobjedi" - Naših sto dana
Sa "kreditom" gradjana - bliži ciljevima!
             - Smatram važnim da su građani mogli da prepoznaju da će ova Vlada slijediti obećanja koja je dala, da je odlučna da ih realizuje i da može garantovati stabilnost države: i na bezbjednosnom, i na ekonomskom planu. Sa takvim „kreditom“ nakon prvih sto dana, uz mnogo truda i posvećenosti kompletnog Vladinog tima i u svakom narednom danu svog mandata, vjerujem da smo danas bliži nego 28. novembra ostvarenju najvažnijeg cilja: većem broju prilika za zapošljavanje i većem životnom standardu svakog našeg građanina - zaključuje crnogorski premijer Duško Marković autorski tekst "Naših sto dana", koji prenosimo integralno: 
 
0
Predsjednik Crne Gore u zvaničnoj posjeti BiH
Poruka regionu - slijedite nas!
            - Generalno poruka za region i međunarodnu zajednicu na ovom prostoru postoje dvije države Crna Gora i BiH koje afirmišu dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju za primjer i pozivamo sve one koji taj primjer vide kao dobar da ga maksimalno slijede, a mi ćemo nastaviti u duhu dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje da njegujemo maksimalnu bliskost i efeksnost takve saradnje - zaključio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na press konferenciji nakon sastanka u predsjedništvu BiH predsjedavajućim predsjedništva Mladenom Ivanićem.
Obraćanje Vujanovića i njegove odgovore na pitanja novinara prenosimo integralno: 
 
0
Prva sjednica Prvog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore u 2017.
Produžen ugovor sa A2A!
          Na prvoj sjednici Prvog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore u 2017., bez prisustva opozicionih poslanika, usvojen je Prijedlog odluke o prihvatanju Aneksa 1 akcionarskog ugovora između države Crne Gore i A2A S.p.A.
Na sjednici održanoj danas u zgradi Skupštine Prijestonice Cetinje usvojeni su: Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o mjerama države luke za sprečavanje, suzbijanje i otklanjanje nezakonitog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova; Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih; Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Evropske zajednice za atomsku energiju (EURATOM) i država nečlanica Evropske unije o učešću država nečlanica Evropske unije u sistemu Zajednice za ranu razmjenu informacija u slučaju radiološkog vanrednog događaja (ECURIE); Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije Međunarodne organizacije rada o zaštiti i zdravlju na radu (lučki radnici) broj 152 i Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije Međunarodne organizacije rada o identifikacionim dokumentima pomoraca (revidirana), broj 185. 
 
0
Policija u Podgorici oduzela pištolj i dinamit, na Cetinju revolver
Ukućanima prijetio - dinamitom!
- Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Podgorica su, preduzimajući aktivnosti na osnovu operativnih saznanja do kojih su došli, pronašli i zaplijenili pištolj u ilegalnom posjedu i četiri štapina dinamita. S tim u vezi, dvije osobe su procesuirane nadležnom tužiocu krivičnim prijavama, zbog osnovane sumnje da su počinile krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
0
Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde Zoran Pažin otvorio 10. nacionalnu antikorupcijsku konferenciju
Tužiocima - visoke plate, niski rezultati!
- Bez obzira sa kojeg aspekta sagledavali korupciju - pravnog, ekonomskog ili političkog - ona razaraa vitalne vrijednosti društva, vrijednosti društva zaštićene Ustavom. Kao građanin, a ni kao ministar nijesam zadovoljan učinkom institucija. Prije svega, statistika još ukazujje da se najznačajniji slučajevi korupcije iniciraju od organizacija civilnog društva, a ne od organa nadležnih za otkrivanje i krivično gonjenje ove kategorije krivičnih djela. Takođe, nijesam zadovoljan primjenom Zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene kriminalnom djelatnošću. Imamo jedan od najsavremenijih zakona, ali su rezultati nedostatni. Odgovor na ovo pitanje vodi ili do neznanja ili do nedovoljne posvećenosti onih koji treba da primjenjuju zakon. Visoke plate državnih tužilaca moraju biti praćene visokim rezultatima. To je ravnoteža koja je potrebna crnogorskom društvu, a ona sada izostaje. Ako je odgovor u nedovoljnooj posvećenosti onih koji treba da otkrivaju i procesuiraju ova krivična djela, onda treba imenovati (ne)odgovorne i zamijeniti ih onima koji će biti i profesionalniji ii odgovorniji - ukazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde Zoran Pažin otvorajući danas 10. nacionalnu antikorupcijsku konferenciju, koju organizuje NVO "MANS". 
 
0
Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o pomoći komercijalnim i lokalnim radio i TV emiterima
Dug umanjen - za 36 mjesečnih faktura!
       - Prepoznajući otežane uslove poslovanja svih emitera na crnogorskoj medijskoj sceni, Vlada je iskazala spremnost da iz budžetskih sredstava u ovoj godini i u naredne četiri godine odobri pomoć u izmirenju obaveza koje, shodno zaključenim ugovorima o korišćenju infrastrukture i prenosnog sistema, komercijalni i lokalni radio i TV emiteri imaju prema Radio-difuznom centru. Iznos pomoći svim korisnicima usluga Radio-difuznog centra koji nijesu uredno izmirivali obaveze utvrđen je u visini od 1.847.189,16 eura, odnosno, dug će biti umanjen za iznos 36 mjesečnih faktura izdatih u januaru 2017., a odobrena svota biće uplaćena Radio-difuznom centru u više tranši. U slučaju da je iznos trenutnog duga veći od pomoći Vlade, Radio-difuzni centar i korisnici usluga zaključiće sporazum o plaćanju preostalog dugovanja u ovoj godini i u naredne četiri godine. Pomoć komercijalnim i lokalnim radio i TV emiterima koji su uredno izvršavali ugovorene obaveze, tretiraće se kao pretplata. Na ovaj način obezbjeđuje se transparentnost i ravnopravan odnos prema svim korisnicima usluga Radio-difuznog centra - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila Informaciju o pomoći komercijalnim i lokalnim radio i TV emiterima. 
 
0
Predstavnica EU Federika Mogerini poslije razgovora sa predsjednikom Vlade Crne Gore
Opozicija je - ražalostila!
    - U EU postoji čvrsto uvjerenje da institucije treba poštovati, da su one hram demokratijje i parlamennt je, po definiciji, srce naših demokratija. Rastužuje me što opozicija danas nije bila sa nama, da razmijenimo mišljenja, ali nadam se daće biti prilika. Nadam se da će moja poruka parlamentu da se vratimo institucijama prenijeti signal i predstavnicima vlade i opozicije, kako bismo došli do jedne normalne situacije. Smatram da građani Crne Gore očekuju da njihove institucije budu funkcionalne i da se suoče sa problemima. Crna Gora jeste predvodnica, ali stoji i to da je društvena i ekonomska situacija teška. Ljudi se suočavaju sa izazovima i zato je neophodno da svako uradi svoj dio posla. Nadam se da ćete naći rješenje za ovu situaciju. Nije na EU da ukazuje na ta rješanja. Ne miješamo se u politike zemalja, čak ni u politike članice EU, mi se obraćamo institucijama i jačamo ih. Smatramo da su institucije ključni element za učešće stabilnosti i ispunjenje obaveza prema našim građanima - ukazala je visoka predstavnica EU Federika Mogerini poslije razgovora sa predsjednikom Vlade Crne Gore. 
 
0
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio predstavnicu Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednicu Evropske Komisije Federiku Mogerini
Posjetom da - ohrabri integracije!
    - Njena regionalna posjeta ima za cilj da afirmiše politiku otvorenih vrata EU i ohrabri države Zapadnog Balkana da se maksimalno posvete evropskim integracijama rješavajući unutrašnje i međusobne problem kroz dijalog afirmišući regionalnu saradnju. Ocjenjujući da je Crna Gora lider evropskih integracija iskazala je želju da nastavi sa posvećenim odnosom u pristupnim pregovorima - istakla je u razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednica Evropske Komisije Federiku Mogerini, ukazujući na vrijednost Berlinskog procesa kroz koji se najsnažnije podržava unapređenje reginalne infrastrukture Zapadnog Balkana. 
 
2
Pohvale Brisela za istrajnost Crne Gore na evropskom i evro-atlantskom kursu
Kurs ne remeti ni - "strani faktor"!
             - Uprkos unutrašnjim političkim izazovima i destruktivnom djelovanju stranog faktora, Crna Gora ostaje čvrsto na evropskom i evro-atlantskom kursu - naglasio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na sastancima sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i visokom predstavnicom EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini danas u Briselu.
 
 
2
Evroposlanici pozdravili evropsku orjentaciju Crne Gore
Pokušaj državnog udara - rasvijetliće sud!
- Naši građani razumiju da je za nas evropska agenda mnogo više od vanjskopolitičke obaveze. Evropske reforme su prioritet u ostvarivanju naše nacionalne politike, budući da svaka ispunjena obaveza stvara novu vrijednost u zemlji - saopštio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović u izlaganju pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta danas u Briselu.
Ministar je govorio i o dosadašnjim saznanjima u vezi sa izvršiocima pokušaja državnog udara 16. oktobra, posebno akcentujući da će sudjenje dodatno rasvijetliti detalje plana koji je bio usmjeren na destabilizaciju Crne Gore. 
 
2
Premijeri madjarske i Crne Gore u Budimpešti ocijenili
Crnoj Gori mjesto - u EU i NATO!
       - Mađarska veoma iskreno podržava Crnu Goru u njenom nastojanju da postane članica NATO na putu koji je pri kraju - naglasio je premijer ove zemlje Viktor Orbán u razgovoru sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Marovićem.
- Rado bih vidio takav uspjeh i na kraju pregovora Crne Gore i Evropske unije. Istrajni smo u mišljenju da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji. Kada bismo mi odlučivali o tome Crna Gora bi već bila u predsoblju ili bi bila na korak od ulaska“ – rekao je premijer Orbán dodajući da smatra da bi i zbog mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana njegova zemlja voljela da što prije vidi Crnu Goru u Evropskoj uniji. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore razgovarao u Budimpešti sa predsjednikom Mađarske
EU na Zapadnom Balkanu - za očuvanje mira!
       - Snažnije prisustvo Evropske unije na Zapadnom Balkanu i nesporna evropska perspektiva za države ovog regiona ključne su za očuvanje mira i stabilnosti – ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predsjednika Mađarske Janoša Adera.  
 
1
Danas od 11,15 do 13,25
Napadnut portal - Vlade Crne Gore!
Portal Vlade (www.gov.me) i portali i podportali više državnih organa Crne Gore bili danas između 11,15 u 13,25 izloženi snažnom DDoS napadu.
Nadležne službe su iz preventivnih razloga u tom razdoblju isključile pojedine Internet servise uključujući i pristup portalu Vlade i portalima i podportalima pojedinih državnih organa zbog čega su pojedini portali bili nedostupni javnosti.
Tokom napada nijesu bili ugroženi sadržaji državnih organa. 
 
1
Na vanrednom zasijedanju Skupštine Crne Gore jednoglano usvojen zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva
Oduzeti imuniteti - Mandiću i Kneževiću!
             Jednoglasnom odlukom poslanika, njih 42, Skupština Crne Gore danas je oduzela iunitet poslanicima "Demokratskog fronta" Andriji i Mandiću i Milanu Kneževiću.
To je parlamentu predloćio Administrativni odbor Skupštine Crne Gore, a na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva koji je tražio ukidanje imuniteta za pokretanje krivičnog postupka i određivanje pritvora protiv Mandića i Kneževića zbog krivičnog djela - Stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a st. 2 u vezi st. 1 i 6 KZ CG i krivičnog djela – Pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, izvršenog putem podstrekavanja iz člana 373 stav 1, u vezi člana 24 st. 2 KZ CG, sa ciljem vršenja krivičnih djela terorizma iz čl. 447 KZ CG, i drugih krivičnih djela.  
 
1
Vijeće za nacionalnu bezbjednost
Za mir odgovaraju - i vlast i opozicija!
- Očuvanje stabilnosti, građanskog mira i bezbjednosti svih građana i pravnog poretka zajednička je odgovornost vlasti i opozicije - konstatovalo je Vijeće za nacionalnu bezbjednost razmatrajući aktuelnu bezbjednosna situaciju, u kontekstu političkih izjava i poziva koji bi mogli dovesti do ugrožavanja građanskog mira i stabilnosti.
 
 
1
Večeras od 20 do 23
Podrži - pobijedi!
 
 
1
Predsjednik Vlade crne Gore Duško Marković
Scenaristi protesta da - sklone ruke!
          - Nije bilo nikakvih hapšenja. Tužilaštvo ima potrebu da mu u toku postupka budu dostupni Mandić i Knežević. To su principi zakonitosti vladavine prava. Oni ne mogu preskočiti ni jedog gradjanina, ni jednog političara. Zahtjev Tužilaštva nije sudska odluka. Ono što radi tužilaštvo treba da dobije epilog na sudu. Nije valjda da neko samo zato što političar može da radi šta hoće i da se ponaša kako hoće i da ignoriše i ponižava institucije koje čuvaju državu, njen pravni i politički poredak. Dakle, ovo je pravilo koje važi za sve, jednako u rnoj ori i u SAD. Sud je mjesto gdje se potvrđuje ko je u pravu, a oni koji podgrijavaju scenario protesta, bilo da su iz Crne Gore ili van Crne Gore, neka sklone ruke od Crne Gore - poručio je danas predsjednik Vlade crne Gore Duško Marković. 
 
1
Administrativni odbor Skupštine Crne Gore
Mandiću i Kneževiću - oduzeti imunitet!
    Administrativni odbor Skupštine Crne Gore danas je jednoglasno odlučio da predloži Skupštini Crne Gore da donese odluku da daje odobrenje za pokretanje krivičnog postupka i određivanje pritvora protiv Andrije Mandića i Milana Kneževića, poslanika u Skupštini Crne Gore, po Zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva zbog krivičnog djela - Stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a st. 2 u vezi st. 1 i 6 KZ CG i krivičnog djela – Pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, izvršenog putem podstrekavanja iz člana 373 stav 1, u vezi člana 24 st. 2 KZ CG, sa ciljem vršenja krivičnih djela terorizma iz čl. 447 KZ CG, i drugih krivičnih djela. 
 
0
Osam pravnih i fizičkih lica osumnjičeni da su utajili poreze i doprinose
Oštetili Budžet - za milion eura?!
             - Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su, nakon intenzivnih mjera i radnji koje su sprovodili u koordinaciji sa tužilaštvom, danas državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeli krivičnu prijavu protiv osam fizičkih i osam pravnih lica, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa pri čemu su, kako se sumnja, pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 1.000.000,00 eura, i za isti iznos oštetili Budžet Crne Gore - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
0
Zajedničkom akcijom policije Crne Gore i Srbije otkrivena kriminalna organizacija koja se bavila prometom droge
„Torni“ podnio - pet krivičnih prijava!
Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za borbu protiv droge su danas, u koordinaciji i po nalogu Specijalnog državnog tužioca, a u saradnji sa službenicima MUP Srbije, uspješno realizovali više mjesečnu zajedničku akciju pod kodnim nazivom „Torni“. Podnijeli su krivične prijave protiv pet osoba zbog osnovane sumnje da su počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Od ovih pet osoba, slobode su danas lišene tri, dok je jedna lišena slobode u prethodnom periodu tokom sprovođenja ove akcije a jedno se već nalazi u zatvoru u drugoj državi zbog drugog krivičnog djela. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|