Brze Cinjenice - Društvo

2
Ministar odbrane sastao se sa slovačkim kolegom
Izbori bez - miješanja trećih!
       - Svjedoci smo da smo 2016. imali uplitanje trećih strana i sada ima toga, ali Crna Gora ima institucije koje mogu na kvalitetan način da odgovore takvim izazovima - naglasio je ministar odbrane mr Predrag Bošković poslije susreta sa slovačkim kolegom Jaroslavom Nađom, sa kojjim je razgovarao i o parlamentarnim izborima 30. avgusta.
- Važno da proces prođe fer i korektno, bez miješanja trećih strana, kako bi se iskazala stvarna volja građana - složili su se Bošković i Nađ. 
 
2
Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore u "Dnevniku 2" TV Crne Gore
Infekcija stagnira - broj oporavljenih raste!
         - Imamo kontrolu razvoja lokalne transmisije. Primjetili smo da smo unazad nekoliko dana, rekao bih i desetak, polako spušta. Naravno, shodno ponašanju, takvu imamo i situaciju. Dobar dio stanovništva ponaša se u skladu sa mjerama i naredbama i zato imamo stagnaciju infekcije. Ali, jedan dio ne pridržava se pravila, što utiče na održavanje infekcije na 10 do 15 odsto od svih testiranih. Srežćom, broj oporavljenih stalno raste. Nasravićemo tako i dalje, insistiraćemo na poštovanju mjera, jer jedino one mogu doprinijeti obuzdavanju infekcije i da je svedemo na još manji broj inficiranih dnevno - istakao je, gostujući u "Dnevniku 2" TV Crne Gore direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore profesor dr Boban Mugoša. 
 
2
Nije bilo prijavljenih smrtnih ishoda kod pacijenata inficiranih sa SARS-CoV-2
Novopozitivna - 32 slučaja!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 267 uzoraka na novi koronavirus, među kojima su otkrivena 32 novopozitivna slučaja infekcije.
Nije bilo prijavljenih smrtnih ishoda kod pacijenata inficiranih sa SARS-CoV-2, a prijavljen je oporavak kod 23 pacijenta.  
 
1
Institut za javno zdravlje Crne Gore
Od 570 uzoraka - 42 pozitivna!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 570 uzorka na novi koronavirus, među kojima su otkrivena 42 novopozitivna slučaja infekcije.
Prijavljen je oporavak 92 pacijenta.
Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 967.
Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 4174. 
 
1
Vlada i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i ovoga puta prepoznali značaj ribarstva
Dopunili dohodak - dvjesta ribara!
    Kroz Poseban Vladin program podrške poljoprivredi i ribarstvu koji je donešen sa ciljem saniranja posljedica pandemije COVID-19, putem Programa intervencija na tržištu isplaćena je podrška dohotku za 200 ribara koji su nosioci dozvole za obavljanje privrednog ribolova na moru, u iznosu od 224.700 €.
Vlada i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja su i ovoga puta prepoznali značaj ribarstva, te je ova podrška nastavak podrške koja je u maju bila dodijeljena kao jednokratna pomoć za 186 privrednih ribara na moru, u iznosu od 213.300 €.  
 
1
Sjutra počinje implementacija Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO
Na julskom čeku - povišica od januara!
          Ukupno 12.318 penzionera, koji primaju najnižu penziju u iznosu od 128,82 eura, primiće ček na iznos od 247,47 eura, a 3.586 penzionera čiji je iznos penzije od 128,83 do 145,77 eura, primiće razliku od 1. januara 2020. godine i to u iznosu od njihove prethodne penzije do novoutvrđenog iznosa najniže penzije.
Sjutra počinje implementacija Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju. Fond PIO je stvorio pretpostavke za obračun i isplatu najnižiih penzija sa duplo uvećanim julskim čekom koji uključuje vanredno usklađivanje od 13,16 odsto, retroaktivno od 1. januara kako je predložio predsjednik Vlade. 
 
1
Analiziran 521 uzorak na novi koronavirus
Novoinficiranih 47 - oporavljenih 49!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 521 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 47 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Prijavljen je oporavak 49 pacijenta.
Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 1017.  
 
1
Zbog procjene zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine nosi rizik po zdravlje djece
Škola počinje - 1. oktobra!
    Početak školske godine je, na preporuku Instituta za javno zdravlje, odgođen je za 1. oktobar, zbog procjene zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine, za koji je obrazovni sistem bio spreman, nosi rizik po zdravlje djece zbog neizvjesnog razvoja epidemiološke situacije koja je, iako pod kotrolom, još uvijek složena.  
 
1
Na kraju mandata ppredsjednik Vlade Crne Gore dobio više poziva za intervju
Odgovaraće samo - građanima!
      - Uvjeren sam da će uredništvo CDM Portal, koje je prihvatilo ovakav moj pristup, pronaći najbolji način da građani zatraže i dobiju odgovore na sva pitanja za koja iskažu interes - saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je na kraju mandata dobio više poziva za intervj, ali ih je sve odbio, a odgovaraće samo na pitanja građana. 
 
1
Troje preminulih, 50 oozitivnih na novi koronavirus, hospitalizovanih 129 i 76 oporavljenih
Epidemija ne jenjava - propuste kažnjava!
         - Nastavlja se epidemija na nivou od 12 do 15 odsto, ne jenjava i kažnjava za sve propuste. Uzalud mjere, ako ih svako od nas ne poštuje, imaćemo problem sa ovom infekcijom i lokalni prenos. Održavanje skupova, organizovanje svadbi i pretvaranje kafana u klubove neće se tolerisati. Juče sam na snimcima vidio puno ljudi, idu ulicom i viču, a toliko njih proizvodi toliko kapljica da svi oni prolaze kao kroz maglu. Među njima neko je inficiran i strah me je da ćemo imati porast inficiranih. Svako širenje prema starijoj populaciji proizvešće obolijevanja i smrt. Prevelikim brojem druženja i neodržavanjem distance stvaramo uslove da se epidemija širi - upozorio je i danas na konferenciji za medije NKT direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore profesor dr Boban Mugoša. 
 
1
Epidemiološka situacija u zemlji konsolidovana
Eskalacija prijeti - zbog okupljanja vjernika!
    - Epidemiološka situacija u zemlji konsolidovala se, a najveću prijetnju za eskalaciju infekcije, a time i po javno zdravlje, predstavljaju nedozvoljena i epidemiološki izuzetno rizična okupljanja u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i pojedinih političkih aktera - ocijenilo je danas Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti. 
 
1
Opšte bolnice u Beranama, Nikšiću i Baru podnijele veliki teret od izbijanja coronnavirusa
Za COVID centre - 1,2 miliona!
         - Naš zdravstveni sistem pokazao je izuzetnu sposobnost tokom korona krize. Bolnice i zdravstvene ustanove u svakom gradu i na svakoj tački Crne Gore položile su ispit. Ipak, tri regionalne bolnice koje smo uspostavili kao COVID regionalne centre – podnijele su veliki dio tereta. To nam je pokazalo da u ove ustanove treba dodatno ulagati. Zato smo odlučili da bolnicama u Beranama, Nikšiću i Baru opredijelimo po 400.000 eura za opremu i dijagnostičke uređaje. Dakle, za ove tri bolnice izdavajamo 1,2 miliona eura iz donacija NKT, dok će najveći dio novca, kako smo i najavili, biti utrošen za izgradnju posebne i namjenske klinike u okviru Kliničkog centra - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa direktorom Opšte bolnice Nikšić Ilijom Ašaninom, direktorom Opšte bolnice Berane Budimirom Dabetićem i direktorom Opšte bolnice Bar Dragoslavom Tomanovićem. 
 
1
Vojska Crne Gore dobija nove uniforme
U izgledu - i tradicija i afirmacija!
    Vojska Crne Gore dobija i novi izgled sa uniformama na kojima se posvećeno radilo. Radni tim donio je moderna rješenja, kakva priliče Vojsci Crne Gore, koja će doprinijeti podsticanju i njegovanju slavne tradicije, a ujedno i afirmacije crnogorskog identiteta.
 
 
1
U Instituta za javno zdravlje Crne Gore analizirana 483 uzorka na novi koronavirus
Još dvoje preminulo - još 75 oboljelo!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 483 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 75 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Institutu su prijavljena dva smrtna ishoda i to kod pacijenata iz Pljevalja i Berana, rođenih 1984 i 1947 godine a koji su liječeni u Kliničkom centru Crne Gore. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 od početka juna mjeseca je 68 a od početka godine: 77.
Prijavljen je oporavak 80 pacijenta.  
 
1
Premijer poručio dijaspori
Dobrodošli kući!
                - Ovih dana imali smo prilike da vidimo nedobronamjenne i neprimjerene poruke upućene od opozicije našoj dijaspori i našim građanima. Želim da podsjetim da je Crna Gora u najtežim trenucima epidemijje korona virusa, kada su mnoge druge države zatvarale svoje granice, obezbijedila povratak u našu zemlju svim našim građanima i to o trošku vlade. TTada nije bilo ni kampanje za izbore, niti su izbori bili raspisani, ali jeste bilo brige za crnogorskog čovjeka i jeste bilo domaćinskog odnosa države prema svakom našem građaniinu gdje god se nalazio. I tako će ostati. Zato ćemo onima koji vas popisuju i potkazuju stranim državama najbolji odgovor dati demokratski i civilizovano u danima koji slijede. Poštovana dijasporo, Crna Gora je vaša država danas i za sva vremena. Vama je u njooj mjesto, u nju možete doći kad god poželite i u svako doba. Dobrodošli kući, da je vječna Crna Gora!
To je danas predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio našoj dijaspori i našim građanima u inostranstvu poslije neprimjerenih i nedobronamjernih poruka koje im upućuje opozicija.  
 
1
Klinički centar Crne Gore i Kolegijum infektologa reagovali na izjave predsjednika "PzP"
Neistine i uvrede - za hitnu sankciju!
         - U jeku borbe protiv COVID-19 gdje je većina pacijenata KCCG liječena u Klinici za infektivne bolesti dovodeni smo kao kolektiv u krajnje nezavidan i maliciozan položaj. Ljekari Klinike za infektivne bolestu ne mogu dozvoliti uvredu časti na lažan i zlonamjeran način koji je prezentovan u javnosti 15. 08. 2020. u medijima od strane rukovodstva Demokratskog Fronta - Nebojše Medojevića - saopštio je Kolegijum infektologa Kliničkog centra Crne Gore, reagujući na Medojevićevo izlaganje na press konferenciji. 
 
1
Aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori 1055
Dvoje preminulo - 30 novoinficiranih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 222 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 30 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Institutu su prijavljena dva smrtna ishoda i to kod pacijenata iz Berana i Podgorice, rođenih 1960 i 1950 godine a koji su liječeni u OB Berane odnosno Kliničkom centru Crne Gore. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 od početka juna mjeseca je 66 a od početka godine: 75.
Prijavljen je oporavak 78 pacijenta.  
 
1
Na prijedlog Instita za javno zdravlje Crne Gore
Dozvoljen ulazak - rezidentima SAD i država regiona!
       Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo je danas, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), da u skladu sa stabilizacijom epidemiološke situacije u državama našeg regiona omogući ulazak u Crnu Goru rezidentima svih država regiona kao i rezidentima Sjedinjenih Američkih Država iz odgovarajući PCR ili ELISA test i da omogući ugostiteljskim objektima da kraj radnog vremena pomaknu sa 24:00 na 01:00.
U prijedlogu IJZ navodi se da je ublažavanje mjera koncipirano uvažavajući trenutni nivo obolijevanja od novog koronavirusa u Crnoj Gori i zemljama okruženja te nakon konsultacija sa predstavnicima turističke privrede i udruženja hotelijera i ugostitelja. 
 
1
Predsjednik Crne Gore o "slučaju Možura"
Afere proizvodi - "trougao destrukcije"!
             - Konkurenti, svjesni deficita svojih snaga, pokušavaju proizvodnjom afera da ostvare cilj koji žele. da naude DPS i meni lično. Nastavljaju sa tom destruktivnom kreativnošću iz jedne u drugu predizbornuu kampanju. Sjetićete se koliko je do sada takvih afera bilo i kako je svaka završila. Ovo je jedna iz tog repertoara i nema niššta novo. To radi taj trougao destrukcije u odnosu na aktuelnu vlast koji ne mari da svojom destrukcijom čini štetu i samoj državi, Crnoj Gori. To radi dio nevladinog sektora, dio medija i opozicija. Rade udrženo i uvijek ih vodi isti rezon, valjda će ovo sada biti dovoljno da oštetimo autoritet vlasti, predsjednika države, koji je na čelu partije koja je stožer te vlasti, da dođemo do konkretnog cilja - prokomentarisao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović "slučaju Možura".  
 
1
Izjava predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića nakon posjete Opštini Cetinje
U Prijestonicu uložena - 72 miliona!
       - Generalno, rekao bih da je Cetinje danas zaista predmet ozbiljne pažnje državne politike. Kada smo pogledali koja je to vrijednost investicija koja će sada i u par narednih godina biti realizovana na Cetinju, to je ni manje ni više nego 72 miliona eura. To je nešto što je svakako veoma respektabilno i nešto što bez ikakve dileme govori o onoj kvalitetnoj pažnji koju državna politika posvećuje razvoju Prijestonice - zaključio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavu poslije posjete Opštini Cetinje.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21| |22| |23| |24| |25| |26| |27| |28| |29| |30| |31| |32| |33| |34| |35| |36| |37| |38| |39| |40| |41| |42| |43| |44| |45| |46| |47| |48| |49| |50| |51| |52| |53| |54| |55| |56| |57| |58| |59| |60| |61| |62| |63| |64| |65| |66| |67| |68| |69| |70| |71| |72| |73| |74| |75| |76|