Brze Cinjenice - Društvo

1
Pet smrtnih ishoda povezanih sa COVID19
Novopozitivnih 596 - oporavilo se 475!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1484 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 596 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Institutu je -5 smrtnih ishoda povezanih sa COVID19 i to kod pacijenata iz Podgorice, Bara, Herceg Novog, Ulcinja i Bijelog Polja, od kojih je najstariji imao 85 (1935 godište) a najmlađi 62 godine (1958 godište).
Prijavljen je oporavak kod 475 pacijenata.  
 
1
U Crnoj Gori 9400 aktivnih slučajeva COVID19
Preminulo šestoro - 491 novopozitivni!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analizu i dostavile rezultate za 1378 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 491 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno 6 smrtnih ishoda povezanih sa COVID19 i to kod pacijenata iz Ulcinja (3), Podgorice, Nikšića i Bara od kojih je najstariji imao 82 (1938 godište) a najmlađi samo 38 godina (1982 godište).
Prijavljen je oporavak kod 236 pacijenata.  
 
1
Laboratorije u Crnoj Gori analizirale 1808 uzoraka na novi koronavirus
Osmoro preminulo - 577 novopozitivnih!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analizu i dostavile rezultate za 1808 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 577 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno 8 smrtnih ishoda povezanih sa COVID19 i to kod pacijenata iz Podgorice (2), Ulcinja (2), Bijelog Polja (2), Budve i Berana od kojih je najstariji imao 89 (1931 godište) a najmlađi 51 godine (1969 godište).
Prijavljen je oporavak kod 247 pacijenta.  
 
1
Rekli su - nekadašnji predsjednik LSCG Miodrag Živković o pismu podrške Vesni Bratić
Zastiđe!
- Nema tog normalnog intelektualca koji bi potpisom stao iza tako brutalnih, nacionalističkih i šovinističkih ispada navedene profesorice koja je zajedno sa svima koji je podržavaju zastiđe našeg obrazovnog sistema i svih univerziteta sa kojih stižu potpisi podrške. 
 
1
Konferencija „Zapadni Balkan i EU: demokratska konsolidacija kroz ispunjavanje političkih kriterijuma“
Stagnacija nije opcijja!
- Stagnacija na određenim poljima ne može biti opcija. Poruke evropskih partnera su jasne i one nalažu potrebu ubrzanja našeg evropskog puta. Čvrsto vjerujem da će ovome doprinijeti mirna i demokratska tranzicija vlasti, koja će rezultirati dinamičnijem usvajanju evropskih standarda, i time, bržem zatvaranju preostalih poglavlja. Svjesni smo činjenice da bez efikasnijeg rješavanja izazova na koje se ukazuje u Izvještaju Evropske komisije i u drugim relevantnim dokumentima, ne možemo jačati institucije i vladavinu prava - istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić na konferenciji „Zapadni Balkan i EU: demokratska konsolidacija kroz ispunjavanje političkih kriterijuma“, koja je održana u organizaciji parlamenta i Centra za demokratsku tranziciju, a pod pokroviteljstvom Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške, u Plavoj sali Skupštine Crne Gore. 
 
1
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović dao ostavku na mjeto predsjednika NKT za zarazne bolesti
Odlučivali vođeni - preporukama struke!
          - U radu NKT nijesu nas pokolebale ni brojne opstrukcije, koje su nažalost dolazile čak i u ovakvim situacijama. Od pokušaja politizacije, javnih poziva na nepoštovanje mjera i pokušaja lične diskreditacije članova NKT. O takvim pojavama najbolji sud će donijeti javnost i vrijeme u kojem će se objektivno i nepristrasno sagledati svi izazovi sa kojima smo se suočavali i danas suočavamo. Kao što je javnosti poznato, u donošenju svih odluka primarno i ključno bili smo vođeni preporukama epidemiološke struke. Vjerujem da će i u narednom periodu epidemiološka struka imati ključni značaj - napisao je povodom ostavke na mjesto predsjednika NKT potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović i apelovao na građane da "da nastavimo da istrajavamo u ovoj zajedničkoj borbi".  
 
1
Zbog sve dramatičnije epidemiološke situacije - 13 preminulo, 601 novopozitivni slučaj - NKT za zarazne bolesti donijelo nove mjere
Zabranjeno kretanje od 21 - vikendom van opštine!
          - Ličnom neodgovornošću i nepoštovanjem preporuka i mjera države dovodi nas do ove situacije u kojoj smo, od šampiona prvog talasa, sada u vrlo nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji. Zdravstveni radnici su pod velikim pritiskom i vrijedni su divljenja zbog posla koji rade za sve nas. U ovom trenutku besmisleno je tražiti krivca. Apelujem na građane da poštuju i da ne zaobilaze mjere, svako od nas je dio rješenja. Pozivam i nadležne državne organe, inspekcijske službe, policiju, sudstvo i tužilaštvo da poštovanje i primjena mjera bude u vrhu njihovih prioriteta. Krajnji je momenat da zaboravimo sve razlike i da počnemo da razmišljamo o realnoj opasnosti u kojoj se nalaze životi svih nas - upozorio je ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, od ostavke Milutina Simovića, ponovo predsjednik NKT za zarazne bolesti koje je zbog sve dramatičnije epidemiološke situacije donijelo nove mjere: 
 
1
Predsjednik Crne Gore čestitao Dan Prijestonice
Iznjedrila slobodu - prati razvojne tokove!
- Prijestonica i njeni građani, dali su nemjerljiv doprinos svim uspjesima savremene Crne Gore, od obnove nezavisnosti, do članstva u NATO i napretka u približavanju EU i prihvatanju evropskih vrijednosti. Upravo zato se prema Prijestonici odnosimo s posebnim pijetetom, njegujući tradiciju i slobodarstvo koje se u njoj iznjedrilo, ali i prateći savremene razvojne tokove, koje Cetinju polako ali sigurno daju obrise modernog, infrastrukturno i tehnološki uređenog grada - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je povodom 13. novembra – Dana Prijestonice, uputio čestitku predsjedniku Aleksandru Kašćelanu, predsjednici Skupštine Maji Ćetković, odbornicima i svim građanima Prijestonice Cetinje. 
 
1
U Glavnom gradu Podgorici, Prijestonici Cetinje i opštini Žabljak zabranjen izlazak iz objekta stanovanja od 22 do 5
Kretanje noću - uz potvrdu!
          U skladu sa odlukom NKT od 08.11.2020., u Glavnom gradu Podgorici, Prijestonici Cetinje i opštini Žabljak zabranjen je izlazak iz objekta stanovanja u vremenu od 22 do 5 narednog dana osim za djecu sa poremećajima iz autističnog spektra i lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno, lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama, zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava, lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji - uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac, kao i osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica, kao i za lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno.  
 
1
U Crnoj Gori 8356 aktivnih slučajeva infekcije novim korona virusom
Preminulo osmoro - 643 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analizu i dostavile rezultate za 1758 uzorka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 643 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno 8 smrtnih ishoda povezanih sa COVID19 i to kod pacijenata iz Podgorice (5), Ulcinja, Budve i Herceg Novog od kojih je najstariji imao 86, a najmlađi 55 godina.
Prijavljen je oporavak kod 246 pacijenta.  
 
1
Predsjednik Crne Gore pridružio se inicijativi Pariskog mirovnog foruma i uputio video poruku na temu svijeta nakon Covid-19
Virus pobijediti - na cijeloj planeti!
      - Izolacionizam nije rješenje pobijedićemo, ne kada savladamo virus u svojoj zemlji, već kada to učinimo na svakom kraju planete. Postalo je jasno da nema nacionalnog rješenja za globalne probleme.
Naučili smo da nam je neophodna snažna globalna saradnja, a ne globalno nadmetanje - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji se pridružio inicijativi Pariskog mirovnog foruma i uputio video poruku na temu svijeta nakon Covid-19. 
 
1
Premijer sa predstavnicima ugostitelja
Odložiće otvaranja - do mjera NKT!
    - Treba odložiti najavljeno jednostrano otvaranje ugostiteljskih objekata u gradovima u kojima je njihov rad iz epidemioloških razloga zabranjen, a da NKT do preksjutra sagleda zdravstveno-bezbjednosni i ekonomski efekat važećih mjera - saglasili su se predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predstavnici Udruženja ugostitelja na sastanku, na kojem je ocijenjeno da su ugostitelji u velikoj mjeri odgovorno poštovali propisane mjere, te da ugostiteljski objekti nijesu primarni uzrok povećanja broja inficiranih koronavirusom. 
 
1
Predsjednik Skupštine Crne Gore promijenio datum početka zasijedanja parlamenta
O novoj vladi - 2. decembra!
            - Želeći da izbjegnem zloupotrebe, podjele, neslaganja, skretanje pažnje sa gorućih tema i izbora nove Vlade, spreman da na svakom koraku dajem doprinos pomirenju, koheziji i pogledu u budućnost, uz uvažavanje zahtjeva i stavova opozicije, nakon današnjih konsultacija i dogovora sa šefovima svih poslaničkih klubova, dogovoreno je da se sjednica povodom donošenja Odluke o dopuni Poslovnika sa ciljem omogućavanja funkcionisanja Skupštine u uslovima epidemije kovid 19, održi 23.11.2020, a sjednica povodom izbora nove Vlade 02.12.2020. - napisao je na Twiteru predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, odgovarajući na zahtjev parlamentarnih partija da izmijeni datum koji podsjeća na 102. godišnjicu Podgoričke skupštine. 
 
1
Novi neslavan epidemiološki rekord
Sedmoro preminulih - 711 novopozitivnih!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analizu i dostavile rezultate za 2174 uzorka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 711 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno 7 smrtnih ishoda povezanih sa COVID19 i to kod pacijenata iz Cetinja (2), Bijelog Polja, Andrijevice, Podgorice, Kolašina i Žabljaka od kojih je najstariji imao 86 (1934 godište) a najmlađi 46 godina (1974).
Prijavljen je oporavak kod 164 pacijenta.  
 
1
Ministarstvo vanjskih poslova reagovalo na najavu ambasadora Srbije
Najavljeni čin - grubo falsifikovanje istorije!
             - Ambasadoru Božoviću je predočeno da je najavljeni čin neprihvatljiv, te da predstavlja grubo falsifikovanje istorije i miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore. U razgovoru sa ambasadorom Republike Srbije, skrenuta je pažnja na istorijske činjenice - Budva je već bila oslobođena prije nego što je srpska vojska ušla u ovaj grad i kao što je dobro poznato, Crna Gora je 1918. okupirana od iste te vojske, ostala bez države i dinastije. Ambasador je obaviješten da Crna Gora ne može dozvoliti ovakve pokušaje prekrajanja sopstvene istorije, jer bi u protivnom uslijedile neminovne diplomatske posljedice - saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova, nakon najave da će ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović položiti vijenac na Spomen-ploču ispred Starog grada Budva. 
 
1
Od infekcije sa SARS-CoV-2 oporavilo se 289 pacijenata
Sedmoro preminulo - 546 novopozitivnih!
    Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analizu 1372 uzorka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 546 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno 7 smrtnih ishoda povezanih sa COVID19 i to kod pacijenata iz Berana (3), Tivta, Nikšića, Bijelog Polja i Podgorice od kojih je najstariji imao 84 a najmlađi 34 godine (rođen 1986).
Prijavljen je oporavak kod 289 pacijenta.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore primio delegaciju Crnogorskog vijeća – krovne organizacije crnogorskih iseljenika u Republici Srbiji
Puna podrška - očuvanju identiteta!
   - Crna Gora će aktivno podržati Crnogorsku zajednicu u Srbiji u projektima čiji je cilj očuvanje i njegovanje crnogorsakog identiteta uz poštovanje države Srbije - poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je danas primio delegaciju Crnogorskog vijeća – krovne organizacije crnogorskih iseljenika u Republici Srbiji.  
 
1
Predsjednik Crne Gore na Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa
Ubrzanom saradnjom do - pune integracije!
          - Stabilan, ekonomski i demokratski razvijen Zapadni Balkan je geopolitički imperativ. Nema bolje garancije za dugoročno očuvanje mira od ubrzanog društvenog razvoja svih zemalja regiona. Berlinski proces se potvrdio kao najbolji okvir za dinamizaciju saradnje u cilju napretka i ispunjavanja kriterijuma za punu integraciju u EU - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa (u online formatu).
Govor predsjednika Crne Gore prenosimo integralno: 
 
0
Preventivna kampanja povodom „Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda“
Od sjutra - „Uspori, sačuvaj život“!
          Kao vid preventivnih aktivnosti, kojima se želi ukazati na opasnosti nepoštovanja saobraćajnih propisa i njihove posljedice po učesnike u saobraćaju i ujedno, u cilju obilježavanja „Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda“, koji će se ove godine obilježiti 15. novembra 2020., kao i zbog činjenice da je brzina jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama, Nacionalni biro osiguravača Crne Gore, Mašinski fakultet – Centar za edukaciju u drumskom saobraćaju zajedno sa Odsjekom za bezbjednost drumskog saobraćaja – Uprave policije od sjutra do 20. realizovaće preventivnu kampanju „Uspori, sačuvaj život“.  
 
0
Predsjednik Crne Gore primio primio predstavnike Crnogorskog vijeća
Država da pomogne - odbranu identiteta!
- Potrebna je snažnija pomoć matične države, kako bi se efikasnije organizovali i odoljeli, kako kažu, pokušajima potiranja crnogorskog identiteta i nacionalne svijesti, uz punu lojalnost Republici Srbiji kao njeni građani - ukazali su predstavnici Crnogorskog vijeća predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21| |22| |23| |24| |25| |26| |27| |28| |29| |30| |31| |32| |33| |34| |35| |36| |37| |38| |39| |40| |41| |42| |43| |44| |45| |46| |47| |48| |49| |50| |51| |52| |53| |54| |55| |56| |57| |58| |59| |60| |61| |62| |63| |64| |65| |66| |67| |68| |69| |70| |71| |72| |73| |74| |75| |76| |77| |78| |79| |80| |81| |82| |83| |84| |85| |86| |87|