Brze Cinjenice - Društvo

1
Viši sud u Podgorici
Pritvor produžen - za šestoro!
             - Odlučujući o predlogu Specijalnog državnog tužilaštva za produženje pritvora okrivljenima D.B., Č.M., M.B., D.M., Đ.S., i M.D., nakon podizanja optužnice, vanraspravno krivično vijeće Višeg suda u Podgorici produžilo je pritvor okrivljenima D.B., Č.M., M.B., D.M., Đ.S., i M.D. 
 
1
ATP pregledom policija nije pronašla eksplozivnu napravu
Za šest dana - četvrta lažna dojava!
         - Policijski službenici su izvršili ATP pregled Atlas Capital centra u Podgorici i okoline ovog objekta kojim nije pronađena eksplozivna naprava - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
1
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora
Poslanici da potvrde - pristupanje NATO!
             - Evroatlantska integracija i ulazak u NATO ptedstavlja jedan od strateških vanjskopolitičkih priporiteta Crne Gore kao najcjelishodniji i ekonomski najopravaniji način da zaštiti njene nacionalne i bezbjednosne interese za koje su se građani opredijelili na referendumu o obnovi nezavisnosti. Nakon potvrđivanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO od svih država članica Alijanse, Crnoj Gori će biti upućen i formalni poziv da pristupi ovoj Organizaciji deponovanjem instrumenta o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora kod Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koja je depozitar Ugovor - naglašeno je na današnjoj sjednici na kojoj je Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora sa Protokolom uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske i uputila ga Skupštini na usvajanje po skraćenoj proceduri.  
 
1
Specijalno državno tužilaštvo dostavilo Višem sudu u Podogorici
Optužnica protiv - 14 osoba!
    - Specijalno državno tužilaštvo dostavilo je Višem sudu u Podogorici radi kontrole i potvrđivanja optužnicu protiv 14 osoba i to protiv Š.E. i P.V., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, protiv 12 - D.B., B.P., R.N., J.M., H.K., M.B., D.M., M.D., Đ.S., Č.M., M.A., i K.M. zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 u vezi stava 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore, protiv pet - Š.E., P.V., D.B., B.P., R.N., zbog krivičnog djela terorizam u pokušaju iz člana 447 st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i protiv Š.E., zbog krivičnog djela pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore putem podstrekavanja iz čl. 373 st.1 u vezi čl. 24 st .2 Krivičnog zakonika Crne Gore.
Optužnicom je predloženo i produženje pritvora protiv D.B., Č.M., M.B., D.M., Đ.S., i M.D. 
 
1
predsjednik Vlade Crne Gore razgovorao sa američki senator Džonom Mekejnom
Trampov potpis - verifikacija reformi!
             - Ratifikacija Protokola o pristupanju NATO i potpisivanje od strane predsjednika SAD-a Donalda Trampa verifikacija reformi koje je Crna Gora sprovodila prethodnih godina. To je takođe i potvrda trajnog i održivog prijateljstva i partnerstva dvije države i dva naroda.- istakao je predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Marković u razgovoru sa američki senator Džonom Mekejnom. 
 
1
Povodom Vaskrsa/Uskrsa
Neradni - petak i ponedjeljak!
    - Povodom predstojećeg vjerskog praznika Vaskrsa, za zaposlene pravoslavne vjeroispovjesti i Uskrsa, za zaposlene rimokatoličke vjeroispovjesti, vjernici pravoslavne i rimokatoličke vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo radi svetkovanja vjerskog praznika za Veliki petak, Vaskrs (drugi dan) i Uskrs (drugi dan), i to: petak -14. aprila i ponedjeljak -17. aprila - saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja. 
 
1
Otvorena rekonstruisana Klinika za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore
I donacije pomogle - savremene uslove!
       - Ovakvi projekti moraju da se rade studiozno, kvalitetno i dogoročno orijentisano, a ne nikako da to budu projekti kozmetičke prirode. Projekat koji je vrijedan 150 000 eura, uz saradnju devet donatora, pokazuje da zajedničkim ulaganjima možemo da dajemo doprinos razvoju crnogorskog zdravstva. Posvećeni smo ovakvim projektima, kako bismo,prije svega, unaprijedili zdravstvenu zaštitu naših građana - naglasio je ministar zdravlja dr Kenan Hrapović koji je sa direktoricom Kliničkog centra Crne Gore Zoricom Kovačević danas otvorio rekonstruisanu Kliniku za neurologiju. 
 
1
Lider "Otpora beznadju" otišao u ZIKS da odleži kaznu od 20 dana
Prije ulaska - zapalio zastavu NATO!
       - Ovim činom želim da pokažem šta će biti sudbina NATO saveza u ovoj zemlji, ali i šire, na čitavom svijetu - naglasio je Marko Milačić, lider pokreta "Otpor beznadju", koji je danas, u pratnji čelnika "Demokratskog fronta", otišao u ZIKS da odleži kaznu od 20 dana. 
 
1
MANS je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnio krivičnu prijavu protiv direktora podgoričkog preduzeća Komunalne usluge
Osumnjičen za - namještanje tendera!
                - Popović se sumnjiči da je tenderskom dokumentacijom kreirao uslove koje je mogao zadovoljiti samo ograničeni broj ponuđača. Naime, Popović je tenderom tražio da kompanije dostave ponude isključivo za tzv. LED sijalice, zbog uštede električne energije, a da se nisu razmatrale druge mogućnosti za uštede, niti su ponuđači mogli dostaviti ponude koje ne uključuju nabavku LED sijalica. Pored toga, tenderskom dokumentacijom se još i više favoriziju određeni dobavljači, pa se precizira obavezna boja i materijal od kojih su izrađeni pojedini djelovi svjetiljki, čime se favorizuju jedni, a isključuju drugi ponuđači - navodi se u saopštenju NVO "MANS", koja je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnijela krivičnu prijavu protiv direktora podgoričkog preduzeća Komunalne usluge. 
 
0
"Alternativa" organizovala proteste zbog pristupanja Crne Gore NATO
Kada bude potpisivano - neće biti mirno!
      - Ako treba, ginućemo za Crnu Goru, ne za interese država. Mislite da bi SAD ili Francuska sjele za sto s onina koji su ih gađali osiromašenim uranijumom? Ne bi, jer imaju ponos", kazao je Pejak, navodeći da crnogorski vojnici ne bi trebalo da idu u Avganistan, jer su tamo kao okupatori "pod izgovorom borbe protiv terorizma. Kada bude skupština potpisivala ugovor o ratifikaciji, bićemo ovdje i ništa neće biti mirno - poručio je Vesko Pejak, predsjednik "Alternative", koja je danas organizovala proteste ispred Skupštinu Crne Gore.
   Jedan od učesnika protesta legao je na Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, zbog čega je saobraćaj bio u prekidu. 
 
0
Napad na automobil komandira policije u Baru predsjednik Vlade Crne Gore ocjenjuje kao "bačenu rukavicu"
Država će odgovoriti - bez milosti!
         - Ovo što se desilo jutros u četiri sata je bacanje rukavice državi u lice. Želim da im poručim da smo tu rukavicu prihvatili i da će imati veoma brz i jasan odgovor. Sa državom se na ovakav način neće moći igrati. Oni koji pokušavaju da se igraju sa državom ubrzo će shvatiti da je to igra u kojoj će sasvim sigurno izgubiti. Crna Gora ostaje dosljedna svojim principma da obezbjedi stabilnost i mir, komfor za sve koji u njoj žele da žive na miran način. Prema onima koji to žele da zloupotrijebe nećemo imati milosti - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je da noćašnji napad na automobil komandira policije u Baru predstavlja rukavicu bačenu državi u lice. 
 
0
Povodom 7. aprila - Svjetskog dana zdravlja
Struka o - depresiji!
       - Budući da je ovogodišnji Svjetski dan zdravlja posvećen problemu depresije, cilj sastanka je da se ukaže na ulogu primarne zdravstvene zaštite u ranoj detekciji i liječenju kroz primjenu multidisciplinarnog pristupa i obezbjeđivanje efikasnije saradnje unutar sekotra zdravstva, kao važne pretpostavke kontinuiranog zbrinjavanja oboljelih - saopštilo je Ministarstvo zdravlja koje sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori organizuje stručni skup na kojem će o tim problemima govoriti Generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja dr Alma Hajdarpašić Drešević i šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.
   U hotelu Centre Ville ( Capital Plazza) skup počinje u 10.
 
 
0
Akcioni dan srednjoškolaca
"Rukave zavrnulo" - 200 učenika!
       Skoro 200 srednjoškolaca sa teritorije Glavnog grada dobilo je priliku da se upozna sa poslovima od interesovanja kod raznih poslodavaca u privatnom i javnom sektoru na današnjem Akcionom danu srednjoškolaca koji organizuje Unija srednjoškolaca Crne Gore, a Ministarstvo prosvjete podržava ga upravo zbog kampanje Stručno obrazovanje moj izbor za budućnost, kojm se želi poručiti da djeca koja upišu srednje stručne škole, posebno deficitarna zanimanja, imaju velike mogućnosti za lični razvoj i brzo povezivanje sa nekim od poslodavaca na tržištu rada. 
 
0
Na graničnom prelazu Božaj
Uhapšen direktor - "Novog duvanskog"!
       - Službenici Uprave policije MUP – Granične policije danas su na graničnom prelazu Božaj, prilikom ulaska u Crnu Goru lišili slobode I.B. direktora firme ,,Novi duvanski kombinat” AD Podgorica.
On je lišen slobode po lokalnoj poternici koja je za njim raspisana zbog osnovane sumnje da je na našoj teritoriji počinio krivično djelo krijumčarenje - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
0
U Ministarstvu odbrane obilježen datum potpisivanja Sjevernoatlantskog sporazuma
Svečano podignuta - zastava NATO!
   - Obilježavanje 4. aprila, dana kada je osnovan NATO, postaće tradicija, kao što je to obilježavanje Dana Vojske Crne Gore. Riječ je o datumu koji će postati dio istorije budućnosti Crne Gore, jer svjedoči o tome da je naša zemlja po prvi put mislila o sebi, o svojoj budućnosti i bezbjednosti svojih građana - u kazao je ministar odbrane, mr Predrag Bošković na svečanosti kojom je u Ministarstvu odbrane obilježen datum kada su 1949. godine, ministri spoljnih poslova SAD i 11 zapadnoevropskih država u Vašingtonu potpisali Sjevernoatlantski sporazum o formiranju NATO pakta.  
 
0
Crna Gora prvi put aplicira za punopravno članstvo na CMS eksperimentu
Umrežavanje naših - sa vodećim naučnicima?!
       - U slučaju da odluka bude pozitivna, Crna Gora bi se prvi put upisala na CERN naučnu mapu. Umrežavanje naših istraživača sa vodećim naučnicima iz svoje oblasti, i njihovo uključivanje u najsavremenije tehnološke projekte ima višestruk značaj. Najmlađi istraživači, koji pohađaju master ili doktorske studije, takođe će biti dio ovih projekata, a svoja istraživanja će moći da obavljaju direktno iz crnogorskih institucija, zbog dostupnosti podataka - saopštilo je Ministarstvo nauke poslije jednoglasne odluke Upravni odbor CMS da u petak Crna Gora bude predstavljena na CMS odboru u cilju pridruživanja u punopravno članstvo. Crna Gora prvi put aplicira za punopravno članstvo na CMS eksperimentu, jednom od najvećih LHC eksperimenata u CERN, u kojem učestvuje preko 3.000 naučnika, inženjera i studenata iz 200 istraživačkih institucija širom svijeta. Shodno pravilima CMS kolaboracije, glasanje će biti obavljeno na sljedećem Kolaborativnom odboru, a koji će se održati 23. juna.  
 
0
Protestno pismo 63 organizacije predsjedniku Vlade Crne Gore povodom usvajanja Prijedloga zakona o igrama na sreću i zakona o NVO
Umjesto da pomaže - vlada odmaže!
   - Ovaj postupak Vlade doživljavamo kao namjerno, i planirano sistemsko narušavanje položaja osoba s invaliditetom koje dodatno dovodi do njihove potpune ekonomske zavisnosti od socijalnih davanja i (podrške) sistema.
Vlada umjesto da rešava i unapređuje položaj osoba s invaliditetom i dalje nastavlja nenamjensko trošenje sredstava iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom koje je do sada dostiglo i oko 50 miliona eura, dok predsjednik Vlade Duško Marković direktno, suprotno obećanju na konsultacijama s NVO sektorom održanim u organizaciji i na inicijativu CRNVO, dodatno podstiče usvajanje politika koje će narušiti položaj osoba s invaliditetom - naglašeno je u otvorenom protestnom pismu 63 organizacije predsjedniku Vlade Crne Gore povodom usvajanja Prijedloga zakona o igrama na sreću i zakona o NVO:
 
 
0
Predsjednik Crne Gore o predsjedničkim izborima u Srbiji
Za stabilnost i razvoj -prepoznat Vučić!
       - Želim i ovom prilikom da iskažem poštovanje premijeru Aleksandru Vučiću za sve ono što čini za dobrosusjedske odnose Crne Gore i Srbije. Za njegovu posvećenost stabiilnosti i partnerstvu i razvoju regiona. Siguran sam da se prepoznalo u Srbiji njegova posvećenost ekonomskom razvoju i postizanju boljeg životnog standarda u Srbiji i uvjeren sam da će kroz to što se prepoznalo on uspjeti na ovim izborima da bude i predsjednik Republike Srbije. Smatram da ničim naše članstvo u NATO ne može da utiče na naše odnose. To je stvar naših spoljnih politika. I mislim da se spoljne politike moraju uvažavati i u smislu poštovanja suvereniteta i ravnopravnosti svake države - odgovorio je novinarima predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na pitanje "šta očekujete od izbora u Srbiji i da li članstvo Crne Gore u NATO može ugroziti odnose sa Srbijom?. 
 
3
B.Š (33) iz Podgorice i P.M. (45) iz Kolašina procesuirani krivičnim prijavama zbog osnovane sumnje da su navodili na ovjeravanje neistinitog sadržaja
Izmislili sudar - stigao ih "udar"!
- Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su u sadejstvu sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Mojkovac, u okviru policijske akcije „Udar “, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeli krivičnu prijavu protiv B.Š (33) iz Podgorice i P.M. (45) iz Kolašina , zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
2
Predsjednik Skupštine Crne Gore povodom usvajanja Rezolucije o Protokolu o pristupanju NATO
Kod nas - pečat na obnovljenu nezavisnost!
       - Ratifikacijom Protokola o pristupanju naše zemlje NATO u Skupštini Crne Gore biće stavljen pečat na obnovljenu nezavisnost naše zemlje. Vjerujem da će to predstavljati okupljanje oko vrijednosti koje jačaju crnogorsku državnost - zaključio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović izjavu povodom usvajanja Rezolucije o Protokolu o pristupanju Crne Gore NATO u američkom Senatu.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21| |22| |23| |24| |25| |26| |27| |28| |29| |30| |31| |32| |33|