Brze Cinjenice - Društvo

0
Pretresima u Nikšiću, Podgorici, Herceg Novom, Tivtu i Rožajama policija nastavila borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa
Sa 22 lokacije oduzeli - oružje, municiju, vozila!
             Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije, službenici Centra bezbjednosti Nikšić, Centra bezbjednosti Podgorica, Centra bezbjednosti Herceg Novi, Odjeljenja bezbjednosti Tivat i Odjeljenja bezbjednosti Rožaje su, uz podršku Posebne jedinice policije, izvršili pretrese na 22 lokacije koje koriste članovi organizovanih kriminalnih grupa, bezbjednosno interesantnaSa i njima bliska osoba.  
 
0
Bratislav Dikić, jedan od optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.,objasnio dopunu iskaza
U skupštinu htjeli - opozicija i pristalice!
- Pretpostavljam da su u Skupštinu trebali da uđu lideri opozicije i njihove pristalice. Sinđelic mi nije objašnjavao koji je cilj. Razlog ulaska u skupštinu vjerovatno je politički. Pričao bih sa bilo kim da je došao kao organizator, ali bih prijavio da sam čuo bilo šta kriminalno - odgovorio je, objašnjavajući dopunu iskaza Bratislav Dikić, jedan od optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Glavna rasprava biće nastavljena 7., za kada će kao svjedok biti pozvan Velimirović i svjedoci iz Podgorice.  
 
0
Vlada Crne Gore usvojila Izvještaj o realizaciji Programa rada u 2017.
Kvalitetno radili - rezultati odlični!
       - Odličan rezultat realizacije Programa rada Vlade predstavlja još jednu potvrdu kvalitetnog rada na samom programu - ocijenio je premijer Duško Marković na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore na kojoj je usvojila Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore u 2017. godini – dokument koji pokazuje visok nivo realizacije Programa rada Vlade za 2017. godinu od 84,3% i to 89,2 % realizaciju tema iz nadležnosti Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i 82,5% realizaciju tema iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem.
Premijer je ukazao na potrebe poboljšanja rada u ovoj godini prije svega u pogledu ravnomjernijeg raspoređivanja strateških do kumenata unutar godine. 
 
0
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Završeno saslušanje - svjedoka saradnika!
    Iznošenjem primjedbi odbrane na iskaz svjedoka saradnika, danas je u Višem sudu završeno njegovo saslušanje u postupku koji se vodi protiv optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Glavni pretres biće nastavljen sjutra, a prisustvovaće mu i optuženi lideri "DF" Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su bili udaljeni do kraja ispitivanja svjedoka saradnika. 
 
3
U sklopu akcije „Barba“ policija pretresla 11 lokacija u Podgorici, Beranama, Andrijevici i Baru
Zbog droge - uhapšeno devetoro!
          Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije su danas, u saradnji i po nalogu Specijalnog državnog tužioca, realizovali akciju „Barba“, koja je vođena s ciljem razotkrivanja organizovanih kriminalnih grupa koje su se na međunarodnom nivou bavile krijumčarenjem većih količina opojnih droga marihuana i heroin. Juče i danas, službenici policije su lišili slobode ukupno devet osoba. 
 
3
Poslije prihvata 17 osoba koje su italijanskim brodom stigle u Luku Zelenika
Migranti zatražili - azil!
    - Nakon što je utvrđeno da se radi o osobama koje su tražioci azila u Crnoj Gori, u organizaciji UNHCR svih 17 sprovedeno su u Centar za azil. Napominjemo da se, s obzirom da su tražioci azila u Crnoj Gori, o njihovim zahtjevima odlučuje u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i u zakonom predviđenom roku - saopštila je Uprava policije Crne Gore povodom velikog interesovanja za prihvat 17 migranata koji su juče ujutru italijanskim brodom, čija ih je posada prihvatila na moru, uplovili u Luku Zelenika.  
 
3
Suđenje za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 2016. biće nastavljeno sjutra
Tužilac odbija - prijedloge odbrane!
          Većinu onog što je na prethodnom pretresu odbrana predložila da se priloži i razmatra tokom glavnog pretresa na suđenju za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 2016. specijalni tužilac Saša Čađenović danas je odbacio kao suvišno, već predlagano " s namjerom da se sudski postupak odugovlači".
Poslije njegovog izjašnjenja, predsjednica sudskog vijeća Suzana Mugoša prekinula je današnji pretres, koji će biti nastavljen sjutra, do kada će se i sud izjasniti o prijedlozima odbrane. 
 
3
Kompanija Mtel na inicijativu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Kliničkog centra Crne Gore razvija projekat Tele-Medicine
Umjesto pacijenata - putuju nalazi!
    - Projekat će omogućiti da dijagnostički nalazi pacijenata iz ovih centara budu poslati u KCCG kao referentnu zdravstvenu ustanovu na tercijlanom nivou i da ljekari u bolnicama u ova tri grada odmah dobiju stručna mišljenja kako bi pacijenti bez dolaska u Podgoricu nastavili medicinski tretman. Pored lake dostupnosti projekat omogućava eksterne konsultacije sa centrima u okruženju i šire za kojima postoji razvijena saradnja poput Beograda, Zagreba, Ljubljane, Rijeke, Istanbula - kompanija Mtel na inicijativu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) razvija projekat koji u prvoj fazi uključuje povezivanje bolnica u Pljevljima, Beranama i Baru sa Kliničkim centrom Crne Gore najsavremenijim komunikacionim sredstvima.
Povodom početka ovog projekta koji se realizuje zahvaljujući donaciji M:tel, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković primio je izvršnog direktora Mtela Crna Gora Vladimira Lučića. 
 
2
Institut za javno zdravlje
Potvrđene male boginje!
- Prvi slučaj malih boginja, odnosno morbila, u Crnoj Gori zabilježen je danas. Riječ je o djevojčici staroj 14 mjeseci, koja je sa porodicom u Crnu Goru došla iz Beograda. Ona je, kako je saopšteno, u Crnu Goru stigla prije sedam dana i nije bila vakcinisana - ukazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša i apelovao na roditelje da dovode djecu na vakcinaciju. 
 
2
Obilježen početak projekta „Džudo za djecu“
Na tatamiju - nastavnici i učenici!
- Nema boljeg načina da kod djeteta stvorimo zdrave navike i da ono izgradi stabilan karakter zasnovan na fer-pleju, da kroz sport na najkvalitetniji način dijete nauči da se nosi sa pobjedom, ali i da sa ponosom prihvati poraz, svjesno da je on samo preduslov za nove pobjede - ukazao je ministar prosvjete Damir Šehović u JU OŠ „Štampar Makarije“ u kojoj je obilježen početak projekta „Džudo za djecu“ u okviru kojeg će za sedam škola biti organizovana jednogodišnja obuka profesora fizičkog vaspitanja i djece u džudou, ali i donirana džudo oprema vrijednosti oko 30. 000 eura. 
 
2
Lideri država Zapadnog Balkana na 18. Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu
Za evropsku perspektivu - ključna godina!
- Ova godina predstavlja jednu od ključnih godina za evropsku perspektivu Regiona i da je preduslov za napredak Zapadnog Balkana veći nivo međusobnog razumijevanja - saglasili su se lideri država Zapadnog Balkana saglasili su se na konferenciji održanoj u okviru 18. Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.  
 
2
U 23. akciji protiv organizovanih kriminalnih grupa policija pretresla lokacije u Kotoru i Herceg Novom
Pretresli i stan - vođe "kavačkog klana"!
          Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije, službenici Centra bezbjednosti Herceg Novi i Odjeljenja bezbjednosti Kotor su uz podršku Specijalne antiterorističke jedinice i Posebne jedinice policije, u okviru akcije „Boka“, a u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, postupajući po prethodno pribavljenim naredbama sudija za istragu osnovnih sudova u Kotoru i Herceg Novom, izvršili pretrese na devet lokacija koje koriste članovi organizovanih kriminalnih grupa, bezbjednosno interesantna lica i njima bliska lica.  
 
2
Uoči izbora za odbornike u skupštinama opština Berane i Ulcinj
MUP uspostavlja - Call centar!
Uoči izbora za odbornike u skupštinama opština Berane i Ulcinj, koji će se održati 04. februara 2018. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova oformilo je Call-centar sa jedinstvenim brojem 19820. Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa.
Jedinstveni broj 19820 besplatan je i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori.
Call-centar MUP-a radiće svakog dana počev od 29. januara tekuće godine u terminu od 7 do 19 časova, a u nedjelju, 4. februara, od 7 do 20  
 
2
Dodatno saopštenje Službe za odnose sa javnošću predsjednika Crne Gore
Dio opozicije - pritiska preko medija!
          - Ako se unutar lokalnih parlamenata želi istovremeno održavanje predsjedničkih i lokalnih izbora treba, od strane odbornika tih skupština, skratiti mandat skupštinama što bi obavezivalo predsjednika na zakazivanje prijevremenih izbora - naglašeno je u saopštenju kabineta predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, uz isticanje da "dio opozicionih partija preko medija vrši pritisak na predsjednika Crne Gore da zakaže lokalne izbore za Glavni grad i 11 opština istovremeno sa predsjedničkim".
Dodatno saopštenje Službe za odnose sa javnošću predsjednika Crne Gore prenosimo integralno: 
 
2
Predsjednik Predsjednik Vlade Crne Gore na redovnom sastanku ambasadora EU na redovnom sastanku ambasadora EU
Najvažnija tema - evropska agenda!
- Nakon ulaska u NATO evropska agenda najvažnija je tema Vlade Crne Gore - poručio je crnogorski premijer Duško Marković na redovnom sastanku ambasadora EU, iskazavši punu posvećenost Crne Gore nastavku reformi i našu spremnost na ispunjenje svih obaveza iz integracionog procesa. 
 
2
Iz kabineta predsjednika Crne Gore o predsjedničkim i lokalnim izborima
Istog dana - zakonski nemoguće!
- Niti jedna opoziciona stranka, partija ili koalicija ili bilo ko u Crnoj Gori, nije se obratio pismenim prijedlogom predsjedniku Crne Gore za zakazivanje lokalnih izbora u istom danu kada su zakazani i izbori za predsjednika Crne Gore. Za pretpostaviti je, da su provjerili, da je to zakonski nemoguće - saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.  
 
2
Povodom Dana novinara, ministar kulture uputio čestitku medijskoj zajednici
Jačanjem samoregulacije - mediji štite svoja prava!
       - Jačajući principe samoregulacije, što je iznad svega interes objektivnog i profesionalnog novinarstva, mediji će na najbolji način pružiti doprinos i zaštiti svojih prava i dostizanju evropskih standarda - navodi se u čestitki ministra kulture Aleksandra Bogdanovića koju je povodom Dana novinara uputio predstavnicima medijske zajednice. 
 
2
Elektronska peticija za ukidanje svih nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve (SPC) nad crnogorskim manastirima i crkvama i vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori
Za sedmicu - dvije hiljade potpisa!
- Za nepunu nedjelju dana, e-Peticiju je potpisalo već preko dvije hiljade ljudi, od juče, od kada se organizuje u crnogorskim gradovima potpisivanje uz ličnu kartu, još nekoliko stotina - saopštila je Crnogorska pravoslavna crkva o potpisivanju elektronske peticije za ukidanje svih nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve (SPC) nad crnogorskim manastirima i crkvama i vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori. 
 
1
Vanredna konferencija za medije povodom smrti djevojčice J.B.
Obdukcija demantovala - politikante!
          - Obdukcioni nalaz je pokazao da nedavno preminula djevojčica J.B. nije imala dijabetes, niti je bila neuhranjena. Vlada zaključila da ne postoji ni subjektivna ni objektivna odgovornost ministra i resornog ministarstva, istragom su utvrđeni određeni administrativni propusti, bez uticaja na ishod slučaja, koji je ispolitizovan - saopštila je Vlada Crne Gore. 
 
1
U novoj akciji protiv organizovanog kriminala policija pretresala objekte u Podgorici, Baru, Ulcinju i Tivtu
Oduzeli oružje - municiju, vozila!
          Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije i službenici Centra bezbjednosti Podgorica, Centra bezbjednosti Bar i Odjeljenja bezbjednosti Tivat i Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj su danas, uz podršku Posebne jedinice policije, a u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i postupajući shodno naredbama nadležnih sudija za istragu, sproveli dvadesetdrugu akciju, u nastavku aktivnosti koje se preduzimaju u cilju borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa. Pretresi su u Podgorici, Baru, Ulcinju i Tivtu izvršeni na ukupno šesnaest lokacija. Pronađeni su i oduzeti oružje, municija, vozila visoke klase, sredstva komunikacije, novac, dokumentacija i drugi predmeti. Jedno lice je lišeno slobode, protiv jednog lica slijedi krivična prijava, dok je protiv takođe jednog lica podnijeta prekršajna prijava. Konsultacije sa nadležnim tužiocima u vezi sa ostalim licima koja su privedena i čije su stanovi i kuće pretresani su u toku.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21| |22| |23| |24| |25| |26| |27| |28| |29| |30| |31| |32| |33| |34| |35| |36| |37| |38| |39| |40| |41| |42| |43| |44| |45| |46|