Brze Cinjenice - Društvo

0
NVO "MANS" o Nacrtu Prostornog plana posebne namjene za obalno područje
Stvoreni uslovi za - konačnu betonizaciju!
    - Usvajanjem Nacrta Prostornog plana posebne namjene za obalno područje stvoriće se uslovi konačnu betonizaciju preostalog dijela crnogorske obale i potpuni raskid sa konceptom održivog razvoja turizma na primorju - saopštila je danas NVO "MANS". 
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore na svečanosti obilježavanja prve godišnjice članstva Crne Gore u NATO
Ušli u novu - evro-atlantsku epohu!
      - Prije godinu dana Crna Gora je članstvom u NATO ušla u novu – evroatlantsku epohu zahvaljujući čemu je stabilna, sigurna i bezbjedna država - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na svečanosti obilježavanja prve godišnjice članstva Crne Gore u NATO. 
 
0
Na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2017. svjedočio Brajan Skot iz Orlanda
Masu nas odbio - zbog "DF" i ruskih obavještajaca!
       - Pitao sam nekoliko poznanika o situaciji u Crnoj Gori. Konkretno, nezavisnog savjetnika Ticijana Masua. Prvi razlog zbog kojeg nas je Masu odbio jeste što ima veze sa ljudima sa najvišeg nivoa vlasti u Crnoj Gori. Drugi razlog zbog kojeg nas nije podržao jeste "DF" i njihove veze sa ruskom obavještajnom službom. Masu je naveo neke iskaze koji su javno dostupni, a odnose se na kretanje pripadnika ruske obavještajne službe zarad miješanja u izbore u Crnoj Gori - rekao je u slobodnom iskazu Brajan Skot iz Orlanda, svjedok na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Amerikanac će sjutra odgovarati na pitanja odbrane. 
 
0
Počela NATO misija Air Policing u vadušnom prostoru Crne Gore
"Uljez" prizemljen - nebo bezbjednije!
       - Ono što smo danas vidjeli, samo je mali dio benefita koje Crna Gora crpi iz NATO. Ovo je pokazatelj ispravnosti politika i odluka koje smo donijeli u prethodnom periodu. Danas se osjećamo sigurniji i bezbjedniji, jer su naše granice, nebo i more zaštićeni i od nenamjernih i od namjernih zloupotreba - ukazao je ministar odbrane mr Predrag Bošković povodom današnjeg početka NATO misija Air Policing. Ubuduće će vazdušni prostor Crne Gore štititi i njme patrolirati borbeni avioni Vazduhoplovnih snaga Italije i Vazduhoplovnih snaga Grčke.
Na ceremoniji održanoj tim povodom na vojnom aerodromu u Golubovcima, borbeni avioni ove dvije savezničke zemlje prikazali su pokaznu vježbu prizemljenja “letilice – uljeza”, kojeg je predstavljao Vladin avion.
 
 
0
NVO "Medija centar" sjutra ispred RTCG organizuje protestni performans
Zovu građane da - odbrane javni servis!
      - RTCG je u prethodnom, kratkom periodu pokazala da je nužno i moguće raditi u interesu svih a ne samo vlasti. Nezakonitom smjenom generalne direktorice Andrijane Kadije, a uskoro i direktora Televizije Vladana Mićunovića, RTCG se vraća pod kontrolu jedne političke partije. Ukolko ne želite da se vama manipuliše i od vas skrivaju informacije od javnog interesa, ukoliko ne želite partijsku televiziju, dođite na građanski skup. Braneći javni medijski servis, branite svoja ljudska i građanska prava! - poručuju građanima iz NVO "Medija centar", koja je za četvrtak u podne pozvala na protestni performans pod sloganom “Nezavisni Javni servis i tačka” ispred zgrade RTCG povodom, kako navode, najave nezakonitog i politički motivisanog razrješenja generalne direktorice RTCG Andrijane Kadije.  
 
0
Vanja Ćalović Marković podnijela tužbu protiv Agencije za sprječavanje korupcije
Revanšizam - zbog kritika!
    - Očigledno je da nije riječ o pravnom pitanju, već političkoj odluci i revanšizmu prema Ćalović Marković zbog njenih kritika na račun direktora Agencije koje su ponovljene i u izvještaju Evropske komisije - zaključuje NVO "MANS", čija izvršna direktorka Vanja Ćalović Marković je podnijela tužbu protiv Agencije za sprečavanje korupcije.  
 
0
Susret predsjednika Crne Gore i Generalnog sekretara NATO
Bezbjednost promoviše - prosperitet!
       - Ovo je važan dan za Crnu Goru i važan dan za cijeli savez. Prijem Crne Gore pomogao je da se promoviše stabilnost na Zapadnom Balkanu zato što bezbjednost promoviše prosperitet, a doprinijela je evro-atlantskoj bezbjednosti. Hvala vam za vašu posvećenost, za povećanje broja svojih trupa u našoj misiji u Avganistanu. Želim da pozdravim i povećanje iznosa za odbranu da biste postigli dva odsto iz budžeta do 2024. Crna Gora pokazuje da je veoma solidan i pouzdan član NATO saveza. I upravo kako Crna Gora pojačava svoje aktivnosti i pomaže NATO, tako i NAATO apomaže Crnoj Gori - naglasio je Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nakon sastanka sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. 
 
0
Poznate lista predloženih za Trinaestojulsku nagradu
Za životno djelo - 16 kandidata!
       Na lista kandidata za dodjelu Trinaestojulske nagrade za životno djelo nalazi se 16, a na listi za godišnje nagrade 27 imena - žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade, u sastavu: predsjednik žirija, Rajko Todorović Todor, i članovi Žirija, profesor dr Ilija Vujošević, profesor dr Igor Lakić, mr Miomir Vojinović i prim. dr sci. med. Asim Dizdarević, danas je upoznat sa s podnesenim prijedlozima, koji ispunjavaju sve formalno pravne uslove.
Žiri će na narednoj sjednici donijeti Odluku o dobitnicima, a može dodijeliti do tri godišnje nagrade i jednu nagradu za životno djelo. 
 
0
Predsjednik Crne Gore razgovarao u Briselu sa visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije
Partneri u - promovisanju evropskih vrijednosti!
- Na spremnost Crne Gore da, kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu integracija, nastavi da bude odgovoran partner u daljoj promociji evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u današnjem razgovoru sa visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federikom Mogerini u Briselu.
Đukanović je zahvalio visokoj predstavnici Mogerini na kontinuiranoj podršci evropskim ambicijama Crne Gore i regiona, ali i ukazao je na realna očekivanja u pogledu pristupanja EU, podvlačeći neophodnost da se naredni period iskoristi za dalji napredak Zapadnog Balkana. 
 
0
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Saslušani Širokov i Popov - sjutra Skot!
          - Ne postoji jedan savršen uređaj za vještačenje. Pdrazumijevam hardver i softver, za programsko i fizičko skidanje podataka. Korištena su oba najsavremenija uređaja. kako dva uređaja ne rade na isti način, rezultati ne mogu biti identični. Postoji mogućnost da jedan uređaj izvuče podatke, a drugi ne. Ne postoji savršen uređaj za vještačenje mobilnih telefona. Najsavremeniji su ovi koje smo koristili - istakao je sudski vještak Marko Lakić, koji je danas objašnjavao o vještačenju mobilnih telefona koji su oduzeti od optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Sutkinja je saopštila da je Specijalno tužilaštvo dostavilo zapisnike sa saslušanja optuženih Širokova i Popova, urađeno u Moskvi. Suđenje će biti nastavljeno sjutra u 12, kada se očekuje da putem video linka bude saslušan svjedok bivši operativac CIA Brajan Skot.  
 
0
Air Policing - jedan od najznačajnijih oblika direktne koristi članstva Crne Gore u NATO
Crnogorsko nebo čuvaju - saveznici!
Borbeni avioni Vazduhoplovnih snaga Italije i Vazduhoplovnih snaga Grčke, u saradnji sa Vazduhoplovstvom Vojske Crne Gore, započeće sjutra patroliranje vazdušnim prostorom Crne Gore i njegovu zaštitu i to pokaznom vježbom prizemljena „letilice-uljeza“.
Misija zaštite vazdušnog prostora (Air Policing) predstavlja jedan od najznačajnijih oblika direktne koristi članstva Crne Gore u NATO. 
 
0
Odbora za bezbjednost saslušao čelnike MUP, Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Vrhovnog i Glavnog specijalnog tužilaštva
Za veću bezbjednost - izmijeniti i zakone!
- Ukoliko je neophodno, snažno ćemo podržati donošenje novihh, izmjene i dopune postojećih zakona kako bi se osnažio rad bezbjednosnog sektora, a borba protiv svih vidova kriminala bila efikasnija. Odbor poziva Vladu da u skladu sa svojim ustavnim ovlešćenjima preduzme sve mjere na jačanju sistema bezbjednosti kako kadrovske, tehničke, tako i finansijske, čimebi se obezbijedila sigurnost za sve građane u Crnoj Gori - naglasio je Obrad Stanišić, predsjednik Odbora za bezbjednost koji je danas saslušao čelnike Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Vrhovnog i Glavnog specijalnog tužilaštva. 
 
3
Agencija za sprječavanje korupcije utvrdila da je Vanja Ćalović Marković prekršila Zakon o sprječavanju korupcije
Borbu protiv korupcije - naplatila duplo!
- Agencija za sprječavanje korupcije, postupajući po zahtjevu Vuka Maraša za pokretanje postupka kojim se traži da se utvrdi povreda odredbi Zakona o sprječavanju korupcije u odnosu na članicu Savjeta ASK Vanju Ćalović Marković, donijela je Odluku kojom se utvrđuje da je Vanja Ćalović Marković kao javni funkcioner prekršila član 7 stav 1 i 2, i član 8 Zakona o sprječavanju korupcije.
Ona je za vrijeme obavljanje javne funkcije članice Savjeta Agencije, kao izvršna direktorica MANS 4. decembra 2015. zaključila ugovor, po osnovu kog je ta nevladina organizacija prihodovala 149 hiljada eura, a povodom parlamentarnih izbora 2016. Ugovorom je bila predviđena obaveza podnošenja prijava ASK, organu vlasti u kojem obavlja javnu funckiju.  
 
3
Zbog nemogućnosti izbora članova Sudskog savjeta
Dopuniti zakon - sadašnji da produže!
       - Vršeći odgovorno svoju nadležnost, Vlada je predložila dopune ovoga zakona, na način što će predsjednik i članovi nastaviti da vrše dužnost do proglašenja novog sastava Sudskoga savjeta - istakao je na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade Crne Gore potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin. 
 
3
Po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Beograd
Čačanin lišen slobode!
          Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Podgorica su, postupajući po operativnim podacima lišili slobode Vladimira Jelisavčića (27) iz Čačka, Republika Srbija, koji se potraživao po međunarodnoj potjernici raspisanoj od strane NCB Interpol Beograd.  
 
3
Za projekat ‘’BEZ DILEME – ANTIFAŠIZAM’’
KIC POP horu - povelja boraca!
Članovi delegacije Saveza udruženja boraca NOR i antifašista Crne Gore uručili su danas KIC POP HORU Povelju za posebne zasluge u razvoju i unaprjeđenju antifašizma u našoj državi, a povodom njihovog izvanrednog projekta ‘’BEZ DILEME – ANTIFAŠIZAM’’, odnosno osam prema mišljenju mnogih spektakularnih i nezaboravnih koncerata partizanskih i antifašističkih pjesama u Podgorici i Nikšiću. 
 
3
U Višem sudu nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Odbrana prijetila - napuštanjem!
          - Današnje zabrane najgrublje su kršenje prava na odbranu. Takvo postupanje Vijeća dalo bi za pravo svim braniocima da uskrate svoje prisustvo u daljem toku postupka, dok se stav suda u odnosu na odbranu i Tužilaštvo ne ujednači. Vođeni interesima nevino optuženih državljana Srbije, nastavićemo rad - saopštili su danas advokati odbrane na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. Sudsko vijeće ostalo je dosljedno da neće biti čitane privatne poruke svjedoka saradnika, što bi narušilo Ustavom garantovano pravo na privatnost.
Prethodni zahtjev odbrane za izuzećem glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića vrhovni državni tužilac Ivica Stanković odbio je kao neosnovan. 
 
2
Službenici Uprave policije MUP – Grupe policije za bezbjednost saobraćaja registrovali dva teška saobraćajna prekršaja
Mladići jurili - 162 km/h i 186 km/h!
Službenici Uprave policije MUP – Grupe policije za bezbjednost saobraćaja su registrovali dva teška saobraćajna prekršaja, u kojima su dva mlada vozača vozila brzinom od 162 km/h i 186 km/h. Protiv njih podnijete su prekršajne prijave i na licu mjesta privremeno su im oduzete vozačke dozvole.  
 
2
Održani lokalni izbori u 10 opština i GO Golubovci
Triijumf liste - "Za dobro građana"!
Osim u Plavu i Rožajama, "Demokratska partija socijalista" dobila je najviše glasova na lokalnim izborima koji su danas održani u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Žabljaku, Kolašinu, Pljevljima, Šavniku i u gradskoj opštini Golubovci.
Na osnovu 97 odsto obrađenog biračkog materijala CEMI, u Skupštini Glavnog grada lista "Za dobro građana Podgorice - Milo Đukanović" osvojila je 32 mandata, "Aleksa Bečić - Dritan Abazović - Podgorica za 21.vijek " 17 mandata, "Demokratski front" - "Socijalistička narodna partija" 8, "Socijaldemokrate - Ivan Brajović" 3 mandata.
Koalicija "DF - SNP" saopštila je da ne priznaje izbore i apelovala je na koaliciju "Za 21. vijek" da organizuje proteste, što su njeni lideri odbili. 
 
2
Upravi policije tokom izbornog dana prijavljen 21 događaj
Postupili po - svakoj prijavi!
         - Upravi policije je tokom današnjeg izbornog dana, shodno trenutnim podacima, prijavljen 21 događaj u jednom broju opština u kojima se održavaju lokalni izbori, a koji se odnose na dešavanja u vezi sa izborima.
Od ovog 21 događaja, u Podgorici je prijavljeno 12, u Bijelom Polju četiri, u Baru dva, u Pljevljima jedan, u Rožajama jedan i u Kolašinu jedan događaj.
Službenici Uprave policije su postupili po svakoj prijavi i preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21| |22| |23| |24| |25| |26| |27| |28| |29| |30| |31| |32| |33| |34| |35| |36| |37| |38| |39| |40| |41| |42| |43| |44| |45| |46| |47| |48| |49| |50| |51| |52| |53| |54|