Brze Cinjenice - Društvo

2
Evropski dan jezika obilježen je danas u Gimnaziji „Slobodan Škerović“
EU počiva na - poštovanju raznolikosti!
       - Jedan od principa na kojima počiva EU je poštovanje jezičke raznolikosti svih država članica, dok se poznavanje stranih jezika danas smatra jednom od osnovnih vještina koju svi građani EU treba da usvoje kako bi imali veće mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja - ukazao je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na obilježavanju Evropskog dana jezika i podsjetio da je više od 200 evropskih jezika i da živimo u vremenu u kojem je gotovo nezamislivo nepoznavati bar jedan svjetski jezik, ističući da Crna Gora trajno nastoji da unaprijedi sistem obrazovanja po pitanju učenja stranih jezika.
Evropski dan jezika obilježen je danas u okviru projekta EU4ME koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP, u organizaciji Kancelarije za evropske integracije, Ministarstva prosvjete i Gimnazije „Slobodan Škerović“. 
 
2
Snažna podrška Vlade Crne Gore rješavanju stambenih pitanja zaposlenih u sektoru bezbjednosti
Domovi za - 840 porodica!
Preko 840 porodica zaposlenih u sektoru bezbjednosti iz više crnogorskih opština obezbijediće narednih godina dom pod povoljnim uslovima - to je predviđeno sporazumom koji je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić u ime Vlade Crne Gore potpisao danas sa predsjednikom Sindikata bezbjednosnih institucija Mladenom Šuškavčevićem.  
 
2
Rasvijetljeno ubistvo Ljuba Jovanovića počinjeno prije sedam godina u Cetinju
Košarkaša usmrtio - metak razbojnika!
- Službenici Sektora kriminalističke policije su danas, u saradnji sa službenicima CB Podgorica i OB Cetinje, državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeli izvještaj kao dopunu krivične prijave protiv NN počinioca, protiv dva lica i to A.K. (28) iz Cetinja, koji je lišen slobode 24.09.2018 i koji je sprovoden danas Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio KD razbojništvo u sticaju sa KD ubistvo i N.V. (34) iz Cetinja, koji je trenutno u bjekstvu i koji se potražuje, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio KD razbojništvo - istakao je rukovodilac Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta Sektora kriminalističke policije Uprave policije Aleksandar Bošković na današnjoj press konferenciji povodom rasvjetljavanja krivičnog djela ubistvo koje je 30.06.2011. počinjeno u Cetinju, na štetu Jovanovića. 
 
2
Službenici Uprave policije MUP, u sadejstvu sa službenicima Odsjeka za borbu protv privrednog kriminaliteta, u akciji „Knjižica“
Zbog falsifikovanja - tri krivične prijave!
    Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminal i korupcije su danas u sadejstvu sa službenicima Odsjeka za borbu protv privrednog kriminaliteta, a u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove, sprovodeći akciju „Knjižica“, nadležnom tužiocu podnijeli krivičnu protiv P.A. i Ć.M. zbog dva krivična djela falsifikovanje isprave. Takođe, službenici policije su, krajem avgusta podnijeli još jednu krivičnu proijavu protiv V.R. zbog sumnje da je počinio četiri krivična djela falsifikovanje isprave u produženom trajanju. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na Mirovnom samitu „Nelson Mandela“
Utabali staze - plavim šljemovima!
    - Na temeljima ispreplijetanih nacija, vjera, kultura obnovili smo nezavisnost tačno stotinu i devet godina nakon naše prve svjetsku mirovne misije. Posebna mi je čast što danas, na Samitu koji nosi ime Nelsona Mandele, imam priliku da podsjetim da su upravo crnogorski vojnici upućeni na Krit da – kako se tada govorilo – „posreduju i pomirljivo djeluju između kritskih Grka i Turaka“. Crnogorske zastave koje su krenule sa našeg prijestonog Cetinja, tog 11. januara 1897. godine, utabale su staze plavim šljemovima Ujedinjenih nacija, a sedamdeset vojnika, osam podoficira i dva oficira crnogorske vojske, svojoj državi ostavili su ponos za vjekove - podsjetio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u govoru na Mirovnom samitu „Nelson Mandela“ održanom povodom stote godišnice rođenja ovog nobelovca u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. 
 
2
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o državnoj upravi
Uspostavljene jasnije - linije odgovornosti!
             - Definisanim zakonskim rješenjima unapređuje se organizaciona struktura u pogledu tipova organa i organizacija, kriterijuma osnivanja, statusa, stepena i sadržaja samostalnost. Takođe, uspostavljaju se jasne linije odgovornosti u sistemu državne uprave, poboljšava sistem upravljanja i sistem strateškog planiranja organa državne uprave i nosioca javnih ovlašćenja. Pored navedenog, propisuju se jasni i detaljni kriterijumi za osnivanje organa uprave, na osnovu čega će se utvrditi nova struktura i organizacija državne uprave koja će omogućiti efikasnost upravnog djelovanja, visok nivo kvaliteta rada i pružanja usluga - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o državnoj upravi. 
 
2
Predsjednik Crne Gore na otvaranju Ministarske konferencije "Zadužbina budućnosti“
Nova saradnja - dodatno olakšanje!
      - Imajući u vidu da smo u pregovaračkom procesu sa EU praktično pred otvaranjem poglavlja 27, Životna sredina - jedno od dva koja još nijesu otvorena - vjerujem da će nam saradnja u okviru ovog novouspostavljenog mehanizma, kroz tehničku i drugu razmjenu iskustava i realizaciju konkretnih projekata, dodatno olakšati ispunjavanje preuzetih obaveza iz ovog poglavlja, kao i kasnije kriterijuma za njegovo zatvaranje.
Da bi ostvarili željene ciljeve, moramo razvijati i razmjenjivati najbolje prakse i primijeniti savremene standarde koji doprinose poboljšanju životne sredine u svim zemljama učesnicama.
Uključivanje ove problematike u sve djelove političkog upravljanja osnovni je zadatak moderne države, čemu težimo u svim sferama društva, od obrazovanja, preko jačanja i razvijanja institucionalnih pretpostavki, do usklađivanja zakonodavnog okvira - zaključio je govor predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na otvaranju ministarske konferencije "Zadužbina budućnosti“: 
 
2
Lišen slobode službenik ZIKS D.Đ. (34) iz Danilovgrada
Zatvoreniku prokrijumčario - mobilni!
    Službenici Uprave policije MUP – Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad, u saradnji sa Zavodom za izvršenje krivičnih sankcija, identifikovali su službenika koji je, kako se sumnja, omogućio da se osuđenom unese i preda mobilni telefon. Polcijski službenici su, nakon konsultacija sa državnim tužiocem u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, lišili slobode D.Đ. (34) iz Danilovgrada i tom tužiocu podnijeli krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja i krivično djelo nedozvoljno držanje oružja i eksplozivnih materija.
 
 
2
Po potjernici NCB Interpol Podgorica, Predrag Knežević (42) lišen slobode u Bugarskoj
Krio se kao - Portugalac!
Nakon duže i intenzivne saradnje sa inostranim partnerima a posebno sa policijama Francuske, Njemačke, Portugalije, Španije i Bugarske,slobode je na teritoriji Bugarske lišen Predrag Knežević (42), koji je posjedovao lažna portugalska dokumenta na ime Branco Daniel.
Knežević se potražuje po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica koja je raspisana na osnovu naredbe Osnovnog suda u Kotoru, radi izvršenja kazne zatvora u trajanju od jedne godine izrečene zbogkrivičnog djela ubistvo u pokušaju.  
 
1
U Podgorici, Cetinju i Nikšiću
Za tri krivična djela - tri krivične prijave!
Službenici Uprave policije su u tri grada lišili slobode tri osobe zbog sumnje da su počinile krivična djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta, suzbijanja droga i nedozvoljenog držanja oružja i municije.
 
 
1
Predsjednik Crne Gore Mil Đukanović odlikovao Tatjanu Vukićević Medaljom čovjekoljublja
Nikšićanka - prvi laureat!
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlikovao je, u skladu sa članom 15 Zakona o državnim odlikovanjima i priznanjima, Medaljom čovjekoljublja Tatjanu Vukićević iz Nikšića, koja je donirala bubreg mladom komšiji Nikoli Mijuškoviću.
Tatjana Vukićević je prvi nosilac Medalje čovjekoljublja za ovaj nesvakidašnji humani gest. 
 
1
Predsjednik Crne Gore čestitao Dan opštine Nikšić
Dobija obrise modernog - vraća stari duh!
       - Napredak savremene Crne Gore, članice NATO, zemlje na poodmaklom putu u EU, multietničke zajednice koja je važan faktor regionalne stabilnosti, u dobroj mjeri ogleda se i kroz razvoj i uspon Niksića. Kao što je uvijek bilo u novijoj crnogorskoj istoriji, kad god je u Niksiću bilo dobro, bolje je bilo u cijeloj Crnoj Gori. Današnji Nikšić sa svim svojim prirodnim i ljudskim resursima, utemeljen na slobodarstvu i antifasizmu, dok dobija vidljive obrise modernog grada, i vraća svoj prepoznatljivi dobri stari duh kulturnog, obrazovnog i poslovnog centra, postaje i vjesnik novog tehnološkog doba u Crnoj Gori, što je garant sigurne i izvjesno bolje budućnosti - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, česttitajući Dan opštine Nikšić. 
 
1
Održan Kolegijum predsjednika o unaprjeđenju izbornog zakonodavstva
Za dogovor - samo parlament!
            - Bez obzira na model rada koji će biti dogovoren, jedino mjesto za njegovu realizaciju je Skupština Crne Gore - nedvosmislen je stav sa danas održanog Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore o unaprjeđenju izbornog zakonodavstva. 
 
1
„Mišljenje“ Venecijske komisije o kojem govori SPC ne postoji
U seriji nepočinstava - parapolitička intriga!
             - Seriji nepočinstava, koja ne priliče predstavnicima nijedne vjerske zajednice, zvaničnici SPC pridružili su i ovu parapolitičku intrigu, podmećući javnosti falsifikat mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti.
Istina je da mišljenje Venecijanske komisije, ne samo da nije dostavljeno Vladi Crne Gore, već nije nikada ni sačinjeno. Isfabrikovani dokument o kojem govore pojedini predstavnici SPC je, dakle, običan falsifikat - saopštila je Vlada Crne Gore povodom nesistinite tvrdnje predstavnika SPC da je Vlada Crne Gore sakrila od građana navodno mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti. 
 
1
Službenici Odsjeka za borbu protiv droge lišili slobode jednu osobu i podnijelo četiri prekršajne prijave
Oduzeli oko - kilogram marihuane!
    Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za borbu protiv droge su, preduzimajući mjere i radnje u cilju sprječavanja zloupotrebe opojnih droga pronašli i oduzeli oko kilogram marihuane i tom prilikom lišili slobode osobu osumnjičenu da je počinila krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Nadalje, službenici Centra bezbjednosti Podgorica su, u nastavku aktivnosti u cilju sprječavanja tzv. ulične prodaje opojnih droga protiv četiri osobe podnijeli prekršajne prijave zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju zloupotrebe droga. 
 
1
Misija OEBS donirala Upravi policije savremenu opremu vrijednu 52.000 eura
Dobili uređaje - za otkrivanje i dokazivanje!
Direktor Uprave policije MUP Veselin Veljović i šefica Misije OEBS u Crnoj Gori Mariz Davije potpisali su danas ugovor o donaciji na osnovu koje je Misija OEBS donirala i danas uručila policiji savremenu tehnološku opremu namijenjenu borbi protiv kriminala.
Opremu, vrijednu 52.000 eura, koristiće Sektor kriminalističke policije u metodama otkrivanja i dokazivanja krivičnih djela i Forenzički centar prilikom analize, pronalaženja i vještačenja prikupljenih dokaza. 
 
1
Na suđenju za pokušaj terorizma vještak informaciono-tehnološke struke objašnjavao izvještaje vještačenih uređaja
Tužiocu jasno - odbrani nestručno!
- Ne postoji nikakav tehnički trag da je neko mijenjao nešto u vještačenim teelefonima - odgovorio je na pitanje sutkinje Suzane Mugoše vještak informaciono-tehnološke struke Marko Lakić, koji je juče i danas objašnjavao izvještaje vještačenih uređaja na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
- Izvještaji Lakića jasni su i nedvosmisleni. Vještak je naznačio da u odnosu na telefon nije ništa rađeno brisano i mijenjano. Odbrana je pokušala da napravi scenario bez utemeljenja - primjetio je specijalni tužilac Saša Čađenović.
Za razliku od njega, advokati odbrane ocijenili su vještačenje i izvještaj nestručnim i nelogičnim, više policijskim.
   Suđenje će biti nastavljeno 19. 
 
1
Vlada Crne Gore prihvatila inicijativu Zajednice opština Crne Gore
Planska dokumenta - do kraja godine!
       - Vlada je ocijenila opravdanom inicijativu za produženje roka za donošenje planskih dokumenata do 31. decembra Zajednice opština Crne Gore razmotrila i utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i uputila ga Skupštini na razmatranje po skraćenoj proceduri. 
 
1
Predsjednik Crne Gore razgovarao sa predsjednikom Republike Kosovo
Do rješenja - mirnim putem!
          Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zahvalio je za inicijativu predsjedniku Republike Kosovo Hašimu Tačiju da u okviru kontakata u regionu, susjede upozna s rezultatima dijaloga Prištine i Beograda, i daljim planovima.
Đukanović je pozdravio napore Beograda i Prištine da rješenje traže mirnim putem, kroz dijalog, pod pokroviteljstvom EU, uz uvjerenje da će sve strane voditi računa da krajnji rezultat bude i snažan doprinos stabilizaciji Zapadnog Balkana kao i podsticaj njegovoj evropskoj perspektivi. 
 
1
Predsjednik parlamenta Mađarske
Prijem Crne Gore u EU - "već sjutra"!
    - Odnosi naših država su takvi da Mađarska Crnu Goru doživljava kao svog počasnog susjeda - ukazao je medijima predsjednik parlamenta Mađarske Laslo Kover koji u našoj zemlji boravi predsjednik parlamenta Mađarske na poziv predsjednika Skupštine Ivana Brajovića.
On je ponovio stav zvaničnika Mađarske da bi prijem Crne Gore u EU mogao biti realizovan „već sjutra i bez problema“.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21| |22| |23| |24| |25| |26| |27| |28| |29| |30| |31| |32| |33| |34| |35| |36| |37| |38| |39| |40| |41| |42| |43| |44| |45| |46| |47| |48| |49| |50| |51| |52| |53| |54| |55| |56| |57| |58| |59|