Brze Cinjenice - Društvo

3
Predjednik Crnogorskog helsinškog odbora, diplomata Miodrag Vlahović o izjaeravi novog premijera
Dil E Tant prijeti - opoziciji!
       - Novi premijer Milojko Spajić prijeti Skupštini, tj. opoziciji! Neće dozvoliti pitanja, komentare, kritike i rasprave? Dil E Tant - prokomentarisao je Miodrag Vlahović, predjednik Crnogorskog helsinškog odbora, diplomata, jutrošnju izjavu:
- Ovakve opstrukcije i iživljavanje vise nećemo dozvoliti. 
 
3
Rekli su - najzad bivši premijer Dritan Abazović novom Milojku Spajiću
Planirate zaduženje - i 10 miliona za sebe!
- Dobro je da građani vide na koji način ćete da upravljate. Bitno je da im od januara obezbijedite prosječnu zaradu od hiljadu eura, kao što ste obećali. Nemojte to odlagati za januar 2025,, januar 2026., to bi se desilo i bez vas. Vaš plan, kao i u 42. Vladi u kojoj smo bili zajedno, jeste da se zadužite ogroman novac i da uzmeteb fi. Da građanima objasnim plastično, na zaduženje od milijardu eura vaš fi je jedan odsto, 10 miliona eura - rano jutros najzad bivši premijer Dritan Abazović prozvao je novog, Milojka Spajića, koji je odbio i da pročita ekspoze.  
 
3
Skupština Crne Gore, poslije cijelonoćne rasprave, izglasala Vladu Crne Gore na čelu sa Milojkom Spajićem
Preuzimaju vlast i - odlažu popis!
       - Bitno je sa se vlada izglasala i odmah krećemo u rad. Postoji dobra osnova za izglasavanje reformskoh zakona. Primjenićemo program Evropa sad dva. Taj program će biti do kraja primpremljen i realizovan. Ne možete da pobjegnete od izvjestaja koji dolazi u oktobru i koji su nemilosrdni. 43 vlada je imala problem funkcionisanja i imali smo vladu koja je potpuno disfunkcionalna. Ubrzaćemo EU integracije i nadam se da ćemo biti prva sledeca članica - ukazao je Milojko Spajić, predsjednik Vlade Crne Gore koja je, poslije cijelonoćne rasprave, izglasana jutros.
Po njegovim riječima, primopredaja vlasti biće u osam, zatim sastanak sa predsjednicom EK i sjednica Vlade na kojoj će biti odložen popis.  
 
3
Draško Đuranović, glavni i odgovorni urednik “Pobjede” u “Aritmiji” o državljanstvu novoizabranog predsjednika Skupštine Crne Gore
I da nema crnogorsko - neče se promijeniti ništa!
    - Institucije su prilično zarobljene i ovdje se svaka odluka politizuje. Sve da izroni da Mandić nema crnogorsko državljanstvo, neće se promijeniti ništa. Tako je zacrtano, to je takva agenda, to je put kojim Crna Gora, nažalost, ide ne rjeđe nego prečesto. Formalno bi trebalo, kao što je za Spajića bio diskvalifikujući element, tako bi trebalo i u ovom slučaju. Ali, nijesam siguran da će biti tako. Rasprava je pokrenuta, ali ne vjerujem da će to nešto da promijeni. Kao što mislim da neće promijeniti ni činjenica što prva sjednica skupštinskog zasijedanja neće biti na Cetinju. Iako se onda posstavlja pitanje zakonskog legitimiteta. Imate Zakon o Prijestonici, nemate Zakon o Skupštini. Ustavom to nije regulisano, ali zakonom koji je usvojen u crnogorskom parlamentu prva redovna sjednica mora se održati na Cetinju. Onda se postavlja pitanje zakonskog legitimiteta izbora vlade - odgovorio je Draško Đuranović, glavni i odgovorni urednik “Pobjede” u “Aritmiji” na pitanje o državljanstvu novoizabranog predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića.  
 
3
Viši sud odbio jemstvo
Veljović ostaje - u pritvoru!
          Viši sud odbio je jemstvo za ukidanje pritvora bivšem direktoru Uprave policije Crne Gore Veselinu Veljoviću. Odluku je donela sudija Suzana Mugoša, potvrđeno je za RTCG iz Višeg suda u Podgorici.
Prethodno, za Veljovićevu slobodu ponuđeno je jemstvo u nekretninama u vrijednosti od 585.000 evra.Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku. Prethodno je za Veljovićevu slobodu ponuđeno jemstvo u nekretninama u vrednosti od 585.000 evra.Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku.  
 
3
MUP poslao upozorenje
Crna Gora na udaru - jakog nevremena!
       - Na osnovu upozorenja Zavoda, sutra se očekuje jako jugozapadno strujanje, u drugom delu dana mestimično jaka kiša, pljuskovi i grmljavinski procesi - saopšteno je iz MUP. Na teritoriji Crne Gore, u jutarnjim satima se očekuje jače naoblačenje sa zapada koje će prvo usloviti kišu na jugozapadu, zatim će se padavine proširiti i na ostale predele. U drugom dijelu dana intenzivnije padavine, a lokalno su moguće i vremenske nepogode. - Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti. 
 
3
Istovremeno sa nastavkom Prve - konstitutivne sjednice 28. Saziva Skupštine Crne Gore, ispred parlamenta održan protest
"Četnici napolje - ne ljubimo lance"!
    - Tužilaštvo izgleda ne vidi da se pokušava puzajući udar. Djielovi državnog sistema podsticali su i stvorili, uz pomoć klerofašistickih struktura i predstavnika najviših državnih organa Srbije, ambijent anticrnogorskog djelovanja i negiranja nacionalnosti. U ovim uslovima nije moguće slobodno izjašnjavanje građana u procesu popisa, niti su garantovani vjerodostojni rezultati tog izjašnjavanja, jer se naprosto nijesu stekli uslovi za to – ukazala je potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković na protestu “Na okup!” protiv izbora četničkog vojvode za predsjednika “ koji su večeras ispred “nekad uzvišenog, danas uniženog doma”, istovremeno kada je trajao i nastavak Prve konstitutivne sjednice 28. Saziva Skupštine Crne Gore održan – u organizaciji opozicionih partija I Foruma slobodnih građana “Luča” - zbog izbora četničkog vojvode za predsjednika parlamenta i (ne) pripremljenog popisa, “čiji je jedini cilj posrbljavanje Crne Gore”.  
 
3
Crnogorski helsinški odbor uputio otvoreno pismo VDT Podgorica, VDT Crne Gore i Ombudsmanu
Tužilaštvo ćuti na - “ukrajinizaciju ili smrt”!
          - Tužilaštvo je pokazalo da, s jedne strane, ćuti i ne reaguje na otvorene i besprizorne pozive na nasilje i “ukrajinizaciju ili smrt”, a s druge, reaguje na slobodu misli i govora - kao da je predstavnik i glasnogovornik Crkve Srbije u našoj zemlji.
- Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava smatra da je takva Vaša praksa duboko neprofesionalna, neodgovorna i suprotna Vašoj ustavnoj i zakonskoj ulozi i obavezama. Ona je, uz to, i skandalozna, jer štitite one koji svakodnevno udaraju na zajednički život, toleranciju, saradnju i solidarnost svih koji žive u našoj zemlji, propagirajući nacional-šobinističke ideje i političke platforme, a istovremeno pokrećete postupak protiv onih koji se takvoj agresiji i mržnji suprotstavljaju javno i slobodno iskazanim kritičkim mišljenjem - Crnogorski helsinški odbor uputio otvoreno pismo VDT Podgorica, VDT Crne Gore i Ombudsmanu. 
 
3
Ogromno interesovanje građana za protest ispred Skupštine Crne Gore
"Na okup!" dolaze - iz svih gradova!
Zbog velikog interesovanja građana iz svih crnogorskih gradova za protest koji je zakazan za 18 ispred Skupštine Crne Gore obezbijeđeni su organizovani dolasci u Podgoricu - najavljuje organizator protesta "Na okup!":
Autobusi iz Andrijevice polaze u 15, ispred škole "Bajo Jojić", iz Bara 16 SC "Topolica", Berana u 15, O.Š. "Radomir Mitrović", u isto vrijeme iz Bijelog Polja sa parkinga ispred HDL, Budva 16,30 sa kružnog toka kod stadiona, Danilovgrada u 17 kod "Voli", sa Žabljaka u 15 sa autobuske, iz Kolašina u 16 ispred sportske dvorane...  
 
2
Protest građana u organizaciji Foruma slobodnih građana Luča“ sjutra od 17
Policija snima - do 23 i duže!
- Snimanje će se biti od 16 do 23, a po potrebi može biti i produženo - najavljuje Uprava policije Crne Gore, čiji će službenici sjutra snimati javno okupljanje u pokretu u organizaciji Foruma slobodnih građana Luča“, najavlje no od 17 u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog kod spomenika Kralja Nikole, odnosno ispred štićenog objekta Skupštine Crne Gore. 
 
2
Rekli su - analitičar Srđan Vukadinović za "Gradsku"
Spajićeva vlada - izigrana volja!
    - Automatski ste, bez ikakvih razloga eliminisali onoga ko je bio drugi i ko ima 21 poslanika. Pitanje je da li ovaj koji ima 24 sada ima 21 svoja jer vidimo tu nema Ujedinjene, tu nema još nekih poslanika iz njegove klupe. Pitanje je da li on ima 21 kao što ima ovaj drugi, a tog drugog uopšte nema. Treći je dobio sa 13 mandata samo jednu poziciju, nije u vladi dobio ništa i to je onda već jedna izigrana volja - ocijenio je za "Gradsku" analitičar Srđan Vukadinović. 
 
2
Sjutra nastavak Prve - konstitutivne sjednice 28. saziva Skupštine Crne Gore
Izbori u parlamentu - ispred protesti!
Prva - konstitutivna sjednice 28. saziva Skupštine Crne biće nastavljena sjutra od 10, a na dnevnom redu su - Izvještaj DIK o rezultatima izbora poslanika, Izbor predsjednika Skupštine Crne Gore; Utvrđivanje broja potpredsjednika i izbor potpredsjednika Skupštine Crne Gore i Izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore.
Istovremeno, sjutra od 18 ispred parlamenta biće održani protesti koje organizuju DPS i opozicione partije, Forum slobodnih građana "Luča"... 
 
2
Peticiju podrške profesoru FCJK dr Bobanu Batrićeviću - Za slobodu govora - potpisalo preko hiljadu građana
Zovu tužiteljku da - dopiše na hiljade Bobana!
         - Pod svojim imenom i prezimenom, pri čistoj svijesti i zdravoj pameti, i punom moralnom odgovornosti izjavljujem sljedeće: Popovi Crkve Srbije u Crnoj Gori ne propovijedaju vjeru Hristovu. Oni torokaju srpski nacionalizam. Oni indoktriniraju. Šire mržnju i ksenofobiju. Dakle, oni nijesu popovi i kaluđeri, oni su torokuše i propovjednici mržnje. Popovi Crkve Srbije imaju samo jednu misiju - da zagađuju Crnu Goru, da zapišavaju njenu istoriju i teritoriju, da šalju uznemirujuće poruke svim nesrbima ove zemlje. Crkva Srbije je zlo koje dugoročno uništava multietničku i multireligijsku Crnu Goru te crnogorski nacionalni, kulturni i teritorijalni identitet.
Saglasni sa stavovima profesora Batrićevića, pozivamo tužiteljku Snežanu Šišević da pridruži naša imena tužbi koju je podigla protiv Bobana Batrićevića tekstu peticije, objavljenom na Peticije.online.  
 
2
Sa sastanka grupe “Odbrana izborne volje” sa odlazećim premijerom, ministrom finansija i čelnicima Monstata
Odlaganje bi stvorilo - troškove i poteškoće!
                - Ova Vlada nije adresa za odgovore na pitanja o (ne)odlaganju popisa, upoznat sa inicijativom mandatara Milojka Spajića o odlaganju popisa, premijer na odlasku Dritan Abazović naglasio je "da su institucije spremne da postupe u skladu sa Zakonom i Uredbom, te da svako odlaganje, pored dodatnih troškova, kako kažu, stvara i procesne poteškoće koje otežavaju poziciju Monstata i drugih državnih organa koje su svoje pripremne radnje već obavili”.  
 
2
Odluka ministra pravde u tehničkom mandatu da ne izruči Momčila Vukotića politički motivisana i protivzakonita
Kovač "igra" - po beogradskim "notama"!
- Odluka ministra pravde u tehničkom mandatu Marka Kovača da, protivno odluci suda, Prištini ne izruči Momčila Vukotića, državljanina Srbije koji se tereti za ratne zločine na Kosovu, politički je motivisana i protivzakonita, kažu sagovornici "Gradske". Odlazeći ministar ponaša se u skladu sa stavovima zvaničnog Beograda. 
 
2
Jutros u tri, kazaljke vraćene na dva
U satu - počela zima!
          Jutros u tri, kazaljke vraćene na dva - počelo je zimsko računanje vremena!
Naučnici navode da kada su naši unutrašnji satovi na silu pomereni u odnosu na solarni ciklus dan-noć, čak i za jedan sat, ljudi počinju da razvijaju ono što stručnjaci za spavanje nazivaju „društveni džet-leg“. 
 
2
Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo predsjednika Republike Srpske da se suzdrži od ekspanzionističke i nacionalističke retorike
Sa Dodikom (ne)moguća - samo EU!
    - Jedina unija u kojoj se Dodik može naći sa Crnom Gorom u budućnosti, je Evropska, iako u njegovom slučaju, zahvaljujući ovakvim, nazadnim politikama, to izgleda kao teško dostižna budućnost - naglašeno je u reagovanju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, koje je pozvalo predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da se suzdrži od ekspanzionističke i nacionalističke retorike ""da Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora" 
 
2
I Forum slobodnh građana “Luča” poziva građansku i antifašističku Crnu Goru na protest ispred parlamenta
Da nas broje crnogorski - nikad ravnogorski!
   - Na dan izbora četničkog vojvode i Vulinovog sabljonosca, jednoga od grobara naših evroatlantskih stremljenja, na njeno čelo – okupimo se pred zgradom parlamenta. Okupimo se i jasno pokažimo, kako je u tuđini pjevao Kralj – „Još je živa Crna Gora“! I živa i vječna, i da je i sad i dogodine i zanavijek takvim Bajićevim „herojima“ rano da oko nje mrtve zaigraju novo, neočetničko kolo. Izjasnimo se i toga dana. Eto im prilike da nas popisuju. Iz daljine! Građanski i crnogorski, nikad ravnogorski - i Forum slobodnih građana Luča, u susret još jednom udaru na karakter i duboke temelje crnogorske države i samobitnosti, poziva građane i građanke u zemlji i dijaspori, udruženja i partije kojima je jedina naša – građanska i antifašistička Crna Gora svih na srcu, na jedinstven i jasan odgovor! 
 
2
O mndatarovom predloženom programu rada 44. Vlade i o kandifatima za nju poslanici u Skupštini Crne Gore
Spajić obrazlaže program - i predlaže tim!
"Dio Evrope, otvoreni ka svijetu", "Jaka vojska, jaka Crna Gora", "Jaka vojska - jaka Crna Gora", "Na pravdi se gradi jaka država", "Snažne javne finansije za snažnu Crnu Goru", "Razvijena ekonomija za bogate građane", "izvanredno obrazovanje za izvanrednu Crnu Goru", "Nauka i inovacije za pametnu, konkurentnu Crnu Goru", ""Kultura kao način života", "Slobodni mediji - objektivno i informisano društvdravi pojedinac je zalog za budućnost", "Solidarno društvo za dostojanstven život", "Crna Gora dragulj Evrope", "Od tradicionalne do pametne poljoprivrede", "Energetika naša razvojna šansa", "Za ravnomjeran i održiv razvoj", "Saobraćaj i pomorstvo za povezanu Crnu Goru", "Očuvanje državnih resursa naša je obaveza prema budućim generacijama"- poglavlja su ekspozea koji je mandatar za sastav 44. Vlade Crne Gore Milojko Spajić danas predao Skupštini Crne Gore.
U skladu s izloženim programskim opredjeljenjima, on je parlamentu predložio i sastav njegovog kabineta:
   Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove – mr Aleksa Bečić, Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju – mr Momo Koprivica, Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu – dr Srđan Pavićević, Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja – Nik Gjeloshaj,    Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih – Dragoslav Šćekić, Ministar vanjskih poslova – dr Filip Ivanović, Ministar saobraćaja i pomorstva – Filip Radulović, Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine – Janko Odović, Ministarka evropskih poslova – Maida Gorčević, Ministar finansija – Novica Vuković, Ministarka prosvjete, nauke i inovacija – prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović, Ministar pravde – Andrej Milović, Ministarka rada i socijalnog staranja – Naida Nišić, Ministar zdravlja – dr Vojislav Šimun, Ministar unutrašnjih poslova – Boris Bogdanović
Ministar odbrane – Dragan Krapović
Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera – Vladimir Martinović, Ministarka kulture i medija – dr Tamara Vujović, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Vladimir Joković, Ministar javne uprave – mr Marash Dukaj
Ministar ljudskih i manjinskih prava – Fatmir Gjeka.
O programu rada i o sastavu buduće Vlade poslanici u parlamentu izjasniće se u ponedjak.  
 
2
Ministarstvo vanjskih poslova realizovalo uplatu humanitarne finansijske pomoći
Civilima u Palestini - 40.000 dolara!
Humanitarnu finansijsku pomoći ugroženim civilima u Palestini u iznosu 40.000 dolara Ministarstvo vanjskih poslova realizovalo je danas.
Odluku o pružanju humanitarne finansijske pomoći donijela je Vlada Crne Gore, a sredstva su obezbijeđena kroz program koordinacije i sprovođenja politike u oblasti vanjskih poslova, te uplaćena posredstvom Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15|