Brze Cinjenice - Društvo

3
Novogodišnja čestitka predsjednika Crne Gore
Srećno u - godini izbora!
- U narednoj, 2018. očekuje nas predsjednički i lokalni izbori. Biće to prilika da potvrdimo visoke demokratske standarde ali i da prevazilazimo naše podjele. Sasvim je prirodno da svi politički jednako ne promišljamo ali moramo se međusobno poštovati da bi pokazali da smo društvo suživota i prosperiteta - poručio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i građanima poželio dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću i svaki uspjeh.
Novogodišnju čestitku predsjednika Crne Gore prenosimo integralno: 
 
2
Vijeće za nacionalnu bezbjednost
Osuđeni pokušaji - diskreditacije institucija!
- Vijeće za nacionalnu bezbjednost osuđuje svaki pokušaj ugrožavanja i diskreditacije institucija sistema, kao i ugrožavanja autoriteta Suda i Specijalnog državnog tužilaštva sa ciljem da se sudski proces u predmetu terorizam u pokušaju izmjesti iz Suda i prenese na ulicu i u medije - saopšteno je sa današnje sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost koje je dalo punu podršku pravosudnim institucijama i drugim nadležnim organima u sprovođenju zakonom utvrđenih nadležnosti. 
 
2
Usvojena Informacija o uspostavljanju sistema za pripremu crnogorske verzije pravne tekovine EU
Do ljeta - prevešće četvrtinu!
    - Ministarstvo evropskih poslova proteklih godina prilično aktivno radilo na ovom polju, te da je prevedena trideset i jedna hiljada strana od stotinu sezdeset i da će do ljeta 2018. godine biti prevedena četvrtina pomenute pravne tekovine - ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović informisao je Vladu Crne Gore koja je danas usvojila Informaciju o uspostavljanju sistema za pripremu crnogorske verzije pravne tekovine Evropske unije, koja se dotiče izuzetno bitnog nacionalnog pitanja - pitanja crnogorskog jezika i njegove registracije kao jezika u EU. 
 
2
Svečana sjednica Senata Univerziteta Crne Gore
Nagrađeni studenti - i dr Đurović!
Rektor Univerziteta Crne Gore profesor dr Danilo Nikolić uručio je nagrade za 17 najboljih studenata, dok će još jednom studentu nagrada biti uručena naknadno, zbog spriječenosti da prisustvuje današnjoj ceremoniji. Rektor je uručio i nagradu za doprinos u internacionalizaciji UCG dr Mirku Đuroviću, direktoru Instituta za biologiju mora. 
 
2
Policijski službenici izvršili pretrese na 19 lokacija na Cetinju i dvije u Podgorici
Oduzeta municija - vatreno i hladno oružje!
          Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Podgorica i Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su danas, uz koordinaciju Sektora kriminalističke policije, u nastavku aktivnosti koje se preduzimaju u cilju borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa, uz podršku Posebne jedinice policije i u koordinaciji sa nadležnim tužiocem, izvršili pretrese na ukupno 21 lokaciji (19 lokacija na području Cetinja i dvije lokacije u Podgorici) koje koriste 16 bezbjednosno interesantnih osoba. Jedna osoba lišena je slobode dok će protiv jedne biti podnijeta krivična prijava. 
 
2
Kolegijum za pregovore
Godina integracija - završena uspješno!
       - Otvaranjem 30 i privremenim zatvaranjem tri poglavlja, te kvalitetnim i efikasnim zaokruživanjem reformi u značajnom broju oblasti, Crna Gora je uspješno završila 2017. na polju evropske integracije i spremna je za sljedeće korake- ocijenjeno je danas na sjednici Kolegijuma za pregovore kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Duško Marković.  
 
2
Administrativni odbor Skupštine Crne Gore
Jednoglasno i za - razrješenje Đurovića!
Administrativni odbor danas je jednoglasno odlučio da predloži Skupštini Crne Gore da razriješi Gorana Đurovića, funkcije člana Savjeta RTCG. Agencija za sprječavanje korupcije donijela je Odluku, kojom je utvrdila da je Goran Đurović, član Savjeta RTCG, kao javni funkcioner prekršio čl. 11 i 13 Zakona o sprječavanju korupcije, na način što je nakon isteka zakonom propisanog roka, istovremeno sa javnom funkcijom obavljao i dužnost izvršnog direktora u privrednom društvu „Nature“ DOO Podgorica.
Istovremeno, grupa NVO organizovala je performans, pod motom "Nezavisni Javni servis i tačka", sa kojeg je traženo da se zaustave smjene u Savjetu RTCG. 
 
2
Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić u jutarnjem programu TVCG
Rasvijetljeno - 71 odsto krivičnih djela!
       - U ovoj godini u odnosu na 2016., generalno posmatrano, stopa kriminaliteta niža. U prilog tome, naveo je sljedeće podatke: smanjen je broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira i najtežih krivičnih djela protiv života i tijela, spriječeno je 8 likvidacija, rasvijetljeno je 71 odsto krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, otkriveno 215 krivičnih djela u vezi s opojnim dropgama, a nadležnim dražavnim tužiocima porcesuirano 224 lica, dok je zaplijenjeno oko 4 tone narkotika - istakao je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić u jutarnjem programu TVCG. 
 
2
Predsjednik Crne Gore čestitao Božić vjernicima katoličke vjeroispovjesti
Istrajmo u - očuvanju harmonije!
   - Nastupajući blagi dani su prilika da u atmosferi ljubavi, sloge i razumijevanja snažimo vjeru u zajednički život, oličen u poštovanju iskonskih vrijednosti kojima se teži na ovaj dan. Njegujući tradicionalnu bliskost, istrajmo u očuvanju međukonfesionalne i međuetničke harmonije koja je temelj našem opredjeljenju da zajednički gradimo ljepšu budućnost za svakog našeg čovjeka i domovinu Crnu Goru, čijem smo napretku bezrezervno posvećeni - predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je Božić gospidinu Roku Đonlešaju, nadbiskupu barskom i primasu srpskom gospodinu Iliji Janjiću biskupu kotorskom i vjernicima katoličke vjeroispovjesti. 
 
2
Specijalno državno tužilaštvo povodom konferencije za novinare "DF"
Pokušavaju da postupak - izmjeste iz sudnice!
- I u ovom slučaju, kao i do sada, kada su pitanju saopštenja i "saznanja" ovog političkog subjekta, radi o spinovanju javnosti i njihovom pokušaju da se sudski postupak i izvođenje dokaza izmjeste iz sudnice - saopštilo je Specijalno državno tužilaštvo povodom konferencije za novinare koju je organizovao Demokratski front, u vezi sa tonskim zapisom koji se odnosi na iskaz koji je svjedok saradnik Saša Sinđelić dao prilikom saslušanja u tužilaštvu Republike Srbije. 
 
2
Za naučna dostignuća u 2017.
Nagrade - Pajoviću i Ćalasanu!
       Dr Igor Pajović i dr Martin Ćalasan dobitnici su nagrada za naučna dostignuća u 2017. godini. Nagrade je uručila ministarka nauke dr Sanja Damjanović, na svečanoj ceremoniji koja se održala danas u Vili "Gorica".
    
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na "Premijerskom satu"
Medojević ne razaznaje - gdje živi!
         - Bez posebne želje ili tendencije da ulazim u analizu onoga što ste htjeli da pitate, odnosno da saopštite kao politički pamflet, ipak moram iskazati i dozu zabrinutosti zbog činjenice da očigledno ne razaznajete gdje i u kojoj državi živite - odgovorio je Duko Marković, predsjednik Vlade Crne Gore, na "Premijerskom satu" poslaniku Nebojši Medojeviću o političkoj, ekonomskoj i bezbjednosnoj krizi Crne Gore. 
 
2
Priznanje službeniku Uprave policije u misiji Ujedinjenih nacija u Avganistanu
Danaju - Medalja za doprinos miru!
Viši policijski inspektor I klase Valentin Danaj, koji je u misiji Ujedinjenih nacija u Avganistanu angažovan od 27. avgusta 2017., dobitnik je Medalje za doprinos miru koje su uručene policijskim službenicima iz tri zemlje – Kine, Portugalije i Crne Gore, koji obavljaju dužnosti policijskih savjetnika u okviru Policijskog savjetodavnog tima. 
 
2
Ambasada SAD donirala 250.000 dolara za obezbijeđenje uslova alternativnog kažnjavanja
Donacija omogućila - zatvor u stanu!
       - Donacija koju danas primamo pomoći će da značajno unaprijedimo i modernizujemo sistem izvršenja krivičnih sankcija, naročito u smislu uspješnije prevencije povratništva i lakše reintegracije lica osuđenih na kratke zatvorske kazne - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde Zoran Pažin, koji je danas primio otpravnicu poslova Ambasade SAD u Crnoj Gori Džudi Kuo povodom uručenja donacije u vidu opreme za elektronsko praćenje izvršenja kazne kućnog zatvora. 
 
1
Svečanom sjednicom Skupštine Glavnog grada, obilježen 19. decembar, Dan oslobođenja Podgorice
Radili vrijedno - i dnevno i kapitalno!
    - Autentičan pečat razvoju grada dali smo kroz projekte i kapitalne investicije realizovane u toku ove godine, ali i mnogim započetim i najavljenim za narednu godinu. Uz značajne investicije, pratimo moderne trendove u gradnji infrastrukturnih objekata na svim poljima, razvijamo i valorizujemo turističke potencijale, kulturne i sportske resurse Podgorice, čemu su svjedoci naši građani. Politikom ravnomjernog razvoja unapređujemo život na svim područjima – od urbanog jezgra Podgorice do svakog prigradskog i ruralnog područja. Uvjeren sam da ogromna većina naših građana prepoznaje naše svakodnevne, a ne samo strateške napore i rezultate - naglasio je Slavoljub Stijepović, gradonačelnik Podgorice, na svečanoj sjednici Skupštine Glavnog grada kojom je obilježen 19. decembar, Dan oslobođenja Podgorice.
Nagrade "19. decembar" dobili su Službi zaštite Glavnog grada, vlasniku kompanije “Voli” Draganu Bokanu i kompozitoru i kantautoru Slobodanu Kovačeviću, kao i najboljim studentima glavnog grada za 2017. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore raygovarao sa rukovodstvom Podgorice
Rezultati za - dalju podršku!
- Rezultati postignuti za vrijeme aktuelne vlasti u Podgorici su impresivni. To je za svaku pohvalu i za takav rad imaćete podršku Vlade i u narednom period - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u razgovoru sa rukovodstvom Podgorice – gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem, predsjednikom Skupštine Glavnog grada dr Đorđem Suhihom, kao i zamjenicima gradonačelnika Časlavom Vešovićem i Borisom Mugošom.
Razgovor je upriličen uoči sjutrašnjeg Dana Glavnog grada. Predsjednik Marković čestitao je sjutrašnji praznik građanima Podgorice i rukovodstvu Glavnog grada.  
 
1
U višemjesečnoj policijskoj akciji "Trik" presječen krijumčarski lanac
Oduzeta tona droge - 12 uhapšeno!
       Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za borbu protiv droge Sektora kriminalističke policije su u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom realizovali višemjesečnu akciju pod nazivom „Trik“ (Trick) tokom koje su pronašli i oduzeli ukupno 982 kilograma marihuane, 1,7 kg heroina i oko 3 kg smjese za miješanje sa opojnim drogama radi dobijanja na masi. Ukupno je lišeno slobode 12 osoba. Ovom akcijom razbijena je kriminalna grupa za koju se sumnja da je krijumčarila marihuanu i heroin na međunarodnom nivou i presječen je lanac krijumčarenja i prodaje ovoh opojnih droga - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
1
Međunarodno udruženje žena Crne Gore sjutra organizuje Božićni bazar u "Delta City"
Prikupljaće novac - za Centar za autizam!
       Božićni bazar, koji organizuje Međunarodno udruženje žena Crne Gore, biće sjutra od 10 do 18 organizovan u "Delta City". Ovogodišnja misija humanitarnog Bazara je da se obezbijede sredstva za novoosnovani Centar za autizam iz Podgorice, a učestvovaće 15 abmasada i diplomatskih predstavništava.
Tradicionalnu manifestaciju podržavaju brojne kompanije, ambasade i volonteri, tokom proteklih godina ona je postala događaj koji ima za cilj prikupljanja sredstava namijenjena institucijama, organizacijama i pojedincima kojima je to neophodno.
 
 
1
U akcija „Vardar“ krivična prijava protiv osam fizičkih i šest pravnih lica
Neosnovano podigli - pet miliona!
- Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, u nastavku akcije kodnog naziva „Vardar“, 12.12.2017. godine podnijeli krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv 8 fizičkih i 6 pravnih lica osnovanih u Crnoj Gori, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije u vezi krivičnog djela utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
1
Od januara Crna Gora preuzima predsjedavanje Američko-jadranskom poveljom (A5)
Interes svih - prosperitetan Zapadni Balkan!
         - Interes svih članica i posmatrača A5 jeste dugoročno stabilan i prosperitetan Zapadni Balkan, evropska i evroatlantska integracij i jačanje regionalne saradnje najbolji su garanti za postizanje ovog cilja. Američko – jadranska povelja jedan je od najvažnijih regionalnih mehanizama za saradnju u oblasti bezbjednosti i integracija to se pokazalo tokom čitavog makedonskog predsjedavanja - ukazao je ministar vanjskih poslova Crne Gore profesor dr Srđan Darmanović u Skoplju na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje (A5) kojom će od januara predsjedavati Crna Gora.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21| |22| |23| |24| |25| |26| |27| |28| |29| |30| |31| |32| |33| |34| |35| |36| |37| |38| |39| |40| |41| |42| |43| |44|