Brze Cinjenice - Društvo

2
Predjednik Crnogorskog helsinškog odbora, diplomata Miodrag Vlahović pozvao Predsjednika Crne Gore i MVP da reaguje na Vučićeve izjave o formiranju Vlade Crne Gore i o popisu
Hoće li prećutati - besprizorne laži?
- Da li će Jakov Milatović reagovati na otvorene, bezprizorne i lažne optužbe i ponetanja Aleksandra Vučića Ili Predsjednik Srbije, baš kao i patrijarh Crkve Srbije može da izgovara laži i izmišljotine i podmeće, a da predsjednih svihh građana to kukavički prećuti? Nema pritisaka – reagovao je predsjednik CHO diplomata Miodrag Vlahović na govor Vučića na 15 godina proslave SNS u Šapcu i pozvao Predsjednika Crne Gore i MVP da reaguju na Vučićeve izjave o formiranju Vlade Crne Gore i o popisu. 
 
2
Jedanaesti "Montenegro prajdu" govorima, šetnjom i zabavom pripadnika LBGTQ pripadnika završen bez incidenta
"Samoodređenje" - pitanje svih lično!
       - Seksualnost sam sam sebi odredio. Možete me zvati po imenu, sve ostalo je moja stvar. Mogu da volim svakog. Spoj sam svega i svačega, moja ličnost nije problematika za disksuju, već su to siromaštvo, obezvređena ljudska prava i životni standard - ukazao je Kosta Mijušković, aktivista "Qvir Montenegro" na 11. "Montenegro prajdu", koji je - pod sloganom "Samoodređenje" - govorima, šetnjom i zabavom pripadnika LBGTQ i bez incidenata završen u Podgorici.
Prisustvovali su mu ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović. 
 
2
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović o formiranju Vlada i o popisu
Pitanja Crne Gore - suverena!
- Pitanje formiranja Vlade Crne Gore, kao i pitanje popisa, unutrašnja su pitanja naše države, njenih građana i institucija. Komentare inostranih zvaničnika tim povodom, bez obzira da li dolaze iz SAD, Evropske unije, ili Srbije, smatram neprimjerenim. Crna Gora je suverena, građanska i demokratska zemlja - naveo je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na svom nalogu na mreži X. 
 
2
Rekli su – građanska aktivistkinja Ivana Pajović o popisu
Gotovo je kada odustanemo – nikada!
- To je kao da vam neko uđe u našu kuće, neki kriminalac, hoće da vas popljačka, da vam siluje ženu i đecu, a vi zasjednete sa familijom i razmatrate hoćemo ovo da uradimo, da se odbranimo, ali kako ćemo to da uradimo…instikt na samoodbranu se guši. Ne mislim u fizičkom smislu, već u smislu strategija. Velika je odgovornost, ne samo na političkim partijama, nego i na svim akademskim građanima ove zemlje i institucija. Ovo nije pitanje politike, pitanje je opstanka – upozorava pred popis građanska aktivistkinja Ivana Pajović i dodaje:
- Ne želim da prihvatim da je ovo „gotova stvar“. Nije gotova, gotova je kada mi odustanemo sami od sebe, a to se neće desiti nikad!Ničiji politički interes neće više kontrolisati građanski bunt i način na koji ćemo iskazivati građansku neposlušnost. Ako država treba da stane, neka stane. Nama više ljeporečenja nema. 
 
2
Ugledni crnogorski književnik i publicista Milorad Popović, autor trinaest zbirki poezije, romana i eseja, Miliiorad Popović ukazuje
Fašistička vlast želi - da uništi Crnogorce!
    - Crna Gora nije normalna demokratska država. Sada na vlasti imate strukturu sa šovinističkom i fašističkom agendom čiji je zadatak uništenje Crnogoraca kao nacije. To je marionetska država i mnogo više zavisi od političke dinamike u Beogradu, te sudbine Vučića i raspleta rata u Ukrajini, nego o unutarnjim zbivanjima u Crnoj Gori. Po svemu sudeći, deklaracija Evropskog parlamenta upravo donesena u Briselu previđa poluizolovanu vladu u Podgorici. Hrvatski poslanik Tomislav Sokol rekao je ključnu rečenicu: Crna Gora je balkanska Bjelorusija. Crnogorski predsjednik Milatović ima manji integritet nego Aleksandar Lukašenko u odnosu na Vladimira Putina. Podgorica je podvrgnuta Beogradu – to je suština, ostalo su varijante - zaključio je ugledni crnogorski književnik i publicista Milorad Popović, autor trinaest zbirki poezije, romana i eseja Milorad Popović u razgovoru za index.hr - prenosi "Antena i". 
 
2
Danas 11. "Montenegro prajd" u Podgorici
Značaj "Samoodređenja" neizmjeran - za sve!
- Značaj 11. "Montenegro prajda", koji će danas od 15, pod sloganom "Samoodređenje" biti održan šetnjom centrom grada, neizmjeran je za demokratiju i društvenu pravdu u Crnoj Gori - naglašeno je na press konferenciji koju su ranije organizovali Kvir Montenegro i Organizacioni odbor Montenegro Prajda.
Učesnici će se okupljati na Trgu nezavisnosti od 13 sati, a u 14 sati i 45 minuta predviđeni su pozdravni govori. Povorka će se od Trga nezavisnosti kretati prema ulici Miljana Vukova, do Trga Balšića, a zatim ulicom Novaka Miloševa i Ulicom slobode. Učesnici će zatim prošetati bulevarima Svetog Petra Cetinjskog i Stanka Dragojevića, kroz Bokešku ulicu i nazad do Trga nezavisnosti. Nakon šetnje organizatori su najavili DJ set. 
 
1
Stavovi buduće vlasti dramatično odstupaju od evropskih vrijednosti
Ne priznaju - genocid u Srebrenici!
Stavovi pristalica četiri ključne stranke i koalicije buduće vlasti dramatično odstupaju od evropskih vrijednosti i zvaničnih politika prema ratu u Ukrajini, Srebrenici, Kosovu, partizanskom i četničkom pokretu.
Zajednički imenitelj im je - nepriznavanje genocida u Srebrenici 86,6%, a bliski su i po mišljenju o ratu u Ukrajini, Kosovu, partizanskom i četničkom pokretu...- rezultati su istraživanja Centra za građansko obrazovanje. 
 
1
Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu utvrdila Prijedlog amandmana na Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2023.
Platiće dug Instituta - sedam miliona!
       Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu utvrdila Prijedlog amandmana na Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu i Predlog amandmana na Predlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o zaduživanju Crne Gore za 2023. godinu. Predloženi amandmani se odnose na preuzimanje duga u iznosu do 7.000.000 eura. Kako je pojašnjeno, Vlada će u toku 2023. godine preuzeti dug Instituta „Dr Simo Milošević” Igalo prema Jugobanci AD u stečaju, odnosno nadležnoj Agenciji za osiguranje depozita Republike Srbije, koja je u funkciji stečajnog upravnika nad stečajnim dužnikom Jugobanka AD Beograd u stečaju.  
 
1
Dugogodišnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, u intervjuu za sarajevsku Federalnu televiziju
Najnapredniju državu ZB - sunovratili u brlog!
       Dugogodišnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, u intervjuu za sarajevsku Federalnu televiziju govorio je o trenutnoj situaciji u kojoj se Crna Gora nalazi, analizirao je refleksiju pogoršanja geopolitičkih prilika na situaciju na Zapadnom Balkanu kao i posljedice velikodržavnih projekata koji prijete da ozbiljno destabilizuju region. Đukanović se osvrnuo i na ulogu međunarodne zajednice, spočitavajući određenim međunarodnim krugovima „blagu koketeriju“ sa idejama srpskog velikodržavnog nacionalizma, koje su sad samo drugačije upakovane u odnosu na devedesete. Prenosimo najinteresantnije djelove razgovora bivšeg predsjednika Crne Gore sa novinarkom Federalne TV Nevzetom Koljenović. 
 
1
Evropski parlamentarac Tomislav Sokol u "Drugačijoj radio vezi" radija "Antena M"
Popis ključna bitka - za opstanak Crne Gore!
- Popis stanovništva biće ključna bitka za dugoročni opstanak Crne Gore - naglasio je evropski parlamentarac Tomislav Sokol u "Drugačijoj radio vezi" radija "Antena M".  
 
1
Evropski parlament usvojio Rezoluciji Tonina Picule o Crnoj Gori
Popis - čim se završi politički zastoj!
                – Poziva se Crna Gora da odavno zakašnjeli popis stanovništva i stanova obavi u skladu sa međunarodnim i EU standardima i čim se završi politički zastoj u zemlji, tako da se ovo važno pitanje ne koristi kao još jedan izgovor za jačanje polarizacije društva – navodi se u amandmanima Picule i Markesa koje je danas usvojio Evropski parlament - za dokument je glasalo 529 poslanika EP, dok je 51 bio protiv. Preostalih 53 bili su uzdržano.  
 
1
I ove godine u Crnoj Gori će se sprovoditi vakcinacija protiv gripa
Preporučljivo za - starije!
- U sklopu prevencije kako obolijevanja, tako i komplikacija gripa i ove godine u Crnoj Gori će se sprovoditi vakcinacija grupa stanovništva koje su u povećanom riziku od oboljevanja i komplikacija ove virusne infekcije - objavio je Institut za javno zdravlje, preporučujući vakcinaciju "svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije". 
 
1
Rekli su - slikar Rajko Todorović Todor u intervjuu za "Antenu M"
Glasna i jasna namjera - da se satre Crna Gora!
- Ovo nije tiha okupacija, ovo je glasna i jasna namjera da se satre Crna Gora. Ko to ne vidi, taj je veleizdajnik ili totalni idiot. Crna Gora je mnogo puta bila u gorim situacijama, pa je opstala. Ako hrabri, mudri ljudi pruže kontinuiran i trajan otpor, brzo ćemo ovim hordama lajavaca i lažova dati zle puteve. Ja u to duboko vjerujem - ističe, povodom popisa, slikar Rajko Todorović Todor u intervjuu za "Antenu M".
- „Sastalo se zlo i gore da se nešto dogovore“. Vlade se formiraju za dobrobit naroda i države, a ova se sklapa za uništenje Crne Gore. Zapamtite! - napominje umjetnik. 
 
1
Fakultet za crnogorski jezik i književnost
Porfirije izvrće istoriju naglavačke!
             - Kad se već vlast neće ograditi od Porfirija, neka se crnogorski građani ograde od popisa kojemu je cilj da pokaže ono što je Porfirije poručio – da smo vjernici vjere svetosavske, da smo pripadnici srpskoga naroda i govornici srpskoga jezika. Ustav Crne Gore kaže da to nijesmo. Porfirijev dolazak u Crnu Goru ima cilj promijeniti Ustav. Zato bojkotujte popis jer je to trenutno jedini način da mu se legitimno suprotstavimo u namjeri brutalne asimilacije i negacije Crne Gore i Crnogoraca - zaključeno je u saopštenju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost FCJK. 
 
1
Rekli su - Željko Pantelić, novinar iz Rima, o formiranju 44. Vlade Crne Gore
Spajić dosegao - famoznih 49!
    - Konačno, uspjeli su da dostignu tu famoznu brojku 49 poslanika neophodnih za reforme u pravosuđu, što je uslov EU za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava. To je bio Spajićev cilj. Ključno je da se pod hitno očisti pravosuđe od onih koji su povezani sa krimiinalom i kartelima. Ključno je da to Crna Gora uradi do decembra, da bi dobila „zeleno svijetlo“. Iako je bio u Spajićevoj sjenci, Milatović se pokazao kao jak političar – parafrazirajući Lenjina da „nekada prođe vijek, a ništa se ne događa, a onda se u par dana dogodi vijek“ ocijenio je Željko Pantelić, novinar iz Rima, formiranje 44. Vlade Crne Gore za „Dobro jutro Crna Goro“ TV Crne Gore. Sa DPS nema reformi u pravosuđu, a koalicija ZBCG, pod ticajem iz Kremlja, išla je u kontrasmjeru i zato je bila neprihvatljiva za Berlin i Vašingtton. Koalicija Mandića i Kneževića mora da pokaže da je autonomna i da ne idu po mišljenje nigdje. 
 
1
Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske uputilo protestnu notu Crnoj Gori
Zloupotreba hrvatskih velikana za - promociju srpstva!
- Ministarstvo ovakve akcije, koje su za građane Hrvatske i pripadnike hrvatske manjine u Crnoj Gori duboko uznemirujuće i koje utiču i na bilateralne odnose, najoštrije osuđuje te izražava uvjerenje da će Vlada Crne Gore učiniti maksimalne napore kako bi sporni plakati bili uklonjeni te u budućnosti spriječiti svaki pokušaj ovakve i slične zloupotrebe medijskog i javnog prostora - zaključuje Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske protestnu notu koju je uputilo Crnoj Gori "zbog korišćenja hrvatskih velikana i poznatih ličnosti iz Hrvatske, posebno dubrovačke istorije, na plakatima kojima se promovira srpstvo u Crnoj Gori". 
 
1
Od danas, povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, do 20. prvi Festivala mentalnog zdravlja
Moto prvjenca - „Naš um - naša prava“!
          Tridesetosam događaja – radionica, tribina, koncerata, panela i rekreacije - koje će u Podgorci, Nikšiću, Baru, Budvi, Cetinju i Bijelom Polju do 20. prirediti 28 organizatora programi su prvog Festivala mentalnog zdravlja „Empatija“, koji pod motom „Naš um - naša prava“ od danas, povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, organizuje Institut za javno zdravlje Crne Gore. 
 
0
Politikolog dr Jasmin Mujanović, u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV
Crna Gora u opasnosti - kao Kosovo i BiH!
- Crna Gora je dio famoznog ‘srpskog sveta’, kojeg ljudi poput Vulina i Vučića zamišljaju. Ako građanski koncept Crne Gore bude srušen, to će biti veoma loše i za BiH i za Kosovo. Ne postoji nikakav politički scenario koji bi bio loš za njen suverenitet a koji se ne bi loše odrazio i na ove dvije države - da je Crna Gora u opasnosti i pod sličnim pritiskom od strane Srbije, kao što su BiH i Kosovo, zato što sve tri čine stratešku kičmu Zapadog Balkana, ocijenio je politikolog dr Jasmin Mujanović, u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV. 
 
0
Predsjednik Crne Gore na obilježavanju Dana vojske Crne Gore u kasarni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu
U vojsci - politici nema mjesta!
       - Neka profesionalizam, čestit i odan odnos uvijek bude osnov vašeg postupanja u čuvanju mira, zaštiti vrijednosti i sigurnosti svih dobrih ljudi na ovom svijetu. I da svi mi ne dozvolimo da se politika ikada više umiješa u redove Vojske Crne Gore. Danas kao vrhovni komandant poručujem da partijskoj politici u vojsci Crne Gore nema mjesta. Ali, na tome treba još da radimo. Ja sam naučen da prema pripadnicima Vojske imam poštovanje i da Vojsku doživljavam kao hijerarhijsku organizaciju, u kojoj vladaju red i disciplina, i gdje je bespogovorno izvršavanje zadataka postulat koji se poštuje. Uvjerio sam se da ste, u zajednici sa našim partnerima i prijateljima, razvili vrijedne sposobnosti koje vam omogućavaju da djelujete kada se nametne potreba, ali i kada drugi nisu u stanju da pruže potreban i pouzdan odgovor. Vi ste oni koji stižete da prvi pružite ruku pomoći u poplavama, kada treba obuzdati plamene stihije, često ste prvi na mjestu nesreća i nezgoda, prvi u sniježnim smetovima, prvi koji pružaju pomoć iz vazduha, sa kopna i na moru - poručio je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na centralnoj proslavi Dana vojske Crne Gore u kasarni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu. 
 
0
Rekli su - "The Books of Knjige" o bilbordima uoči popisa
Tretiraju ljude - kao brave?
    - Zašto bilbordi, koji ubjeđuju kako da se izjasne na popisu, tretiraju ljude kao brave? - bila je jedna od tema u sinoćnjoj, prvoj u novoj sezoni, "The Books of Knjige" na radiju "Antene M". 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|