0
Politikolog dr Jasmin Mujanović, u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV
Crna Gora u opasnosti - kao Kosovo i BiH!

- Crna Gora je dio famoznog ‘srpskog sveta’, kojeg ljudi poput Vulina i Vučića zamišljaju. Ako građanski koncept Crne Gore bude srušen, to će biti veoma loše i za BiH i za Kosovo. Ne postoji nikakav politički scenario koji bi bio loš za njen suverenitet a koji se ne bi loše odrazio i na ove dvije države - da je Crna Gora u opasnosti i pod sličnim pritiskom od strane Srbije, kao što su BiH i Kosovo, zato što sve tri čine stratešku kičmu Zapadog Balkana, ocijenio je politikolog dr Jasmin Mujanović, u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

Srpska nacionalistička politika i klika koja je vodi već četrdeset godina je, kako ističe, “zamrznuta” i sada Vučić pokušava da sprovede Miloševićevu ideju.
- Oni već četiri decenije ratuju protiv Kosova, BiH, Crne Gore, protiv ideje Evrope, liberalizma, jednakih građanskih prava i to je velika tragedija. A to je tragedija i za same građane Srbije koji su izgubili pola stoljeća u mraku i jadu - naglašava Mujanović.
Napad u Banjskoj ne bi bio moguć bez ozbiljne političke i logističke podrške državnog projekta, odnosno Republike Srbije, i neupitno je da ona stoji iza toga, naglašava Mujanović.
Proces pregovora je, kako smatra, sada potpuno prekinut.
- Za Kosovo, sa političke strane, to mora da znači da je u ovom momentu njihov prioritet održavanje kontrole nad svim djelovima teritorije. Pitanje bezbjednosti i sigurnosti države i svih građana Kosova mora biti na prvom mjestu za Vladu u Prištini. Bilo bi idealno da ponovo dođe do dijaloga, ali moramo prepoznati činjenicu da očigledno Beogradu nije stalo do toga - naglašava Mujanović.
Dodaje da Beograd teži nasilju i novim sukobima, te da je, kako kaže, jedina realna i logična odluka koju Priština može da donese da se brani.
Mujanović ipak sumnja da će EU uvesti najavljene sankcije Srbiji.
- Moguće da će SAD uvesti neke dodatne sankcije protiv pojedinih srpskih čelnika u Beogradu, ali, nažalost, ne očekujem ništa posebno što se tiče Evropske komisije - navodi politikolog.
Uvjeren je da će doći do novog incidenta, ukoliko ne bude ozbiljnog odgovora na ovo što je, kako ističe, Srbija uradila.
- Način na koji zapad vodi odnose prema Kosovu je vrlo nelogičan, i u ovom tenutku se čini da je za Bajdenovu administraciju Vučićeva Srbija, koja je saveznik Rusije i Kine, veći američki prijatelj nego demokratski nastrojeno Kosovo - zaključuje Mujanović.




Posjeta : 64