Sedmica - Komentari

2
Lični stavovi
Litijske zore i naše pare
    Ne jenjava zaoštreni, reklo bi se odsudni političko-propagandni rat oko toga – da se ne zavaravamo – čija će biti Crna Gora.
Srpska, Srpske pravoslavne crkve i proruska – od čega ne odustaju srpski nacionalisti i politički stratezi Moskve ili će biti suverena građanska država uključena u evroatlantske i druge zapadne integracije, čemu uz nesporne prethodne grehe stremi vlast u Podgorici. 
 
0
U susret izbornoj 2020.
Podupri se!
    U susret izbornoj 2020. sve političke partije u Crnoj Gori imaju zajednički moto - Podupri se! 
 
1
Nagradno pitanje
(Anti)fašisti!
    Jedan kaže da su na vlasti mafija i fašisti, drugi da su mu državnici Crne Gore krvnici, a treći poručuje da će im svima na kuću staviti crni barjak!
Ko su (anti)fašisti, a ko demokrate? 
 
0
Fudbalski udar
Đonom na "sokole"!
    Noć prije utakmice u 3. kolu kvalifikacija za EP između Crne Gore i Kosova (ne)očekivano, stigle su prijetnje pojedinim reprezentativcima iz Srbije, Ivaniću, Stojkoviću, i selektoru Tumbakoviću da ne nastupe protiv reprezentacije ako ne priznaju državu Kosovo! Prvo prikriveno i tajno, preko pojedinh medija i privatnih kanala, a danas, na sam dan utakmice javno i sve glasnije. Praktično, ucjenjuju momke, sportiste i iskusnog stručnjaka, pokušavaju da ih kroz sport "predribllaju" politikom! Otišli su đonom na "sokole", nesvjesni da su nesportskim prekršajem postigli auto-gol! Možda će i ostvariti sitan profit, možda neko i podlegne njihoviim pritiscima. Epilog svega, na dneno sportsko-političkom nivou, u najgorem slučaju, može biti nepovoljan za fudbalsku reprezentaciju Crne Gore.Zar to nije čisti sado-mazohizam? Profitirala bi selekcija države koju oni ne priznaju! Priznaju i to još kako, bolje priznanje Kosovu ne treba! Ovo je samo, u kontinuitetu, anticrnogorski! Preboljeli bi oni kosovsku nezavisnost, ali crnogorsku ne mogu! 
 
0
Uznemirujući video "Dušana silnog"
Poznat rukopis - "nepoznatog autora"!
    Ovih dana Crnom Gorom kruži "zastrašujući" video klip "Dušana silnog", "borca protiv nepravde, zakletog srpskog vojnika" koji kreće u pravednu misiju i koji prijeti "izdajnicima, zlotvorima koji nas pljačkaju, hapse, progone, sude našim vođama". Na kraju "Dušan silni" poručuje da će odbraniti svoj narod i sveinje". Tiranima poručuje da stiže i još citira Njegoša da "Zlo činiti, od zla braneći se, tu zločinstva nema nikakvoga"! "Dušana silnog" na videu predstavljaju tri osobe sa crnim kapuljačama i sprenljenim snajperima, a poruka je, navodno poslata predsjedniku države, premijeru, postavljen je na facebook, navodno policija ispituje ko je autor...Jedino je na njega, navodno na pitanje portala in4s reagovao "Demokratski front" i to opravdavaju´i ga kao nešto što se moglo i očekivati! Providno,poznat rukopis - "nepoznatog autora"! 
 
2
"Treće poluvrijeme" utakmice Crna Gora - Engleska
Dejo, "Genije", javi se!
    O kvalifikacionoj utakmici za EP 2020 između "A" reprezentacija Crne Gore i Engleske sve je već poznato. Sama njena najava bila je nagovještaj lijepog fudbalskog praznika. Duel "hrabrih sokola" i "Gordog Albiona" to je i bio. Međutim, njeno "treće poluvrijeme", potencirano i odigrano i to prljavo je samo sa sa Ostrva. Bolnije od "petarde" u mreži crnogorska javnost, ne samo fudbalska i sportska, primila je vijest da je UEFA pokrenula disciplinski postupak zbog vrijeđanja na rasnoj osnovi gostujućih tamnoputih igrača! E, to je bio udarac đonom koji obavezuje FSCG ne da se brani, već da od evropske kuće fudbala insistira na "VAR tehnologiji", pa onda "kom opanci, kom obojci". Zato, kako bi skandirali navijači "Jug,jug, javi se!" - sada se očekuje Dejo,"Genije", javi se! 
 
0
Smjena u RT CG
Profesionalnost, prije svega!
    Nije Andrijana Kadija ni prva, a vjerovatno neće biti ni posljednja direktorica RT CG koja je smijenjena/razriješena sa ove visoke i odgovorne funkcije. Očekivano, njena smjena nije se dopala nekima u domaćoj javnosti, ali neočekivano, naišla je na kritiku i osudu sa visokih međunarodnih adresa! Te kritike bile bi umjesne da su zasnovane na činjenicama o ataku na javnu riječ, o ugroženosti slobode informisanja...i drugih vrijednosti demokratskog društva. Ali, avaj, "neznanje je car zla svakojega", pa i ovih kritika, osuda i prijetnji sa evro-atlantskih adresa!
 
 
1
Uz finalnu seriju za prvaka ABA lige
Nesportska lična - Čoviću!
    Sinoćnjom pobjedom košarkaši "Budućnost Voli" poveli su 2:1 u duelu sa aktuelnim, trostrukim uzastopnim pvakom regionalnog takmičenja i već večeras mogu do istorijskog uspjeha - osvajanja ABA lige. Ako "crveno-beli" pobjede i poravnaju na 2:2, odluka o starom ili novom šampionu može biti odložena do sjutra. Bez obzira na konačan ishod, mrlju na košarkaški spektakl koji stvaraju dva najbolja kluba u regionu bacio je Nebojša Čović, predsjednik KK "Crvena zvezda", koji je na vanrednoj press konferenciji napravio "nesportsku ličnu grešku", osuvši rafalnu verbalnu paljbu na sudije, pričom o krađi i zavjeri da se srpskom klubu otme titula! 
 
2
"Prednost domaćeg terena"
P(o)razne tibine!
    Proteklih dana Podgorica je bila domaćin jednoj košarkaškoj, reprezentativnoj i jednoj rukometnoj, klupskoj utakmici. I to ne bilo kakvim, naprotiv. Zajedničko im je da su gosti bili više nego respektabilni, a oba meča bila su od izuzetne važnosti za crnogorske košarkaše i rukometašice. Bili su to oni "mečevi na jednu loptu" u kojima može da prevagne prednost domaćeg terena. U oba borbena i rezultatski neizvjesna meča domaće ekipe su poražene., a jedan od razloga, ako ne i presudni, bile su p(o)razne tribine. Gosti gotovo da su imali brojniju, pogotovo na rukometnoj utakmici, bučniju podršku! 
 
0
"Državni udar"
Državu šamaraju - javno!
    Jučerašnji pretres u Viem sudu, u kojem je u toku postupak za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. donijelo je nesvakidašnje scene, nezamislive u demokratskim i državama vladavine prava. Drskost dvojice optuženih, Andrije Mandića i Kneževića javno iskazana prema sudu, tužioci i pripadnicima ministarstva unutrašnjih poslova, najblaže rečeno, zaprepastila je sve civilizovane, obrazovane, demokratske svjedoke. Iako su obojica udaljena do kraja dokaznog postupka, ostao je utisak "ljudi moji, je li to moguće?". Državu Crnu Goru šamaraju, koliko god to bili niski udarci, oni koji pred njom treba da odgovaraju. 
 
1
Komentar TVCG o zloupotrebama položaja i sankcionisanju
Ima li dvostrukih aršina u istragama?
    Posljednjih godina u Crnoj Gori policija je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapsila više osoba, političara, čelnika opština, koji su bili osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja. S druge strane, postoje slučajevi kada protiv osimnjičenih za isto krivično djelo nijesu primjenjivane iste mjere. TVCG je istraživala da li se primjenuju dvostruki aršini u zavisnosti od političkog ili nekog drugog svojstva osumnjičenih. 
 
1
„U raljama života“
Premijeru, izgubi mjeru!
    Gostujući u emisiji „U raljama života“ TV „Atlas“, predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović više od tri sata odgovarao je na pitanja crnogorskih novinara. Na gotovo sva pitanja, prema očekivanjima, širom svijeta uvaženi premijer koji dvije ipo decenije „kormilari crnogorsim brodom“ , a sada ga uspješno vodi ka EU i NATO, imao je precizne, argumentanovane odgovore. Nije dozvolio Đukanović da ga „progatuju ralje sedme sile“, ali u jednom trenutku premijer je izgubio mjeru. U želji da odgovori baš na sve, ili zbog pada koncentracije, ili pak što su on i njegovi najblži često bili na meti „žute štampe“, dozvolio je da se „upeca“ na pitanje novinara tabloida „Vijesti“ o tabloidnim natpisima „Informera“ o izvršnoj direktorki NVO „MANS“ Vanji Ćalović. Suvišno, izgubio je mjeru što je uopšte odgovarao na pitanje ispod njegovog nivoa – o tekstovima i snimcima Ćalovićeve! 
 
2
Prekinuta fudbalska utakmica Crna Gora - Rusija
“Sokolima” podmetnuto – “kukavičje jaje”?!
    Prvi zvanični duel fudbalskih reprezentacija Crne Gore, u petom kolu grupe „G“ kvalifikacija za EURO 2016, sinoć pod Goricom završen je 22 minuta ranije, pri rezultatu 0:0. Razlog, ćini se opravdan, baš kao i ocjene da je bruka i sramota to što se dogodilo u prvom minutu, kada je pogođen golman gostiju i u 67. kada jemeta bio Gombarov. Epilog za “zelenim stolom” lako je naslutiti – “zbornaji” toliko neophodna pobjeda službenim rezultatom 0:3, a “sokolima” “orewar France” i sankcije za crnogorsku kuću fudbala.
Lakonski, tako je najrealnije i najlakše prelomiti. Međutim, ako se nadležni u UEFA malo udube u čitav slučaj, na to treba da ih podstakne I FSCG, hronološki I logički ne treba isključiti mogućnost da je “hrabrim sokolima” podmetnuto – “kukavičje jaje”?! 
 
3
Mediji i turizam
Nes(a)vjesno tjeranje turista!
    Još nijesam čuo da je nekome dosta uspjeha,naprotiv! Nažalost,” izuzetak koji potvrđuje pravilo”, doživljavam upravo ovih dana – mediji u Crnoj Gori, turističkoj destinaciji sa najdinamičnijim razvojem čija je zvanična politika da sezona traje svih 365 dana i da turizam bude generator sveukupnog državnog razvoja, gotovo orkestrirano objavljuju kraj turističke sezone! Paradoks, da nije žalosno bilo bi smiješno – medijska Crna Gora, uz “pomoć” lokalnih turističkih organizacija – nes(a)vjesno tjera turiste! 
 
1
Pravo i dužnost da se protestuje
Profesor zove - na brucoško!
    “Pravo i dužnost da se protestuje“ naslov je teksta profesora Miodraga Perovića u Nj.D. „Vijesti“ koji je, posvećen najavljenim subotnjim „građanskim“ protestima zbog „izborne krađe“ na predsjedničkim izborima, zamišljen kao „pozivnica na eskalaciju nezadovoljstva istomišljenika“, a koji više liči na pozivnicu za brucoško veče nerealno ambicioznih studenata da bez položenog ispita postanu dekani fakulteta koji su upisali. Da apsurd bude veći, oni to žele, ne priznajući indeks, semestre, kolokvijume, ispite...fakulteta na čijem bi čelu da budu! 
 
1
Izbori 2012.
Borba za – opozicione fotelje!
    Za nedavno raspisane parlamentarne izbore, zakazane za 14. oktobar, predizborna utakmica još nije nije ni počela, a već sada sve je jasno – biće to borba za – opozicione fotelje! “Izgleda šašavo”, ali tako je! 
 
2
Potez i potez više
Sjajno i – sramno!
    „Trojkom“ Nikole Ivanovića, koju je sa zvukom sirene postigao sa centra, košarkaška reprezentacija Crne Gore pobijedila je selekciju Srbije u kvalifikacijama za EP u Sloveniji. Potez za divljenje, ushićenje, radost, za špice sportskih emisija, za pamćenje. Vidio ga je cijeli košarkaški svijet. Nažalost,poslije Nikolinog genijalnog poteza, jedan član crnogorske košarkaške ekspedicije u „Kombak areni“ napravio je potez više, nedopustiv, sraman, za osudu! 
 
0
Medijska scena Crne Gore
Čestitka "sedmoj sili"!
    - Medijskoj mafiji, tabloidima, fanzinima, poslušnicima režima i takozvanim javnim servisima, uz čast izuzeima, čestitam 3. Maj - Međunarodni dan slobode medija! – čestitku crnogorskoj “sedmoj sili” napisao je penzioner Stefan. 
 
2
Medijska scena Crne Gore
Ni istine - ni oči u oči!
    - Vazda se u Crnoj Gori riječ poštovala i zborilo se brk u brk, a danas…ne znam na kojoj je televiziji (“Živa) istina, a nema više ni “Oči u oči” – komentariše penzioner medijsku scenu Crne Gore. 
 
3
Generalni štrajk crnogorskog zdravstva
Hipokrat ne stanuje ovdje!
    Od danas, prvi put u istoriji, crnogorsko zdravstvo stupilo je u generalni štrajk! Do ispunjenja zahtjeva, povećanja zarada, “ljudi u bijelom”nradiće “na pola”, pacijentima će pružati usluge “na kašičicu” – definitivno, (ne samo) od danas – Hipokrat ne stanuje ovdje! 
 

|1| |2| |3|