Sedmica - Komentari

2
Prepoznatljiv rukopis
Istina je - u vodi!
Jedna vijest - o povlačenju bakteriološki neispravnih voda sa tržišta Crne Gore - koja, sama po sebi, nije ništa posebno - izazvala je neslućenu medijsku pažnju u Srbiji. Srbijanski mediji prosto se utrkuju koji od njih će najbolje i najpompeznije ukazati pažnju javnosti da je u pitanju antisrpska kampanja uoči turističke sezone, progon...na pomolu je srpsko-crnogorski ekonomski rat!
Da nije riječ o dobro prepoznatljivom rukopisu iz nedavne tragične prošlosti, svako ozbiljan, kome je do istine, nasmijao bi se suvišnoj medijskoj halabuci. Nažalost, zbog prisjećanja na slične naslove s početka devedesetih, nikome baš nije do smjeha. 
 
2
Na drugi pogled
Mladić u biblioteci
U zao čas i zlim povodom se poslednjih dana sećam onog starog vica o tome kako je nastala Lenjinova izreka "Učiti, učiti i samo učiti". Kao pitali Marksa, Engelsa i Lenjina šta je bolje imati - ženu ili ljubavnicu. Odan svojoj Dženi Marks kaže - ženu, raspusni neženja, bećar Engels kaže - ljubavnicu.
A Lenjin na prvi pogled neočekivano - i ženu i ljubavnicu. Pa, veli, žena misli da si kod ljubavnice, ljubavnica kod žene, a ti odeš u biblioteku pa samo učiš i učiš.
Ova priča može, osim za zasmejavanje da posluži i kao matrica za razmišljanje o neodređenosti, nedovršenosti, hinjenom "zbunjivanju protivnika". Znate ono - s njim se ništa ne zna. Ali on to namerno. Nikad ne znaš gde je. Misliš ovde, a on tamo. Misliš tamo, kad on ovde. A ponekad ni tamo ni ovamo. U biblioteci.
 
 
2
»Prvoborac 1« i »prvoborci«
(Ne) Kradimo grad!
      Popularni »crtać o veziru i iznogudu« prošle sedmice »reanimiran« je u Podgorici. Prvo su se, u redovnom poslu građevinske inspekcije, začuli bageri, a zatim još veću buku i prašinu – »medijsku i NVO« digli su oni koji od države oteto brane »kao svoje«. Gradonačelnik Podgorice nazvan je vezirom koji ruši sve redom, ali selektivno, ostavljajući porodice »bez krova nad glavom«. Čula se, uiglavnom, samo jedna, naravno tamna, strana medalje, a onda je »vezir« došao, ne bagerom, već sa dokumentima i upitao »Ko su iznogudi?«.
                   Ispostavilo se da famozni »dvostruki kolosjek« imamo u svom dvorištu! Jedan je onaj za koji su građabni glasali 2002. i koji se zove "Gradimo grad", a drugi koji protežiraju pojedini sugrađani, usamljene NVO i neki mediji - "Kradimo grad!"


 
 
2
Osim neželjene "predigre" utakmica "Budućnost" - "Zvezda" dobila i "treće poluvrijeme - najnižih strasti"
Maksi mir pod Goricom!
               Od tog trenutka sve je podsećalo na „Maksimir“ 1990. godine, kada je došlo do sukoba navijača zagrebačkog Dinama i Zvezde. Horor! Tako je 1991. poceo domovinski rat u Zagrebu. Sram vas Milo!Crnogorci su krivi za sve to... samo su neki od brojnih komentara, čiji autori kao da su jedva dočekali incident uoči utakmice "Budućnost" - "Zvezda", pa da ospu paljbu po podgoričkim navijačima i da u "suzavcu" vide i ono čega nema i što nijesu vidjeli ni oni koji su, na bilo koji način, bili akteri nedjeljnog (ne)sportskog događaja - nacionalizam, podjele, mržnju... 
 
1
SANU, SPC I DOMAĆI AKTIVISTI PROTIV CRNE GORE
Na vječnoj straži velikosrpstva
                   Vidjelo se da je data uzbuna. Profesori-štrajkači iz Nikšića javno su zatražili stručnu pomoć u borbi protiv "zelenaške, dukljanske vlasti i nasilja nad jezikom".
               I pomoć je stigla, skoro sa neba. "Vaša žrtva je velika, ali kada čovek radi prave stvari ne može biti izgubljen niti zaboravljen, nagrada mora stići" - sokolio je patrijarh Pavle profesore nikšićkih srednjih škola. Dvadeset i pet podvižnika ponosno su se protekle sedmice, posred Patrijaršije, uslikali sa crkvenim glavarom i velikodostojnicima SPC.

 
 
1
Početak školske godine u znaku – politike!
Prve ocjene piše – tužilac!
               Umjesto da početak školske godine protekne u znaku novog sistema obrazovanja u Crnoj Gori, koji prve časove »upisuje« u 20 osnovnih i u 15 srednjih stručnih škola, ili bar da mu pečat daju ekskurzije i druge (van)nastavne aktivnosti , u »rasporedu časova« učenika, njihovih roditelja i nastavnnika ponovo je manipulacija u režiji dobro poznatih aktera – prosrpske opozicije u Crnoj Gori, mitropolita SPC i grupe profesora, »branilaca srpskog jezika«. Sve već viđeno, ali neadekvatno ocijeno i zato nam se ponavlja. Zato ni prve ocjene u školskoj 2004./05. neće dobiti učenici od profesora koji rade, već će ih grupi njihovih kolega koje su »bacile dnevnik« - dati državni tužilac!
                  Ministarstvo prosvjete i nauke podnijelo je zahtjev Osnovnom tužiocu da ispita da li u postupku profesora koji štrajkuju zbog preimenovanja jezika, ima elemenata kršenja zakona, saopštio je pomoćnik ministra prosvjete Radovan Damjanović.
 
 
0
Kriza u LS CG ili od iskona do Haga i Praga
(Ne)pročitano pismo - glava!
         Nije Liberalni savez Crne Gore prva partija koja je suočena sa unutrašnjim podjelama i sukobima. Naprotiv, možda je poslednja kojoj se to dešava. Nije LS CG ni brojčano velika. I po tom parametru je među poslednjima. Pa ipak, kada je iz Malog kabineta na velika vrata iznijet »prljavi veš«, to je u redovima samih liberala izazvalo pometnju, ali i gotovo nezapamćeno interesovanje javnosti. Sjutrašnju vanrednu konferenciju mnogi nestrpljivo očekuju, iz različitih interesa. Sami liberali podijeljeni su na one koji su »za Mika« i druge koji su »uz Slavka i Mali kabinet«. Ako se skup na Cetinju završi »sječom glava« neće to biti nikakva eksluziva. I najviše će biti razočarani upravo oni koji nijesu ni za Mika, ni za Slavka, ali su za LS CG i za Crnu Goru! 
 
1
Treći put pozivam državu, ali je korisnik »isključio aparat«
Opet Ma(n)tija i SNS bratija!
                »Istorija je učiteljica života« i oni koji je ne znaju trebaju da nauče. Ali, oni koji je (ne)znaju i pokušavaju da je prekroje i da »drže lekcije« zaslužuju »vaspitnu mjeru razrednog starješine«. Međutim, razredni je, izgleda , na (od)moru – svaka čast dr Gordani Đurović, ministarki za evropske integracije - pa već treći put pozivam državu da joj se požalim da mi »manguparija« - Ma(n)tija i SNS bratija – »lome bagrenje«, ali uzalud. Korisnik je »isključio aparat«! 
 
1
Poslanici Skupštine SiCG (ne)moraju biti brži od fudbalera
Instant himna i ptice rugalice
                Dva dana prije zvaničnog otvaranja Olimpijskih igara u Atini fudbaleri SiCG istrčavaju na teren danas na duel Aregentini. Uoči same utakmice poslanici Skupštine SiCG »istrčaće« da na prijedlog Savjeta ministara po hitnom postupku usvoje novokomponovanu svečanu pjesmu – kompilaciju himne Crne Gore »Oj, svijetla majska zoro« i srbijanske pjesme »Bože pravde«.
                »Instant himna » »instant zajednice« možda će i biti usvojena, ali u javnosti se s pravom postavlja pitanje kome se to toliko žurilo i šta nam je to trebalo? Ovo pitanje posebno je adresirano vladajućoj DPS-SDP koaliciji u Crnoj Gori koja sada liči na najboljeg igrača košarkaškog tima, koji pravi grešku u koracima.
               Oni su sada najodgovorniji i ako se danas istrče, a najavili su da će glasati za (najblaže rečeno) čudnu mješavinu, lako se može deseiti da se prvi nađu na udaru zakona koji predviđaju sankcije za onoga koji skrnavi državno znamenje Crne Gore.
 
 
0
Uz današnji tekst u beogradskom »Blicu« - »Umetnici uz plave u Atini«
Tri boje - u šajkaču!
                Ili »ja nijesam odavde«, ili odavde nijesu istinske umjetnice Irena Lagator i Jelena Tomašević, ni KUD »Njegoš« sa Cetinja, ili beogradski »Blic« pokušava da ugrozi humoriste »Ježa«. Ako ni jedna od ovih solucija »nije u igri« - a nije, u pitanju je teška zloupotreba olimpijskog gesla »Važno je učestvovati« u – »Važno je posrbiti«!
       - Tri nacionalne boje, crvenu, plavu i belu, ovog avgusta u Atini neće braniti samo sportisti nego i nedavno formirani Srpskocrnogorski olimpijski fan tim (SOFT), predstavljen javnosti juče u Beogradu. Ugledne i poznate ličnosti iz javnog života (Ivan Tasovac, Dragan Bjelogrlić, Inspektor Blaža, Goran Bregović, Željko Joksimović...) promovisaće našu zemlju i kulturu u grčkoj prestonici tokom Olimpijade – piše današnji »Blic«.-
 
 
2
U žiži - Prijedlog strategije odbrane SiCG
"Greške" u strategiji i "grešna strategija"!
    Da ne bijaše Ranka Krivokapića, predsjednika Skupštine Crne Gore i njegovog tek imenovanog, a iz Zajednice otpuštenog, savjetnika za odbranu Blagoja Grahovca, uoči godišnjih odmora i (što je važnije) predsjedničkih izbora u Srbiji u Skupštini Zajednice možda bi već bio usvojen Prijedlog strategije odbrane SiCG - sa svim "štamparskim greškama". A te "irete" su takve da bi ovaj (po scenariju usvajanja) kratkometražni film za Crnu Goru mogao imati - dugoročne posljedice! 
 
1
Znam zašto sam ovo napisao i ne može da škodi
Živković i Miljanov
    Položiti oružje - jedan je od mnogobrojnih sinonima za izražavanje saučešća i podjelu bola sa nekim ko je ostao bez izuzetno bliskog i dragog, a kada neko ni u tim trenucima ne umije "koplja u trnje", najbolje mu je da pročita "Primjere čojstva i junaštva"! 
 
0
Deset dana poslije ubistva Duška Jovanovića - sve je (ne)jasno!
Jedni istražuju - drugi presudjuju!
      Iako je za ovo doba godine u Podgorici temperatura izuzetno niska i meteorolozi tek najavljuju vrućine, proteklog vikenda u glavnom gradu Crne Gore postalo je "nemoguće vruće"!
      "Vruće scene Severine" (live) i ubistvo Duška Jovanovića, dva potpuno različita dogadjaja, raspalila su "niske strasti" pod Goricom.
      I dok je hrvatska estradna zvijezda, zahvaljujući jedanaestominutnom porniću u (njenoj) domaćoj produkciji i bukvalno "istražena" do kraja - što je ovdašnju javnost podijelilo na "zgraženu" i raspaljenu - o tragičnoj suidbini Duška Jovanovića - sve je (ne)jasno! 
 
2
Kako je lider Grupe za promjene postao najpopularniji u Crnoj Gori
Za dobitak - troznak!
    Sjedjeti na dvije stolice, zaokružiti na izbornom listiću dva kandidata ili igrati troznak na sportkoj prognozi - prvo nije (ne)moguće, a drugo i treće niti je moguće niti je dozvoljeno. Jednostavno, neregularno je i nevažeće. Izuzetak, koje potvrdjuje pravilo, je Nebojša Medojević, lider Grupe za promjene. 
 
0
Jezik i politika
Izmedju zagrada i redova!
    U vijesti koje su obilježile 4.april Televizija Srbije, u udarnom terminu - drugi dnevnik u 19,30 - izdvojila je i to da su "studenti nikšićkog Odsjeka za srpski jezik i književnost primorali ministra Backovića da odrednici maternji jezik doda i pridjev - srpski". I "kao šlag na tortu" vijest je začinjena izjavom jednog studenta da će oni radikalizovati proteste, ako Savjet za opšte obrazovanje u utorak tako i ne postupi! Sasvim dovoljno i onome ko nije baš pismen, a kamoli onome ko umije da čita izmedju redova "šta je pisac htio da kaže". Ova udarna (?!) vijest upravo je kockica koja je možda još nekome i nedostajala da protumači mozaik zbivanja na političkoj sceni Crne Gore. 
 
0
Srbija danas ili Srbija juče?
    Mladje generacije u Srbiji, koje ne pamte period vlasti Slobodana Miloševića mogu ovih dana da vide kako je to izgledalo devedesetih godina.
    Srbija 2004 je otprilke nešto blaža varijante Srbije iz 1989.godine. Iza svega krije se pokušaj odlaganja suočavanja sa sopstvenom prošlošću i Haškim tribunalom. Za novu srpsku vladu Haški sud je postao prevelik teret, jer njen opstanak direktno zavisi od podrške Socijalističke partije Srbije, čiji se šef Slobodan Milošević, već tri godine nalazi u haškom zatvoru u Seveningenu. Ukoliko pristane na saradnju, Koštuničina vlada će izgubiti podršku u parlamentu.  
 
2
Povodi: Kosovo,školska i ina zvona
(Ne)naučena lekcija!
    Postoji mnogo indikativnih elemenata koji izazivaju sumnju u suštinu protesta...Neki elementi protesta kao što su nacionalistički povici i crkveni i partijski folklor navode na pomisao da su učenici,možda,instrumentalizovani.Ako je to moguće postavlja se pitanje koji cilj može oprravdati sredstvo - zloupotrebu maloljetnih učenika?
   Uz ove riječi crnogorskog ministra prosvjete Slobodana Backovića i konstataciju specijalnog predstavnika generalnog sekretara SE Jorgena Gruneta "kosovski dogadjaji vratili su časovnike unazad" nije teško odgovoriti ko je i zašto "kosovsko zvono na uzbunu"(Karla del Ponte) pokušao da iskoristi i da zloupotrijebi omladinu - čak i maloljetne osnovce!- glavnog grada Crne Gore,u Evropi i u svijetu prepoznatoj po multietničkom i svakom drugom skladu. 
 

|1| |2| |3|