0
Zakon (ni)je jednak za sve
„Sedma sila“ i – „prva sila“!

    Odavno mi nije neki aforizam „pao kao kec na 10“ od onog što smo objavili juče – "Lokalna vlast je samo lokalna, a lokalna bruka je opšta!". Ono što se prije par noći desilo ispred kafića „Art“, kada je gradonačellnik Podgorice, sa sinom i vozačem, napao foto-reportera i urednika „Vijesti“ potvrđuje jačinu ovog „driblinga uma na malom prostoru“. Prvi čovjek grada, doktor koji ne propušta da naglasi da je humanista, član vladajuće partije koja se kune u evropske i evro-atlantske integracije, baš u vrijeme kada smo dobili Upitnik Evropske komisije, isfrustriran što „sedma sila“ bilježi njegove postupke mimo zakona, na najprimitivniji način demonstrirao je da je on „prva sila“ (bar u Podgorici) i tako obrukao i grad na čijem je čelu i devalvirao napore države u usvajanju evropskih standarda i priključivanju civilizovanim, demokratskim zemljama. Upravo zbog toga lokalna i državna vlast zaslužili su da se upitnik doštampa. Ako to ne uradi Evropska komisija, crnogorska demokratska javnost to bi morala da učini!

Uvertira događaju koji je šokirao crnogorsku i širu javnost bio je tekst u ND „Vijesti“ „Mugi parkira divlje“, ilustrovan fotografijom na kojoj se lijepo vidi da je gradonačelnik parkirao vozilo na mjestu gdje ni zadržavanje nije dozvoljeno. Naravno, niko od „običnih građana“ ne bi ni pomislio da tako nešto učini, da prkoci zakonu, da priziva „pauka“ i rizikuje ne baš malu kaznu. Ali, avaj! Gradonačelnik nije „običan građanin“ i uzeo je sebi za pravo da se „poslije trinaestočasovnog radnog dana, sa sinom osvježi u nekom od podgoričkih lokala“. Pri tome, naravno, opterećen problemima i brigama za grad, građane, integracije...nije imao kada da razmišlja o zakonu i o saobraćajnim propisima. Osim toga, vjerovatno je računao da u svom gradu, koji i njegovom zaslugom poprima obrise evropskih, on može sve što hoće. Ima moć vlasti (dao mu je narod) novca (koji je naslijedio), a pokazalo se i vatrenog oružja, koje je njegov sin-diplomata pritiskao na grudi zamjeniku urednika „Vijesti“, „sjenci iz žbuna koja je njegovom ocu pripremila sačekušu“!
Ono što se događalo pred „Artom“ (prikladniji naziv je horor) javnosti je manje-više poznato. Urednik i foto-reporter, koji su bili na radnom zadatku, snimili su gradonačelnikov nepropisno parkirani automobil. Mugoša je izašao iz lokala, šamarao i vrijeđao obojicu, otimao službenu legitimaciju...Priskočio je i njegov sin da „sedmoj sili“ pokaže (pištoljem, koji je iščezao iz svih saopštenja) ko je „sila nad silama“. Epilog su, za sada, međusobne krivične prijave, optužnica protiv Miljana Mugoše, kojeg je MIP povukao sa položaja trećeg sekretara ambasade u Vašingtonu, ali i optužnica protiv napadnutog urednika kojem je pukla bubna opna i koji je hitno operisan. Gradonačelnik, koji se nije pozvao na imunitet, kao da nije ni bio tu. Baš kao i pištolj!
Ništa manje od samog događaja, javnost su sjutradan uznemirila saopštenja i verzije sukoba. Posebno ona DPS, policije i tužilaštva, po kojima napadači i napadnuti dobiše zamijenjene uloge, uprkos tome što su otac i sin prve noći priznali napad! Zato, nimalo nije umirujuća izjava ministra policije „zakon je jednak za sve“. Opšti je utisak da je „proradila mašinerija“ i da će „deblji kraj“ izvući novinari! Kao da već nisu!
Možda (ni)je zakon jednak za sve, ali evropski standardi jesu i odgovor na ovo pitanje biće jednako važan kao i na druga iz Upitnika. Na potezu je pravna država. Ovakva, u kojoj su ugrožena prava i slobode ličnosti i javnosti, može samo da tapka u mjestu na putu za Evropu!




B.Čukić

Posjeta : 2430