2
»Prvoborac 1« i »prvoborci«
(Ne) Kradimo grad!

      Popularni »crtać o veziru i iznogudu« prošle sedmice »reanimiran« je u Podgorici. Prvo su se, u redovnom poslu građevinske inspekcije, začuli bageri, a zatim još veću buku i prašinu – »medijsku i NVO« digli su oni koji od države oteto brane »kao svoje«. Gradonačelnik Podgorice nazvan je vezirom koji ruši sve redom, ali selektivno, ostavljajući porodice »bez krova nad glavom«. Čula se, uiglavnom, samo jedna, naravno tamna, strana medalje, a onda je »vezir« došao, ne bagerom, već sa dokumentima i upitao »Ko su iznogudi?«.
                   Ispostavilo se da famozni »dvostruki kolosjek« imamo u svom dvorištu! Jedan je onaj za koji su građabni glasali 2002. i koji se zove "Gradimo grad", a drugi koji protežiraju pojedini sugrađani, usamljene NVO i neki mediji - "Kradimo grad!"




       Kada je na dnevnom redu ova tema prvi su na vlasti i to ne samo u Podgorici. »Studija izvodljivosti unaprjeđenja i legalizacije naselja Zagorič – Zlatica« koju je uradila Opština Podgorica uz pomoć Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, Ministarstva inostranih poslova SR Njemačke i NVO Help uzima se kao model kako treba tretirati i rješavati probleme u ovim naseljima, a gradonačelnik Podgorice nedavno je u Beču kopredsjedavao Konferencijom o legalizaciji i poboljšanju informalnih naselja u Jugoistočnoj Evropi, u organizaciji Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu / MAARI. "Držao je lekciju" kolegama iz mnogo većih glavnih gradova od Podgorice.
             Za razliku od Evrope, populistički "drugi kolosjek" evropske Podgorice istu lokalnu upravu uzima za primjer "odnarođene vlasti koja bager demokratijom krši ljudska prava". Takve optužbe poslate su na sve domaće nadležne i neke evropske adrese. Da se bolje "osvijetli" lik "vezira" nijesu zaboravljeni ni "njegovih 39 stanova, učešće u upravnim odborima, "dilovanje" sa ovim i onim". "Prvoborcima" za "ljudska prava" i lične sitne profite ne znači mnogo što opštinari ne ruše ničije, već oslobađaju opštinsko za izgradnju puta Kolašin - Podgorica - Petrovac po važećem, ranije donijetom, planu "Prvoborac 1". Još manje im je u interesu da priznaju da je upravo ova "omražena vlast" za poslednje četiri godine stambeno zbrinula više socijalno ugroženih nego ijedna za poslednjih 40 godina. Jednostavno, ne uklapa im se u priču.
         Na "opštu histeriju" po sistemu "sto puta ponovljena laž...pa ko se "primi", gradonačelnik je mirno odgovorio argumentima i poručio: "ja nikome ne činim u odomaćenom izrazu "učinjen je" i "nije učinjen". Činim samo ono što mi diktira zakon" i "neće se zbog pojedinačnih i grupnih interesa zaustavljati razvoj grada".
       Umjesto bilo kakvog komentara, riječi iz pisma koje je automobilski as, jedan od onih u čije ime je "proizvođena buka" uputio gradonačelniku:
       - Kao prvo da Vam kažem da u potpunosti podržavam Vaš rad u proteklom periodu i doprinos izgradnji Podgorice koji će biti upisan u njenu istoriju. Takođe, smatram da je mini-obilaznica od presudnog interesa za Crnu Goru i Podgoricu, iako taj projekat direktno ugrožava moj interes.
         
      
      



B.Čukić

Posjeta : 2430