2
Nesreća i manipulacije
Čiju poštu „Kurir“ nosi?

    Najteža željeznička nesreća koja je 23. januara zadesila Crnu Goru proteklih dana „protjerala“ je iz svakodnevnog života sve ostale teme, dileme i probleme. Kobni udes pokazao je pravo lice i veličinu Crne Gore.Svi smo bili jedno, zajedno, za jedno – za život. I prijatelji Crne Gore, od geografski najbližih do najudaljenijih, pokazali su nesebičnost, solidarnost, pohitali su da pruže utjehu i pomoć. Ali, eto već danas, kada još nije ni sahranjena 46. žrtva, ima i onih koji su požurili da Crnoj Gori ispostave račun! Ni manje, ni više – ceh je državni status!

Izražena solidarnost Srbije i njenog rukovodstva posle teške železničke nesreće u Biočima mogla bi da utiče na raspoloženje građana Crne Gore uoči predstojećeg referenduma i dovede u pitanje projekat nezavisnosti, za koji se zalaže režim u Podgorici! – piše današnji “Kurir” u tekstu “Crnogorci, šta sad?”
- I sama nesreća, koja pokazuje trulost i nesposobnost države, negativno će uticati na režim u Crnoj Gori. Kakva je to država koja se predstavlja da može da bude nezavisna, a nije u stanju ni da obezbedi ispravne šinobuse? Reakcija Srbije, koja je prva priskočila da pomogne, imala je snažan i pozitivan odjek u Crnoj Gori i uticaće na ishod referenduma – ocenjuje politički analitičar iz Podgorice Dragan Rosandić.
Cvijetin Milivojević, vlasnik PR agencije "Pragma", ne dovodi u pitanje da je pomoć Srbije bila iskrena. Međutim, on uočava da je bilo "političkog marketinga sa svih strana"
- Đukanović i Vujanović su nastojali da pokažu da je Crna Gora dovoljno velika i zrela država da sama rešava svoje probleme. Time je poslata poruka pre svega Beogradu. S druge strane, brzometno reagovanje Vlade Srbije nije bilo upućeno crnogorskom rukovodstvu, nego poruka narodu Crne Gore da će Srbija uvek biti prva koja će mu pomoći - smatra Milivojević.
I londonski list Fajnenšel tajms ocenjuje da su zbog železničke nesreće Srbija i Crna Gora nakratko ostavile po strani političke razlike. Englezi ukazuju da je, iako su srpski zvaničnici brižljivo izbegavali politizaciju pomoći, u Beogradu prisutna nada da bi tragedija mogla da popravi odnose između dveju republika.
- Minimum poštovanja prema nastradalim i donji prag ljudskog dostojanstva, nalažu iskreno saosjećanje i istinsku tugu svih za veliki gubitak koji je porodice nastradalih i cijelu Crnu Goru zavio u crno - naglašeno je u apelu Biroa za odnose s javnošću Vlade Crne Gore, koji apeluje na sve medije, političare i ukupnu javnost, da tešku željezničku nesreću u kojoj je život izgubilo 45 građana Crne Gore, među kojima i veliki broj djece, ne koristi u političke svrhe. Cijela Crna Gora je u dubokoj žalosti zbog njihove tragične smrti, pa je krajnje neprimjereno manipulisati tom nesrećom radi jeftinih političkih poena.
Zdravom razumu apel je djelovao i kao suvišan, ali povratak u svakodnevnicu na najbolji način potvrdio je da je bio potreban. Požurili su neki “kuriri” da “spuste rampu” na crnogorski kolosjek u Evropu, pohitali su neki “skretničari” da od “dvostrukog kolosjeka” naprave jedan. Zaboravljaju oni onu narodnu da se na tuđoj nesreći niko nije usrećio. Na sreću, o budućnosti Crne Gore i o njenom statusu odlučivaće narod, njeni građani, a oni su pokazali da znaju da se bore i da se izbore za život! I samostalno, nikad sami!




B.Čukić

Posjeta : 2535