0
Press i pretres
(NE)MOĆ!

Konačni rezultati pretresa koji su specijalci MUP Crne Gore obavili juče u ZIKS još nisu poznati. Da li su policajci došli do traga koji vodi do ubice Slavoljuba Šćekića pokazaće istraga, jesu li u toj akciji prekoračili zakonska ovlašćenja utvrdiće unutrašnja kontrola. O tome će raspravljati i odgovarajući skupštinski odbor, sve će do detalja da se utvrdi i niko neće biti izvučen iz krivično-pravne odgovornosti – riječi su državnog tužioca… Do tada ostaje sumnja da je “policija trenirala strogoću” i povrijedila 31 pritvorenog, od kojih su petorica pomoć zatražili u KBC. I ako je ta njihova “strogoća” pod znakom pitanja, ona koju demonstriraju prema poslenicima javne riječi više je nego očigledna!

Povodom akcije u ZIKS MUP je sazvao konferenciju za štampu na kojoj je portparol ministarstva Branko Bulatović objasnio kako je sve bilo po propisima, a da se jedini incident desio zbog refleksnog reagovanja policajca, kada je na njega skočio pritvorenik sa gornjeg kreveta. Saopštio je portparol i šta su specijalci pronašli u Spužu i tako je “konferencija za štampu” završena. Novinarima nije ni dozvoljeno da pitaju, a imali su mnogo toga…zašto čuvarima ZIKS nije dozvoljeno da kontroliš pretres, kako to nalaže zakon, otkud razlika u 30 povrijeđenih, jesu li se zatvorenici samopovrijedili ili je policija pokazala moć, baš kao prema novinarima, pozivajući ih na press konferenciju na kojoj će im diktirati. I ne samo diktirati, već i zaprijetiti:
- Potenciram, pripadnike policije ni u jednom dijelu neće pokolebati nikakva medijska i druga haranga…poručio je Bulatović.
Tu nepokolebljivost isti portparol pokazao je dan ranije, pozivajući glavnu urednicu TV “Pink M” Tamaru Nikčević na razgovor.
- Moram da naglasim da je pomenuti službenik MUP od mene tražio objašnjenje objavljenog komentara, iako je bilo mnogo logičnije da on meni, kao osobi koja je dužna da informiše javnost, objasni ko je ubio Gorana Žugića, ko Darka Belog Raspopovića, ko Duška Jovanovića, ko Slavoljuba Šćekića?- istakla je glavna urednica TV „Pink M“ Tamara Nikčević u pismu ministru untrašnjih poslova Crne Gore Draganu Đuroviću o "susretu" sa portparolom MUP Brankom Bulatovićem, koji je povišenim tonom protestovao zbog priloga u „Infotopu“ i uredničkog komentara.
Ove riječi urednice “ružičaste TV” mogle bi da posluže za završnicu komentara, ali one tek otvaraju pitanja, neka i mnogo ozbiljnija. Simbolično, razlika u broju povrijeđenih – koje su saopštili ZIKS i MUP – iznosi 30, baš koliko je i u azbuci slova.
Izgleda da su u crnogorskom MUP stigli samo do slova “M”, pokazujući moć prema zatvorenicima I novinarima, prikrivajući tako nemoć da otkriju brojna neriješena ubistva. Nikako da maknu od “M”, a i kako bi kad slijedi “O” – o kao “otkrijte ubice”, o kao odgovornost, o kao ostavka. “O” nam se svima može “obiti o glavu”ako Evropa ozbiljno prihvati neke zlurade komentare izrečene povodom poslednjeg ubistva i (ne)rada I (ne)sposobnosti MUP Crne Gore - “Evo šta nas čeka u nezavisnoj Crnoj Gori”!
      




B.Čukić

Posjeta : 2451