1
Digitron i demokratija
Re:fer&um!

Demokratija je volja većine – poznato je još od uspostavljanja vladavine naroda, a egzaktna nauka je tu da većinu izmjeri, iskaže i proglasi. Sve ostalo su (ne)sporazumi, politika, alhemija. Iako se još može čuti da je u Crnoj Gori „demokratija u povoju“, pokazala je ona da ima demokratski kapacitet. Znala je i da se sporazumije i da razumije, popuštala je i pred voljom politike, žrtvujući, ili bar odlažući strateške nacionalne interese. U viševjekovnoj istori ništa joj nije „palo s neba“, naprotiv. Tako i sada, „u 5 do 12“ do referenduma koji treba formulom demokratija+matematika da odgovori jesu li njeni građani za svoju državu, ili za opstanak atipične zajednice – atipično evropski sugeriše joj se alhemija!

Donio je visoki izaslanik EU za bezbjednost Miroslav Lajčak u Podgoricu „paket“ kakav Evropa, a i niko drugi, još vidio nije. Reče da to nije diktat, nije ponuda „uzmi ili ostavi“, ali dodao je i to da onaj ko namjerava u EU treba i da uvaži šta mu ona sugeriše. Mišljenje EU je da bi za odluku o nezavisnosti Crne Gore trebalo da glasa 55 odsto izašlih birača, referendum da se održi do 14.maja, kampanja da ne traje duže od 75 dana i da bude postavljeno jedno, jasno i nedvosmisleno referendumsko pitanje. Začuđenim predstavnicima vlasti i opozicije objasnio je da -EU vjeruje da , polazeći od postojeće situacije u Crnoj Gori, upravo ova formula, na najbolji način, obezbjeđuje jednake uslove za sve, a njom se ne prejudicira rezultat refernduma. To je formula koja je potpuno u skladu sa preporukama Venecijanske komisije u kojima se pominje i ovaj model kvalifikovane većine. Kada ne postoje jasno definisani evropski standardi, onda se primjenjuju standardi koji najbolje odražavaju konkretnu situaciju u pojedinačnim zemljama. Ovo pravilo najbolje odražava situaciju u Crnoj Gori i daje legitimnost tom procesu, - Istraživanja pokazuju da je za nezavisnost nešto više od 40 odsto građana, a za zajedničku državu 30 odsto. I 40 i 30 su manje od 50 , a formula je zahtijevala da se sagleda realna situacija, računica je kojom je Lajčak pokušao da obrazloži predlog EU.
Evropska “čarobna formula” naišla je na različite reakcije, uglavnom ishitrene. Jedan od trezvenijih bio je ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović.
- Situacija nije dramatična kao što se može učiniti, niti su naše šanse da iz ovog procesa izađemo onako kako smo obećali građanima manje, naprotiv. Međutim, imaćemo potrebu i razlog i na samoj sjednici parlamenta, ali i u komunikaciji do 27. da učinimo ono što je na nama i da ukažemo da od tri moguća rezultata referenduma – da nesporno pobijedi suverenistička većina, da neko drugi ima većinu – najmanje je dobar onaj treći rezultat – da postoji nesporna većina za nezavisnu Crnu Goru , ali da ona ne zadovoljava onaj kriterijum koji ne postoji u uporednom pravu, niti je igdje do sada primjenjen. Šta ćemo onda – to je naše legitimno pitanje evropskim i drugim prijateljima zbog toga što ne postoji ta alhemija, niti će ona biti moguća u Crnoj Gori, koja bi od legitimne, nesporne, kredibilne većine učinila da bude nešto drugo - ukazao je Vlahović.
- Naša pozicija bila je i ostala, naročito poslije drugog izvještaja Venecijanske komisije – mada za to nemamo pravnu obavezu – da ispoštujemo najviše pravne standarde i najzahtjevnije pravilo koje postoji u bilo kojoj od zemalja EU. To je „danski model“ koji predviđa 40 odsto od ukupnog broja birača. To je potvrđeno i u praksi, već je održan referendum u jednoj od evropskih zemalja na taj način i po tim pravilima. To je nešto što se može zvati evropskim standardom i nešto na šta se svi zajedno, bez obzira da li želimo da Crna Gora bude nezavisna ili ne, možemo pozvati kao na pravilo koje ima najviši prag – dodao je ministar.
I zaista, uprkos “rašomonijadi” koja je nastala, činjenice su neumoljive, a one kažu da je atipičnoj SiCG istekao rok trajanja, referendum je potpisom na Beogradski sporazum ovjerio i Havijer Solana, crnogorski zakoni su u skladu sa evropskim. Na potezu su poslanici u Skupštini Crne Gore, a zatim građani. Referendum je najdemokratskiji izraz volje građana, a matematika je nepogrešiva. Dakle, Re:fer&um – odgovor pošten i pametan. I Kueljov “alhemičar” vratio se kući.




B.Čukić

Posjeta : 2368