1
„Europ(j)esma, struka i b(r)uka!
Povrijeđen mu duh!

- Osvajanjem sedmog mjesta na prošlogodišnjem „Eurosongu“ u Kijevu podgorička grupa „No name“ obezbijedila je mjesto za predstavnika SiCG u ovogodišnjem finalu „festivala lakih nota“, koji će biti održan u Atini. Međutim, sa atinske scene neće se čuti ni pobjednička „Moja ljubavi“, ni favorizovani „Ludi letnji ples“, niti bilo koja od kompozicija sa neslavno i sramno završenog takmičenja u „Sava centru“. Iako je takmičenje održano i završeno po pravilima, povrijeđen mu je duh – rezime je obrazloženja Upravnog odbora Udruženja javnih servisa Srbije i Crne Gore, koji se juče sastao da (ne) nađe rješenje za samo nama znani “balkanski specijalitet”.

Doljepotpisani nema veze sa muzikom, činjenice su moje note, a prva je da ni sve ono što se događalo po završetku nastupa izvođača “Euro(p)jesme” takođe nema veze sa muzikom. Poslije interpretatora koji su mjesto na “Europ(j)esmi izborili na “Monteviziji” i “Beoviziji”, čuo se glas struke, glas TV-publike i glas b(r)uke! Epilog je poznat. Žiri, dakle ljudi od struke, ocijenili su da je najbolji “No name”, gledaoci kraj malih ekrana najviše su glasali za “Flamingose”. Po pravilima, “Moja ljubavi” pobijedila je sa četiri glasa više od “Plesa”. Ali, glas b(r)uke nije dozvolio da, kako je predviđeno protokolom, momci iz Podgorice otpjevaju pobjedničku kompoziciju. Naprotiv, glas koji nije za evropske uši pretvorio se u hit koji se već danima vrti. Poslije povlačenja glasova dvojice članova žirija iz Srbije, generalni director RTS Aleksandar Tijanić poručio je da će o pobjedniku odlučiti Upravni odbor Udruženja javnih servisa Srbije i Crne Gore. U međuvremenu, nastupila je orkestrirana kampanja…udarilo se na obraz, u čojstvo, u poštenje, u glas bruke ukomponvane su političke opcije, referendum u Crnoj Gori, progovorikle su sujete, nacionalisti, govor netrpeljivosti, gotovo, mržnje.
Za razliku od “štimera” i “kompozitora”, poštujući onu “O ukusima se ne raspravlja”, činjenice i pravila, izdvojio bih komentar “Maje iz Subotice”:
- Beogradska publika je na Evropesmi pokazala da smo Balkan i primitivci. Niko, pa ni publika, ma koliko nepravednim smatrala glasanje zirija ne moze nasiljem menjati ishod glasanja. Takvo ponasanje je samo preslikana matrica reakcija Beograda na neke mnogo bitnije dogadjaje iz proslosti. Neko glasanje crnogorskog dela zirija moze smatrati nekorektnim, jer se otvoreno stavio na jednu stranu. S druge strane, srbijanski deo zirija je radio isto to samo malo perfidnije, deleci mrvice od bodova crnogorskim pesmama. Clanovi zirija iz Srbije, voditelji i publika su samo potvrdili opredeljenost ka netoleranciji i nasilju. Osoba iz Nevernih beba koja se zaklinje u cast i postenje prednjacila je u tome, a on je u sinocnjem Kljucu upadima u rec sagovornicima samo potvrdio koliko je primitivan. U svakom slucaju vise bih volela da moju zemlju predstavljaju momci iz Crne Gore, koji imaju evropski šmek, nego perjanice kica i primitivizma s Pinka.
- Ovi Crnogorci bas imaju srece. Za ovakvo nesto bi im Srbi prije samo 15-ak godina poslali tenkove da uvedu "vanredno stanje" i zbace "muzicke separatiste", a tenkisti bi bili zasuti cvijecem "objektivne publike" iz Sava centra.
Kako je u medjuvremenu na ove prostore dosla demokratija i "civilizovan nacin" rjesavanja problema jedino sto ce se Crnogorcima desiti je da im Srbi nece dozvoliti da nastupe na Eurosongu iz "moralnih razloga". Nema veze sto je sve bilo legalno i sto su Crnogorci dobili najvise glasova.... – “pogled je sa strane” jednog “sarajlije”.
I na kraju podsjećanje i pitanje. Prvo je - na dan “Europ(j)esme” u ćeliji u Ševeningenu preminuo je haški optuženik zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. “Nagradno pitanje” – čiji duh je povrijeđen?.





B.Čukić

Posjeta : 2431