2
Malokabinetski život u tabloidu
Tabloidno, nego što!

    Uz jutarnju kafu "prelistavam" novine na netu i tako dođoh i do teksta, komentara "Život u tabloidu". Po slici, mlađana Vesna Perović kritikuje ovaj višesezonski modni hit u Srbiji - kako u štampanim, tako i u elektronskim medijima. Uz argumentovane kritike nečega "što je nekad bio šund ili kič, trač ili najobičniji primitivizam", slijedi preporuka "Samo nemojte da se ugledate na crnogorske medije, molim vas. Jer, tu nema ni tabloida."
Prekinuh dobar gutljaj kafe, sjetih se i - umjesto "Eureka", pomislih - tabloidno, nego što! Po rukopisu prepoznah sliku.

Analitički članak o pojavi koje u Crnoj Gori nema, a u Srbiji je hit Vesna Perović završava ovako:
- Samo nemojte da se ugledate na crnogorske medije, molim vas. Jer, tu nema ni tabloida. Tu ima samo mrkih faca, sa brkovima ili bez, muške ili ženske, svejedno su uvek ozbiljne, zamišljene, zabrinute... Hoće li biti referenduma ili neće, kad će, kako će, struje svakako biti neće, jer dolazi zima, a narod bi, zahtevan kakav jeste, zimi da se greje, a ne može to tako, treba štedeti, trpeti, to jača čovekov duh, a nama je do duha, mi zato i nemamo kad da se smejemo i šegačimo, mi samo mislimo kako će naši vladari da odole svim pritiscima i iskušenjima, jer oni sve to trpe zbog nas, zbog naroda (ne zbog svojih miliona), zato i jesu tako zabrinutih faca i smrknutih lica, jer njima je jako teško kad vide kako narod pati i ne može im biti do smeha.
Ne na televiziji. Koliko nam se smeju iza leđa, dok banče po diskotekama zatvorenog tipa, u kojima nema Bočelija, ali ima Džeja, mi koji u takve diskoteke ne ulazimo možemo samo da pretpostavimo. A jesmo li zaslužili da nam se smeju, jesmo Boga mi. Većina je potpuno zaslužila.
Iako je promašila temu, nije me začudila (ne)prepoznatljiva Vesna. Više me je začudio "Danas" što je angažovao ovakvog kolumnistu. Kada malo bolje pogledah vidjeh i nadnaslov "Zaboravljena prošlost" i ... oprostih i "Danasu" na izboru.
Eto toliko, ako se neko (još) pita gdje je, ili ako je zaboravio bivšu predsjednicu LSCG, predvodnicu malokabinetskih "moralnih gromada", neka zna da ona ne zaboravlja Crnu Goru. (Još) danas u "Danasu", a sjutra... možda u nekom tabloidu.



B.Čukić

Posjeta : 2447