Sedmica - Komentari

1
Crnogorske politićke poliglote
Ustav - obavezna lektira!
    (Ne)očekivano, Crna Gora, kao zemlja koja je u posljed nje vrijeme najbrže i najviše napredovala na evropskom putu, u trenutku kada treba da ispuni prvi od sedam evropskih zahtjeva da bi dobila datum za početak predpristupnih pregovora, našla se pred barijerom. Usvajanje izbornog zakonodavstva dvotrećinskom većinom ispostavilo se kao nemoguća misija zbog ultimatuma opozicije da srpski bude ravnopravan sa crnogorskim i zbog Vlade Crne Gore koja – pokušavajući da joj udovolji – predlaže kompromisna rješenja, umjesto da predloži Zakon o opštem obrazovanju u sladu sa Ustavom koji obavezuje da je službeni jezik crnogorski. 
 
0
Politički „prelazni rok“ u Andrijevici
Medojević pljuje – po sebi!
    Odbornik SO Andrijevica, dojučerašnji član „Pokreta za promene“ Uroš Ćukić odlučio je da napusti „PzP“ i da zadrži odbornički mandat. Najavio je i mogućnost razgovora o povratku u DPS, što bi dovelo do promjene vlasti u opštini. Ovim činom Čukić nije „otkrio toplu vodu“, nije ni prvi ni posljednji koji je to uradio. Iako ovim činom nije prekršio zakon, iz „PzP“ su najavili krivičnu prijavu protiv njega i DPS „za političku korupciju“. I to je legalno i legitimno. Međutim, presedan je da je sada već bivši član „PzP“ iz tog „Pokreta“, dojučerašnje „NVO“, unaprijed osuđen, a apsurd je da je lavinu uvreda na Čukićev račun uputio neko ko bi na to posljednji imao pravo, niko drugi nego lider „PzP“ Nebojša Medojević, „politički troznak“ čiju smo (ne)dosljednost upravo tako davno komentarisali još prije sedam godina! 
 
2
Kleveta i replika(2)
(Samo)fauliranje države!
    Poslaniku u Skupštini Crne Gore i lideru Pokreta za promjene nije moglo da se desi ništa bolje od napada N.M. Ipak desio mu se – Kplegijum predsjednika crnogorskog parlamenta i sam predsjednik Skupštine Crne Gore. Benignom incidentu Krivokapić dade, ni manje ni više, dimenziju – pokušaja državnog udara! 
 
2
Kleveta i replika
Niski udarci!
    Subotnji incident, u kojem je - ispred zgrade u kojoj stanuje – udaren lider PzP Nebojša Medojević dobiće epilog pred organom za prekršaje i formalno-pravno na njega će biti stavljena tačka. Istovremeno, u aktuelnom crnogorskom trenutku reformi, tranzicija, integracija, zalaganja za pravnu državu, borbe protiv organizovanog kriminala i stalnih političkih kampanja ...zaslužuje da se na njega stave tri tačke...i otvori priča o (ne)odgovornosti – za niske udarce. 
 
2
Uzgred zabilježeno
Apsurd!
    Nema druge riječi – apsurd! Juče je prvom Udruženju roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama renovirane prostorije na korišćenje predao gradonačelnik Podgorice dr Miomir Mugoša, koji je sa posla izbacio službenicu oštećenog vida Skupštine Glavnog grada Marijanu Mugošu zbog toga što je na posao dolazila sa njoj neophodnim psom-vodičem!
 
 
0
Pobjedničko veče, a nije predizborna noć
Ajmo Crna Goro,ooooo!
    Pobjedničko veče je, a nije predizborna noć! I “crveno veče” je, a nije “ono crveno”, niti ima ikakve veze sa politikom. Ipak, noć je kada Crna Gora, posebno njena omladina, treba da izađe na bar jedno od tri “izborna mjesta” – u sportsku salu u Nikšiću, na “Gradski stadion” pod Goricom i(li) u “Moraču” i da "glasa". Noć je kada treba glasati za ambasadore naše zemlje, ali ne za one u MIP, već u sportskim dresovima sa državnim grbom! 
 
0
Zakon (ni)je jednak za sve
„Sedma sila“ i – „prva sila“!
    Odavno mi nije neki aforizam „pao kao kec na 10“ od onog što smo objavili juče – "Lokalna vlast je samo lokalna, a lokalna bruka je opšta!". Ono što se prije par noći desilo ispred kafića „Art“, kada je gradonačellnik Podgorice, sa sinom i vozačem, napao foto-reportera i urednika „Vijesti“ potvrđuje jačinu ovog „driblinga uma na malom prostoru“. Prvi čovjek grada, doktor koji ne propušta da naglasi da je humanista, član vladajuće partije koja se kune u evropske i evro-atlantske integracije, baš u vrijeme kada smo dobili Upitnik Evropske komisije, isfrustriran što „sedma sila“ bilježi njegove postupke mimo zakona, na najprimitivniji način demonstrirao je da je on „prva sila“ (bar u Podgorici) i tako obrukao i grad na čijem je čelu i devalvirao napore države u usvajanju evropskih standarda i priključivanju civilizovanim, demokratskim zemljama. Upravo zbog toga lokalna i državna vlast zaslužili su da se upitnik doštampa. Ako to ne uradi Evropska komisija, crnogorska demokratska javnost to bi morala da učini! 
 
0
Utisak sedmice
Indicije i dokazi!
    Dokazano je da „papir trpi sve“ i da je počela još jedna predizborna kampanja u Crnoj Gori, a indicija je da je počela na – relativno - nov način – sa dokazano starom pričom, bez dokaza - i da je njeno „žrtveno jagnje“ – „indikativni revolucionar“, dokazani profesor Milan Popović.  
 
1
Novi atak na javnu riječ u Crnoj Gori
Pokret za – mrak!
    Ako danas crnogorska javnost bude uskraćena za TV prenos skupštinskog zasijedanja, neki to možda neće ni primjetiti, neki će se čak i obradovati, ali nadam se da će se bar neko zamisliti!Prije svega, poslenici javne riječi, „ljudi od pera“, pripadnici sve brojnijih novinarskih udruženja i nezavisnih redakjcija.Neće valjda javni servis ostati usamljen u zahtjevu da im se Pokret za promjene izvini za grubo ometanje njenog izvještača? Neće valjda, jer ako se to desi, „sedmoj sili“ i javnoj riječi u Crnoj Gori „crno se piše“ i svi oni koji žive od nje za nju ne mogu očekivati ništa drugo nego da „neki mrak ugasi neki dan“! 
 
0
Umjetnost i politika
Ovo je prikaz!
    Iako nisam vrsni poznavalac umjetnosti i nisam žudio za tim da pišem prikaze, znam šta je kič i nedavno otvaranje jedne likovne izložbe navelo me je na razmišljanja koja slijede. Ona nemaju puno veze sa umjetnošću, pa ipak...ovo je prikaz. Uz umjerenu dozu subjektivnog, objektivno i realno prikazuje opterećenost našeg društva politikom, podjelama iz prošlosti koje su,nažalost, naša aktuelnost, svakodnevnica. U najkraćem, kada u umjetničkoj galeriji ćujete „skupštinski razgovor“ – to je gore od svakog kiča! 
 
1
„Europ(j)esma, struka i b(r)uka!
Povrijeđen mu duh!
- Osvajanjem sedmog mjesta na prošlogodišnjem „Eurosongu“ u Kijevu podgorička grupa „No name“ obezbijedila je mjesto za predstavnika SiCG u ovogodišnjem finalu „festivala lakih nota“, koji će biti održan u Atini. Međutim, sa atinske scene neće se čuti ni pobjednička „Moja ljubavi“, ni favorizovani „Ludi letnji ples“, niti bilo koja od kompozicija sa neslavno i sramno završenog takmičenja u „Sava centru“. Iako je takmičenje održano i završeno po pravilima, povrijeđen mu je duh – rezime je obrazloženja Upravnog odbora Udruženja javnih servisa Srbije i Crne Gore, koji se juče sastao da (ne) nađe rješenje za samo nama znani “balkanski specijalitet”. 
 
1
Digitron i demokratija
Re:fer&um!
Demokratija je volja većine – poznato je još od uspostavljanja vladavine naroda, a egzaktna nauka je tu da većinu izmjeri, iskaže i proglasi. Sve ostalo su (ne)sporazumi, politika, alhemija. Iako se još može čuti da je u Crnoj Gori „demokratija u povoju“, pokazala je ona da ima demokratski kapacitet. Znala je i da se sporazumije i da razumije, popuštala je i pred voljom politike, žrtvujući, ili bar odlažući strateške nacionalne interese. U viševjekovnoj istori ništa joj nije „palo s neba“, naprotiv. Tako i sada, „u 5 do 12“ do referenduma koji treba formulom demokratija+matematika da odgovori jesu li njeni građani za svoju državu, ili za opstanak atipične zajednice – atipično evropski sugeriše joj se alhemija! 
 
2
Nesreća i manipulacije
Čiju poštu „Kurir“ nosi?
    Najteža željeznička nesreća koja je 23. januara zadesila Crnu Goru proteklih dana „protjerala“ je iz svakodnevnog života sve ostale teme, dileme i probleme. Kobni udes pokazao je pravo lice i veličinu Crne Gore.Svi smo bili jedno, zajedno, za jedno – za život. I prijatelji Crne Gore, od geografski najbližih do najudaljenijih, pokazali su nesebičnost, solidarnost, pohitali su da pruže utjehu i pomoć. Ali, eto već danas, kada još nije ni sahranjena 46. žrtva, ima i onih koji su požurili da Crnoj Gori ispostave račun! Ni manje, ni više – ceh je državni status! 
 
2
Malokabinetski život u tabloidu
Tabloidno, nego što!
    Uz jutarnju kafu "prelistavam" novine na netu i tako dođoh i do teksta, komentara "Život u tabloidu". Po slici, mlađana Vesna Perović kritikuje ovaj višesezonski modni hit u Srbiji - kako u štampanim, tako i u elektronskim medijima. Uz argumentovane kritike nečega "što je nekad bio šund ili kič, trač ili najobičniji primitivizam", slijedi preporuka "Samo nemojte da se ugledate na crnogorske medije, molim vas. Jer, tu nema ni tabloida."
Prekinuh dobar gutljaj kafe, sjetih se i - umjesto "Eureka", pomislih - tabloidno, nego što! Po rukopisu prepoznah sliku. 
 
1
Lični stav - Srpsko-crnogorski odnosi u vrtlogu stvarnih i iskonstruisanih afera
Stavljanje Crne Gore na optuženičku klupu
Državna zajednica je u sve dubljoj krizi. Institucije skoro da i ne funkcionišu. U njima je više priče o aferama, stvarnim ili iskonstruisanim, nego o obavezi da budu u funkciji što bržeg približavanja Srbije i Crne Gore međunarodnoj zajednici.
Poslednja "afera", vezana za vojsku, najbolji je dokaz prethodno rečenog. Savjet ministara, Vrhovni savjet odbrane, Skupština državne zajednice, ne mogu ovih dana da se bave ničim drugim, posebno ne onim zbog čega postoje, zbog (navodne?!) afere, koju je "otkrio" patriotski čistunac, srpski ekonomski nacionalista, aktuelni ministar finansija u Vladi Srbije.
 
 
0
Press i pretres
(NE)MOĆ!
Konačni rezultati pretresa koji su specijalci MUP Crne Gore obavili juče u ZIKS još nisu poznati. Da li su policajci došli do traga koji vodi do ubice Slavoljuba Šćekića pokazaće istraga, jesu li u toj akciji prekoračili zakonska ovlašćenja utvrdiće unutrašnja kontrola. O tome će raspravljati i odgovarajući skupštinski odbor, sve će do detalja da se utvrdi i niko neće biti izvučen iz krivično-pravne odgovornosti – riječi su državnog tužioca… Do tada ostaje sumnja da je “policija trenirala strogoću” i povrijedila 31 pritvorenog, od kojih su petorica pomoć zatražili u KBC. I ako je ta njihova “strogoća” pod znakom pitanja, ona koju demonstriraju prema poslenicima javne riječi više je nego očigledna! 
 
0
Lični stav - Povodom zaoštravanja odnosa sa susedima
Podsvest srpske politike
Srpske vlasti u ciglo nekoliko dana napravile su nekoliko falš poteza koji prete da umanje kredibilitet mukotrpno stečen na međunarodnom planu nakon 5. oktobra. Posebno je bačena senka na odlazak predsednika Tadića u Srebrenicu. Iz vrha srpske vlasti delovalo je skoro kao sinhronizirano: Tadićev poziv Hrvatskoj da se odredi prema zločinima počinjenim nad Srbima u "Oluji", prkošenje Amfilohija Radovića crnogorskim vlastima, zaoštravanje državne politike prema Makedoniji zbog hapšenja vladike Jovana.
 
 
0
Suočavanja
Pravda za Mamu i Marka!
Prvo je dobrovoljno većina osumnjičenih za ratne zločine otišli u Hag, pa su se shodno garancijama države vratili kući da se brane sa slobode. Onda je ukinuto gonjenje Mire Marković zbog toga što je nenadležna dodeljivala državne stanove prijateljima i kućnoj pomoćnici. Sada je na povratku kući u Požarevac, valjda i u "Madonu" i u "Bambi" i ko zna gde sve još (zaboravlja se brzo) i Marko Milošević, sin bivšeg predsednika koji je u Hagu. Razlozi su, prema izjavama advokata i mnogih bočnih pravnika - onih koji nisu direktno umešani u odbranu, ali su pravni stručnjaci u raznim strankama bliskim vladi ili u samoj vladinoj - sasvim pravne prirode. 
 
1
"Politika" za (ne)upućene
Donji i "prljavi veš"!
"Neznanje je car zla svakojega" rekao je davno Njegoš i ta njegova misao svakodnevno dobija potvrdu. Veliki Vladika i pjesnik danas bi je čak morao i dopisati - da je veće zlo od toga samo kada se onaj što nezna drzne da, radi dnevno ili trajno-političkih interesa, "drži lekcije". Upravo to čini beogradska "Politika", komentarišući neisticanje zastave SiCG na nedavno odigranoj utakmici Intertoto kupa na stadionu pod Goricom. 
 
1
Miloš Đerić, učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije, Beograd
Osjećam se odgovornim
Osjećam se odgovornim. Zašto? Ne znam. Tada sam završio prvi razred. Šta sam mogao da znam? Ništa. Sećam se tragova tenkova po ulicama. Ne osjećam da pripadam tom narodu, ipak osjećam se odgovornim. Imam potrebu da se izvinim. Ne znam kako. Ne znam kome.
Teško mi je. Nisam gledao snimak. Ne mogu. Neću. Ne želim. Svestan sam onoga šta je bilo. Hoću da vidim istinu. Vidim je. Bolna je. Istina je. Ipak mi je lakše.
 
 

|1| |2| |3|