2
Prekinuta fudbalska utakmica Crna Gora - Rusija
“Sokolima” podmetnuto – “kukavičje jaje”?!

    Prvi zvanični duel fudbalskih reprezentacija Crne Gore, u petom kolu grupe „G“ kvalifikacija za EURO 2016, sinoć pod Goricom završen je 22 minuta ranije, pri rezultatu 0:0. Razlog, ćini se opravdan, baš kao i ocjene da je bruka i sramota to što se dogodilo u prvom minutu, kada je pogođen golman gostiju i u 67. kada jemeta bio Gombarov. Epilog za “zelenim stolom” lako je naslutiti – “zbornaji” toliko neophodna pobjeda službenim rezultatom 0:3, a “sokolima” “orewar France” i sankcije za crnogorsku kuću fudbala.
Lakonski, tako je najrealnije i najlakše prelomiti. Međutim, ako se nadležni u UEFA malo udube u čitav slučaj, na to treba da ih podstakne I FSCG, hronološki I logički ne treba isključiti mogućnost da je “hrabrim sokolima” podmetnuto – “kukavičje jaje”?!

Hronloški, logički i činjenično, mnogo je teza koje potkrepljuju ovu sumnju. Prva provokacija došla je uz ruskog tabora da je “Džeko najbolji crnogorski igrač”. Za utakmicu koja je za njih imala veći imperativ. Rusi su kupili hiljadu ulaznica, a pomoć su im obećali prosrpski orjentisani domaći navijači i grupa “Pravoslavna narodna armija” iz Republike Srpske, “naoružana” četničkim obilježjima.
Tstina, na tribini koju su organizovano dobili ruski navijači, bilo je relativno mirno. Činjenica je i to da su oba predmeta ubačena sa tribina na kojima su,uglavnom, bili navijači “hrabruh sokola”. Nelogično i nepotrebno, gostujući golman pogođen je već u prvom minutu, kada su domaći krenuli sa centra. To je, valjda, bila “generalna proba” da se iznudi prekid. Još nelogićnije, “kap koja je prelila čašu” dešava se u 66. minutu. I to ne u trenutku kada njemački arbitar Ajtekin izmišlja penal, koji Poleksić brani.
U međuvremenu. Jovetić i drugovi u nastavku su izašli orni da dođu do sva tri boda. Uspostavili su ravnotežu, ulaskom Bakića prenijeli igru na polovinu gostiju i za totalnu ofanzivu očekivao se ulazak Damjanovića. Ali, ne lezi vraže! Na scenu stupa još jedan huligan sa tribina i olakšava posao Kapelu, To kao da je Ajetkin, koji je prethodno i sam “dolio ulje na vatru”, jedva dočekao. Pokazao je definitivan prekid, koji ne znači samo neopravdanu eliminaciju za Poleksića, Bašu, Vukćevića, Marušica, Jovetića, Vučinića…već može imati dugoročne posljedice na crnogorski fudbal. To ovi momci nijesu zaslužili. Ako je i bilo organizacionih propusta, ceh treba da plati FSCG. Nikako “sokoli”, koji su za kratko vrijeme pokazali da mogu ravnopravno nose i sa najjačim selekcijama u Evropi.
I na kraju, ne mogu da prećutim da mi je juče cijelog dana u mislima bila riječ “PREKID”, kao i Njegoševi stihovi “Ne bojim se od vražjega kota, neka ga je ka na gori lista, no se bojim od zla domaćega”.




Borislav Čukić

Posjeta : 2059