2
Kleveta i replika
Niski udarci!

    Subotnji incident, u kojem je - ispred zgrade u kojoj stanuje – udaren lider PzP Nebojša Medojević dobiće epilog pred organom za prekršaje i formalno-pravno na njega će biti stavljena tačka. Istovremeno, u aktuelnom crnogorskom trenutku reformi, tranzicija, integracija, zalaganja za pravnu državu, borbe protiv organizovanog kriminala i stalnih političkih kampanja ...zaslužuje da se na njega stave tri tačke...i otvori priča o (ne)odgovornosti – za niske udarce.

Fizički, više verbalni, nasrtaj na udarenog opozicionog lidera, poslanika u Skupštini Crne Gore, već su osudili svi – od njegovog PzP i drugih opozicionih, ali i vladajućih partija, do „nezavisnih“ i nezavisnih intelektualaca i medija, do predsjednika države.
- Afirmišući vrijednosti demokratije, tolerantnosti i zaštite ličnih i porodičnih vrijednosti kroz institucije sistema predsjednik Crne Gore Filip Vujanović osuđuje napad na predsjednika Pokreta za promjene Nebjišu Medojevića - saopšteno je iz kabineta crnogorskog predsjednika.
Upravo ove riječi o zaštiti ličnih i porodičnih vrijednosti šlagvort su za pravu priču – koliko je moguće zaštiti porodice u Crnoj Gori i Crnu Goru kao porodicu u vrijeme kada “novinari” ne moraju da strahuju da će odgovarati za klevete, a poslanike štiti imunitet?
U maloj-velikoj, čojskoj Crnoj Gori vazda je riječ imala posebnu težinu, bila moćno oružje, “ubijala”. U tom kontekstu, nemili subotnji događaj je razumljiv, očekivan, iniciran, iznuđen. Ali, za tu “emotivnu reakciju” N.M. odgovaraće pred organom za prekršaje, a šta je sa odgovornošću onih koji svakodnevno iz medija, poslaničkih klupa i sa raznih govornica , nerijetko i za tuđ račun, atakuju na porodice u Crnoj Gori I na zajedničku nam porodicu?
Ne tako davno udareni lider PzP i njegov portparol u sred parlamenta stali su ispred TV kamera, unižavajući tako i uzvišeni dom i široki auditorijum.(Ipak, najviše sebe, rekao bih). Svježiji primjer je nedavna TV emisija “Replika”, u kojoj drugi opozicioni lider “u brk prvim ljudima policije I tužilaštva”, ali I svim građanima Crne Gore, iznosi brojne optužbe bez ijednog dokaza! Nije teško prisjetiti se, naprotiv, teže je pobrojati sve niske udarce koji u vrijeme evropeizacije Crne Gore (opet) balkanizuju i dijele jednu kulturnu i državnu adresu.
Zato, da nam niski udarci “balkanskih ratnika” ove i one vrste ne bi postali svakodnevnica u godini kada Crna Gora treba da postane zemlja kandidat za članstvo u EU (i u još jednoj godini izbora, naravno) pravi je trenutak i za reafirmaciju starog crnogorskog standarda da je junaštvo odbraniti sebe od drugih, a čojstvo sačuvati druge od sebe!




B.Čukić

Posjeta : 2085