1
Pravo i dužnost da se protestuje
Profesor zove - na brucoško!

    “Pravo i dužnost da se protestuje“ naslov je teksta profesora Miodraga Perovića u Nj.D. „Vijesti“ koji je, posvećen najavljenim subotnjim „građanskim“ protestima zbog „izborne krađe“ na predsjedničkim izborima, zamišljen kao „pozivnica na eskalaciju nezadovoljstva istomišljenika“, a koji više liči na pozivnicu za brucoško veče nerealno ambicioznih studenata da bez položenog ispita postanu dekani fakulteta koji su upisali. Da apsurd bude veći, oni to žele, ne priznajući indeks, semestre, kolokvijume, ispite...fakulteta na čijem bi čelu da budu!

Profesorski, Perović podsjeća na istoriju, na kinesku dinastiju Žu, na Džona Loka, od kojeg počinje shvatanje države kao društvenog dogovora, saglasno kojem je vlast u službi naroda i građani imaju pravo na pobunu ako su nezadovoljni kako vlast taj dogovor ostvaruje. Apel na protest professor potkrepljuje navodeći preambulu Američkog ustava iz 1776., Deklarcija o pravima čovjeka i građanina prihvaćena 1789. godine u Francuskoj revoluciji, na kojoj počiva evropska demokratska tradicija…Teoretski sve OK, pedagoški kako treba….sve dok ne upadne u zamku zvanu Aristotel!
- Aristotel prenosi grčko iskustvo i kaže da tirani osvajaju vlast nezakonitim sredstvima jer žele bogatstvo a ne čast, i da nema tog zla koje tiranin neće učiniti da bi vlast zadržao – ukazuje Perović, prenebregavajući činjenice – da su svi dosadašnji izbori u Crnoj Gori – uključujući predsjedničke, na kojima je DIK preliminarno proglasila pobjedu Filipa Vujanovića - ocijenjeni kao profesionalni, efikasni, po evropskim standardima…
Ako je već sve tako, logično je pitanje koji to tirani u Crnoj Gori žele da osvoje vlast nezakonitim sredstvima. Jesu li tirani oni čiji je predsjednički kandidat pobijedio glasačkim listićima 7. Aprila, ili oni koji pozivaju na “mirne”, “građanske” proteste zbog izborne krađe “nezavisnog”, pravog predsjednika”, kojeg podržavaju vječiti gubitnici – Nova, Pokret za promjene, SNP I novokomponovana “Pozitivna Crna Gora”?
Dakle, profesore, srećno vam brucoško i samo bez incidenata!




B.Čukić

Posjeta : 2323