2
Prepoznatljiv rukopis
Istina je - u vodi!

Jedna vijest - o povlačenju bakteriološki neispravnih voda sa tržišta Crne Gore - koja, sama po sebi, nije ništa posebno - izazvala je neslućenu medijsku pažnju u Srbiji. Srbijanski mediji prosto se utrkuju koji od njih će najbolje i najpompeznije ukazati pažnju javnosti da je u pitanju antisrpska kampanja uoči turističke sezone, progon...na pomolu je srpsko-crnogorski ekonomski rat!
Da nije riječ o dobro prepoznatljivom rukopisu iz nedavne tragične prošlosti, svako ozbiljan, kome je do istine, nasmijao bi se suvišnoj medijskoj halabuci. Nažalost, zbog prisjećanja na slične naslove s početka devedesetih, nikome baš nije do smjeha.

U kratkom saopštenju Ministarstva zdravlja Crne Gore krajem prošle sedmice navedeno je da je Ministarstvo zdravlja naložilo povlačenje sa tržišta "Aqua Viva», negazirane slabomineralne vode, proizvođača «Knjaz Miloš» AD Aranđelovac , prirodne slabo mineralne voda "Rosa", proizvođača «Vlasina» DOO Beograd- fabrika vode Topli Do Subotica
prirodne slabomineralne vode «Vlasinska Rosa», proizvođača «Vlasinka» DOO Beograd
prirodne mineralne vode "Duboka", proizvođač AD «Bambi» Požarevac i prirodne izvorske vode "Bistra", proizvođača DOO «Gamico» Ljubičevac. Analize urađene u Institutu za javno zdravlje Crne Gore pokazale su da kod ovih voda postoji mikrobiloška neispravnost.
Dakle, čista faktografija i tako su objektivni mediji i prenijeli saopštenje. Nažalost, bilo je i onih drugih - iz Srbije...i naravno "Dan" - koji su našli za shodno da naglase da je voda - (sveta) srpska, da je potez Ministarstva antisrpski i ništa manje nego da je na pomolu rat! Istina, trgovinski, ali srpsko-crnogorski i rat! Bez ijednog argumenta, bez demantovanja nalaza o bakteriološkoj neispravnosti, javnosti se prosto sugeriše antisrpsko (pa makar i) trgovinsko raspoloženje u Crnoj Gori. Oni "nešto prisebniji" uzdržali su se najavi trgovinskog sukoba na nacionalnoj i međudržavnoj osnovi, ali prepoznali su da " i u ovoj republici postoje i domaće fabrike mineralne vode "Rada" i "Gorska". Većinski vlasnik "Rade" iz Bijelog Polja je "Eurofond" u vlasništvu kontroverznog biznismena Veselina Barovića, koji je poznat po svojim bliskim vezama sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem."
Ako je poznato da se u istim ti medijima nije moglo pročitati ni slovo reagovanja na vijesti koje su to bar jednako zasluživale - prebrojavanje Crnogoraca u Srbiji, jednostrano ukidanje povlastica Železnice Srbije uoči turističke sezone, do zajedničkog "osvajanja" Vojske SiCG i SPC Rumije - nije teško zaključiti da su u flaširanoj vodi bakterije, ali da su uoči referenduma u Crnoj Gori - mutnije neke druge vode, političke.
Ako je za ostale "In vino veritas", za nas je, nažalost, istina upravo u (mutnoj političkoj) vodi!




B.Čukić

Posjeta : 2313