2
Na drugi pogled
Mladić u biblioteci

U zao čas i zlim povodom se poslednjih dana sećam onog starog vica o tome kako je nastala Lenjinova izreka "Učiti, učiti i samo učiti". Kao pitali Marksa, Engelsa i Lenjina šta je bolje imati - ženu ili ljubavnicu. Odan svojoj Dženi Marks kaže - ženu, raspusni neženja, bećar Engels kaže - ljubavnicu.
A Lenjin na prvi pogled neočekivano - i ženu i ljubavnicu. Pa, veli, žena misli da si kod ljubavnice, ljubavnica kod žene, a ti odeš u biblioteku pa samo učiš i učiš.
Ova priča može, osim za zasmejavanje da posluži i kao matrica za razmišljanje o neodređenosti, nedovršenosti, hinjenom "zbunjivanju protivnika". Znate ono - s njim se ništa ne zna. Ali on to namerno. Nikad ne znaš gde je. Misliš ovde, a on tamo. Misliš tamo, kad on ovde. A ponekad ni tamo ni ovamo. U biblioteci.


Kaže ti, a nije ti rekao, priča, a drugo misli.
Doista postoje takvi ljudi. Ali, koje je njihovo prirodno stanište. Šta je ambijent u kome najbolje plivaju. Može li da se zamisli da se takav ambijent nekad i namerno stvara. Da i oni sami tome doprinose. Provizorijum, svaka vrsta provizorijuma - to je raj za namerne oklevače, za programirano neodlučne, za programski dvosmislene.
U našem su se slučaju idealno i na važnim mestima sreli ambijent i ovi ljudi. Gde su Mladić i Karadžić. U biblioteci. Kad je Mladić bio vojnik, i to u dve vojske, policija je govorila da on nije u njihovoj nadležnosti, nek ga juri Koštunica. Ako hoćeš da ga juriš kao oficira VJ, on će se pojaviti kao oficir Vojske Republike Srpske. I obratno. Sad kad ga je penzionisao onaj koji ga nije jurio, a trebalo je pa ga zato nije jurila policija, načelnik GŠ slobodno može da kaže - on nije u našoj nadležnosti. Upravo je ni tamo ni ovamo. YU biblioteci.
Kad ministra policije pitaju za "škorpione", on kaže da ih nema u policiji. I oni su u biblioteci. Jer, "prema podacima kojima raspolaže MUP" njih nema. Ima li podataka kojima ne raspolaže, može li da ih nabavi? To nije pitanje. Ti podaci su u biblioteci.
Ništa me ne pitaj. To nije moja nadležnost. Nadležnosti i nema. Samo neodređenost. Državljani, bre, nisu birači, prebivalište nije boravište. Naša država je sva u Lenjinovoj "švaleraciji".




Božidar Andrejić/Danas

Posjeta : 2429