1
Petoseptembarski događaji na Cetinju
Lovćen - oltar sveti!

    Petoseptembarski događaji na Cetinju, kada je radi introniizacije mitropolita Crkve Srbije Joanikija izvedena dosad najbrutanija akcija vlasti protiv mirnih građana koji se nijesu slagali sa ustoličenjem u Cetinjskom manastiru, vlasništvu Prijestonice, simbolu državnog, duhovnog, kulturnog...postojanja i trajanja Crne Gore, imali su svoju uvertiru, a dobijaju i nastavak na političkom, sportskom i svakom drugom terenu svakodnevnog života Crne Gore. Ataci na Crnu Goru svakodnevni su sa raznih adresa, od Beograda, Banja Luke, do Podgorice, Bijelog Poja, Budve...sve po onoj "cij opravdava sredstvo", a cilj je više nego jasan - uvođenje Crne Gore u "srpski svet".


Poslije neuspjelog državnog udara 2016., protivnici nezavisne, građanske, proevropske, multinacionallne i multivjerske Crne Gore, njeni protivnici, zagovornici stare ideje o vellikoj Srbiji, sada preformulisane u "srpski svet", samo su promijenili taktiku. Vječitom pričom o ugroženosti srpskog naroda, tadašnja prosrpska opozicija, zajedno sa "presvučenim" demokratskim i građanskim partijama, uz pomoć SPC, zvaničnog Beograda i medijske harange, pribjegla je litijama za odbranu svetinja, sve u cilju da "na prvim demokratskim izborima sruše posljednji diktatorski režim". Nažalost svih kojima je Crna Gora jedina domovina, koji je vide kao sekularnu, građansku državu, članicu NATO i EU, prosperitetnu...uspjeo im je, bar za sada.
Pod Ostrogom formirana ekspertsko-apostolska jednovjerna i jednonacionana vlada nije gubila vrijeme. Tajno, ali organizovano zadužila je državu, promijenia je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, smjenila diplomatiju, ukinula nacionalnog avio-prevoznika, nastavila rekonstrukciju vlasti po dubini, a njeni eksperti, prije svih Leposavić i Bratićeva pokazali su jasne namjere. Prvi je promijenom Zakona crnogorske svetinje prepisao Beogradskoj patrijaršiji, a Bratićeva je reaizovala čistku od crnogorskih kadrova u kulturnim i vaspitno-obrazovnim ustanovama.
Većina građana koja nije za ovakvu agendu Vade iz dana u dan sve više osjeća da je "osvježilo" - nepodnošljivo. Te građanske percepcije postali su svjesni i vlastodršci, pa su, da bi dobii na vremenu da odigraju završni "dvokorak" - potpisivanje Temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije i popis, dok su još oni i Vučić na vlasti, svijetu otkrii crnogorski nacionalizam i teroriste koji za račun odbrane nečijeg kapitala, ruše "prvu demokratski izabranu vast". Reagovali su upotrebom raspoloživih vojnih i poicijskih resursa - helikopterima, suzavcima, gumenim mecima, dugim cijevima, građevinski mašinama...
Od "uspješne evropske priče" i "faktora stabilnosti" Crna Gora za samo godinu postala je problem Evrope, zahvajujući između ostalog, žmurenju EU i SAD.
Poslije svega, ekonomski, koronom i "srpskim svetom" iscrpljeni građani Crne Gore jasno su pokazali da neće nazad u devedesete i u srednji vijek. Belveder nije pao, nije ni Cetinje, neće ni Crna Gora. Lovćen nam je oltar sveti. Da je vječna Crna Gora!




Borislav Čukić

Posjeta : 481