0
Fudbalski udar
Đonom na "sokole"!

    Noć prije utakmice u 3. kolu kvalifikacija za EP između Crne Gore i Kosova (ne)očekivano, stigle su prijetnje pojedinim reprezentativcima iz Srbije, Ivaniću, Stojkoviću, i selektoru Tumbakoviću da ne nastupe protiv reprezentacije ako ne priznaju državu Kosovo! Prvo prikriveno i tajno, preko pojedinh medija i privatnih kanala, a danas, na sam dan utakmice javno i sve glasnije. Praktično, ucjenjuju momke, sportiste i iskusnog stručnjaka, pokušavaju da ih kroz sport "predribllaju" politikom! Otišli su đonom na "sokole", nesvjesni da su nesportskim prekršajem postigli auto-gol! Možda će i ostvariti sitan profit, možda neko i podlegne njihoviim pritiscima. Epilog svega, na dneno sportsko-političkom nivou, u najgorem slučaju, može biti nepovoljan za fudbalsku reprezentaciju Crne Gore.Zar to nije čisti sado-mazohizam? Profitirala bi selekcija države koju oni ne priznaju! Priznaju i to još kako, bolje priznanje Kosovu ne treba! Ovo je samo, u kontinuitetu, anticrnogorski! Preboljeli bi oni kosovsku nezavisnost, ali crnogorsku ne mogu!

Kao da je to predosjetio, prvi čovjek FSCG, svjetski poznat i priznat kao Genije, vođen isključivo sportskim motivima, pozvao je sve da večeras budu uz fudbalsku reprezentaciju Crne Gore. Poslije dvije utakmice u kvalifikacijama, "hrabri sokoli" imaju samo bod, realno i po rejtingu, bar na papiru, bolji su od Kosova i ovo je utakmica za važne bodove u borbi za drugo mjesto u grupi.
Vjerovatno da nije lako Ljubiši Tumbakoviću, da nije ni pomišljao da mu se ovako nešto može desiti i to iz "njegove Srbije". Nije lako ni momcima, neko ih provocira nezdravom dilemom, prijeteći im karijerom! Iskusni stručnjak, ionako suočen sa problemima da ne može da računa na Jovetića, Savića, da njegovi izabraniici zbog kazne UEFA neće imati ni podršku navijača, sada je uslovljen da obuče "bijelu majicu", neko mu momke prebrojava po nacionalnj osnovi, što je u građanskoj, sportskoj i fudbalskoj Crnoj Gori nezamislivo!
Ljudski, teško je, mogu razumjeti kako god da postupe i Tumbaa i momci. Ali, da sam selektor (svvi to vole da budu, najlakše je, čini im se!) odbacio bih ovu nesportsku uvertiru i orkestar "hrabrih sokola" sastavio onako kako sam i zamislio. U timu bi mi bili najspremniji, a sa kapitenskom trakom predvodio bi ih Fatos Bećiraj. Nije to nikakvo inaćenje, momak to po svemu zaslužuje. Ionako, on je treći kapiten, a i bez kapitenske trake on je i do sada bio prvoborac. Pošteno gine na svakoj utakmici, beskompromisan je borac koji i posljednju kap znoja iscijedi u dresu sa državnim grbom Crne Gore.
To bi bio pravi sportski odgovor, bez osvrtanja na to hoće li ovim i fudbalskim i političkim i...da ne kažem baš sve... neznalicama i ekstremima ikada proraditi WAR savjesti. Nijesu oni ni Srbija ni Crna Gora, ni sportsmeni...oni su, nažalost, oni!



B. Čukić

Posjeta : 1287