2
"Treće poluvrijeme" utakmice Crna Gora - Engleska
Dejo, "Genije", javi se!

    O kvalifikacionoj utakmici za EP 2020 između "A" reprezentacija Crne Gore i Engleske sve je već poznato. Sama njena najava bila je nagovještaj lijepog fudbalskog praznika. Duel "hrabrih sokola" i "Gordog Albiona" to je i bio. Međutim, njeno "treće poluvrijeme", potencirano i odigrano i to prljavo je samo sa sa Ostrva. Bolnije od "petarde" u mreži crnogorska javnost, ne samo fudbalska i sportska, primila je vijest da je UEFA pokrenula disciplinski postupak zbog vrijeđanja na rasnoj osnovi gostujućih tamnoputih igrača! E, to je bio udarac đonom koji obavezuje FSCG ne da se brani, već da od evropske kuće fudbala insistira na "VAR tehnologiji", pa onda "kom opanci, kom obojci". Zato, kako bi skandirali navijači "Jug,jug, javi se!" - sada se očekuje Dejo,"Genije", javi se!

Treba "vratiti film" i podsjetiti da je utakmica imala i predigru u izjavi selektora Engleske Sautgejta da njegovi izabranici mogu očekivati neprijateljstvo sa tribina "Gradskog stadiona" pod Goricom. Gle čuda, kao da gostuju prvi, a ne treći put! Prva "fake news"!
Iako nije proglašena utakmicom visokog rizika, FSCG preduzeo je nikad opsežnije mjere da sve prođe bez ijednog incidenta. Prvi put ulaznice su elektronski očitavane. Engleski navijači došli su u većem broju negošto im je dozvoljavao kontigent ulaznica. Neka, dobrodošli! Navijači obje reprezentacije družili su dva dana po kafićima, ratujući navijanjem i bodrenjem svojih, ali i ispijajući piva zagrljeni.
Na samom stadionu, sa Sautgejtu "neprijateljskih" tribina aplauz himni selekcije koju predvodi. Možda čovjek to još nije doživio, pa je protumačio kao rasizam! Za domaće navijače uobičajeno, baš kao i slogan UEFA "No to racism, respect!".
Iz samih 90+ minuta samo par nesportskih detalja. Poslije jednog od pet postignutih golova, Stirling provocira domaće navijače. Kapiten "Gordog Albiona" Džordan Henderson je sa visine nakon jednog duela kazao je Aleksandaru Boljeviću da će mu dati dres. Uvijek sam govorio da bih više volio da gubim sa ovom ekipom nego da igram sa prepotentnim igračima kao što su to bili pojedini igrači Engleske ´ komentar je kapitena "Hrabrih sokola" Stefana Savića. To je raszam? I u samom finišu utakmice, kada je već sve bilo jasno, blago rečeno divljački start Deniza Rouza nad Aleksandrom Boljevićem. Iako je zasluživao direktno crveni karton, Ruz je dobio samo žuti i sa tribina jasno negodovanje "Uuuuuuuuuuu!!!!" Možda je jedino to moglo biti protumačeno kao rasističko vrijeđanje, ali pogrešna percepcija. Ili se Englezi "prave Englezi"?
Na pitanje engleskog novinara, selektor "hrabrih sokla" odgovorio je da nije čuo da je publika vrijeđala nekog ostujućeg igrača na rasnoj osnovi, da to i nije njegov posao, već da je skoncentrisan da vodi utakmicu.
Ministar sporta i mladih Nikola Janović juče je jasno poručio da u našoj zemlji nikada nije bilo i neće biti utemeljenja za rasizam, šovinizam i nacionalizam.
- Mislim da smo veoma licemjerni kada pričamo o Crnoj Gori, zgrožavamo se time dok sami ne želimo da riješimo taj problem na pravi način - poruka je proslavljenog reprezentativca Engleske Džona Barnsa.
To su godinama poručivali upravo Janović i "zlatne ajkule", pa "zlatne lavice", pa Dejo Savićević - "Genije", Mijatović i ostali njihovi saigrači, pa crnogorski rukometaši i košarkaši...svi redom sportisti koji su brranili boje Crne Gore. A među njima su i ljubimci navijača - Fatos Bećiraj i tamnoputi Derek Nidam!
Zato, iako je samo na osnovu jedne izjave UEFA pokrenula istragu, sada je na čelnicima evropske kuće fudbala da sve realno odmjere. Neka dobro u VAR soi odgledaju tih 90 minuta, ali treba čuti i kontrolora Šandora Pilera iz Mađarske. Jeste Engleska "kolijevka fudbala", imaju mnogo viši rejting, ali imaju i huligane koji nigdje nijesu bili rado viđeni. Nije ni sportska Crna Gora "repa bez korjena". Prije svega, država smo "primjer čojstva i junaštva".





B. Čukić

Posjeta : 1433