Brze Cinjenice - Društvo

0
Crnogorski istražitelji
Za Asadom - crvena potjernica!
          Crnogorski istražitelji raspisali su crvenu potjernicu za bivšim agentom CIA Džozefom Asadom zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je oktobra 2016. planirala da nasilno preuzme vlast, proglasi pobjedu Demokratskog fronta i spriječi ulazak Crne Gore u NATO, potvrđeno je TVCG iz Tužilaštva. 
 
0
Press konferencija o međunarodnoj akciji koju je inicirala crnogorska policija
Zaplijenjeno 20 tona hašiša!
       - Nakon detaljnog pretresa broda, koji je trajao nekoliko dana, pronađeno je, a zatim i zaplijenjeno 20 tona opojne droge hašiš, čija vrijednost na ilegalnom tržištu iznosi 65 miliona eura - naglasio je pomoćnik direktora Uprave policije MUP za Sektor kriminalističke policije Enis Baković na današnjoj press konferenciji o međunarodnoj akciji koju je inicirala crnogorska policija, a akcijom je koordinirala Američka agencija za borbu protiv droge – DEA.  
 
0
Upravni sud Crne Gore poništio odluku Agencije za sprječavanje korupcije
Ćalović Marković razriješena - nezakonito!
       - Upravni sud Crne Gore poništio je odluku Agencije za sprječavanje korupcije na osnovu koje je Vanja Ćalović Marković razriješena sa pozicije člana Savjeta Agencije.
Sud je ocijenio da je odluka Agencije nezakonita jer je donijeta uz povredu više pravila postupka, na šta je Ćalović Marković više puta ukazivala i Savjetu ASKa i Skupštini Crne Gore - saopštila je NVO "MANS". 
 
0
Po potjernici NCB Interpol Podgorica, u Mađarskoj lišen slobode Sefer Balić (32) iz Novog Pazara
Osuđen zbog - pokušaja ubistva!
    Službenici mađarske policije su, postupajući po potjernici NCB Interpol Podgorica, lišili slobode lice koje se potraživalo radi izvršenja pravosnažne presude za krivično djelo ubistvo u pokušaju izvršeno na našoj teritoriji.
Slobode je u Mađarskoj lišen Sefer Balić (32) iz Novog Pazara, državljanin Republike Srbije, kojeg je NCB Interpol Podgorica potraživao zbog izvršenja pravosnažne presude Višeg suda u Podgorici, zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju, a kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine. 
 
0
Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović održao prošireni kolegijum sa pomoćnicima direktora i rukovodiocima policije
Zadatak svih - borba protiv kriminala!
       - Bezbjednosna situacija stabilna, uprkos izazovima koji su registrovani u prethodnom periodu. Zadatak Uprave policije, zajedno sa drugim nadležnim službama, biće da održi i ojača povoljan bezbjednosni ambijent za rad, djelovanje i život svih građana. Borba protiv svih oblika kriminala, sa akcentom na organizovani, biće prioritet u radu i djelovanju policijskih službenika, a ovom problemu treba pristupiti sistemski, kako sa strateškog tako i operativnog nivoa - naglašeno je na proširenom kolegijumu koji je direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović održao sa pomoćnicima direktora i rukovodiocima policije.
 
 
2
Intervju predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića za ITALPRESSE
Za kratko vrijeme - preskočili vijekove!
    - Da mi je neko 2006. godine, kada je Crna Gora na demokratskom referendumu na miran način obnovila državu i ponovo stekla međunarodno priznanje, rekao da će naša zemlja samo nakon 12 godina biti članica NATO, kandidat sa otvorenim 31 pregovaračkim poglavljem za članstvo u EU, važan regionalni igrač, teško da bih mu povjerovao. Mi smo zaista za ovo kratko vrijeme preskočili vjekove. Nije slučajno što danas našu zemlju partneri iz Evrope i svijeta zovu zemljom dobrih vijesti, sidrom stabilnosti Balkana, uspješnom evropskom pričom. Od praktično najnerazvijenije jugoslovenske republike, koja je primala dotacije iz saveznog budžeta, danas je crnogorska ekonomija lider na Zapadnom Balkanu. Od 30 odsto prosječnog standarda građanina Evrope 2006, za relativno kratko vrijeme došli smo do 46 odsto - odgovorio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović za ITALPRESSE, u intervjuu koji prenosimo integralno: 
 
2
Crnogorski premijer Duško Marković nazvao neprihvatljivom i sramnom izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja
Nije trenutak za - prljaviji odgovor!
         - Ima onih koji bi tu izjavu da pretvore u sveopšti rat i sukob. Ovo nije trenutak da šaljemo još ružnije riječi i još prljaviji odgovor. Nastavićemo snažno da izgrađujemo dostojanstvo Crne Gore i njen ukupni državotvorni karakter. To se ne radi verbalnim polemikama i vraćanjem otrovnih strelica nego sistematičnim i odgovornim jačanjem institucija i povjerenjem u sopstvenu državu - istakao je crnogorski premijer Duško Marković, koji je nazvao neprihvatljivom i sramnom izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore primio predsjednicu Vlade Rumunije
Zalažu se za - posebne ocjene do EU!
- Rumunija podržava EU integracije država Zapadnog Balkana i da je to jedan od prioriteta budućeg predsjedavanja Rumunije Savjetom EU. Zalažemo se za princip regate- zasebe ocjene svake zemlje kandidata - naglasila je predsjednica Vlade Rumunije Vasilika-Viorika Dančil poslije današnjeg razgovora sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem. 
 
2
Predsjednik Crne Gore poslije posjete Italiji
Italija razumije - važnost integracije!
       - Italija zaista veoma detaljno razumije važnost integracije našeg regiona. Možda za razliku od nekih drugih adresa u Evropi veoma vode računa o tom geopolitičkom aspektu i spremni su da takvo svoje zalaganje promovišu na svim mjestima u Evropi, u međunarodnoj zajednici na kojima se odlučuje i o politici proširenja time i evropskoj perspektivi našeg regiona. Ubijeđen sam da Italija to može i da Italija to želi. Mislim da je u tom smislu ovaj razgovor bio dragocjen i mislim da smo kroz taj razgovor uspjeli da dodatno zainteresujemo nosioce aktuelne državne politike u Italiji, da ih zainteresujemo da poklone veću pažnju našem regionu - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u izjavi poslije posjetee Italiji, na poziv predsjednika Matarele.
Izjavu crnogorskog predsjednika prenosimo integralno: 
 
2
Po Interpolovoj poternici, na Kosovu lišeni slobode Milošević Mario, Pavićević Đorđije, Vujačić Vukan i Mašanović Igor
Stvoreni uslovi - za izručenje!
Na bazi uspješne međunarodne saradnje crnogorske i kosovske policije, postupajući po Interpolovoj poternici raspisanoj od strane Crne Gore, u Republici Kosovo lišena slobode lica Milošević Mario, Pavićević Đorđije, Vujačić Vukan i Mašanović Igor. Ovim su stvoreni uslovi da Ministarstvo pravde zatraži od nadležnih organa Republike Kosovo izručenje navedenih lica Crnoj Gori - primilo je zvanično obavještenje Ministarstvo pravde. 
 
2
Predsjednik Crne Gore priredio radnu večeru za predsjednika Vlade Mađarske
Orban iskazao - bezrezervnu podršku!
    Predsjednika Vlade Mađarske Viktor Orban iskazao je bezrezervnu podršku Crnoj Gori u njenim naporima da istraje na reformskom putu i u skladu s napretkom zasnovanim na zaslugama postane prva naredna članica EU.
Na radnoj večeri, koju je za njega sinoć priredio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, istakao je da Crna Gora je članica NATO, u predvorju je u EU, ima stabilnu političku situaciju, stabilnu ekonomiju s modernim poimanjem daljeg ukupnog razvoja,koji se mora temeljiti na savremenim tehnologijama. 
 
2
Vlada Crne Gore reagovala na ocjenu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja
Njegovi stavovi govore - o njemu!
- Crna Gora je prepoznata daleko izvan svojih granica kao demokratska i građanska država koja s ponosom baštini vrijednosti jednakosti, tolerancije, suživota, vjerskog i etničkog sklada i dobrosusjedstva. Te vrijednosti, koje su izdržale izazove u teškim vremenima, ne mogu ničim biti dovedene u pitanje, a pogotovo ne paušalnim, zlonamjernim i neutemeljenim ocjenama.
Stoga, stavovi govore o onome ko ih je izrekao, a ne o onome na čiji su račun izrečen - reagovala je Vlada Crne Gore na ocjenu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja o navodnoj sličnosti današnje Crne Gore sa jednom fašističkom paradržavom. 
 
2
Prednik Vlade Crne Gore primio u oproštajnu posjetu ambasadorku SAD u Crnoj Gori Margaret En Ueharu
Vezuju nas - trajno prijateljstvo i partnerstvo!
    - SAD su uvijek bile uz Crnu Goru. Radili smo zajedno kao prijatelji i saveznici. Bili smo posvećeni prevladavanju izazova – i zato smo uspjeli. Vaša uloga u potvrđivanju našeg partnerstva značajna je i mi je nećemo zaboraviti - poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je danas u oproštajnu posjetu primio ambasadorku SAD u Crnoj Gori Margaret En Ueharu. 
 
2
Nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Predvidjeli nagradu - za hapšenje Đukanovića!
       - Osnovni cilj kriminalne organizacije bio sprječavanje ulaska Crne Gore u NATO. Sinđelić je znao da će Đukanović biti uhapšen, a to neće biti dobro. Zato treba pozvati sve srbe, a to je "Demokratski front", da masovno izađu na trg - istakao je specijalni tužilac Saša Čađenović na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. koje je danas nastavljeno preslušavanjem razgovora optuženih 15. oktobra.
Specijalni tužilac primjetio je da je bila prdviđena i nagrada osobi koja bi te noći uhapsila Đukanovića.
 
 
2
Vaterpolisti Crne Gore u četvrtfinalu EP u Barseloni igraju protiv Hrvatske
Najbolji ih - dodatno motivišu!
          - Četvrtfinale je najteža utakmica na prvenstvu. Sve staje u taj jedan meč, ali to smo znali i prije dolaska na šampionat da ćemo imati težak meč, Grci ili Hrvati. Došli su nam Hrvati, znamo dosto o njima, znaju oni o nama. Svjetski prvaci, dosta dobro su igrali na turniru, iako tokom ljeta nijesu bili na nivou. Znamo koje su im vrline, znamo koje su im mane, možemo da igramo sa njima - ukazuje Vladimir Gojković, selektor vaterpolo "A" reprezentacije Crne Gore, koja sjutra, u četvrtfinalu EP u Barseloni, igra protiv svjetskog prvaka, Hrvatske. 
 
1
Usvajanjem Deklaracije i preporuka završen 15. sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore
Pozvali svu opoziciju - brinu za medije!
Pozdravljanje povratka većeg dijela opozicije u Skupštinu Crne Gore, uključujućiuzajednički
Parlamentarni odbor za stabilizaciju i
pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP);
poziva ostatak opozicije da se vrati u Skupštinu Crne Gore, ozdravlja stalninapredak Crne Gore na putu ka članstvu u EU, zražava zabrinutost
zbogstanja medijskih sloboda i nedostatka kvalitetnog novinarstva; konstatscija nedostatk anapretka u ovoj oblasti...navedeni su u Deklaraciji i preporukama, čijim je urbjanjrm danas završen 15. sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore. Kopredsjedavali su predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i šef delegacije Evropskog parlamenta Peter Kurumbašev, a vođena je i rasprava o temama koje se tiču dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i ekonomskog razvoja.
Tekst Deklaracije i preporuka POSP prenosimo integralno:
 
 
1
Članovi kriminalne grupe pratili glavnog specijalnog tužioca
Katniću dpremali - likvidaciju!
       Članovi kriminalne grupe pratili su glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića kako bi na osnovu njegovog kretanja i navika izvršili likvidaciju, navodi se u proširenoj naredbi za sprovođenje istrage. 
 
1
Ministar kulture reagovao na najavu Mitropolije crnogorsko primorske
Parastos Draži - nedopustiv!
       - Najavljeni parastos, koji će Mitropolija crnogorsko primorska služiti nekadašnjem vođi četničkog pokreta, predstavlja nedopustiv čin - i sa istorijskog i sa kulturološkog aspekta. Zanimljivo i paradoksalno - sve se dešava u danima tokom kojih Crna Gora slavi najznačajniji datum iz svoje snažne i dugovječne antifašističke tradicije - reagovao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović povodom najavljenog parastosa nekadašnjem vodji četničkog pokreta Draži Mihailoviću.  
 
1
Povodom smrti Jaše Alfandarija, predsjednik Crne Gore uputio telegramu saučešća Jevrejskoj zajednici u Crnoj Gori
Takvi ljudi - potrebni u svakom vremenu!
      - Jaša Alfandari je poslednjih četvrt vijeka svog života posvetio Crnoj Gori, kao svjedok i saučesnik istorijskih promjena koje su se ovdje dogodile. Jedan od pokazatelja napretka naše zemlje jeste i Jevrejska zajednica koju je on u najvećoj mjeri osmislio i stvorio, koja je postala nezaobilazni faktor društvenog života multietničke i multikonfesionalne, građanske, evropske Crne Gore. Isto tako važna spona sa velikim jevrejskim narodom, i značajan subjekt u građenju prijateljskih odnosa i razvoju svestrane saradnje sa Državom Izrael. Ljudi kao što je bio Jaša Alfandari potrebni su svakom narodu, svakoj zemlji, i svakoj državi, u svakom vremenu. Molim vas da moja iskrena saosjećanja prenesete i njegovoj porodici - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u telegramu saučešća Jevrejskoj zajednici u Crnoj Gori povodom smrti predsjednika Zajednice, Jaše Alfandarija. 
 
1
Predsjednik Crne Gore na Akademiji povodom 13. jula - Dana državnosti
Očuvanjem tradicije - trasiramo moderan razvoj!
- Ponosni na istorijski podvig naše generacije na referendumu 2006, kojim smo kroz demokratsku bitku obnovili državu i doprinijeli očuvanju tradicionalnih crnogorskih vrijednosti – slobode, časti i nacionalnog dostojanstva, i prekretnički trasirali moderni razvoj evroatlantske države Crne Gore - danas slavimo 13. jul 1941. i 13. jul 1878, dostojni žrtava, pregnuća i ostvarenja naših predaka - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Akademiji povodom 13. jula - Dana državnosti i Dana ustanka crnogorskog naroda.
- Trinaesti jul 1941. je najveći datum burne slobodarske istorije Crne Gore. Uz njega ove godine jubilarno stoji još jedan slavni 13. jul, kada je prije 140 godina Crnoj Gori na Berlinskom kongresu potvrđeno međunarodno državno priznanje, utemeljeno 20 godina ranije slavnom bitkom na Grahovcu - ukazao je crnogorski predsjednik, čiji govor prenosimo integralno: 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|