Brze Cinjenice - Društvo

3
Suđenje za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 2016. biće nastavljeno sjutra
Tužilac odbija - prijedloge odbrane!
          Većinu onog što je na prethodnom pretresu odbrana predložila da se priloži i razmatra tokom glavnog pretresa na suđenju za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 2016. specijalni tužilac Saša Čađenović danas je odbacio kao suvišno, već predlagano " s namjerom da se sudski postupak odugovlači".
Poslije njegovog izjašnjenja, predsjednica sudskog vijeća Suzana Mugoša prekinula je današnji pretres, koji će biti nastavljen sjutra, do kada će se i sud izjasniti o prijedlozima odbrane. 
 
3
Kompanija Mtel na inicijativu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Kliničkog centra Crne Gore razvija projekat Tele-Medicine
Umjesto pacijenata - putuju nalazi!
    - Projekat će omogućiti da dijagnostički nalazi pacijenata iz ovih centara budu poslati u KCCG kao referentnu zdravstvenu ustanovu na tercijlanom nivou i da ljekari u bolnicama u ova tri grada odmah dobiju stručna mišljenja kako bi pacijenti bez dolaska u Podgoricu nastavili medicinski tretman. Pored lake dostupnosti projekat omogućava eksterne konsultacije sa centrima u okruženju i šire za kojima postoji razvijena saradnja poput Beograda, Zagreba, Ljubljane, Rijeke, Istanbula - kompanija Mtel na inicijativu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) razvija projekat koji u prvoj fazi uključuje povezivanje bolnica u Pljevljima, Beranama i Baru sa Kliničkim centrom Crne Gore najsavremenijim komunikacionim sredstvima.
Povodom početka ovog projekta koji se realizuje zahvaljujući donaciji M:tel, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković primio je izvršnog direktora Mtela Crna Gora Vladimira Lučića. 
 
2
Institut za javno zdravlje
Potvrđene male boginje!
- Prvi slučaj malih boginja, odnosno morbila, u Crnoj Gori zabilježen je danas. Riječ je o djevojčici staroj 14 mjeseci, koja je sa porodicom u Crnu Goru došla iz Beograda. Ona je, kako je saopšteno, u Crnu Goru stigla prije sedam dana i nije bila vakcinisana - ukazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša i apelovao na roditelje da dovode djecu na vakcinaciju. 
 
2
Obilježen početak projekta „Džudo za djecu“
Na tatamiju - nastavnici i učenici!
- Nema boljeg načina da kod djeteta stvorimo zdrave navike i da ono izgradi stabilan karakter zasnovan na fer-pleju, da kroz sport na najkvalitetniji način dijete nauči da se nosi sa pobjedom, ali i da sa ponosom prihvati poraz, svjesno da je on samo preduslov za nove pobjede - ukazao je ministar prosvjete Damir Šehović u JU OŠ „Štampar Makarije“ u kojoj je obilježen početak projekta „Džudo za djecu“ u okviru kojeg će za sedam škola biti organizovana jednogodišnja obuka profesora fizičkog vaspitanja i djece u džudou, ali i donirana džudo oprema vrijednosti oko 30. 000 eura. 
 
2
Lideri država Zapadnog Balkana na 18. Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu
Za evropsku perspektivu - ključna godina!
- Ova godina predstavlja jednu od ključnih godina za evropsku perspektivu Regiona i da je preduslov za napredak Zapadnog Balkana veći nivo međusobnog razumijevanja - saglasili su se lideri država Zapadnog Balkana saglasili su se na konferenciji održanoj u okviru 18. Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.  
 
2
U 23. akciji protiv organizovanih kriminalnih grupa policija pretresla lokacije u Kotoru i Herceg Novom
Pretresli i stan - vođe "kavačkog klana"!
          Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije, službenici Centra bezbjednosti Herceg Novi i Odjeljenja bezbjednosti Kotor su uz podršku Specijalne antiterorističke jedinice i Posebne jedinice policije, u okviru akcije „Boka“, a u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, postupajući po prethodno pribavljenim naredbama sudija za istragu osnovnih sudova u Kotoru i Herceg Novom, izvršili pretrese na devet lokacija koje koriste članovi organizovanih kriminalnih grupa, bezbjednosno interesantna lica i njima bliska lica.  
 
2
Uoči izbora za odbornike u skupštinama opština Berane i Ulcinj
MUP uspostavlja - Call centar!
Uoči izbora za odbornike u skupštinama opština Berane i Ulcinj, koji će se održati 04. februara 2018. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova oformilo je Call-centar sa jedinstvenim brojem 19820. Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa.
Jedinstveni broj 19820 besplatan je i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori.
Call-centar MUP-a radiće svakog dana počev od 29. januara tekuće godine u terminu od 7 do 19 časova, a u nedjelju, 4. februara, od 7 do 20  
 
2
Dodatno saopštenje Službe za odnose sa javnošću predsjednika Crne Gore
Dio opozicije - pritiska preko medija!
          - Ako se unutar lokalnih parlamenata želi istovremeno održavanje predsjedničkih i lokalnih izbora treba, od strane odbornika tih skupština, skratiti mandat skupštinama što bi obavezivalo predsjednika na zakazivanje prijevremenih izbora - naglašeno je u saopštenju kabineta predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, uz isticanje da "dio opozicionih partija preko medija vrši pritisak na predsjednika Crne Gore da zakaže lokalne izbore za Glavni grad i 11 opština istovremeno sa predsjedničkim".
Dodatno saopštenje Službe za odnose sa javnošću predsjednika Crne Gore prenosimo integralno: 
 
2
Predsjednik Predsjednik Vlade Crne Gore na redovnom sastanku ambasadora EU na redovnom sastanku ambasadora EU
Najvažnija tema - evropska agenda!
- Nakon ulaska u NATO evropska agenda najvažnija je tema Vlade Crne Gore - poručio je crnogorski premijer Duško Marković na redovnom sastanku ambasadora EU, iskazavši punu posvećenost Crne Gore nastavku reformi i našu spremnost na ispunjenje svih obaveza iz integracionog procesa. 
 
2
Iz kabineta predsjednika Crne Gore o predsjedničkim i lokalnim izborima
Istog dana - zakonski nemoguće!
- Niti jedna opoziciona stranka, partija ili koalicija ili bilo ko u Crnoj Gori, nije se obratio pismenim prijedlogom predsjedniku Crne Gore za zakazivanje lokalnih izbora u istom danu kada su zakazani i izbori za predsjednika Crne Gore. Za pretpostaviti je, da su provjerili, da je to zakonski nemoguće - saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.  
 
2
Povodom Dana novinara, ministar kulture uputio čestitku medijskoj zajednici
Jačanjem samoregulacije - mediji štite svoja prava!
       - Jačajući principe samoregulacije, što je iznad svega interes objektivnog i profesionalnog novinarstva, mediji će na najbolji način pružiti doprinos i zaštiti svojih prava i dostizanju evropskih standarda - navodi se u čestitki ministra kulture Aleksandra Bogdanovića koju je povodom Dana novinara uputio predstavnicima medijske zajednice. 
 
2
Elektronska peticija za ukidanje svih nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve (SPC) nad crnogorskim manastirima i crkvama i vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori
Za sedmicu - dvije hiljade potpisa!
- Za nepunu nedjelju dana, e-Peticiju je potpisalo već preko dvije hiljade ljudi, od juče, od kada se organizuje u crnogorskim gradovima potpisivanje uz ličnu kartu, još nekoliko stotina - saopštila je Crnogorska pravoslavna crkva o potpisivanju elektronske peticije za ukidanje svih nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve (SPC) nad crnogorskim manastirima i crkvama i vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori. 
 
1
Vanredna konferencija za medije povodom smrti djevojčice J.B.
Obdukcija demantovala - politikante!
          - Obdukcioni nalaz je pokazao da nedavno preminula djevojčica J.B. nije imala dijabetes, niti je bila neuhranjena. Vlada zaključila da ne postoji ni subjektivna ni objektivna odgovornost ministra i resornog ministarstva, istragom su utvrđeni određeni administrativni propusti, bez uticaja na ishod slučaja, koji je ispolitizovan - saopštila je Vlada Crne Gore. 
 
1
U novoj akciji protiv organizovanog kriminala policija pretresala objekte u Podgorici, Baru, Ulcinju i Tivtu
Oduzeli oružje - municiju, vozila!
          Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije i službenici Centra bezbjednosti Podgorica, Centra bezbjednosti Bar i Odjeljenja bezbjednosti Tivat i Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj su danas, uz podršku Posebne jedinice policije, a u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i postupajući shodno naredbama nadležnih sudija za istragu, sproveli dvadesetdrugu akciju, u nastavku aktivnosti koje se preduzimaju u cilju borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa. Pretresi su u Podgorici, Baru, Ulcinju i Tivtu izvršeni na ukupno šesnaest lokacija. Pronađeni su i oduzeti oružje, municija, vozila visoke klase, sredstva komunikacije, novac, dokumentacija i drugi predmeti. Jedno lice je lišeno slobode, protiv jednog lica slijedi krivična prijava, dok je protiv takođe jednog lica podnijeta prekršajna prijava. Konsultacije sa nadležnim tužiocima u vezi sa ostalim licima koja su privedena i čije su stanovi i kuće pretresani su u toku.  
 
1
Donacija UAE od 400 000 eura Institutu za bolesti djece
Najmlađim pacijentima - savremena magnetna!
- Mi smo mnogo srećni što smo to uradili specijalno za djecu i za Crnu Goru. Taj aparat, kao što znate, biće jedan od najsavremenijih. Više naša djeca iz Crne Gore ne treba nigdje da idu. Doći će i Slovenci i ostali ovdje da se snimaju - ukazao je dr Nikolas Alis iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je sa direktoricom Kliničkog centra Crne Gore danas potpisao Ugovor o donaciji 400.000 eura namijenjenih za kupovinu magnetne rezonance od 1.5T za potrebe Instituta za bolesti djece. 
 
1
Ugovor o zajmu između Vlade Crne Gore i Svjetske banke
Za reformisanje uprave - 14 miliona!
       - Uspostavljanje efikasnog sistema naplate prihoda, presudno je za osiguranje makroekonomske stabilnosti i finansiranja osnovnih potreba građana i privrede, ali i presudno za unapređenje poslovnog ambijenta i konkurentnosti privatnog sektora - istakao je direktor Svjetske banke za našu zemlju Emanuel Salinas koji je danas sa ministrom finansija Darkom Radunovićem potpisao Ugovor o zajmu između Vlade Crne Gore i ove institucije za projekat ,,Reforma poreske administracije“, u iznosu od 14 miliona eura. 
 
1
Predsjednik Skupštine Crne Gore
Predsjednički izbori - 15. aprila!
    - Vjerujem da će izbori biti održani u pozitivnoj i demokratskoj atmosferi i da ćemo svi zajedno još jednom pokazati zašto je Crna Gora lider u svom okruženju. Pozivam sve punoljetne građanke i građane da izađu na izbore i izaberu najboljeg kandidata – istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, koji je danas raspisao izbore za predsjednika Crne Gore za nedjelju, 15. april.
O raspisivanju izbora predsjednik Brajović je obavijestio i predsjednika Filipa Vujanovića, a to će učiniti i relevantnim međunarodnim institucijama.    
 
1
Istraživanje javnog mnjenja o Evropskoj uniji
Jak trend - za ulazak!
- Uvijek smo imali stabilan trend od oko 75 odsto onih koji bi na referendumu glasali za članstvo u EU. Danas imamo porast i čak 80,9% stanovništva bi na tom referendumu glasalo za ulazak u EU. Ovo govori da imamo jak trend i da oni koji su zainteresovani za ulazak Crne Gore u EU to i pokazuju podrškom - istakao je ministar ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović o rezultatima istraživanja javnog mnjenja i dodao: 
 
1
U borbi protiv organizovanog kriminala pretresi policije u Podgorici, Danilovgradu i Kolašinu
Troje lišeno slobode - oduzeto oružje!
          Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Podgorica i Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad i Kolašin su u akcijama koje su juče i danas sproveli u sadejstvu sa službenicima Sektora kriminalističke policije i službenicima Posebne jedinice policije Podgorica, a u nastavku aktivnosti koje se preduzimaju u cilju borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa, u koodrinaciji sa Osnovnim državnim tužilaštvom, izvršili pretrese na deset lokacija na području Danilovgrada i Kolašina. 
 
1
Peticija za ukidanje svih nezakonitih upisa SPC nad crnogorskim manastirima i crkvama i vraćanje u vlasništvo Državi Crnoj Gori
Kreće potpisivanje - po gradovima!
       - Spontani odziv građana doživljavamo kao “crvenu lampicu” državnim organima da se napokon pokrene procedura za usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti i rješi ovo sudbonosno crkveno pitanje za Crnu Goru, po medjunarodnim standardima a u duhu naše vjekovne duhovne tradicije…- saopštila je PR sluzba Crnogorske pravoslavne crkve, koja najavljuje da "zbog velikog interesovanja građana za potpisivanje Peticije za ukidanje svih nezakonitih upisa SPC nad crnogorskim manastirima i crkvama i vraćanje u vlasništvo Državi Crnoj Gori" kreće potpisivanje po gradovima. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|