Brze Cinjenice - Društvo

2
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Mandić udaljen - Knežević traži izuzeća!
    - Zadnje što mogu da prihvatim je to da se simulira pred crnogorskom javnošću da su ispoštovana moja prava. Znnate i moj i stav kolege Kneževića da je ovo politički montiran proces i bilo bi dobro da crnogorskoj javnosti odgovorite po čijem ste me naređenju pozvali. Vi ste sastavni dio hobotnice, čiji je dio i specaijalni državni tužilac. Nemam namjeru da ovom sitno policijskom doušniku postavljam bilo kakva pitanja - rekao je Andrija Mandić, optuženi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016., nakon čega je udaljen iz sudnice do kraja dokaznog postupka.
Iako je i optuženi Milan Knežević pozvan da postavlja pitanja svjedoku Mirku Velimiroviću, on je procesno tražio da sudsko vijeće odbaci optužnicu, što nije učinjeno, a zatim je tražio izuzeće sudskog vijeće i predsjednika Višeg suda. O tome će se izjasniti Apelacioni sud, a pretres će biti nastavljen 28.  
 
2
Predstavljena istraživanja „Sprečavanje dječjih brakova u Crnoj Gori: Izazovi, naučene lekcije i teorija promjene“
Profesionalno protiv -dječjih brakova!
   - Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije odgovorno i profesionalno pristupaju borbi protiv prisilnih dječjih brakova - poručio je državni sekretar Dragan Pejanović na današnjoj konferenciji povodom predstavljanja istraživanja „Sprečavanje dječjih brakova u Crnoj Gori: Izazovi, naučene lekcije i teorija promjene“. 
 
2
Sa press konferencije povodom aktiviranja eksplozivne naprave u dvorištu Ambasade SAD u Podgorici
Poznat počinilac - nepoznat motiv!
- Efikasnom akcijom službenika prave policije, u saradnji da državnom tužiteljkom, uutvrđeno je da je u dvorište ambasade SAD bačena bomba M-75, a zatim na nekih tridesetak metara od ambasade izvršila samoubistvo tako što je aktivirala bombu. Radi se o D.J. iz Podgorice, rođenom 1976. u Kraljevu, kooji nije registrovan kao izvršilac krivičnih djela. Identifikacija je izvršena DNK analizom i prepoznavanjem od bliskog srodnika. Pronađeni su materijalni tragovi, koji će biti vještačeni i znaćemo o kojem sredstvu se radi - saopšteno je na press konferencija povodom aktiviranja eksplozivne naprave u dvorištu Ambasade SAD u Podgorici na kojoj su govorili državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici i portparol ovog Tužilaštva Lepa Medenica, pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković i pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekta Dragan Blagojević.
Zajedno sa agentima FBI preduzimaju se mjere na provjeri društvenih mreža koje je koristio. Službenici Uprave policije preduzimaju mjere da uttvrde da li je imao saučesnika i koji su motivi.  
 
2
Vlada Crne Gore donijela Uredbu o izmjenama dopuni Uredbe o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave
Prihvaćena ostavka - Andrije Pejovića!
- U cilju daljeg unapređenja javne uprave, Vlada je donijela Uredbu o izmjenama dopuni Uredbe o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave. Izmjene se odnose na usklađivanje sa novim Zakonom o upravnom postupku i sa propisima o elektronskoj upravi, elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu. Pored toga, propisana je jedinstvena forma akta koji organi državne uprave koriste u službenoj prepisci - saopšteno je sa današnje sjednice na kojoj je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković prihvatio ostavku ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića.  
 
2
Predsjednik Crne Gore izrazio žaljenje, a Vlada Crne Gore najoštrije osudila incident kod ambasade SAD
Bezbjednost ambasade - nije narušena!
       Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izražava žaljenje zbog incidenta u blizini američke ambasade u Podgorici izazvanog od lica koje je neposredno nakon toga izvršilo samoubistvo. Predsjednik je uvjerenja da će se utvrditi sve okolnosti ovog incidenta i da će Crna Gora uz punu posvećenost i nadalje afirmisati bezbjednost diplomatsko konzularnih predstavništava i njihovog osoblja.  
 
2
Otpravnica ambasade USA primila crnogorskog ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije
Zahvalila za -profesionalnu podršku!
    - Zahvalni smo našem partneru i savezniku, Vladi Crne Gore, na bliskoj saradnji i zahvaljujemo policiji Crne Gore za profesionalnu podršku u istrazi današnjeg incidenta - istakla je otpravnica poslova Džudi Kuo, koja je jutros primila crnogorskog ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića u Ambasadi u Podgorici. 
 
2
Lider "PzP" nije privođen, ali biće prekršajno kažnjen zbog prekoračenja brzine
Medojevića ne zaustavlja - ni policija!
       - Netačno je da je političar Nebojša Medojević priveden. Njemu je rečeno da dođe u CB Nikšić zbog prekršaja koji je prethodno počinio u saobraćaju. Prekršaj odnosno prekoračenje brzine nije bio navodni već se dogodio i zabilježen je video radarom.o čemu postoji i video dokaz. Medojević, koji je upravljao vozilom kojim se kretao 109 km/h, se nakon toga nije zaustavio na policijski znak već je nastavio kretanje vozilom i kasnije je zaustavljen od strane druge policijske patrole - saopštila je Uprava policije Crne Gore, demantujući izjavu člana "PzP" Nikole Bajčetića da je njegov partijski šef Nebojša Medojević priveden u CB Nikšić.  
 
2
Pola sata poslije ponoći ubačena eksplozivna naprava ispred ambasade SAD
Počinilac izvršio - samoubistvo!
          - Pola sata poslije ponoći ispred objekta Ambasade SAD jedna osoba izvršila je samoubistvo eksplozivnom napravom. Neposredno prije samoubistva osoba je sa raskrsnice kod Sportskog centra ubacila u krug Ambasade SAD jednu eksplozivnu napravu - saopštila je Vlada Crne Gore.
   Ambasada je na svom sajtu izdala je upozorenje građanima SAD da izbjegavaju područje zgrade ambasade, velike skupove, da prate lokalne medije i uputstva vlasti. Sve usluge vezane za izdavanje viza danas su otkazane.  
 
2
„Istraživačko novinarstvo i etički kodeks – prepreke, izazovi i kako dostići profesionalne standarde“
Podrška za - jedinstvenu samoregulaciju!
          - U mjeri u kojoj mediji sami budu težili jedinstvenoj samoregulaciji, imaće punu podršku Vlade, koja neće žaliti ni resurse, ni truda da učini ekonomski održivim koncept medijske samoregulacije, naravno ne miješajući se u nezavisnost samoregulacije - istakao je Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade Crne Gore, na konferenciji „Istraživačko novinarstvo i etički kodeks – prepreke, izazovi i kako dostići profesionalne standarde“, koju organizuje Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore i Balkanska mreža istraživačkog novinarstva, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.  
 
2
Konstitutivna sjednica Operativnog tima za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama
Akcenat na - povratnike!
       - Na ovaj način ćemo doprinijeti boljoj primjeni Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i efikasnijoj zaštiti žrtve. Akcenat ćemo staviti na slučajeve nasilja u porodici koji su kompleksniji po svojoj strukturi, kao i na predmetima u kojima su počinioci nasilja bili povratnic - ukazao je na konstitutivna sjednica Operativnog tima za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, na čiju je inicjativu tim i formiran.  
 
2
Sastanak ministara zdravlja Jugoistočne Evrope sa tematskim fokusom na imunizaciju u Podgorici
Efikasniju imunizaciju - dugujemo djeci!
    - Vjerujem da će ove ministarske konsultacije doprinijeti jačanju ukupne stručne, društvene i političke podrške stavu Svjetske zdravstvene organizacije da vakcinacija spašava živote, jer zdravlje i životi ljudi, a pogotovo djece, apsolutni su prioriteti svih nas. Posebno nas raduje što smo se okupili u Crnoj Gori, spremni da djelujemo i prevaziđemo izazove, da naše programe imunizacije učinimo efikasnim - jer to dugujemo našoj djeci i našim građanima - naglasio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, otvarajući danas sastanak ministara zdravlja Jugoistočne Evrope sa tematskim fokusom na imunizaciju, koji je Regionalna kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u saradnji sa Vladom Crne Gore organizovala u Podgorici. 
 
2
Poslije objavljivanja snimka intervencije policije
Identitet službenika - daće tužiocu!
       - Službenici Centra bezbjednosti Podgorica provjerama su došli do identiteta službenika Interventne jedinice CB Podgorica koji su prikazani na snimku. Podaci o identitetu ovih policijskih službenika će biti dostavljeni nadležnim tužiocu u najkraćem roku, radi daljeg postupanja - saopštila je Uprava policije Crne Gore povodom mjera koje su - poslije objavljivanja snika intervencije policije - naložili ministar unutrašnjih poslova i direktor Uorave policije kako bi se ovaj događaj u potpunosti rasvijetlio i kako bi se adekvatno procesuirao pred nadležnim organima. 
 
2
Viši sud u Podgorici
Medojeviću potvrđena optužnica!
    - Rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici potvrđena je optužnica Specijalnog državnog tužilaštva kojom se okrivljenom M. N. stavlja na teret izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 1 u vezi st. 6 KZ CG - saopštila je savjetnica za odnose sa javnošću u Višem sudu Aida Muzurović.
Protiv ovog rješenja žalba nije dozvoljena. 
 
2
Uprava policije Crne Gore povodom snimka „Sramno: Batinaši u policijskim uniformama brutalno prebili djecu“
Odgovorno ispituju - sve okolnosti!
       - Službenici Centra bezbjednosti Podgorica, nakon što su se upoznali sa sadržinom snimka, već preduzimaju sve mjere i radnje u cilju okolnosti koje se odnose na snimak. Policija će se prema sadržini ovog snimka odnijeti odgovorno i ispitati sve okolnosti događaja i shodno tome preduzeti aktivnosti iz svoje nadležnosti koje se odnose i na utvrđivanje eventualne odgovornosti policijskih službenika - saopštila je Uprava policije Crne Gore povodom snimka koji je objavljen na portalu IN4S.net, u sklopu teksta pod nazivom „Sramno: Batinaši u policijskim uniformama brutalno prebili djecu“. 
 
1
Vlada Crne Gore o odluci Agencije za sprječavanje korupcije
Očekuju reakciju - ministra!
    - U vezi sa Odlukom Agencije za sprječavanje korupcije br. UPI-02-01-10/17 od 16. februara 2018. godine, koja je objavljena danas, a kojom je utvrđeno da je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović prekršio Zakon o sprječavanju korupcije, obavještavamo javnost da ta Odluka podrazumijeva najprije reakciju ministra Pejovića, a nakon upoznavanja sa Odlukom – i reakciju Vlade i predsjednika Vlade - saopštila je Vlada Crne Gore, napominjući da ona i njen premijer podržavaju rad i djelovanje Agencije za sprječavanje korupcije, i poštuju njene odluke, prepoznajući ne samo sistemsku ulogu, već i širi značaj Agencije u kontekstu obaveza Crne Gore. 
 
1
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin o planiranim izmjenama zakona o RTCG
Obezbijediće garancije - pune nezavisnosti!
    - Želimo snažan i kredibilan javni servis, kojem se vjeruje i koji će profesionalno i objektivno izvještavati o pitanjima od javnog interesa. Takav javni servis, koji je ključna koheziona snaga društva, a ne poligon za bilo čije političke, poslovne ili druge interesne uticaje, nasušna je potreba Crne Gore - upoznao Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade Crne Gore, predstavnike nacionalnog javnog servisa i nacionalnog medijskog regulatora, predsjednika Savjeta RTCG Vladimira Pavićevića, generalnu direktoricu RTCG Andrijana Kadiju, predsjednika Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM) Ranka Vujovića i direktora AEM Abaza Džafića, sa osnovnim intencijama Vlade prilikom predlaganja izmjene Zakona o RTCG, aktivnosti koja je Programom rada Vlade planirana za četvrti kvartal 2018.  
 
1
Predsjednici Crne Gore i Kosova potpisali zajedničku izjavu
Apeluju na - ratifikaciju!
Zajedničku izjavu kojom su pozvali Skupštinu Kosova da izvrši ratifikaciju Sporazuma o državnoj granici Crne Gore i Kosova potpisanog u Beču 26. avgusta 2015. danas u vili "Gorica" potpisali su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i Kosova Hašim Tači.
Zajednički poziv upućen je polazeći od međusobnog povjerenja, dobre volje i potrebe daljeg unapređenja odnosa a poštujući suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost obije države, uz ispunjavanje obaveze iz Povelje UN i poštovanja Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan.  
 
1
Otvoren objekat mjesne ambulante Doma zdravlja Podgorica u selu Beri
Selu dostupnija - zdravstvena zaštita!
    - Otvaranjem zdravstvene ambulante u Berima stvaraju se uslovi za širenje i unapređenje primarne zdravstvene zaštite na ovom području i to kroz povećanje učestalosti prisustva tima izabranog doktora, kao i uvođenje novih usluga potrebnih domaćinstvima koji stalno žive na ovom području. Zdravstvena zaštita na seoskom području imperativ je Ministarstva zdravlja, tako da ćemo i ubuduće, primjereno mogućnostima, unapređivati zdravstvenu zaštitu stanovnika ruralnih područja, čime Vlada Crne Gore šalje jasnu poruku građanima Crne Gore, koji žive i privređuju na seoskom području, da će se odgovorno i predano raditi na stvaranju uslova za unapređenje kvaliteta njihovog života, na svakom dijelu teritorije naše države - poručio je ministar zdravlja Kenan Hrapović, koji je sapotpredsjednikom Vlade Crne Gore Milutinom Simovićem danas u Berima otvorio ambulantu. 
 
1
Glasovima vladajuće koalicije u Skupštini Crne Gore usvojeno više predloženih zakona
Jovetić u - Savjetu RTCG!
          Drugog dana sjednice Drugog vanrednog zasijedanja u 2018. poslanici u Skupštini Crne Gore - sa 38 glasova za, dva uzdržana i jednim protiv, bez opozicionih kolega - usvojili su Prijedlog liste za imenovanje jednog člana Savjeta RTCG po ovlašćenom predlagaču i izabrali profesora sa Univerziteta Donja Gorica Ivana Jovetića za člana Savjeta RTCG.
 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore završio zvaničnu posjetu Republici Kosovo
Ocijenili da - imaju jasne vizije!
- Uz ocjenu da i Crna Gora i Republika Kosovo imaju jasne vizije svoje budućnosti u evropskim integracijama, ponovljenu poršku Crne Gore evropskoj i evroatlantskoj perspektivi Kosova, kao i potvrđivanjem odličnih političkih odnosa dviju susjednih i prijateljskih država sa predsjednicima Kosova Hašimom Tačijem i Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković okončao je danas posjetu Republici Kosovo. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|