Brze Cinjenice - Društvo

0
Povodom 7. aprila - Svjetskog dana zdravlja
Struka o - depresiji!
       - Budući da je ovogodišnji Svjetski dan zdravlja posvećen problemu depresije, cilj sastanka je da se ukaže na ulogu primarne zdravstvene zaštite u ranoj detekciji i liječenju kroz primjenu multidisciplinarnog pristupa i obezbjeđivanje efikasnije saradnje unutar sekotra zdravstva, kao važne pretpostavke kontinuiranog zbrinjavanja oboljelih - saopštilo je Ministarstvo zdravlja koje sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori organizuje stručni skup na kojem će o tim problemima govoriti Generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja dr Alma Hajdarpašić Drešević i šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.
   U hotelu Centre Ville ( Capital Plazza) skup počinje u 10.
 
 
0
Akcioni dan srednjoškolaca
"Rukave zavrnulo" - 200 učenika!
       Skoro 200 srednjoškolaca sa teritorije Glavnog grada dobilo je priliku da se upozna sa poslovima od interesovanja kod raznih poslodavaca u privatnom i javnom sektoru na današnjem Akcionom danu srednjoškolaca koji organizuje Unija srednjoškolaca Crne Gore, a Ministarstvo prosvjete podržava ga upravo zbog kampanje Stručno obrazovanje moj izbor za budućnost, kojm se želi poručiti da djeca koja upišu srednje stručne škole, posebno deficitarna zanimanja, imaju velike mogućnosti za lični razvoj i brzo povezivanje sa nekim od poslodavaca na tržištu rada. 
 
0
Na graničnom prelazu Božaj
Uhapšen direktor - "Novog duvanskog"!
       - Službenici Uprave policije MUP – Granične policije danas su na graničnom prelazu Božaj, prilikom ulaska u Crnu Goru lišili slobode I.B. direktora firme ,,Novi duvanski kombinat” AD Podgorica.
On je lišen slobode po lokalnoj poternici koja je za njim raspisana zbog osnovane sumnje da je na našoj teritoriji počinio krivično djelo krijumčarenje - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
0
U Ministarstvu odbrane obilježen datum potpisivanja Sjevernoatlantskog sporazuma
Svečano podignuta - zastava NATO!
   - Obilježavanje 4. aprila, dana kada je osnovan NATO, postaće tradicija, kao što je to obilježavanje Dana Vojske Crne Gore. Riječ je o datumu koji će postati dio istorije budućnosti Crne Gore, jer svjedoči o tome da je naša zemlja po prvi put mislila o sebi, o svojoj budućnosti i bezbjednosti svojih građana - u kazao je ministar odbrane, mr Predrag Bošković na svečanosti kojom je u Ministarstvu odbrane obilježen datum kada su 1949. godine, ministri spoljnih poslova SAD i 11 zapadnoevropskih država u Vašingtonu potpisali Sjevernoatlantski sporazum o formiranju NATO pakta.  
 
0
Crna Gora prvi put aplicira za punopravno članstvo na CMS eksperimentu
Umrežavanje naših - sa vodećim naučnicima?!
       - U slučaju da odluka bude pozitivna, Crna Gora bi se prvi put upisala na CERN naučnu mapu. Umrežavanje naših istraživača sa vodećim naučnicima iz svoje oblasti, i njihovo uključivanje u najsavremenije tehnološke projekte ima višestruk značaj. Najmlađi istraživači, koji pohađaju master ili doktorske studije, takođe će biti dio ovih projekata, a svoja istraživanja će moći da obavljaju direktno iz crnogorskih institucija, zbog dostupnosti podataka - saopštilo je Ministarstvo nauke poslije jednoglasne odluke Upravni odbor CMS da u petak Crna Gora bude predstavljena na CMS odboru u cilju pridruživanja u punopravno članstvo. Crna Gora prvi put aplicira za punopravno članstvo na CMS eksperimentu, jednom od najvećih LHC eksperimenata u CERN, u kojem učestvuje preko 3.000 naučnika, inženjera i studenata iz 200 istraživačkih institucija širom svijeta. Shodno pravilima CMS kolaboracije, glasanje će biti obavljeno na sljedećem Kolaborativnom odboru, a koji će se održati 23. juna.  
 
0
Protestno pismo 63 organizacije predsjedniku Vlade Crne Gore povodom usvajanja Prijedloga zakona o igrama na sreću i zakona o NVO
Umjesto da pomaže - vlada odmaže!
   - Ovaj postupak Vlade doživljavamo kao namjerno, i planirano sistemsko narušavanje položaja osoba s invaliditetom koje dodatno dovodi do njihove potpune ekonomske zavisnosti od socijalnih davanja i (podrške) sistema.
Vlada umjesto da rešava i unapređuje položaj osoba s invaliditetom i dalje nastavlja nenamjensko trošenje sredstava iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom koje je do sada dostiglo i oko 50 miliona eura, dok predsjednik Vlade Duško Marković direktno, suprotno obećanju na konsultacijama s NVO sektorom održanim u organizaciji i na inicijativu CRNVO, dodatno podstiče usvajanje politika koje će narušiti položaj osoba s invaliditetom - naglašeno je u otvorenom protestnom pismu 63 organizacije predsjedniku Vlade Crne Gore povodom usvajanja Prijedloga zakona o igrama na sreću i zakona o NVO:
 
 
0
Predsjednik Crne Gore o predsjedničkim izborima u Srbiji
Za stabilnost i razvoj -prepoznat Vučić!
       - Želim i ovom prilikom da iskažem poštovanje premijeru Aleksandru Vučiću za sve ono što čini za dobrosusjedske odnose Crne Gore i Srbije. Za njegovu posvećenost stabiilnosti i partnerstvu i razvoju regiona. Siguran sam da se prepoznalo u Srbiji njegova posvećenost ekonomskom razvoju i postizanju boljeg životnog standarda u Srbiji i uvjeren sam da će kroz to što se prepoznalo on uspjeti na ovim izborima da bude i predsjednik Republike Srbije. Smatram da ničim naše članstvo u NATO ne može da utiče na naše odnose. To je stvar naših spoljnih politika. I mislim da se spoljne politike moraju uvažavati i u smislu poštovanja suvereniteta i ravnopravnosti svake države - odgovorio je novinarima predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na pitanje "šta očekujete od izbora u Srbiji i da li članstvo Crne Gore u NATO može ugroziti odnose sa Srbijom?. 
 
3
B.Š (33) iz Podgorice i P.M. (45) iz Kolašina procesuirani krivičnim prijavama zbog osnovane sumnje da su navodili na ovjeravanje neistinitog sadržaja
Izmislili sudar - stigao ih "udar"!
- Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su u sadejstvu sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Mojkovac, u okviru policijske akcije „Udar “, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeli krivičnu prijavu protiv B.Š (33) iz Podgorice i P.M. (45) iz Kolašina , zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
2
Predsjednik Skupštine Crne Gore povodom usvajanja Rezolucije o Protokolu o pristupanju NATO
Kod nas - pečat na obnovljenu nezavisnost!
       - Ratifikacijom Protokola o pristupanju naše zemlje NATO u Skupštini Crne Gore biće stavljen pečat na obnovljenu nezavisnost naše zemlje. Vjerujem da će to predstavljati okupljanje oko vrijednosti koje jačaju crnogorsku državnost - zaključio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović izjavu povodom usvajanja Rezolucije o Protokolu o pristupanju Crne Gore NATO u američkom Senatu.  
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković o podršci SAD na putu ka NATO
Dilema nije - ni postojala!
- Nijesmo imali dileme oko toga hoće li naš strateški partner i saveznik podržati pridruživanje Crne Gore Alijansi. Te dileme su vještački stvarane, iz dobro poznatih razloga, a kao što znate – mi nijednog trenutka nijesmo ispoljavali ni najmanju nervozu oko tog pitanja. Sve navedeno govori u prilog ocjeni da će cjelokupna procedura ratifikacije biti okončana do sastanka šefova država i vlada Alijanse u Briselu - istakao je na "Premijerskom satu" predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković o podršci Sjedinjenih Američkih Država kao strateškog partnera i saveznika na putu ka NATO. 
 
2
Saopštenje za javnost Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića povom ratifikacije Pristupnog Protikola za članstvo u NATO Crne Gore u Senatu SAD
Iskazano priznanje - za uspješnost integracija!
            - Ovom ratifikacijom uz impresivnu podršku senatora SAD potvrdjena opredijeljenost državne politike ove najveće i najznačajnije članice NATO za politiku proširenja ove alijanse, što je njena važna vrijednost. Nadalje, uz potvrdjeno partnerstvo SAD sa Crnom Gorom, iskazano je priznanje uspješnosti integracione državne politike Crne Gore, koja ima posebnu važnost za ukupni razvoj Crne Gore, njenu bezbjednost ali i doprinos stabilnosti regiona - višestruko zadovoljstvo povodom odluke o ratifikaciji Pristupnog Protikola za članstvo u NATO Crne Gore u Senatu SAD izrazio je u saopštenje za javnost predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.  
 
2
NCB Interpol Podgorica potraživao M.O. (43) iz Turske zbog krijumčarenja droge
Traženi uhvaćen - u Visbadenu!
             Službenici Uprave policije MUP – NCB Interpol Podgorica su obaviješteni od IP Visbaden da je lišen slobode M.O. (43) iz Turske, za kojim je NCB Interpol Podgorica raspisao međunarodnu potjernicu, radi obezbjeđivanja njegovog prisustva u toku vođenja krivičnog postupka zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.  
 
2
Uprave policija i carina realizovale akciju ,,Šah”
Zaplijenili cigare - vrijedne 3,9 miliona!
             Službenici Uprave policije MUP – Specijalnog policijskog odjeljenja su, 23.marta, u koordinaciji i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a u sadejstvu sa službenicima Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminaliteta, a zajedno sa službenicima Uprave carina, realizovali akciju pod nazivom ,,Šah” prilikom koje je zaplijenjeno 3.938.000 paklica cigareta, bez akciznih markica, u vrijednosti od oko 3,9 miliona eura. 
 
1
Građani, predvođeni Markom Milačićem, u u znak podrške majkama koje protestuju ispred Skupštine Crne Gore, blokirali Blažov most
Najavil blokadu - Crne Gore!
       - Prva poruka je poruka velike podrške majkama, druga je poruka upozorenja režimu da ćemo ove blokade nastaviti dok ne blokiramo čitavu Crnu Goru i treća je poruka građanima, svima nama da dođemo, da krenemo u sistematski otpor, da se bunimo jer građanska neposlušnost je ono jedino što je ostalo svima nama u neslobodnim društvima - naglasio je Marko Milačić iz Pokreta za neutralnost Crne Gore", u ime gradjana koji su - u znak podrške majkama koje protestuju ispred Skupštine Crne Gore - večeras jednočasovnim kulturno-umjetničkim programom blokirali Blažov most. 
 
1
Majke koje štrajkuju glađu odgovorilee na otvoreno pismo predsjednika Crne Gore
Neka brine - o Ustavu i zakonima!
       - Krenule smo sa ciljem da odbranimo zakonom stečeno pravo. Poručujemo Vujanoviću da ne brine kako ćemo mi izaći iz štrajka glađu, o Ustavu i zakonima ove zemlje i o onom mjestu na papiru gdje je stavio potpis i potkrijepio naš zakon . Ostaćemo u štrajku glađu dok mi smatramo da je to shodno - u ime majki troje djece, korisnica doživotnih naknada odgovorila je Maja Jovović na otvoreno pismo predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića kojim je apelovao da majke prekinu proteste i da zaštitu svog prava traže kroz institucije sistema. 
 
1
Otvoreno pismo predsjednika Crne Gore majkama, korisnicama naknada za troje djece koje su radikalizovale proteste
Zaštitite svoje pravo - kroz institucije!
          - Želim da uputim poziv Vladi da ubrza cjelovito rješenje koje će obuhvatiti i majke sa troje i više djece. Naravno uz učešće njihovih predstavnica ili eksperata koje će odrediti.
Takođe upućujem poziv Ustavnom sudu Crne Gore da u što kraćem roku ocijeni ustavnost oba zakona koji se odnose na naknade za majke sa troje i više djece - naglašava predsjednik Crne Gore Flip Vujanović u otvorenom pismu majkama, korisnicama naknada za troje djece koje su radikalizovale proteste i poziva ih da prekinu štrajk i kroz institucije sistema zaštite svoje pravo. 
 
1
Predsjednik Skupštine Crne Gore apelovao da korisnice naknada za majke sa troje i više djece prekinu protest
Rješenja tražiti - tamo gdje treba!
   - Ne bih želio da posljedice ovakvog protesta budu da se jedan broj majki ozbiljnije razboli, i zato bih sugerisao da se što prije prekine sa ovim protestom, a da se o rješenjima razgovara na mjestima na kojima treba razgovarati o tome - apelovao je na korisnice naknada za majke sa troje i više djece, koje već 15 dana protestuju predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na press konferenciji poslije susreta sa predsjednikom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Pedrom Agramuntom. 
 
1
Vlada Crne Gore utvrdila Priedlog zakona o elektoronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu
Cilj je - povjerenje u e-transakcije!
- Cilj donošenja ovog zakona je povećanje povjerenja u elektronske transakcije putem uređenja sigurnog i pouzdanog pravnog okvira, brz napredak u ključnim oblastima digitalne ekonomije i promovisanje jedinstvenog digitalnog tržišta, olakšavanjem prekogranične upotrebe usluga na internetu - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je danas - u okviru procesa usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom - utvrdila Priedlog zakona o elektoronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu. 
 
1
NCB Interpol Podgorica
Turčin izručen - SAD!
Službenici Uprave policije MUP – NCB Interpol Podgorica realizovali su ekstradiciju iz Crne Gore u SAD H.N. (39) iz Kartala – Republika Turska, kojeg NCB Interpol Vašington potražuje međunarodnom Interpolovom potjernicom radi obezbjeđivanja njegovog prisustva u krivičnom postupku pred nadležnim organima SAD. 
 
0
Centar za ženska prava i Anima – Centar za žensko i mirovno obrazovanje
Osmomartovski marš - u podne!
       - Ovogodišnjim obilježavanjem Međunarodnog dana žena ukazujemo na siromaštvo i težak položaj žena i pozivamo na otpor sve prisutnijoj marginalizaciji žena i militarizaciji društva - naglašavaju Centar za ženska prava i Anima – Centar za žensko i mirovno obrazovanje koji povodom 8. marta - pod motom "I hljeb i mir i ruže" - organizuju Osmomartovski marš - u 12, sa podgoričkog Trga nezavisnosti - i 9. Konferenciju žena u Crnoj Gori.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|