Brze Cinjenice - Društvo

1
Na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. tužilaštvo nije počelo završnu riječ
Advokati napustili pretres!
    Kako sudsko vijeće nije prihvatilo novi dokaz koji su advokati Miroje Jovanović i Dušan Radosavljević dostavili prije glavnog pretresa, na kojem je trebalo da počne iznošenje završnih friječi, svi advokati optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. napustili su pretres bez odobrenja suda i sudsko vijeće kaznilo ih je po hiljadu eura.
Glavni pretres na kojem tužac treba da iznese završnu riječ zakazan je za sjutra u devet. 
 
1
Organizacioni tima protesta "Odupri se - 97 000" najavio skup za 16., ali bez ostanka na trgu
Nećemo dozvoliti - ničiiji košmar!
- Nakon indicija koje smo dobili od kredibilnih izvora iz bezbjednosnih struktura da se planiraju akcije kompromitovanja i ugrožavanja mirnog karaktera protesta, svjesni da takvi zabrinjavajući planovi mogu ugroziti bezbjednost građana, obavještavamo javnost da ćemo protest organizovati 16., kako smo i najavili, a da se iz razloga bezbjednosti neće organizovati ostanak na trgu. Nećemo dozvoliti da se bilo što, što je plairano u formalnim ili neformalnim centrima noći, pretvori u bilo čiiji košmar. Upravo iz tog razloga, pratićemo svaki njihov korak. Nećemo informacijama hraniti aždaju za koju ne znamo ima li sedam glava, ili ih je više - istakao je Džemal Perović, član Organizacionog tima protesta "Odupri se - 97 000",  
 
1
Projekat “Škole za 21. vijek”
Trebaju nam - inovatori!
          - Djeca nam iz škola neće izlaziti samo informisana, ali bez ideja. Nama su potrebni inovatori - poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na današnjem otvaranju projekta “Škole za 21. vijek”.
Projekat, koji je danas zvanično otpočet potpisivanjem memoranduma između Britanskog savjeta, Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo, podrazumijeva da će u naredne tri godine biti dodijeljeno 4000 mikrobit džepnih računara, da će ih imati svaka osnovna škola u Crnoj Gori, da će biti obučeno 700 nastavnika za njihovo korišćenje, te da će se unaprijediti predmetni program Informatika sa tehnikom i raditi na kritičkom mišljenju u školama. 
 
1
Održana konferencija ''e-Demokratija- građani, kreatori javnih politika''
Motiviše građane - da uređuju život!
          - Participativna demokratija je proces kolektivnog donošenja odluka, koji treba da osnaži i motiviše građani da uređuju javni život i da se uključuju u sva ona pitanja koja se tiču njihovih građanskih prava. Posebno je važno da kreiramo normativni i institucionalni okvir za dobru upravu u kojoj je građanin na prvom mjestu i aktivni učesnik u kreiranju javnih politika. U kojoj transparentnost nije ekskluzivitet i volja pojedinca, već ključni princip rada javne uprave - istakla je ministarka javne uprave Suzana Pribilović, otvarajući konferenciju ''e-Demokratija-građani, kreatori javnih politika'', u okviru nedjelje obilježavanja Partnerstva za otvorenu upravu “Globalni poziv na akciju - uprava u službi građana“. 
 
0
Deseto zasijedanja „Ženskog parlamenta“ posvećeno razmatranju položaja žena na Zapadnom Balkanu
Zahtjevi žena - obaveze društva!
          - Zahtjevi žena za povećanu političku participaciju, veću ekonomsku nezavisnost i punu zaštitu od svake vrste nasilja nikada nijesu samo zahtjevi žena, to su zahtjevi i obaveze svakog savremenog društva - poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na otvaranju desetog zasijedanja „Ženskog parlamenta“.
Zasijedanje je bilo posvećeno razmatranju položaja žena na Zapadnom Balkanu u kontekstu usvajanja Rezolucije o pravima žena na Zapadnom Balkanu (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makednija, Albanija i Kosovo) na sjednici Odbora za prava žena i jednakost polova (FEMM) Evropskog parlamenta. 
 
0
Crnogorski ministar vanjskih poslova sastao se sa v.d. ministra vanjskih poslova Republike Albanije
Članstvo u EU - zajednički imenitelj!
       - Vjerujem da punopravno članstvo u EU predstavlja zajednički imenitelj vanjskih politika svih država našeg regiona - ocijenio je ministar vanjskih poslova profesor dr Srđan Darmanović, koji se danas sastao sa v.d. ministra vanjskih poslova Republike Albanije Gentom Cakajem.
- Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi predstavljaju osnov razvoja, stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana. Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju obaveza iz evropske agende - naglasio je Darmanović. 
 
0
Policija u Podgorici i Nikžiću rasvijetlila 19 krivičnih djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta
Postupak protiv - 15 osoba!
       Službenici Centra bezbjednosti Podgorica i Centra bezbjednosti Nikšić rasvijetlili su 19 krivičnih djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta i identifikovali i procesuirali 15 osoba zbog osnovane sumnje da su ih počinila. 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vojsci Crne Gore i Prijedlog Strategije odbrane Crne Gore
Ponosni na - reformu vojske!
    - Možemo biti ponosni sa onim što smo uradili na reformi naše vojske i njenom pozicioniranju, opremanju i jačanju njenog ukupnog potencijala - istakavši da je Crna Gora kroz cio institucionalni kapacitet pokazala da doprinosi vrijednostima na kojima počiva NATO, ukazao je premijer Duško Marković na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore na kojo je utvrđen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vojsci Crne Gore i Prijedlog Strategije odbrane Crne Gore. 
 
0
Ministar odbrane Predrag Bošković o postizbornim scenama u Tuzima
Izbori u redu - slavlje ne priliči!
   - Čestitamo Albanskom forumu na pobjedi na izborima u Tuzima i nadamo se da će vlast čim prije biti formirana. Ono što je najvažnije da su sami izbori prošli u najboljem redu. Sve nakon toga što se desilo ne priliči Crnoj Gori kao multietničkoj i multivjerskoj državi. Ova Vlada kao i partija kojoj pripadam neće dozvoliti da se naruši međuvjerski i međuetnički sklad u Crnoj Gori, a posebno neće dozvoliti ugrožavanje njenog teritorijalnog integriteta. Siguran sam da velika većina Albanaca, Srba, Crnogoraca i ostalih u Crnoj Gori neće to dozvoliti - napomenuo je ministar odbrane Predrag Bošković na press konferenciji poslije današnje sjednice Vlade Crne Gore. 
 
0
Predsjednik Crne Gore sastao se sa predsjednikom Republike Grčke
Pomagaće implementaciju - vladavine prava!
       - Postepeno pridruživanje Crne Gore EU podržavamo, što smo dokazali i do sada, da implementira evropske pravne tekovine u svoj sistem. Uvijek ćemo vas pomagati, pružajući i stručnu i konkretnu tehničku pomoć u organizaciji javne uprave, posebno u i mplementaciji onoga što pretpostavlja vladavinu prava. Grčka je uvijek za napredak ka EU svih zemalja Zapadnog Balkana, jer imamo viziju mira i saradnje na Balkanu. Treba da sarađujemo u EU, ona je prostor koji nam dozvoljava da živimo u miru - ukazao je predsjednik Republike Grčke Prokopis Pavlopoulos poslije sastanka sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.
On je podsjetio da su u istoriji Grčka i Crna Gora uvijek zajedno bile na pravoj strani, razvijajući kulturu i demokratiju. 
 
0
Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo dopunili Evropsku konvenciju o ekstradiciji
Spremne na izručenje - svojih državljana!
   - Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo su riješeni da se kroz tješnju međusobnu saradnju odlučno suprotstave organizovanom kriminalu i odgovorne za teška krivična djela privedu pravdi - saopšteno je danas u Londonu tokom sastanka potpredsjednika Vlade Crne Gore i ministra pravde Zorana Pažina sa britanskim ministrom za Evropu Alanom Dankanom. 
 
0
Predsjedniku Crne Gore najveće priznanje koje Jevrejska evropska asocijacija dodjeljuje istaknutim ličnostima
Đukanoviću - "Kralj David“!
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otputovaće danas u Brisel na poziv predsjedavajućeg Evropske jevrejske asocijacije rabina Menahima Margolina, gdje će govoriti na sastanku borda ove asocijacije o crnogorskom modelu međunacionalnih i međuvjerskih odnosa.
Na svečanoj ceremoniji u njegovu čast, rabin Margolin će, u prisustvu predstavnika Evropskog parlamenta, Evropskog savjeta i Evropske komisije, kao i evropskih jevrejskih zajednica, predsjedniku Đukanoviću uručiti „Evropsku nagradu Kralj David“, najveće priznanje koje Jevrejska evropska asocijacija dodjeljuje istaknutim ličnostima. 
 
0
Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore demantuje MANS
Avion letio - službeno!
      - Let za Palma de Majorku, koji je predmet interesovanja MANS, obavljen je 13. septembra 2018., a povratni let dva dana kasnije, 15. septembra 2018. i to za potrebe dvodnevne radne posjete predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića sa delegacijom kompaniji Iberostar čije je sjedište na Majorci.
Let za Maltu, o kojem takođe insinuira MANS, obavljen je 24. januara 2019., a povratni let 01. februara 2019. U pitanju je bio vanredni servis aviona koji je obavljen kod ovlašćenog servisera M.C.M (Maintenance Centre Malta) - saopštila je Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore, demantujući MANS da je vazduhoplov Vlade Crne Gore korišćen u dva slučaja „za odmor najviših državnih i partijskih funkcionera. 
 
0
Savjet za odbranu i bezbjednost
Dva vojnika - za Irak!
    - Dva pripadnika Vojske Crne Gore obavljala bi štabne poslove u Misiji, čime Crna Gora daje doprinos u izgradnji stabilnosti i bezbjednosti Republike Irak - prijedlog je odluke za upućivanje pripadnika Vojske Crne Gore u NATO misiju “NATO Mission Iraq- NMI” u Repuliku Irak koju je danas usvojio Savjet za odbranu i bezbjednost, koji će podnijeti Skupštini Crne Gore na razmatranje.
Savjet je zaključio da se odluke o angažovanju pripadnika Vojske u međunarodnim snagama pažljivo pripremaju, usaglašavaju i sprovode čime Crna Gora gradi imidž kredibilnog i pouzdanog saveznika u Alijansi.  
 
0
Rekli su - vrhovni državni tužilac Ivica Stanković
Tužilaštvo nije željoteka!
          - Državno tužilaštvo nije željoteka, da postupa po nečijim željama, već isključivo po osnovu pravno valjanih dokaza. Tužilaštvo će istraživati sve situacije gdje se pojavi osnovana sumnja da je činjeno krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Nije tačno da sam najavio ostavku. Činii mi se da zaboravljamo gdje je tužilaštvo bilo prije pet godina, a gdje je sada. Rasvijetljena su brojna krivična djelaMnogi pripadnici kriminalnih grupa lišeni su slobode. Svjestan sam da će uvijek biti onih koji ove rezultate nikada neće priznati. Selektivan pristup predmetima može da bude samo subjektivan doživljaj onih koji očekuju da će tužilaštvo donositi one odluke koje njima odgovaraju. Međutim, državno tužilaštvo neće postupati po bilo čijim željama. Ničije političkke protivnike tužilaštvo neće goniti po bilo čijim željama - naglasio je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković u intervjuu TV "Vijesti".  
 
0
Predsjednik Crne Gore čestitao predsjedniku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu dva jubileja
Saradnja doprinijela - usvajanju vrijednosti!
- Upravo naša iskustva proistekla su iz saradnje sa ovim institucijama, doprinijela dinamičnijem i osjetnom usvajanju savremenih demokratskih vrijednosti koje baštini današnja razvijena Evropa - čestitajući dva značajna jubileja - 60 godina od osnivanja Evropskog suda za ljudska prava i 70. godišnjicu osnivanja Savjeta Evrope - predsjednika Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Gvidu Raimondiju, ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.
Dodao da je crnogorsko angažovanje na ovom polju išlo u korak s ostvarenjem članstva u NATO-u, kao i u pregovorima o pristupanju EU, kao strateškom cilju naše vanjske politike.  
 
0
Skupština Crne Gore prihvatila Prijedlog zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije
Poslanici DF - gosta "častili" uvredama!
- Ovo je istorijska odluka! Crna Gora prvi put odobrava pristupanje neke druge države NATO. Podrška Makedoniji visoko je na agendi Crne Gore. Kao članica NATO, Crna Gora je aktivan promoter daljeg širenja NATO - naglasio je ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović na prvoj sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja Skupštine Crne Gore danas na Cetinju na kojoj su, poslije duže rasprave kojoj su poslanici DF davali neželjen ton, poslanici sa 44 glasa prihvatili Prijedlog zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije.
Gosta, predsjednika Sobranja Republike Sjeverna Makedonija Talata Džaferija, poslanici DF nazivali su teroristom, optužujući ga da je pucao na makedonske policajce.  
 
0
Završen dokazni postupak na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Završne riječi - 13. marta!
          - Vijeće smatra da je činjenično stanje dovoljno rasvijetljeno, pa sud poziva stranke na davanje završnih riječi. Današnji pretres se odlaže, a nastavak zakazuje za 13. - nakon što je optužene Andriju Mandića i Milana Kneževića, koji su bili udaljeni do kraja dokaznog postupka, upoznala sa tokom procesa i odbila jučerašnje prijedloge za izvođenje novih dokaenjuza i tužilaštva i odbrane, saopštila je predsjednica sudskog vijeća Suzana Mugoša na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. 
 
2
Uprava policije Crne Gore potvrdila
Potjernica za D.K. - raspisana!
         - Za D.K. je raspisana crvena Interpolova potjernica, na zahtjev NCB Interpol Podgorica, a u vezi sa predmetom koji protiv njega vodi Specijalno državno tužilaštvo - saopštila je danas, povodom interesovanja više medija, Uprava policije Crne Gore. 
 
2
Krivična prijava protiv dva policijska službenika
Istom vozilu - dvije registracije!
          Službenici Uprave policije – Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su, preduzimajući aktivnosti iz svoje nadležnosti, podnijeli krivičnu prijavu protiv dva službenika Sektora granične policije zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo falsifikovanje službene isprave. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|