Brze Cinjenice - Društvo

3
Glavni specijalni tužilac podnio zahtjev za skidanje imuniteta Nebojši Medojeviću
Zahtjev proslijeđen - administrativnom odboru!
       - Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, podnio je Skupštini Crne Gore Zahtjev za odobrenje da se protiv Nebojše Medojevića, poslanika u Skupštini Crne Gore može pokrenuti krivični postupak i odrediti pritvor.
Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je uputio zahtjev Administrativnom odboru na dalje postupanje - saopšteno je iz kabineta predsjjednika crnogorskog parlamenta.  
 
3
Crna Gora, Albanija i Kosovo osnovali Zajednički centar za policijsku saradnju
Za jačanje - bezbjednosti regiona!
       - Trilateralni centar simbolizuje posvećenost borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i zajednički je doprinos jačanju bezbjednosti regiona - ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, koji je sa ministrom unutrašnjih poslova Albanije Dritanom Demirajem i zamjenikom ministra unutrašnjih poslova Kosova Valdetom Hodžom danas u Plavu potpisao Protokol između MUP Crne Gore, MUP Republike Albanije i MUP Republike Kosovo o osnivanju i funkcionisanju Zajedničkog centra za policijsku saradnju.  
 
2
Rano jutros realizovana višemjesečna policijska operacija "Šado", kojom su otkrivene dvije kriminalne grupe koje su se bavile prodajom narkotika
Pritvorenih 21 - još sedam prijava!
               - Službenici Uprave policije MUP jutros, u koordinaciji i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, sprovodeći koordinirane mjere i radnje ne teritoriji više gardova, realizovali su višemjesečnu operaciju „Šado“ u kojoj je lišeno slobode 21 lice, dok je još sedam lica obuhvaćeno krivičnom prijavom. Rasvijetljeno je paljenje službenog vozila koje je koristio rukovodilac Odsjeka za borbu protiv droge, Dejan Knežević. Razotrkivene su dvije kriminalne grupe za koje se sumnja da su se bavile prodajom narkotika na našoj teritorji i van granica naše države. Zaplijenjeno je ukupno 77 kilograma marihuane i skanka - istakao je Slavko Stojanović, direktor Uprave policije Crne Gore, na današnjoj press konferenciji, povodom realizacije policijske operacije "Šado" 
 
2
Predsjednik Skupštine Crne Gore osudio nediplomatsko postupanje prema poslaniku Miodragu Vukoviću
Brajović očekuje - obrazloženje i izvinjenje!
          - Zadržavanje, uznemiravanje i sprečavanje nastavka putovanja poslaniku Vukoviću, koji je na moskovskom aerodromu bio u tranzitu, protivno je međunarodnom pravu i diplomatskoj praksi, dok se nemogućnost komunikacije i korišćenja ličnih stvari može smatrati i kršenjem osnovnih ljudskih prava - predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović izrazio je ozbiljnu zabrinutost i osuđuje nediplomatsko postupanje kome je izložen poslanik Miodrag Vuković
On očekuje i zvanično obrazloženje i izvinjenje zbog nedoličnog odnosa prema predstavniku najvišeg zakonodavnog tijela države Crne Gore.
 
 
2
Povodom sinoćnjeg zadržavanja gospodina Miodraga Vukovića, poslanika u Skupštini Crne Gore na aerodromu Domodedovo u Moskvi
Gricaju uručena protestna nota!
- Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Sergej Nikolajevič Gricaj pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova kojom prilikom su mu v.d. generalnog direktora za bilateralne poslove Ivan Leković i v.d. generalnog direktora za konzularne poslove Selim Lika uručili protestnu notu povodom sinoćnjeg zadržavanja gospodina Miodraga Vukovića, poslanika u Skupštini Crne Gore na aerodromu Domodedovo u Moskvi - saoptilo je Ministarstvo vanjskih poslova. 
 
2
Viši sud u Podgorici
Mandić i Radunović - oslobođeni!
    Funkcioneri "Demokratskog fronta" Andrija Mandić i Slaven Radunović osloboženi su danas u Višem sudu u Podgorici optužbi za nasilnu promjenu ustavnog poretka.
Njihov advokat Nikola Bulatović kkratko je prokomentarisao presudu da je odluka "očekivana i jedina ispravna", a sa press konferencije "DF" Radunović je poručio da je ovo "prva u nizu pobjeda "Fronta" u sudskim postupcima". 
 
2
Crna Gora učestvovala u punopravnom kapacitetu na sastanku lidera članica NATO u Briselu
Članstvo omogućili - hrabrost i mudrost!
       - Hrabrost i mudrost crnogorskog naroda, naša vizija i vaša podrška omogućili su ovo istorijsko ostvarenje za moju zemlju – punopravno članstvo u najmoćnijem savezu današnjice – poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u obraćanju liderima 28 članica NATO na sastanku šefova država i vlada NATO u Briselu, na kojem je Crna Gora, u skladu sa skorom finalizacijom članstva u NATO, učestvovala na svim aktivnostima u punopravnom kapacitetu, uključujući i zauzimanje mjesta između Luksemburga i Holandije čime je i simbolično istaknuto da Alijansa dobija novu saveznicu.  
 
2
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore
Umjesto 40 godina - dugotrajni zatvor!
    - Izmjenama je, između ostalog, predviđeno da se umjesto kazne zatvora od četrdeset godina uvodi kazna dugotrajnog zatvora koja može trajati od trideset do četrdeset godina, a može se propisati za najteža krivična djela, s tim da se ne može propisati kao jedina kazna za određeno krivično djelo - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore. Predložene izmjene su nastavak usaglašavanja domaćeg krivičnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije, konvencijama Savjeta Evrope i Ujedinjenih nacija, pravnim standardima Evropskog suda za ljudska prava i drugim međunarodnim dokumentima.  
 
2
NVO "MANS" poziva parlamentarne partije da podnesu Prijedlog za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama
Izmjene pogoduju - korumpiranima!
- Ovakve izmjene, usvojene na predlog poslanika DPS, podrazumijevaju da pristup bilo kojoj informaciji koju organ vlasti odluči da označi kao tajnu više neće biti moguće ostvariti na osnovu ZoSPI. Istovremeno, onemogućava se sudska kontrola u svakom slučaju kada bi se organ vlasti proizvoljno i to bez ikakvog obrazloženja pozvao na tajnost podataka - saopštila je NVO "MANS", koja poziva parlamentarne partije da podnesu Prijedlog za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama (ZoSPI) koja ograničava pravo pristupa javnim podacima u većoj mjeri nego što to predviđa Ustav Crne Gore 
 
2
1878.-2006.-2017.
Crna Goro, srećan ti Dan nezavisnosti!
Danas se obilježava Dan nezavisnosti, jer je Crna Gora 2006. na referendumu obnovila državnu samostalnost!
                Nek je vječna Crna Gora! 
 
2
Proslava Dana nezavisnosti Crne Gore na Cetinju
Prijestonica poklanja - "Bijelo dugme"!
       "Crna Gora iznad svega!" - slogan je pod kojim će večeras u 19 na Dvorskom trgu na Cetinju početi program proslave Dana nezavisnosti Crne Gore.
Jedanaesta godina od obnove nezavisnosti biće proslavljena uz pjesme grupe "Valentino" i dječiji program, u organizaciji Crnogorske klturne mreže, a zatim uz "Reginu" i "Bijelo dugme" - poklon Prijestonce.  
 
2
Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore
Počasni plotuni - sa “Ševrlje”!
          Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović donio je naredbu da se povodom 21. maja – Dana nezavisnosti Crne Gore, izvrši počasna artiljerijska paljba u Prijestonici Cetine, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.
Počasna artiljerijska paljba biće izvršena večeras u 18, sa platoa “Ševrlja”. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore priredio prijem povodom Dana nezavisnosti
O našoj državi - nikad više bez nas!
          - U narednih nekoliko dana, 5.juna, dobićemo mjesto, kao 29. članica najmoćnijeg saveza današnjice: Sjevernoatlantske alijanse. U narednih nekoliko godina, četiri ili najviše pet – Crna Gora će dobiti svoje mjesto za stolom i među članicama Evropske unije.
Nikada više iza naših leđa neće se odlučivati o sudbini naše države. Jednom za vazda, zatvorićemo tu nesrećnu stranicu naše istorije.Time ćemo ispuniti našu najveću i svetu obavezu - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na svečanom prijemu koji je povodom Dana nezavisnosti priredio za predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora i zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore.
Obraćanje crnogorskog premijera prenosio integralno: 
 
1
Obilježen Svjetski dan ženskog preduzetništva
Sebe ostvaruje - ekonomski jaka žena!
      - Ekonomski jaka žena sebe ostvaruje, osvješćuje i ojačava - poručeno je sa konferencije „Moć žene“ koja je danas održana u Podgorici povodom Svjetskog dana ženskog preduzetništva.
Socijalna politika jačanjem ekonomskog položaja žena kroz razvoj ženskog preduzetništva traži izlaz iz nezaposlenosti u mnogim zemljama, pa i u Crnoj Gori, te je veće učešće žena u kreiranju poslovnog okruženja i razvoju privrede od velikog značaja, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka i naglasio da je žena u biti pokretač mnogih promjena, i da joj potencijal koji posjeduje treba omogućiti da i ostvari.  
 
1
Ministar unutrašnjih poslova sa Savjetom za građansku kontrolu rada policije
Policija čuje - glas građana!
- Dobru saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova i Savjeta za građansku kontrolu rada policije u narednom periodu potrebno je dodatno ojačati kroz intenziviranje koordinacije i komunikacije, kako bi se unaprijedio partnerski odnos između instituta koji predstavlja svojevrstan glas građana i institucija koje djeluju u okviru svojih nadležnosti - poručeno je sa današnjeg sastanka ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića sa predsjednikom i članovima Savjeta za građansku kontrolu rada policije.  
 
1
Suđenje funkcionerima "DF" za nasilnu promjenu ustavnog uređenja
Radunoviću i Mandiću - presuda 26.!
       Presuda funkcionerima "DF" Slavenu Radunoviću i Andriji Mandiću, koji su optuženi za nasilnu promjenu ustavnog uređenja, a koji negiraju krivicu, biće izrečena 26. maja.
Sud je odbio predlog tužioca da bivši premijer Milo Đukanović, potpredsjednik SDP Raško Konjević i direktor ANB, Dejan Peruničić, budu saslušani u svojstvu svjedoka. 
 
1
Ministar pravde Zoran Pažin o hapšenju Svetozara Marovića
To je sada - stvar Interpola!
       - To je sada stvar Interpola. Sve države članice Interpola, polazeći od centralne evidencije koja se nalazi u Generalnom sekretarijatu Interpola u Lionu, u prilici su da preuzmu potjernicu i da po njoj postupe. Nadležni su postupali po svom viđenju kako treba poštovati zakone Crne Gore i to je rezultiralo pozivom Maroviću da se odazove pozivu za izdržavanje kazne u ZIKS u Spužu. Pošto to nije bilo moguće, uslijedila je naredba za prinudno dovođenje, a nakon toga raspisana je i mežunarodna potjernica Interpola po kojoj su dužne da postupe sve države članice - istakao je ministar pravde Zoran Pažin o hapšenju Svetozara Marovića, bivšeg visokog funkcionera DPS, koji je osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvorske kazne. 
 
1
Povodom godišnjice od osnivanja Crnogorske panevropske unije
“Panevropski majski panel”!
    Crnogorska panevropska unija (CPEU), povodom godišnjice od osnivanja, u saradnji sa KIC "Budo Tomović", u srijedu od 19 u multimedijalnoj sali KIC organizuje “Panevropski majski panel”.
Na panelu posvećenom Evropskoj uniji, Panevropskom pokretu i procesu evropskih integracija Crne Gore govoriće: prof.dr Gordana Đurović (Aktuelna faza integracinog procesa Crne Gore) i mr Vladan Lalović (Panevropska unija: istorijski kontekst, ciljevi i vrijednosti), ispred Crnogorske Panevropske unije, kao i Adrijan Vuksanović, predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore (Integracioni proces i Parlament) i direktorica KIC mr Snežana Burzan (Integracioni proces i kulturna raznolikost na primjeru rada KIC “Budo Tomović“).  
 
1
Službenici MUP – Regionalnog centra granične policije Jug spriječili krijumčarenje velike količine skanka iz Albanije u Italiju
Na jahti našli - tonu ipo droge!
       - Službenici Uprave policije MUP – Regionalnog centra granične policije Jug spriječili su danas krijumčarenje velike količine skanka iz Albanije u Italiju kada su na oko osam nautičkih milja od obale Ulcinja u gliseru u kojem su se nalazila dva albanska državljanina otkrili 78 plastičnih vreća sa sadržinom ove opojne droge. Procjenjuje se da se u ovim vrećama nalazilo oko tona i po skanka. Ova dva lica - B.T. i E.C. - lišena su slobode.
Službenici granične policije – Regionalnog centra Jug su danas oko 10,30 časova, na oko osam nautičkih milja od obale Velike plaže u Ulcinju, u našim teritorijalnim vodama u pravcu prema Republici Italiji, kontrolisali plovilo – veći gliser „Club Man 28“, na kojem su se nalazila dva lica, B.T. (33) i E.C. (40), oba državljani Republike Albanije.
U gliseru su pronađena 78 velika pakovanja odnosno plastične vreće sa sadržajem biljne materije tamnozelene boje za koju se sumnja da je opojna droga marihuana tipa skank.
O pronalasku droge obaviješteni su službenici Odsjeka za borbu protiv droge - izjavila je savjetnica za odnose s javnošću Uprave policije MUP Tamara Popović. 
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore učestvovaće u Vašingtonu na konferenciji Posebne grupe (Core Group) Minhenske bezbjednosne konferencije
Dijalogom odgovoriti - destrukciji Rusije!
          - To će biti panel koji će biti posvećen NATO i evroatlantskoj zajednici, sa ciljem da pokažem koliko je važno širenje NATO i politika otvorenih vrata, naravno i politika proširenja EU. To će biti prilika i da kažem kakva je situacija na Zapadnom Balkanu, da promovišem dijalog na Zapadnom Balkanu i razumijevanje kao ključni modus operandi i lidera na Zapadnom Balkanu i potrebi da odgovorimo destrukciji Rusije, koja ima za cilj u ovom trenutku da zaustavi tu perspektivu, da ugrozi demokratiju i politički sistem, na taj način ugrozi i naše prilike za kvalitetniji ekonomski razvoj. Potvrdićemo opredijeljenost i spremnost Crne Gore da i dalje preuzima odgovornost za svoje odluke i da na njih niko ne može uticati sa strane, osim ono što je crnogorsko opredjeljenje i interes crnogorskog čovjeka - najavio je prdsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković učešće na konferenciji Posebne grupe (Core Group) Minhenske bezbjednosne konferencije u Vašingtonu. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|