Brze Cinjenice - Društvo

1
Formiran Savjet za borbu protiv korona virusa
Dostavljaće rezultate borbe - sa zarazama!
          Da, na osnovu izvještaja Instituta za javno zdravlje Crne Gore, posebne komisije Ministarstva zdravlja i zdravstvenih ustanova, priprema i dostavlja Ministarstvu zdravlja, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i drugim relevantnim međunarodnim tijelima izvještaje o ispunjenju obaveza koje je preuzela Crna Gora za odstranjivanje i sprječavanje zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom COVID-19, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, Evropske komisije i ECDC, saglasno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti - zadatak je danas formiranog Savjet za borbu protiv korona virusa. 
 
1
Apel Mitropolita CPC Mihaila povodom, povodo namjere da iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti budu uklonjeni članove
Državu napala - njena Vlada!
             – Apelujem na političke partije, Nevladine organizacije, javne, naučne i kulturne poslenike i crnogorska udruženja u rasijanju da organizovano i zajednički ustanu u odbranu slobode i nezavisnosti države koju je napala njena Vlada. Namjerava da iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti ukloni članove koji temelje pravni osnov da se nezakonito prepisana crkvena imovina na Srpsku crkvu, odnosno, državu Srbiju ponovo uzakoni na crnogorsku državu. Tim okupacionim i velizdajničkim aktom više od 50 kvadratnih kilometara crkvenoga zemljišta, 650 crkava i oko 60 manastira biće upisano na Srbiju - apeluje itropolit CPC Mihailo na političke partije, NVO, javne, naučne i kulturne poslenike i crnogorska udruženja u rasijanju da organizovano i zajednički ustanu u odbranu slobode i nezavisnosti države koju je napala njena Vlada.  
 
1
Predsjednik Crne Gore bio gost na radnom ručku sa ambasadorima EU i zemalja članica EU u Crnoj Gori
Stvarati realnije uslove - za politiku proširenja!
    Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je bio gost na radnom ručku sa ambasadorima EU i zemalja članica EU u Crnoj Gori - u organizaciji ambasadora Savezne Republike Njemačke, predsjedavajuće Savjetu EU, Roberta Vebera - uz zabrinutost što nakon perioda probuđenog optimizma u pogledu evropske perpektive regiona godinu završavamo bez novih odluka Evropskog savjeta, izrazio je žaljenje zbog nesazivanja međuvladine konferencije za Sjevernu Makedoniju i Albaniju ističući da bi to bio važan korak za zemlje, ali i ohrabrenje za sve koji streme članstvu u EU.  
 
1
Ambasadorka SAD u Crnoj Gori sastala se sa sa ministrom kapitalnih investicija i ministrom unutrašnjih poslova
Podrška u - suočavanju sa izazovima!
Podršku SAD Crnoj Gori u suočavanju sa izazovima u ključnim ekonomskim sektorima istakla je ambasadorka SAD u Crnoj Gori Rajnke, koja se srela se sa ministrom kapitalnih investicija Mladenom Bojanićem.
U nastavku susreta sa novom Vlada Crne Gore, ambasadorka Rajnke sastala se sa ministrom unutrašnjih poslova Sergejom Sekulovićem. Ambasadorka je naglasila da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru u borbi protiv korupcije i transnacionalnog organizovanog kriminala. 
 
1
Novi coronavirus i dalje hara Crnom Gorom
Desetoro preminulih - 558 novopozitivnih!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1769 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 558 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno 10 smrtnih ishoda povezanih sa COVID19 i to kod pacijenata iz Bijelog Polja (2), Budve, Kotora, Bara, Nikšića, Andrijevice, Berana, Cetinja i Podgorice. Najstariji preminuli je imao 86 godina a najmlađi 41.
Prijavljen je oporavak kod 593 pacijenata.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore profesor dr Zdravko Krivokapić na radnom doručku sa ambasadorima država članica EU u Crnoj Gori
Nesumnjivo usmjerenje - integracije u EU!
- Nesumnjivo usmjerenje ka što efikasnijem realizovanju procesa EU integracija potvrdio je predsjednik Vlade Crne Gore profesor dr Zdravko Krivokapić na radnom doručku sa ambasadorima država članica EU u Crnoj Gori.
Ambasadori su iskazali podršku pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kao i spremnost za različite mehanizme saradnje na tom putu.
   Ambasadorima je predstavljena i nova glavna pregovaračica sa Evropskom unijom, gospođa Zorka Kordić. 
 
0
Nadgledni odbor Instrumenta pretpristupne podrške
Pomoć EU - efikasan vid podrške!
- Finansijska podrška Evropske unije, posebno tokom 2020. i krize izazvane pandemijskim širenjem virusa COVID-19 pokazala kao fleksibilan i efikasan vid podrške Crnoj Gori, uz nesumnjivu korist koju donosi za građane - poručeno je sa 15. sastanka Nadglednog odbora Instrumenta pretpristupne podrške koji je, shodno mjerama za sprečavanje širenja epidemije, održan juče posredstvom elektonske platforme. 
 
0
Ministarka odbrane sastala se sa šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori
I dalji koraci - u skladu sa NATO!
       - Dalji koraci sektora odbrane biće u skladu sa obavezama koje proizlaze iz članstva u NATO, kao i sa ciljem dostizanja visokog nivoa operabilnosti i modernizacije crnogorske vojske - ministarka odbrane Olivera Injac informisala je šeficu Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorku Oanu Kristinu Popu.
Ona je naglasila važnost učešća pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama EU, kao i kontinuiranom procesu unapređivanja kapaciteta i sposobnosti Vojske za upravljanje krizama, doprinos miru i stabilnosti regiona.  
 
0
Od početka godine registrovano 39607 slučajeva novog koronavirusa
Još sedmoro preminulo - 454 inficirano!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1470 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 454 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno sedmoro smrtnih ishoda povezanih sa COVID19 i to kod pacijenata iz Podgorice (4), Bara, Nikšića i Herceg Novog. Najstariji preminuli je imao 94 godine a najmlađi 43.
Prijavljen je oporavak kod 409 pacijenata.  
 
0
Predsjednik Crne Gore Međunarodnog dana sjećanja i dostojanstva žrtava genocida i sprječavanja ovog zločina
Naša obaveza - nezaborav!
- Naša je obaveza da osnažujemo politike na svim nivoima i osiguramo da žrtve genocida nikada ne budu zaboravljene i da se zločini iz prošlosti nikada ne ponove. U tome, ostajemo posvećen i odgovoran akter regionalne i međunarodne politike - poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povodom Međunarodni je dan sjećanja i dostojanstva žrtava genocida i sprječavanja ovog zločina. 
 
0
Ambasada SAD u Crnj Gori reagovala na na emisiju "Teleskopija" TV Crne Gore
Razočaravajući neprofesionalizam - javnog servisa!
      - Neosnovane optužbe protiv ambasadorke Rajnke izrečene juče na javnom servisu Radio-televiziji Crne Gore jasno ukazuju na potrebu za višim profesionalnim novinarskim standardima u Crnoj Gori. Razočaravajuće je vidjeti takav neprofesionalizam od javnog medijskog servisa koji ima mandat da informiše a ne da obmanjuje javnost - reagovala je ambasada SAD na emisiju "Teleskopija" TV Crne Gore. 
 
0
Ministarstvo prosvjete otvoreno je za prijedloge Sindikata i civilnog sektora
Plan za drugo polugođe - napraviti zajedno!
    - Ministarstvo prosvjete otvoreno je za prijedloge Sindikata i civilnog sektora, kako bi se u aktuelnim epidemiološkim uslovima pružio maksimum znanja djeci i sačuvalo njihovo zdravlje. Zato je važno osluškivati potrebe djece, roditelja i nastavnika, te zajednički rješavati izazove - istakla je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, profesor dr Vesna Bratić na sastanku sa predstavnicima Sindikata prosvjete, Udruženja „Roditelji“ i NVO Nacionalna asocijacija roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore (NARDOS), sa kojima je razgovarala o nastavku školske godine i izazovima sa kojima se suočavaju nastavnici, djeca i roditelji u uslovima pandemije.  
 
0
Rekli su - predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za novinsku agenciju Beta
Abolirana izdaja!
             - Plašim se da see u Crnoj Gori već duže, a posebno ood definitivnog razlaza sa Mil0ševievom politikom 97,98 . uvriježilo shvatanje da je legitiman demokratski izbor djelovati protiv nacionalnih interesa Crne Gore. Sjećam se kada sam na jednu predirektnu kvaliifikaciju obio upozorenje od političkih konkurenata da, maltne,, kvalifikujem izdajnicima ljude koji imaju samo drugačiji demokratski pogled na budućnost Crne Gore. Njihov demokratski pogled bio je da Crna Gora ne treba da obnavlja nezavisnost i da ne treba da postoji kao samostalna država. Od tada na ovamo postojala je udarnička aktivnost dijela političke scene i značajnog dijela najuticajnijih medja u Crnoj Gori koji su abolirali izdaju crnogorskih nacionalnih interesa na crnogorskom prostoru, pokušavajući da to predstave legitimnim demokratskim izborom svakog pojedinca, svake partije. Tako, danas imamo nevjerovatnu lakoću zapostavljanja crnogorskih nacionalnih interesa, lakoću vjerolomstva u Crnoj Gori - istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za novinsku agenciju Beta. 
 
0
Iz intervjua predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića za novinsku agenciju Beta
Opasnost od - daljeg proklizavanja!
    - Drago mi je ako postoje ljudi koji su danas iskreno zabrinuti sa stanovišta nacionalne odgovornosti za budućnost Crne Gore koji prepoznaju opasnost od daljeg proklizavanja Crne Gore ka nekom društvu koje će biti sve više teokratsko, a sve manje sekularno. I vjerujem da će to te ljude navesti na odgovorniji odnos prema izbornom procesu u narednom periodu - napomenuo je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za novinsku agenciju Beta. 
 
0
Šest smrtnih ishoda povezanih sa COVID19, oporavio se 4001 pacijent
Registrovan 591 novopozitivni
Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 2086 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovan 591 novopozitivni slučaj infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno šest smrtnih ishoda povezanih sa COVID19 i to kod pacijenata iz Podgorice (2), Cetinja (2), Budve i Nikšića. Najstariji preminuli imao je 84 godine, a najmlađi 62.
Prijavljen je oporavak kod 401 pacijenta.  
 
0
Ministarstvo zdravlja donijelo nove mjere za suzbijanje pandemije Covid 19
Trgovcima produženo - ugostitelji do 18!
    Ministarstvo zdravlja donijelo je nove mjere, koje na snagu stupaju večeras, kojim je predviđena zabrana izlazak iz objekta stanovanja od 22 do 5. Ugostiteljski objekti radiće od 7 do 18, a supermarketi i tržni centri od 7 do 20.  
 
0
Vlada Crne Gore na konstitutivnoj sjednici donijela Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave i Odluku o određivanju ministarstava koja mogu imati državne sekretare
Smanjeno pet ministarstava - uprava više!
- Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave utvrđuje se nova organizacija organa državne uprave, a u skladu sa izborom nove 42 Vlade Crne Gore. Racionalizuje se broj ministarstava jer će, umjesto sadašnjih sedamnaest, u sistemu državne uprave biti dvanaest ministarstava, dok je broj uprava povećan za jedan, jer se pored postojećih osniva Uprava za sport i mlade.
Otvara se mogućnost da sva ministrarstva mogu imati po dva državna sekretara koje imenuje Vlada, na predlog ministra - saopšteno je sa konstitutivne sjednice 42. Vlade Crne Gore, koja je donijela Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave i Odluka o određivanju ministarstava koja mogu imati državne sekretare, formirana su stalna radna tijela, dogovoren metod rada i izvršena neophodna imenovanja u Generalnom sekretarijatu Vlade i Kabinetu predsjednika Vlade. 
 
0
Novi predsjednik Vlade Crne Gore i zvanično otpočeo svoj mandat
Za dobro građana - jedini ispravan put!
- Naš zadatak je da na najbolji način, koristeći ljudski kapital, radimo za zajedničko dobro svih građana Crne Gore - naglasio je profesor dr Zdravko Krivokapić, novi predsjednik Vlade Crne Gore, koji je danas preuzeo dužnost od dosadašnjeg premijera Duška Markovića, čime je i zvanično otpočeo svoj mandat na čelu 42. Vlade Crne Gore.
- Formiranje ovakve Vlade jedini je ispravan put za Crnu Goru u ovom trenutku - ukazao je novi premijer.
 
 
0
Profesor dr Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, podnio ostavku
Posvećenost zaposlenih - na ponos Crne Gore!
- Posvećenost zaposlenih koji ostvaruju rezultate na koje Crna Gora može biti ponosna. Siguran sam da će tako biti i za vrijeme Vašeg mandata. Svim članovima Vlade i Vama lično želim dobro zdravlje i značajne rezultate, posebno u borbi protiv novog koronavirusa i drugih javnozdravstvenih izazova - naglasio je profesor dr Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koji je podnio ostavku, u želji da na taj način "olakša proceduru novoj ministarki zdravlja Jeleni Borovinć Bojović, a formira tim koji će raditi na razvoju zdravstvenog sistema u skladu sa vizijom i prioritetima 42. Vlade Crne Gore". 
 
0
Novi coronavirus jenjava
Novopozitivnih 316 - u Podgorici 104!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 967 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 316 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno 10 smrtnih ishoda povezanih sa COVID19 i to kod pacijenata iz Podgorice (3), Nikšića (2), Ulcinja (2), Bara, Herceg Novog i Bijelog Polja. Najstariji preminuli je imao 84 godina a najmlađi 66.
Prijavljen je oporavak kod 652 pacijenta.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|