Brze Cinjenice - Društvo

2
Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo predsjednika Republike Srpske da se suzdrži od ekspanzionističke i nacionalističke retorike
Sa Dodikom (ne)moguća - samo EU!
    - Jedina unija u kojoj se Dodik može naći sa Crnom Gorom u budućnosti, je Evropska, iako u njegovom slučaju, zahvaljujući ovakvim, nazadnim politikama, to izgleda kao teško dostižna budućnost - naglašeno je u reagovanju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, koje je pozvalo predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da se suzdrži od ekspanzionističke i nacionalističke retorike ""da Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora" 
 
2
I Forum slobodnh građana “Luča” poziva građansku i antifašističku Crnu Goru na protest ispred parlamenta
Da nas broje crnogorski - nikad ravnogorski!
   - Na dan izbora četničkog vojvode i Vulinovog sabljonosca, jednoga od grobara naših evroatlantskih stremljenja, na njeno čelo – okupimo se pred zgradom parlamenta. Okupimo se i jasno pokažimo, kako je u tuđini pjevao Kralj – „Još je živa Crna Gora“! I živa i vječna, i da je i sad i dogodine i zanavijek takvim Bajićevim „herojima“ rano da oko nje mrtve zaigraju novo, neočetničko kolo. Izjasnimo se i toga dana. Eto im prilike da nas popisuju. Iz daljine! Građanski i crnogorski, nikad ravnogorski - i Forum slobodnih građana Luča, u susret još jednom udaru na karakter i duboke temelje crnogorske države i samobitnosti, poziva građane i građanke u zemlji i dijaspori, udruženja i partije kojima je jedina naša – građanska i antifašistička Crna Gora svih na srcu, na jedinstven i jasan odgovor! 
 
2
O mndatarovom predloženom programu rada 44. Vlade i o kandifatima za nju poslanici u Skupštini Crne Gore
Spajić obrazlaže program - i predlaže tim!
"Dio Evrope, otvoreni ka svijetu", "Jaka vojska, jaka Crna Gora", "Jaka vojska - jaka Crna Gora", "Na pravdi se gradi jaka država", "Snažne javne finansije za snažnu Crnu Goru", "Razvijena ekonomija za bogate građane", "izvanredno obrazovanje za izvanrednu Crnu Goru", "Nauka i inovacije za pametnu, konkurentnu Crnu Goru", ""Kultura kao način života", "Slobodni mediji - objektivno i informisano društvdravi pojedinac je zalog za budućnost", "Solidarno društvo za dostojanstven život", "Crna Gora dragulj Evrope", "Od tradicionalne do pametne poljoprivrede", "Energetika naša razvojna šansa", "Za ravnomjeran i održiv razvoj", "Saobraćaj i pomorstvo za povezanu Crnu Goru", "Očuvanje državnih resursa naša je obaveza prema budućim generacijama"- poglavlja su ekspozea koji je mandatar za sastav 44. Vlade Crne Gore Milojko Spajić danas predao Skupštini Crne Gore.
U skladu s izloženim programskim opredjeljenjima, on je parlamentu predložio i sastav njegovog kabineta:
   Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove – mr Aleksa Bečić, Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju – mr Momo Koprivica, Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu – dr Srđan Pavićević, Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja – Nik Gjeloshaj,    Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih – Dragoslav Šćekić, Ministar vanjskih poslova – dr Filip Ivanović, Ministar saobraćaja i pomorstva – Filip Radulović, Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine – Janko Odović, Ministarka evropskih poslova – Maida Gorčević, Ministar finansija – Novica Vuković, Ministarka prosvjete, nauke i inovacija – prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović, Ministar pravde – Andrej Milović, Ministarka rada i socijalnog staranja – Naida Nišić, Ministar zdravlja – dr Vojislav Šimun, Ministar unutrašnjih poslova – Boris Bogdanović
Ministar odbrane – Dragan Krapović
Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera – Vladimir Martinović, Ministarka kulture i medija – dr Tamara Vujović, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Vladimir Joković, Ministar javne uprave – mr Marash Dukaj
Ministar ljudskih i manjinskih prava – Fatmir Gjeka.
O programu rada i o sastavu buduće Vlade poslanici u parlamentu izjasniće se u ponedjak.  
 
2
Ministarstvo vanjskih poslova realizovalo uplatu humanitarne finansijske pomoći
Civilima u Palestini - 40.000 dolara!
Humanitarnu finansijsku pomoći ugroženim civilima u Palestini u iznosu 40.000 dolara Ministarstvo vanjskih poslova realizovalo je danas.
Odluku o pružanju humanitarne finansijske pomoći donijela je Vlada Crne Gore, a sredstva su obezbijeđena kroz program koordinacije i sprovođenja politike u oblasti vanjskih poslova, te uplaćena posredstvom Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama. 
 
2
Iako je sud našao da su ispunjeni zakonski uslovi, cnogorski ministar pravde u tehničkom mandau negativo odgovorio na zahtjev Kosova
Odbio da izruči - ratnog zločinca!
       - Ministar pravde Marko Kovač odbio je zahtjev Kosova o izručenju državljanina Srbije Momčila Vukotića (61), radi gonjenja za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a koji je uhapšen u Crnoj Gori i nalazi se u ekstradicionom pritvoru - saznaje Portal RTCG u Ministarstvu pravde.  
 
2
Od 11. do 17. oktobra dijagnostikovan 271 novopozitivni slučaj infekcije SARS-CoV-2
Udio pozitivnih - 11.92 odsto!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore i druge   javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom perioda od 11. do 17. oktobra završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2 274 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovan 271 novopozitivni slučaj infekcije SARS-CoV-2.
Udio pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih za period od 11.– 17.10. iznosio je 11.92 odsto. IJZCG nije prijavljen niti jedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom. 
 
2
Nacionalni savjeti u Crnoj Gori uputili dopis odlaećem predsjedniku Vlade i ministru finansija
Abazović i Damjanović da se izjasne - o odgađanju popisa!
- Imajući u vidu najavu odluke mandatara i budućeg premijera Milojka Spajića o odgađanju popisa, smatramo da je potrebno izbjeći pravnu konfuziju u odnosu na Upravu za statistiku i očekivanja građana Crne Gore. Shodno tome, neophodno je da Vlada u tehničkom mandatu donese adekvatnu Uredbu kojom bi se stekli formalno-pravni uslovi o odgađanju popisa - zaključuje se u dopisu nacionalnih savjeta u Crnoj Gori - potpisuju ga predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić, predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca u Crnoj Gori Faik Nika, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore Sabrija Vulić i predsjednik Romskog savjeta Mensur Šaljaj - odlaećem predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću i ministru finansija Aleksandru Damjanociću da se izjasne o popisu. 
 
2
Ministar pravde u tehničkom mandatu u emisiji TV Crne Gore "Pitajte Vladu" o popisu
Nova većina planira - duže odlaganje!
       - Ne očekujem da se popis odloži na mjesec, već da nova većina planira duže odlaganje. Naglasio je da uopšte ne očekuje popis stanovništva ove godine. Kovač je u emisiji "Pitajte Vladu" na TVCG kazao da ne vidi argumentovane razloge zašto se uopšte razmatra odlaganje popisa. 
 
2
Politički analitičar Ljubo Filipović, gost "Drugačije radio veze", o odgađanju popisa i “događanju” vlade
Najava odgađanja popisa potpiruje vatru - pješadije ex-"DF"!
    - Prilično je hrabar potez, ali i nužan da mandatar za sastav 44. Vlade Milojko Spajić najavi odgađanje popisa, mada je pogotovo hrabro da kao isturena jedinka to saopšti javnosti u ime svih političkih partnera, pa i bivšeg DF-a i Demokrata, koji su podržali odgađanje popisa, saopštio je to politički analitičar i kolumnista CdM-a Ljubo Filipović gostujući u Drugačijoj radio vezi na Anteni M. 
 
2
Juče u Ulcinju nepoznate osobe ometale rad popisivača instruktora i popisivača
Prijavili policiji - "nema drame, pritisak"!
             - Juče su nepoznate osobe ometale rad popisivača instruktora i popisivača u iznajmljenim zgradama u prostorijama Opštine Ulcinj. O tome je napravljena službena zabilješka i data izjava u Upravi policije od MONSTATA, koji je u potpunosti spreman da popis počne - istakao je na jutrošnjoj sjednici Vlade Crne Gore u tehničkom mandatuMinistar finasija Aleksandar Damjanović.
- Nije riječ o bilo kakvoj drami, te da je sve to, kako je naveo, sastavni dio pritiska koji je stvoren – prokomentarisao je odlazeći premijer. 
 
2
Odlazeći premijer dr Dritan Abazović
Ne postoji prepreka - da proces počne!
- Nova vlada bi željela da odgodi popis i to je novitet. Imamo postupanje sa uredbom. Uredba mora da se promijeni, samo da od toga ne pravimo bauk… U ovom trenutku ne postoji nikava prepreka da proces počne - naglasio je odlazeći premijer dr Dritan Abazović i dodao:
- Nova vlada može legitimno da donese odluku na način koji mislie da treba. Za 43. vladu, to pitanje je arhivirano. 
 
2
Potpredsjednica Savjeta Radio-Televizije Crne Gore traži smjenu predsjednika Veselina Drljevića
Razriješenje inicirala - zbog zloupotreba!
         - Zbog zloupotrebe položaja i kršenja poslovnika o radu Savjeta Radio-Televizije Crne Gore na sjednici od 11. oktobra koja je održana na Zoom platformi, daleko od očiju javnosti - obrazložila je potpredsjednica Savjeta Radio-Televizije Crne Gore Marijana Camović-Veličković inicijativu za razriješenje predsjednika Savjeta Veselina Drljevića.  
 
2
Povodom saoopštenja i peticije, kulturnm stvaraocioma obratila se kandidatkinja za ministarku kulture i medija Tamara Vujović
Otvoreni za sve - na korist svima!
         - Moja zamisao je da razgovaram sa svim poslenicima iz svijeta kulture i da tijesno sarađujemo.
Moja namjera je da pružim šansu svim radnicima i stvaraocima u kulturi i medijima Crne Gore, da budem tu za svaki oblik saradnje. Svima na korist.
Moja osnovna ideja je da su vaša stručnost i iskustvo ključni za oblikovanje održivih politika koje će podržavati kulturnu raznolikost, poticati umjetnički izraz i omogućiti pravednu distribuciju sredstava. Moj tim i ja bićemo otvoreni za dijalog, prijedloge i sugestije. Želim čuti vaše stavove kako bismo zajedno pronašli najbolja rješenja. Planiram organizovati redovne sastanke, radionice i konsultacije kako bismo izgradili mostove među svim sudionicima naše kulturne zajednic - naglasila je kandidatkinja za ministarku kulture i medija Tamara Vujović u saopštenju koje prenosimo integralno:  
 
2
Novinar i publicista Šeki Radončić u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV o popisu i sastavljanju vlade
Neće ljudi da - izdaju svoju državu!
    - Imamo apel EU I ostalih međunarodnih čimbenika da se popis odloži. Međutim velikosrpska politika se ne obazire na civilizacijske apele. Maršira I ne zaustavlja se dok ne odradi što je zacrtala. Neće odustati od popisa, ali kada dođe nova vlast, kojoj je više do Crne Gore nego do Srbije I Rusije, popis će se morati ponoviti. Neće moći da sprovedu popis kako su očekivali. Dolazi do bune iznutra I dolazi do toga da ljudi neće da učestvuju u izdaji sopstvene države, time što će učestvovati u popisu. Za 15 dana većina Crnogoraca bojkotovaće popis i ako se po jutru dan poznaje, popis neće uspjeti. Jednostavno, Crnogorci ne ljube lance, a popis je samo još jedna karika tog lanca koja treba da urniše Crnu Goru. Podržavam bojkot, daću 500 eura, ako mi dođe kazna i slikaću se. i ako postoje kazne, napravićemo fond za sve koji ne budu učestvovali u popisu. Moramo da branimo državu. Srbija se bavi popisom Koliko može. Toliko se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, da je ostalo da kao u selu Banjska na Kosovu pošalju svoje trupe. Ali, kako nas brani NaTO, to neće. Iskoristiće sve drugo da popis uspije. Ako ne uspije, to je veliki poraz Vučića, velikosrpske politike I “srpskog sveta” - ukazao je novinar i publicista Šeki Radončić u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV 
 
2
Četvrti put Više državno tužilaštvo u Podgorici pritužbu na rješenje kao u svemu osnovano
Zbog mučenja - 10 policajaca opet kod tužioca!
- Četvri put po mojoj pritužbi kao punomoćnika oštećenog Jovana Grujičića, ukinuto je rješenje Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Kt.br. 502/21 od 24. jula 2023. godine o odbacivanju krivične prijave podnijete protiv Miloša Vučinića, Srđana Koraća, Vukašina Lekovića, Dalibora Ljekočevića, Bojana Vujačića, Nemanje Vujoševića, Radomana Vujičića, Miodraga Jovovića, Ivana Peruničića i Ljubisava Strikovića zbog krivičnog djela zbog krivičnog djela mučenje. Takođe i protiv Danila Krgovića, Matije Kasalice i Aleksandre Knežević zbog krivičnog djela narušavanje nepovredivosti stana iz čl. 169 st. 2 u vezi st. 1 KZ CG - objasnio je za portal rtcg advokat Damir Lekić. Četvrti put Više državno tužilaštvo u Podgorici odlučujući o podnijetoj pritužbi na ovo rješenje našlo je da je ona u svemu ponovo osnovana pa je kao takvu u cjelosti uvažio.  
 
2
Međunarodni sekretar "Socijaldemokrata" Miloš Đuričković, u emisiji “Aritmija” Gradske RTV
Spajić pokazao - kukavičluk!
    - Mandatar za sastav 44. vlade Milojko Spajić pokazao je da politički protivnici unutar njegove partije mogu da ga napadaju bez straha i bojazni da će im on odgovoriti. Štoviše, mnogo je skloniji da se podredi stavovima poslanice Jevrosime, da spušti glavu pred predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i isto tako mnogo skloniji da spušti glavu pred DF-om, uprkos svemu onome što je rekao, ocijenio je međunarodni sekretar Socijaldemokrata Miloš Đuričković, u emisiji “Aritmija” Gradske RTV.
On je kazao da očekuje uspješan bojkot popisa a da od nove vlade ne očekuje ništa dobro. 
 
2
Slika mjeseca
Nijesmo doma!
 
 
2
Počeo protest koji Crnogorska konzervativna partija organizuje ispred Monstata
Traže odlaganje propisa - ili bojkot!
- “Crnogorci su budni”, “Slagali ste za kazne”, “Dritane, služiš se prevarama kao za Temeljni ugovor”, “Ko će brojati bojkotovane glasove? MONSTAT?”…- parole su sa protesta, koji je - u organizaciji Crnogorske konzervativne partija - počeo ispred Monstata u Podgorici, kojim traže odlaganje propisa ili njegov bojkot.
- Popis planiraju da sprovedu bez učešća opozicije i bez bilo kakve kontrole - napomenuo je portparol "Socijaldemokrata" Nikola Zirojević.  
 
2
Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, povodom poruke neprimjerene sadržine na ulazu u Ambasadu Crne Gore u Budimpešti
Diplomate obavijestile - nadležne organe!
      - U vezi sa informacijom da je na tabli, koja se nalazi na ulazu u Ambasadu Crne Gore u Budimpešti, tokom vikenda uočena poruka neprimjerene sadržine, koja ukazuje na nepoštovanje državnih simbola, Ministarstvo vanjskih poslova obavještava da su diplomate kasno sinoć uklonile sporni sadržaj i o slučaju obavijestile nadležne organe u zemlji prijema, shodno Bečkoj konvenciji, koja definiše obavezu da prostorije strane misije budu zaštićene i da se spriječi svako ugrožavanje mira ili narušavanje njenog dostojanstva - navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore povodom poruke neprimjerene sadržine koja je uočena na ulazu u Ambasadu Crne Gore u Budimpešti. 
 
2
Srpski istoričar Milivoj Bešlin za "Pobjedu", prenosi Gradski.me
Crnogorci su jedini - da u svojoj državi ne mogu u vlast!
- Crna Gora jednoznačno, uporno i bez puno kolebanja ide onim putem kojim je krenula 30. avgusta 2020. godine. S obzirom na katastrofalne rezultate dvije prethodne litijaške vlade, čudi takva naizgled iracionalnost, ali populistički cunami koji je pokorio i mnogo veća i razvijenija društva, očito, uzima danak i u Crnoj Gori. Naravno, nacionalno ekskluzivistička i litijaško-nacionalistička većina se unutar sebe preslaguje, ali ona je suštinski nacionalpopulistička i u osnovi antizapadna, proruska i provučićevska većina koja je pobijedila crnogorske suvereniste prije tri godine. Politički, medijski i propagandni spinovi kojima se ta većina služi da bi prikrila svoju suštinu i od crnogorskih birača i od zapadnih partnera su veoma banalni i lako uočljivi. Prvostepeno osuđeni za pokušaj terorizma 2016. će voditi Skupštinu, a ozbiljno osumnjičeni i pod znak pitanja dovedeni, zbog međunarodnih mahinacija, biće premijer treće nacionalističke i proruske vlade u Crnoj Gori. Za to vrijeme, evropske integracije su od 2020. potpuno zaustavljene, a odlazeća, nelegitimna i marionetska vlada Abazovića je ugasila svaku EU perspektivu Crne Gore. Javne finansije su urušene, stepen korupcije veći nego ikada po svim međunarodnim indeksima, partijsko zapošljavanje daleko je prevazišlo slične prakse prethodnog režima. Brojka od skoro 40.000 ugovora pred izbore, partijskih i fiktivnih radnih mjesta ne bi podnijela ni mnogo veća ekonomija. Obrazovni sistem se urušava namjerno i sistematski od osnovnih škola do univerziteta gdje još stoluju mnogi šovinistički i klerikalni kadrovi nekadašnje ministarke. O sunovratu zdravstvenog sistema kome se kičma lomi pod teretom populističkih mjera u ekonomiji, može, nažalost, da svjedoči svaki građanin Crne Gore koji se našao u prilici da se liječi - odgovori je srpski istoričar Milivoj Bešlin za "Pobjedu", a prenosi Gradski.me.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|