Brze Cinjenice - Kultura

2
U KIC "Budo Tomović" najavili "Oktobarski art spektar"
Na početku - besjede predsjednika SAD!
Promocijom knjige “Neka Bog blagoslovi ovu zemlju - Pristupne beśede predśednika SAD”, čiji prevodilac je Dragan Vugdelić, koju KIC "Budo Tomović" organizuje u saradnji sa NVO "Alfa centar" počeće oktobarski program u "srcu kulture grada", a on će nastaviti da afirmiše različite umjetničke trendove i stvaralaštvo domaćih i međunarodnih umjetnika i obogaćuje kulturnu ponudu Glavnog grada - najavljeno je na današnjoj press konferenciji. 
 
2
Prva samostalna izložba Rose Džaković “Sjene žute, plave” u KIC “Budo Tomović”
Spojila imaginaciju - i siguran crtež!
- Ulja na platnu Rose Džaković su spoj snažne figurativne imaginacije sa vještim i sigurnim crtežom koji karakteriše bogata tonska modulacija. Rosa kanališe svoje emocije djelujući vješto u portretizmu i figuraciji stavljajući poseban akcenat na njihovim detaljima, dajući im primarni značaj na pojedinim formatima. Pravi vrlo smjele kompozicije koje kompletan utisak izložbene postavke čine interesantnom i dinamičnom - zapisala je mr Danijela Darmanović Mahmutović o izložbi Rose Džaković “Sjene žute, plave”, koja će sjutraod 20 biti otvorena u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Na prvoj samostalnoj izložbi umjetnica će svoja likovna interesovanja nastala tokom posljednjih godina predstaviti kroz 15 ulja na platnu.  
 
2
Vojni orkestri Crne Gore, Ujedinjenog Kraljevstva i Albanije održali koncert
Saveznike okupila - muzika!
          Vojni orkestri Crne Gore, Ujedinjenog Kraljevstva i Albanije predstavili su se večeras podgoričkoj publici koncertom UnitedInMusic. Na jedinstvenom muzičkom spektaklu izveli su neke od čuvenih numera pop i filmske muzike, od Bitlsa do muzike iz filmova o Džejmsu Bondu.
Ministarstvo odbrane Crne Gore i British Embassy Podgorica organizator su i pokrovtelj koncerta koji je na najljepši način okupio saveznike muzikom.  
 
2
Premjerna predstava omladine volonterskog kluba Crvenog krsta Crne Gore
"Posmatrač" promoviše - humane vrijednosti!
    Omladina volonterskog kluba Crvenog krsta Crne Gore premijerno će večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" odigrati predstavu "Posmatrač".
Komad, u režiji Jelene Šaković, ima za cilj promociju humanih vrijednosti i principa na kojima se zasniva rad organizacije. Kroz svakodnevne životne situacije, scene iz kafića, porodičnog doma, sa fakulteta... mladi su uspjeli da ukažu na ozbiljne društvene probleme ali i položaj određenih grupacija. Oni istovremeno nude rešenja, pozivaju na akciju i poštovanje principa: humanosti, dobrovoljnosti, nezavisnosti, neutralnosti, jedinstva, univerzalnosti i nepristrasnosti. 
 
2
Sjutra u KIC "Budo Tomović"
Promovišu knjige - Slavice Milošević!
       Nove knjige “Plava pomorandža” i “Kristalni mjesec od kamenja i pijeska” autorke Slavice Milošević biće sjutra od 19 predstavljene u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Gost večeri je crnogorska poetesa Milena Simonović, a moderatorka će biti Vjera Knežević Vučićević , novinarka lista "Pobjeda" i Radio Bara.  
 
2
"Podgoričko kulturno ljeto 2018"
Studenti priredili - “Vremensku kapsulu”!
          Izložba “Vremenska kapsula”, koju su priredili studenti Univerziteta Donja Gorica, biće - na "Podgoričkom kulturnom ljetu 2018" - večeras od 19 otvorena u Kuslevovoj kući.
Postavka predstavlja svojevrsni sinhronijski presjek njihovog umjetničkog rada u okviru jedne urbane integralne strategije, koja je plod umreženosti fakulteta ovoga univerziteta; a selektovani studentski radovi ukazuju na kreativno kritičko promišljanje, moderne tendencije, na prožimanje s klasičnim likovnim stvaralaštvom.  
 
1
Dani evropske baštine
U 11 opština - 40 programa!
Izložbom „140 godina od održavanja Berlinskog kongresa 1878. i prvog sticanja nezavisnosti Crne Gore“ i naučnom konferencijom „Kulturna baština Crne Gore“ prekosjutra u 10 na Univerzitetu Crne Gore - pod sloganom „Umjetnost dijeljenja“- svečano će biti otvoreni Dani evropske baštine.
Do 30. septembra u 11 opština biće organizovano 40 programa.
 
 
1
Sa Međunarodnog stručnog savjetovanja o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca u Budvi
Posebna pažnja - blagu pod vodom!
Vlada Crne Gore sa posebnom pažnjom prati stanje podvodne kulturne baštine, prepoznaje njene potencijale i finansijski podržava istraživanja našeg podmorja i usavršavanje stručnjaka – poručili su danas ministar kulture Aleksandar Bogdanović i generalna sekretarka Vlade Crne Gore Nataša Pešić sa Međunarodnog stručnog savjetovanja o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca koje je otvoreno u Budvi. 
 
1
“Podgoričko kulturno ljeto 2018”
Igraju koreobajku - “Mala sirena”!
    Baletska trupa “Allegro” i Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” izvešće - na “Podgoričkom kulturnom ljetu 2018” - koreobajku “Mala sirena” sjutra od 19 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Koreobajku izvodi više od 150 učesnika, različitog starosnog uzrasta uz muzički kolaž. Koreografiju potpisuje Viktorija Strugar, dramaturgiju Ivana Darson, scenografiju Stanislav Nikičević i Jozo Miloš, a kostimografiju Mira Perišić i Mila Čelebić. Autor svjetla je Vlado Lalović.  
 
1
“Zlatne komedije” od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - Meril Strip!
       Komedija “Razglednice sa ivice” (1990) sa Meril Strip u glavnoj ulozi otvoriće sjutra od 20 peto izdanje filmske revije “Zlatne komedije” u KIC "Budo Tomović".
Utorak biće u znaku filmskog hita “Od devet do pet”, “Fatalni instinkt” na programu je u srijedu, reviju će u četvrtak zatvoriti komedija “Neki to vole vruće” (1959) sa Merilin Monro u glavnoj ulozi. Projekcije su u sali "DODEST", a ulaz je besplatan.  
 
1
Narodni muzej Crne Gore i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje realizuju multimedijalni, multidisciplinarni umjetničko-modni projekat
U Biljardi - "Eros, krv i svetost"!
       Istoimena izložba slika ciklusa Dimitrija Popovića i njegova identično naslovljena knjiga filozofko-estetskog prosedea, posvećena biblijskim ženama – Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni sa namjenski rađenom kolekcijom inspirisanom tim djelima, istoričarke umjetnosti i modne kreatorke dr Anastazije Miranović, kontekstuirani su novim čitanjima umjetnosti i mode u svojevrsnom umjetničko-modnom projektu "Eros, krv i svetost", koji će od sjutra u postavci biti u Biljardi do 25. marta.
Multimedijalni, multidisciplinarni umjetničko-modni projekat realizuju Narodni muzej Crne Gore i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje u cilju inovativnog pristupa umjetnosti i privlačenju različitih publika i gostiju  
 
1
Dugometražni igrani film crnogorski kandidat za 91. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke
"Iskra" za - Oskara!
          Dugometražni igrani film „Iskra“, prema scenariju Ane Vujadinović i Gojka Berkuljana, u režiji Gojka Berkuljana, crnogorski je kandidat za 91. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u kategoriji Najbolji strani film u 2018.  
 
1
Sjutra u KIC "Budo Tomović" druženje sa autorkom bestselera, savjetnicom za lični razvoj i reiki majstorom
Veče sa - Ivanom!
             Interaktivno književno veče Ivane Kuzmanović, autorkom bestselera "Od kada sam se zavolela, volim" i "Knjige ličnih promena", savjetnice za lični razvoj i reiki majstora, KIC "Budo Tomović" organizuje sjutra od 19 u multimedijalnoj sali.
Njene knjige čest su poklon dragim ljudima, ali se sopstveni primjerak čuva, podvlači i mnogo puta iznova čita. Jer to nisu obične knjige: one su žive. Mogu da vas utješe, zagrle, motivišu, pokrenu, podrže. Moderatorka večeri je diplomirani filolog i terapeut i umjetnica Jelena Perić.  
 
1
Izložba radova Tadije Janičića "Pravi se da spavaš" u Dvorcu Petrovića
Lucidnost i ironija - kroz pop-art!
       - Priklonivši se tendencijama potrošačkog
društva ka vizuelnim nadražajima, i u njima pronalazeći djelotvoran vid kritike, Tadija svoj lucidan i krajnje ironičan umjetnički impuls kanališe u izraz pop-arta - zapisala je istoričarka i teoretičarka umjetnosti Ivana Milojko koja će i otvoriti izložbu Tadije Janičića "Pravi se da spavaš" sjutra od 20 u u Dvorcu Petrovića.
Izložba će biti otvorena do 31. oktobra.
 
 
1
Sedmi međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2018. počinje sjutra
U čarobnom svijetu lutaka - trupe iz šest zemalja!
                Vrata čarobnog svijeta lutaka na "Podgoričkom kulturnom ljetu 2018" sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" otvoriće "Gradsko pozorište" predstavom „Prodavnica igračaka”, kojom počinje sedmi međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2018.
Do 16. mališani će uživati u predstavama koje će izvesti glumačke trupe iz šest zemalja. Pored crnogorske glumačke trupe, Festival će ugostiti ansamble iz Ukrajine, Makedonije, Turske, Poljske i Srbije.  
 
1
Radovi Toma Pavićevića u galeriji "Centar"
Poenta kod - Markesa!
       - Pukovniku nema ko da piše“ sasvim se dobro drži kao naslov pa, ako hoćete, i kao poruka ove izložbe, mada, ipak, tek pod uslovom da u obzir uzmemo nekoliko posebnih elemenata/aspekata koji će precizirati i zašto. Kao prvo, same slike ni na koji vidljiv način ne ilustruju sadržaj onog poznatog Markesovog romana sa istim tim naslovom i u kojem jedan bivši pukovnik revolucije, dok živi kao puka sirotinja i priprema svog pijetla za borbu, godinama i godinama iščekuje penziju na koju, prema propisima države, polaže puno pravo: pošto stari pukovnik već odavno nije u uniformi, onda ga po njoj na Tomovim slikama i ne možemo prepoznati. S jedne je strane pojedinac, u ovom konkretnom slučaju sa zaslugama, a s druge su država i sistem daleki od pojedinca, od njegove egzistencije i zasluga – eto to je poenta toga romana. A u tome je moguće pronaći i jednu poentu ove izložbe - zapisao je profesor dr Milorad Simunović koji će večeras od 20 u galeriji "Centar" otvoriti izložbu radova Toma Pavićevića iz ciklusa „Pukovniku nema ko da piše“.
Izložba će biti otvorena do kraja mjeseca.
 
 
1
Izložba "From Diaspora to Diversities", dio regionalnog istoimenog projekta, u CGU "Miodrag Dado Đurić"
O dijaspori - u savremenim kontekstima!
Izložbu "From Diaspora to Diversities", koja je dio istoimenog regionalnog projekta pokrenutog sa idejom da se kroz umjetničke produkcije i prakse autora/ki različitih generacija razmotri fenomen dijaspore u savremenim kontekstima, Narodni muzej Crne Gore, u saradnji sa Nezavisnom umjetničkom asocijacijom Remont iz Beograda, otvoriće sjutra od 20 u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić".
Postavku koja će biti izložena do 30. oktobra čine radovi Mladena Bundale, diSTRUKTURA, Adrijane Gvozdenović, Ivane Ivković, Mirka Nikolića, Nade Prlje, Vahida Ramujkić, Neli Ružić.
    
 
1
KIC ”Budo Tomović” i portal Art mozaik organizuju podgoričku promociju knjige ”Magi - kao da je bila nekad”
Biografija posvećena - Margiti!
    Podgoričku promociju knjige ”Magi - kao da je bila nekad”, novinara Dušana Vesića, KIC ”Budo Tomović” i portal Art mozaik organizuju sjutra od 20 u multimedijalnoj sali "srca kulture grada".
O biografiji u izdanju ”Lagune” - posvećena je Margiti Stefanović, klavijaturistkinji benda EKV i heroini jugoslovenskog rokenrola - govoriće novinari i publiciste Vanja Kovačević i Željko Milović kao i direktorica KIC Snežana Burzan, a medijatorka večeri biće Tanja Rađenović Stanojević. Gost večeri biće i muzičar Sreten Radulović koji će uz gitaru, podsjetiti publiku na najpoznatije hitove kultnog rok sastava EKV.  
 
0
Slike i crteži mlade crnogorske umjetnice od sjutra u galeriji "KLub"
Tijana predstavlja - „Identitet“!
- Kada govorimo o identitetu govorimo kao o
osobenom, specifičnom obliku ispoljavanja, izražavanja, ponašanja, delovanja unutar zadatog, propisanog, formiranog modela određenog tradicijom, životnim okolnostima, usvojenim navikama. Na taj način se opiremo pokušajima da nas na bilo koji način generalizuju, a ipak smo
deo sistema, funkcionišemo kao celina, kroz celinu nas prepoznaju, pre nego što individualnost svakog od nas istupi i iskreira sliku o sebi - zapisala je mlada crnogorska umjetnica Tijana Dedeić, čija će izložba slika i crteža „Identitet“ od sjutra u 20 biti otvorena u galeriji "KLub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Izložbu će otvoriti akademski slikar Dragan Berilažić.
 
 
0
KIC POP HOR poziva pjevače i pjevačice bez obzira na godine i profesiju da se prijave
Audiciju "raspisala" - popularnost!
    KIC POP HOR, koji je za nešto više od godinu dana, pod dirigentskom palicom profesora Saše Barjaktarovića stekao ogromnu popularnost i osvojio srca publike širom Crne Gore, poziva pjevače i pjevačice bez obzira na godine i profesiju da se prijave i dobiju šansu da postanu dio ovog popularnog podgoričkog horskog sastava. Audicija, koja je raspisana zbog velikog interesovanja i na zahtjev brojnih građana, biće održana u četvrtak od 18 u Horskoj sali suterena KIC „Budo Tomović“.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|