Brze Cinjenice - Kultura

0
"FIAT 2017" počinje sjutra i trajaće do 17.
Za 10 dana - 15 predstava!
          - Nije dovoljno da dobijemo novac i da se povećavaju naši budžeti, potrebno je da od tog novca i sa prostora na kojima djelamo dobijemo uslove iz kojih možemo da se dalje razvijamo. Zaista se trudimo da iz godine u godinu napravimo makar po jedan mali korak u unapređenju programa, ali to su vanredni napori malog tima i izmišljanje napretka, a naši institucionalni problemi ne postaju manji - istakla je Ana Vukotić, direktorica "FIAT 2017", najavljujući festival na kojem će od sjutra do 17. biti prikazano u takmičarskoj selekciji 15 predstava iz zemlje, regiona i svijeta. Od domaćih "Dokle pogled seže" i "Malo o duši" 
 
0
Izložba slika Vasa Nikčevića „Simbol u apstrakciji“ od sjutra u "Dvorcu Petrovića"
Slikarski najzreliji - semantički najzasićeniji!
    - Kvintesencija njegovog opusa su novi radovi iz ciklusa „Simbol u apstrakciji“ jer su slikarski najzreliji i semantički najzasićeniji-kompleksan registar same egzistencije, ali i kriptično sugerisani upisi o Svijetu, Univerzumu, Postanju...- zapisala ja istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević u katalogu za izložba slika Vasa Nikčevića „Simbol u apstrakciji“, koja će sjutra u 20 biti otvorena u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Radovi koji će biti izloženi do kraja mjeseca rađeni su u akrilnoj kombinovanoj tehnici.

 
 
0
Promocija zbirke “Dolores”, putopisne poezije Enese Mahmić, sjutra u KIC "BudoTomović"
Autorka propituje - i feminizam!
       Promocija zbirke “Dolores”, putopisne poezije Enese Mahmić, biće sjutra od 19 priređena u multimedijalnoj sali KIC "BudoTomović".
“Dolores” sadrži dva ciklusa - El-Camino i Uzavreli grad, a učesnici promocije razgovaraće o poeziji, autostopu i ekonomičnim načinima putovanja.
Autorka propituje i feminizam kao partikularnu ideologiju, čije ideje ne opstaju u svakodnevici bosanskih kasaba, gdje vlada zakon jačega, pa žene posežu za sitnim lukavstvima da bi se izborile za svoje mesto. Progovara o izostanku valorizacije i priznavanja lokalne ženske poetske trupe, te međusobnim i untrašnjim konfliktima s kojima se suočavaju žene. 
 
0
Promocija knjige Steva Vučinića “Prilozi proučavanju Ljetopisa popa Dukljanina i ranosrednjovjekovne Duklje” na "Podgoričkom ljetu"
Između korica - svestrani pristup!
       Knjiga “Prilozi proučavanju Ljetopisa popa Dukljanina i ranosrednjovjekovne Duklje” Steva Vučinića biće - u sklopu "Podgoričkog ljeta" - večeras od 21 promovisana na platou ispred biblioteke "Radosav Ljumović".
O djelu kojim je Vučinić, kroz multidisciplinarni pristup različitim temama vezanim za Ljetopis popa Dukljanina i ranosrednjovjekovnu Duklju, koristeći istoriografska, arheološka iskustva istorije umjetnosti, obogatio crnogorsku nauku i kulturu, govoriće Aleksandar Radoman, Đorđe Borozan i Slobodan Čukić. 
 
2
Dječji hor "Zvjezdice" organizuje zanimljivu dvodnevu manifestaciju
Titograd u - avgustu!
    Programom u Klubu boćara sjutra od 18 dječji hor "Zvjezdice" počeće dvodnevnu manifestaciju "Titograd u avgustu".
Od 18 počnju kreativne radionice NVO "Sunčev kutak", od 20 članovi "Zvjezdica" pjevaće dječje hitove, a u 22 na programu je "Guitar live". Podgoričanin Darko Sekulović i Grkinja Joana Corfu sviraće rok na akustičnim gitarama, a Saša Stojanović iz Nikšića muziciraće na električnoj gitari. 
 
2
Povodom Dana Radosava Ljumovića
Akademija "Plava zvijezda slobode"!
    Akademija "Plava zvijezda slobode", povodom Dana Radosava Ljumovića, španskog borca i pjesnka, biće sjutra od 20 održana na platou biblioteke koja nosi njegovo ime.
Na Akademiji koju organizuju biblioteka i SUBNOR i antifašisti Crne Gore učestvovaće predsjednik Skupštine Glavnog grada, Đorđije Suhih, akademik Zuvdija Hodžić, solista Bojana Marković,
kantautor Dušanka Belada, profesor gitare Slobodan Bogdanović, recitator Sanja Crvenica a medijator je Dragan Mitov Đurović. 
 
1
Ljetnji kamp za kamernu muziku ulazi u finiš
Završni koncerti - u Cetinju i Podgorici!
Preko četrdeset učesnika ovogodišnjeg Ljetnjeg kamp za kamernu muziku KIC "Budo Tomović" iz Crne Gore, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke, Kipra, Kazakstana, Francuske prirediće završne koncerte - sjutra u Ministarstvu kulture, a u nedjelju u "srcu kulture grada", kao dio programa manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto 2017”.
Mentori i saradnici Ljetnjeg kampa osmislili su dva različita koncertna programa za dva grada, kojima će se predstaviti po deset raznovrsnih kamernih ansambala i kamerni orkestar. Mnogi od ansambala koji će se predstaviti na koncertu sastavljeni su na Ljetnjem kampu za kamernu muziku, a ima i onih koji su na kamp došli kao već formirani ansambli na početku svog umjetničkog sazrijevanja u sviranju kamerne muzike.
    
 
0
Pomorski muzej Crne Gore, u okviru međunarodne inicijative Dani evropske baštine raspisao foto-konkurs
U objektivu - ljepote primorja!
    Pomorski muzej Crne Gore, u okviru međunarodne inicijative Dani evropske baštine raspisao je foto-konkurs na temu „Kulturne i prirodne ljepote Crnogorskog primorja“.
Pravo učešća imaju svi domaći i strani autori, foto amateri, udruženja foto amatera, NVO organizacije koje se bave očuvanjem kulturne i prirodne baštine Crne Gore, učenici osnovnih i srednjih škola. Konkurs je otvoren do 1. septembra 2017. 
 
0
Počeo 6. Ljetnji kamp za kamernu muziku - Montenegro Summer Camp for Chamber Music 2017.
Završni koncerti - 12. i 13.!
    Preko 40 muzičara različitih generacija iz Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Rusije, Kipra, Njemačke i Francuske učestvuje na 6. Ljetnji kamp za kamernu muziku - Montenegro Summer Camp for Chamber Music 2017. koji je sinoć počeo u srcu srcu nacionalnog parka Lovćen, na Ivanovim koritima, u turističko - edukativnom centru “Lovćen”.
Završni koncertinbiće 12. avgusta, u Ministarstvu kulture na Cetinju, i 13. avgusta, u Kulturno - informativnom centru “Budo Tomović” u Podgorici, u 20, kao dio programa manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto 2017”.  
 
0
Izložba "Petar Lubarda 1907-1974-2017." u "Dvorcu Petrovića"
U postavci - 26 djela iz dva legata!
    - Postavka je zasnovana na ideji da se prikaže još jedna etapa višegodišnjeg projekta Spomen-zbirke „Pavle Beljanski – prijatelj umjetnika“, ali i da se naglasi značaj dva legata koji čuvaju Lubardina djela. Na izložbi u Dvorcu Petrovića u Podgorici biće predstavljeno 26 djela iz oba legata, Umetničke Zbirke SANU (Beograd), Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i privatne kolekcije kao i bogata arhivska građa, između ostalog i dokumenti koji se prvi put predstavljaju publici. Postavka obuhvata i taktilni segment u vidu grafičkog dijagrama odabranog umjetničkog djela Petra Lubarde - naglašeno je u najavi za izložbu "Petar Lubarda 1907-1974-2017.", koja će prekosjutra od 21 biti otvorena u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
2
“Retrospektiva decenije trajanja - Hercegnovski strip festival“ u Ministarstvu kulture
Predstavljena decenija - strip festivala!
       - Vjerujem da nam strip autori u budućnosti mogu donijeti zanimljive i inovativne produkcije radova koji će nastati u Crnoj Gori i koji treba da imaju različite linije podrške za svoj rad - zaključio je ministar kulture dr Janko Ljumović na otvaranju izložbe “Retrospektiva decenije trajanja - Hercegnovski strip festival“ u Ministarstvu kulture.
Postavka obuhvata radove internacionalnih autora nastale tokom prethodnih deset godina održavanja Hercegnovskog strip festivala. Među zastupljenim autorima su Rufus Dajglo (Velika Britanija), Đuilermo Ortego (Velika Britanija), Paolo Motura (Italija), Valter Trono (Italija), Nikola Ćurčin (Crna Gora), Stevan Subić (Srbija), Iztok Sitar (Slovenija), Igor Kordej (Hrvatska) i drugi. 
 
1
Revija „Filmski snovi - gledaoci biraju“ od ponedjeljka u KIC "Budo Tomović"
Gledaoci izabrali - četiri filmska asa!
    Projekcijom filma “Sve o Šmitu“ (2002) reditelja Aleksandra Pejna, u kojem se usamljeni udovac Voren Šmit (Jack Nicholson) suočava sa ispraznošću svog života, u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović" od 21 počeće revija „Filmski snovi - gledaoci biraju“.
   Publika je tokom prošlog mjeseca odabrala filmske velikane koje želi ponovo vidjeti, a plod te neposredne i aktivne saradnje je ova revija na kojoj će do četvrtka biti prikazana četiri filma sa četiri filmska asa - Džekom Nikolsonom, Marlonom Brandom, Al Paćino i Džonijem Depom. 
 
1
Izložba makedonskog umjetnika Roberta Jankuloskog u galeriji "Centar"
Konceptualni rad - instant porodice!
             - Sublimirajući kroz svoj rad različite postmodernističke postupke (citatnost, dekonstrukcija, subjektvno preuzimanje motiva, rad u serijama, fragmentiranost, eksperiment...) realizovao je kompleksan umetnički koncept sa uvek vrlo aktivnim odnosom prema društvu, etici i estetici uz uvažavanje tradicije i kompromisa sa istorijom - zapisala je izložbe istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka iz Novog Sada Svetlana Mladenov u katalogu za izložbu makedonskog umjetnika Roberta Jankuloskog na kojoj će biti predstavljen njegov konceptualni rad "Instant porodice - multiplikacija ljubavi" biće večeras od 20 otvorena u galeriji "Centar".
 
 
1
Međunarodna multimedijalna izložba na 31. budvanskom festivalu "Grad teatar"
„Linije bjekstva“ u - Kući Medina!
          Međunarodna multimedijalna izložba „Linije bjekstva“, od sjutra u 22 otvorena u Kući Medina, na Trgu pjesnika, u Budvi, u sklopu 31. izdanja festivala "Grad teatar".
Na izložbi koja je autorski projekat kustoskinje Svetlane Racanović biće predstavljeni radovi umjetnika Milije Pavićevića i Natalije Vujošević iz Crne Gore, Neše Paripovića i Jovana Čekića iz Srbije i Marka Polonija iz Švajcarske. 
 
1
Izložba „Magični svijet Viktora Vazarelija“ od sjutra u galerijama „Perjanički dom“ i „Klub“
Umjetnost dobila - provokaciju!
       - Likovna umjetnost, a i umjetnost uopšte, Vazarelijevim radovima dobila je jednu od najubjedljivijih provokacija na planu dinamike i dimenzionalnosti forme, a taj uistinu revolucionarni doprinos odrazio se i na polju teorije umjetnosti. Time, a posebno svojim teorijskim radovima, ovaj umjetnik ušao je u red ne samo poetski osviješćenih umjetnika, već i onih koji pripadaju prekretničarima epoh - zapisao je ministar kulture Janko Ljumović u katalogu za izložbu „Magični svijet Viktora Vazarelija“, koja će sjutra od 20 biti otvorena u galerijama „Perjanički dom“ i „Klub“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
0
Od utorka, na “Podgoričkom ljetu 2017” 6. Međunarodni festival folklora đece i mladih “Skoči kolo da skočimo”
Kolo skače - 15 ansambala!
Više od 500 učesnika, šest ansambala iz Crne Gore (Podgorica, Nikšić, Rožaje, Herceg Novi) i devet iz inostranstva (Bugarska, Gruzija, Rumunija, Letonija, Makedonija, Poljska i Sjeverni Kipar) nastupiće na 6. Međunarodnom festivalu folklora đece i mladih “Skoči kolo da skočimo”, koji će - u sklopu “Podgoričkog ljeta 2017” - će od utorka do petka biti održan na više lokacija -Trgu nezavisnosti, "Delta city", "Mall of Montenegro". 
 
0
Od sjutra, u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“
Na fotografijama - istorija naroda!
          Izložba „Crnogorske fotografije u Europeani“ autora Slađane Sjekloće i Borisa Kaluđerovića, biće u ponedjeljak od 13 otvorena u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“.
Ova, kao i druge fotografske kolekcije u posjedu Nacionalne biblioteke, predstavlja dragocjeni izvor informacija o istoriji naroda sa ovih prostora, koja tek treba da bude otkrivena korisnicima i sačuvana za buduće generacije.  
 
0
Izložba crteža “Milenium” autora Ilije Fonlamova Franciskovića u KIC “Budo Tomović”
U postavci - znameniti Crnogorci!
    Izložba crteža “Milenium” autora Ilije Fonlamova Franciskovića biće ood ponedjeljka u 20 otvorena u izlobenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Postavku čine 17 portreta znamenitih Crnogoraca, a izložbu će otvoriti novinar Neđeljko Rudović.  
 
0
“Podgoričko ljeto 2017”
Gostuju - Frano Lasić i “Smrika”!
Koncert poznatog glumca i pjevača Frana Lasića i klape “Smrika” biće - na “Podgoričkom ljetu 2017” - prekosjutra od 21 priređen u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Pored poznatih klapskih dalmatinskih standarda, posjetioci će moći da čuju domaće i svjetske hitove koji su bili popularni nekoliko decenija unazad, kao i nezaobilazne evergreen hitove “Zagrljeni” i “Volim te budalo mala”.  
 
0
Knjiga “Crnogorski generali u Kraljevin SHS/Jugoslaviji (1919 - 1941)” autora Srđe Martinovića na “Podgoričkom kulturnom ljetu 2017”
Između korica - vojna elita!
             Knjiga “Crnogorski generali u Kraljevin SHS/Jugoslaviji (1919 - 1941)” autora Srđe Martinovića biće na “Podgoričkom kulturnom ljetu 2017” promovisana sjutra od 21 na platou ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”.
O knjizi koja je određena kao „Studija o vojnoj eliti i biografski leksikon“, donosi iscrpnu uvodnu studiju o crnogorskoj vojnoj eliti i biografije 13 crnogorskih generala u vojsci Kraljevine SHS/Jugoslavije u periodu od 1919. do 1941. govoriće Saša Knežević i Boban Batrićević, a medijatorka programa je Marijana Terić.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|