Brze Cinjenice - Kultura

2
U "Podgoričkim pričama" KIC "Budo Tomović"
Večeras gostuje - Nikica Raičević!
    Kao i svaki grad, tako i Podgorica, ima svoje tihe stvaraoce koji svoja djela ne prezentuju u popularnim medijima, ali su ostavili dubok trag u istoriji umjetnosti. Nikica Raičević je jedan od zapaženih slikara, inovatora i društvenih radnika, koji ima šta da predstavi u "Podgoričkim pričama", koji upravo traže za goste takve ljude, večeras od 20 u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Pored toga, što je Nikica akademski slikar, bivši urednik u KIC "Budo Tomović" ostaće upamćen i po tome što je autor prvog crnogorskog amaterskog crtanog filma. 
 
2
Deveti Internacionalni sajam knjiga od večeras do 30. otvoren u "Bemax arenI"
Otvaranju prethodile - tri promocije!
Posjetioci 9. Internacionalnog sajma, koji je od večeras do 30. otvoren u "Bemax arenI", moći će da obiđu štandove 62 domaća i regionalna izdavača.
Poslije svečanog otvaranja pisac Vasko Raičević, razgovarao je s poznatim srpskim književnikom Draganom Velikićem.
Prethodno danas promovisan je časopis "Bosniaca, NUB BiH", bibliografija akademika Mladena Lompara, koju je priredila Ljiljana Đorđević, kao i foto-monografija "Crna Gora u objektivu ateljea Marubi", čiji je izdavač Istorijski institut UCG.  
 
2
Festival “Dani nauke i inovacija 2023”
Slave nauku - u 13 gradova!
"Putovanje kroz znanje" slogan je jedanaestog izdanja Festivala “Dani nauke i inovacija 2023” koji od danas do 30. slavi nauku i inovacije u čak 13 gradova širom Crne Gore.
- Intezivno smo radili na pripremi festivalskih sadržaja, pa su tokom ljeta bili aktuelni festivalski konkursi preko kojih je crnogorska naučno-inovaciona zajednica direktno učestvovala u kreiranju ovogodišnjeg Festivala. Od čak 67 pristiglih prijava, pozitivno je ocijenjeno 37 – 24 iz oblasti nauke i 13 koje se odnose na inovativne programe - istiću u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja.  
 
2
Turistička organizacija Podgorice ispred knjižare “Karver” organizuje nesvakidašnji događaj
“Kafa za merak” - uz pjesmu Žutog!
Tradicija ukusa “Kafa za merak”, uz pjesmu Šukrije Žutog Serhatlića sjutra od 18 ispred knjižare “Karver” događaj je koji organizuje Turistička organizacija Podgorice.
- Sugrađani i posjetioci Podgorice biće u prilici da uživaju u predivnom ambijentu, mirisu i ukusu kuvane kafe sa ratlukom i drugim omiljenim orijentalnim poslasticama, a ugođaj će biti upotpunjen zvucima starogradskog melosa u izvođenju Šukrije Žutog Serhatlića - najavljuje TOP. 
 
2
Bjelopoljsko pozorište gostuje u KIC "Budo Tomović"
Premijerno u Podgorici - igraju "Kokošku"!
    Nova predstava bjelopoljskog pozorišta “Kokoška”, koju je prema tekstu Nikolaja Koljade režirao Moamer Kasumović, biće premijerno izvedena u Podgorici večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
U predstavi igraju: Slađana Merdović, Sanja Ćirović, Deniza Halilović, Predrag Vukojević, Vlado Tomović i Jusuf Bajramspahić.
Ulaz je besplatan.
 
 
2
Za kraj "Podgoričkog ljeta 2023"
"Makadam" slavi - 45. rođendan!
                Velikim koncertom poznatog crnogorskog benda "Makadam", kojim će obilježiti 45 godina postojanja, večeras od 20 na Trgu nezavisnosti biće završeno i "Podgoričko ljeto 2023".
- "Makadam" je kao krunu četrdesetpetogodišnjeg stvaralaštva odlučio da pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, svojim sugrađanima pokloni koncert dostojan svog jubileja, dijeleći scenu sa dugogodišnjim prijateljima i kolegama koji su se našli na njihovom putu do uspjeha - najavljuu Sekretarijatu za kulturu i sport Glqvnog grqdq.
Proslavi jubileja kultnog crnogorskog sastava pridružiće se Sergej Ćetković, Nenad Kneževic Knez, Vladimir Maraš, Šule Jovović, Marko Vlahović, Nina Žižić, Marko Vukčević...
 
 
1
Izložba radova “Iskre ćeramida“ Gorana Vujoševića otvorena u holu KIC "Budo Tomović"
Umjetnički oživljava - odbačeni materijal!
- Riječ je o izložbi kroz koju autor želi umjetnički da oživi stari, odbačeni građevinski materijal koji je namijenjen različitim prostorima. Tematski okvir izložbe čine znalački naslikani prepoznatljivi crnogorski motivi, ali i radovi koje karakteriše slobodno korišćenje linija, boja i apstrakcija - izložba “Iskre ćeramida“ Gorana Vujoševića otvorena u holu KIC "Budo Tomović".
Postavku čini oko dvadesetak uljanim bojama oslikanih crijepova, ćeramida. Izložbu je otvorila kompozitorka Slobodanka Bobana Dabović Đurić i moći će da se pogleda do 25. 
 
1
KIC POP HOR, na okupu sa umjetničkom voditeljkom Ivanom Vlajnić, poziva starije od 18 godina
Sjutra audicija - za nove pjevače!
             - Nije potrebno da znate note, ali jeste da ste dobro raspoloženi za pjesmu i druženje! Pripremite refren omiljene pop pjesme, potom otpjevajte sa umjetničkom voditeljkom hora Ivanom Vlajnić nekoliko taktova uz klavir - KIC POP HOR poziva starije od 18 godina da sjutra od 17,30 dođu na audiciju u horsku salu KIC "Budo Tomović". 
 
1
Fondacija "Kreativne žene Crne Gore" u utorak na Cetinju predstavljaju projekat „Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije“
Premijerno izvode kompozicije - čuvane vijek!
             Projekat „Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije“, Petre Ivanović i Milice Marković, fondacija "Kreativne žene Crne Gore" predstaviće u utorak, u svečanoj sali „Ivan Crnojević“, u Vladinom domu na Cetinju.
Na koncertu, premijerno biće izvedene gotovo zaboravljene, izvrsne kompozicije čiji se notni zapisi, duže od jednog vijeka, čuvaju u bogatoj dvorskoj biblioteci Muzeja kralja Nikole, na Cetinju. Evropski kompozitori toga vremena posvetili su Crnoj Gori, vladaru Nikoli I Petroviću i članovima njegove porodice, brojne himne, horske i intrumentalne kompozicije. 
 
1
Tradicionalno u septembru KIC “Budo Tomović” od ponedjeljka priređuje “Zlatne komedije”
Na otvaranju - "Matora gunđala"!
          Tradicionalno u septembru KIC “Budo Tomović” svoju pažnju posvećuje komediji kao žanru. Na repertoaru devete u nizu revije “Zlatne komedije” od 18. do 20.septembra biće poznati filmovi bazirani na zanimljivim komičnim pričama.
Komediju “Matora gunđala” (1993) sa popularnim glumačkim parom, oskarovcima Džekom Lemonom i Volterom Matauom prikazaćemo prvog dana revije.
Nastavak revije, obilježiće rimejk francuske komedije, film Ivana Rejtmana “Dan očeva“ (1997). Posljednji dan revije, srijeda biće u znaku holivudske komedije Markosa Siega “Teorija haosa” (2007) o čovjeku koji igra na sigurnom i koji ne vjeruje u spontanost.  
 
1
Posljednjeg dana FIAT PARABOLA 2023 monodrama i "Ujka Vanja"
"Zavjesu spuštaju" - "The books of knjige"!
          Poslednjeg dana festivala FIAT PARABOLA 2023, u Crnogorskom narodnom pozorištu od 19 biće izvedena predstava “UJKA VANJA” za koju je režiju uradio Mirko Radonjić.
Monodrama "Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić" je od 21.30 u velikoj sali KIC "Budo Tomović", a "zavjesu spuštaju" "The books of knjige" od 22,30 u dvorištu Kuslevove ćuće.
Nakon njihovog nastupa, žiri - Stevan Koprivica, pisac i direktor Gradskog pozorišta Podgorica, Jelena Minić, glumica i Edin Jašarović, producent i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti dodijeliće ovogodišnje nagrade u teatarskoj selekciji.  
 
1
Internacionalna kulturna asocijacija IKA
Raspisan prvi konkurs - za mlade u dijaspori!
Prvi internacionalni književni konkurs za djecu i mlade do 24 godine iz dijaspore raspisala je Internacionalna kulturna asocijacija IKA.
Pravo učešća na ovom konkursu imaju djeca i mladi do 24 godine, iz svih zemalja u kojima žive crnogorski iseljenici.  
 
1
Osmi Međunarodni festival debitantskog igranog filma “Džada film fest” počinje večeras
Na otvaranju - „Sirin“!
Filmom „Sirin“, režisera Sinana Šahmanovića, od 20 ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ biće otvoren Međunarodni festival debitantskog igranog filma “Džada film fest”.
Večeras od 21 u Ulici Svetozara Markovića na programu su i francuski “Putnici”, a do subote na raznim lokacijama biće prikazano još 10 ostvarenja. U nedjelju, u Dječjem parku od 18,30 je Džadionica by Evropska nedjelja mobilnosti. Od 19 počinje američka neustrašiva njuška”.
U takmičarskoj selekciji 8. izdanja DžFF publici će se predstaviti 6 debitantskih ostvarenja. Nagrade će biti dodijeljene za dvije kategorije: za najbolji debitantski igrani film i najboljem debitantskom reditelju. Ukupan nagradni fond iznosi 2000 eura. 
 
1
FIAT PARABOLA 2023
"Nesporazum", "Četiri" - "Bruklin park" i DJ!
    Četvrtog dan festivala FIAT PARABOLA 2023 biće izvedene dvije predstave iz segmenta TEATAR SELEKCIJA, predstava Crnogorskog narodnog pozorišta “NESPORAZUM” i predstava “ČETIRI” iz Poljske rađena u koprodukciji Teatar a part i Teatar Amareya.
U okviru programskog segmenta FIAT FILM PARABOLA u dvorištu Kuslevove kuće sa početkom u 22.30 h, publika će imati prilku da pogleda film “BRUKLI PARK” (15') u režiji Nikole Đuravčevića, i produkciji Asterion pictures (SAD). Nakon projekcije biće upriličen razgovor sa autorom. Razgovor će voditi Vladimir Vučinić, filmski urednik festivala.
Savršen kraj četvrtog dana festivala nas čeka u dvorištu Kuslevove kuće u 23,30 uz DJ RADIO.GLAVA. 
 
1
Počela "Sedmica crnogorske kulture u Republici Albaniji"
Gostovaće 60 kulturnih poslenika!
Movorkom mažoretkinja iz Herceg Novog i gradske muzike iz Bdve, koji će, nakon Tirane, nastupiti i u Skadru, gradu sa najvećim brojem pripadnika crnogorske dijaspore u Republici Albaniji danas je počela "Sedmica crnogorske kulture u Republici Albaniji", koju organizuje Ambasada Crne Gore u Tirani, u saradnji sa ministarstvima kulture Crne Gore i Republike Albanije.
    
 
0
"Podgoričko kulturno ljeto" - Izložba Voja Radonjića “ Očaravajuća lakoća fotografisanja" otvorena u Galeriji "Art"
Bilježio istoriju - ostavljajući poseban potpis!
- Koristeći se posebnim vještinama i izuzetnim talentom, Vojo Radonjić je pažljivo birao kadrove i strpljivo čekao trenutak kada će materijalozovati fotografiju i posmatračima ispričati priču kroz oštrinu detalja i ličnu perspektivu. Ono što je svakog posebno impresioniralo je i Vojova vještina da se izrazi u različitim žanrovima fotografije, bilo da otkriva ljepotu predjela ili nečije duše – ali tokom cijelog života bilježio je trenutke istorije, ostavljajući joj poseban potpis - istakla je gradonačelnica Podgorice prof dr Olivera Injac otvarajući - u sklopu "Podgoričkog kulturnog ljeta"izložbu Voja Radonjića “ Očaravajuća lakoća fotografisanja" u Galeriji "Art".
   Kustoskinja je Mirjana Dabović Pejović, a postavka će biti izložena do 5. septembra. 
 
0
City Groove 2023 od sjutra do 4.
Osmo izdanje otvara - Zucchero!
    Novo, 8. izdanje festivala City Groove 2023 biće otvoreno velikim koncertom italijanskog hitmejkera Zucchera sjutra od 21 na otvorenom terenu "Bemax arene".
Sjajan muzički program se nastavlja i druge večeri, 3. jula kada će na scenu Bemax arene stupiti legende Ex-Yu prostora, grupa “Parni valjak” i crnogorskoj publici premijerno predstaviti svog novog pjevača, Igora Drvenkara. Treće večeri festivala DJ Lehar nastupiće na novoj “Groove bini” u objektu Kolektor u bivšoj fabrici Titex. Te večeri će ulaz biti besplatan zahvaljujući podršci Glavnog grada i Turističke organizacije opštine Podgorica. 
 
2
Petnaesti Međunarodni književni festival „Odakle zovem, Podgorica 2023“ od večeras do 3. jula
„Emancipujm(t)o – tema festivala!
„Emancipujm(t)o – Čovjek u pitanju“ tema je 15. Međunarodnog književnog festivala „Odakle zovem, Podgorica 2023“ koji će od večeras do 3. jula biti održan u knjižari Karver, u KIC „Budo Tomović“ i u Vinskom podrumu Šipčanik.
U toku nekoliko programskih cjelina predstaviće se crnogorski, regionalni i svjetski savremeni autori - književnici, filmski i pozorišni reditelji, prevodioci, teoretičari književnosti i umjetnosti, izdavači, a biće zastupljene i teme iz oblasti teorije umjetnosti, društvene teme, te radionice za studente umjetničkih i društvenih studija u Crnoj Gori.
U fokusu programa ovogodišnjeg Festivala su svjetska klasika i savremena književna i filmska djela autora iz Republike Češke i Francuske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.  
 
2
"Podgoričko kulturno ljeto"
Promocija edicije - Crnogorska biblioteka!
          Promciju edicije Crnogorska biblioteka, autorski projekat Srđe Martinovića, Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” prirediće - u sklopu "Podgoričkog kulturnog ljeta" - sjutra od 18 u prostorijama Fakulteta političkih nauka.
Na promociji će govoriti: Zoran Lazarević, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, prof. dr Savo Marković, dr Krsto Perović, državni sekretar Ministarstva odbrane, direktor Policijske akademije i dr Srđa Martinović, autor projekta. 
 
2
Ciklus "Mladi talenti" KIC ”Budo Tomović”
Solo nastupa - flautistkinja Petra Lekić!
Solo nastup flautistkinje Petre Lekić iz Bara, studentkinje Univerziteta za muziku i pozorišnu umjetnost u Beču biće - u sklopu ciklusa "Mladi talenti" - sjutra od 20 u velikoj sali KIC ”Budo Tomović”.
Program sa djelima Georga Filipa Telemana (Fantazija br.12 u g-molu), Louvela Libermana (Sonata za flautu i klavir op.23), Karla Rajnkea (Sonata za flautu i klavir „Undine“) i Franka Martina (Balada za flautu i klavir) izvešće u pratnji pijaniste Sima Šiševića.
Ulaz je besplatan. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|