Brze Cinjenice - Kultura

0
Izložba kotorske umjetnice Romane Pehar u galeriji Centra savremene umjetnosti Crne Gore
U "Klubu" - "Hazard"!
       - "Moralni hazard se odnosi na generalno poznati empirijski fenomen da grupa osoba koja je osigurana protiv određenog rizika postane sklona da bude viktimizovana rizikom mnogo češće ili mnogo ozbiljnije u poređenju sa neosiguranom grupom... Da li se ljudi povinuju saobraćajnim znacima zbog opšteprihvaćenih normi ili zato što se plaše nesreće ili da budu uhvaćeni od policije? Neke refleksije...“ - ovako, kroz citat Grubela Herberta, The Journal of Risk and Insurance, o svom radu promišlja umjetnica iz Kotora Romana Pehar, čija će djela na izložbi “Hazard” večeras od 19 biti predstavljena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore
Izložba se može pogledati do 30.
 
 
2
Izložba "Erotika u savremenoj crnogorskoj umjetnosti" u galerijskom prostoru "Dvorac Petrovića"
Erotsko na - 14 načina!
               - Erotika i identitet za crnogorske autore predstavljaju najčešće problemske ose. Kod nekih umjetnika tijelo je simbol potrošačke civilizacije, drugi erotsko transponuju u mitologičke prizore ili ga, postupkom aproprijacije, prevode iz jednog medija u neki drugi. Ima autora koji kroz predstave tijela prelamaju diskurse intimnog i javnog. Erotika je za slikare radost življenja ili bodrijarovsko zavođenje - zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević o izložbi "Erotika u savremenoj crnogorskoj umjetnosti", koja je od danas do 29 juna otvorena u galerijskom prostoru "Dvorac Petrovića".
Postavku čine radovi 14 umjetnika: Krsta Andrijaševića, Romana Đuranovića, Vladimira Đuranovića, Tadije Janičića, Jelene Đukanović, Nade Kažić, Gordane Kuč, Jovane Vujanović, Ljiljane Kolundžić, Milke Vujović, Anastasije Kostić, Toma Pavićevića, Ane Đukanović Miljkovac i Marka Markovića.  
 
2
Izložba "2020. godina" Mihaila Jovićevića otvorena u galeriji "Centar"
Postavka ima - proročanski prizvuk!
- Naziv izložbe 2020 godina, na kojoj su uglavnom zastupljeni radovi nastali u proteklih nekoliko godina, gotovo da ima neki proročanski prizvuk u smislu nekog davnog umjetničkog predskazanja. Sve one velike biblijske teme, predstave svetaca, dominantni hrišćanski simboli poput krsta, ribe, oka i drugih, koji su decenijama bili glavni ikonografski motiv Jovićevićevog slikarstva, sada gotovo da su apstrahovani u jednu cjelinu specifične narativnosti. Dva milenijuma od Hristovog rođenja, kao da predstavljaju novo polazište u Jovićevićevom misaonom i likovnom procesu - zapisala je istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević o izložbi djela Mihaila Jovićevića koja je od sinoć do 27. juna otvorena u galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore. 
 
2
Ministar kulture o skrnavljenju mermerne ploče na spomeniku na Ravnom lazu
Besprizorni ataci - sa dobro poznatih adresa!
   - Svjedočimo ovih dana da se naša zemlja suočava sa nikad otvorenijom, orkestriranom kampanjom manipulacija iz Srbije, koju zdušno podržava dio lokalnih političara. Sve učestalije neprimjerene izjave srpskih zvaničnika, ali i nastavak medijske kampanje dezinformacijama - od navodnih eksplozija u Beranama, podmetanja fotomontaža iz inostranstva, pa sve do tvrdnji o predstojećem bratoubilačkom ratu, novi su u nizu primjera miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore, što je izgleda postala pasija dijela vlasti u našem susjedstvu. Za nas, nije ovo ništa iznenađujuće, već samo nastavak višegodišnje medijsko-propagandne hajke koja potiče sa adresa van naše države - komentarišući nastavak devastiranja naših kulturno-istorijskih znamenja, poput vandalskog lomljenja mermerne ploče na spomeniku na Ravnom lazu, skrnavljenja tvrđave na Trojici iznad Kotora, ali i paljenja crnogorskih zastava prethodnih dana, ministar kulture Aleksandar Bogdanović ocijenio je da je riječ o još jednom besprizornom ataku sa dobro poznatih adresa na najuzvišenije vrijednosti Crne Gore. 
 
2
Virtuelna izložba Darka Drljeevića projekat EU4ME, koji finansira EU
Poglavlja predstavio - karikaturama!
Virutelnom izložbom „Pristupanje Crne Gore EU - pogled kroz karikature“, koja je nastala kroz projekat EU4ME, koji finansira Evropska unija, tokom epidemije korona virusa i sprovođenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, crnogorski karikaturista Darko Drljević predstavio je 11 pregovaračkih poglavlja.
 
 
1
U 87. godini
Preminuo Vojo Tatar!
Slikar Vojislav Vojo Tatar preminuo je u 87. godini.
Tatar je rođen u Njegušima kod Cetinja.
Umjetničku školu završio je u Herceg Novom 1952. godine, a potom studirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Osim slikarstva, bavio se i skulpturom.
Dobitnik je nekoliko nagrada među kojima je i Trinaestojulska nagrada 1979. 
 
0
Muralima u Podgorici, Bijelom Polju i Baru
Oslikana povezanost - Crne Gore i EU!
       Murali koji su oslikani u tri crnogorska grada – Podgorici, Bijelom Polju i Baru, svjedoče o čvrstim vezama Crne Gore i Evropske unije i predstavljaju podsjećanje da je naša država vjekovima dio evropske porodice.
Glavni pregovarač Aleksandar Drljević, šef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav, kao i crnogorski ministar kulture Aleksandar Bogdanović, su, u video porukama upućenim crnogorskim građanima, podsjetili na murale koji su krajem prošle godine oslikani, i čestitali svim građanima 9. maj – Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. 
 
0
Donacija američke državljanke Lori Šoć Crnoj Gori
Poklonila predmete - predaka!
       Predmete koji se odnose na istaknute crnogorske ličnosti dr Pera Šoća i Đura Šoća poklonila je Crnoj Gori američka državljanka Lori Šoć, supruga praunuka dr Pera Šoća, ministra crnogorske Vlade u izbjeglištvu i čukununuka Đura Šoća, vojnog komandanta i upravnika vojnog telegrafa Knjaževine i Kraljevine Crne Gore.
Vlada zadužila je Narodni muzej Crne Gore da preuzme 14 predmeta iz zaostavštine dr Pera Šoća i Đura Šoća - među kojima su uramljena zastava sa krstom i natpisom Nikola I, tri kolekcije ordenja sa lentama i kutijama, telegram kralja Nikole I Petrovića upućen Đuru Šoću iz 1915. godine i više fotografija - i da obezbijedi uslove za njihovo čuvanje. 
 
0
U "doba korone" KIC pop hor obilježava i 40 godina od smrti nekadašnjeg predsjednika SFRJ
Snimili koračnicu - "Uz maršala Tita"
    Podgorički KIC pop hor snimio je u "doba korone", u znak sjećanja, a povodom 40 godina od smrti nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, jednu od najljepših i najpopularnijih partizanskih pjesama - koračnica "Uz maršala TITA".
Pjesma "Uz maršala Tita", inače je izvedena prvi put u novembru 1943. godine na Drugom zasijedanju AVNOJ. 
 
3
Danas je Međunarodni dan džeza
Proslava dobila - virtuelni format!
          Zbog epidemije COVID-19, koja traje, deveta godišnja međunarodna proslava Međunarodnog dana džeza širom svijeta ove godine prećiće u virtuelni format, umjesto da se odvija, kako je ranije planirano, u Kejptaunu u Južnoj Africi (glavni program) i drugim lokacijama širom svijeta. Organizatori Međunarodnog dana džeza su UNESCO i Institut džeza Herbi Henkok, koji u saradnji sa organizatorima širom svijeta promovišu ovaj dan i džez umjetnost i njenu misiju u svijetu. 
 
2
Povodom Svjetskog dana igre, u organizaciji folklornog ansambla "Nikola Đurković" iz Kotora
Prva online smotra - folklora!
       Povodom Svjetskog dana igre koji se obilježava 29. aprila, folklorni ansambl "Nikola Đurković" iz Kotora od sjutra organizuje prvu online smotru follklornih ansambala. Do 2. maja na smotri će učestvovati 11 ansambala iz Crne Gore i 3 ansambla iz ExYu država : Hrvatske, BiH i Makedonije.⁣ Za četiri dana oni će prezentovati raznovrstan repertoar narodnih igara i pjesama, kao i arhivske snimke pojedinih ansambala.⁣
Koncept je takav da će smotru moći uživo u zakazanom terminu gledati isključivo oni koji kliknu 𝙎𝙐𝘽𝙎𝘾𝙍𝙄𝘽𝙀 na YouTube kanal ovog ansambla do prvog dana emitovanja.⁣
    
 
1
Jutros premijerno emitovan spot KIC pop hora "Za milion godina"
Ex-YU hitom - protiv korone!
Prvi crnogorski pop hor pridružio se velikoj umjetničkoj porodici domaćih i svjetskih muzičkih zvijezda koji se u dugim danima samoizolacije pjesmom i pozitivnom energijom bore protiv korona virusa.
Članovi i članice KIC pop hora, njih oko 30, sa dirigenticom Petrom Ivanović, u svojim domovima napravili su snimke, te publici poklonili interpretaciju pjesme "Za milion godina", veoma popularne melodije u nekadašnjoj Jugoslaviji koja je bila dio muzičkog projekta "YU rock misija". Montažu potpisuje Nemanja Dragović.  
 
0
Na inicijativu "Gradskog pozorišta", od 8. do 16. Prvi internet ragional festival
Preko YouTube kanala - predstave za najmlađe!
Predstave devet regionalnih teatara - Gradsko pozorište učestvuje sa „ Čarobnjakom iz Oza“, pozorište „ Boško Buha“ iz Beograda sa „ Malom sirenom“ , Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke sa „ Avanturama maloga JUJU“, Pozorište mladih iz Novog Sada prikazaće „ Lepoticu i zver“ , Pozorište mladih iz Sarajeva „ Kekec“, Dečije pozorište Subotica „ Par cipela“, Malo pozorište „ Duško Radović“ iz Beograda „ Strašne priče braće Grim“, Pozorište „ Pinokio“ „ Knjiga o džungli", a Crna Gora ima još jednog predstavnika, Festival pozorišta za djecu iz Kotora sa projektom „ Njegoš za djecu: Kako rastu veliki ljudi“ - biće prikazano na Prvom internet ragional festivalu od 08. do 16. aprila. preko YouTube kanala "Gradskog pozorišta", koje je iniciralo, a većina pozorišta za djecu iz regiona prihvatilo PIR - novu akciju koja omogućava djeci u vrijeme izolacije da prate pozorišne predstave. Festival je takmičarskog karaktera, predstave će biti vrijednovane glasovima publike, takozvanim lajkovima. 
 
2
Šahid Nadim u poruci povodom Svjetskog dana pozorišta
Pozorište kao svetilište!
- Razlog zašto sa vama dijelim ovu priču o Bali Šahu i našem istraživanju sufističkog pozorišta jeste taj što se, dok glumimo na pozornici, ponekad zanesemo sopstvenom filozofijom pozorišta, svojom ulogom preteča društvene promjene, i u tome izostavimo publiku. U toj sponi sa izazovima sadašnjice, lišavamo se mogućnosti da uronimo u izrazito potresno duhovno iskustvo koje pozorište može da proizvede. U današnjem svetu, netrpeljivost, mržnja i nasilje ponovo su u porastu, nacije se huškaju jedna na drugu, vjernici se bore protiv drugih vjernika, a zajednice šire mržnju protiv drugih zajednica… u isto vreme, djeca umiru od neuhranjenosti, majke umiru na porođaju usled nedostatka adekvatne medicinske njege, a ideologije mržnje cvjetaju. Naša planeta sve dublje tone u društvenu katastrofu, i mi ponovo čujemo kopita konja Četiri jahača Apokalipse. Treba da se nadahnemo duhovnom snagom; da se borimo protiv apatije, letargije, pesimizma, pohlepe i ignorisanja svijeta u kojem živimo, planete na kojoj živimo. Pozorište ima tu ulogu, plemenitu ulogu, da ispuni čovječanstvo energijom i pokrene ga da se izdigne iznad ambisa. Ono može da uzvisi pozornicu, prostor izvođenja, u nešto sveto - ukazao je Šahid Nadim u poruci povodom Svjetskog dana pozorišta: 
 
2
Ministarstvo kulture pokreće kampanju „Živimo kulturu #ostanidoma“
Ponudiće kulturu - dostupnim kanalima!
             - Imajući u vidu aktuelnu situaciju izazvanu panedmijom korona virusa, Ministarstvo kulture pokreće kampanju „Živimo kulturu #ostanidoma“, sa ciljem da građanima Crne Gore, u danima socijalno izolovanog funkcionisanja, ponudi kulturne i umjetničke sadržaje onim kanalima komunikacije koji su dostupni iz kuće.
Pod sloganom „Toliko toga možemo doživjeti od kuće“, Ministarstvo kulture na ovaj način punim kapacitetom priključiće se zvaničnoj kampanji Vlade Crne Gore „Ostani doma” i to kroz prostor obezbijeđen na RTCG, OnDemand platformi kablovskih operatera, ali i kroz LIVE mogućnosti online kanala komunikacije.  
 
1
Zbog zabrane putovanja iz Turske
Odložen spektakl - ''Sunce Anadolije''!
             -Zbog zabrane putovanja iz Turske državnim službenicima i aktuelnog korona virusa moramo odložiti muzičko - plesni spektakl ''Sunce Anadolije'' koji je trebalo da bude održan 13.marta na velikoj sceni KIC "Budo Tomović". O naknadnom terminu blagovremeno ćemo vas informisati - dodaju iz "srca kulture grada".

 
 
0
"Kompozitorke iz sjenke" sjutra šesti put u KIC "Budo Tomović"
Premijerno - tri djela i tri kompozitorke!
       Tri kamerna djela i tri kompozitorke - francuska klasičarka Luiz Farenc (Sekstet za klavir i duvače op. 40), američka moderna kompozitorku Florens Prajs (Pet narodnih pjesama u kontrapunktu) i engleska savremena autorka Medlin Dring (Trio za flautu, obou i klavir) - biće premijerno predstavljene na koncertu "Kompozitorke iz sjenke", koji sjutra od 20 počinje u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Ovogodišnji koncert iz ciklusa “Kompozitorke iz sjenke” šesti je , u sklopu kojeg organizator KIC “Budo Tomović” ekskluzivno promoviše muzičko stvaralaštvo žena, svakog marta, te doprinosi otkrivanju muzike kompozitorki iz cijelog svijeta, koje su u sjenci standardnog koncertnog repertoara. 
 
0
Podgorički "Play-In"
Dijele radost - zajedničkog muziciranja!
             Godišnjoj proslavi sviranja kamerne muzike “Worldwide Play-In Weekend” - održava se širom svijeta svakog prvog vikenda u martu zahvaljujući inicijativi Mreže za kamernu muziku - ACMP-The Chamber Music Network, i njenim članovima širom svijeta - pridružuje se KIC “Budo Tomović” i poziva muzičare različitih generacija i sposobnosti da podijele radost zajedničkog muziciranja na podgoričkom "Play-In", koji će večeras od 18 do 20 biti održan u Galeriji Risto Stijović.  
 
0
Peta knjiga poezije za odrasle „Prolaznici“ autorke Jovanke Vukanović
Pjesme posvećene - poeziji!
Peta knjiga poezije za odrasle „Prolaznici“ autorke Jovanke Vukanović biće sjutra od 19 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
- Poetska zbirka „Prolaznici“, pjesnikinje Jovanke Vukanović, donosi svedene, fonetski i ritmički naglašeno koherentne pjesme posvećene mahom poeziji, a duboko prožete različitim varijacijama motiva prolaznosti. U osam nejednakih ciklusa, slobodnog i kratkog stiha, pjesme kao da „kaplju“ u svijest čitaoca, snažno oslonjene na udio margina tišine u izoštravanju smisla i emocionalnog tona pjesnikinjinih poetskih epifanija. Oslonjena na dugo iskustvo čitanja i pisanja Jovanka Vukanović je iznjedrila vrijednu zbirku, u kojoj čitaoce suočava sa neobičnim „poetskim prizorima“ čiju koherentnost lako uspostavlja upravo zahvaljujući izbrušenim i svedenim stihovima sa velikim značenjskim potencijalom - zapisala je Božena Jelušić. 
 
0
Ugledna fotografkinja Brižit Lakomb predstavlja radove u "Dvorcu Petrovića"
Pogled na - kinematografiju iznutra!
          Ugledna fotografkinja Brižit Lakomb predstavlja svoje radove izložbom “Cinema | Portraits” koja će sjutra od 20 biti otvorena u "Dvorcu Petrovića".
Nakon izložbe u Sarajevu, nastale u produkciji Sarajevo Film Festivala povodom jubilarnog 25. izdanja, prikazane i u Zagrebu u Francuskom paviljonu, Lakomb dolazi u Podgoricu i Centru savremene umjetnosti Crne Gore izlaže 40 fotografija velikog formata, rijetkih i intimnih trenutaka iz njene dugogodišnje saradnje sa uticajnim filmskim autorima, otkrivajući pogled iznutra na kinematografiju.
Izložbu će otvoriti kustoskinja Lejla Hodžić, a može se pogledati do 31.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|