Brze Cinjenice - Kultura

2
Izložba radova Maje Šofranac „Imuno - sistem“ u "Dvorcu Petrovića"
Umjetnica preisppituje - dehumanizaciju društva!
       - Izložbom „Imuno - sistem“ Maja Šofranac preispituje dehumanizaciju savremenog društva...
Umjetnica predstavlja snažno sučeljavanje između težnje ka savršenstvu modernog doba oslikanog u robotizovanim tijelima i čovjeka otuđenog, nesigurnog, potisnute spontanosti i emocija - zapisala je, između ostalog, istoričarka umjetnosti Maja Dedić o stvaralaštvu Maje Šofranac, čija uzložba radova „Imuno-sistem“ biće sjutra od 20 u "Dvorcu Petrovića" biti otvorena do 20 marta.
Umjetnica će se predstaviti crtežima, instalacijama i video radovima
nastalim 2017/18.
 
 
2
Izložba slika Todora Živaljevića Veličkog i Anđelke Ljumović
„Varijacije“ u 30 djela!
Izložba slika „Varijacije“ Todora Živaljevića Veličkog i Anđelke Ljumović biće sjutra od 19 otvorena u izložbenom holu KIC „Budo Tomović“.
Postavku izložbe čini oko 30 slika rađenih u tehnici ulja na platnu, a izložbu koja će trajati do 4. marta otvoriće istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.  
 
2
Predstavljanje knjige Branislava Popovića u KIC "Budo Tomvić"
Između korica - put do dugovječnosti!
Knjiga Branislava Popovića “Put do dobrog zdravlja i dugovječnosti - sa ljekovitim biljem i pčelinjim proizvodima“ biće sjutra od 19 predstavljena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomvić".
O knjizi - u kojoj su savjeti kako ojačati imunitet, riješiti se stresa, kako se boriti protiv steriliteta i koje bilje koristiti protiv šećerne bolesti, ali i kako njegovati svoj izgled - uz autora govoriće i iniženjer agronomije Svetozar Radonjić. 
 
2
Poslije Pariza i Beograda, elektroakustički operski kabare sjutra u KIC „Budo Tomović“
Premijerno - „A weill ago“!
Prvi put u Crnoj Gori, poslije premijera u Parizu i Beogradu, elektroakustički operski kabare „A weill ago“ biće sjutra od 20 izveden u sali KIC „Budo Tomović“.
Program za sopran, klavir i elektroniku inspirisan je ličnošću i muzikom Kurta Vajla. Vajlove pjesme, ali i glasovi Lote Lenja, Bertolta Brehta, Danila Kiša..., zvuci djetinjstva i zvuci rata, arhivski snimci i lična istorija, javljaju se, prelamaju i naslojavaju kroz pjevane, govorene, snimljene i semplovane odlomke. Tako izgrađen elektroakustički sloj Ane Gnjatović kontekstualizuje komentariše Vajlove pjesme koje sopran Tijana Đuričić izvodi uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića. Zajedno, ova dva sloja sklapaju kabaretski gorko-sladak zvučni narativ o umjetnosti i odgovornosti.    
 
2
Od prekosjutra do 4. marta "Oscar's revija" u bioskopu "Cineplexx"
Publika gleda - nominovane!
Psihološkim trilerom "Bježi", iz studija "Univerzal" i producentske kuće "Blumhaus", prekosjutra od 21,30 počeće "Oscar´s revija" u bioskopu "Cineplexx" tokom koje će do 4. marta biti prikazano još 13 filmova koji su nominovani za najprestižniju filmsku nagradu.
Projekcije počinju u 19 i 21,30, a ulaznice po cijeni od četiri eura već su u prodaji. 
 
2
Ciklus “Mladi talenti” KIC "Budo Tomović"
Prvi nastup - Jovovića!
          Mladi crnogorski pijanista Andrija Jovović prirediće svoj prvi solistički koncert u Podgorici - u sklopu ciklusa “Mladi talenti” - sjutra od 19 u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Ulaz je besplatan.
Program sa kojim će se predstaviti podgoričkoj publici čine djela: Johana Sebastijana Baha (Tokata u fis - molu, BWV 910), Ludviga van Betovena (Sonata u c - molu, br. 32 op. 111), Frederika Šopena (Balada u g - molu, br. 1 op. 23) i Aleksandra Skrjabina (Preludijum i nokturno za lijevu ruku, op. 9 i Etida u dis - molu, br. 12 op. 8). 
 
2
Knjiga Buda Simonovića “Nikad kraja tamnicama” u KIC "Budo Tomoović"
Promocija djela - posvećenog Laliću!
    Knjiga Buda Simonovića “Nikad kraja tamnicama”, koja je posvećena Mihailu Laliću i 25. godišnjici od smrti poznatog crnogorskog pisca, biće sjutra od 19 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomoović".
Pored autora o knjizi će govoriti akademik Radomir Ivanović, knjževnik Miraš Martinović i esejista i pjesnik Budo Novosel. 
 
2
"Pozorište na filmu" u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - “Mačka"!
          Dramom Ričarda Bruksa “Mačka na usijanom limenom krovu” (1958., gl.uloge Elizabet Tejlor i Pol Njumen) u četvrtak od 20 u sali "DODEST" počeće revija "Pozorište na filmu", koju KIC "Budo Tomović" organizuje saradnjom filmskog i dramskog programa.
U petak na repertoaru su “Noći iguane” (1964., gl.uloge Ričard Barton i Ava Gardner) a u subotu filmska adaptacija “Titus” Džuli Tejmor iz 1999. Ulaz je besplatan. 
 
2
Dječiji zabavljač i glumac Radojica Stanković obilježava 30 godina rada
Šanta Panta časti - za rođendan!
       Dječiji zabavljač i glumac Radojica Stanković, poznatiji kao Šanta Panta, obilježiće 30 godina rada izvođenjem fragmenata iz svojih predstava sjutra od 10 u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Naravno, ulaz je besplatan. 
 
1
Predstava “Jomeo i Krulija” u KIC "Budo Tomović"
Gimnazijalka napisala - i režirala!
    Predstava “Jomeo i Krulija” rađena po tekstu i u režiji učenice Gimnazije “Slobodan Škerović” Nikoline Pavićević biće sjutra od 19 izvedena u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Ovim komadom predstavljena je ljubav Romea i Julije na moderan, podgorički način kroz komične zaplete. Ova lokalno obojena priča obiluje svakodnevnim anegdotama, šalama, a i onim skrivenim značenjem humora koji skreće pažnju na česte porodične, prijateljske i ljubavne probleme koji su namjerno, ili nenamjerno, sakriveni od očiju javnosti. 
 
1
“Kradem ti se u večeri” Tamare Pavićević
Veče sevdaha - i starogradske!
       Veče sevdaha i starogradske muzike Tamare Pavićević “Kradem ti se u večeri” biće - u organizaciji KIC "Budo Tomović" - sjutra od 20 održano u sali "DODEST".
Uz Aleksandra Sašu Magovčevića na harmonici, Tamaru će pratiti i Ivan Stanojević na violini, a gosti koncerta su Srđan Šašić i klapa Assa Voce. Ulaz je besplatan. 
 
1
Izložba stripa Srđana Ivanovića u KIC “Budo Tomović”
Ivanovićev prvjenac - “Zgažena izložba”!
       Izložba stripa “Zgažena izložba” autora Srđana Ivanovića biće sjutra od 19 otvorena u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Njegova prva samostalna izložba obuhvatiće presjek radova po kojima je postao prepoznatljiv korisnicima društvenih mreža i čitaocima "Pobjedinog" magazina "Objektiv". “Zgažena izložba” podsjetiće Ivanovićevu publiku da pred sobom imaju stvaraoca zaglavljenog ali nikada posustalog pred licem često bizarne crnogorske stvarnosti, a baš takvi su i njegovi likovi, od džangrizavo-neodoljivog psa Ljuba, do opake mačke Brankice. Otvoriće je ilustrator Luka Cakić, a trajaće do 25.  
 
1
“Kamerna muzika” u KIC "Budo Tomović"
Koncert posvećen - Mocartovoj muzici!
    Koncert posvećen muzici Volfganga Amadeusa Mocarta “Mozart Only” - u sklopu ciklusa “Kamerna muzika” - KIC "Budo Tomović" priređuje u petak od 20 u velikoj sali, a ulaz je besplatan.
Program je sačinjen od djela koja spajaju gudačke i duvačke instrumenate u kamerni ansambl: Flautski kvartet D-dur, br. 1, K285, Oboa kvartet F-dur, KV 370 i Klarinetski kvintet A-dur, K 581. Izvođenje ovog programa dodijeljeno je Gudačkom kvartetu “Doclea”, flautistkinji Žani Lekić, oboistkinji Nadici Ristić i klarinetisti Veljku Klenkovskom.  
 
1
“Savremena crnogorska književnost” u KIC "Budo Tomović"
Promocija romana - Jovana Nikolaidisa!
Roman Jovana Nikolaidisa „Naši su životi bjekstva“ biće - u sklopu ciklusa “Savremena crnogorska književnost” - prekosjutra od 19 predstavljen u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će, sa autorom, govoriti teoretičarka književnosti Jelena Knežević.  
 
1
Dramski umjetnik Ivan Bosiljčić gostuje u KIC “Budo Tomović"
Muzička ispovijest u - “Par stihova za nas”!
Iskrenu muzičku ispovijest, obećavajući spektakle na velikoj sceni KIC “Budo Tomović" - večeras i sjutra od 20 - najavio je dramski umjetnik Ivan Bosiljčić u muzičkoj predstavi “Par stihova za nas”. Muzikom će bojiti beogradski muzičari: Branko Stiković, Miloš Petrović, Aleksandar Miletić i Marko Kalabić.
Karte za oba koncerta rasprodate su još prošle sedmice.  
 
0
Prvi put u Podgorici, sjutra u KIC "Budo Tomović"
Nastupa trio - Katarine Pejak!
    Mlada beogradska kantautorka Katarina Pejak nastupiće sa svojim triom - čine ga još Ana Protulipac (bas) i Slaven Ljujić (bubanj) - prvi putu Podgorici, sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
Svoju muziku Katarina definiše kao muziku koja je pod uticajem različitih stilova, koji su izvorni za Ameriku: bluz, kantri i soul i na toj tromeđi funkcioniše. Kritika je uporedila sa jednom muzičkom zvijezdom, te je brzo dobila nadimak “srpska Nora Džons”. Sa njom dijeli sličan muzički stil, boju glasa i u određenoj mjeri čak i fizički izgled.  
 
0
Popularni beogradski pisac Goran Stojičić sjutra u KIC "Budo Tomović"
Predstavlja prvjenac -“Besani”!
          Popularni beogradski pisac Goran Stojičić premijerno će podgoričkoj i crnogorskoj publici predstaviti svoju prvu knjigu priča “Besani” sjutra od 19 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će govoriti publicistkinja i rok pjevačica Vesna Milačić Kaja, a veče će muzikom obojiti nekoliko učenica Muzičke škole "Vasa Pavić". Moderatorka će biti Marija Pešić.  
 
0
U sklopu edukativnog programa KIC "Budo Tomović" od marta pokreće radionicu kreativnog pisanja
Za tri mjeseca - zajednička knjiga!
       Radionicu kreativnog pisanja za mlade autore (prvenstveno srednjoškolce i studente) koju će voditi pisac Vasko Raičević, KIC "Budo Tomović", u sklopu edukativnog programa pokreće od marta.
Radionica traje tri mjeseca, do kraja maja 2018, svake subote od 17 sati u KIC. Rad sa mentorom podrazumijeva i pripremu zajedničke knjige, koja će po završetku kursa biti objavljena u izdanju KIC “Budo Tomović". 
 
0
Filmska revija posvećena Danu zaljubljenih od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - “Princ plime”!
       Drama “Princ plime” (1991) rediteljke Barbare Strejsend otvoriće sjutra od 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović" reviju "Ljubav na filmu" koju "srce kulture grada" organizuje u susret Danu zaljubljenih.
Projekcija filma reditelja Tonija Skota “Osveta” (1990) predviđena je za utorak, u srijedu je “Djevojka koju sam volio” (1973) reditelja Sidnija Polaka, a reviju će u četvrtak zatvoriti “Mostovi okruga Medison” (1995) Klinta Istvuda. Projekcije počinju u 20, a ulaz je besplatan. 
 
0
Interaktivna izložba "Palata žive istorije" od ponedjeljka u "Delta City"
Posjetioce vode u - srednjovjekovni Kotor!
         - Svi posjetioci, posebno oni najmlađi, ali i njovi roditelji, imaće prilku da se makar na nekoliko sati obuku u viteza, stoje na bedemima “grada” koji se upravo priprema na odbranu, u odjeći iz četrnaestog vijeka. Palata žive istorije sa svojom neobičnom srednjevjekovnom postavkom će besplatno svim posjetiocima omogućiti da uz stručno vodjstvo, upoznaju život naših predaka, pet stotina godina ranije -ukazuje Milosav Pavlović, kreativni direktor agencije AGE, koja od ponedjeljka u "Delta City" organizuje interaktivnu izložbu "Palata žive istorije".  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|