Brze Cinjenice - Kultura

2
Izložba učenica devetog razreda Osnovne škole “Milorad Musa Burzan” u KIC "Budo Tomović"
Slike izlažu - Anastasija i Viktorija!
    Izložba slika Anastasije Jakšić i Viktorije Aleksejceve učenica devetog razreda Osnovne škole “Milorad Musa Burzan” biće sjutra od 19 otvorena u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".
Postavka će biti izložena do 3. maja, otvoriće je grafičarka mr Seida Belegović, a u programu nastupaju violinista Strahinja Lapčević i recitatorke Nađa Jovanović i Dunja Janjić. 
 
2
Predavanje jednog od najpoznatijih astronoma i astrofizičara u KIC "Budo Tomović"
Muminović o - "kraju svega"!
       Predavanje profesora Muhameda Muminovića, jednog od najpoznatijih astronoma i astrofizičara, “Kraj svega - ko će ugasiti svijetlo” biće sjutra od 19 održano u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Moderna astronomija je jedna od najpopularnijih nauka danas. Današnja astronomija predstavlja jednu od najmodernijih i najdinamičnijih nauka. U njoj se koriste neke od najnaprednijih tehnologija i najsofticiranijih tehnika koje su uopšte dostupne naučnicima. Upravo zbog toga je danas moguće istraživati objekte koji se nalaze na rubu vidljivog svemira ili opažati planete koje kruže oko drugih zvijezda. Organizator predavanja je Crnogorsko astronomsko društvo “Podgorica”.  
 
1
Predstavljanje knjige “Federacija Under Construction (Evropska unija i budućnost nacionalno-teritorijalne države)” u KIC "Budo Tomović"
Promocija djela - dr Jovanovića!
       Knjiga “Federacija Under Construction (Evropska unija i budućnost nacionalno-teritorijalne države)” dr Bojana Jovanovića biće sjutra od 18 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će govoriti profesorica dr Gordana Đurović i autor. 
 
1
Beogradski kantautor sjutra prvi put nastupa u KIC "Budo Tomović"
Na premijeri - pjesme sa dva albuma!
Beogradski kantautor Marko Stojanović Louis, sa svojim bendom, sjutra od 20 premijerno će nastupiti u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Podgoričkoj publici predstaviće pjesme sa posljednjeg albuma “Beskraj”, ali i albuma “Shine on me”.  
 
1
“Dani finskog filma” u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - “Mala krila”!
       Priča o dvanaestogodišnjoj Varpu (Linnea Skog) i njenoj majci (Pauli Vesala) “Mala krila” (2016), rediteljke Selme Vilhunen, otvoriće sjutra od 20 u sali "DODEST" reviju “Dani finskog filma”, koju KIC "Budo Tomović" organizuje u saradnji sa Ambasadom Finske.
Do 19. biće predstavljeni filmovi novije finske produkcije - “Istrebljivač” (2017), “Zakon zemlje” (2017) i film Tomislava Hristova “Dobri poštar” (2016). Ulaz je besplatan. 
 
1
Roman za djecu Žarka Vučinića u KIC "Budo Tomović"
Drugi dio avanture - o vragolastom puhu!
    Roman za djecu “Puh Đorđe i duhovi triftara” autora Žarka Vučinića biće sjutra od 19 predstavljen u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi koja je drugi dio avanture o vragolastom puhu i njegovoj družini nakon uspjeha knjige „Čudesni svijet puha Đorđa“ govoriće profesorica dr Sofija Kalezić, glavni urednik izdavačke kuće „Gligorije Dijak“ Sonja Živaljević, književni kritičar mr Goran Radojičić i autor. Odlomke iz knjige čitaće Dubravka Drakić.  
 
1
“Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori/Jazz Appreciation Month in Montenegro - JAM 2018”
“Džez na filmu - Žene u džezu”!
          Ciklus “Džez na filmu: Žene u džezu” biće - u sklopu manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori/Jazz Appreciation Month in Montenegro - JAM 2018” - u četvrtak i petak održan u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović", a ulaz je slobodan.
Biće prikazani igrani i dokumentarni džez filmovi novije produkcije, a organizatori su udruženje Jazz Art, KIC “Budo Tomović” i Američki ugao Podgorica.  
 
1
“Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori/Jazz Appreciation Month in Montenegro - JAM 2018”
Koncert trija - Julije Hulsman!
Ugledna njemačka pijanistkinja i kompozitorka Julija Hulsman predstaviće se premijerno podgoričkoj publici sjutra od 20 uvelikoj sali KIC "Budo Tomović". Ulaz je slobodan.
Julija Hulsman već 15 godina mijenja izgled savremene njemačke džez scene i kreira svoj specifični zvuk sa kolegama kontrabasistom Markom Mulbauerom (Marc Muellbauer) i bubnjarem Hajnrihom Kuberlingom (Heinrich Köbberling) koji će na koncertu u KIC predstaviti novi album “Sooner and Later”. 
 
1
Grupna izložba "Art studija Radulović" u KIC “Budo Tomović”
U postavci - radovi 13 polaznika!
    Grupna izložba "Art studija Radulović" biće sjutra od 19 otvorena u u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Radove će predstaviti 13 autora, polaznika studija koji sedam godina okuplja talentovane ljude svih uzrasta. Sadašnji studenti akademija umjetnosti, arhitekture, dizajna, unutrašnje arhitekture i pejzažne arhitekture su svoje prve i pripremne korake napravili u Art studiju Radulović. Predavač je akademski slikarka mr Marina Radulović, koja će i otvoriti izložbu. 
 
0
Veče sevdaha i starogradske muzike “Kradem ti se u večeri” ponovo u KIC "Budo Tomović"
Publika tražila - Tamaru "na bis"!
    Na zahtjev brojnih posjetilaca koji zbog ograničenog broja mjesta u "DODEST" sali nijesu mogli pratiti Veče sevdaha i starogradske muzike Tamare Pavićević “Kradem ti se u večeri” u februaru, KIC "Budo Tomović" organizuje ga večeras od 20 u velikoj sali "srca kulture grada".
Umjetnicu će uz Aleksandra Sašu Magovčevića na harmonici, pratiti i Ivan Stanojević na violini, a gosti koncerta su Srđan Šašić i Sara Asanović.  
 
0
Projektom En El Amor: Sefardske pjesme jugoistočne Evrope sjutra počinje "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori"
Tema manifestacije - “Žene u džezu”!
       - Vjerujemo da ovom temom - “Žene u džezu”, kao i izborom programa, možemo da ponudimo publici susret s umjetnicama koje se izdavajaju svojom posebnošću, specifičnim projektima, neobičnim muzičkim stvaralaštvom i izvođačkom harizmom. Svi segmenti programa manifestacije - koncertni, filmski, predavanja i radionice, su u znaku džez - najavljuje urednica i menadžerka projekta "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori" tradicionalnu manifestaciju koju će sjutra u velikoj sali KIC "Budo Tomović" otvoriti svestrana bosanko-hercegovačka pjevačica Nataša Mirković. Ona će, u pratnji Michel Godard, francuskog džez muzičara koji svira na serpentu (preteča tube) i američkog bubnjara Jarrod Cagwin, izvesti nesvakidašnji projekat En El Amor: Sefardske pjesme jugoistočne Evrope, koji je dobio nagradu “Preis der deutschen Schallplattenkritik”.  
 
0
Izložba Radovana Grujića „Slučaj slike“ u galeriji "Centar"
Autor - "urbani monah"!
       Težeći za iskonskim stvaralaštvom kao onom što je dio božanskog i najvrijednijeg u čovjeku (Berđajev), Grujić je urbani monah koji ne želi da izgubi intimu – dušu u lavirintima lažnih vrijednosti i neautentične egzistencije“ zapisao je Nebojša Burzanović u katalogu izložbe radova Radovana Grujića „Slučaj slike“, koju će u galeriji "Centar" sjutra od 20 otvoriti novinar i slobodni umjetnik Goran Nikčević.
 
 
0
Od sjutra do četvrtka “Svjetska književnost na filmu VI” u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - “Hauardov kraj”!
Adaptacija Forsterovog klasika film “Hauardov kraj” (1992) nastao u režiji Džejmsa Ajvorija koji pažljivo i detaljno pokazuje pogubnu i rigidnu klasnu svijest britanskog društva s početka 20. vijeka, otvoriće sjutra od 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović" reviju “Svjetska književnost na filmu VI”, kojom se nastavlja obilježavanje Svjetskog dana knjige.
Film zasnovan na istoimenom romanu Henrija Džejmsa “Krila golubice” (1997) biće prikazan u utorak, za srijedu je predviđena projekcija “Ostaci dana” (1993) reditelja Džejmsa Ajvorija, a revija završava u četvrtak dramom “Odsjaji u zlatnom oku” (1967) Džona Hjustona. Ulaz je besplatan. 
 
0
Izložba fotografija Lidije Vukčević u KIC "Budo Tomović"
U postavci - siluete!
       Izložba fotografija “Siluete”, autorke Lidije Vukčević, biće sjutra od 19,30 organizovana u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".
Izložbu će otvoriti mr Ksenija Rakočević i moći će da se pogleda do 10.  
 
0
Svečana akademija "Piperski sjednik", povodom 45 godina KUD “Ljubo Božanović” iz Pipera
Za rođendan - koncert i monografija!
    Svečanom akademijom "Piperski sjednik" u velikoj sali KIC "Budo Tomović" sjutra od 19 Kulturno - umjetničko društvo “Ljubo Božanović” iz Pipera proslaviće 45 godina rada, a tim povodom biće predstavljena i monografija monografija KUD o brojnim generacijama koje četiri i po decenije, od zaborava, čuvaju stare igre i pjesme naših predaka, njeguju jedinstveni način izvođenja tradicionalnih igara bez instrumentalne pratnje (a cappella). Na programu su igre i pjesme iz Pipera i Crne Gore.
Na svečanosti u KIC biće uručena i prigodna priznanja zaslužnim članovima i prijateljima KUD.  
 
2
U subotu startuje "Teatrovizija", plod dugogodišnje saradnje CNP i TV CG
Serijal otvara - “Princeza Ksenija"!
          "Teatrovizija", ciklus emisija kojim će biti prikazane ekranizovane predstave Crnogorskog narodnog pozorišta ili tv drame snimljene prema predstavama, prilagođene televizijskom jeziku, startovaće u subotu od 20,05, a prva je posvećena predstavi “Princeza Ksenija od Crne Gore”. Gost urednika i voditelja Zorana Rakočevića je rediteljka Radmila Vojvodić.
Serijal je plod dugogodišnje saradnje CNP i TV CG, urednik je Vanja Kovačević, reditelj Senad Šahmanović. Emisije će biti emitovane dva puta mjesečno, petkom u 20,05.  
 
2
U KIC "Budo Tomović" predstavljen program za april
Tradicionalno - u ritmu džeza!
    - Tradicionalno u aprilu KIC programe obilježavaju najviše muzički sadržaji sa prepoznatljivom i popularnom manifestacijom "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori", koju će 3. aprila otvoriti u Velikoj sali koncert poznate bosanske vokalne umjetnice Nataše Mirković "En El Amor: Sefardske pjesme jugoistočne Evrope", a uz podršku renomiranih umjetnika francuskog soliste na serpentu Mišela Godara (Michel Godard) i američkog bubnjara i perkusioniste Džaroda Kejdžvina (Jarrod Cagwin). U srijedu 11. aprila premijerno na sceni KIC nastupa njemački Julija Hulsman trio, a KIC je domaćin i ciklusa “Džez na filmu: Žene u džezu” 12. i 13. - najavili su program za april u "srcu kulture grada" direktorica KIC "Budo Tomović" Snežana Burzan i urednici programa Maja Popović (muzički), Miodrag Miško Popović (filmski) i Valentina Knežević (informativno - edukativni). 
 
2
Večeras i sjutra “Bez dileme - antifašizam” u KIC "Budo Tomović"
Ulaznice opet - planule!
    Još dvije večeri, večeras i sjutra od 20, u velikoj sali KIC "Budo Tomović" ponovo - poslije četiri spektakularna koncerta KIC POP HORA - podgorička i crnogorska publika uživaće u muzičkom projektu “Bez dileme - antifašizam”.
Očekivano, besplatne ulaznice preuzete su u rekordnom roku. I na ovim koncertima hor će izvesti sada već prepoznatljiv antifašistički repertoar na kojem su Bilećanka, Po šumama i gorama, Crveni makovi, Komandant Sava, O bella ciao, Kaćuša, Ide Tito preko Romanije, Oj, đevojko drugarice…i mnoge druge, a predvodiće ga jedinstveni i harizmatični dirigent profesor Saša Barjaktarović. 
 
2
Kustoški projekat Nataše Nikčević u "Dvorcu Petrovića"
Crtež kao - eksperiment!
             Izložba „Crtež kao eksperiment“, kustoški projekat istoričarke umjetnosti Nataše Nikčević, biće sjutra od 20 otvorena u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
   Nikčevićeva je za ovaj projekat odabrala radove 45 crnogorskih umjetnika različitih generacija koji će biti izloženi do 13. aprila. 
 
2
Koncertom Véronique Hermann Sambin u Nikšiću, večeras počinju "Dani frankofonije 2018"
Raznovrsno izdanje - u više gradova!
          Kreolskim džez koncertom u izvođenju talentovane Véronique Hermann Sambin, večeras u Nikšićkom pozorištu biće otvoreni "Dani frankofonije 2018".
Izdanje frankofonije za 2018. godinu je u znaku decentralizacije kako bi raznovrsne događaje mogla da isprati publika širom Crne Gore, a ne samo u glavnom gradu. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|