Brze Cinjenice - Kultura

2
Prvi crnogorski LGBT film sjutra u KIC “Budo Tomović”
Premijerno - “Maske”!
       Premijera prvog crnogorskog LGBT filma “Maske” , snimanog u Podgorici, biće - u organizujaciji LGBT Forum Progres u saradnji sa KIC “Budo Tomović” - sjutra od 19 priređena u multimedijalnoj sali "srca kulture grada".
Kratkometražni film amatersko je ostvarenje mlade autorke Biljane Božović, koja je inspiraciju za ovo djelo pronašla nakon razgovora sa svojim gej drugom koji se našao u sličnoj situaciji. Ulaz je besplatan.
 
 
2
„Veče s piscem“ u KIC "Budo Tomović"
Veče posvećeno - Ibrahimoviću!
       - Književno veče posvećeno stvaralaštvu Nedžada Ibrahimovića biće - u sklopu programa KIC „Veče s piscem“ - sjutra od 20 priređeno u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Sa bosansko-hercegovačkiim književnikom, književnim i filmskim kritičarom, scenaristom i autorom dokumentarnih filmova razgovaraće novinar i publicista Vanja Kovačević.
     
 
2
Izložba skulptura Matije Radovića od sjutra u galeriji "Centar"
Izabrani motiv - prevodi u jezik skulpture!
       Izložba skulptura Matije Radovića „Estetika forme i oblika (drvo, plod, list)“ biće od sjutra u 20 otvorena u galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
- Autor je, naime, taj koji vlastitim senzibilitetom izvlači sve one esencijalne estetske i vizuelne sadržaje odabranog motiva, a koje dalje, u kamenu, prevodi u jezik skulpture - zapisala je istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević o izložbi koja će biti otvorena mjesec. 
 
2
u organizaciji Instituta “Yunus Emre“ i KIC “Budo Tomović”
Nina pjeva etno - na turskom!
Koncert etno pjesama sa Balkana na turskom jeziku u izvođenju umjetnice Nine Strugar biće - u sklopumanifestacije “Put svile”, a u organizaciji Instituta “Yunus Emre“ i KIC “Budo Tomović” - večeras od 19 priređen u velikoj sali KIC.
Gosti koncerta biće interpretator sevdalinki Esad Merulić, duo Dina Desančić (violina) i Safet Drljan (harmonika) i perkusionista Gligor Đuričković. Ulaz je besplatan.  
 
2
Umjetnička škola za muziku i balet "Vasa Pavić" obilježava sedam decenija postojanja
Koncert za - 70. rođendan!
          U sklopu obilježavanja 70 godina postojanja Umjetnička škola za muziku i balet "Vasa Pavić" prirediće sjutra od 20 koncert vokalne i instrumentalne muzike u Velikoj sali KIC “Budo Tomović”. Ulaz je besplatan.
U prvom dijelu koncerta nastupiće orkestar škole koji će odsvirati dva djela Volfganga A. Mocarta: Serenadu za gudače, KV 525 br. 13 u G-duru (“Mala noćna muzika”) i Koncert za klavir i orkestar K 40 br.3 u D-duru. Solista na klaviru je Simo Šišević, učenik IV razreda srednje muzičke škole u klasi Anke Asanović. Prvi dio koncerta biće zaokružen izvođenjem kompozicije “Uspavanka” za gudački orkestar od Džordža Geršvina. Dirigent je Irena Vuković.  
 
1
Ciklus filmova „Filmski asovi - Marlon Brando“ od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Od "dokova Njujorka" - do „Kuma I“!
       Film „Na dokovima Njujorka“ (1954) reditelja Elie Kazana otvoriće sjutra od 20 ciklus filmova „Filmski asovi - Marlon Brando“ u salii "DODEST" KIC "Budo Tomović".
U uttorak je na programu „Ružni Amerikanac“ (1963), u srijedu „Sayonara“ (1957), a ciklus u četvrtak „Kum I“ (1972) zatvara ciklus posvećen dvostrukom dobitniku Oskara za najboljeg glavnog glumca (Na dokovima Njujorka, Kum), koji je još šest puta bio nominovan za ovo prestižno priznanje. Ulaz je besplatan. 
 
1
Nestandarno književno veče sjutra u KIC “Budo Tomović”
Simićev - “Teatar iskrenosti”!
Književno veče Stefana Simića “Teatar iskrenosti” biće sjutra od 19 priređeno u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Riječ je o nestandardnoj književnoj večeri, gdje sam autor koristeći više umjetničkih formi predstavlja istine do kojih je došao kroz neprekidno smjenjivanje poezije, psihologije, ispovijesti, humora i pozorišta. 
 
1
Povodom "Dana Frankofonije", popularni kanadski pjesnik i slem muzičar večeras u Podgorici
Radionica i koncert - MC Juna!
       Popularni kanadski pjesnik i slem muzičar MC June alias Normand Delinelle gostovaće premijerno u Podgorici, u okviru evropske turneje, a povodom predstojećih "Dana Frankofonije".
Program poznatog kanadskog slem umjetnika uključuje radionicu slem poezije, koja večeras u 19 počinje u sali podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“ i koncert od 19 u sali "DODEST". Ulaz je besplatan.  
 
1
Novi muzičko - dokumentarni film Miodraga Bola Boškovića sjutra u KIC “Budo Tomović”
Premijera - “Priča zelene strane”!
       Muzičko - dokumentarni film “Priča zelene strane”, autora Miodraga Bola Boškovića, biće sjutra od 20 premijerno prikazan u Velikoj sali KIC “Budo Tomović”, a ulaz je besplatan.
Novi muzičko - dokumentarni film renomiranog crnogorskog kompozitora i autora filmova o Crnoj Gori inspirisan je stihovima istoimene knjige poema, kotorske spisateljice i književnice Vesne Vičević. Stihove u filmu govori bard crnogorskog pozorišnog i tv stvaralaštva, reditelj Blagota Eraković.  
 
1
Koncert Bilje Krstić i ansambl “Bistrik” sjutra u sali KIC “Budo Tomović”
Nastupom obilježava - dva jubileja!
       Interpretatorka tradicionalne muzike Balkana Bilja Krstić i ansambl “Bistrik” prirediće sjutra od 20 koncert u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Ovim koncertom istaknuta umjetnica obilježiće dva jubileja - 40 godina prisustva na muzičkoj sceni i 15 godina rada sa “Bistrik” orkestrom. 
 
1
Promocija knjige Faiza Softića u KIC "Budo Tomović"
Predstavljaju stihove - “Dok vode teku”!
       Knjiga “Dok vode teku” autora Faiza Softića biće večeras od 19 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O Softićevom djelu govoriće recenzent knjige mr Ksenija Rakočević, književna kritičarka Jovanka Vukanović, urednik programa Centra za kulturu Bihor Mirsad Rastoder, a njegove stihove govoriće studenti i gimnazijalci Behmen Šahmanović, Hana Rastoder, Vasilije Rakočević, Lejla Kašić i Dino Račić.  
 
0
Vrhunsku poeziju Mladena Lompara knjižara "Karver" učinila dostupnom svima
Lomparovi stihovi - na YouTube!
       Vrhunska poezija Mladena Lompara od danas je dostupna svima zahvaljujući knjižari "Karver", koja je njegove stihove stavila na YouTube.
Lomparovu poeziju - Pjesma opata Dolčina, Noć iz lapidarija, Ostaje ono poslije, Kako preživjeti Vizantiju - interpretira glumica Varja Djukić, koja je i suvlasnica knjižare. Ton majstor snimka je Alen Jaredić.  
 
0
Praizvedba predstave po tekstu Aleksandra Radunovića u CNP
Premijerno - „Istraga“!
       Predstava „Istraga“, Aleksandra Radunovića, u režiji Stefana Sablića, premiijerno će večeras od 20 biti izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.
Sablić potpisuje i izbor muzike, scenograf je Miodrag Tabački, kostimografkinja Lina Leković, koreograf Tamara Vujošević Mandić, saradnik na dramaturgiji Ana Vukadinović, muzički saradnik Rade Marković. U predstavi igraju Dušan Kovačević, Srđan Grahovac, Danilo Čelebić, Nikola Perišić, Stevan Radusinović, Aleksandar Gavranić, Ana Vučković, Marko Todorović, Gojko Burzanović, Omar Bajramspahić, Vule Marković, Vukan Pejović, Milica Šćepanović, Vanja Jovićević, Anđela Radović, Marija Đurić, Marija Labudović, Jelena Đukić, Pavle Popović, Lena Bošković i Petra Đurišić.
    
 
0
Povodom 8.marta KIC ”Budo Tomović” organizuje program posvećen ženskom muzičkom stvaralaštvu
Na sceni - "Kompozitorke iz sjenke"!
       Gudački kvartet ”Montenegro”, trio ”Luminis” i duo violista Mihail Bereznitski i pijanista Bojan Martinović izvešće djela kompozitorki Ejmi Bič (gudački kvartet op. 89), Žermen Tajfer (klavirski trio) i Rebeke Klark (Sonata za violu i klavir) na koncertu ”Kompozitorke iz sjenke”, posvećenom ženskom muzičkom stvaralaštvu, koji prekosjutra od 20 počinje u velikoj sali KIC "Budo Tomović´.
Ovaj program povodom 8.marta, Međunarodnog dana žena, KIC ”Budo Tomović” organizuje, treću godinu zaredom. Ulaz je besplatan. 
 
0
Humanitarni koncert Srednje elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” u KIC "Budo Tomović"
“Prava stvar” za - “Budi human”!
       Humanitarni koncert Srednje elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” biće večeras od 20 održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Nastupiće školski bend “Prava stvar”, a gost večeri biće Kulturno - umjetničko društvo “Željezničar”. Prihod od koncerta namijenjen je djeci oboljeloj od kancera, a prikupljena sredstva biće uplaćena Fondaciji “Budi human”.  
 
0
Treća KIC Škola retorike koju vodi profesor dr Radovan Radonjić počela sinoć
Ove godine - 33 polaznika!
          Tromjesečnu edukaciju ovladavanja vještinama dobrog govora, debatovanja i pregovaranja pohađaće ove godine 33 polaznika treća KIC Škola retorike koju vodi profesor dr Radovan Radonjić.
Predavanja će biti održavana dva puta sedmično, utorkom i četvrtkom, u terminu od 18 do 20u Multimedijalnoj sali Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“.  
 
0
Međunarodna smotra klapa sjutra u KIC "Budo Tomović"
Na sceni - šest klapa!
          Ženske klape “Lira”, “Nava” i “Alata” i muške “Trebižat”, “Assa Voce” i “Castel Nuovo”, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore nastupiće na Međunarodnoj smotri klapa koja će sjutr a os 20 biti priređena u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Smotru organizuje Nevladina organizacija “Aut”, a ulaznice je noguće kupiti ”Bluz bar-u” (ulica Novaka Miloševa, kod Muzičke škole), Konobi LANTERNA (Marka Miljanova 41) i Kafe-u Bulevar Džada (Vijenac Kosovskih junaka 1).  
 
2
Povodom 170 godina objavljivanja prvog izdanja “Gorskog vijenca”
Postavljena grafika - “Font Njegoš”!
       Povodom 170 godina objavljivanja prvog izdanja “Gorskog vijenca” na zgradi Ministarstva kulture postavljen je rad grafičke dizajnerke Adele Zejnilović “Font Njegoš”, koji je dio umjetničko-dizajnerskog projekta njenog magistarskog rada na Fakultetu likovnih umjetnosti “Crna Gora u pismu – od ličnog do zvaničnog”.  
 
2
KIC "Budo Tomović" najavio martovski repertoar
Kroz 30 programa - i tradicija i savremeno!
- U martu najavljujemo 30 programa, od čega će skoro polovinu činiti koncerti – od klasične i etno muzike do repa i klapskog pjevanja. Prikazacemo 10-tak filmova, predstaviti nekoliko knjiga i casopisa, pozorisnih predstava, ugostiti Dane frankofonije, a 2. marta krece i 3.ciklus Skole retorike - najavljeno je na današnjoj press konferenciji u KIC "Budo Tomović", uz napomenu da će i ovoga puta njegovati tradiciju, a li i afirmisati savremeno. 
 
2
Projekat NVO “Mladiinfo Montenegro” sjutra u KIC "Budo Tomović"
Premijera - “Pozdravi nekog”!
       Premijerno izvođenje predstave “Pozdravi nekog” NVO “Mladiinfo Montenegro” biće sjutra od 20 priredjeno u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Adaptaciju teksta pripremila je Marija Rakočević, režiju potpisuje Đorđije Tatić, a u predstavi igraju Jelena Pajović, Dragana Vujisić, Bojana Tomović, Danilo Stefanović, Ivana Čađenović, Marija Jeknić, Tajana Nedić, Balša Vukčević, Danka Bubanja, Naida Bibežić, Katarina Jeknić i Stefan Boljević. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|