Brze Cinjenice - Kultura

2
KIC POP HOR
Sjutra audicija!
    Regionalna senzacija, sve popularniji podgorički KIC POP HOR, prepoznat po koncertima "Bez dileme, antifašizam!", ali i po dva spota i nizu zapaženih nastupa u Crnoj Gori i regionu, sjutra organizuje audiciju za nove članovi.
Zaineteresovane pjevačice i pjevači treba da se jave u KIC "Budo Tomović" sjutra od 18 do 20, a više informacija mogu dobiti i pozivom na 020/664-235.
 
 
2
Peto jubilarno izdanje Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja od večeras do 31. u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - rimejk "D-mola"!
       Rimejk popularne predstave Centra za kulturu iz Tivta “Bokeški D-mol” koja preispituje pitanja izbora i slobode pojedinca u turbulentnim vremenima, kao i kulturološke i etičke paralele Boke Kotorske otovriće večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" peto, jubilarno izdanje Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO, posvećeno obilježavanju 55 godina “srca kulture grada".
Kao i prethodnih godina, predstaviće aktuelne kamerne dramske forme - gostovaće pet domaćih i regionalnih ansambala, što je i jedna od prepoznatljivih programskih konstanti manifestacije.  
 
2
Nova predstava "Gradskog pozorišta"
Premijerno - „Pukovnik ptica”!
       Nova predstava "Gradskog pozorišta", „Pukovnik ptica” Hrista Bojčeva, u režiji Marka Manojlovića, biće sjutra od 20 premijerno izvedena u velikoj KIC "Budo Tomović".
Dramaturgiju je uradila Dragana Tripković, a uloge tumače Emir Ćatović, Branimir Popović, Jelena Simić, Miloš Pejović, Goran Slavić, Goran Vujović i Branka Femić Šćekić.
Scenografiju potpisuje Vesna Popović, kostime je kreirala Adrijana Pajić, a scenski pokret osmislio Damjan Kecojević. Prva repriza predstave je u nedjelju. 
 
2
Nova radio drama, u produkciji Radija Crne Gore, tretira temu kafane, kao subkulturne institucije
Premijerno - "Duga je noć"!
    Premijera radio drame “Duga je noć” biće emitovana večeras u 20 na talasima Radija Crne Gore. Nova radio drama, u produkciji Radija Crne Gore, tretira temu kafane, kao subkulturne institucije. Kafana je prostor gdje se odvija specifičan društveni život, sa svojim posebnim pravilima i zakonitostima. 
 
2
U izložbenom holu Kulturno - informativnog centra ”Budo Tomović"
Izložene ilustracije - Veljka Miljanića!
             Izložba ilustracija “Blank Brain” autora Veljka Miljanića otvorena je od sinoć do 4. februara u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra ”Budo Tomović".
Svoje ilustracije do sada je predstavio na Strip festivalu u Herceg Novom i festivalu “Zlatno pero Beograda”, a imao je i samostalnu izložbu radova u rodnom Nikšiću. Između ostalog, sedamnastogodišnji Miljanić je oslikao murale na osnovnim školama u Šavniku, Plužinama i Žabljaku, a izradio je i ilustracije za američki časopis “Climbing magazine” i dječiji časopis “Petica”.

    
 
1
Revija “Mjuzikl - filmska rapsodija” od ponedjeljka u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - “Amerikanac u Parizu”!
    Ostvarenjem Vinsenta Minelija “Amerikanac u Parizu” (1951) u ponedjeljak od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović" počeće revije “Mjuzikl - filmska rapsodija”, tokom koje će do četvrtka biti predstavljeni neki od najpoznatijih mjuzikla.
Muzička komedija “Pal Joey” (1957) o usponu pjevača koji je praćen ljubavnim intrigama, biće prikazana u utorak, u srijedu je dobitnik Oskara za najbolju originalnu muziku “Diži sidro” (1945). Reviju zatvara druga verzija holivudskog klasika “Zvijezda je rođena” (1976) o mladoj umjetnici koja preko noći postaje zvijezda. Ulaz je besplatan. 
 
1
Opera Đakoma Pučinija „La Boheme“ 21. premijerno u CNP
Otvara vrata - operskoj umjetnosti!
          - Danas sa sigurnošću možemo reći da CNP, zajedno sa partnerskim institucijama, jeste spremno da se bavi najkompleksnijim produkcijama i pozorišnim formama. Pored planiranih izvođenja „La Boheme” do kraja ove sezone, trudićemo se da otpočnemo rad na novoj operskoj produkciji i time uspostavimo kontinuirani operski repertoar u nacionalnom teatru - naglasila je direktorica CNP Zorana Kralj na press konferenciji povodom premijere Opera Đakoma Pučinija „La Boheme“, koja će prvi put biti izvedena 21. januara u 20 u Crnogorskom narodnom pozorištu.
Ova izvedba rezultat je Memoranduma o saradnji u oblasti kulture i muzike koji je Ministarstvo kulture Crne Gore potpisalo sa Fondacijom „Festival Pucciniano“. U realizaciju ovog važnog projekta za našu kulturu uključili su se i CNP, Muzički centar Crne Gore, Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori, Fondacija Kultura klasika i Italijanski kulturni centar.  
 
1
Jedan od najreprezntativnijih albanskih pijanista nastupiće sjutra u KIC “Budo Tomović”
Amirova estetika - kombinacija stilova!
       Jedan od najreprezntativnijih albanskih pijanista svoje generacije, čija je estetika interpretacije rezultat kompleksnih kombinacija stila, Amir Džaković nastupiće sjutra od 20 na Velikoj sceni Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Na koncertnom programu je izbor iz ciklusa „Godine hodočašća“ poznatog mađarskog kompozitora i pijaniste Franca Lista: „Mislilac“ (Il penseroso), „Vjenčanje“ (Sposalizio), „Zvona Ženeve“ - Nokturno (Les Cloches de Geneve - Nocturne), „Vodoskoci u Vili d´Este“ (Les Jeux d´Eau a la Villa d´Este), „Petrarkin Sonet 104“ (Sonetto 104 del Petrarca), „Dolina Obermana“ (Vallee d´Obermann) i „Posle čitanje Dantea“ (Apres une lecture du Dante - Fantasia quasi Sonata).  
 
0
"American corner"
Od sjutra - "Zimski bioskop"!
    - Za školarce i predškolce, svakog dana tokom ovog raspusta, gledamo filmove po njihovom izboru, na engleskom jeziku, sa engleskim titlovima - obavještava "American corner" u najavi da od sjutra radi "Zimski bioskop".  
 
0
Happy Spring Festival sjutra u KIC "Budo Tomović"
Približavaju duh - intrigantne zemlje!
       Poštovaoci kineske kulture i običaja biće u prilci da duh daleke i intrigantne zemlje dožive i u Podgorici sjutra od 20 u veliikoj sali KIC "Budo Tomović", na Happy Spring Festivalu.
Na događaju - pod pokroviteljstvom Ambasade Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, a u organizaciji Instituta Konfucije i KIC - čiji cilj je promocija odnosa među nacijama, učestvuju brojni kineski umjetnici, pjevači, plesači, akrobate...Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na biletarnici KIC.  
 
2
U srijedu peta sesija IUS FORUMA Udruženja pravnika Crne Gore
Predstavljaju novi - "Pravni zbornik"!
       Novo izdanje „Pravnog Zbornika“, časopisa za pravnu teoriju i praksu - br. 03/19., biće predstavljeno u srijedu od 19 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović", na petj sesiji IUS FORUMA Udruženja pravnika Crne Gore i povodom obilježavanja 86 godina rada Udruženja.
Na promociji će govoriti: glavni i odgovorni urednik dr Branislav Radulović, zamjenik glavnog urednika i autor dr Nikola Dožić i autori članaka profesor na Pravnom fakultetu UCG dr Nebojša Vučinić, dekan Pravnog fakulteta UM dr Miloš Vukčević i advokat i podpredsjednik Udruženja mr Sergej Sekulović. 
 
2
Izložba Sandre Đurović “Super Sampling – Series – No. 2” u galeriji "Centar"
Savremeni koncepti - višeslojni i razgranati!
                - Savremeni koncepti bavljenja umjetnošću obuhvataju višeslojnost, moglo bi se reći razgranatost i rizomatičnost medijskog djelovanja. Jedna od onih koja uspješno uvezuje različite slojeve istog korpusa svijeta umjetnosti (grafički dizajn, umjetnost, kuriranje) je Sandra Đurović - zapiisala je istoričarka umjetnosti Mirjana Dabović Pejović o izložbi Sandre Đurović “Super Sampling – Series – No. 2” koja će sjutra od 20 otvorena u galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.  
 
2
Američki ugao i KIC "Budo Tomovic" pripremaju muzičko veče
S pjesmom - u susret Božiću!
          Američki ugao i KIC "Budo Tomovic" pripremaju za sjutra od 18 muzičko veče u duhu pravog prazničnog raspoloženja.
"Christmas Gift of Music".
Maja Popovic, urednica muzičkog programa u KIC, i Enes Tahirović , pijanista i profesor muzike, okupili su ekipu mladih talentovanih pjevača koji će izvesti neke od najpoznatijih Božićnih pjesama.  
 
2
KIC POP HOR, poslije "Bilećanke"
Objavili i spot - “Teče Tara”!
    Regionalna senzacija, popularni podgorički KIC POP HOR objavio je drugi muzički spot za jednu od najljepših crnogorskih partizanskih pjesama “Teče Tara”, a povodom 75 godina od oslobođenja Crne Gore.
Spot je sniman na nekoliko lokacija, a motivi su, uz rijeku Taru, poznati mostovi iz različitih perioda izgradnje države koji su simboli svog vremena i slobodarskog duha crnogorskog naroda: most na Đurđevića Tari, Željeznički most na Maloj rijeci i jedan od najvećih neimarskih poduhvata 21. vijeka - most Moračica. Spot donosi i priču o dječaku kojeg slavna partizanska prošlost, junaštvo predaka, rijeka i djetinjstvo inspirišu da postane graditelj mostova.   
 
 
2
Američka džez umjetnica Indra Rios-Moore sjutra u KIC "Budo Tomović"
Premijerno gostuje - “nebeski glas džeza”!
Na premijernom koncertu u Podgorici, sjjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" američka džez umjetnica Indra Rios-Moore, nastanjena u Danskoj - u pratnji danskog saksofoniste Benjamina Traerupa i japanskog kontrabasiste Masatosija Kamagusija - predstaviće svoj aktuelni album "Carry Mu Heart" (2018) i izvešće široki repertoar koji je objavila na svojim prethodnim albumima: Indra (2010), “In Between” (2012), “Heartland” (2015) – očekuje nas fuzija akustičnog džeza, gruva, soula, bluza, gospela i folka u senzualnoj interpretaciji iskusnih muzičara.  
 
1
U galeriji "CentreVille Hotel & Experiences"
Fotografije inspirisane - ljudskom slabošću!
             - Serija fotografija na temu “smanjivanje” inspirisana je opštom ljudskom slabošću da se u momentu sjeti i pronađe određeni predmet. Kako na ovu pojavu niko nije imun i svima je zajedničko da sjećanja funkcionišu po principu fotografija, to je definisalo medij izraza. Što smo bliži rješavanju situacije u kojoj smo se zadesili, bitnost predmeta se smanjuje sve do konačnog, vrlo nebitnog svakodnevnog objekta. Ovaj proces se dešava velikom brzinom, pa i najmanja informacija i detalj može biti presudan. Fotografije su koncetrisane na detalje i kadrove koji ostaju zapamćeni - ističe Nemanja Marić, autor izložbe fotografija „Smanjivanje“, koje će sjutra od 19 biti otvorena do 20. u galeriji "CentreVille Hotel & Experiences".  
 
1
Jedna od najpopularnijih u istoriji u subotu u CNP
Premijerno - Pučinijev „La Boheme“!
       Opera Đakoma Pučinija „La Boheme“, jedna od najpopularnijih u istoriji, čiji libreto je nastao prema romanu „Prizori iz života boema“ Henrija Murgera koji opisuje studentski i umjetnički svijet pariške Latinske četvrti, biće premijerno izvedena u subotu od 20 na Velikoj sceni CNP.
Crnogorskim simfonijskim orkestrom diriguje Alberto Veronezi, reditelj je Andrea Tokio, a asistent dirigenta Frančesko Barbađelata. Uloge tumače: Raga Eldin, Ivana Čanović, Marko Kalajanović, Olivera Tičević, Daniele Kaputo, David Mura, Almir Muratagić, Filip Miladinović i Maša Cupara, uz pratnju mješovitog i dječijeg hora.  
 
1
Ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori u KIC "Budo Tomović"
Dogovorena promocija - odnosa među nacijama!
    Program “Happy Spring Festival”, čilj cilj je promocija odnosa među nacijama, a između ostalog uključuje igru, pjesmu, akrobatiku, magiju...biće realizovan 10. januara - dogovoreno je tokom današnje posjete ambasadora NR Kine u Crnoj Gori Nj.E. Liu Đin KIC "Budo Tomović".  
 
1
Večeras od 20,40 na Radiju Crne Gore
Premijera drame - "Naše brdo"!
         - Posvećena je onima koji pamte šta su: čast, odanost, istrajnost, požrtvovanost, prijateljstvo, ljubav...koji ne vjeruju da to mogu biti prevaziđene kategorije. I u tom smislu, drama je vrlo klasična. Iako smještena u prošlo vrijeme, u doba Drugog svjetskog rata, sve navike, ambicije, želje i odluke njenih likova su uvijek moguće i aktuelne - kazala je o radio drami "Naše brdo" - koja će večeras od 20,40 premijerno biti emitovana na Radiju Crne Gore - Nada Bukilić, po čijem je scenariju rađena, a u režiji Mirsada Rastodera. 
 
1
Foto-konkurs Zavoda za meteorologiju
Najbolja fotografija - Nemanje sa Žabljaka!
             Prva nagrada na foto-konkursu Zavoda za meteorologiju dodijeljena je Nemanji Zekoviću učeniku SMŠ ‘’17.septembar’’ sa Žabljaka, druga nagrada Luki Vojinoviću, učeniku iste škole, dok je treće mjesto pripalo Neveni Čobeljić, učenici Srednje likovne škole ‘’Petar Lubarda’’ sa Cetinja.
Njima su nagrade uručene danas u izložbenom holu KIC "Budo Tomović" u kojem je otvorena izložba fotografija 80 učesnika konkursa „Najljepše što možemo doživjeti je ono što je tajanstveno. To je suštinski osjećaj koji stoji u osnovi svake nauke i umjetnosti“ - Albert Ajnštajn. Biće otvorena do 20. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|