Brze Cinjenice - Kultura

0
Nova knjiga Triva Zolaka biće sjutra predstavljena u KIC "Budo Tomović"
Između korica - „Ponosna generacija“!
             Nova knjiga Triva Zolaka „Ponosna generacija“, inicirana sedamdedetogodišnjicom od povratka bivših učenika iz Čehoslovačke, koji su dali veliki doprinos u obnovi bivse SFRJ - jedan od njih bio je i autor - biće sjutra od 19 predstavljena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Uz Zolaka, o knjizi će govoriti i akademik profesor Milica Kostić. Gosti večeri biće učenici Umjetničke škole za muziku i balet "Vasa Pavić" violinisti Viktor Huter i Milutin Radulović iz klase profesora Marka Simovića. 
 
0
Gupna izložba niških umjetnika u Centru savremene umjetnosti Crne Gore
U dvije galerije - "mera - granica"!
       - Ona ne pruža potpuni uvid u umetničku scenu Niša, niti isključivo najreferentnija dela i njihove stvaraoce, već predstavlja autorsku koncepciju koja podrazumeva govor umetnika različitih generacija i prosedea - zapisao je Milan Ristić, kustos grupne izložba umjetnika iz Niša „mera – granica“, koja će sjutra od 19 , u galerijama Perjanički dom i „Klub“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore biti otvorena do 29.
Svojim djelima predstaviće se Bratislav Bašić, Jelena Kitić, Stevan Kitić, Jadranka Mišić Pejović, Perica Donko, Nikola Marković, Boris Gandolf, Miljana Radenković, Jelena Miljković Lazaret, Franc Curk i Ivan Mitić.


 
 
0
Četvrti Internacionalni sajam knjiga Podgorica 2018. otvoren u "Capital plazzi"
Na štandovima - različitost i slobodne misli!
    - Kako je cilj Sajma afirmacija crnogorskog izdavačkog sektora i prezentacija savremenih inostranih stvaralaca crnogorskoj publici, želim da ova manfiestacija postane zaštitni znak kulture Grada, kao mjesto susreta različitosti i mjesto odbrane slobodne misli u formi pisane riječi - zaključio je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković na otvaranju 4. Internacionalnog sajma knjiga Podgorica 2018. na kojem će se do 6. u "Capital plazzi" predstaviti 60 izdavača i više od 100 autora.  
 
0
Multimedijalno predavanje prvog Hrvata koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola
Davor dočarava - "Polarni san"!
       Multimedijalno predavanje “Polarni san” Davora Rostuhara, prvog Hrvata koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola, biće sjutra od 18 priređeno u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
„Polarni san“ kombinacija je intimnih audiovizualnih zapisa putovanja jednog čovjeka, koji putem do ostvarenja svog sna, zapravo putuje duboko u samog sebe. Cijeli proces je dokumentiran, od samog začetka sna do ostvarenja istog. U prvom dijelu predavanja biće riječ o praktičnim informacijama, dok će u drugom dijelu biti prikazan dokumentarni film u trajanju od 50 minuta koji će prikazati kroz što je sve Davor prolazio na samoj ekspediciji.  
 
0
U galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore
Promocija knjige - "Arhitektonska komunikacija"!
                Promocija knjige "Arhitektonska komunikacija: objekti kulture u Crnoj Gori 1945 - 2000", autorice dr Slavice Stamatović Vučković, docenta na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, biće sjutra od 19 priređena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
O knjizi će govoriti profesor dr Vladimir Mako sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, profesor dr Rifat Alihodžić sa Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, profesor mr Ana Matić sa Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju a moderatorka je Snežana Radusinović. 
 
2
U KIC "Budo Tomović" najavili "Oktobarski art spektar"
Na početku - besjede predsjednika SAD!
Promocijom knjige “Neka Bog blagoslovi ovu zemlju - Pristupne beśede predśednika SAD”, čiji prevodilac je Dragan Vugdelić, koju KIC "Budo Tomović" organizuje u saradnji sa NVO "Alfa centar" počeće oktobarski program u "srcu kulture grada", a on će nastaviti da afirmiše različite umjetničke trendove i stvaralaštvo domaćih i međunarodnih umjetnika i obogaćuje kulturnu ponudu Glavnog grada - najavljeno je na današnjoj press konferenciji. 
 
2
Prva samostalna izložba Rose Džaković “Sjene žute, plave” u KIC “Budo Tomović”
Spojila imaginaciju - i siguran crtež!
- Ulja na platnu Rose Džaković su spoj snažne figurativne imaginacije sa vještim i sigurnim crtežom koji karakteriše bogata tonska modulacija. Rosa kanališe svoje emocije djelujući vješto u portretizmu i figuraciji stavljajući poseban akcenat na njihovim detaljima, dajući im primarni značaj na pojedinim formatima. Pravi vrlo smjele kompozicije koje kompletan utisak izložbene postavke čine interesantnom i dinamičnom - zapisala je mr Danijela Darmanović Mahmutović o izložbi Rose Džaković “Sjene žute, plave”, koja će sjutraod 20 biti otvorena u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Na prvoj samostalnoj izložbi umjetnica će svoja likovna interesovanja nastala tokom posljednjih godina predstaviti kroz 15 ulja na platnu.  
 
2
Vojni orkestri Crne Gore, Ujedinjenog Kraljevstva i Albanije održali koncert
Saveznike okupila - muzika!
          Vojni orkestri Crne Gore, Ujedinjenog Kraljevstva i Albanije predstavili su se večeras podgoričkoj publici koncertom UnitedInMusic. Na jedinstvenom muzičkom spektaklu izveli su neke od čuvenih numera pop i filmske muzike, od Bitlsa do muzike iz filmova o Džejmsu Bondu.
Ministarstvo odbrane Crne Gore i British Embassy Podgorica organizator su i pokrovtelj koncerta koji je na najljepši način okupio saveznike muzikom.  
 
2
Premjerna predstava omladine volonterskog kluba Crvenog krsta Crne Gore
"Posmatrač" promoviše - humane vrijednosti!
    Omladina volonterskog kluba Crvenog krsta Crne Gore premijerno će večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" odigrati predstavu "Posmatrač".
Komad, u režiji Jelene Šaković, ima za cilj promociju humanih vrijednosti i principa na kojima se zasniva rad organizacije. Kroz svakodnevne životne situacije, scene iz kafića, porodičnog doma, sa fakulteta... mladi su uspjeli da ukažu na ozbiljne društvene probleme ali i položaj određenih grupacija. Oni istovremeno nude rešenja, pozivaju na akciju i poštovanje principa: humanosti, dobrovoljnosti, nezavisnosti, neutralnosti, jedinstva, univerzalnosti i nepristrasnosti. 
 
2
Sjutra u KIC "Budo Tomović"
Promovišu knjige - Slavice Milošević!
       Nove knjige “Plava pomorandža” i “Kristalni mjesec od kamenja i pijeska” autorke Slavice Milošević biće sjutra od 19 predstavljene u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Gost večeri je crnogorska poetesa Milena Simonović, a moderatorka će biti Vjera Knežević Vučićević , novinarka lista "Pobjeda" i Radio Bara.  
 
2
"Podgoričko kulturno ljeto 2018"
Studenti priredili - “Vremensku kapsulu”!
          Izložba “Vremenska kapsula”, koju su priredili studenti Univerziteta Donja Gorica, biće - na "Podgoričkom kulturnom ljetu 2018" - večeras od 19 otvorena u Kuslevovoj kući.
Postavka predstavlja svojevrsni sinhronijski presjek njihovog umjetničkog rada u okviru jedne urbane integralne strategije, koja je plod umreženosti fakulteta ovoga univerziteta; a selektovani studentski radovi ukazuju na kreativno kritičko promišljanje, moderne tendencije, na prožimanje s klasičnim likovnim stvaralaštvom.  
 
1
Dani evropske baštine
U 11 opština - 40 programa!
Izložbom „140 godina od održavanja Berlinskog kongresa 1878. i prvog sticanja nezavisnosti Crne Gore“ i naučnom konferencijom „Kulturna baština Crne Gore“ prekosjutra u 10 na Univerzitetu Crne Gore - pod sloganom „Umjetnost dijeljenja“- svečano će biti otvoreni Dani evropske baštine.
Do 30. septembra u 11 opština biće organizovano 40 programa.
 
 
1
Sa Međunarodnog stručnog savjetovanja o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca u Budvi
Posebna pažnja - blagu pod vodom!
Vlada Crne Gore sa posebnom pažnjom prati stanje podvodne kulturne baštine, prepoznaje njene potencijale i finansijski podržava istraživanja našeg podmorja i usavršavanje stručnjaka – poručili su danas ministar kulture Aleksandar Bogdanović i generalna sekretarka Vlade Crne Gore Nataša Pešić sa Međunarodnog stručnog savjetovanja o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca koje je otvoreno u Budvi. 
 
1
“Podgoričko kulturno ljeto 2018”
Igraju koreobajku - “Mala sirena”!
    Baletska trupa “Allegro” i Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” izvešće - na “Podgoričkom kulturnom ljetu 2018” - koreobajku “Mala sirena” sjutra od 19 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Koreobajku izvodi više od 150 učesnika, različitog starosnog uzrasta uz muzički kolaž. Koreografiju potpisuje Viktorija Strugar, dramaturgiju Ivana Darson, scenografiju Stanislav Nikičević i Jozo Miloš, a kostimografiju Mira Perišić i Mila Čelebić. Autor svjetla je Vlado Lalović.  
 
1
“Zlatne komedije” od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - Meril Strip!
       Komedija “Razglednice sa ivice” (1990) sa Meril Strip u glavnoj ulozi otvoriće sjutra od 20 peto izdanje filmske revije “Zlatne komedije” u KIC "Budo Tomović".
Utorak biće u znaku filmskog hita “Od devet do pet”, “Fatalni instinkt” na programu je u srijedu, reviju će u četvrtak zatvoriti komedija “Neki to vole vruće” (1959) sa Merilin Monro u glavnoj ulozi. Projekcije su u sali "DODEST", a ulaz je besplatan.  
 
1
Narodni muzej Crne Gore i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje realizuju multimedijalni, multidisciplinarni umjetničko-modni projekat
U Biljardi - "Eros, krv i svetost"!
       Istoimena izložba slika ciklusa Dimitrija Popovića i njegova identično naslovljena knjiga filozofko-estetskog prosedea, posvećena biblijskim ženama – Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni sa namjenski rađenom kolekcijom inspirisanom tim djelima, istoričarke umjetnosti i modne kreatorke dr Anastazije Miranović, kontekstuirani su novim čitanjima umjetnosti i mode u svojevrsnom umjetničko-modnom projektu "Eros, krv i svetost", koji će od sjutra u postavci biti u Biljardi do 25. marta.
Multimedijalni, multidisciplinarni umjetničko-modni projekat realizuju Narodni muzej Crne Gore i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje u cilju inovativnog pristupa umjetnosti i privlačenju različitih publika i gostiju  
 
1
Dugometražni igrani film crnogorski kandidat za 91. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke
"Iskra" za - Oskara!
          Dugometražni igrani film „Iskra“, prema scenariju Ane Vujadinović i Gojka Berkuljana, u režiji Gojka Berkuljana, crnogorski je kandidat za 91. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u kategoriji Najbolji strani film u 2018.  
 
1
Sjutra u KIC "Budo Tomović" druženje sa autorkom bestselera, savjetnicom za lični razvoj i reiki majstorom
Veče sa - Ivanom!
             Interaktivno književno veče Ivane Kuzmanović, autorkom bestselera "Od kada sam se zavolela, volim" i "Knjige ličnih promena", savjetnice za lični razvoj i reiki majstora, KIC "Budo Tomović" organizuje sjutra od 19 u multimedijalnoj sali.
Njene knjige čest su poklon dragim ljudima, ali se sopstveni primjerak čuva, podvlači i mnogo puta iznova čita. Jer to nisu obične knjige: one su žive. Mogu da vas utješe, zagrle, motivišu, pokrenu, podrže. Moderatorka večeri je diplomirani filolog i terapeut i umjetnica Jelena Perić.  
 
1
Izložba radova Tadije Janičića "Pravi se da spavaš" u Dvorcu Petrovića
Lucidnost i ironija - kroz pop-art!
       - Priklonivši se tendencijama potrošačkog
društva ka vizuelnim nadražajima, i u njima pronalazeći djelotvoran vid kritike, Tadija svoj lucidan i krajnje ironičan umjetnički impuls kanališe u izraz pop-arta - zapisala je istoričarka i teoretičarka umjetnosti Ivana Milojko koja će i otvoriti izložbu Tadije Janičića "Pravi se da spavaš" sjutra od 20 u u Dvorcu Petrovića.
Izložba će biti otvorena do 31. oktobra.
 
 
1
Sedmi međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2018. počinje sjutra
U čarobnom svijetu lutaka - trupe iz šest zemalja!
                Vrata čarobnog svijeta lutaka na "Podgoričkom kulturnom ljetu 2018" sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" otvoriće "Gradsko pozorište" predstavom „Prodavnica igračaka”, kojom počinje sedmi međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2018.
Do 16. mališani će uživati u predstavama koje će izvesti glumačke trupe iz šest zemalja. Pored crnogorske glumačke trupe, Festival će ugostiti ansamble iz Ukrajine, Makedonije, Turske, Poljske i Srbije.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|