Brze Cinjenice - Kultura

1
Popularni beogradski pisac sjutra u KIC “Budo Tomović”
Stojičić predstavlja - prvi roman!
       Prvi roman popularnog beogradskog pisca Gorana Stojičića “Slučaj Danil Harms” biće sjutra od 19 premijerno predstavljen u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Nakon kultne zbirke priča „Besani”, Goran Stojičić se vraća sa svojim prvim romanom o kojem će na promociji u KIC nešto više govoriti profesorica Snežana Dakić Tomanović i publicistkinja i rok pjevačica Vesna Milačić Kaja.  
 
1
Tekst Semjuela Beketa, u režiji Diega de Breje, u CNP
Premijera - „Čekajući Godoa“!
          Predstava „Čekajući Godoa“ Semjuela Beketa, u režiji Diega de Breje, biće sjutra od 20 premijerno odigrana na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.
Reditelj potpisuje scenografiju i izbor muzike, jezičku adaptaciju Jelena Šušanj, saradnica na scenografiji je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Olivera Dragojević a izvršna producentkinja Nela Otašević. U predstavi igraju Srđan Grahovac, Stevan Radusinović, Nada Vukčević, Dragan Račić i Petar Vlahović.  
 
1
KIC “Budo Tomović” u saradnji sa NVO “Boškovići - Lučinci”
Premijera dokumentarca - "Barice"!
       Premijeru dokumentarnog filma “Barice”, poznatog crnogorskog stvaraoca Miodraga Bola Boškovića, KIC “Budo Tomović” u saradnji sa NVO “Boškovići - Lučinci” organizuje sjutra od 20 u velikoj sali "srca kulture grada".
Dokumentarac je elegična priča o istoimenom selu na sjeveru Crne Gore, odakle porijeklo vodi pleme Boskovića - Lučinaca. Riječ je o klasičnom dokumentarnom filmu koji je sniman tokom 2004. i 2005. godine, a konačno, nakon nekoliko etapa finalizovan je 2018.  
 
1
Predstava kolašinskog “Korifej teatra” biće sjutra odigrana i u humanitarne svrhe
“Krivica” i - za Nikolinu!
       Predstave “Krivica” kolašinskog “Korifej teatra” biće sjutra 20 ponovo izvedena u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Posjetioci predstave - tekstopisca Nebojša Romčević, režiju i izvedbu potpisuju Đorđije Tatić i Anđelija Rondović - biće u prilici da se priključe humanitarnoj akciji i da prilog za pomoć oboljeloj djevojčici Nikolinu Baltić prilože u donatorsku kutiju. Prilog mogu uplatiti i na žiro račun CKB banke 510000000116547480.
 
 
1
Predstavljanje rječnika koji su priredili publicisti Milan Mišo Brajević i Dragan Mitov Đurović
Zaboravljene riječi - “Iz panjega Bjelopavlićkih”!
          Rječnik starih i zaboravljenih riječi “Iz panjega Bjelopavlićkih” koji su priredili hroničari i publicisti Milan Mišo Brajević i Dragan Mitov Đurović biće sjutra od 18 predstavljen u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O zbirci riječi iz govora Bjelopavlića - sadrži oko 9000 leksema koje su priređivači sistematski prikupljali, pravili bilješke i audio snimke kroz razgovor sa autentičnim predstavnicima živog narodnog govora, posebno onih iz starijih generacija, jer one sve više izlaze iz upotrebe, zaboravljaju - govoriće književni kritičar Vlatko Simunović, direktor Centra za kulturu Danilovgrad koji je izdavač Bojan Brajović i priređivači Milan Mišo Brajević i Dragan Mitov Đurović.  
 
1
Predstava inspirisana životom slavne francuske kreatorke u KIC "Budo Tomović"
Premijerno - “Mala crna haljina”!
             Predstava “Mala crna haljina”, koja je inspirisana životom slavne francuske kreatorke Koko Šanel, podgoričku premijeru imaće sjutra od 20, kada će biti odigrana u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Kroz život neponovljive Koko Šanel publiku će voditi istaknute beogradske glumice Rada Đuričin i Vjera Mujović. Autorka ove drame je Vjera Mujović, a režiju potpisuje Nataša Radulović. Ulaznice za predstavu su rasprodate.  
 
0
Plesni koncert u KIC "Budo Tomović"
Plešu - “Matrix" i gosti!
    Plesni koncert “Matrix i gosti” na kojem će puublika uživati u raznovrsnim koreografijama plesnog kluba "Matrix", kao i u koreografijama plesnih klubova koji će biti gosti: "Alisa" Kotor, "Stage" Podgorica, "Treptaj" Podgorica, "Just Do It" Podgorica, "Duga" Berane, "Art Viva dance" Nikšić, "Korak" Nikšić...biće - u organizaciji Plesnog kluba "Matrix" i Saveza modernog plesa Crne Gore - sjutra od 19 priređen u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
U sklopu koncerta biće organizovana i svečana akademija, kao i dodjela plaketa za doprinos razvoju plesne umjetnosti, kulutre i sporta u prošloj godini od Saveza modernog plesa Crne Gore. Ulaz je besplatan.  
 
0
“Pozorište na filmu IV” od sjutra do srijede u KIC “Budo Tomović”
Reviju otvara - “Ukroćena goropad”!
       Uspješna saradnja filmskog i dramskog programa KIC “Budo Tomović” biće i ove godine nastavljena revijom “Pozorište na filmu IV”. Od jutra do srijede revija će obuhvatiti prikazivanje tri poznata filmska ostvarenja koja će ilustrovali međuzavisne odnose i estetska preplitanja pozorišta i filma.
Prije projekcije prvog filma, sjutra od 20 u sali DODEST organizovan razgovor "Odnos pozorišta i filma". Gošće su glumice Kristina Obradović i Jelena Simić, dok će moderatorka biti novinarka Maja Popović. Nakon razgovora planirana je projekcija adaptacije istoimenog komada engleskog pisca Vilijema Šekspira film “Ukroćena goropad” (1967).  
 
0
Četvrti internacionalni festival klapa Crne Gore “A cappella Montenegro”
Na sceni - 16 klapa!
          Klape iz Crne Gore, Hrvatske i Kosova nastupiće na četvrtom internacionalnom festivalu klapa Crne Gore “A cappella Montenegro” koji će - pod pokroviteljstvom Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore - sjutra od 19 biti održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Publici će se predstaviti “Via profesori” - Podgorica, “Bisernice Boke” - Kotor, “O Dive Belcanto“ - Berane, “Nava” - Orebić, Hrvatska, “Marinerit” - Ulcinj, “Castel Nuovo” - Herceg Novi, “Geta” - Orebić, Hrvatska, “Veselice” - Podgorica, “Burimi” - Ulcinj, “Harmonija” - Budva, “Zanat” - Kosovo, “Kalimera” - Ulcinj, “Maris” - Kotor, “Jedinstvo” - Kotor, “Vasa Pavić” - Podgorica i ”Camerton” Podgorica. Ulaz je besplatan.  
 
3
KIC “Budo Tomović” najavio program za februar
Planiraju 30 - kvalitetnih i raznovrsnih sadržaja!
       - Kvalitetan i programski raznovrstan biće predstojeći februar u KIC “Budo Tomović”. Organizovaćemo oko 30 umjetničkih sadržaja među kojima - sedam koncerata, devet filmskih projekcija, šest književnih večeri, dva plesna spektakla, tri predstave, dvije izložbe...- najavljuju februarski program iz "srca kulture grada". 
 
2
"Mladi talenti"
Prvi koncert - klavirskog trija!
       Koncert klavirskog triija, u čijem sastavu su pijanista Petar Popović, violinista Viktor Huter i violončelista Sari Šaćiri, u sklopu ciklusa "Mladi talenti" biće sjutra od 19 održan u Velikoj sali Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
   Na svom prvom cjelovečernjem koncertu u formaciji klavirskog trija mladi muzičari će izvesti popularan klasični repertoar: Pet komada ruskog kompozitora Dmitrija Šostakoviča, Klavirski trio br. 4, op. 90 “Dumki” češkog kompozitora Antonjina Dvoržaka i stav “Zima” iz ciklusa “Godišnja doba” argentinskog kompozitora Astora Pjacole. Ulaz je besplatan. 
 
2
Četvrti MAKADO počinje sjutra u KIC "Budo Tomović"
Manifestaciju otvara - „Bog masakra“!
          Predstava „Bog masakra“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom sjutra od 20 u sali "DODEST" otvoriće 4. MAKADO - Manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja u KIC "Budo Tomović".
Na manifestaciji čiji je cilj afirmacija pozorišne kulture do 29. biće predstavljeno pet aktuelnih domaćih i gostujućih produkcija i koprodukcija, premjerno će predstaviti mobilne dramske forme iz Beograda, Sarajeva, Kolašina, Cetinja i Plužina.  
 
2
U multimedijalnoj sali KIC „Budo Tomović“
Predavanje o - fraktalnom crtežu!
             O metodi fraktalnog crteža inženjer arhitekture Gordana Ražnatović govoriće na predavanju koje večeras od 19 počinje u Multimedijalnoj sali KIC „Budo Tomović“.
U starom vijeku, u doba egipatske kulture, znalo se za blagodeti liječenja bojom i svjetlošću (hromoterapija i helioterapija). Od tada do danas istraživanje djelovanja svjetlosti i boja na naš nervni sistem zaokuplja pažnju mnogih naučnika i umjetnika.  
 
2
Knjiga poezije Željka Minića iz ciklusa “Ponovo rođen” i “Slatka tajna”
Promocija zbirke - ”Nevine visine”!
       Knjiga poezije ”Nevine visine” Željka Minića biće večeras od 19 predstavljena u Multimedijalnoj sali Kulturno - informativnog centra ”Budo Tomović”.
Zbirka “Nevine visine” sastavljena je iz dva ciklusa “Ponovo rođen” i “Slatka tajna”, a o njoj, pored autora, govoriće i recenzent Marica Kljajić, a stihove će recitovati Valentina Gjokaj, Minea Osmanagić i Ivona Barjaktarović. 
 
2
Revija „Mjuzikl - filmska rapsodija VI“ u KIC "Budo Tomović"
Od "Groznice" - do "Briljantina"!
          Kultni mjuzikl reditelja Džona Badema “Groznica subotnje večeri” (1977) otvoriće večeras od 20 u sali "DODEST" reviju „Mjuzikl - filmska rapsodija VI“, posvećenu jednom od najzahtjevnijih filmskih žanrova, koju šesti put priređuje KIC "Budo Tomović".
Uzbudljivu priču o Aleks Ovens, odlučnoj osamnaestogodišnjoj godišnjoj djevojci donosi mjuzikl “Flashdance” (1983) koji će biti prikazan sjutra, a srijedu će obilježiti mjuzikl Herberta Rosa “Footloose” (1984) koji govori o tinejdžerskom buntu u kombinaciji s nevjerovatnim plesom. Nezaboravan mjuzikl o zaljubljenim tinejdžerima pedesetih godina 20. vijeka poznatiji kao “Briljantin” (1978) Rendala Klajsera zatvoriće reviju u četvrtak.  
 
2
Izložba koju je priredio Zoran B. Zeković u KIC “Budo Tomović"
Na litografijama - rast Njujorka!
Izložba 39 litografija “New York XIX vijek” koju je priredio Zoran B. Zeković, u organizaciji KIC “Budo Tomović”, Američkog ugla u Podgorici i Fondacije “East River ZBZ - Montenegro”, biće otvorena večeras od 19.
Izložba je kao projekat zamišljena i promišljena na temelju komparativno - analitičkih istraživanja, istinitih - istorijskih artifakata, rađenih po originalima (Harper’s Weekly a Journal of civilization) iz privatne kolekcije Fondacije “East River ZBZ - Montenegro” i projekta “Frendship Forever” (prijateljstvo USA & Crna Gora). Njen cilj je da je pokaže New York u 19.vijeku, grad koji sve brže raste, tako da godine 1811. gradski urbanisti odlučuju cijeli otok Manhattan koji je tada bio izgrađen samo na svom južnom kraju, prekriti pravouglom mrežom ulica uz jedini izuzetak koji je bio i ostao čuveni Broadway.  
 
1
Konstituisan Savjet KIC "Budo Tomović"
Za predsjednicu - Dubravka Drakić!
       Glumica Dubravka Drakić, docentkinja na FDU, izabrana je za predsjednicu Savjeta Kulturno - informativnog centra "Budo Tomović".
Članice danas konstituisanog savjeta su Danica Nikolić služba za odnose sa javnošću Glavnog grada, Vanja Vuković Vešović muzejski pedagog, Marija Čvorović načelnica Direkcije za nacionalni brend u Ministarstvu ekonomije i Vesna Kalezić, ispred zaposlenih u "srcu kulture grada", zaposlena u službi organizacije u KIC 
 
1
“Ulica piše srcem” u KIC "Budo Tomović"
Prva izložba - fotografija grafita!
Neobična izložba fotografija podgoričkih grafita Marka Vujovića “Ulica piše srcem” biće sjutra od 19 otvorena u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".
Za prvou izložbu fotografija grafita u Podgorici i Crnoj Gori autor je sa urednikom likovnog programa KIC Damirom Hodžićem odabrao iz bogate kolekcije fotografija grafita sa zdanja i ulica Podgorice od 2015. do 2018. 
 
2
Dan Gradskog pozorišta
Za rođendan - nagrade i "Mali pirat"!
          Dodjelom nagrade „Vasilije Ivanovič Šćućkin“, koja nosi ime osnivača Gradskog pozorišta, i godišnjih priznanja, kao i premijerom "Mali pirat" - u okviru manifestacije „Decembarska umjetnička scena 2018“ - Dan Gradskog pozorišta biće obilježen sjutra od 20 u Velikoj sali KIC „Budo Tomović“.
Novi naslov sa Dramske scene za djecu Gradskog pozorišta rezultat je koprodukcije sa tivatskim Centrom za kulturu, a koji je inače premijerno izveden 20. decembra u Tivtu. Po motivima romana Anta Staničića dramatizaciju potpisuje Aleksandra Glovacki.  
 
2
Novogodišnji koncert u Crnogorskom narodnom pozorištu
Spektakl na - Velikoj sceni!
          Muzički spektakl kojim će Crnogorsko narodno pozorište obilježiti kraj kalendarske godine - prvi ove vrste u Crnoj Gori - i predstaviti crnogorskoj publici renomirane muzičare svjetskog glasa biće sjutra od 20 održan na Velikoj sceni nacionalnog teatra.
Crnogorski simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom Grigorija Kraska, nastupiće zajedno sa solistima: Ivana Čanović, sopran (Crna Gora), Yury Revič, violina (Rusija) i Amadi Lagha, tenor (Francuska). 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|