Brze Cinjenice - Kultura

2
Sjutra u KIC "Budo Tomović"
Omaž Ani Pižurici!
Omaž nedavno preminuloj pjesnikinji, slikarki, ljekarki Ani Pižurici biće sjutra od 18 priređen u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Stihovima iz "Gorskog vijenca" veče će otvoriti glumac Gojko Burzanović, a poeziju dr Ane Pižurice govoriće glumica Milica Šćepanović. Književne prikaze predstaviće akademik književnik Jevrem Brković i književni kritičar profesor dr Krsto Pižurica. Dio omaža biće i izložba likovnih radova dr Ane Pižurice. Voditelj programa je pjesnikinja Vjera Bojanić.  
 
2
Prvi put u istoriji CNP i humanitarni muzičko-scenski spektakl sjutra na Velikoj sceni
Glumci plevaju - “Na dobrom glasu“!
    Muzičko-scenski spektakl “Na dobrom glasu“ biće sjutra od 20 priređen na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.
Uz pratnju revijalnog orkestra CNP, pod dirigentskom palicom Radovana Papovića, crnogorski glumci izvodiće popularne pop, rok i džez melodije. Koncert je humanitarnog karaktera i sav prihod od ulaznica biće doniran Institutu za dječije bolesti Kliničko bolničkog centra Crne Gore.
Ova manifestacija se održava prvi put u istoriji CNP i organizovana je u sklopu bogatog programa povodom obilježavanja jubileja – 20 godina obnove pozorišnog zdanja. 
 
2
Retrospektivna izložba Slobodana Pura Đurića, povodom 60 godina slikarskog rada ovog istaknutog umjetnika, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić"
Otvorena - “Antikvarnica sjećanja”!
       - Zadovoljstvo mi je što u gradu koji je iznjedrio značajne likovne stvaraoce imam priliku da vas pozdravim na retrospektivnoj izložbi Slobodana Pura Đurića, slikara čiji je bitan dio opusa posvećen upravo Cetinju. Roditi se na Cetinju i biti darovan umjetničkim talentom, što je slučaj Pura Đurića, znači biti jednako stavljen pred izazove prostorne očuđenosti koliko i pred zagonetkom istorijskog trajanja. Takve okolnosti u svakom istinskom umjetniku pokreću tragaoca, koji iako pripravan na nova tumačenja i revidiranje ostaje u stalnom dosluhu sa tradicijom - ukazao je ministar kulture profesor mr Janko Ljumović, na otvaranju retrospektivne izložba Slobodana Pura Đurića, “Antikvarnica sjećanja”, nastaloj povodom 60 godina slikarskog rada ovog istaknutog umjetnika, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić". 
 
2
Crnogorsko narodno pozorište počelo obilježavanje 20. godišnjice od obnavljanja zgrade
Prvi dokumentarac i - premijera "Samoubica"!
    Projekcijom filma povodom jubileja 20 godina novog zdanja pozorišta, prvog u produkciji CNP, za koji je scenario i režiju uradio Goran Bulajić i večerašnjom premijerom "Samoubice", nacionalni teatar počeo je program proslave 20. godišnjice od obnavljanja zgrade.
Predstavu “Samoubica” Nikolaja Erdmana, režirao je Veljko Mićunović. Adaptaciju drame potpisuju Žanina Mirčevska, Slobodan Obradović i Veljko Mićunović, dramaturg je Slobodan Obradović, kostimografkinja Jelena Stokuća, scenografiju i izbor muzike potpisuje Veljko Mićunović, scenski pokret Nada Vukčević, izvršni producent je Nela Otašević.
Igraju Mišo Obradović, Ana Vučković, Ana Vujošević, Dejan Ivanić, Srđan Grahovac, Vanja Jovićević, Zoran Vujović, Dušan Kovačević i Branimir Popović. 
 
2
Ministarstvo kulture
Za Trinaestojulsku - 32 kandidata!
- Za ovogodišnju Trinaestojulsku nagradu konkurišu 32 kandidata - 1. Aleksandar Bečanović, filmski kritičar, 2. Andrej Nikolaidis, književnik, 3. Dr Adnan Čirgić, lingvista, 4. Aleksandar Damjanović, 5. Boris Jovanović Kastel, pjesnik, 6. Branka Bogavac Le Comte, novinarka, publicistkinja i književnica, 7. Dušan Đurišić, književnik, 8. Dejan Zlatičanin, bokser, 9. Prof. dr David Kalaj, 10. Ismet Hadžić, akademski slikar, 11. Mr Igor Rakčević, umjetnik, 12. Institut za javno zdravlje, 13. Krsto Andrijašević, vajar, 14. Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti, 15. Milenko Ratković, književnik, 16. Miodrag Šćepanović, akademksi vajar, 17. Momir M. Marković, književnik, 18. Mirko Vlahović, glumac, 19. Matica Crnogorska, 20. Miraš Martinović, književnik, 21. Milovan Đuričković, 22. Preduzeće za sanitarnu i ekološku zaštitu “Hemosan” d.o.o Bar, 23. Slobodan Vuković, novinar i publicista, 24. Prof. dr Slobodan Radonjić, 25. Slobodan Kovačević, kompozitor i kantautor, 26. Dr Svetozar Savić, 27. Tomo Katurić, filatelista, 28. Vladimir Perović, režiser, 29. Zoran M. Ilinčić, dipl. ing. mašinstva, 30. Akademik Zlatko Bulić, 31. Prof. dr Živko Andrijašević, istoričar, 32. Željko Sošić, reditelj - saopštilo je Ministarstvo kulture, a o troje dobitnika Žiri će odlučiti na narednoj sjednici.  
 
2
Crnogorskom književniku, filmskom kritičaru i scenaristi
Bečanoviću uručena - nagrada EU za književnost!
          - Ova prestižna nagrada predstavlja priznanje i podsticaj ne samo za njega kao autora, već i za savremeno crnogorsko književno stvaralaštvo - naglasio je crnogorski književnik, filmski kritičar i scenaristi Aleksanadr Bečanović kojem je danas u Briselu - na svečanosti koju su organizovali Evropska komisija, Savez evropskih i međunarodnih knjižara, Savjet evropskih književnika i Savez evropskih izdavača - nagrada Evropske unije za književnost za roman "Arcueil" uručio potpredsjednik Evropskog parlamenta Dimitrios Papadimulis. 
 
2
Izložba Zorana Fatića “Podgorica na razglednicama s kraja 19. do osamdesetih godina 20. vijeka" od petka u KIC “Budo Tomović”
Postavka od - 300 fotografija!
          Izložba fotografija Zorana Fatića “Podgorica na razglednicama s kraja 19. do osamdesetih godina 20. vijeka", biće od petka u 19 ottvorena u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Fatić će predstaviti više od 300 fotografija, od kojih 200 prvi put izlaže. Posjetioci će biti u prilici da pogledaju fotografije koje je dobio iz Australije, Kanade, Argentine, Srbije, Hrvatske... retuširao i pripremio za izlaganje, budući da je više od polovine bilo neupotrebljivo.  
 
1
Plesna škola “Dream”
Djeca i tinejdžeri plešu - za stepene!
Djeca i tinejdžeri, polaznici plesne škole “Dream”, polagaće za plesne stepene sjutra od 18 u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Djeca se predstavljaju sa grupnim koreografijama koje su pripremili sa svojim koreografima i nastavnicima, kao i sa solo izvođenjem koje prezentuje njihov lični doživljaj pokreta i ritma. Plesači će demonstrirati široku lepezu plesnih pokreta i stilova od šou densa, džez baleta do modernog baleta.  
 
1
Otvorena izložba narodnih nošnji Rumunije u Kuslevovoj kući
Umjetnička kreacija je - poklon za budućnost!
         - Blago tradicionalne kulture naša dva naroda važan je dio saradnje i prijateljstva Crne Gore i Republike Rumunije - ukazao je ambasador Republike Rumunije Ferdinand Nađ na otvaranju izložbe narodnih nošnji Rumunije iz fundusa Nacionalnog muzeja sela "Dimitrie Gusti" u Bukureštu, u Kuslevovoj kući.
Citorajući riječi nobelovca Albera Kamija ambassador Nađ je nagalsio da "bez kulture i slobode društvo nije ništa više od džungle" i dodao i da je “bilo koja umjetnička kreacija poklon za budućnost”.  
 
1
Nova predstava Dječijeg pozorišta Stanković iz Nikšića u KIC „Budo Tomović“
Šanta Panta igra - za prvake!
          Nova predstava Dječijeg pozorišta Stanković iz Nikšića „Da sam neko ko vlada planetom” (6+) biće sjutra od 11 na Velikoj sceni Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“, a ulaz je besplatan.
Tekst i režiju potpisuje Radojica Stanković koji se u ulozi Šante Pante pojavljuje u predstavi. Predstava je namijenjena đacima prvog razreda osnovne škole, a cilj je isticanje važnosti tolerancije, jednakosti, poštovanja ljudskih prava kao jednog od osnovnih stubova evropskog sistema vrijednosti. 
 
1
Književno veče u KIC "Budo Tomović"
Brankica gostuje - premijerno!
Književnica Brankica Damjanović prvi put gostuje u Podgorici, kao gošća KIC “Budo Tomović”, koji od 19 priređuje njeno književno veče u sali "DODEST".
Posjetioci književne večeri imaće priliku, pored ostalog, da čuju kako je nastala trilogija kratkih priča “DOBRO JE”, “NE BIH OVO MOGLA BEZ TEBE” i “RUKOPIS MOGA BRATA”, zašto su knjige “KĆI” i “MOJ SIN JOVAN” od obične ideje jedne majke da svojoj djeci za punoljetstvo pokloni njihov životopis, postale prema mišljenju stručne javnosti i kritike sjajan dokument jednog vremena koje su obilježili hiperinflacija, rat, izbjeglištvo…  
 
1
Na filmskom marketu, u sklopu Kanskog filmskog festivala
Crnogorsku kinematografiju promoviše - Filmski centar!
          Novoosnovani Filmski centar Crne Gore prvi put zvanično će promovisati crnogorsku kinematografiju na ovogodišnjem filmskom marketu koji se organizuje u okviru Kanskog filmskog festivala.
Crnogorski štand nalazi se u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope koji čine još i štandovi Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Makedonije, Slovenije i Srbije.  
 
1
Izložba radova Nine Vukčević i Gordane Trebješanin u Centru savremene umjettnosti Crne Gore
U "Klubu" - "Karavan"!
       - Vođeni dvijema različitim energijama, koje prvi put izlažu zajedno, dolazimo do neobičnih odredišta i zanimljivih kreativnih dostignuća. Kroz lični umjetnički
izraz i lične emocije, iskazujući sopstvenu svježinu i inventivnost, ove dvije umjetnice interpretiraju zamišljene idealne gradove svaka na svoj način, pretvarajući ih u individualizovane likovne priče - tako je o izložbi radova Nine Vukčević i Gordane Trebješanin „Karavan“- biće od večeras u 20 otvorena u galeriji "Klub" Centra savremene umjettnosti Crne Gore - zapisala istoričarka umjetnosti Maja Dedić, koja će i otvoriti izložbu.
 
 
1
Dokumentarac nastao na turneji bosansko-hercegovačkog sevdah benda "Divanhana" u KIC "Budo Tomović"
Premijerno - "Zukva"!
             Podgorička premijera dokumentarnog filma „Zukva“ biće sjutra od 20 priređena u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
U februaru 2016. bosansko-hercegovački sevdah bend "Divanhana" započeo je koncertnu turneju "Zukva", nazvanu po istoimenom trećem diskografskom ostvarenju. Zajedno sa producentskim timom Al Jazeere Balkans, strpljivo su zabilježili priče sa istraživačima tradicije, ljudima iz struke, kako na sceni tako i iza kulisa. Priče, koje odzvanjaju u ehu njihovih koncerata sa naizgled sasvim običnim ljudima, koje na koncu ispisaše u etnomuzikološko i etnografsko dokumentarno filmsko ostvarenje imena „Zukva“.  
 
0
Djelo Radojke Mugoše Petrić u KIC "Budo Tomović"
Ne da - da ljubav umre!
       Knjige „Ne dam da ljubav umre“ autorke Radojke Mugoše Petrić biće sjutra od 19 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O njenom djelu govoriće profesorica i pjesnikinja iz Nikšića Gordana Sarić, književnik i književni kritičar Perivoje Popović, književnik i književni kritičar Veselin Brnović. Publici ć se obratiti i autorka, a u ime izdavača medijator promocije biće predsjednik Udruženja književnika „ZENIT“ Milan Rajović.    
 
0
Koprodukcija “Pan teatra” i Dječjeg kulturnog centra Beograd o nasilju nad ženama u KIC "Budo Tomović"
Omnibus - “Sama je tražila”!
       Predstava “Sama je tražila”, nastala u koprodukciji “Pan teatra” i Dječjeg kulturnog centra Beograd, biće večeras od 20 izvedena u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Komad o nasilju nad ženama zamišljen kao omnibus sastavljen od priča, monologa, ispovijesti i poema. Naracija se odvija u prvom licu, ali je odmotavaju pet glumica, igrajući silnike, žrtve, nameštaj, oružje, vrenje u jemeđuljudskim odnosima i samoću.  
 
0
Dvanaesti Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja otvoren u garažnom dijelu "Delta City"
Prvi program - Dadova djela!
         - Ne mogu da opišem kolika mi je čast da budem pozvana da otvorim 12. sajam knjiga i obrazovanja. Kada sam vidjela da je na sajmu i izložba Dada Đurića i da su tu neke knjige koje želim da kupim, osjećala sam se privilegovano. Nadam se da knjige nikada neće nestati, jer je proces čitanja nužan za svakoga - ukazala je dobitnica nagrade "NIN" za roman godine "Arzamas" Ivana Dimić otvarajući sinoć 12. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja u garažnom dijelu "Delta City".
Prvi program 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, ččiji je slogan - "Imamo svijet za tebe" - jeste izlozba djela neprevazidjenog Dada Đurića koju organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore.  
 
0
Čestitka ministra kulture povodom 3 maja, Svjetskog dana slobode medija
Slobodna riječ za - najšire interese!
          - Sloboda i dijalog, kao temeljni principi vizije savremenih medija, vrijednosti su koje promovišemo i za koje, zajedno, radimo. Znajući da slobodni i profesionalni mediji omogućavaju otvorenu javnu debatu o pitanjima od najšireg interesa, očekivano je da svi segmenti društva kontinuirano preduzimaju aktivnosti neophodne za unapređenje ostvarivanja slobode izražavanja kao osnovnog ljudskog prava - naglasio je ministar kulture, profesor mr Janko Ljumović, upućujući povodom 3 maja, Svjetskog dana slobode medija srdačne čestitke svim poslenicima javne riječi, "uz želje da svojim profesionalnim izvještavanjem i njegovanjem visokih produkcionih standarda doprinose demokratskom razvoju crnogorskog društva ka porodici evropskih naroda."  
 
0
„Dani DODEST" od 3. do 5. u KIC "Budo Tomović“"
Na otvaranju - “Krug” i "Pijanista"!
    Pozorišna predstava “Krug”, rađena po motivima poezije Enesa Kiševića, a u režiji Sejfa Seferovića, večeras u 19 otvoriće „Dane DODEST" u KIC „Budo Tomović“.
Večeras od 20,30 Seferović će odigrati i monodramu "Pijanista". Predstava “Mir”, po tekstu Vitomira Nikolića i Iva Andrića, adaptaciju i režiju uradio Sejfo Seferović, sjutra od 19 igraju polaznici pozorišne radionice DODEST - Ksenija Kavarić, Vasilije Batrićević, Lenka Mirković, Marija Brnović, Maša Kalezić, Rajko Brajović, Marija Boljević, Ljubica Smolović i Rastko Sekulović. Istog dana u izvođenju Ivane Milašević biće organizovana monodrama “Kučkini sinovi”, a "Dani DODEST" biće u petak završeni premijerom “Bez oblika”.  
 
0
Osmi “Kinotavrik” biće danas otvoren u KIC „Budo Tomović“
Na sceni - dječje stvaralaštvo!
    - I ove godine na Velikoj sceni KIC “Kinotavrik” će na kreativan način afirmisati dječije stvaralaštvo, ljepotu muzike, plesa i glume. Iz Ruske Federacije učestvovaće oko 40 izvođača, a pored njih nastupiće dječiji Folklorni ansambl KIC-a “Budo Tomović” i nagrađeni izvođači sa Festivala dječije pjesme “Naša radost” - najava je za 8. Međunarodni festival dječijeg stvaralaštva “Kinotavrik” u Crnoj Gori koji će - u organizaciji renomirane ruske kompanije „KinoMark“, KIC „Budo Tomović“ i Dječijeg saveza, a pod pokroviteljstvom Ambasade Crne Gore u Ruskoj Federciji, Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori i Glavnog grada Podgorica - koji će danas u 16 otvoriti direktorka KIC Snežana Burzan i Snežana Burzan i ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Gricaj Sergej Nikolajevič.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|