Brze Cinjenice - Kultura

0
“Podgoričko kulturno ljeto 2018”
Na Ljetnjoj sceni - džezeri iz Beča!
Bečki džez kvartet “Month of Sundays” prirediće koncert - u sklopu manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto 2018” - večeras od 21 na Ljetnjoj sceni.
Kvartet čine Alexander Kranabetter - truba, Philipp Harnisch - alt saksofon, Ivo Fina - gitara i Johannes Wakolbinger - udaraljke, a prepoznatljiv je po stvaranju jako kreativne muzike kamernog tipa. Njihova muzika donosi miješavinu rock-a i jazza. 
 
2
“Podgoričko kulturno ljeto 2018”
Koncert Eda i prijatelja!
    Koncert Eda Abdovića i prijatelja biće - na “Podgoričkom kulturnom ljetu 2018” - sjutra od 21 održan u Velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Poznati crnogorski izvođač nastupiće u pratnji ansambla u čijem sastavu su: Stanislav Nikičević (bubanj), Boban Aleksić (bas gitara), Dario Maršić (klavijatura), Miško Obradović (buzuki i gitara), Milo Đekić (violina), Nikola Medojević (harmonika), Renata Perazić (vokal) i Vjera Nikolić (vokal). Gosti koncerta su Vladimir Maraš, Milorad Šule Jovović, Pero Stefanović, KIC POP HOR i Esad Merulić. Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na biletarnici KIC od 9 do 20.    
 
2
Deseti međunarodni festival kratke priče "Odakle zovem" počinje večeras u "Karveru"
Jubilarni otvara - "Hrvatska kuća"!
       Programom "Hrvatska kuća", u kojem će učestvovati Zoran Ferić, Kruno Lokotar, Duško Ljuština, Varja Đukić i Marija Perović, večeras od 20,15 počeće 10. međunarodni festival kratke priče "Odakle zovem", koji knjižara "Karver" organizuje u saraadnji sa Ministarstvom Kulture, Britanskim savjetom i Britanskom ambasadom u Podgorici.
Jubilarni festival svečano će otvoriti ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Alison Kemp, a program koji traje do nedjelje donosimo integralno:
 
 
2
Izložba slika sa “Prve likovne kolonije Medun 2018” u KIC “Budo Tomović”
Premijera i pjesme - “Složni Kuči”!
    Izložba slika sa “Prve likovne kolonije Medun 2018” na kojoj će radove predstaviti Bato Dragoljub Brajović, Maja Brajović, Mila Đerković, Leo Đokaj, Nataša Đurović, Žarko Glavatović, Čedomila Ivanović, Denja Ivanović, Mirsad Koljenović, Irvin Masličić...biće sjutra od 19 otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”. Postavka će biti izložena do 12. jula.
U okviru svečanosti biće premijerno predstavljena pjesma “Složni Kuči” nastala po tekstu Momčila Lakovića, a dok je autor muzike Šukrija Žuti Serhatlić.  
 
2
Austrijski pisac Norbert Geštrajn u KIC "Budo Tomović"
Promoviše roman - "Neko"!
    Poznati austrijski pisac Norbert Geštrajn predstaviće svoj roman “Neko” - nedavno objavljen u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja - večeras od 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
O romanu će sa autorom razgovarati teoretičarka književnosti Jelena Knežević koja je knjigu prevela na crnogorski jezik, a u razgovoru će učestvovati i spisateljica Dragana Tripković kao predstavnik izdavača, uz konsekutivno prevođenje Srećka Rakočevića. 
 
2
Svečano otkriven spomenik Francu Prešernu i otvoren park čuvenom slovenačkom pjesniku u Moskovskoj ulici
Spomenici gorostasima - svjedoče o prijateljstvu!
- Spomenike poklanjam s željom da svjedoči o prijateljstvu i gostoprimstvu glavnih gradova. vjerujem da će Podgoričani prihvatiti Prešerna, kao što su stanovnici Ljubljane Njegoša - poručio je počasni konzul Crne Gore u Sloveniji i donator Vasilije Kovač večeras u Moskovskoj ulici, u kojoj je svečano otkriven spomenik Francu Prešernu i otvoren park čuvenom slovenačkom pjesniku.
On je ukazao da je ovim činom realizovana ideja inicirana 2014. kada je u Ljubljani postavljen spomenik velikom Njegošu. 
 
2
Praznik muzike biće sjutra obilježen i u KIC "Budo Tomović"
Gostuje - “Eric Legnini Guitar Trio”!
    U znak obilježavanja Praznika muzike - Fęte de la musique” (engl. World Music Day) - muzičke proslave koja se obilježava širom svijeta prvog dana ljeta, 21. juna, na velikoj sceni KIC "Budo Tomović" sjutra od 20 koncert će održati “Eric Legnini Guitar Trio” iz Pariza, a ulaz je besplatan.
Ansambl čine pijanista, kompozitor i lider benda Erik Lenjini (Eric Legnini), gitarista Hugo Lipi (Hugo Lippi) i kontrabasista Toma Bramri (Thomas Bramerie).
Organizatori koncerta su KIC "Budo Tomović", Jazz Art, Francuski institut i Societe Generale banka.  
 
1
Novo djelo Miraša Martinovića
Promovišu knjigu - „Glasovi iz Doklee“!
       Promocija knjige Miraša Martinovića „Glasovi iz Doklee“, nedavno objavljene u Zagrebu, u izdanju Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Sakenr studija, biće u srijedu u 20 - u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada - održana na platou ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović",
O knjizi će govoriti sekretarka Sekeretarijata za kulturu i sport Glavnog grada mr Nela Savković Vukčević, a sa autorom će razgovarati mr Aleksandra Vuković, koja je na omotnici knjige napisala: Bez ove knjige neće se moći sagledati identitet Crne Gore u svojoj celovitosti, jer nam on potvrđuje milenijumski kontinuitet jedne kulture, besprekidnost trajanja jedne zemlje i njene bogate tradicije. 
 
1
„Podgoričko kulturno ljeto 2018“
Autorsko veče - Vladimira Jovanovića!
             Autorsko veče Vladimira Jovanovića biće - u sklopu "Podgoričkog kulturnog ljeta 2018" - sjutra od 20 priređeno na platou ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“.
Novinar i publicista Vladimir Jovanović razgovaraće s učesnicima - Miloradom Popovićem, Darkom Šukovićem - o temama crnogorskog društva i o kulturi. Moderator večeri je Vesna Šoškić. 
 
1
Povodom završetka presjedavanja Republike Bugarske Savjetom Evrope
Koncert hora "Evmolpeya"!
       Koncert Djevojačkog hora "Evmolpeya" iz Plovdiva biće sjutra od 20 održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović", a povodom završetka presjedavanja Republike Bugarske Savjetom Evrope, priređuje ga Ambasada Bugarske u Podgorici. Ulaz je besplatan.
Djevojački hor Evmolpeya je osnovala Opština Plovdiv u julu 2006. godine. Ljubav prema muzici i dugogodišnji predani rad pod vođstvom dirigentice dr Rade Slavinske i menadžerke Ganke Jankove su formirali karakter i estetiku hora koji je dobio titulu “Ambasador dobre volje”.  
 
0
Koncert višestruko nagrađivane kompozitorke i perkusionistkinje iz Danske u KIC "Budo Tomović"
U ansamblu - 10 umjetnica!
             Koncert višestruko nagrađivane kompozitorke i perkusionistkinje Marilyn Mazur iz Danske biće sjutra od 20 održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
   Ona će predstaviti svoj ansambl u koji je okupila deset uglednih umjetnica iz Skandinavije, među kojima je i norveška plesačica i koreografkinja Tine Erica Aspaas. SHAMANIA je projekat koji je započeo na inicijativu džez festivala u Kopenhagenu u cilju da Mazur oživi svoju staru grupu - muzički teatar “Primi Band”, iz osamdesetih.  
 
0
Udruženje humanistkinja Crne Gore "Crnogorka"
Veče u "Karveru" - za pomoć Ivanu!
       - Pozivamo sve ljude dobre volje da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu da vratimo Podgoričanina gradu u kojem je rođen, kojem pripada i za čiju je kulturnu promociju uvijek davao maksimum - apel je Udruženja humanistkinja Crne Gore "Crnogorka" koje sjutra od 21 u knjižari "Karver" organizuje humanitarno veče "Vratimo Ivana kući".
Biće prikazan dio dokumentarno - igranog filma: Kulturni identitet Podgorice (Podgorica prije i poslije Berlinskog kongresa), čiju montažu je uradio Ivan Đorđević, a u muzičkom dijelu programa nastupiće "Gitar duo" Srđan Bulatović i Darko Nikčević. 
 
0
Izložba Mirze Dedaća u "Perjaničkom domu"
"Događaj" inspirisan - cenzurom!
„... 27.01.1982. godine zagrebački Vjesnik je izdao 150.
broj stripa Alan Ford, pod nazivom Criminal & Comp. Ova jubilarna epizoda objavljena je na nešto manjem broju strana na teritoriji Jugoslavije. To je bila odluka tadašnjih cenzora koji su ocenili da jedan deo stripa treba biti izbačen... Ovaj ,,sporni” i izostavljeni strip geg kao i navedeni događaj cenzure u umetnosti bio je osnovno polazište za razmišljanje o samoj izložbi i umetnosti uopšte. Ko ih promoviše, a ko ih zabranjuje? O onima koji selektuju i onima koji ih realizuju. Šta je to što jedan režim uznemirava dok drugog čini ravnodušnim? Kakva je umetnost kada je u službi vlasti, a kakva je kada je zabranjena? - zapisao je
Mirza Dedać o izložbi „Događaj“ koja će od sjutra u 20 u galeriji „Perjanički dom“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore biti otvorena do 30.

 
 
0
“Dvadeset… i jedna godina poslije”
Koncert na trgu - Kseniji u čast!
“Dvadeset… i jedna godina poslije” - naslovljen je koncert posvećen istaknutoj interpretatorki crnogorskih izvornih pjesama Kseniji Cicvarić koji će - na "Podgoričkomkulturnom ljetu 2018" - sjutra od 21 biti održan na Trgu nezavisnosti.
Muzičkoj legendi u čast, u pratnji velikog narodnog orkestra pod upravom Šukrije Žutog Serhatlića, nastupiće Merima Njegomir, Branka Šćepanović, Zoran Kalezić, Šukrija Žuti Serhatlić, Zdravko Đuranović, Tanja Šeter, Tamara Pavićević, Nedžib Delić, Danica Nikić, Dejan Škuletić i Dijana Mićović. 
 
0
Koncert muzičkih škola “Vasa Pavić” i “Andre Navara”
Nastupaju zajedno - profesori i učenici!
    Koncert muzičkih škola “Vasa Pavić” i “Andre Navara” biće - u sklopu "Podgoričkoog kulturnog ljeta 2018" - sjutra od 19 održan na platou ispred KIC "Budo Tomović".
Na koncertu će se predstaviti profesori i učenici muzičkih škola “Vasa Pavić” i “Andre Navara” - Šule Jovović, Đorđe Nejkov, Kosta Vujošević, Tamara Radulović, Milica Vukčević, Nikola Tošić, Manuela Fetahović, Vlasta Popović, Kenan Hodžić, Enes Tafulić.
Kao korepetitori nastupiće Kristina Bojović, Nina Miličić i Saša Mirković.  
 
0
Četvrti "Džada film festival" počinje večeras
Na početku - omaž Glogovcu!
       Komedijom "Kad porastem biću kengur", koja je omaž nedavno preminulom glumcu Nebojši Glogovcu, večeras počinje četvrti "Džada film festival". S obzirom da je 2018. godina Evropske kulturne baštine, ovogodišnje izdanje festivala predstaviće sedam evropskih filmova.
Do 10. juna na ulicama Podgorice ljubitelji sedme umjetnosti imaće priliku da vide „Volver“, „Goodbye Lenin“, Dvije čađave dvocijevke“, „Turist“, „Ta divna splitska noć“, a novi sadržaj festivaala je „Džada Junior“, u sklopu kojeg će biti prikazana ekranizacija knjige „Mali princ“.  
 
0
“Dani filma višegradske četvorke” od sjutra u KIC “Budo Tomović”
Reviju otvara - “Zadavljena"!
       Filmovi novije produkcije iz Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke biće predstavljeni na reviji “Dani filma višegradske četvorke” koju filmski program Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” od sjutra do četvrtka premijerno priređuje u saradnji sa inostranim partnerima - ambasadama.
Reviju otvara “Zadavljena - A Martfüi Rem” (2016) reditelja Árpáda Sopsitsa, a na repertoaru su i slovački “Sve ili ništa - Vsetko alebo nic” (2017) koji je nastao u režiji Marte Ferencove, češka “Učiteljica - Ucitelka” (2016) Jana Hrebejka i film poljske produkcije “Peto godišnje doba - Piąta pora roku” (2012) koji je režirao Jerzy Domaradzki. U sali DODEST projekcije počinju u 20, a ulaz je besplatan. 
 
0
Izložba fotografija Aide Orahovac Kuč u KIC “Budo Tomović”
Grad kroz objektiv - ekonomiste!
       Izložba fotografija “Najljepši si grade moj” autorke Aide Orahovac Kuč biće od sjutra u 19 d0 15. juna otvorena u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Aida Orahovac Kuč je rođena 1985.godine u Podgorici. Diplomirani je ekonomista, a fotografijom se bavi od 2010. godine. Uskoro će biti objavljena i njena prva knjiga.  
 
0
Tradicionalni godišnji koncert baletskog odsjeka Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”
Igraju na muziku - različitih epoha!
       Baletski odsjek Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” prirediće večeras od 19 - na "Podgoričkom kultuurnom ljetu 2018" - u velikoj sali KIC "Budo Tomović" tradicionalni godišnji koncert.
Na koncertu će nastupiti učenici iz klasa profesorica: Rozice Popare, Tamare Vujošević Mandić i Viktorije Strugar koreografijama na muziku različitih epoha. Ulaznice, po cijeni od jednog eura, mogu se kupiti na biletarnici KIC do 20.  
 
0
“Podgoričko kulturno ljeto 2018”
"Besposlen” u - galeriji "Art"!
       Umjetničke radove i intervencije Lenke Đorojević (CG-SI), Adrijane Gvozdenović (MNE-BE), Irene Lagator Pejović (MNE), Vijai Patchineelam, Flavio Favelli (IT), Jelene Tomašević (MNE), Siniše Radulović (MNE), Line Rice (HR-SI) i Tare Langford (UK) publika "Podgoričkog kulturnog ljeta 2018" imaće priliku da vidi na izložbi “Unprofessional/Besposlen”, koja će večeras od 19 biti otvorena u galeriji “Art”.
Koncept izložbe osmislila je Natalija Vujošević u saradnji sa Institutom za savremenu umjetnost. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|