Brze Cinjenice - Kultura

2
Promocija djela Milana Miša Brajevića u KIC “Budo Tomović”
O Novom - u tri knjige!
       Promocija tropleta knjiga “U Novome i okolo njega” autora Milana Miša Brajevića biće sjutra od 20 organizovana u multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Troplet čine tri knjige - “Vijađ kroz škerce i mudrolije”, “Kadena od riječi” i “Điravamo i škercamo se” koje nam predstavljaju autora kao sakupljača starih riječi i izraza uglavnom iz Herceg Novog i Boke Kotorske, kao i priča i anegdota iz ovog dijela Crne Gore. Na promociji će govoriti: prof. dr Novak Kilibarda, dugogodišnji novinar i publicista Danilo Burzan, doc. dr Jelena Bašanović Čečović i autor.  
 
2
Koncert mlade violinistkinje sjutra u KIC "Budo Tomović"
Prvi put - Vukica nastupa solo!
Prvi solistički koncert violinistkinja Vukice Rašović, iz klavirsku pratnju Luke Đačića, sjutra od 20 održaće u velikoj sali KIC “Budo Tomović”, a ulaz je besplatan.
Na programu su djela Johana Sebastijana Baha, Henrika Vijenjavskog, Roberta Šumana i Sergeja Rahmanjinova.  
 
2
Sjutra u KIC "Budo Tomović"
Prvi koncert - KIC pop hora!
          Prvi koncert novoosnovanog KIC POP HORA, jedinstvenog u regionu, biće sjutra od 20 održan u velikoj sali KIC ”Budo Tomović”.
HOR broji 60 članova, a na devedesetominutnom koncertu izvešće više od dvadeset domaćih i svjetskih pop - rok hitova, među kojima su: “What A Wonderful world”, “Imagine”, “Careless whisper”, “Dobra vam noć prijatelji”, “Goro moja”, “Zlatni dan”, “Balerina”...Dirigent hora je profesor Saša Barjaktarović, a u pratećem bendu su: Enes Tahirović (klavir), Ivan Tomas (bas gitara), Martin Đorđević (bubnjevi), Dejan Ljujić (električna gitara) i Stefan Pavićević (saksofon).  
 
2
“Podgoričko ljeto 2017”
Paolov šou - s balonima!
          Nesvakidašnji ulični performans “Otto il Bassotto” biće - na “Podgoričkom ljetu 2017” - sjutra od 21 izveden na Trgu nezavisnosti, u srijedu na platou kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom.
Paolu Sperdutiju (Otto il Bassotto) baloni su opsesija od djetinjstva. Šou “Rubber head” do sada je izvođen u više od dvadeset zemalja gdje je pobrao brojne simpatije i nagrade. Paolo je zabavljač bez konkurencije, šou koji radi prvenstveno je namijenjen mlađoj publici koja postaje dio njegovog nastupa. 
 
1
Predstava “Kod Nojeve barke u osam” na “Podgoričkom ljetu 2017”
Za djecu - duhovito o ozbiljnom!
       Predstava “Kod Nojeve barke u osam” (5+) sa Dramske scene za djecu Gradskog pozorišta biće - na “Podgoričkom ljetu 2017” - večeras od 20 odigrana u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
   Po tekstu savremenog njemačkog autora Urliha Huba, režirao Robert Waltl, a bavi se velikim temama smrti, tolerancije, prihvatanja drugačijeg. Ova drama dokazuje da je i u pozorišnim tekstovima namijenjenim đeci dozvoljeno govoriti o „ozbiljnim“ temama kao što je potraga za bogom, pitanje prijateljstva, postojanje solidarnosti i poštovanje zakona. Sva ova pitanja autor postavlja na duhovit način. Igraju Slaviša Grubiša, Smiljana Martinović, Goran Slavić, Branko Ilić i Sejfo Seferović.  
 
1
Knjiga crnogorskog publiciste mr Zorana Poleksića u KIC “Budo Tomović”
Promocija zbirke - autobiografskih zapisa!
          Knjiga crnogorskog publiciste mr Zorana Poleksića biće sjutra od 19 priređena u multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Pored Poleksića, o zbirci autobiografskih zapisa govoriće trofejni bokser Miodrag Perunović, svojevremeno najbolji jugoslovenski sportsita, osvajač više znamenja sa evropskih i svjetskih prvenstava, Andrija Popović, naš zlatni olimpijac sa igara u Los Anđelesu i dugogodišnji potpredsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta i Marina Raković, dobitnica medalja sa najvećih smotri karatea i zvanično najbolja crnogorska sportistkinja u prošloj godini, u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta. 
 
1
“Podgoričko ljeto 2017”
Promocija knjige - “Pejzaž bez prostora”!
       Promocija knjige “Pejzaž bez prostora” autora Sretena Vujovića biće - na “Podgoričkom ljetu 2017” - u četvrtak od 21 priređena na platou ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”.
O Vujovićevoj knjizi, objavljenoj u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja, koja predstavlja poetsku rekapitulaciju tridesetpetogodišnjeg bavljenja poezijom, govoriće Sreten Perović, Vlatko Simunović i Milorad Popović. Zbirka je sastavljena iz dva ciklusa: “Traktat o ludilu prije događanja” i “Događanje u zaumlju”.
 
 
1
“Podgoričko ljeto 2017”
Promocija knjige - Danila Radojevića!
          Knjiga “Popa Dukljanina Sciavorum Regnum”, priređivača Danila Radojevića, biće na "Podgoričkm ljetu 2017” promovisana sjutra od 21 na terasi zgrade Gradskog Parlamenta.
Učestvuju Novica Vujović, Boban Batrićević, Nela Savković-Vukčević i priređivač. 
 
1
"UnderhillFest"
"U fokusu" počinje - sa Ingrid Bergman!
    Projekcijom "Ingrid Bergman - njenim riječima" sjutra - šestog dana 8. Međunarodnog festival dugometražnog dokumentarnog filma "UnderhillFest" - od 18 u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" počinje program "U fokusu", koji organizator radi sa Centrom za ženska prava.
Poslije filma razgovaraju v.d. direktora Filmskog centra Sehad Čekić i novinarka Dubravka Raičević. U 21, u kasrani u Zagoriču, biće prikazan "Safari". jednog od najkontroverznijih autora danas, Urliha Zajdla, a u 22,40 prošlogodišnji pobjednik "UnderhillFesta" "Rodbina" Vitalija Manskiog. Ulaz dva eura.  
 
1
U okviru filmskog programa Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”
Revija posvećena - Al Paćinu!
    Revija posvećena Al Paćinu, dobitniku prestižnih nagrada i ikoni filma i kinematografske industrije uopšte, biće od sjutra do četvrtka prirešena u KIC "Budo Tomović".
Filmovi - “Miris žene” sa kojim je Al Paćino osvojio 1992. nagradu “Oskar”, “Serpico” (1973), “Pasje popodne” (1975) i 15.jun - „Vrelina” (1995) biće od 21 biti prikazivani u sali "DODEST", a ulaz je besplatan. 
 
1
KIC "Budo Tomović" učestvovvaće na 47.Festivala dramskih amatera Crne Gore u Bijelom Polju
Takmiči se - "Bez oblika"!
    S "DODEST predstavom "Bez oblika" KIC "Budo Tomović" učestvovvaće u takmičarskom dijelu 47.Festivala dramskih amatera Crne Gore, koji se od sjutra do 18. održava u Bijelom Polju.
Po tekstovima grupe "Van Gogh", adaptaciju i režiju uradio je Sejfo Seferović, a u predstavi igraju polaznici pozorišne radionice DODEST: Ksenija Kavarić, Vasilije Batrićević, Lenka Mirković, Marija Brnović, Maša Kalezić, Rajko Brajović, Marija Boljević, Ljubica Smolović i Rastko Sekulović. 
 
1
Predavanje filozofa i književnika dr Gorana Sekulovića u KIC "Budo Tomović"
O konekciji Njegoševe i - evropske filozofije!
“Istorijat proučavanja Njegoševe filozofije i njena konekcija sa novijom i savremenom evropskom filozofijom” - tema je predavanja filozofa i književnika dr Gorana Sekulovića koje će - u sklopu serijala “Njegoš naš nasušni” - sjutra od 18 biti održano u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Predavanja u čast Njegošu i njegovom djelu biće svakog poneđeljka održavana do 1.jula, a drugi dio serijala biće nastavljen tokom druge polovine septembra.  
 
1
Predsjednik Crne Gore primio organizatore i izvođače Made in New Jork Jazz festivala Montenegro 2017.
Sjajna promocija - i džeza i Crne Gore!
       - Made in New Jork Jazz festivala Montenegro 2017, koji se po drugi put organizuje u Crnoj Gori - tokom tri dana festivala, nastupiće neka od najvećih imena svjetske džez scene kao i regionalni džez umjetnic - sjajna je promocija džeza u Crnoj Gori, ali i šansa da se afirmiše Crna Gora na svjetskoj mapi događaja kulture - saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, koji je danas primio organizatore i učesnike ovogodišnjeg festivala. 
 
0
Predstava "Gradskog pozorišta" na “Podgoričkom ljetu 2017”
Vanvremensko djelo igraju - lutke i glumci!
    Predstava "Gradskog pozorišta" “Romeo i Julija” biće - na “Podgoričkom ljetu 2017” - sjutra od 20 izvedena na sceni "DODEST" KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
Riječ je o kombinaciji lutkarskog i dramskog teatra. Predstava kroz vanvremensko dramsko djelo Viljema Šekspira ima za cilj da mladima usadi optimizam i vjeru da jedino čiste namjere i ljubav mogu da preobraze ovaj mračni svijet i učine ga boljim.  
 
0
Izložba fotografija Damira Murseljevića „The Private Psychedelic Reel” u galeriji "Klub"
Posmatrača uvodi u - film!
          - Spajajući fotografije u neodvojivu cjelinu, polagajući ih na crnoj traci, Damir posmatrača uvodi u originalnu mrežu razvitka jednog filma. Konstantnom gradacijom prelaza iz svijetlog u tamno, i obrnuto, umjetnikova priča dobija i muzičku notu - zapisala je istoričarka i teoretičarka umjetnosti Nina Milićević za izložbu fotografija Damira Murseljevića „The Private Psychedelic Reel”, koja će sjutra od 20 biti otvorena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

 
 
0
Promocija knjige Zuvdije Hodžića u gimnaziji „Slobodan Škerović"
Pred gimnazijalcima - "Svi moji"!
Knjiga „Svi moji“ Zuvdije Hodžića xa koju je istaknuti crnogorski syvaralac ovogodišnji dobitnik državne nagrade Miroslavljevo jevanđelje, biće sjutra od 19 promovisana u biblioteci gimnazije „Slobodan Škerović".
Maturanti će imati priliku da razgovaraju sa piscem čiji im je roman „Davidova zvijezda“ obavezna lektira. 
 
0
Djelo profesorice dr Lidije Vukčević u KIC “Budo Tomović”
Promovišu - "Poetiku tijela"!
    Knjiga „Poetika tijela“ autorke profesorice dr Lidije Vukčević biće sjutra od 19 promovisana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O knjizi će govoriti prof.dr Vesna Vukićević-Janković, novinarka Nina Marković i autorka, a tokom promocije biće predstavljene i autorske fotografije Lidije Vukčević vezane za nekoliko njenih novijih izdanja, a iz eseja akademika Tonka Maroevića povodom nove knjige Vukčevićeve biće čitani odlomci.  
 
0
Sedma koreobajka baletske trupe “Allegro” sjutra u KIC “Budo Tomović”
Premijerno - "Knjiga o džungli”!
          Koreobajku “Knjiga o džungli” baletska trupa “Allegro” sjutra od 20 premijerno će izvesti na Velikoj sceni Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
U sedmoj koreobajci ove baletske grupe učestvovati više od 150 učesnika različitog starosnog uzrasta trupe “Allegro” i učenice baletske škole “Vasa Pavić”, a potpisuje je Viktorija Strugar.  
 
0
Treće izdanje “Džada Film Festa” od večeras do 11.
Tema - sedam kinematografija!
- Sedam kinematografija ´ tema je trećeg “Džada Film Festa” i na kojem će do 11. juna na ulicama Podgorice biti prikayivani filmovi Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, Španije, Francuske, SAD i Italije.
Festival se održava !u okviru manifestacije “Podgoričko ljeto 2017”, a uz podršku Glavnog grada.     
 
0
Osmi Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma "UnderhillFest" na "Pdgoričkom kulturnom ljetu 2017" počinje u srijedu
U tri kategorije - dvadesetak filmova!
          Projekcijom filma “Dan oslobođenja”, reditelja Mortena Traavika i Uġisa Oltea, prekosjutra od 20,30 u Vojnom objektu Zagorič (adresa - Ulica II crnogorskog bataljona) na "Pdgoričkom kulturnom ljetu 2017" počinje 8. Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma "UnderhillFest".
Do 15. juna projekcije će biti organizovane u objektu Kasarne “Morača” i JU Narodna Biblioteka “Radosav Ljumović”. Kao i ranijih godina dvadesetak filmova biće podijeljeno u tri kategorije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|