Brze Cinjenice - Kultura

1
Izložba slika Jasminke Bogićević u KIC "Budo Tomović"
Slikarskom vještinom - ostavlja bez daha!
          - Njen likovni svijet pokazuje zavidnu slikarsku vještinu što govori o talentu i gotovo posvećeničkom radu na izgrađivanju spostvene poetike. Njena crtački izražena figurativnost, proizvodi efekat očaravajuće začudnosti ostavljajući nas bez riječi - ukazuje knjizevnik i slikar Todor Živaljević Velički o izložbi slika Jasminke Bogićević “Ostati bez daha” koju će sjutra od 19,30 on i otvoriti u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".  
 
1
Revija “Majstori filmske režije” II od 13. do 16. u KIC "Budo Tomović"
Pred publikom - ostvarenja velikana!
       Filmska ostvarenja velikana režije, među kojima su Bob Rafelson, Džon Hjuston, Robert Altman i Sidni Lumet, biće od 13. do 16. predstavljena u sklopu drugog izdanja revije KIC "Budo Tomović" - "Majstori filmske režije".
Američka drama “Pet lakih komada” (1970) o čovjeku koji u borbi s vlastitim talentom i nestalnom prirodom provodi veći dio života pokušavajući uklopiti se u društvo otvoriće reviju u poneđeljak, a na repertoaru su i “Grad izobilja”, “Kalifornijski poker” i “Kritična tačka”. U sali DODEST prjekcije počinju od 20.
 
 
0
Izdavač je Međunarodno udruženje stvaralaca Stihom govorim
Promocia zbirke - „Sanjivo meče“!
    Zbirka poezije „Sanjivo meče“ autora Zorana Mićovića biće sjutra od 19 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će govoriti književnik Slobodan Zoran Obradović, dr Sofija Kalezić i autor, a pjesme će govoriti djeca - Andrea Dedović, Petar Drecun, Marko Marković, Tomaš Medojević, Nađa Perović, Aleksa Radulović, Milica Popović i Sara Sošić. Medijator večeri je Marija Brajković. Izdavač knjige je Međunarodno udruženje stvaralaca Stihom govorim. 
 
0
Izložba Ane Aleksić ,, Crtež-Jugooceanija “ od večeras u galeriji ,,Klub’’
Ruku joj vodi - intuicija!
- Ono što zatiče na starom, požutjelom papiru polazna je tačka Aninog rada. Sadržina papira uveliko diktira pristup dalje obrade, dok mu se Ana maksimalno prepušta i dozvoljava svojoj intuiciji da sama vodi ruku - zapisala je istoričarka umjetnosti Anja Marković o radu umjetnice Ane Aleksić, čija izložba ,, Crtež-Jugooceanija “ večeras od 20 biće otvorena u galeriji ,,Klub’’ Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
0
Povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, KIC POP HOR nastupa na Trgu nezavisnosti
Omiljeni hor pjeva - "bez dileme"!
             Povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, KIC POP HOR nastupiće - u sklopu manifestacije "Podgorički proljećni pazar" - sa projektom „Bez dileme - antifašizam“, večeras od 20 na Trgu nezavisnosti. 
 
2
Poslije tradicionalnog "džez aprila", KIC "Budo Tomović" i za naredna dva mjeseca pripremio raznovrsan program
I maj i jun - za sve generacije!
    Poslije tradicionalnog "džez aprila", KIC "Budo Tomović" i za naredna dva mjeseca pripremio je raznovrsan program za sve generacije.
"Srce kulture grada" organizovaće preko 40 programa među kojima - 16 koncerata, desetak književnih večeri, pet pozorišnih predstava, projekciju 11 filmova, organizovaće i četiri izložbe. 
 
2
Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2019
Džez sviraju - spontano!
Otvorena scena za spontano džez muziciranje - "jam session" biće, u sklopu manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2019 - organizovana u subotu od 19 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Program pruža priliku ljubiteljima džeza i mladim muzičarima da nastupe sa kvartetom Enesa Tahirovića koji je domaćin Let’s Jama.  
 
2
Koprodukcija GMR d.o.o Beograd i Narodnog pozorišta iz Niša
Premijeraa komedije - “Sladoled”!
    Predstava “Sladoled”, nastala u koprodukciji GMR d.o.o Beograd i Narodnog pozorišta iz Niša, premijerno će u Podgorici biti izvedena sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Komedija o životu i iz života rađena je po tekstu Mire Gavrana, najizvođenijeg dramskog pisca Evrope. U njoj igraju Ivana Nedović, u ulozi majke i Nađa Nedović Tekinder, koja glumi ćerku, a režiju potpisuje Spasoje Ž. Milovanović.  
 
1
U čast Svjetskog dana plesa
Na sceni - "Alegro" i partneri!
- Četrnaestu godinu zaredom, zajedno sa KIC “Budo Tomović”, organizujemo festival baleta Allegro. Ponosni smo što Svjetski dan plesa u Podgorici godinama proslavljamo sa mnogobrojnim partnerima - baletskom školom “Vasa Pavić”, Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja, baletskom školom “Princeza Ksenija” - ističe Viktorija Strugar, koja je, zajedno sa profesoricom Sanjom Garić, osnovala baletsku trupu "Alegro", koja sjutra od 19, u velikoj sali KIC "Budo Tomović", sa partnerima - u čast Svjetskog dana plesa - priređuje 14. festival baleta "Allegro".
Publika će imati priliku da uživa u koreografijama Viktorije Strugar, Sanje Garić, Manje Pavićević i Antoanet Alexieve, a festival baleta otvoriće glumica Žaklina Oštir.  
 
1
Promocija četvrte knjige Milivoja Popovića
Novo djelo - o Krstu za sva vremena!
       Nova knjiga „Za pravo, čast i slobodu Crne Gore (Krsto za sva vremena)“ autora Milivoja Popovića biće večeras od 20 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Pored autora, o njegovoj četvrtoj knjizi, objavljena je u izdanju Crnogorskog kulturnog Foruma sa Cetinja, govoriće istoričari Momčilo Momo Jovanović, Peđa Vušurović i Ivan Milošević.  
 
1
Na adaptiranoj sceni "Studio" Crnogorskog narodnog pozorišta
Premijera - "Smrt i djevojka"!
    Premijerom predstave "Smrt i djevojka", koju je po tekstu Arijela Dorfmana, režirao Goran Bulajić, sjutra od 20,30 CNP otvara adaptiranu scenu "Studio".
U predstavi igraju Julija Milačić, Dragan Jovičić i Miloš Pejović. Scenografkinja je Anka Gardašević, kostimografkinja Jelena Đukanović, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.
Prva repriza je u četvrtak od 20,30.  
 
1
Izložba slika "Bujica" Milice Šaranović u galeriji hotela "CentreVille"
Na platnima - bujica misli!
          - Boja, i posebno crtež, su mi pružili i odgovarajući medijum kojim mogu predstaviti bujicu misli, odnosno pokušati da na publiku prenesem izvjesnu energiju koja izvire iz tih misli. Energija ne mora biti nužno pozitivna ali mora biti snažna. Kako sam vođena tim intenzivnim i intuitivnim procesom, javlja se slutnja da je bujica misli jača i od slikara samog. Bujica koju ovdje izlažem, snažnim potezima biva prenesena tuđem oku koje odgoneta njenu poruku - riječi su Milice Šaranović, čija izložba slika "Bujica" biće od danas do 29. otvorena u galeriji, na prvom spratu hotela "CentreVille".  
 
1
Promocija temporalne antologije "Žensko pismo", koju je priredila i tehnički pripremila Deana Sailović, sjutra u KIC "Budo Tomović"
Aforizmi 180 dama - za 120 godina!
Temporalna antologija "Žensko pismo", koju je priredila i tehnički pripremila Deana Sailović biće premijerno predstavljena podgoričkoj publici sjutra od 20 u multimedijalnoj sali KIC"Budo Tomović".
“Žensko pismo - temporalna Antologija ženskog aforizma predstavlja stvaralaštvo 180 žena regiona u 120 godina. Knjigu otvara kraljica Natalija koja je prva objavila knjigu aforizama 1897. Za njom se u četiri hronološka poglavlja predstavljaju dame koje su pisale ili još uvek pišu najkraću književnu formu. Ovo je prva ovakva Antologija na svetu i bio je pravi izazov napraviti je. Na knjizi sam radila svakodnevno tri godine i verujem da sam uspela da predstavim svu raskoš ženske kreativnosti i lucidnosti.  
 
1
Poslije uspjeha na reviji MAKADO i u regionu, predstava koju je režirao Kokan Mladenović ponovo u KIC "Budo Tomović"
Opet na sceni - “Jami distrikt”!
    Pozorišna predstava “Jami distrikt”, koja je podgoričku premijeru imala tokom manifestacije MAKADO KIC "Budoo Tomović", a osvojila je brojna prestižna priznanja i nagrade i u Srbiji, i u regionu, večeras od 20 biće ponovo odigrana u velikoj sali "srca kulture grada".
Za “Jami distrikt” reditelja Kokana Mladenovića, Autorka teksta je Milena Bogavac, a uloge tumače Isidora Simijonović, Nina Nešković i Vanja Nenadić. Muziku izvodi grupa Vrooom čiji članovi su: Jamal al Kiswani, Marko Grubić i Nemanja Dragaš.  
 
1
NVO “9.decembar” organizuje humanitarnu izložbu fotografija
“Alternativne ljepote" - za ugrožene porodice!
Humanitarnu izložbu fotografija “Alternativne ljepote Crne Gore”, koju organiizuje NVO “9.decembar”, proslavljena rukometašica Marija Jovanović čiji radovi su takođe dio postavke, večeras od 19 otvoriće u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".
Fotografije izrađene na canvas platnu prikazaće samo neke od čudesnih predjela Crne Gore. Tokom trajanja izložbe - do 22. - biće postavljena kutija za prikupljanje pomoći ugroženim porodicama, a svi zainteresovani imaće mogućnost da otkupe/rezervišu fotografije.
 
 
1
KIC "Budo Tomović" sedmu godinu zaredom obilježava revijom “Svjetska književnost na filmu”
Za početak - “Hladnokrvno ubistvo”!
Film nastao po istoimenom romanu Trumana Kapotea “Hladnokrvno ubistvo” (1967) koji govori o besmislenom četvorostrukom ubistvu članova porodice Klater 1959. u gradiću Holkombu (SAD) otvoriće večeras od 20 u sali DODEST reviju “Svjetska književnost na filmu”, koju KIC "Budo Tomović" sedmu godinu zaredom organizuje povodom obilježavanja „Svjetskog dana knjige".
Do četvrtka biće prikazani “Hod po ivici“, „Nikad nisam pjevao svom ocu“ (1970) Gilberta Kejtsa i biografski film “Capote“ (2005) koji prati pisca i novinara Trumana Kapotea tokom istrage ubistva porodice Klater, a ulaz je besplatan.
    
 
1
Otvorena tivatska sesija sedmog FLUID disajn foruma
Pomjeranje generiše - niz tendencija!
       - Ovogodišnja tema Shiftings/Pomjeranja generiše niz aktuelnih tendencija u dizajnu, jer su dizajnerske prakse u tim kretanjima sve uslovljenije ubrzanim naučno-tehnološkim i medijskim razvojem. Uočljivo je da uloga dizajna u modernom društvu postaje sve značajnija, imajući u vidu da stepen uspješnosti ili opstanka neke kompanije danas bukvalno može odrediti korisničko iskustvo. Zato dizajner, kao jedan od ključnih kreatora proizvoda, postaje sve uticajniji u kanalisanju društvenih konvencija na polju naših svakodnevnih navika. Danas se slobodno može reći da je FLUID postao generator ideja i mogućnosti koje naša mlada dizajnerska zajednica treba da iskoristi, stvarajući nova inovativna rješenja u industrijskom dizajnu, na digitalnom tržištu i održivim ekonomskim inicijativama u kulturi. Pomjeranje sa konvencionalnih procesa rada i radnih mjesta na kreativna zanimanja, što između ostalog tema ovogodišnjeg Fluida sugeriše, jeste ona ambicija u kojoj Ministarstvo kulture u najvećoj mjeri prepoznaje dizajnersku zajednicu kao važnog partnera u kreiranju preduslova za ubrzani razvoj crnogorskog društva i njegov priključak savremenom tržištu - ukazao je ministtar kulture Aleksandar Bogdanović otvarajući danas tivatsku sesiju sedmog FLUID disajn foruma. 
 
1
“Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2019”
Dva koncerta - dua gitara!
    Duo gitara Pippo Corvino & Mahan Mirarab prirediće dva koncert u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2019” - večeras od 20 u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegro u Tivtu, a sjutra od 19 u KIC "Budo Tomović".
Ovogodišnji moto manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori” je “Nove generacije džeza”. Pokrovitelj manifestacije je Ambasada SAD u Crnoj Gori. 
 
1
Dodjelom nagrada, završen 14. Međunarodni podgorički sajam knjiga
Nagrađeni najbolji - u 10 kategorija!
    - Priznanje za napredak u obrazovanju žiri je dodijelio Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica. Nagrada u ovoj kategoriji dodijeljena je i Biblioteci za slijepe Crne Gore - nakon nedjelju dana zanimljivih i raznolikih programa, atraktivnih gostiju, knjiga koje su krasile štandove, danas je svečanom dodjelom nagrada u desetak kategorija završen 14. Međunarodni podgorički sajam knjiga.
O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: prof. dr Siniša Jelušić, predsjednik, te članovi prof. dr Slavica Perović i mr Marina Vešović:  
 
1
Humanitarni koncert sjutra u KIC „Budo Tomović"
Branu pomažu - i pjesmom!
    Humanitarni koncert „Pomozimo Branu“ biće sjutra od 20 organizovan u Velikoj sali KIC „Budo Tomović", a sva sredstva biće proslijeđena za liječenje dvadesetosmogodišnjeg Beranca Brana Kikovića, kojem je hitno potrebna transplatacija bubrega.
Inicijator koncerta je Milka Kiković, a uz podršku Glavnog grada i KIC „Budo Tomovic“, kao i crnogorskih vokalnih umjetnika koji će nastupiti - Baneta Nedovića, Raja Simonovića, Dragice Dace Bojanić, Saše Miranovića, Aleksandre Keković i Tijane Tasić. Voditelj programa je Jovan Brajković. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|