Brze Cinjenice - Kultura

2
"Dani izraelskog filma" od večeras u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - “Vatrene ptice”!
          Projekcijom “Vatrene ptice” (2015) reditelja Amira I. Wolfa večeras od 20 počeće "Dani izraelskog filma", koje organizuju Ambasada Izraela u Beogradu i KIC "Budo Tomo!ić".
Za tri večeri ljubitelji sedme umjetnosti biće u prilici da upoznaju noviju izraelsku produkciju. U srijedu na programu je “Otac” (2016) reditelja Menija Yaesha, a reviju u četvrtak završava “Gospodin Gaga” (2015) reditelja Tomera Hejmana. Sve projekcije počinju u 20, a ulaz je besplatan.  
 
2
“Njegoš naš nasušni”
Đurović o - Njegoševom jeziku!
          “Književni jezik Petra II Petrovića Njegoša” predavanje je koje će - u sklopu serijala “Njegoš naš nasušni” - književnik i književni kritičar Žarko L. Đurović sjutra od 18 održati u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Serijal “Njegoš naš nasušni” organizuje Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine (DOB), povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca” uz podršku KIC. 
 
2
Gradski tamburaški orkestar iz Pljevalja prirediće koncert u KIC "Budo Tomović"
Sviraju - i klasiku i evergrin!
Koncert "Po Taslidži pala magla" Gradski tamburaški orkestar iz Pljevalja prirediće sjutra od 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Na repertoaru koncerta su kompozicije klasične, evergrin, starogradske i narodne muzike 
 
2
“Veče sa piscem”
Predstavljanje romana -Srđana Srdića!
Novi roman Srđana Srdića „Srebrna magla pada“ - u redovnom programu KIC “Veče sa piscem” - biće sjutra od 20 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Sa romanopiscem, , autorom kratkih priča, esejistom, urednikom izdavačke kuće “Partizanska knjiga” i predavačem kreativnog pisanja razgovaraće pisac Stefan Bošković. 
 
2
Monodrama po romanu Roberta Muzila sjutra u KIC "Budo Tomović"
Todorović igra - pitomca Terlesa!
Monodrama “Pometnje pitomca Terlesa” po romanu Roberta Muzila, u režiji Zorana Rakočevića, mladi crnogorski glumac Marko Todorović izvešće sjutra od 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Monodrama “Pometnje pitomca Terlesa” ispituje mogućnosti alternativnog promišljanja niza destruktivnih kategorija - totalitarnih režima, seksualnosti, nasilja i homofobije. Producenti predstave su Dragana Tripković i Slobodan Radović.  
 
2
Ministarstvo kulture osuđuje višedecenijski neodgovoran odnos prema kulturnim dobrima
Očekuju izjašnjenje - Narodnog muzeja!
          Ministarstvo kulture osuđuje višedecenijski neodgovoran odnos prema kulturnim dobrima, snažno podržava aktivnosti Državnog tužilaštva radi potpunog utvrđivanja relevantnog činjeničnog stanja, rasvjetljavanja ovog pitanja u cjelini i utvrđivanja individualne odgovornosti i iskazuje spremnost na svaki vid saradnje sa nadležnim državnm organima. 
 
2
„Druga sedmica italijanske kuhinje u svijetu“ u KIC "Budo Tomović"
Sjutra komedija - „Bazilikata"!
Ljubitelji italijanske kinematografije imaju priliku da sjutra od 19 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović" odgledaju film novije produkcije „Bazilikata od obale do obale“.
Komedija - mjuzikl iz 2010., u režiji Roka Papalea, biće prikazana u sklopu „Druge sedmice italijanske kuhinje u svijetu“, a organizuju je Ambasade italije u Crnoj Gori i KIC. Ulaz je besplatan.  
 
2
Završena dvomjesečna rekonstrukcija sale KIC ''Budo Tomović''
Preuređeni "DODEST" - od sjutra!
    Rekonstruisana sala JU KIC ´´Budo Tomović´´ - sala DODEST -svečano će biti otvorena sjutra - utorak 21. novembra u 12, a na upotrebu poslenicima umjetnosti i građanima Podgorice predaće je gradonačelnik Slavoljub Stijepović.
U renoviranje omiljene sale Podgoričana iz budžeta Glavnog grada opredijeljeno je 75 hiljada eura. Izvođač radova bila je firma "Grand design" iz Podgorice.  
 
1
“Njegoš naš nasušni”
Cimeša o - Njegošu i kriptokratiji!
          Predavanje književnika, esejiste i publiciste Borislava Cimeše “Njegoš i kriptokratija” - u sklopu ciklusa "Njegoš naš nasušni" biće sjutra od 18 održano u multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Serijal “Njegoš naš nasušni” organizuje Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine (DOB), povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca” uz podršku KIC. 
 
1
Od sjutra do 1. decembra u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”
Radove izažu - članovi “Amfore”!
Grupna izložba slika članova Nevladinog udruženja likovnih stvaralaca “Amfora” Cetinje biće od sjutra u 19 do 1. decembra otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Udruženje postoji od 2005., a na izložbi radove će predstaviti Mihailo Mujo Jovićević, Luka Vučković, Ranko Darmanović, Vera Lazarević, Vojislav Kordić, Marina Sredanović, Zoran Ljutica, Rade Prelević i Milan Lazarević. Otvoriće je direktorica KIC Snežana Burzan.
     
 
1
Novi projekat studentskog teatra iz Podgorice “Dobro veče, Montenegro” prekosjutra u KIC "Budo Tomović""Budo Tomović"
Premijerno o - egzodusu!
       Studentski teatar iz Podgorice premijerno će u ponedjeljak od 20 na Velikoj sceni KIC "Budo Tomović" izvesti dramski projekat, pozorišni komad “Dobro veče, Montenegro”, po tekstu Dragana Koprivice, u režiji Adriane Žolje Bošković.
U prvoj predstavi na našim i širim prostorima o egzodusu izbjeglica sa Bliskog istoka i migrantskoj krizi, igraju mladi, talentovani amateri Nikoleta Radević, Nađa Labudović i Nemanja Vojvodić. Ulaz je besplatan. 
 
1
Njegoševa soba otvorena sinoć u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju
Pripada svima - koji ga razumiju!
    - Njegoš je ona luča slobode koja je iz malene Crne Gore isijavala i prkosila moćnima. Iz zemlje koja je od kamena sazdana, a kamen je i poseban lajtmotiv Njegoševe poetike. Svojim djelom poručio je da je Crna Gora svih koji u njoj žive. Da on, poput drugih velikana, pripada svima koji ga razumiju! Njegoš je zasigurno u svoje poetike utkao poziv na suživot. U njegovom djelu jasno se očitavaju tri socio-kulturna koda na kojima je uspostavljena današnja Crna Gora: pravoslavni, islamski i katolički - napomenuo je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, otvarajući sinoć Njegoševu sobu u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.
Izlaganje crnogorskog premijera prenosimo integralno: 
 
1
Amaterska predstava podgoričke glumačke družine “Sinhro”
Premijera - “Pozdravi nekog”!
Amaterska predstava “Pozdravi nekog” podgoričke glumačke družine “Sinhro” biće premijerno izvedena sjutra od 20 u velikj sali KIC "Budo Tomović".
Režiju potpisuje Đorđije Tatić, a adaptaciju teksta je pripremila Marija Rakočević. U predstavi igraju: Jelena Pajović, Dragana Vujisić, Bojana Tomović, Danilo Stefanović, Ivana Čađenović, Marija Jeknić, Tajana Nedić, Balša Vukčević, Danka Bubanja, Naida Bibežić, Katarina Jeknić i Stefan Boljević. Ulaz je besplatan. 
 
1
“Mlade crnogorske kompozitorke”
Veče Nine Perović!
Autorsko veče Nine Perović KIC "Budo Tomović" organizovaće - u sklopu ciklusa “Mlade crnogorske kompozitorke” - sjutra od 20 u Modernoj galeriji "Muzeja i galerija Podgorice".
Na programu su djela za solo violinu, gudački kvartet, vokalni ansambl, kao i za solo sopran, gudački kvartet i elektroniku, a izvodiće ih Ana Živković, Quarteto Montengro (Marko Radonjić, Katarina Pavlović - violina; Uroš Lapčević - viola; Dmitri Prokofiev - violončelo), vokalni ansambl “Luča”, sopranistkinja Olivera Tičević i autorka.  
 
1
Djelo profesora dr Novaka Kilibarde biće predstavljeno u KIC "Budo Tomović"
Promocija knjige - “Amfilohije i kosovski mit”!
Knjiga “Amfilohije i kosovski mit”, autora profesora dr Novaka Kilibarde, biće sjutra od 19 - u organizaciji Crkvene opštine Podgorica i Duhovnog centra “Pravoslavlje” Crnogorske pravoslavne crkve - promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Na promociji će govoriti: akademik Goran Sekulović, akademik Zlatko Bulić, mr Lav Lajović i autor. 
 
1
Program "Krativna Evropa" podržao debitantsko ostvarenje reditelja i scenariste Ivana Bakrača
Za “Posle zime” - 30 000!
          - Resurse za svoju kreativnost tražite u evropskim fondovima - poručio je svim mladim ljudima Ivan Đurović, producent filma “Posle zime” koji je učestvovao u pripremi projekta za ovaj program.
Dugometražni igrani film “Posle zime”, debitantsko ostvarenje reditelja i scenariste Ivana Bakrača, prvi je crnogorski filmski scenario koji je dobio novac iz programa "Krativna Evropa". Scenario filma nagrađen je sa 30 hiljada eura na konkursu potprograma MEDIA, a realizovaće ga producentske kuće Artikulacija Film i ABHO Film. 
 
1
“Mlade crnogorske kompozitorke”
Autorsko veče - Bobane Dabović!
Autorsko veče Slobodanke Bobane Dabović biće - u sklopu ciklusa “Mlade crnogorske kompozitorke” - sjutra od 20 održano u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Djela za kombinovani orkestar; klavir; klarinet i klavir; violinu i violončelo; harmoniku i violončelo; violončelo, klavir i tomove; gudački kvartet; klavir i tomove, kao i za veći nestandardni kamerni sastav izvodiće Nikola Vučković (klavir), Anton Melnikov (klarinet), Savo Vujačić (hramonika), Armin Čekić (tomovi), Lorena Janković (vokal), Marko Simović i Ana Rašović (violina), Ilijana Blagojević (viola), Milan Ninković i Lazar Bubanja (violončelo) i autorka. Ulaz je besplatan. 
 
1
Predsjednik Crne Gore uručio Njegoševu nagradu književniku Miloradu Popoviću
Laureat za roman - "Čovjek bez lica"!
      - Iskoristio sam ovu vrijednu prigodu da, u mjeri mogućeg, osvijetlim genijalnost Petra II Petrovića Njegoša kako bi saopštio svoj doživljaj da je ova nagrada dio književnog pa i identiteta kulture Crne Gore - ukazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, uručujući Njegoševu nagradu književniku Miloradu Popoviću koju mu je međunarodni žiri dodijelio za roman "Čovjek bez lica".
Izlaganje predsjednika Crne Gore prenosimo integralno: 
 
1
Zajednička izložba "Art factory" u galeriji "Klub"
Nove ideje uz - nove tehnologije!
Na izložbi "Art factory", koja će sjutra od 20 biti otvorena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore, zajedno će se predstaviti umjetnici iz Crne Gore - Teodora Nikčević, Adrijanu Gvozdenović i Siniš Radulović i autori iz Srbije - Stevan Kojić, Nataša Teofilović i umjetnički par diSTRUKTURA (Milica Milićević i Milan Bosnić). Na izložbi će
biti predstavljene nove umjetničke ideje i prakse, uz korišćenje novih tehnologija.
 
 
1
"Filmski asovi" u KIC "Budo Tomović"
Ciklus filmova - Dastija Hofmana!
    Ostvarenje “Kišni čovjek”, režisera Barija Levinsona , otvoriće večeras od 20 ciklus filmova Dastija Hofmana u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
U reviji "Filmski asovi", do 16. biće prikazani još - “Kramer protiv Kramera”, “Ponoćni kauboj” i „Diplomac”, a ulaz je besplatan. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|