Brze Cinjenice - Kultura

1
Večeras se završava Bijenale crnogorskog teatra
Za kraj - nagrade i "Koraci"!
          Dodjelom nagrada najboljima u ovogodišnjoj selekciji i perfomansom ,,Koraci” večeras biće "spuštena zavjesa" na Bijenale crnogorskog teatra.
Studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja izvešće perfomans ,,Koraci”, odabrane vježbe iz predmeta Scenski pokret, profesora Ferida Karajice, saradnice Julije Milačić. Igraju Anđela Radović, Vule Marković, Vukan Pejović, Marija Labudović, Jelena Đukić, Marija Đurić, Milica Šćepanović, Omar Bajramspahić, Marko Todorović, Pavle Popović i Vanja Jovićević. Ulaz je slobodan. 
 
1
“Dani češkog filma” od četvrtka do subote u KIC “Budo Tomović”
Reviju otvara - komedija “Roming”!
          Komedija “Roming” (2007) reditelja Jirí Vejdeleka otvoriće u četvrtak “Dane češkog filma”, reviju koju već četvrtu godinu Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” organizuje u saradnji sa Ambasadom Republike Češke.
U petak od 20, u multimedijalnoj sali biće prikazan film “Dvojnici” (2016) reditelja Jiří Chlumský, a za subotu u 12 predviđen je animirani “Pat i Mat” (2016) reditelja Mareka Beneša. Od 20, za kraj revije, na repertoaru je “Idemo na more” (2016) reditelja Jiří Madla. Ulaz je besplatan. 
 
1
Izložba radova Anke Gardašević i Olivije Ivanović Strugar od sjutra u galeriji „Centar“
Svaki "korak" - drugačiji otisak!
       - Svaki naš korak ostaviće drugačiji otisak zavisno od podloge na koju zgazimo i obratno. Naš pogled na svijet se mijenja sa godinama i naši stavovi se boje našim mislima, emocijama i svijetom. Svaki dan je mogućnost da budemo sa sobom i u sebi... i sa drugima iz sebe ... Svaki rad je samo momenat ili treptaj jednog istog sna - zapisala je Olivija Ivanović Strugar, koja će sa Ankom Gardašević od sjutra u 20 radov izložiti u u galeriji „Centar“.
 
 
1
Za roman “Čovjek bez lica”
Njegoševa nagrada - Popoviću!
             Njegoševa nagrada za 2017. godinu bće dodijeljena crnogorskom književniku Miloradu Popoviću, za roman “Čovjek bez lica”, objavljen 2016. u izdanju OKF iz Cetinja i Frakture iz Zagreba.
- U romanu “Čovjek bez lica”, Popović sažima ključne elemente stogodišnje istorijske drame crnogorskog prostora i čovjeka. Fenomene emigracije, ideologije i unutrašnjih drama ličnosti koje su se našle na velikoj pozornici nemilosne zemlje, pisac donosi izražajnim literarnim sredstvima. Rezultat je djelo čije upoznavanje predstavlja veliko čitalačko iskustvo. Strukturna vertikala crnogorskog nacionalnog stasavanja - ocijenio je žiri.
 
 
1
Na humanitarnoj prodajnoj izložbi „Filantropija modernih crnogorskih stvaralaca“ u KIC prikupljeno samo 385 eura
Za Nevenku - i prihod predstave!
       - Nakon nedjelju dana u izložbenom holu KIC zatvorena humanitarna prodajna izložba „Filantropija modernih crnogorskih stvaralaca“. od 30 likovnih radova renomiranih crnogorskih umjetnika, bilo je puno zainteresovanih posjetilaca, ali je prikupljeno samo 385 eura za nastavak liječenja naše sugrađanke Nevenke Slomović oboljele od cerebralne paralize, i to kupovinom jedne slike i dobrovoljnim prilozima zaposlenih u KIC "Budo Tomović" - konstatuju prilično razočarano u "srcu kulture grada", ali ne odustaju od humanitarne misije za Nevenku Slomović.
Biće nastavljena već prekosjutra. Svi koji dođu na podgoričku premijeru predstave „Posljednji čin komedije smrti“, Centra za kulturu Berane, mogu da u donatorske kutije na ulazu u salu, ostave dobrovoljni prilog za pomoć Nevenki. Ulaz na predstavu je inače besplatan.  
 
1
Novo izdanje Bijenala crnogorskog teatra 2017 u izvršnoj produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta održaće se od 12. do 18.
U takmičarskom programu - šest predstava!
          Po izboru pozorišnog reditelja Slobodana Milatovića, selektora ovogodišnjeg Bijenala crnogorskog teatra, u takmičarskom programu od 12. do 18.biće izvedeno šest predstava - “Dokle pogled seže”, u režiji Arpada Šilinga (Kraljevsko pozorište Zetski dom), “Samoubica”, Nikolaja Erdmana, u režiji Veljka Mićunovića (CNP), “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, Kena Kejsija, u režiji Diega de Breje (Kraljevsko pozorište Zetski dom), “Leptir” Aleksandra Radunovića, u režiji Andraša Urbana (Kraljevsko pozorište Zetski dom), “Šćeri moja” Maje Todorović, u režiji Ane Vukotić (CNP), i “Čuvari tvog poštenja”, autorski projekat Borisa Liješevića (Gradsko pozorište Podgorica). 
 
1
Dugoočekivani film “The Books of Knjige" večeras u bioskopu "Cineplexx Delta City"
Premijerno - "Slučajevi pravde”!
          Dugoočekivani film “The Books of Knjige" "Slučajevi pravde”, po tekstu Aleksandra Radunovića, a u režiji Zorana Markovića, biće večeras od 20 premiijerno prikazan u bioskopu "Cineplexx Delta City".
Zbog ogromnog interesovanja ulaznice za projekciju u 20 časova su rasprodate u rekordnom roku, a odmah potom i ulaznice za projekcije u 20,30 i 20,45. U prodaji su karte za četvrtu projekciju u 21. Film će od sjutra biti na redovnom repertoaru, a zatim kreće prikazivanje po državi i regionu: 
 
1
Izložba fotografija pravoslavnih drvenih crkava i kapela u Estoniji u KIC “Budo Tomović”
U postavci - sakralna arhitektura!
    Izložba fotografija pravoslavnih drvenih crkava i kapela u Estoniji biće sjutra od 16 biće otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Postavka daje pregled istorije pravoslavlja i pravoslavne sakralne arhitekture u Estoniji. Mnoge crkve razlikuju se po arhitekturi i dizajnu. Čak se i crkve iste arhitekture i dizajna razlikuju od drugih u detaljima lokalnim materijalima koji su korišćeni. Pored standardnih tipova, jedinstvene građevine nastale su uglavnom u gradovima. Izložbu će otvoriti Nj.E. Danijel Erik Šaer ambasador Estonije za Crnu Goru i trajaće do 24. 
 
0
Gimnazijalci iz Nikšića sjutra gostuju u KIC "Budo Tomović"
Igraju “Malog princa” - na engleskom!
          Predstava “Mali princ” Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića biće sjutra od 19 odigrana u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Komad je nastao po tekstu Antoana de Sent Egziperija, a adaptaciju djela i režiju uradile su Biljana Amidović i Tanja Bojić, profesorice engleskog jezika i knjževnosti. Igraju učenice škole: Ksenija Miletić, Maša Šegrt, Lejla Trubljanin, Nikolina Manojlović, Isidora Sarić, Milica Golubović, Mia Barović, Maša Božovic, Jovana Doknić, Mia Raičević, Sara Radenković i Milica Radovanović.  
 
0
Ciklus filmova „Filmski asovi – Robert de Niro ” od sjutra u KIC “Budo Tomović”
Reviju otvara - "Taksista"!
          Revija posvećena velikanu, legendi filma i Oskarovcu Robertu de Niru biće od sjutra organizovana u okviru filmskog programa Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”. Reviju će otvoriti "Taksista", a do 12. biće prikazani “Razjareni bik”, “Buđenja” i „Ratom protiv istine”.
Filmovi će od 20 biti prikazani u Multimedijalnoj sali KIC, a ulaz je besplatan. 
 
2
Od danas do subote premijerno izdanje Super Kupa ABA Lige u Baru
Za prvi trofej - osam ekipa!
    Košarkaši "Budućnost Voli" večeras od 19 igraju protiv "Cibone" na premijernom izdanju Super Kupa ABA Lige, koje će do subote biti odigrano u Baru.
Bitka za prvi trofej u novoj sezoni će se voditi između osam timova - "Cedevita", "Partizan NIS", "Budućnost VOLI", "Igokea", "Mega Bemax", "Cibona", domaćin "Mornar" i "FMP". Kriterijum za učešće bio je ukupan rezultat u regularnoj 2016/17 sezoni ABA Lige. 
 
2
U KIC "Budo Tomović", povodom 21. septembra, Svjetskog dana mira
Izložba radova osnovaca - iz više država!
       Izložba radova osnovaca iz desetak različitih država, na temu mira, a povodom 21. septembra, Svjetskog dana mira - u sklopu Svjetskih umjetničkih igara WAG (World art Games) - biće od sjutra u 18 do 28. otvorena u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".  
 
1
Novo djelo Milana M. Petrovića sjutra u KIC “Budo Tomović”
Predstavljaju knjigu - “Ptica i čovjek”!
       Nova knjiga autora Milana M. Petrovića “Ptica i čovjek” biće sjutra od 19 predstavljena u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O knjizi će, pored autora, govoriti i recenzenti Todor Živaljević Velički, mr Slobodan M. Čurović Apis i Miomir Mijo Bošković. Moderatorka večeri biće Vesna Šoškić. 
 
1
KIC POP HOR, koji je naišao na oduševljenje crnogorske javnosti, prima nove članove
Audicija u srijedu!
       Audicija za nove članove KIC POP HORA, koji djeluje pod okriljem NVU Kutak, a uz logističku podršku KIC „Budo Tomović biće održana u srijedu, od 16 do 21, u sali u suterenu "srca kulture grada".
Na taj način popularni amaterskog hor, kojim diriguje harizmatični profesor Saša Barjaktarović, odgovara na veliko interesovanje crnogorske javnosti i poziva sve koji vole da pjevaju, bez ograničenja u godinama.  
 
1
“Njegoš naš nasušni”
Popović o -pjesniku u mantiji!
    Crnogorski i hrvatski likovni umjetnik i književnik Dimitrije Popović održaće - u sklopu serijala “Njegoš naš nasušni” - sjutra od 18, u multimedijalnoj sali KIC "BUdo Tomović", predavanje “Pjesnik u mantiji”.
Serijal organizuje Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine (DOB), povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca” uz podršku KIC “Budo Tomović”. 
 
1
"Zlatne komedije" od sjutra do četvrtka u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - Koenov film!
       Film “O, brate đe si?” (2000), reditelja Džoela Koena, sjutra u 20 otvoriće reviju "Zlatne komedije" u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Na tradicionalnoj reviji do četvrtka biće prikazani još film reditelja Terija Giljema “Monti Pajton i sveti gral” (1975) o kralju Arturu i njegovim vitezovima koji tragaju za Svetim gralom, “Goli pištolj” (1988) reditelja Dejvida Zukera i “Kralj komedije” (1982) reditelja Martina Skorseza, a ulaz je besplatan. 
 
1
Predstavom "Romeo i Julija" počeo 6. međunarodni festival lutkarstva
Večeras -"Bremenski muzikanti"!
Predstavom "Romeo i Julija" "Gradskog pozorišta" u velikoj sali KIC "Budo Tomović" sino´ je počeo 6. međunarodni festival lutkarstva, na kojem će do 17. biti izvedeno, još komadi iz Turske, Makedonije, Srbije i Španije, a zvanični i dječji žiri u nedjelju će proglasiti najbolje.
Večeras je na programu komad "Bremenski muzikanti" turskog "Teatra Tempo" iz Ankare, sjutra "Petar Pan" skopskog "Teatra za djecu i mlade". Kragujevačko "Pozorište za djecu" u subotu donosi "Basne iz senke" u nedjelju "Sedam jarića" stižu iz Španije. Ulaz je besplatan. 
 
1
Izložba Milene Živković „Jedan dan“ od sjutra u „Perjaničkom domu“
Svakodnevnicu čini - uzvišenom!
       - Polje mog interesovanja je svakodnevica i potreba da stvaram t.j. transformišem trenutke iz jednog dana u uzvišene scene, poetične i pomalo magične kroz jednostavne prizore iz svakodnevice. U procesu sakupljanja i istraživanja naučnika kvantne mehanike, dolazim do saznanja da je magija zapravo neotkrivena fizika, što me dalje navelo na razvijanje rada i potrebe da postupim u stvaralačkom procesu po principu alhemije. Na taj način oslobađam višak mašte i pokušavam tješiti sebe i ljude oko sebe uz pomoć umjetničkog rada, da li je suština umjetničkog rada u ideji, realizaciji, kontekstu ili igri postaje nebitno; skup svih navedenih stvari je zapravo igra koja nadilazi sve forme, igra kao manifestacija želje za životom, tako shvatajući da smrt ne postoji - zapisala je umjetnica Milene Živković čija izložba „Jedan dan“ biće od sjutra u 20 otvorena u „Perjaničkom domu“ Centra savremene
umjetnosti Crne Gore.
 
 
1
Promocija knjige Predraga N. Bubanje sjutra u KIC "Budo Tomović'
Predstavljaju - “Izvanrječja”!
    Knjiga autora Predraga N. Bubanje “Izvanrječja” biće sjutra od 19 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović´.
O knjizi će govoriti gosti iznenađenja i autor.  
 
1
Drugi dio serijala "Njegoš naš nasušni" počinje sjutra
O Njegošu u - hrvatskom kontekstu!
       Predavanjem akademika profesora dr Milorada Nikčevića na temu "Njegoš i njegovo djelo u hrvatskom političkom i književno-kulturnom kontekstu" sjutra od 18, u multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović" biće nastavljen drugi dio serijala "Njegoš naš nasušni".
Povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca”, serijal organizuje Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine, uz podršku "srca kulture grada". 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|