Brze Cinjenice - Kultura

1
Za rad „Statičnost unutar prolaznosti vremena“
"Lubarda" - Milki Delibašić!
       - Vjerujem da na ovakav način razmišlja i Delibašić - sedmi po redu laureat državne nagrade „Petar Lubarda“ , prva žena koja je dobila ovo priznanje, najmlađi dobitnik nagrade i prva nagrada koja je dodijeljena van klasičnih oblika likovne umjetnosti, za umjetničko djelo u oblasti video instalacije - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, uručujući danas - u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju - državnu nagradu „Petar Lubarda“ umjetnici Milki Delibašić za rad „Statičnost unutar prolaznosti vremena“. 
 
1
O knjizi Gorčina Blagojevića u KIC "Budo Tomović"
Promocija romana - “Cerada od sopstvene kože”!
    Roman „Cerada od sopstvene kože“ autora Gorčina Blagojevića koji su u okviru edicije „Savremena proza“, objavili UNIREKS (Podgorica - Beograd) i UNIREKS GRUP (Podgorica) biće sjutra od 20 predstavljen u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
- Stilski dotjeranom rečenicom, naslojenom osjećajnošću, Blagojević spaja realno i literarno. Ta dva svijeta traju paralelno i nadopunjuju se, u čemu je sadržana i provokativna strana pripovjedačkog postupka u cjelini. Doista neobičan roman, intelektualna proza o tjeskobi ličnosti - zapisao je dr Dragan Koprivica o djelu koje će predstaviti i mr Mihailo Perošević i književnik i dramaturg Obrad Nenezić.  
 
1
U Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović"
O Crnoj Gori u - u Velikom ratu!
       Šest knjiga posvećenih Crnoj Gori u Prvom svjetskom ratu Matica crnogorska i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada predstaviće - u sklopu "DEUS" - sjutra od 19 u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović".
Biće predstavljene knjige koje su objavljene u periodu od 2014. do 2018: Crna Gora u Prvom svjetskom ratu, zbornik radova sa međunarodnog naučnog skupa; Dušan Vuksan: Crna Gora u Evropskom ratu 1914-1916; Milan Šćekić: Iza linija fronta – Crna Gora 1914-1916; - Vijek sjećanja –Medova 1916–2016; Crna Gora u ruskoj diplomatskoj prepisci 1910-1917, zbornik dokumenata, priredio S. Medojević; Nađmeđer 1914-1918 - logor i groblje crnogorskih interniraca, priređivači Nenad Stevović i Mihal Spevak. U promociji učestvuju predśednik Matice crnogorske Dragan Radulović, Živko Andrijašević, Milan Šćekić i Marijan Mašo Miljić.
 
 
1
"DEUS"
Promocija projekta - “Poetika zemlje"!
    Projekat “Poetika zemlje - Moja Crna Gora”, koji u različitim formama i medijima crnogorsko književno naslijeđe i savremeno stvaralaštvo prezentira učenicima srednjih škola i gimnazija, biće - u sklopu "DEUS" - sjutra od 20 predstavljen u knjižari "Karver".
Predstaviće ga Nađa Durković, savjetnica za izdavaštvo u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica i dugogorišnja profesorica književnosti u Filološkoj gimnaziji, Dragana Kršenković Brković, književnica, Radoman Čečović, profesor, JU Srednja stručna škola Bijelo Polje, mr Ethem Mandić, predavač na FCJK i Varja Đukić, glumica, autorka i menadžerka projekta. 
 
1
“Decembarska umjetnička scena 2018”
U postavci - slike prijatelja!
    Izložba radova crnogorskih autora “Slike mojih prijatelja” biće, povodom obilježavanja 30 godina od prve izložbe u Biljardi, a u sklopu "DEUS", sjutra od 19 otvorena u galeriji "Most".
Radove će predstaviti Uroš Tošković, Puro Đurić, Milka Vujović, Filip Janković, Bato Pravilović, Smajo Karailo, Cvetko Lainović, Ratko Odalović, Milo Pavlović, Filip Vučković, Draško Dragaš, Muharem Muratović, Stanko Zečević, Aldeman Ibrahimović, Mujo Jovićević, Nikola Gvozdenović i Ljubo Popović.  
 
1
"DEUS"
Promovišu zbornik - o Kilibardi!
Promocija zbornika radova “Novak Kilibarda - književnik, profesor i naučnik“, u organizaciji Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, biće na "DEUS" sjutra od 19 organizovana u JU Muzeji i galerije Podgorice.
O zborniku će govoriti Aleksandar Radoman, Novica Vujović, Sanja Orlandić i Aleksandar Čogurić. 
 
1
“Obasjani put - Vanvremeni sjaj - Poezija te ne da”
Promocija trilogije - Danila Lompara!
Trilogija knjiga Danila Lompara “Obasjani put - Vanvremeni sjaj - Poezija te ne da” biće - u organizaciji portala Art Mozaik i KIC “Budo Tomović” - sjutra od 19 priređeena u multimedijalnoj sali.
O knjigama će govoriti: Olga Blažova Gajin-Vlašić i mr Ana Pejović, a medijatorka večeri biće Stanka (Tanja) Rađenović Stanojević.  
 
1
Pod motom "Gledaj i pamti", danas počinje 9. festival filma o ljudskim pravima
Za pet dana - projekcije u tri grada!
Hrvatskim ostvarenjem "Glasnije od oružja", režisera Miroslava Sikavice, pod motom "Gledaj i pamti", u velikoj sali KIC "Budo Tomović" počeće 9. festival filma o ljudskim pravima.
Osim u Podgorici, filmovi petodnevnog festivala biće prikazivani i u Beranama i Kotoru.  
 
1
"DEUS"
Promocija CD - koncerta Ksenijih pjesama!
Promocija CD sa koncerta posvećenog Kseniji Cicvarić biće - u sklopu "DEUS" - večeras od 19 priređena u JU Muzeji i galerije Podgorice, a učestvovaće Milorad Mićo Miranović, Šukrija Žuti Serhatlić i Senad Gačević.
Prošle godine navršene su dvije decenije od Ksenijine smrti. Projektom u njenu čast predviđeno je i održavanje naučnog skupa, izrada dokumentarnog filma i objavljivanje knjige o Kseniji Cicvarić, kao i ponovno izdavanje nekih njenih snimaka.  
 
0
"16 Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" u KIC "Budo Tomović"
Na sceni - "Ljubav i nasilje"!
       U sklopu kampanje "16 Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" KIC "Budo Tomović", u saradnji sa NVU “Prazan prostor”,sjutra od 19 u sali "DODEST" organizuje izvođenje interaktivne predstave “Ljubav i nasilje”. Ulaz je besplatan.
U predstavi igraju: Miki Popović, Ivona Raković, Marta Šćekić, Ognjen Sekulić, Pavle Marković, Marija Marković, Jelena Drakulović, Kristijan Blečić, Andrija Jokanović, Marina Pavlović i Sergej Pavlović. Režiju potpisuje Petar Pejaković, a medijator je Mirko Radonjić.
 
 
0
Pjesma Zorana Kalezića dobila i vizuelni iskaz
Promovisan spot - "Kotrlja se život”!
       Spot za pjesmu “Kotrlja se život” našeg renomiranog umjetnika Zorana Kalezića promovisan je danas u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Promociji spota koji oslikava život našeg istaknutog umjetnika njegovo djetinjstvo, odakle je potekao i čemu se vratio prisustvovali su brojni ljubitelji i poštovaoci. Spot je snimljen u Bjelopavlićima, u Jastrebu i kraj rijeke Zete.
Autor muzike i teksta je Bata Djelić, aranžman i produkciju radio je Kornelije Bata Kovač, prateće vokale Aleksandra Kovač. Rađen je u produkciji Andrije Krivokapića - “15takes production”, a sponzor spota je “13.jul Plantaže” 
 
0
,,ART EX-YU“ u "Dvorcu Petrovića"
Otvoreno prvo bijenale!
    Prvo Bijenale mladih umjetnica i umjetnika ,,ART EX-YU“ na kojem će radove predstaviće Nela Hasanbegović (Bosna i Hercegovina), Zdravko Delibašić Beli i Petar Delijević (Crna Gora), Boris Sekulić (Hrvatska), Jeton Muja (Kosovo), Nikola Radulović (Makedonija), Tina Dobrajc (Slovenija) i Nemanja Nikolić (Srbija) otvoreno je sinoć u "Dvorcu Petrovića".
Bijenale organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti Cetinje i Fondacijom ,,Ćano Koprivica“
a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore. Selektor „ART EX-YU“ je Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada.
 
 
0
Književni program "DEUS 2018"
Promocija monografije - “Minervinim tragom”!
          Promocija monografije dr Sofije Kalezić “Minervinim tragom” biće - u sklopu književnog segmenta manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2018” - večeras od 19 priređena u u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.
O knjizi će govoriti književni kritičar Borisalav Jovanović, novinarka Dragana Kršenković Brković, saradnik na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju Ethem Mandić i autorka.  
 
0
“Podgorica film festival” od sjutra do 9. u KIC "Budo Tomović"
Većina filmova - crnogorske premijere!
Treće izdanje “Podgorica film festivala” biće od sjutra do 9. održano u KIC "Budo Tomović", a u sklopu njega biće prikazano 26 filmova, od kojih su većina crnogorske premijere, a kojih nema na redovnom bioskopskom repertoaru.
U sklopu "DEUS", festival organizuje NVO “Podgorica film festival”, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom. 
 
0
Izložbom radova akademske slikarke Gordane Kuč počinje "DEUS 2018"
Umjetnica otvara - nove oblike komunikacije!
       - Posjedujući snažnu kreativnu moć ona otvara nove oblike komunikacije kroz zagonetnu interakciju spoljašnjeg i unutrašnjeg svijeta izgrađujući sopstveni, autentičan izraz. U likovnom postupku kombinuje slikanje, crtež, kolažiranje i zapis. Njeni radovi temelje se na konceptualnim i minimalistističkim postupcima likovnog traganja. Radovi sa ove izložbe nadovezuju se na ranija istraživanja i razmišljanja - zapisala je istoričarka umjetnosti Petrica Duletić u katalogu za izložbu radova akademske slikarke Gordane Kuč koja će večeras od 20 biti otvorena u Modernoj galeriji.
Ovom izložbom počinje tradicionalna "Decembarska umjetnička scena".  
 
0
Plesni klub "Sonrisa" nastupa sjutra u KIC "Budo Tomović"
Akcenat na - ples u paru!
Popularizacija plesne kulture u Podgorici, kao dijela opšte kulture, posebno u klasičnim i latino plesovima, sa akcentom na ples u paru, koncept je koncerta koji će ansambl plesnog kluba “Sonrisa” sjutra od 20 održati u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Program ansambla obuhvata show nastupe državnih i međunarodnih prvaka u standard i latino plesovima, te najtrofejnijih plesača argentinskog tanga, modernih plesova, orijentalnih i karipskih plesova, kao i tradicionalnih plesova. Od 18 nastupiće i dječiji ansambl “Sonrisa”.  
 
0
Tribina i promocija knjige Snežane Radojičić „Sjeverna Koreja - putovanje po zemlji Kim Džong Una”
Zapisi sa - "dva točka"!
    Pisac i nomad Snežana Radojičić govoriće o najvećim izazovima tokom svog sedmogodišnjeg putovanja, kao i o najomiljenijoj i najneobičnijoj zemlji na svijetu, na tribini ud 19 u multimedijalnoj sali KIC "Budp Tomović" na kojoj će biti promovisana i njena knjiga „Sjeverna Koreja - putovanje po zemlji Kim Džong Una”.
Snežana će ukratko opisati svoj put, od časa kada je rekla „ne“ konvencionalnom životu, do danas. 
 
3
Četvrti zbornik radova književne radionice i Foruma mladih pisaca KIC „Budo Tomović”
Promocija - „Bespomoćne riječi"!
          Promocija zbornika radova književne radionice i Foruma mladih pisaca KIC „Budo Tomović” „Bespomoćne riječi" biće večeras od 20 priređena u sali "DODEST".
O zbirci će govoriti urednica i recenzentkinja knjige Jelelna Knežević i mentor radionice Vasko Raičević a moderator večeri biće urednica informativno-edukativnog programa KIC Valentina Knežević.
    
 
3
Na 10., jubilarnom koncertu KIC popp hora
Promovisan spot - ''Bilećanka''!
    Prvi spot za pjesmu ´´Bilećanka´´ KIC pop hor promovisao je sinoć, na 10., jubilarnom koncertu u KIC "Budo Tomović".
Režiju spota za hor kojim diriguje profesor Saša Barjaktarović potpisuje mr Nikola Vukčević, a prvi put na velikom platnu prikazan je na spektaklu učestvovali su i orkestar Počasne garde Vojske Crne Gore pod dirigentskom palicom Mila Belevića, ženska klapa ‘’Alata’’ koju vodi prof. Zoja Đurović, hor i balerine Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”, plesna trupa Allegro i koreografkinja Viktorija Strugar, folklorni ansambl KIC-a ‘’Budo Tomović’’ sa koreografom Eminom Đečevićem, solisti: Marina Cuca Franović, Renata Perazić, Andrijana Božović, Jovan Vuković, Nadežda Petrović Sredanović, Dubravka Živković, kao i instrumentalisti Enes Tahirović (klavir) i Darko Kolanda (violončelo). 
 
2
Deseti koncert ''Bez dileme antifašizam'' sjutra u KIC "Budo Tomović"
Na jubilarnom - promovišu spot!
             Jubilarni, 10. koncert ´´Bez dileme antifašizam´´ u izvođenju KIC pop hora sa gostima, biće sjutra od 20 priređen u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Na koncertu će biti premijerno na velikom platnu prikazan i prvi spot KIC pop hora za pjesmu ´´Bilećanka´´, a hor najavljuje i specijalnog gosta iznenađenja u čast jubleja! Hor će izvesti dvadesetak numera. medju kojima i: ´´Po šumama i gorama´´, ´´Mlada partizanka´´, ´´Kaćuša´´, ´´Druže Tito, mi ti se kunemo´´, "Oj đevojko drugarice", "Teče Tara", Da nam živi rad, ´´Ciao bella´´ i dr. Dirigent je naravno Saša Barjaktarović. Kao i za sve prethodne nastupe, ulaznice su ranije preuzete. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|