Brze Cinjenice - Kultura

0
Promocija zbirke “Moja Crvena” u KIC “Budo Tomović”
Lejla promoviše - poetski prvjenac!
          Prva zbirka poezije “Moja Crvena” mlade pjesnikinje Lejle Kašić biće u organizaciji Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” i portala “Art Mozaik” sjutra od 19 promovisana u Multimedijalnoj sali "srca kulture grada".
Kroz interaktivni pristup i komunikaciju sa publikom predstavice svoju prvu knjigu sabranu od 50 pjesama, u izdanju "Obodskog slova" iz Podgorice.    
 
0
Izložba radova Dragana Pečurice od sjutra u KIC "Budo Tomović"
U postavci - “Živi Mediteran”!
       - Ono što slika Pečuirca traje izvan slike i rama. Eto, u Herceg Novom postoji slikar! Koji na najbolji način nastavlja tradiciju onih po kojima je poznat ovaj grad: Stanića, Prijića, Pravilovića, Bulaijića, Džumhura.. Pečurica ide tom stazom, ali sa svojim znacima, koji su prepoznatljivi. Slikar koji svoj umjetnički izraz artikuliše kroz imaginarni i nadrealni svijet, tematski vezan za podneblje u kojem živi, ali i sve ono što kao tema može da bude asocijacija na svijet virtuelne stvarnosti, donoseći novi ton mistike i priče kroz slike koje podstiču na razmišljanje, iako bi se na prvi pogled činilo da u jednostavnosti figuracije i neprenatrpanosti platna ostavlja mjesto da se slika sama dodatno dorađuje - zapisao je književnik i publicista Miraš Martinović o izložbi “Živi Mediteran” Dragana Pečurice koja će od sjutra u 20 do 12.. biti otvorena u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".  
 
3
Izložba "Kaktusi su sada lale" Sonje Đuranović od sjutra u "Dvorcu Petrovića"
Sve se - međusobno dopunjuje!
   - Svi detalji, boje, linije, oblici se međusobno dopunjuju i time stvaraju izuzetnu optičko-kolorističku senzaciju. U njenim slikama pozadina, predmet i detalji ravnopravno su važni. Oko voli Sonjinu sliku. Ono se u njoj rastopi, svojevoljno izgubi i luta.“ zapisala je storičarka umjetnosti Anja Marković koja će izložbu "Kaktusi su sada lale" Sonje Đuranović otvoriti sjutra od 20 u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Gore. 
 
3
KIC "Budo Tomović" najavio program za novembar
Bogat, raznovrstan - svima dostupan!
Gala koncert, "Mlijeko u prahu", Veče za dušu, UEA - MNE kulturno veče, "Smrt fađizmu! O Ribarima i slobodi,koncert KIC POP HORA...neki su od događaja bogatog i raznovrsnog programa za novembar u KIC "Budo Tomović" koji je najavljen na današnjoj press konferenciji.
Ulaz za skoro sve programe u "srcu kulture grada" besplatan je. Ipak, od prekosjutra na biletarnici KIC biće dijeljene najviše četiri ulaznice po programu. 
 
2
Umjetnici Đorđe Stanojević iz Beograa i Milena Mijović Durutović iz Podgorice u projektu Nature & Art
U "Centru" - „Ritam prirode“!
          Izložba „Ritam prirode“, čiji su autori umjetnici Đorđe Stanojević iz Beograa i Milena Mijović Durutović iz Podgorice, biće sjutra od 20 otvorena u u galeriji „Centar“.
Izložba je nastala u sklopu projekta Nature & Art, međunarodne platforme koja se bavi povezivanjem prirodnih sa umjetničkim procesima, a biće otvorena do 24. novembra.
 
 
2
Solistički koncert mlade talentovane crnogorske umjetnice
Nina pjeva - “Balkanske motive”!
Solistički koncert mlade talentovane crnogorske umjetnice Nine Strugar “Balkanski motivi” biće sjutra od 20 održan u velikoj salii KIC "Budo Tomović".
Na repertoaru će biti tradicionalne pjesme iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije, a gosti večeri biće pjevači - Zdravko Đuranović, Renata Perazić i Neda Papović.  
 
2
“Italijanska kinematografija: pogled na sadašnjost” u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - komedija!
             Komedija “Generacija 1000 eura” - “Generazione mille euro” (2008) reditelja Masima Venierija, večeras od 19 u sali DODEST otvoriće troddnevnu reviju “Italijanska kinematografija:
pogled na sadašnjost”, koju KIC "Budo Tomović" organizuje u saradnji sa Ambasadom Italije.
 
 
2
U susret Danu ljudskih prava, u "Američkom uglu"
Kratak kurs - fotografije!
U susret Danu ljudskih prava, "Američki ugao" organizuje radionicu fotografije "Jednakosti i različitosti u multikulturalnom društvu", namijenjenu mladim zaljubljenicima u fotografiju koji žele da poboljšaju svoje znanje o fotografiji i ovladaju svojim fotoaparatima.
Tema radionica ima za cilj motiviše mlade da razmišljaju o društvenim pojavama i problemima, marginalizovanim grupama i ljudskim pravima i da svojim fotografijama urade jedinstvene analize društva u kojem živimo. 
 
1
Ciklus "Mladi talenti" u KIC "Budo Tomović"
Vladanin - prvi koncert!
          Mlada crnogorska pijanistkinja Vladana Perović predstaviće se publici - u skllopu ciklusa "Mladi talenti" - na svom prvom samostalnom koncertu sjutra od 20 u Velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Umjetnica će tom prilikom izvesti djela Johana Sebastiana Baha/arr., Feruća Buzonija (Čakona iz Partite br. 2), Feliksa Mendelsona (Ozbiljne varijacije op. 54) i Modesta Musorgskog (Slike s izložbe). Ulaz je besplatan. 
 
1
“Dani češkog filma" u KIC "Budo Tomović"
Za odrasle gangster - djeci "Krtek"!
       Revija “Dani češkog filma", koju KIC "Budo Tomović" tradicionalno organizuje u saradnji sa Ambasadom Republike Češke, sjutra u 20 biće otvorena filmom “Gangster KA” (2015) u sali DODEST.
Drugog dana revije, u subotu od 12, na programu je animirani film za djecu “Krtek”. Ulaz je besplatan.  
 
1
Ministar kulture uputio telegram saučešća povodom smrti Milene Dravić
Umjetnica neprevaziđene glumačke izražajnosti!
       - Neizmjerno žalimo zbog odlaska Milene Dravić, umjetnice velikog renomea i neprevaziđene glumačke izražajnosti, čije stvaralaštvo predstavlja duhovnu dragocjenost ovog dijela Evrope.
Milenina smrt je veliki gubitak i za crnogorsku kulturu, kojoj je do zadnjih dana doprinosila iskrenim odnosom prijatelja i kolege. Na tome ćemo joj uvijek biti zahvalni - naveo je ministar kulture Aleksandar Bogdanović u telegram saučešća koji je, povodom smrti velike dramske umjetnice Milene Dravić, uputio ministru kulture i informisanja Republike Srbije Vladanu Vukosavljeviću. 
 
1
Premijera u CNP
Sezonu otvara - "Bure baruta"!
          Predstava "Bure baruta" premijerno će večeras od 20 biti izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta i otvoriće novu, sezonu 2018/19 u nacionalnom teatru.
Po tekstu Dejana Dukovskog, "priču o generacijama koje su se zaglavile u blatu, ali punu ljubavi, suza, znoja, života, smijeha" režirao je Dejan Prokovski, a brojnu ekipu čine: scenograf Valentin Svetozarev, kostimografkinja Tijana Todorović, muziku je radio Goran Trajkoski a izvršne producentkinje su Nela Otašević i Janja Ražnatović.
 
 
0
U četvrtak u KIC, povodom Dana ustanka makedonskog naroda protiv fašizma
Prva revija - narodnih nošnji!
“Tradicija spaja” naziv je prve revije narodnih nošnji Crne Gore i Makedonije koju, povodom Dana ustanka makedonskog naroda protiv fašizma, NVU Crnogorsko makedonsko prijateljstvo “Kirjana”, KIC “Budo Tomović” i Ambasada Republike Makedonije organizuju u četvrtak od 19 u sali DODEST.
Tradicionalne crnogorske i makendoske nošnje nosiće članovi i članice folklornih ansambala KIC “Budo Tomović” i “Makedonija” iz Skoplja, a gost večeri biće i narodni guslar Rajko Radović.  
 
0
Narodni muzej organizuje izložbu "Vakcinacija je pola zdravlja"
Postavka o - dobrobiti vakcina!
            - Cilj ovog projekta je da se pomoću istorijskih izvora podigne svijest građanstva o dobrobitima kolektivne imunizacije. Ova izložba se ne bavi samo prošlošću, već Narodni muzej, sa svojim partnerima, želi da proaktivno artikuliše otvorena pitanja današnjice - najavljuje Narodni muzej Crne Gore izložbu "Vakcinacija je pola zdravlja", koja će od srijede u 19 biti otvorena u CGU "Miodrag Dado Đurić". 
 
0
KIC "Budo Tomović" nastavlja program posvećen poznatim filmskim damama
Revija filmova - Džejn Fonde!
    Projekcijom “Konje ubijaju, zar ne?” sjutra od 20 u sali DODEST počeće revija filmova u kojoj glavne uloge tumači slavna holivudska glumica Džejn Fonda koojom KIC "Budo Tomović" nastavlja program posvećen poznatim filmskim damama.
U utorak na repertoaru je - “Kineski sindrom” (1979), u srijedu biće prikazan “Povratak kući” (1978) a reviju zatvara “Klute” (1971). Posljednja projekcija počinje u 21, a ulaz za sve je slobodan.  
 
0
Nova knjiga Triva Zolaka biće sjutra predstavljena u KIC "Budo Tomović"
Između korica - „Ponosna generacija“!
             Nova knjiga Triva Zolaka „Ponosna generacija“, inicirana sedamdedetogodišnjicom od povratka bivših učenika iz Čehoslovačke, koji su dali veliki doprinos u obnovi bivse SFRJ - jedan od njih bio je i autor - biće sjutra od 19 predstavljena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Uz Zolaka, o knjizi će govoriti i akademik profesor Milica Kostić. Gosti večeri biće učenici Umjetničke škole za muziku i balet "Vasa Pavić" violinisti Viktor Huter i Milutin Radulović iz klase profesora Marka Simovića. 
 
0
Gupna izložba niških umjetnika u Centru savremene umjetnosti Crne Gore
U dvije galerije - "mera - granica"!
       - Ona ne pruža potpuni uvid u umetničku scenu Niša, niti isključivo najreferentnija dela i njihove stvaraoce, već predstavlja autorsku koncepciju koja podrazumeva govor umetnika različitih generacija i prosedea - zapisao je Milan Ristić, kustos grupne izložba umjetnika iz Niša „mera – granica“, koja će sjutra od 19 , u galerijama Perjanički dom i „Klub“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore biti otvorena do 29.
Svojim djelima predstaviće se Bratislav Bašić, Jelena Kitić, Stevan Kitić, Jadranka Mišić Pejović, Perica Donko, Nikola Marković, Boris Gandolf, Miljana Radenković, Jelena Miljković Lazaret, Franc Curk i Ivan Mitić.


 
 
0
Četvrti Internacionalni sajam knjiga Podgorica 2018. otvoren u "Capital plazzi"
Na štandovima - različitost i slobodne misli!
    - Kako je cilj Sajma afirmacija crnogorskog izdavačkog sektora i prezentacija savremenih inostranih stvaralaca crnogorskoj publici, želim da ova manfiestacija postane zaštitni znak kulture Grada, kao mjesto susreta različitosti i mjesto odbrane slobodne misli u formi pisane riječi - zaključio je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković na otvaranju 4. Internacionalnog sajma knjiga Podgorica 2018. na kojem će se do 6. u "Capital plazzi" predstaviti 60 izdavača i više od 100 autora.  
 
0
Multimedijalno predavanje prvog Hrvata koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola
Davor dočarava - "Polarni san"!
       Multimedijalno predavanje “Polarni san” Davora Rostuhara, prvog Hrvata koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola, biće sjutra od 18 priređeno u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
„Polarni san“ kombinacija je intimnih audiovizualnih zapisa putovanja jednog čovjeka, koji putem do ostvarenja svog sna, zapravo putuje duboko u samog sebe. Cijeli proces je dokumentiran, od samog začetka sna do ostvarenja istog. U prvom dijelu predavanja biće riječ o praktičnim informacijama, dok će u drugom dijelu biti prikazan dokumentarni film u trajanju od 50 minuta koji će prikazati kroz što je sve Davor prolazio na samoj ekspediciji.  
 
0
U galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore
Promocija knjige - "Arhitektonska komunikacija"!
                Promocija knjige "Arhitektonska komunikacija: objekti kulture u Crnoj Gori 1945 - 2000", autorice dr Slavice Stamatović Vučković, docenta na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, biće sjutra od 19 priređena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
O knjizi će govoriti profesor dr Vladimir Mako sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, profesor dr Rifat Alihodžić sa Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, profesor mr Ana Matić sa Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju a moderatorka je Snežana Radusinović. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|