Brze Cinjenice - Kultura

1
Večeras od 20,40 na Radiju Crne Gore
Premijera drame - "Naše brdo"!
         - Posvećena je onima koji pamte šta su: čast, odanost, istrajnost, požrtvovanost, prijateljstvo, ljubav...koji ne vjeruju da to mogu biti prevaziđene kategorije. I u tom smislu, drama je vrlo klasična. Iako smještena u prošlo vrijeme, u doba Drugog svjetskog rata, sve navike, ambicije, želje i odluke njenih likova su uvijek moguće i aktuelne - kazala je o radio drami "Naše brdo" - koja će večeras od 20,40 premijerno biti emitovana na Radiju Crne Gore - Nada Bukilić, po čijem je scenariju rađena, a u režiji Mirsada Rastodera. 
 
1
Foto-konkurs Zavoda za meteorologiju
Najbolja fotografija - Nemanje sa Žabljaka!
             Prva nagrada na foto-konkursu Zavoda za meteorologiju dodijeljena je Nemanji Zekoviću učeniku SMŠ ‘’17.septembar’’ sa Žabljaka, druga nagrada Luki Vojinoviću, učeniku iste škole, dok je treće mjesto pripalo Neveni Čobeljić, učenici Srednje likovne škole ‘’Petar Lubarda’’ sa Cetinja.
Njima su nagrade uručene danas u izložbenom holu KIC "Budo Tomović" u kojem je otvorena izložba fotografija 80 učesnika konkursa „Najljepše što možemo doživjeti je ono što je tajanstveno. To je suštinski osjećaj koji stoji u osnovi svake nauke i umjetnosti“ - Albert Ajnštajn. Biće otvorena do 20. 
 
1
Izložba djela Marka Markovića u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Core
Umjetnost - proces istraživanja!
             - Za Marka Markovića umjetnost je proces istraživanja, model mišljenja i rada, ali takav da remeti identitet, sistem, red, onaj koji ne poštuje granice, pozicije, pravila (Julija Kristeva); to važi i u slučajevima kada je formalizacija rada unutar različitih medija; slike, crteža, video-instalacije. Umjetnik metodom aproprijacije prenosi elemente četiri dramatična, žanrovski različita, filma u drugi diskurs - video- instalaciju. Kraj filma kojim gradi video autorov je odabir; to je razrješenje, suština - zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević o djelu podgoričkog umjetnika čija će izložba “Exterritory” sjutra od 20 biti otvorena u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Core. 
 
1
Pozorišna predstava NVO “TNT” i “Savez za djecu i mlade Kuća” o vršnjačkom nasilju
“Lutka” na sceni - DODEST!
       Pozorišna predstava “Lutka”, nastala po motivima zbirke “Imaj u vidu”, a na temu vršnjačkog nasilja, biće sjutra od 12 izvedena u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Autorski tim čine: Zoran Rakočević, Milo Bešović i Anđelja Rondović. U predstavi igraju: Anja Mišović, Ivana Popović, Katarina Ćeranić, Maja Plazinić, Mina Čogurić, Nikolina Vukčević, Nina Račeta, Matija Bulatović i Dušan Petrović. Produkciju predstave potpisuju Nevladina organizacija “TNT” i “Savez za djecu i mlade Kuća”.  
 
1
"Culture corner"
Donatorsko veče - za kul grad!
          Donatorsko veče "Kulturnim detoxom do KUL GRADA" "Culture corner" organizuje sjutra u jedinstvenom mjestu inspirisanom biciklizmom – "Bicycle club" u Podgorici.
Od 20 do 22,30 inspirativne priče sa posjetiocima podijeliće Milena Živković, Maja Aleksić i Igor Majer. Osim toga, goste očekuje slikavanje lica pod dirigentskom četkicom Petra Raičevića, čitanje poezije sa šarmantnom Slavicom Dragović, projekcija kratkih filmova i još mnogo toga čime organizator želi da izmami svima koji budu dio humane i kreativne priče. 
 
1
Projekat “Muzički krug”
Učesnici sviraju - završni koncert!
       Učesnici projekta “Muzički krug” prirediće završni koncert sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Na koncertu će se predstaviti kontrabasista David Golubović, flautista Vladimir Kuč, violistkinja Iva Durković, duo flauta u sastavu Tea Musić i Iva Vujošević, violončelista Sari Šaćiri, violinista Jovan Jovović, klavirski trio u sastavu Milutin Radulović, Sari Šaćiri, Petar Popović, zatim vokalna umjetnica Doris Nedović, džez bend i orkestar mladih pod dirigentskom upravom prof. Irene Vuković. Klavirski saradnici na koncertu biće Vida Belević, Davor Novak, Andrija Jovović i Enes Tahirović. Ulaz je slobodan. 
 
1
Zajednička zbirka rukopisa mladih pisaca KIC "Budo Tomović"
Predstavljaju - peto "Kolažiranje"!
Peta zajednička zbirka rukopisa mladih pisaca KIC "Budo Tomović" biće sjutra od 20 promovisana u sali DODEST "srca kulture grada".
U knjizi pored poezije i proze autora Foruma mladih pisaca koji kao književna grupa djeluje u KIC od 2015., zastupljeni su i najuspjeliji radovi polaznika tromjesečne radionice kreativnog pisanja koju je vodio pisac Vasko Raičević.  
 
1
Performans "Dinner Party" sjutra u galeriji "Klub" CSUCG
Publici nude - nelagodu!
          - Naš odgovor, kao odgovor izrazito aktivnih, međunarodnih, profesionalnih umjetnika, je da srećnoj publici pružimo priliku da iskuse nelagodu. Ohrabrujemo ih da direktno učestvuju u našim performansima, ne samo sa sigurne distance pasivnih posmatrača. Temi pristupamo iz širokog ugla i obuhvatamo razne vrste nelagode, poput invazije ličnog prostora, ili pozivanja publike na neprijatnu, insceniranu večernju zabavu - zapisali su Hans Kristijan van Nijkera i Hiroko Cučimote, umjetnici i akteri performansa "Dinner Party", koji će sjutra od 20 izvesti u galeriji "Klub" Cntra savremene umjetnosti Crne Gore. 
 
0
Izložba Evamarije Miler “Zov praznine” od večeras u galeriji "Perjanički dom"
U pejzažu - tražimo sebe!
             - Priroda se često predstavlja kao objekat fascinacije, koji je zapravo u funkciji pozornice za samoprezentaciju. U pejzažu zapravo tražimo sebe, težeći da se ponovo povežemo sa fragmentima sopstvenog bića. Naša potraga je potraga za autentičnošću ili za trenutkom gubitka kontrole u svijetu koji je izrazito regulisan - zapisala je o svom radu Evamarije Miler, čiju će izložbu “Zov praznine” večeras od 20 u galeriji "Perjanički dom" CSUCG otvoriti kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore Teodora Nikčević.
Izložba se može pogledati do 31.
 
 
0
Deseti Crnogorski festival filma o ljudskim pravima od sjutra do 14. u Podgorici, Beranama i Kotoru
"Ubrzaj" donosi - 16 premijera!
"Dnevnik Diane Budisavljević", u njenoj režiji, otvoriće sjutra od 20 u CNP 10. Crnogorski festival o ljudskim pravima "Ubrzaj".
Do 14. decembra jubilarni festival u Podgoricu, Berane i Kotor donosi 16 premijera koje provokativno, snažno i emotivno prenose univerzalne priče o značaju borbe za ljudska prava i ljudsko dostojanstvo kroz film. 
 
0
Prva samostalna izložba slika Lidije Marković u KIC "Budo Tomović"
Prvjenac vraća - uspomene!
Prva samostalna izložba slika Lidije Marković biće sjutra od 19 otvorena u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".
Premijernoj publici postavku će predstaviti književnik i slikar Todor Živaljević Velički. Izložba će biti otvorena do 16. 
 
0
Projekcijom "O beskonačnosti" večeras počinje 4. "Podgorica film festival"
Za šest večeri - 13 premijera!
Projekcijom "O beskonačnosti", Roja Andersona, koji je nagrađen Srebrnim lavom u Veneciji, večeras - u sklopu DEUS - u CNP počinje 4. "Podgorica film festival", na kojem će za šest dana biti prikazano 27, 13 premijerno.
Na večerašnjem otvaranju biće uručena nagrada Crnogorske kinoteke "Kino oko" za poseban doprinos kinematografiji, snimatelju Manuelu Albertu Klaru, a uvertira biće izložba "Sedamdeset godina crnogorske kinematografije".  
 
0
Zajednička izložba Ane Šušović i Nine Radunović od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Anu inspiriše bend - Ninu blski ljudi!
             Zajednička izložba radova Ane Šušović i Nine Radunović biće u izložbenom holu KIC "Budo Tomović" otvorena sjutra od 19 do devetog.
Ana, inspirisana rock bendom koji je voljela, uradila je preko 130 portreta, od kojih će izložiti 36, a tehnika je crtačka - grafitna olovka. Ninin motiv su bliski ljudi koji je uvijek podržavaju. Izložiće 10 svojih omiljenih radova, a tehnika je kombinovana - pastelne boje i grafitna olovka. 
 
0
Renomirani klavirski duo "Pianitanment" nastupiće u KIC "Budo Tomović" u utorak
Klasika namijenjena - djeci!!
       Renomirani klavirski duo "Pianitanment" prirediće koncert za djecu u utorak od 12, u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Posebni "Pianotainment" program namijenjen je djeci uzrasta od 6 do 12 godina. Mališani će imati priliku da čuju kompozicije Mocarta, Betovena, Baha, ali i da saznaju da li je moguće svirati klavir uz igru sa teniskim lopticama, šta je jazz i da li je ukusan. Cilj projekta je da kod djece probudi interes za muziku.  
 
0
“Dani izraelskog filma” u KIC "Budo Tomović
Reviju otvara - “Vjenčanje na papiru”!
    Filmom priznatog dokumentariste Nicana Giladija “Vjenčanje na papiru” (2015) o mladoj djevojci sa blagom mentalnom ometenošću, sjutra od 20 u sali DODEST počeće revija “Dani izraelskog filma”, koju KIC "Budo Tomović" organizuje u partnerstvu sa Ambasadom Izraela u Beogradu.
Drugi dan revije obilježiće film “Pertle” (2018) koji je zapravo dirljiva priča o kompleksnim porodičnim odnosima, a za kraj revije planirano je prikazivanje filma “Grešni” (2016). Ulaz je besplatan. 
 
2
U Nikšićkom pozorištu sinoć otvoreno 16. izdanje Međunarodnog festivala glumca
“Veljko Mandić” - Božu Koprivici!
          - Svojim konceptom, kojim je težište stavljeno na segment koji pripada glumačkom zanatu, ovaj festival postao je jedna od bitnijih regionalnih manifestacija na kojoj se mogu vidjeti dostignuća i istraživanja u toj vrsti izvođačke umjetnosti. Isto tako, taj koncept omogućio je publici jedan intimniji i intenzivniji doživljaj scene, jer glumac jeste svojevrsni čarobnjak koji gledaoca uvodi u magični svijet pozorišne umjetnosti - ukazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, otvarajući sinoć u Nikšićkom pozorištu 16. izdanje Međunarodnog festivala glumca na kojem će u zvaničnoj konkurenciji biti šest pozorišnih komada.
Tokom sinoćne svečanosti, dodijeljena je i ovogodišnja nagrada za izuzetan doprinos pozorišnoj umjetnosti “Veljko Mandić”. Priznanje je pripalo piscu i dramaturgu Božu Koprivici.  
 
2
"Decembarska umjetnička scena" počinje prekosjutra u "Kolektoru"
Za 29 dana - 31 program!
Multimedijalnim projektom "Deus ex machina", koji je koncipirala istoričarka umjetnosti Nela Gligorović, prekosjutra veče u novom prostoru "Kolektora" biće otvorena "Decembarska umjetnička scena", tokom kojom će za 29 dana biti 31 događaj sa pozorišne, književne, muzičke, filmske i likovne scena.
Tradicionalnu maniifestaciju pod pokroviteljstvom Glavnog grada, njeno 27. izdanje, na današnjoj press konferenciji predstavile su Ana Medigović, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, Sanja Vojinović, savjetnica za kulturu i Nela Gligorović, istoričarka umjetnosti.  
 
2
Djelo reditelja i pisca Gorana Markovića u KIC "Budo Tomović"
Predstavljaju roman - „Beogradski trio“!
       Roman „Beogradski trio“ reditelja i pisca Gorana Markovića biće sjutra od 18 predstavljen u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O potresnom i istovremeno zabavnom, duhovitom, inventivno komponovanom kao kolažu dokumenata, pisama, dnevnika, Darelovih izveštaja Forin ofisu, referata logorskih rukovodilaca centrali Udbe, prepiske britanskih diplomata, dešiforvanih depeša...sa autorom će govoriti teoretičarka književnosti Jelena Knežević.  
 
2
O dokumentarncu “Nesalomljivi” autora Miodraga Bola Boškovića sjutra u KIC "Budo Tommović"
Promovišu - duplo DVD izdanje!
Promocija duplog DVD izdanja “Nesalomljivi” autora Miodraga Bola Boškovića biće priređena od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tommović".
O serijalu simboličnog naziva “Nesalomljivi”, koji čine autentične priče odabranih sagovornika o ljudima i događajima, o prošlim vremenima, o nečemu čega više nema, govoriće Radovan Radonjıć, Danilo Burzan, Pero Radovıć i autor.
 
 
2
Veče plesnog kluba "Sonrisa" sjutra u KIC "Budo Tomović"
Plešu najmlađi - i najtrofejniji!
       Koncert dječijeg ansambla plesnog kluba "Sonrisa" biće sjutra od 19 održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Na koncertu će se predstaviti dječiji ansambl i profesionalni, najtrofejniji plesači Crne Gore, a nastupiće i mlada muzička zvijezda Lara Pavićević. Repertoar ansambla čine latino, klasični, moderni, karipski i tradicionalni plesovi. Cijena ulaznice je 4 eura.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|