Brze Cinjenice - Kultura

0
Besplatan kurs u KIC „Budo Tomović“ počinje večeras
Uče „Crnogorsko oro“ - peti put!
Peti besplatan kurs „Crnogorsko oro“ Kulturno - informativni centar „Budo Tomović“ organizuje organizuje od večeras do 30. Polaznici će kroz igru, pjesmu i druženje savladati osnove tradicionalne crnogorske igre, a i saznati pojedinosti o starini i karakteru starocrnogorske igre, pojmu crnogorskog ora...
Kurs će kako svih prethodnih godina, pružiti mogućnost svima koji žele da stiču i usavršavaju svoja znanja i to uz pomoć umjetničkog rukovodioca Emina Đečevića i njegovih stručnih saradnika Biljane Pićurić i Olega Cmiljanića. 
 
0
Peti Internacionalni sajam knjiga otvoren u "Bemax areni"
Okupljeno najviše - izdavača i pisaca!
             - Ovogodišnji Sajam je nikad bolje organizovan, sa nikad većim brojem učesnika, kako izdavača, tako i pisaca i u nikad ljepšem ambijentu. Na taj način ova danasnja Podgorica i današnja Crna Gora šalje poruku da želi da bude dio savremenog svijeta i savremene kulture, kao što je ona Crna Gora prije 500 godina pripadala tom svijetu, a to znamo zahvaljujući postojanju knjiga koje danas slavimo - naglasio je gradonačelnik Podgoriice dr Ivan Vuković, otvarajući sinoć 5. Internacionalni sajam knjiga u "Bemax areni". 
 
3
"Dani ukrajinske muzike" od danas do 6. oktobra u KIC “Budo Tomović”
Na otvaranju - radovi umjetničkog genija!
    Umjetničkom izložbom Nacionalnog muzeja Ukrajine “Taras Ševčenko” koji će u izložbenom holu KIC predstaviti radove u bakropisu, ukrajinskog umjetničkog genija Tarasa Ševčenka u KIC "Budo Tomović´, počeće "Dani ukrajinske muzike u Crnoj Gori", manifestacija koju organizuju Asocijacija za razvoj međunarodnih odnosa ADRUM, Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori, i Kulturno - informativni centar “Budo Tomović”, uz partnersku podršku međunarodne organizacije IPO “Za porodične vrijednosti”. Organizacija STUDIORAR na izložbi predstaviće i segment iz savremenske ukrajinske fotografije.  
 
2
Programske aktivnosti Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” uvijek su usmjerene na raznolikost i kvalitet
Oktobar počinje - ukrajinskom muzikom!
Programske aktivnosti Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” uvijek su usmjerene na raznolikost i prije svega kvalitet, pa će tako biti i tokom predstojećeg mjeseca. Tokom oktobra organizovaće šest koncerata različitih žanrova, pet književnih večeri, prikazaće sedam filmova od kojih neke premijerno, biće izvedeno nekoliko gostujućih predstava, a u izložbenom holu KIC biće priređeno nekoliko izložbi slika i fotografija.  
 
2
Četvrto djelo Momčila Zekovića Zeka sjutra u KIC "Budo Tomović"
Promocija knjige - o njoj!
       Knjiga “Muško - ženske puzzle (Knjiga o njoj)” Momčila Zekovića Zeka koja je protekla tri mjeseca zainteresovala veliki broj čitateljki i čitalaca, crnogorsku promociju doživjeće sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Autor knjige najavio je da će promocija biti drugačija. Biće promovisan film koji je po motivima knjige režirao slikar Milutin Obradović, promocija spotova za kompoziciju FACE A FACE koja je i bila prateća za sve marketinške postove za ovo izdanje, modna revija, na kojoj će učestvovati crnogorske kreatorke Jelena Roganovic Đurić, Edita Nimanbegu, Lidija Burić, Radojka Tepavac. Učešće na reviji imaju i Roman Đuranović (koji je radio idejno rješenje knjige) i sam autor knjige. 
 
2
Od večeras u KIC "Budo Tomović", tradicionalno u septembru
Počinje revija - "Zlatne komedije"!
Zabavna i nesvakidašnja priča “Ne zaljubljuj se na prvi pogled” (1997) u kojem Metju Peri i Selma Hajek glume neskladan par otvoriće večeras od 20 u sali "DODEST" filmsku reviju “Zlatne komedije", koju KICC "Budo Tomović" tradicionalno organizuje u septembru.
Komediju “Da li ste čuli za Morganove?” (2009) o veoma uspješanom paru sa Menhetna koji slučajno prisustvuje mafijaškom ubistvu prikazaće u utorak, a projekcija američke tinejdžerske komedije “Cura na lošem glasu” (2010) u kojoj simpatična srednjoškolka odluči iskoristiti opaku glasinu za svoj boljitak planirana je za srijedu. Posljednji dan revije, četvrtak biće u znaku komedije “Smrt na sahrani”.  
 
1
Otvoren Njemački dom u Podgorici
Dom omogućava - edukaciju i informaciju!
- Ovaj događaj ima poseban značaj, jer će se zahvaljujući njemu uveliko upoznavanja proširiti mogućnosti naše kulturne javnosti sa dostignućima velike njemačke kulture, kako one recentne, tako i one koja pripada sferi kulturnog nasljeđa. Treba li spominjati kakav su uticaj izvršile njemačka filozofija, književnost, muzika i film na razvoj svjetske kulture, pa time i na proširenje kulturnog obzorja naše države. U tom kontekstu, ovaj dom imaće dragocjenu edukativno-informativnu ulogu, kojom će se učvrstiti već postavljeni mehanizmi saradnje u oblasti kulture - naglasio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na otvaranju - u organizaciji ambasade Savezne Republike Njemačke - Njemačkog doma u Podgorici. 
 
1
Dodjelom nagrada, u ponoć završen takmičarski dio FIAT 2019
Najbolja je - “Ptičica”!
       Nagradu za najbolju predstavu na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra 2019, čiji je takmičarski dio završen u ponoć, dobila je “Ptičica” u produkciji “Pozorišne grupe Pal Frenak” iz Mađarske, a nagradu za najbolju režiju “Slobodan Milatović” Rike Zuskov za njemačku predstavu “Medeja” u produkciji “Visoke škole za muziku i pozorište u Hamburgu sa Kampnagel iz Hamburga”.  
 
1
Izložba slika Selvera Kardovića “Fermen” u KIC “Budo Tomović”
Umjetnik miri - san i javu!
       - Kao da, u sve dramatičnijem previranju protivrječnosti, koje u sebi nosi savremeno društvo, Kardović suptino sugeriše, da je svijet jedno, a čovjek drugo. Između estetike forme i estetike sadržine Kardović kao da je bliži ovoj drugoj koja miri san i javu kao elemente integralnog života, posmatrajući ih u svjetlosti uzajamnih funkcija. Kardović, praveći zaokret ka tradicionalnom, okreće se poetskoj realnosti, to jest, metafizičkoj umjetnosti. Njegova platna iz ciklusa “Fermen” ispunjena su mističnom svjetlošću, gdje su teme, u kadifastoj polutami, stilizovane na moderan, rafiniran način…- zapisao je” dr Milun Lutovac o izložbi slika Selvera Kardovića “Fermen”, koja će sjutra od 19 biti otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”. 
 
1
Predstavom "Mali pirat" i dodjelom nagrada, završen 8. Međunarodni festival lutkarstva
Grand Prix za - „Vanda Lavanda”!
    Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini na 8. Međunarodnom festivalu lutkarstva, koji je sinoć završen uz pjesmu, radovanje i predstavu „Mali pirat“, osvojila je predstava „Vanda Lavanda” u izvođenju ansambla Gradsko kazalište lutaka Rijeka.
Nagrada za najbolju režiju pripala je Biserki Kolevskoj, za režiju predstave „Odisej-san o povratku” u izvođenju ansambla Dječije pozorište Republike Srpske, dok je nagrada "Dragan Radulović" za najbolju dramaturgiju pripala Jeleni Tondini, za dramaturšku obradu teksta „Vanda Lavanda”, Gradsko kazalište lutaka Rijeka. 
 
1
Otvoreni drugi “Cetinjski filološki dani”
O jeziku - multidisciplinarno!
               - Izuzetno je značajno što je ova manifestacija koncipirana kao projekat multidisciplinarnog pristupa jezičkoj problematici, kako onoj naučnoj, prevashodno lingvističkoj, tako i onim oblastima u kojima se jezik tretira kao sredstvo umjetničkog izraza, ali i novim tumačenjima pisane i usmene tradicije crnogorskog i ostalih slovenskih naroda - ukazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, otvarajući - u organizaciji Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i Crnogorskog filološkog društva - drugo izdanje naučnog simpozijuma “Cetinjski filološki dani”.
Tokom svečanog otvaranja simpozijuma uručene su nagrade za poseban doprinos montenegristici akademicima Sretenu Peroviću, Vukiću Puleviću i Emilu Tokažu. 
 
1
Osmi Međunarodni festival lutkarstva od sjutra do nedjelje u KIC "Budo Tomović"
Za najmlađe - kvalitet i različitost!
   - Glavna vodilja u organizaciji Festivala i ove godine bila je kvalitet i potpuno različit tematski pristup. Imaćemo priče od grčke mitologije do savremenih kompjuterskih tehnologija. A što se tiče samih tehnologija lutkarstva, imaćemo platno kao lutku do marionete. Uradilo smo dobar posao i jedva čekamo da Festival počne. Mislimo da je ove godine, interesovanje za Festival veće nego ikad. To smo i zaslužili dosadašnjim radom - naglasio je Davor Dragojević suosnivač i surganizator 8. Međunarodnog festivala lutkarstva, koji će od sjutra do nedjelje biti održan u KIC "Budo Tomović".
Otvoriće ga "Odisej-san o povratku" Dječjeg pozorišta iz Banja Luke, a na repertoaru su predstave iz Italije, Hrvatske, Španije, Bosne i Hercegovine i Srbije. 
 
1
FIAT 20019 otvoren italijanskom predstavom "Ljudska sramota"
Na sceni - „Kurlani“!
U takmičarskoj selekciji FIAT 20019 - koji je je sinoć otvoren italijanskom predstavom "Ljudska sramota" u velikoj sali KIC "Budo Tomović", izložnom slika Nikole Kovačevića i vizuelno-zvučnom instalacijom Biljane Mišić u Kuslevovoj kući - večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" biće izvedena hrvatska predstava „Kurlani“ - rađena po motivima „Trilogije o Kurlanima“ Mirka Božića, u režiji i adaptaciji Senke Bulić. 
 
0
Izložba radova Miloša Radunovića i Igora Husaga u Centru savremene umjetnosti Crne Gore
"Fragmenti svjetlosti" u - galeriji "Klub"!
- Radovima iz serije „Fragment, fluid“ koju čine dvije instalacije crteža i digital printa, autor Miloš Radunović specifičnim likovnim sredstvima oslikava svoj vibrantni i dinamični unutrašnji svijet koji pršti od emocija. Sa druge strane, kroz svoj rad „Laser Boy“, Igor Husag istražuje pitanja identiteta i egzistencije pojedinca izgubljenog u modernom društvu - o izložbi "Fragmenti svjetlosti" Miloša Radunovića i Igora Husaga zapisala je njena kustoškinja Maja Dedić koja će je i otvoriti večeras od 20 u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Ljubitelji umjetnosti izložena djela mogu razgledati do 23. 
 
0
“Mladi talenti” u KIC "Budo Tomović"
Nastupa - klavirski trio!
          Klavirski trio, u čijem sastavu sviraju pijanista Simo Šišević, violinista Luka Perazić i violončelista Kosta Popović, prirediće koncert u sklopu muzičkog ciklusa “Mladi talenti” KIC "Budo Tomović" sjutra od 20 u velikoj sali "srca kulture grada".
Na programu cjelovečernjeg koncerta u KIC-u, ovaj mladi klavirski trio izvešće poznata djela iz klasičnog i modernog repertoara, muziku Sergeja Rahmanjinova (Elegični trio br. 1 g-mol), Dmitrija Šostakoviča (Trio br. 2, op. 67 e-mol) i Astora Pjacole (Godišnja doba u Buenos Airesu - Zima).  
 
0
KIC "Budo Tomović" pripremio raznovrsan program i za septembar
"Najslađe" - za najmlađe!
    Počeo je prvom samostalnom izložbom mlade umjetnice Milene Vukčević ĆTrenĆ i koncertom grupe "Spone", večeras je predstava ‘’Književno veče’’ u produkciji dramskog studija Centra za kulturu Rožaje, a u režiji Dragana Koprivice...bogat i raznovrsan program priredili su u KIC "Budo Tomović", ali "najslađe" biće za najmlađe - od 11. do 15. biće održan osmi Međunarodni festivala lutkarstva, a najmlađa publika uživaće i u ovogodišnjem izdanju Međunarodnog festivala dječje pjesme “Naša radost” koji će biti upriličen 28.  
 
0
Grupa "Spona” sjutra premijerno nastupa u KIC "Budo Tomović"
Spajaju elemente - dvije muzičke tradicije!
"Spona”, muzički sastav čija ideja je fuzija balkanske muzike sa elementima flamenka, sastavljena je od šest članova - Dušan Popović Lipovac (gitara), Sara Kutlešić (klavir), Radost Galonja Krtinić (glas), Katarina Radivojević (perkusije), Bojan Krtinić (klarinet/perkusije) i David Sič (bas/kontrabas) - i ima za cilj da spoji elemenete dvije muzičke tradicije područja koja dijele sličnu istoriju, premijerno će sjutra od 20 nastupiti u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Ulaz je besplatan. 
 
0
"Savremena istarska umjetnost" u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Gore
Panoramski pregled - dominantnih vokacija!
       - Izložba Suvremena istarska umjetnost koncipirana je kao panoramski pregled dominantnih vokacija recentne umjetničke prakse u Istri. Pošto
se radi o prvom predstavljanju istarske, a i prve veće hrvatske izložbe u Crnoj Gori u posljednjih tridesetak godina, izabrani su radovi koji ilustriraju likovna zbivanja u kontekstu relevantnog suvremenog vizualnog izričaja. Izabrani autori su oni umjetnici koji su na najvećem hrvatskom poluotoku utirali puteve suvremenog likovnog govora krajem prošlog i u ovom stoljeću, te mlađi autori koji su im se nešto kasnije pridružili svojim inovativnim radovima te su zajedno kreirali recentnu istarsku vizualnu stvarnost - zapisao je Mladen Lučić, kustos izložbe i muzejski savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti Istre, o izložbi "Savremena istarska umjetnost", koja će od utorka biti otvorena u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
0
Prva samostalna izložba slika Milene Vukčević od sjutra u KIC ”Budo Tomović”
Kreativni duh prenijela - na platno!
       - Posao inžinjera iziskuje inovativnost i kreativnost koja je kod mene pronašla paralele i u slikarstvu, gdje sam svoj kreativni duh mogla da prelijem na platno i podijelim sa ljudima koji su mi dragi, a sada i šire. Pronašla sam taj tren, koji me inspirisao da spojim nespojivo. Da prenesem svoj ultimativni vid meditacije, da doživim katarzu, da usmjerim život u pravcu promovisanja same slobode razmišljanja i emocija, kao ekspresije istih kroz svoje prvo predstavljanje - ističe inžinjer energetike Milena Vukčević, čijja prva samostalna izložba slika "Tren" biće sjutra od 19 otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra ”Budo Tomović”.  
 
3
Povodom 50 godina umjetničkog stvaralaštva Dimitrija Popovića promovisana monografija "Dimitrije Popović - život i djelo"
Kreativnoj nadgradnji unio - novu dimenziju!
- Nije pretjerano reći da je takav senzibilitet u velikoj mjeri proizvod prostora iz kojeg Dimitrije Popović potiče, prostora na kom su se susreli dinarski krš i Mediteran, gdje su se sudarala velika carstva i velike religije. On je jedan od naših rijetkih umjetnika koji je u toj kreativnoj nadgradnji unio novu dimneziju, onu koja se odmiče od dominantnih epskih, racionalnih i istorijskih fascinacija, donoseći jedan metafizičniji, kontemplativniji i melanholičniji pristup, zahvaljujući čemu će nastati djela univerzalnijih značenja - ukazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na promociji monografije povodom 50 godina umjetničkog stvaralaštva Dimitrija Popovića koju je sinoć, u Vladinom domu na Cetinju, priredilo Ministarstvo kulture. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|