Brze Cinjenice - Kultura

2
Predstava “Seen-ovi moji” sjutra u KIC “Budo Tomović”
Srednjoškolci o - životnim sitnicama!
      - Jedna ideja, jedna hrabrost. Dvije škole, jedna predstava, Crna Gora nekad i sad. Odakle smo počeli, dokle smo stigli, kakvi smo? Živimo li za sinove ili za seenove na Instagramu, Facebooku i ostalim globalnim neistinama? O ovim i ostalim sitnicama - bolu, nepravdi, različitosti i iznad svega ljubavi govore učenici ekonomske i elektrotehničke škole iz Podgorice u predstavi “Seen-ovi moji”, koju će sjutra od 19 odigrati u velikoj sali KIC “Budo Tomović”. Autori projekta su profesori i mentori: Jelena Bogićević, Bobana Radović, Selma Šabotić, Marija Žeželj, Zorica Jović i Boško Femić.  
 
2
Koncert Orkestra Saveza slijepih Crne Gore u KIC “Budo Tomović”
Pjevaju i - prvu autorsku pjesmu!
       Koncert Orkestra Saveza slijepih Crne Gore biće sjutra od 20 održan u Velikoj sali Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Publika će uživati u pop, rok i izvornim kompozicijama, kao i u prvoj autorskoj pjesmi orkestra „Svjetlost duše“.  
 
1
Izložba "Wrapped space" Jovana Miloševića otvorena u galeriji "Centar"
Slobodne forme gradi - bojom!
    - Materijalno-vizuelni poredak on uspostavlja slobodnim formama koje nisu simboličkog, referencijalnog tipa, već su to što jesu – likovno izražajne slobodne forme, koje umetnik gradi bojom i kao takve poseduju sopstvenu supstancijalnost. Međutim, one su i rezultat ranijih kreativnih procesa i svesnih odluka, bitan su deo njegovog života i gotovo su nerazlučive od njega - istakla je istoričarka Ana Ivanović, otvarajući sinoć izložbu "Wrapped space" Jovana Miloševića u galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore. 
 
1
Njegoševu nagradu 2019. predsjednik Crne Gore uručio Jovici Aćinu
Za smislom života traga - u stvaralačkoj osami!
          - Književnost kao beskonačno traganje razumijeva i srpski književnik Jovica Aćin, ovogodišnji dobitnik Njegoševe nagrade za roman „Srodnici“. Njegova bliskost s junacima, saosjećajnost i humanistička nota u brojnim knjigama je traganje za smislom života. Upravo kao što je i djelo pisano u stvaralačkoj osami – u bliskoj korespodenciji sa samotničkom pozicijom koju je odabrao naš Njegoš: „Dužnost mi je tihost, dužnost mi je mudrost" - podsjetio je predsjednik Crne Gore Millo Đulanović na svečanosti dodjele Njegoševe nagrade 2019. 
 
1
Modno - scenski performans Jelene Govedarice u KIC ,,Budo Tomović“
Autorka pokazuje - fatalnost žene!
    Modno - scenski performans “Fatalna žena”, autorke Jelene Govedarice, okupiće uspješne žene iz različitih profesija koje će se predstaviti kroz modu i promo vlastitih profesija u Kulturno - informativnom centru ,,Budo Tomović“, večeras od 20 u sali DODEST.
Autorka će scenariom o političarki i njegovoj supruzi kroz unikatni spoj glume, plesa i sporta prezentovati fatalnost žene u svim starosnim dobima i profesijama. Takođe, predstaviće se i kreatorka Julija Nikčević, a biće i muzički gosti iznenađenja.
 
 
1
Od sjutra peto izdanje revije “Majstori filmske režije” u KIC “Budo Tomović”
Kraj krase - rediteljke!
          - Imajući u vidu da je filmski program Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” ove godine posvećen najznačajnijim imenima filmske režije, od 11. do 14.novembra organizovaćemo peto, a ujedno i posljednje izdanje revije “Majstori filmske režije” - najavljuju iz "srca kulllture grada".
Sva prethodna izdanja bila su predmet interesovanja brojnih posjetioca, a ovog puta predstavićemo rediteljke koje su ostvarile značajne domete u filmskoj režiji. Projekcije filmova biće organizovane u sali DODEST, početak je u 20, a ulaz je besplatan.

 
 
1
Pozorišno društvo „Divan” iz Petnjice sjutra u KIC "Budo Tomović"
Igraju satiru - „Čovjek za sve“!
    Satirična komedija „Čovjek za sve“ u izvedbi mladog amaterskog ansambla Pozorišnog društva „Divan” iz Petnjice, a u produkciji Centra za kulturu Petnjica, biće sjutra od 20 prvi put odigrana u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Riječ je o komadu koji se na humorističko-satiričan način dotiče različitih segmenata društva u tranziciji, bez konkretizacije likova i prostora, od prosvjete do politike, ugostiteljstva, ljubavi među mladima, do odnosa mladih prema starijima u savremenoj porodici, a sve uz scenske slike perspektiva mladih kod nas i šire u potrošačkom društvu. Uz ovo, razobličavaju se primjeri mitomanije i osvjetljavaju arhetipski obrasci otuđenog društva sa bilo kojih prostora.  
 
0
Foruma mladih pisaca
Govore stihove - dvije poetese!
    Čitanje poezije pjesnika Foruma mladih pisaca KIC pjesnikinja Tanje Božić i Natalije Milovanović iz Sovenije, održaće se večeras od 19 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Njihove stihove govoriće Natalija Milovanović, Tatjana Božić, Luka Boljević, Jana Radičević, Nikola Ćorac, Barbara Delać, Milena Radević, Jelena Đurović i Martina Medenica.
    
 
0
Jedna od najpoznatijih klapa iz Hrvatske u KIC "Budo Tomović"
Premijerno - nastupa "Sinj"!
Jedna od najpoznatijih klapa iz Hrvatske “Sinj” prirediće premijerni koncert večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Klapa je osnovana 1982. godine, od kada čuva i njeguje izvornu dalmatinsku klapsku pjesmu i promoviše hrvatsku muzičku baštinu u zemlji i inostranstvu. Stalan uspjeh kao rezultat upornog rada, te neobična stvaralačka darovitost maestra Mojmira Čačije, omogućili su da ovi majstori pjevači razviju prepoznatljiv način izvedbe i prilože naslijeđu neke nove kompozicije  
 
0
U sklopu projekta "International Piano Week" Muzička akademija sa Cetinja
Gostuje - Maciej Zagorski!
    Ugledni poljski pijanista i profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Čestonhovu Maciej Zagorski predstaviće se premijerno u Crnoj Gori koncertom koji će - u sklopu projekta "International Piano Week" koji organizuje Muzička akademija sa Cetinja - večeras od 20 početi u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Na programu su sonate Volfganga A. Mocarta (B-dur KV 570), Franca Šuberta (a-moll D 845) i djela manje forme poljskog kompozitora Stanislava Moniuška (Tri valcera i Epigrami i druge minijature).  
 
0
Izložba Jovane Šarac “Oxytocin & a little pixie-dust” od sjutra u "Perjaničkom domu" CSUCG
Preispituje odnose - zemaljskog i nebeskog!
- Slike sa nazivima hormona (koje prikazuju izmaštani kosmos) gliterima ukazuju na činjenicu da brojni hemijski elementi od kojih je sačinjeno ljudsko tijelo potiču od zvijezda. U raznim kosmološkim buktinjama, previranjima, pritiscima − prikazana je kompleksnost hemijskih i
emocionalnih procesa u ljudskom tijelu. Tragajući za mitskim vezama mikrokosmosa i makrokosmosa, Jovana − kako kroz hemijske reakcije koje
se odvijaju u našim tijelima, tako i kroz astrološke promjene ꟷ nastoji prikazati determinante djelovanja čovjeka preispitujući odnose
zemaljskog i nebeskog, svjesnog i nesvjesnog, samovoljnog i nametnutog - zapisao je Ivana Milojko je o radu Jovane Šarac, čija izložba “Oxytocin & a little pixie-dust” biće sjutra od 20 otvorena u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Postavka će biti izložena do 30.
 
 
0
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Narodna biblioteka "Radosav Ljumović"
Predstavljaju - pojmovnik religijske kulture!
          Narodna biblioteka "Radosav Ljumović" i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizuju predstavljanje knjige " Osnovni pojmovnik religijske kulture", sjutra od 18 u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović".
Tom prilikom govoriće: Mehmed Zenka, ministar za ljudska i manjinska prava, Žana Filipović (urednica Pojmovnika), Doc. dr Vladimir Bakrač (autor teksta o hrišćanstvu), Enis Burdžović (autor teksta o islamu), Ljiljana Vuković ( autorka teksta o judaizmu) i prof. dr Sonja Tomović Šundić ( recenzentkinja). 
 
2
Beogradski “Nikkka quintet” sjutra premijerno u KIC "Budo Tomović"
Sviraju numere - cijelog Balkana!
    Beogradski “Nikkka quintet”, nastao 2017. na inicijativu vokalne umjetnice Nikoline Kovačević i njenih kolega sa ciljem da ljubav prema tradicionalnoj muzici Balkana predstave kroz svoj način muziciranja, premijerno će sjutra od 20 nastupiti u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Ulaz je besplatan.
Njihov muzički program koji su premijerno predstavili publici ovogodišnjeg “Nišville Džez Festivala“, predstavlja “skromnu” sublimaciju numera iz svake od zemalja koje pripadaju teritoriji Balkana.  
 
2
Promocija knjige "Saga o Pavi i Ahmetu" Edite Dautović u KIC "Budo Tomović"
Poema o - vrijednostima čuvenog para!
Promocija knjige "Saga o Pavi i Ahmetu" Edite Dautović biče priređena večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
- Poema se bavi promocijom vrijednosti čuvenog para, jer i sama porijeklom potičem od loze Pave i Ahmeta. Projekat "Dobra djela nadžive vremena - Saga o Pavi i Ahmetu" којi je finansijski podržan od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, kao i mnogobrojnih prijatelja i rodbine - zapisala je Edita, koja je odlučila da svoj autorski honorar donira u humanitarne svrhe.  
 
2
"Bijenale crnogorskog teatra" počinje večeras u CNP
U dvije selekcije - 10 predstava!
Predstavom "Bure Baruta" Dejana Dukovskog, u režiji Dejana Projkovskog, večeras od 20, na velikoj sceni Crnogorskog narodnog pzorišta, biće otvoreno "Bijenale crnogorskog teatra". Do 1.novembra publika će u nacionalnom teatru, "Zetskom domu" i dramskom studiju "Prazan prostor" u Staroj Varoši vidjeti 10 pozorišnih ostvarenja.
Selektor takmičarskog programa Janko Ljumović izabrao je šest ostvarenja kojima je zajedničko, kaže, propitivanje granica surovog okruženja. U selekciji”off” programa su predstave nezavisne pozorišne scene. Pozorišna kritičarka Maja Mrđenović je izabrala baletsku predstavu "Krik", komad "Sobe" i dječiju predstavu "Cvrčak i mrav".  
 
2
Počelo četvrto izdanje revije “Majstori filmske režije” u KIC "Budo Tomović"
Na redu - “Žestoki momci”!
       Britanskom dramom “T2: Trainspotting” (2017) o čovjeku koji se nakon 20 dugih godina konačno vraća u rodnu Škotsku, sinoć je u KIC "Budo Tomović" počelo četvrto izdanje revije “Majstori filmske režije”kojom "srce kulture grada" predstavlja istaknuta imena filmske režije.
Večeras su na redu “Žestoki momci” (1991) reditelja Džona Singltona, sjutra je na repertoaru film Džoela Šumahera “8mm", dok je za sam kraj revije, u četvrtak planirana “Američka prevara”. Projekcije u sali DODEST počinju u 20, a ulaz je besplatan.
    
 
1
Izložba "Dorijan – Dorijan Grej" Dušana Zidara u galeriji "Klub" CSUCG
Metaforička igra - u tri sloja!
      - Naslov izložbe Dušana Zidara ukazuje na složenu metaforičku igru brojnih značenja koja se neprestano prepliću na dvodimenzionalnim slikama uklopljenim u kompoziciju izložene prostorne instalacije. Samu instalaciju čine tri sloja Frontalno, digitalne slike insekata na prozorima; zatim centralna, viseća kompozicija od tri velika akvarela,
slikana na obje strane formata, s kojom se prepliću digitalne grafike manjeg formata i suptilni crteži insekata na japanskom – vaši – papiru; dok zadnji sloj predstavlja digitalna grafika s akvarelističkim
intervencijama postavljena na galerijski zid - zapisao je Spiro Mason o izložbi "Dorijan – Dorijan Grej", koja će večeras od 20 biti otvorena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
1
„Dani austrijske kulture u Podgorici i Nikšiću 2019”
Književno veče - Marlen Šahinger!
          Dvojezično književno veče austrijske spisateljice Marlen Šahinger na kojem će biti predstavljena njena zbirka pripovjedaka „Nečovjek, neuljudskost, nevrijeme“ KIC "Budo Tomović" organizuje - u sklopu manifestacije „Dani austrijske kulture u Podgorici i Nikšiću 2019”, a u saradnji sa Austrijskom ambasadom u Crnoj Gori i Studijskim programom za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta UCG - večeras od 19 u sali DODEST.
Moderator programa biće Bernhard Unterer (OeAD), a prevodilac je Ljubomir Ivanović (UCG).  
 
1
Kratkometražni film Nikice Daca Raičevića u KIC „Budo Tomović“
Premijera „Čempresa“ - o čovjeku!
Premijera kratkometražnog animiranog filma „Čempres“, autora Nikice Daca Raičevića, biće sjutra od 20 priređena u velikoj sali KIC „Budo Tomović“.
U središtu zbivanja je čovjek, ljudsko stvorenje, zapravo vertikalan, otporan i stameni čempres, kao simbol života, nesalomljivosti i trajanja. U razvoju osnovne ideje kontrapunktno suprotstavlja vertikalu čempresa kao izrazito životnu, te horizontalu kao fizički nestajući faktor.  
 
1
Zbirka kratkih priča “Imaj u vidu” i pozorišna predstava “Lutka”, nastala po njoj, u KIC "Budo Tomović"
Srednjoškolci o - vršnjačkom nasilju!
    Zbirka kratkih priča “Imaj u vidu”, čiji autori su učenici crnogorskih srednjih škola, biće sjutra od 17,30 predstavljena u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Od 19 biće izvedena pozorišna predstava “Lutka” koja je nastala upravo po motivima zbirke “Imaj u vidu”, a na temu vršnjačkog nasilja.
Autorski tim čine: Zoran Rakočević, Milo Bešović i Anđelja Rondović. U predstavi igraju: Anja Mišović, Ivana Popović, Katarina Ćeranić, Maja Plazinić, Mina Čogurić, Nikolina Vukčević, Nina Račeta, Matija Bulatović i Dušan Petrović.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|