Brze Cinjenice - Kultura

0
Koncert mlade sopranistkinje sjutra u KIC "Budo Tomović"
Pjeva Anđela - prati je Marija!
       Koncert mlade sopranistkinje Anđele Jovićević, uz klavirsku pratnju Marije Vujanović, biće sjutra od 19,30 održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
Na programu su djela poznatih kompozitora kao što su: Vivaldi, Pergolezi, Čajkovski, Prebanda, Rahmanjinov, Verdi... a gost koncerta biće harmonikaš Stefan Ćeha.  
 
0
Džez mjuzikl za djecu sjutra otvara “Mjesec poštovanja džeza 2017” (JAM 2017) - „Džez za sve uzraste“
Na otvaranju - “Poruka sa saturna ”!
          Premijerom džez mjuzikla za djecu “Poruka sa saturna ”, američkog autora i kompozitora Ilaja Jamina, sjutra od 19 u velikoj sali KIC "Budo Tomović", svečano će biti otvoren “Mjesec poštovanja džeza 2017” (JAM 2017) - „Džez za sve uzraste“.
“Poruka sa Saturna” donosi priču o tri tinejdžera Meri, Lu i Vilijamu koji pokušavaju spasiti galaksiju Mliječni put koja izumire. Kada im od razbuktalih asteroida stigne muzička poruka sa Saturna - “Vi ne svirate dovoljno bluza”, ubrzo nakon saznaju da je za spas Mliječnog puta jedini lijek - sviranje bluza. Na tom putu oni uče o bluzu i stvaraju pjesmu koja liječi (“A Healing song”) i uspijevaju spasiti galaksiju. Bluz tako nastavlja da drži svemir.
    
 
0
Od sjutra u "Perjaničkom domu"
Bojana predstavlja - „Doživljaji 2“!
    - Krećući se u proširenom polju likovne umjetnosti, u kom se suptilno prepliću različita iskustva grafičkog dizajna, ilustracije i crteža, Bojana Bogavac je svoj stvaralački diskurs izgradila na uzajmnim odnosima svih tih usvojenih elemenata, baveći se pitanjima identiteta, otuđenosti, usamljenosti, međuljudskih odnosa, ličnih sloboda...- zapisala je istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević u katalogu za izložbu „Doživljaji 2“, koja će od sjutra u 20 biti otvorena u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
0
KIC “Budo Tomović” i Crnogorska panevropska unija potpisale Memorandum o saradnji
Dodatni impulsi - afirmaciji kulture!
          - Kulturno-informativni centar “Budo Tomović” i Crnogorska panevropska unija naredne dvije godine intenzivnije će sarađivati u kulturi, apliciraće sa zajedničkim projektima u okviru EU i drugih fondova, organizovaće koncerte, konferencije, radionice, tribine...- dogovoreno je Memorandumom o saradnji koji su danas potpisale direktorica KIC Snežana Burzan i predsjednica Crnogorske panevropske unije profesorica dr Gordana Đurović.  
 
0
Prvi ženski trkački tim u automobilizmu na svijetu koji dolazi iz okupirane Palestine u KIC „Budo Tomović“
Kroz život "voze" - "Sestre po brzini"!
             - Sestre po brzini vas vode na iznenađujuće putovanje u nagon da idete dalje i brže nego što je iko mislio da možete - najava je za dokumentarni film „Speed sisters“ (2015) prvi ženski trkački tim u automobilizmu na svijetu koji dolazi iz okupirane Palestine, koji će sjutra od 20 - u organizaciji ambasade Države Palestine u Crnoj Gori i Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“ - biti prikazan u sali "DODEST". Ulaz je besplatan. 
 
0
16. Međunarodni muzički festival A TEMPO počinje večeras u CNP
Domaćin i otvara - i zatvara!
       Koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, kojim će dirigovati Grigorij Krasko, večeras od 20 na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, počinje 16. Međunarodni muzički festival A TEMPO.
Do 12. aprila na festivalu nastupiće Chamber Jam, Narodni orkestar bugarskog nacionalnog radija, Big Bend RTS, Ansambl zagrebački solisti i muški vokalni kvartet "Ingenium". Knjiga Jelice Mijanović "Crna Gora - porijeklo i inspiracija", kao i "Zbornik narodnih pjesama po pjevanju Hamdije Šahinpašića" Miodraga A. Vasiljevića biće promovisane u poneđeljak. U srijedu u "Razgovorima pred koncert" o rekvijemu Đuzepea Verdija govoriće Jelena Jovanović - Nikolić, a festival završava koncertima Crnogorskog simfonijskog orkestra i Crnogorskog horskog ansambla, 
 
0
Nacionalna akademija umjetnosti iz Sofije obilježava 120 godina i izložbom u "Dvorcu Petrovića"
U postavci - radovi 27 profesora!
    Izložbom slika, grafika i skulptura 27 profesora koja će u "Dvorcu Petrovića" biti otvrena od sjutra u 20 Nacionalna akademija umjetnosti iz Sofije obilježava 120 godina od svog osnivanja.
Nacionalna akademija umjetnosti je i danas vodeća
institucija za edukaciju profesionalnih umjetnika u 18 različitih disciplina i to u polju likovne i primijenjene umjetnosti, istorije umjetnosti, restauracije i dizajna.
 
 
0
Državna nagrada Miroslavljevo jevanđelje za 2016. uručena književniku Zuvdiji Hodžiću
Laureat saglasio - fikciju i autobiografiju!
            - Ono što je arhivirano u piščevom sjećanju katkad pokušava doseći dozu spektakularnosti. Hodžićevom knjigom dominira lično, subjektivno i radi se o dijalogu sa sopstvenom proslošću, ali njome provijavaju i fantastični slojevi. Ovdje su fikcija i autobiografija saglasne. Hodžićeva naracija ne prestaje se odazivati na stvarnost, a njena dinamika zahtijeva strpljivog čitaoca. Knjiga „Svi moji`` prepuna je raznih avantura. U njoj se spaja ono davnašnje i sadašnje - navedeno je u obrazloženju žirija za državnu nagradu Miroslavljevo jevanđelje za 2016. koju je književniku Zuvdiji Hodžiću ministar kulture Janko Ljumović uručio večeras u Bijelom Polju. 
 
3
“Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori’’ (JAM 2017)
Premijera džez mjuzikla - za djecu!
“Poruka sa Saturna” donosi priču o tri tinejdžera koja pokušavaju da spasu galaksiju Mliječni put od uništenja, a jedini lijek je da nauče da sviraju bluz. Pripreme i probe idu predviđenim tokom. Reditelj projekta je Zoran Rakočević. Na sceni će biti oko 40 izvođača, glavne uloge povjerene su učenicima niže i srednje Muzičke škole “Vasa Pavić”, koje su, za ovaj mjuzikl, odabrali nastavnici. Pored njih tu su dvije vokalne grupe učenika podijeljene u uloge Asteroida i Sazvježđa, četvoro solista, gudački kvartet učenika i jazz ansambl nastavnika škole - istakla je vođa organizacije Jazz Art Maja Popović, najavljujući za 8.april premijeru džez mjuzikla za djecu autora Ilaja Jamina koja svečano otvara tradicionalnu manifestaciju “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori’’ (JAM 2017). Projekat realizuju NVO Jazz Art, KIC “Budo Tomović” i Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić”, a podršku ovom projektu dala je Ambasade SAD u Podgorici.  
 
3
I tokom aprila KIC “Budo Tomović” obogaćivaće sveukupan kulturni ambijent Podgorice
Mjesec džeza i premijera!
          - I tokom aprila Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” obogaćivaće sveukupan kulturni ambijent Podgorice, a ovaj mjesec u "srcu kulture grada" biće u znaku džeza i premijera. U sklopu tradicionalne manifestacije „Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori/Jazz Appreciation Month in Montenegro - JAM 2017” 8. aprila organizovaćemo premijeru džez mjuzikla za djecu američkog autora Ilaja Jamina (Eli Yamin) koji će izvesti učenici i nastavnici Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” pod vođstvom Jamina, a u režiji Zorana Rakočevića. Dio ove manifestacije biće i koncert Bojane Stamenov Trio (11. april), kao i premijerno koncertno predstavljanje trija Morten Ramsbřl (kontrabas) - Pippo Corvino (gitara) - Anıl Bilgen (klavir) i njihovog albuma “How Far Is the Moon” (14. april). - najavljeno je na današnjoj press konferenciji na kojoj su aprilski repertoar predstavili direktorica KIC Snežana Burzan i urednici KIC programa - Valentina Knežević (informativno-edukativni), Maja Popović (muzički) i Miodrag Miško Popović (filmski).  
 
2
Prvi crnogorski LGBT film sjutra u KIC “Budo Tomović”
Premijerno - “Maske”!
       Premijera prvog crnogorskog LGBT filma “Maske” , snimanog u Podgorici, biće - u organizujaciji LGBT Forum Progres u saradnji sa KIC “Budo Tomović” - sjutra od 19 priređena u multimedijalnoj sali "srca kulture grada".
Kratkometražni film amatersko je ostvarenje mlade autorke Biljane Božović, koja je inspiraciju za ovo djelo pronašla nakon razgovora sa svojim gej drugom koji se našao u sličnoj situaciji. Ulaz je besplatan.
 
 
2
„Veče s piscem“ u KIC "Budo Tomović"
Veče posvećeno - Ibrahimoviću!
       - Književno veče posvećeno stvaralaštvu Nedžada Ibrahimovića biće - u sklopu programa KIC „Veče s piscem“ - sjutra od 20 priređeno u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Sa bosansko-hercegovačkiim književnikom, književnim i filmskim kritičarom, scenaristom i autorom dokumentarnih filmova razgovaraće novinar i publicista Vanja Kovačević.
     
 
2
Izložba skulptura Matije Radovića od sjutra u galeriji "Centar"
Izabrani motiv - prevodi u jezik skulpture!
       Izložba skulptura Matije Radovića „Estetika forme i oblika (drvo, plod, list)“ biće od sjutra u 20 otvorena u galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
- Autor je, naime, taj koji vlastitim senzibilitetom izvlači sve one esencijalne estetske i vizuelne sadržaje odabranog motiva, a koje dalje, u kamenu, prevodi u jezik skulpture - zapisala je istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević o izložbi koja će biti otvorena mjesec. 
 
2
u organizaciji Instituta “Yunus Emre“ i KIC “Budo Tomović”
Nina pjeva etno - na turskom!
Koncert etno pjesama sa Balkana na turskom jeziku u izvođenju umjetnice Nine Strugar biće - u sklopumanifestacije “Put svile”, a u organizaciji Instituta “Yunus Emre“ i KIC “Budo Tomović” - večeras od 19 priređen u velikoj sali KIC.
Gosti koncerta biće interpretator sevdalinki Esad Merulić, duo Dina Desančić (violina) i Safet Drljan (harmonika) i perkusionista Gligor Đuričković. Ulaz je besplatan.  
 
2
Umjetnička škola za muziku i balet "Vasa Pavić" obilježava sedam decenija postojanja
Koncert za - 70. rođendan!
          U sklopu obilježavanja 70 godina postojanja Umjetnička škola za muziku i balet "Vasa Pavić" prirediće sjutra od 20 koncert vokalne i instrumentalne muzike u Velikoj sali KIC “Budo Tomović”. Ulaz je besplatan.
U prvom dijelu koncerta nastupiće orkestar škole koji će odsvirati dva djela Volfganga A. Mocarta: Serenadu za gudače, KV 525 br. 13 u G-duru (“Mala noćna muzika”) i Koncert za klavir i orkestar K 40 br.3 u D-duru. Solista na klaviru je Simo Šišević, učenik IV razreda srednje muzičke škole u klasi Anke Asanović. Prvi dio koncerta biće zaokružen izvođenjem kompozicije “Uspavanka” za gudački orkestar od Džordža Geršvina. Dirigent je Irena Vuković.  
 
1
Ciklus filmova „Filmski asovi - Marlon Brando“ od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Od "dokova Njujorka" - do „Kuma I“!
       Film „Na dokovima Njujorka“ (1954) reditelja Elie Kazana otvoriće sjutra od 20 ciklus filmova „Filmski asovi - Marlon Brando“ u salii "DODEST" KIC "Budo Tomović".
U uttorak je na programu „Ružni Amerikanac“ (1963), u srijedu „Sayonara“ (1957), a ciklus u četvrtak „Kum I“ (1972) zatvara ciklus posvećen dvostrukom dobitniku Oskara za najboljeg glavnog glumca (Na dokovima Njujorka, Kum), koji je još šest puta bio nominovan za ovo prestižno priznanje. Ulaz je besplatan. 
 
1
Nestandarno književno veče sjutra u KIC “Budo Tomović”
Simićev - “Teatar iskrenosti”!
Književno veče Stefana Simića “Teatar iskrenosti” biće sjutra od 19 priređeno u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Riječ je o nestandardnoj književnoj večeri, gdje sam autor koristeći više umjetničkih formi predstavlja istine do kojih je došao kroz neprekidno smjenjivanje poezije, psihologije, ispovijesti, humora i pozorišta. 
 
1
Povodom "Dana Frankofonije", popularni kanadski pjesnik i slem muzičar večeras u Podgorici
Radionica i koncert - MC Juna!
       Popularni kanadski pjesnik i slem muzičar MC June alias Normand Delinelle gostovaće premijerno u Podgorici, u okviru evropske turneje, a povodom predstojećih "Dana Frankofonije".
Program poznatog kanadskog slem umjetnika uključuje radionicu slem poezije, koja večeras u 19 počinje u sali podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“ i koncert od 19 u sali "DODEST". Ulaz je besplatan.  
 
1
Novi muzičko - dokumentarni film Miodraga Bola Boškovića sjutra u KIC “Budo Tomović”
Premijera - “Priča zelene strane”!
       Muzičko - dokumentarni film “Priča zelene strane”, autora Miodraga Bola Boškovića, biće sjutra od 20 premijerno prikazan u Velikoj sali KIC “Budo Tomović”, a ulaz je besplatan.
Novi muzičko - dokumentarni film renomiranog crnogorskog kompozitora i autora filmova o Crnoj Gori inspirisan je stihovima istoimene knjige poema, kotorske spisateljice i književnice Vesne Vičević. Stihove u filmu govori bard crnogorskog pozorišnog i tv stvaralaštva, reditelj Blagota Eraković.  
 
1
Koncert Bilje Krstić i ansambl “Bistrik” sjutra u sali KIC “Budo Tomović”
Nastupom obilježava - dva jubileja!
       Interpretatorka tradicionalne muzike Balkana Bilja Krstić i ansambl “Bistrik” prirediće sjutra od 20 koncert u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Ovim koncertom istaknuta umjetnica obilježiće dva jubileja - 40 godina prisustva na muzičkoj sceni i 15 godina rada sa “Bistrik” orkestrom. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|