Brze Cinjenice - Kultura

1
Sjutra u KIC "Budo Tomović" druženje sa autorkom bestselera, savjetnicom za lični razvoj i reiki majstorom
Veče sa - Ivanom!
             Interaktivno književno veče Ivane Kuzmanović, autorkom bestselera "Od kada sam se zavolela, volim" i "Knjige ličnih promena", savjetnice za lični razvoj i reiki majstora, KIC "Budo Tomović" organizuje sjutra od 19 u multimedijalnoj sali.
Njene knjige čest su poklon dragim ljudima, ali se sopstveni primjerak čuva, podvlači i mnogo puta iznova čita. Jer to nisu obične knjige: one su žive. Mogu da vas utješe, zagrle, motivišu, pokrenu, podrže. Moderatorka večeri je diplomirani filolog i terapeut i umjetnica Jelena Perić.  
 
1
Izložba radova Tadije Janičića "Pravi se da spavaš" u Dvorcu Petrovića
Lucidnost i ironija - kroz pop-art!
       - Priklonivši se tendencijama potrošačkog
društva ka vizuelnim nadražajima, i u njima pronalazeći djelotvoran vid kritike, Tadija svoj lucidan i krajnje ironičan umjetnički impuls kanališe u izraz pop-arta - zapisala je istoričarka i teoretičarka umjetnosti Ivana Milojko koja će i otvoriti izložbu Tadije Janičića "Pravi se da spavaš" sjutra od 20 u u Dvorcu Petrovića.
Izložba će biti otvorena do 31. oktobra.
 
 
1
Sedmi međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2018. počinje sjutra
U čarobnom svijetu lutaka - trupe iz šest zemalja!
                Vrata čarobnog svijeta lutaka na "Podgoričkom kulturnom ljetu 2018" sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" otvoriće "Gradsko pozorište" predstavom „Prodavnica igračaka”, kojom počinje sedmi međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2018.
Do 16. mališani će uživati u predstavama koje će izvesti glumačke trupe iz šest zemalja. Pored crnogorske glumačke trupe, Festival će ugostiti ansamble iz Ukrajine, Makedonije, Turske, Poljske i Srbije.  
 
1
Radovi Toma Pavićevića u galeriji "Centar"
Poenta kod - Markesa!
       - Pukovniku nema ko da piše“ sasvim se dobro drži kao naslov pa, ako hoćete, i kao poruka ove izložbe, mada, ipak, tek pod uslovom da u obzir uzmemo nekoliko posebnih elemenata/aspekata koji će precizirati i zašto. Kao prvo, same slike ni na koji vidljiv način ne ilustruju sadržaj onog poznatog Markesovog romana sa istim tim naslovom i u kojem jedan bivši pukovnik revolucije, dok živi kao puka sirotinja i priprema svog pijetla za borbu, godinama i godinama iščekuje penziju na koju, prema propisima države, polaže puno pravo: pošto stari pukovnik već odavno nije u uniformi, onda ga po njoj na Tomovim slikama i ne možemo prepoznati. S jedne je strane pojedinac, u ovom konkretnom slučaju sa zaslugama, a s druge su država i sistem daleki od pojedinca, od njegove egzistencije i zasluga – eto to je poenta toga romana. A u tome je moguće pronaći i jednu poentu ove izložbe - zapisao je profesor dr Milorad Simunović koji će večeras od 20 u galeriji "Centar" otvoriti izložbu radova Toma Pavićevića iz ciklusa „Pukovniku nema ko da piše“.
Izložba će biti otvorena do kraja mjeseca.
 
 
1
Izložba "From Diaspora to Diversities", dio regionalnog istoimenog projekta, u CGU "Miodrag Dado Đurić"
O dijaspori - u savremenim kontekstima!
Izložbu "From Diaspora to Diversities", koja je dio istoimenog regionalnog projekta pokrenutog sa idejom da se kroz umjetničke produkcije i prakse autora/ki različitih generacija razmotri fenomen dijaspore u savremenim kontekstima, Narodni muzej Crne Gore, u saradnji sa Nezavisnom umjetničkom asocijacijom Remont iz Beograda, otvoriće sjutra od 20 u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić".
Postavku koja će biti izložena do 30. oktobra čine radovi Mladena Bundale, diSTRUKTURA, Adrijane Gvozdenović, Ivane Ivković, Mirka Nikolića, Nade Prlje, Vahida Ramujkić, Neli Ružić.
    
 
1
KIC ”Budo Tomović” i portal Art mozaik organizuju podgoričku promociju knjige ”Magi - kao da je bila nekad”
Biografija posvećena - Margiti!
    Podgoričku promociju knjige ”Magi - kao da je bila nekad”, novinara Dušana Vesića, KIC ”Budo Tomović” i portal Art mozaik organizuju sjutra od 20 u multimedijalnoj sali "srca kulture grada".
O biografiji u izdanju ”Lagune” - posvećena je Margiti Stefanović, klavijaturistkinji benda EKV i heroini jugoslovenskog rokenrola - govoriće novinari i publiciste Vanja Kovačević i Željko Milović kao i direktorica KIC Snežana Burzan, a medijatorka večeri biće Tanja Rađenović Stanojević. Gost večeri biće i muzičar Sreten Radulović koji će uz gitaru, podsjetiti publiku na najpoznatije hitove kultnog rok sastava EKV.  
 
0
Slike i crteži mlade crnogorske umjetnice od sjutra u galeriji "KLub"
Tijana predstavlja - „Identitet“!
- Kada govorimo o identitetu govorimo kao o
osobenom, specifičnom obliku ispoljavanja, izražavanja, ponašanja, delovanja unutar zadatog, propisanog, formiranog modela određenog tradicijom, životnim okolnostima, usvojenim navikama. Na taj način se opiremo pokušajima da nas na bilo koji način generalizuju, a ipak smo
deo sistema, funkcionišemo kao celina, kroz celinu nas prepoznaju, pre nego što individualnost svakog od nas istupi i iskreira sliku o sebi - zapisala je mlada crnogorska umjetnica Tijana Dedeić, čija će izložba slika i crteža „Identitet“ od sjutra u 20 biti otvorena u galeriji "KLub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Izložbu će otvoriti akademski slikar Dragan Berilažić.
 
 
0
KIC POP HOR poziva pjevače i pjevačice bez obzira na godine i profesiju da se prijave
Audiciju "raspisala" - popularnost!
    KIC POP HOR, koji je za nešto više od godinu dana, pod dirigentskom palicom profesora Saše Barjaktarovića stekao ogromnu popularnost i osvojio srca publike širom Crne Gore, poziva pjevače i pjevačice bez obzira na godine i profesiju da se prijave i dobiju šansu da postanu dio ovog popularnog podgoričkog horskog sastava. Audicija, koja je raspisana zbog velikog interesovanja i na zahtjev brojnih građana, biće održana u četvrtak od 18 u Horskoj sali suterena KIC „Budo Tomović“.  
 
0
Radovi Luke Sekulića u galeriji „Perjanički dom“
"Vapaj" - dekonstruiše stvarnost!
       - Stvarajući likovni prostor hiperbolisane
realnosti, ciklusom radova "Vapaj sa izvora brutalne tišine", Luka Sekulić dekonstruiše stvarnost, neprekidno rasturajući iskustvo savremenog čovjeka i nanovo ga spajajući u slagalicu koja odražava haotičnost današnjice. Jedina zakonitost Sekulićeve umjetničke igre, koju karakteriše gotovo djetinja neopterećenost kompozicijom i koloritom, u nesputanoj potrebi za samospoznajom i poimanjem okruženja, jeste prikaz ukupnosti svega što čini savremenu ljudsku egzistenciju - zapisala je teoretičarka umjetnosti Ivana Milojko u tekstu „Umijeće igranja stvarnošću“ za izložbu radova Luke Sekulića „Vapaj sa izvora brutalne tišine“, koja će od sjutra u 20 biti otvorena u galeriji „Perjanički dom“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
0
Ciklus "Mladi talenti" u KIC "Budo Tomović"
Nastupaju - Luka i Đina Perazić!
          Mladi crnogorski violinista Luka Perazić nastupiće - u sklopu ciklusa "Mladi talenti" - sa pijanistkinjom Đinom Perazić sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
Luka Perazić je rođen 2001. u Podgorici, u muzičkoj porodici. Sa osam godina je počeo da svira violinu, u klasi prof. Vilija Ferdinandija, u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”. Sa dvanaest godina je imao prvi nastup sa orkestrom, a prvi solistički koncert kao petnaestogodišnjak.  
 
0
“Podgoričko kulturno ljeto 2018”
Izlaže Vesko Gagović!
          Izložba radova Veska Gagovića biće na “Podgoričkom kulturnom ljetu 2018” sjutra od 20 otvorena u JU "Muzeji i galerije Podgorice".
Otvoriće je istoričar umjetnosti iz Beograda, Ješa Denegri, dugogodišnji profesor na Filozofskom fakultetu, na grupi za istoriju umjetnosti (katedra Istorija moderne umetnosti).  
 
3
“Podgoričko kulturno ljeto 2018” u KIC "Malesija" u Tuzima
Promocija knjige - “Sebijini snovi”!
Knjiga “Sebijini snovi” novinara i književnika Ruždije Adžovića biće na “Podgoričkom kulturnom ljetu 2018” sjutra od 19 promovisana u velikoj sali KIC "Malesija" u Tuzima.
O ovom djelu govoriće Ajdin Rakić, Mirsad Rastoder i autor.  
 
2
Interdisciplinarni projekat "Osmice” Narodnog muzeja Crne Gore
O sukobu - Crne Gore i IB!
    Interdisciplinarni projekat "Osmice” Narodnog muzeja Crne Gore biće nastavljen sjutra u 12, predavanjem "Crna Gora i IB rezolucija" mr Jadranke Selhanović u CGU "Miodrag Dado Đurić".
Jadranka Selhanović autor je knjige Kult Sovjetskog Saveza i Staljina u Crnoj Gori 1945-1948”, kao i zbirke dokumenta “Crnogorska vlast i crnogorsko nacionalno pitanje 1970-1985”. Koautor je Istorijskog leksikona Crne Gore i zbirke dokumenta Okružni komitet KPJ Nikšić u NOR 1941-1945.  
 
2
Forum mladih ppisaca KIC "Budo Tomović"
Pozivaju talentovane - do 10. septembra!
    Forum mladih ppisaca KIC "Budo Tomović" poziva mlade, neafirmisane autore koji žele da se pridruže da pošalju CV na e-mail: kicknjizevni@gmail.com, najkasnije do 10. septembra.
Forum je osnovan februara 2015., kao književna grupa na čijim se okupljanjima čitaju i komentarišu radovi, razmjenjuju informacije o konkursima i drugim književnim temama. Grupa ima već tri zajedničke knjige, nekoliko finalista i pobjednika na pjesničkim takmičenjima i manifestacijama, više književnih večeri.  
 
2
“Podgoričko kulturno ljeto 2018”
Filmovi Momira Matovića!
Četiri filma autora Momira Matovića, nastala u produkciji matFILMA Montenegro, a tematski vezana za staru Podgoricu i poslijeratni Titograd, biće - u sklopu manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto 2018” - od sjutra do četvrtka prikazana na Ljetnjoj sceni - "Sastavci".
Revija Matovićevih filmova počeće projekcijama “Ispovijest Ribnice” i “Život ih je svemu naučio”, u utorak je dugometražni dokumentarni film „Titograd 70“ (I dio) u srijedu drugi dio ovog filma, a na kraju sentimentalna i uzbudljiva filmska saga o prvim titogradskim rokerima šezdesetih “To ludo srce”.  
 
2
Povodom Dana Radosava Ljumovića
Veče posvećeno - španskom borcu i pjesniku!
„Vi ste dragi sinovi, slobodan narod...“ naziv je poetsko-muzičkog recitala koji večeras od 20 Narodna biblioteka "Radosav Ljumović" organizuje na platou ispred ustanove španskog borca i pjesnika čije ime nosi.
U programu učestvuju dramska umjetnica Žana Gardašević, glumac Jovan Dabović, kantautorka Dušanka Belada, a medijator večeri je Dragan Mitov Đurović. 
 
2
"Podgoričko kulturno ljeto 2018"
Gostuje samouki - handpan muzičar!
       Austrijski handpan muzičar Marcel Hutter premijerno će se predstaviti podgoričkoj publici - u sklopu "Podgoričkog kulturnog ljeta 2018" - sjutra od 21 na platou kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom.
Hutter se prvi put susrijeće sa handpan instrumentom 2012. godine. Kako nije bilo nikoga ko bi mogao da ga nauči sviranju ovoga instrumenta, Marcel Hutter je to uradio sam. Objavio je do sada dva albuma, a predstavio se i na brojnim značajnim festivalima širom svijeta.
    
 
1
"Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore“
Ljubove pjesme - trajno nasljeđe!
             Odajući još jednom poštovanje Ljubu Ševaljeviću, ali i drugim stvaraocima koji su neumorno pronosili slavu crnogorskog melosa, sinoćnjim koncertom "Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore“, pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića, 10 godina od pjevačeve smrti, još jednom istaknute su njegove zasluge u afirmaciji crnogorske izvorne muzike, njene narodne muzičke baštine, i kulturne tradicije.  
 
0
Ministarstvo kulture osuđuje najavu organizacije proslave 100 godina od Podgoričke skupštine
Veličaju nestanak - Crne Gore!
          - Ministarstvo kulture osuđuje najavu organizacije pomenute proslave, koja u samoj srži predstavlja veličanje datuma upamćenog po nestanku Crne Gore, koji je nadalje vodio ka epohi krvave represije nad našim narodom i potiranju svega što je simbolizovalo crnogorsko ime, kulturu i identitet.
Proslave tog i sličnog tipa nijesu orijentacija zvanične Crne Gore i zasigurno predstavljaju nastavak aktivnosti usmjerenih u cilju obnavljanja podjela u našem društvu - reagovalo je Ministarstvo kulture na najavu proslave 100 godina od Podgoričke skupštine. 
 
0
U CGU „Miodrag Dado Đurić“, povodom jedanaestogodišnjice prijateljskih odnosa između Meksika i Crne Gore
U postavci - fotografije Dijega i Fride!
- Izložbe „Dijego i Frida: osmijeh na pola puta“, koju - u okviru obilježavanja jedanaestogodišnjice prijateljskih odnosa između Meksika i Crne Gore - Narodni muzej Crne Gore organizuje sa Ambasadom Meksika biće otvorena od utorka u 20 u CGU „Miodrag Dado Đurić“.
Postavka se sastoji od 96 crno-bijelih fotografija čuvenih fotografa kao što su Manuel Alvares Bravo, Nikolas Marej i Edvard Veston, koje prikazuju različite etape ljubavnog odnosa, društvenog i političkog života i smrti Fride i Dijega. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|