Brze Cinjenice - Kultura

0
Veče sevdaha i starogradske muzike “Kradem ti se u večeri” ponovo u KIC "Budo Tomović"
Publika tražila - Tamaru "na bis"!
    Na zahtjev brojnih posjetilaca koji zbog ograničenog broja mjesta u "DODEST" sali nijesu mogli pratiti Veče sevdaha i starogradske muzike Tamare Pavićević “Kradem ti se u večeri” u februaru, KIC "Budo Tomović" organizuje ga večeras od 20 u velikoj sali "srca kulture grada".
Umjetnicu će uz Aleksandra Sašu Magovčevića na harmonici, pratiti i Ivan Stanojević na violini, a gosti koncerta su Srđan Šašić i Sara Asanović.  
 
0
Projektom En El Amor: Sefardske pjesme jugoistočne Evrope sjutra počinje "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori"
Tema manifestacije - “Žene u džezu”!
       - Vjerujemo da ovom temom - “Žene u džezu”, kao i izborom programa, možemo da ponudimo publici susret s umjetnicama koje se izdavajaju svojom posebnošću, specifičnim projektima, neobičnim muzičkim stvaralaštvom i izvođačkom harizmom. Svi segmenti programa manifestacije - koncertni, filmski, predavanja i radionice, su u znaku džez - najavljuje urednica i menadžerka projekta "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori" tradicionalnu manifestaciju koju će sjutra u velikoj sali KIC "Budo Tomović" otvoriti svestrana bosanko-hercegovačka pjevačica Nataša Mirković. Ona će, u pratnji Michel Godard, francuskog džez muzičara koji svira na serpentu (preteča tube) i američkog bubnjara Jarrod Cagwin, izvesti nesvakidašnji projekat En El Amor: Sefardske pjesme jugoistočne Evrope, koji je dobio nagradu “Preis der deutschen Schallplattenkritik”.  
 
0
Izložba Radovana Grujića „Slučaj slike“ u galeriji "Centar"
Autor - "urbani monah"!
       Težeći za iskonskim stvaralaštvom kao onom što je dio božanskog i najvrijednijeg u čovjeku (Berđajev), Grujić je urbani monah koji ne želi da izgubi intimu – dušu u lavirintima lažnih vrijednosti i neautentične egzistencije“ zapisao je Nebojša Burzanović u katalogu izložbe radova Radovana Grujića „Slučaj slike“, koju će u galeriji "Centar" sjutra od 20 otvoriti novinar i slobodni umjetnik Goran Nikčević.
 
 
0
Od sjutra do četvrtka “Svjetska književnost na filmu VI” u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - “Hauardov kraj”!
Adaptacija Forsterovog klasika film “Hauardov kraj” (1992) nastao u režiji Džejmsa Ajvorija koji pažljivo i detaljno pokazuje pogubnu i rigidnu klasnu svijest britanskog društva s početka 20. vijeka, otvoriće sjutra od 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović" reviju “Svjetska književnost na filmu VI”, kojom se nastavlja obilježavanje Svjetskog dana knjige.
Film zasnovan na istoimenom romanu Henrija Džejmsa “Krila golubice” (1997) biće prikazan u utorak, za srijedu je predviđena projekcija “Ostaci dana” (1993) reditelja Džejmsa Ajvorija, a revija završava u četvrtak dramom “Odsjaji u zlatnom oku” (1967) Džona Hjustona. Ulaz je besplatan. 
 
0
Izložba fotografija Lidije Vukčević u KIC "Budo Tomović"
U postavci - siluete!
       Izložba fotografija “Siluete”, autorke Lidije Vukčević, biće sjutra od 19,30 organizovana u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".
Izložbu će otvoriti mr Ksenija Rakočević i moći će da se pogleda do 10.  
 
0
Svečana akademija "Piperski sjednik", povodom 45 godina KUD “Ljubo Božanović” iz Pipera
Za rođendan - koncert i monografija!
    Svečanom akademijom "Piperski sjednik" u velikoj sali KIC "Budo Tomović" sjutra od 19 Kulturno - umjetničko društvo “Ljubo Božanović” iz Pipera proslaviće 45 godina rada, a tim povodom biće predstavljena i monografija monografija KUD o brojnim generacijama koje četiri i po decenije, od zaborava, čuvaju stare igre i pjesme naših predaka, njeguju jedinstveni način izvođenja tradicionalnih igara bez instrumentalne pratnje (a cappella). Na programu su igre i pjesme iz Pipera i Crne Gore.
Na svečanosti u KIC biće uručena i prigodna priznanja zaslužnim članovima i prijateljima KUD.  
 
2
U subotu startuje "Teatrovizija", plod dugogodišnje saradnje CNP i TV CG
Serijal otvara - “Princeza Ksenija"!
          "Teatrovizija", ciklus emisija kojim će biti prikazane ekranizovane predstave Crnogorskog narodnog pozorišta ili tv drame snimljene prema predstavama, prilagođene televizijskom jeziku, startovaće u subotu od 20,05, a prva je posvećena predstavi “Princeza Ksenija od Crne Gore”. Gost urednika i voditelja Zorana Rakočevića je rediteljka Radmila Vojvodić.
Serijal je plod dugogodišnje saradnje CNP i TV CG, urednik je Vanja Kovačević, reditelj Senad Šahmanović. Emisije će biti emitovane dva puta mjesečno, petkom u 20,05.  
 
2
U KIC "Budo Tomović" predstavljen program za april
Tradicionalno - u ritmu džeza!
    - Tradicionalno u aprilu KIC programe obilježavaju najviše muzički sadržaji sa prepoznatljivom i popularnom manifestacijom "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori", koju će 3. aprila otvoriti u Velikoj sali koncert poznate bosanske vokalne umjetnice Nataše Mirković "En El Amor: Sefardske pjesme jugoistočne Evrope", a uz podršku renomiranih umjetnika francuskog soliste na serpentu Mišela Godara (Michel Godard) i američkog bubnjara i perkusioniste Džaroda Kejdžvina (Jarrod Cagwin). U srijedu 11. aprila premijerno na sceni KIC nastupa njemački Julija Hulsman trio, a KIC je domaćin i ciklusa “Džez na filmu: Žene u džezu” 12. i 13. - najavili su program za april u "srcu kulture grada" direktorica KIC "Budo Tomović" Snežana Burzan i urednici programa Maja Popović (muzički), Miodrag Miško Popović (filmski) i Valentina Knežević (informativno - edukativni). 
 
2
Večeras i sjutra “Bez dileme - antifašizam” u KIC "Budo Tomović"
Ulaznice opet - planule!
    Još dvije večeri, večeras i sjutra od 20, u velikoj sali KIC "Budo Tomović" ponovo - poslije četiri spektakularna koncerta KIC POP HORA - podgorička i crnogorska publika uživaće u muzičkom projektu “Bez dileme - antifašizam”.
Očekivano, besplatne ulaznice preuzete su u rekordnom roku. I na ovim koncertima hor će izvesti sada već prepoznatljiv antifašistički repertoar na kojem su Bilećanka, Po šumama i gorama, Crveni makovi, Komandant Sava, O bella ciao, Kaćuša, Ide Tito preko Romanije, Oj, đevojko drugarice…i mnoge druge, a predvodiće ga jedinstveni i harizmatični dirigent profesor Saša Barjaktarović. 
 
2
Kustoški projekat Nataše Nikčević u "Dvorcu Petrovića"
Crtež kao - eksperiment!
             Izložba „Crtež kao eksperiment“, kustoški projekat istoričarke umjetnosti Nataše Nikčević, biće sjutra od 20 otvorena u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
   Nikčevićeva je za ovaj projekat odabrala radove 45 crnogorskih umjetnika različitih generacija koji će biti izloženi do 13. aprila. 
 
2
Koncertom Véronique Hermann Sambin u Nikšiću, večeras počinju "Dani frankofonije 2018"
Raznovrsno izdanje - u više gradova!
          Kreolskim džez koncertom u izvođenju talentovane Véronique Hermann Sambin, večeras u Nikšićkom pozorištu biće otvoreni "Dani frankofonije 2018".
Izdanje frankofonije za 2018. godinu je u znaku decentralizacije kako bi raznovrsne događaje mogla da isprati publika širom Crne Gore, a ne samo u glavnom gradu. 
 
2
Svjetski dan pozorišta za djecu obilježiće i "Gradsko pozorište"
Slave i deceniju - "Ljepotice i zvjeri"!
U čast Svjetskog dana pozorišta za djecu "Gradsko pozorište" danas od 12 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" odigraće predstavu „Ljepotica i zvijer“ (4+), u režiji Teatra mladih.
Ovim izvođenjem biće obilježen i jubilej – decenija uspješnog teatarskog života ove predstave, a prije njenog početka glumica Katariina Krek pročitaće poruke koju su ove godine za 20. mart napisali američki dječji pisac i ilustrator Mo Vilems i sedamnaestogodišnjak iz Sirije Mohamad Al Džunde, dobitnik Međunarodne nagrade za prava djece koju dodjeljuje Fondacija Kids Rights za 2017.  
 
2
Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade biće obilježen i u CNP
U podne - "Njegoš za djecu"!
       - „Povedite dijete u pozorište danas“ (Take a child to the theatre today) - moto je Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade, kojii će predstavom Petra Pejakovića “Njegoš za djecu – kako rastu veliki ljudi” danas od 12 velikoj sceni, biti obilježen u CNP.
Ova scenska bajka bavi se Njegoševim djetinjstvom, od rođenja do trenutka kada postaje vladar Crne Gore. Predstava otkriva odgovore na pitanja kako u maloj zemlji, u malom mjestu, skučen velikim brdima, izrasta veliki čovjek širokog uma. U predstavi igraju Mišo Obradović i Slaviša Grubiša.  
 
1
Od večeras do subote Crna Gora prvi put domaćin EUROVIDEO belgijskog filmskog festivala
U konkurenciji i - „Lumpen"!
          Od večeras do subote Crna Gora prvi put - u organizaciji Centra za multimedijalnu produkciju KIC "Budo Tomović" - biće domaćin EUROVIDEO belgijskog filmskog festivala takmičarskog karaktera na kojem će biti prikazani filmovi kratke forme, do 10 minuta, različitih tema i žanrova u nekoliko evropskih država. Pored zemalja osnivača (Belgije, Francuske, Holandije, Luksamburga i Italije), projekcije filmova će se održati u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
Od nekoliko prijavljenih crnogorskih filmova, u zvaničnu selekciju ušao je film „Lumpen" mladog reditelja Nikole Vučinića. 
 
1
Edukativna predstava „Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj!“ Malog ateljea Arlekin
Premijera u - podne!
Premijera predstave „Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj!“ Malog ateljea Arlekin biće sjutra od 12 organizovana u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Dugogodišnje članice ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta i Gradskog pozorišta iz Podgorice, glumice Ivona Čović Jaćimović i Žana Gardašević Bulatović kreirale su dječiju edukativnu predstavu na temu saobraćaja.  
 
1
U organizaciji Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” i KIC “Budo Tomović”
Treće veče - italijanske muzike!
“Veče italijanske muzike” Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” u saradnji sa KIC “Budo Tomović” treći put organizuje večeras od 19 u velikoj sali "srca kulture grada".
Na koncertu će nastupiti učenici osnovne i srednje muzičke Škole, koji će izvesti neke od najljepših italijanskih kancona. Izvođački sastav čine vokalni solisti, instrumentalisti, kamerni ansambli i horovi osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja.  
 
0
Koncertni program KIC "Budo Tomović"
„Kompozitorke (izlaze) - iz sjenke“
    Koncertni program u okviru ciklusa „Kompozitorke iz sjenke“, posvećen afirmaciji muzičkog stvaralaštva žena, biće u četvrtak 0d 20 održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Gudački kvartet Fani Mendelson Hensel i Tema i varijacije za flautu i gudački kvartet Ejmi Bič su djela koja će tom prilikom biti premijerno izvedena u Crnoj Gori.  
 
0
Četvrti besplatan kurs od prekosjutra u KIC „Budo Tomović“
Odrasli da nauče - „Crnogorsko oro“!
          Četvrti besplatan kurs „Crnogorsko oro“ za odrasle, koji će omogućiti građanima Podgorice savladavanje osnove ove tradicionalne igre, Kulturno - informativni centar „Budo Tomović“ organizuje od prekosjutra do 31.
Uz pomoć umjetničkog rukovodioca Emina Đečevića i njegovih stručnih saradnika Biljane Pićurić i Olega Cmiljanića polaznici će kroz igru, pjesmu i druženje savladati osnove tradicionalne crnogorske igre, a i saznati pojedinosti o starini i karakteru starocrnogorske igre, pojmu crnogorskog ora ...Prvi čas je prekosjutra od 20 u folklornoj sali "srca kulture grada".  
 
0
Od sjutra do 8. u KIC "Budo Tomović"
Revija filmova - Meril Strip!
Projekcijom filma “Sofijin izbor” (1982) sjutra od 20 u sali "DODEST" u KIC "Budo Tomović" počeće revija posvećena glumici sa najviše nominacija za nagradu “Oskar” Meril Strip.
Do 8. marta biće prikazani filmovi „Žena francuskog poručnika“ (1981), „Plač u tami“ (1988) i „Moja Afrika“ (1985). Projekcije počinju u 20, a ulaz je besplatan.  
 
2
Monodrama „Pijanista“ u izvođenju Sejfa Seferovića sjutra u KIC "Budo Tomović"
Džez drama vodi - na brod “Virdžinija”!
             Monodrama „Pijanista“ u izvođenju Sejfa Seferovića, koju je on i režirao po tekstu Alesandra Barika biće sjutra od 20 izvedena u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Neobična džez drama, pisana u formi monologa, preseliće vas na brod “Virdžinija” s kraja 19. vijeka i upoznati sa neobičnom sudbinom genijalnog pijaniste koji se rodio na tom brodu i sa kojeg se nikada nije iskrcao na kopno. Da biste otkrili zašto, odgledajte ovu predstavu i uživajte u melodijama Luj Armstronga, Džoli Rol Mortona, Stiva Hočkinsa i drugih. Ulaz je besplatan.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|