Brze Cinjenice - Kultura

1
Program "Krativna Evropa" podržao debitantsko ostvarenje reditelja i scenariste Ivana Bakrača
Za “Posle zime” - 30 000!
          - Resurse za svoju kreativnost tražite u evropskim fondovima - poručio je svim mladim ljudima Ivan Đurović, producent filma “Posle zime” koji je učestvovao u pripremi projekta za ovaj program.
Dugometražni igrani film “Posle zime”, debitantsko ostvarenje reditelja i scenariste Ivana Bakrača, prvi je crnogorski filmski scenario koji je dobio novac iz programa "Krativna Evropa". Scenario filma nagrađen je sa 30 hiljada eura na konkursu potprograma MEDIA, a realizovaće ga producentske kuće Artikulacija Film i ABHO Film. 
 
1
“Mlade crnogorske kompozitorke”
Autorsko veče - Bobane Dabović!
Autorsko veče Slobodanke Bobane Dabović biće - u sklopu ciklusa “Mlade crnogorske kompozitorke” - sjutra od 20 održano u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Djela za kombinovani orkestar; klavir; klarinet i klavir; violinu i violončelo; harmoniku i violončelo; violončelo, klavir i tomove; gudački kvartet; klavir i tomove, kao i za veći nestandardni kamerni sastav izvodiće Nikola Vučković (klavir), Anton Melnikov (klarinet), Savo Vujačić (hramonika), Armin Čekić (tomovi), Lorena Janković (vokal), Marko Simović i Ana Rašović (violina), Ilijana Blagojević (viola), Milan Ninković i Lazar Bubanja (violončelo) i autorka. Ulaz je besplatan. 
 
1
Predsjednik Crne Gore uručio Njegoševu nagradu književniku Miloradu Popoviću
Laureat za roman - "Čovjek bez lica"!
      - Iskoristio sam ovu vrijednu prigodu da, u mjeri mogućeg, osvijetlim genijalnost Petra II Petrovića Njegoša kako bi saopštio svoj doživljaj da je ova nagrada dio književnog pa i identiteta kulture Crne Gore - ukazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, uručujući Njegoševu nagradu književniku Miloradu Popoviću koju mu je međunarodni žiri dodijelio za roman "Čovjek bez lica".
Izlaganje predsjednika Crne Gore prenosimo integralno: 
 
1
Zajednička izložba "Art factory" u galeriji "Klub"
Nove ideje uz - nove tehnologije!
Na izložbi "Art factory", koja će sjutra od 20 biti otvorena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore, zajedno će se predstaviti umjetnici iz Crne Gore - Teodora Nikčević, Adrijanu Gvozdenović i Siniš Radulović i autori iz Srbije - Stevan Kojić, Nataša Teofilović i umjetnički par diSTRUKTURA (Milica Milićević i Milan Bosnić). Na izložbi će
biti predstavljene nove umjetničke ideje i prakse, uz korišćenje novih tehnologija.
 
 
1
"Filmski asovi" u KIC "Budo Tomović"
Ciklus filmova - Dastija Hofmana!
    Ostvarenje “Kišni čovjek”, režisera Barija Levinsona , otvoriće večeras od 20 ciklus filmova Dastija Hofmana u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
U reviji "Filmski asovi", do 16. biće prikazani još - “Kramer protiv Kramera”, “Ponoćni kauboj” i „Diplomac”, a ulaz je besplatan. 
 
1
“Njegoš naš nasušni”
Marunović o - "pozorište smiješnom”!
Glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović održaće - u sklopu serijala “Njegoš naš nasušni” - večeras od 18 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović" preddavanje “Svijet je ovaj pozorište smiješno”.
          Serijal organizuje Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine (DOB), povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca” uz podršku KIC.  
 
1
Klavirski duo „Pianotainment“ večeras u KIC "Budo Tomović"
Nastupaju - duhoviti virtouzi!
             Klavirski duo „Pianotainment“, nakon fenomenalnog prošlogodišnjeg gostovanja, ponovo će večeras od 20 nastupiti na Velikoj sceni KIC "Budo Tomović".
Najbolji kulturni ambasadori svoje zemlje, kako ih predstavlja kritika, na duhovit način izvode program ispunjen virtuoznim muzičkim vještinama i brilijantnom tehnikom izvođenja. Koncert organizuje Ambasada Savezne Republike Njemačke u Podgorici, u saradnji sa KIC, a ulaz je besplatan.    
 
1
Izložba „Razstava“ od večeras u galeriji „Klub“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore
Adrijana prihvatila - izazov!
       - Polazište za izložbu „Razstava“ je izazov da prihvatim poziv da sa elementima koji su mi pruženi napravim postavku za Centar i da predstavim moja trenutna promišljanja u umjetnosti, sa osvrtom na moju prvu samostalnu izložbu 2011. - zapisala je mlade crnogorske umjetnice Adrijana Gvozdenović, čija izložba „Razstava“ biće večeras od 19 otvorena u galeriji „Klub“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
0
Plesna trupa “Tordre” nastupiće premijerno na Velikoj sceni KIC “Budo Tomović”
Pokret - i poezija i terapija!
       Priča o dvije plesačice litvanskoj Lori Judkaite, koja je vrtjeći se oko sebe do vrtoglavice, razvila lični gestovni pečat, kao i o britanskoj Ani Hanauer koja se kreće sa zglobnom protezom za ruku, koja je istovremeno produžava i čini. Sa ova dva portreta koja su nastala 2014., koreograf Rašid Uramdane traži skriveno mjesto gdje pokret oscilira između poezije i terapije - premijerni je nastup plesne trupe “Tordre” koji će u srijedu od 20 biti izveden na Velikoj sceni Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.  
 
0
Promocija knjige Mirjane Aleksandrove Rajković prekosjutra u KIC “Budo Tomović”
Lirika joj - sudbina!
    Knjiga Mirjane Aleksandrove Rajković “Lirika kao sudbina” biće u srijedu od 19 promovisana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O njenoj poeziji govoriće književnik i publicista Novica Đurić, a autorka 11 knjiga kazivaće stihove.
 
 
0
“Mlijeko u prahu” sjutra ponovo na Velikoj sceni KIC “Budo Tomović”
Drama o - nesuočavanju sa prošlošću!
    Drama “Mlijeko u prahu”, koja obrađuje problem nesuočavanja sa ratnom prošlošću iz devedesetih godina prošlog vijeka, koji je prisutan u svim zemljama Zapadnog Balkana, sjutra od 20 biće ponovo izvedena na Velikoj sceni Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Po tekstu Dragane Tripković i u režiji Stevana Bodrože, u komadu igraju Marko Todorović, Omar Bajramspahić i Pavle Popović.  
 
0
“Njegoš naš nasušni”
Zahvalni mu - i Bog i čovjek!
    “Njegošu su zahvalni i Bog i čovjek” - tema je predavanja na kojem će - u sklopu serijala “Njegoš naš nasušni” - profesor dr Slobodan Vukićević, dr Predrag Živković i dr Obrad Samardžić govoriti sjutra od 18 u u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Serijal organizuje Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine (DOB), povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca”, uz podršku KIC.
    
 
0
Dan CNP obilježen i uručenjem priznanja
Velike nagrade - Obradoviću i Peroviću!
    Velike nagrade CNP, povodom Dana nacionalnog teatra, sinoć su uručene Mišu Obradoviću za ulogu Semjona Semjonoviča Podsekaljnikova u predstavi „Samoubica“ Nikolaja Erdmana u režiji Veljka Mićunovića i Sretenu Peroviću za visok umjetnički renome i podizanje ugleda CNP kroz 60 godina predanog rada.
Godišnje nagrade za visoke umjetničke rezultate u 2017. dobili su Olivera Vuković –za glumačka ostvarenja u predstavama „Isti“ i „Ženidba“, Nikola Perišić – za glumačka ostvarenja u predstavama „Isti“, „Istraga“ i „Ženidba“ i Vjera Nikolić – za komponovanje i izvođenje muzike u predstavi „Otvoren kraj“, i koncert „Na dobrom glasu“.
     
 
0
Promocija knjige Ganija Karamanage "Starogradskim ulicama" u Ministarstvu kulture
Među koricama - ulcinjske anegdote!
Promocija knjige "Starogradskim ulicama" (na kapiji) Ganija Karamanage, biće sjutra od 18 priređena u Ministarstvu kulture.
Knjiga Starogradskim ulicama (na kapiji) predstavlja zbir sjećanja, anegdota, legendi vezanih za ulcinjski Stari grad i vječne tajne kaljajskog kamena, ljude i običaje, daleka mora i čudesne zemlje, koje autor uobličava u pripovjedni iskaz što tekstu daje i osobeno fiktivno ozračje. Upravo to ovu Karamanaginu knjigu čini originalnim štivom u korpusu literature koja na osoben način tretira nasljeđe i folkor. Izdavač knjige je Savez stvaralaca Albanaca u Crnoj Gori, a objavljivanje rukopisa podržano je na konkursu Ministarstva kulture Crne Gore. 
 
0
Djela Nataše Đurović iznovog ciklusa od sjutra u "Dvorcu Petrovića"
Radovi o - nastajanju – nestajanju – postojanju!
   - Naziv najnovijeg cilusa radova Nataše Đurović upućuje na tok, proces, prolaznost – vremena, ne samo u smislu ideje protoka vremena i svega onog što ono sobom nosi, nego i nastanka samih radova na papiru u smislu ostavljanja traga – trajanja, nestajanja, ali i ponovnog trajanja ... Između crteža i slike, od intimnih minijatura u duhu haiku-a, preko crteža nabijenih silovitošću poteza, do konceptualnih radova koji ispituju granice tmine i beline, propadanja i obnavaljanja, mraka i svetlosti, i naposletku, večitog trajanja njihovog smenjivanja ... ovi radovi čas žustrim, čas tananim crtačkim postupkom, svedoče o duboko proživljenoj ideji smisla nastajanja – nestajanja – postojanja - zapisala je istoričarka umjetnosti dr Rajke Bošković o izložbi radova Nataše Đurović iz ciklusa „Trajanje-nestajanje-trajanje“, koju će sjutra u 20 istoričarka umjetnosti otvoriti Ljiljana Zeković u "Dvorcu Petrovića".  
 
3
"Dani iranske kulture u Crnoj Gori" od sjutra do 7. u KIC "Budo Tomović"
Izložba slika i - revija filmova!
       Izložbom slika najistaknutijeg savremenog iranskog minijaturiste Mahmuda Farščiana (Mahmoud Farshchian) i fotografija Irana u izložbenom holu KIC "Budo Tomović" sjutra od 19,30 biće otvorena manifestacija - u organizaciji Kulturnog centra Islamske Republike Irana u Beogradu i Kulturno - informativnog centra ”Budo Tomović”, a posredstvom Ministarstva kulture Crne Gore - "Dani iranske kulture u Crnoj Gori".
Iste večeri, u velikoj sali, projekcijom “Bazen za crtanje” počeće i revija iranskog filma.  
 
3
Sjutra je Dan Crnogorskog narodnog pozorišta
Poslije nagrada - "Samoubica”!
          Sjutra u 20 na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta biće obilježen Dan Crnogorskog narodnog pozorišta. Tradicionalno, biće uručena Velika nagrada koja se dodjeljuje za najznačajniji umjetnički rezultat u godini, kao i godišnje nagrade koje dobijaju članovi CNP i saradnici za visok umjetnički rezultat ali i izuzetne rezultete postignute u svim segmentima produkcije CNP.
Nakon svečane dodjele nagrada biće izvedena predstava ,,Samoubica” Nikolaja Erdmana u režiji Veljka Mićunovića. 
 
3
KIC "Budo Tomović" najavio bogat program i za naredni mjesec
I za novembar - spremili "dar-mar"!
         - Najrazličije oblike umjetničkog stvaralaštva priredićemo i tokom novembra, pa će naše scene tradicionalno biti otvorene za promociju respektabilnih aktuelnih umjetničkih vrijednosti, kako domaćih stvaralaca tako i gostiju iz inostranstva - najavili su na današnjoj press konferenciji "aktuelne umjetničke izraze" za naredni mjesec iz KIC "Budo Tomović". 
 
3
Koncert njemačkih pijanista sjutra u KIC “Budo Tomović”
Muzicira duo - “Karlsrue”!
       Njemački koncertni duo “Karlsrue”, kojeg čine violončelista Rajnhard Armleder (Reinhard Armleder) i pijanistkinja Dagmar Hartman (Dagmar Hartmann) sjutra - Povodom obilježavanja 500 godina od Reformacije - od 20 u velikoj sali "srca grada kulture" održaće koncert koji organizuju Ambasada Savezne Republike Njemačke i KIC “Budo Tomović”.
Na progranu su djela Ludviga van Betovena, Feliksa Mendelsona, Riharda Štrausa, Frederika Šopena, Roberta Šumana, Franca Lista, Enrikea Granadosa i Manuela de Falje.  
 
3
Makedonska etno grupa gostuje večeras u "Budo Tomović"
“Monistra” predstavlja - drugi album!
    Makedonska etno grupa “Monistra”, koja etno muziku izvodi na izvornim instrumentima s ciljem proučavanja, njegovanja, čuvanja i prezentovanja najboljeg dijela Makedonije, izraženog kroz prekrasne makednoske izvorne pjesme stvarane od mnogih znanih i neznanih narodnih umjetnika, predstaviće drugi album “Kinisa mome na voda” na večerašnjem koncertu koji u velikoj sali KIC "Budo Tomović" počinje u 20.
Gosti na koncertu koji organizuju NVU “Kirjana” i KIC biće Folklorni ansambl “Nikola Đurković” iz Kotora, crnogorski maestro na harmonici, kompozitor i aranžer Peđa Nedeljković i gosti iznenađenja.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|