0
Tradicionalna manifestacija “Decembarska umjetnička scena – DEUS” od večeras do 27. ponudiće tridesetak
Na otvaranju - promocija romana „Aurora“!

    Đromocijom novog romana „Aurora“, crnogorskog pisca Balše Brkovića, u izdanju „Nove knjige“ iz Podgorice, večeras od 20 u Kuslevovoj kući, a tradicionalnu kulturnu manifestaciju do 29. obilježiće tridesetak programa koji će obuhvatiti pozorište, muziku, književnost, film i vizuelne umjetnosti, posjetioci će imati priliku da uživaju u bogatom i raznolikom kulturnom iskustvu.
- “Aurora” po mnogo čemu predstavlja vrhunac autorove romaneskne avanture. Kao i prethodna tri Brkovićeva romana (Privatna galerija; Paranoja u Podgorici i Plaža Imelde Markos), i “Aurora” je roman o Podgorici, o gradu koji Brković uvijek profiliše kao topos koji stoji na granici mitskog i realnog, dovoljno stvaran da identifikujemo njegove konture i likove, dovoljno fantastičan da shvatimo da, ipak, iza svega stoji piščeva deskripcija, vizija i imaginacija - zapisao je Aleksandar Bečanović, recenzent Brkovićevog djela koje je izašlo u u izdanju „Nove knjige“ iz Podgoriceraznovrsnih programa. Na promociji će govoriti Miodrag Lekić, Marinko Vorgić i autor.

Ovogodišnji pozorišni segment DEUS-a, predstavlja svojevrsni omaž velikom „čarobnjaku pozorišta“, i jednom od najboljih i najuticajnijih pozorišnih reditelja na Balkanu – Jagošu Markoviću. Podgorička publika imaće priliku da u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, 2, 3, 11. i 17. decembra, pogleda četiri Markovićeve maestralne predstave: „Filomena Marturano“, „Ćelava pjevačica“, i dječije „Snježna kraljica“ i Čarobnjak iz Oza“. Dio pozorišnog segmenta biće i predstava „Neobjavljeni dnevnik Katarine Radonjić“, po tekstu Marije Mihaljević, u režiji Dušanke Belade, koja će biti izvedena 13. decembra, u 20 časova, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“; 14. decembra, u 20 časova, takođe u Velikoj sali KIC-a, stand-up comedy show „Pođi po prut“, Aleksandra i Igora Šukovića, a 21. decembra, u 20 časova, u sali DODEST, predstavu „Noć tribada“, po tekstu P. O. Enkvista u režiji Branka Ilića. U srijedu i četvrtak, 27. i 28. decembra, u Velikoj sali KIC-a, u 20 časova, premijerno će biti izvedena predstava Gradskog pozorišta „Tarzan“, po motivima romana Edgara Rajsa Barouza, u režiji Davora Dragojevića i Tamare Vujošević Mandić. Muzički program DEUS-a počeće koncertom Lene Kovačević, u ponedjeljak 4. decembra, u 20 časova, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, a nastaviće se 6. decembra, u 19 časova, na istom mjestu, koncertom Podgoričkih folklornih ansambla. U subotu, 9. decembra, u 20 časova, biće organizovan koncert alternativne rok grupe iz Novog Sada „Obojeni program“, u Velikoj sali KIC-a, a 12. decembra, u 20 časova, u Modernoj galeriji, koncert dua koji čine violinista Vili Ferdinandi i pijanista Davor Novak. U KIC-u „Budo Tomović“, biće priređeni i godišnji koncerti Muzičkih škola „Andre Navara“, 12. decembra, i „Vasa Pavić“, 28. decembra. U petak, 15. decembra, u 20 časova, u Modernoj galeriji, koncert će upriličiti crnogorski kvartet kontrabasa BASSONEGRO, koji čine:
Veljko Belević, Ljubinko Lazić, Slaven Turusković i Predrag Vujović, dok će, dan kasnije, u Hangaru aerodroma „Špiro Mugoša“, biti održan Higher Sense Transformation događaj, za sve ljubitelje elektronskog zvuka. U ponedjeljak, 18. decembra, u 20 časova, u KIC-u “Budo Tomović”, ljubitelji kvalitetne izvorne crnogorske pjesme uživaće u koncertu Šukrije Žutog Serhatlića i Zdravka Đuranovića – “Buket pjesama staroj dami”.
Književni program DEUS-a, i ove je godine sadržajan i kvalitetan, a obilježiće ga brojne promocije i autorske večeri.
U četvrtak, 7. decembra, u 18 časova, na sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta, biće promovisana monografija „Varja Đukić/San na javi – O teatru s ovog kraja svijeta“, poznate crnogorske glumice Varje Đukić. Na promociji će govoriti: Ilija Subotić, Aleksandar Milosavljević, Božo Koprivica, Dino Mustafić, Ana Vučković, Vasko Raičević i Varja Đukić. Knjiga „Paviljon Serbia u Rimu 1911. – Modernizam, arhitektura i rana ideja jugoslovenstva“, prof. Slobodana Selinkića, biće upriličena u utorak, 12. decembra, u 20 časova, u Galeriji „Risto Stijović“, dok će 13. decembra, u 19 časova, u NB „Radosav Ljumović“, biti organizovano veče posvećeno poeziji Mahmuda Derviša. Dan kasnije, u 18 časova, u NB „Radosav Ljumović“, biće predstavljen projekat „Riječ u kamenu“, Fondacije „Sula Radov“, a sat kasnije, u Podgoričkoj knjižari 1 (Ulica Slobode br. 13) upriličeno veče povodom 100 godina od rođenja poljske nobelovke Vislave Šimborske. U subotu, 16. decembra, u 20 časova, u Galeriji „Risto Stijović“, biće priređen poetsko-muzički performans „Gdje smo ovo, pričaj mi“, spisateljice Barbare Delać i muzičarke Sare Renar.
U ponedjeljak, 18. decembra, u 19 časova, u Podgoričkoj knjižari 2 (Ulica Serdara Jola Piletića), biće predstavljena monografija o Podgorici, dok će 25. decembra, u 20 časova, u Galeriji „Risto Stijović“ biti promovisan roman „Morbus Mundi“ književnice Sonje Ražnatović.
Likovni program obilježiće izložbe: u ponedjeljak, 11. decembra, u 19, biće otvorena izložba karikatura Gorana Šćekića, u Kuslevovoj kući, dok će 13. decembra, u istom terminu, u Fotografskoj galeriji F64, biti otvorena izložba fotografija „Mila“, autora Mitra Simikića. Kolektivna izložba slika i skulptura savremenih crnogorskih umjetnika „Kalos Dronos“, biće otvorena dan kasnije, u 18 časova, u galerijskom prostoru „Kaldrma“ u Staroj varoši (Ulica Keše Đurovića). (još 2-3 da se dodaju)
U subotu i nedjelju, 23. i 24. decembra biće održana “XVIII smotra kratke video forme”, u sali DODEST, KIC-a “Budo Tomović”.
DEUS 2023. biće završen 29. decembra, u Velikoj sali KIC-a, koncertom dua Stefan Pavićević (klarinet) i Marija Mitrović (klavir).
Tradicionalna manifestacija “Decembarska umjetnička scena – DEUS”, organizuje se svake godine pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica, u organizaciji Sekretarijata za kulturu.




Posjeta : 34