2
Petnaesti Međunarodni književni festival „Odakle zovem, Podgorica 2023“ od večeras do 3. jula
„Emancipujm(t)o – tema festivala!

„Emancipujm(t)o – Čovjek u pitanju“ tema je 15. Međunarodnog književnog festivala „Odakle zovem, Podgorica 2023“ koji će od večeras do 3. jula biti održan u knjižari Karver, u KIC „Budo Tomović“ i u Vinskom podrumu Šipčanik.
U toku nekoliko programskih cjelina predstaviće se crnogorski, regionalni i svjetski savremeni autori - književnici, filmski i pozorišni reditelji, prevodioci, teoretičari književnosti i umjetnosti, izdavači, a biće zastupljene i teme iz oblasti teorije umjetnosti, društvene teme, te radionice za studente umjetničkih i društvenih studija u Crnoj Gori.
U fokusu programa ovogodišnjeg Festivala su svjetska klasika i savremena književna i filmska djela autora iz Republike Češke i Francuske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Na festivalu "Odakle zovem" učestvovaće književnici/ce, pozorišni i filmski reditelji/ce iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore: Mihaela Gašpar, Damir Karakaš, Damir Šodan, Branko Čegec, Matija Ivačić, Dino Mustafić, Andrej Blatnik, Božo Koprivica, Zvonko Karanović, Andrej Nikolaidis, Andro Martinović, Tanja Bakić, Jovana Bojović, Sead Šabotić, Sara Đurović, Marija Nikčević, Vasko Raičević, Dragana Tripković, Zoran Vujović.
Povodom deset godina od smrti jednog od najznačajnijih crnogorskih i jugoslovenskih književnika i scenarista Mirka Kovača, na otvaranju Festivala o Kovačevom djelu govoriće Božo Koprivica, Andrej Nikolaidis i Andro Martinović, dok će glumci Varja Đukić i Zoran Vujović čitati odlomke iz djela velikog pisca. U saradnji s Ambasadom Republike Česke u Crnoj Gori, biće predstavljen i jedan od najznačajnijih evropskih i svjetskih književnika Milan Kundera. O Kunderinom djelu govoriće Branko Čegec i Matija Ivančić, a biće prikazana i filmska verzija piščevog djela "Nepodnošljiva lakoća postojanja" iz 1988, u režiji Filipa Kaufmana. Biće prikazan još jedan poznati fim, rađen po djelu Dubravke Ugrešić "Štefica Cvek u raljama života", naslovljen "U raljama života", u režiji Rajka Grlića. Projekciji filma prethodiće snimak razgovora filmskog kritičara Vuka Perovića s poznatim rediteljem.
Jedna od tema Festivala je i veza književnosti i pozorišta o kojoj će govoriti poznati dramaturg i esejista Božo Koprivica, reditelj Dino Mustafić, pisac Damir Karakaš i Varja Đukić. A u okviru tematskih razgovora rapravljaće se o podršci institucija kulture emancipaciji mlade književne, likovne, muzičke, fimske i pozorišne publike, te kako filmsku kulturu integrisati u obrazovni sistem, a mlade muzičke talente prepoznati u dobrom obrazovnom okruženju i na koji način da institucije usmjeravaju i stvaraju likovnu publiku i umjetnike od najranijih godina života.
Otvaranje Festivala upotpuniće svojim programom učenici srednjih škola u Podgorici, kao i učenici Umjetničke škole za muziku i balet " Vasa Pavić".
Pokrovitelji festivala Odakle zovem, Podgorica 2023. su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Glavni grad i Sekretarijat za kulturu i sport, Evropska mreža za književnost i prevodilaštvo TRADUKI, ambasade Republike Češke i Republike Slovenije u Crnoj Gori, a partneri Fondacija Petrović Njegoš, Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“ na Cetinju, JU Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“, Filmski centar Crne Gore i Gradsko pozorište Podgorica.




Posjeta : 138