1
Za "Antenu M" piše Draško Đuranović
Što Vučić neće, Crna Gora mora!

    Rezolucija o genocidu nije prošla! Ne, nema razloga za slavlje ovdašnjih ljubitelja dalaj lame, ,,srpskog sveta“ i obožavalaca Aca-Srbina-Vučića. I nije skok u budućnost, niti je pobjeda zvaničnog Beograda na gostujućem terenu u Njujorku.

Jer, nije riječ o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. To glasanje u Ujedinjenim nacijama, o danu sjećanja na genocid nad muslimanima i Bošnjacima 1995. godine, zakazano je za 23. maj u Njujorku. Priča je o jednoj drugoj rezoluciji koja govori o jednom drugom, velikom zločinu – onom u Jasenovcu – đe su ubijani i spaljivani Srbi, Jevreji, Romi i komunisti, svih nacija.
Priča je, u stvari, o vlasti PES, obavezama koje je mlađani premijer Spajić preuzeo, stisnut u Mandić-Knežević mengelama, i tragičnim pokušajima trgovine, sve u nadi da mu nekako o(p)stane Vlada čiji je premijer. E, da bi sačuvao vlastitu poziciju, da bi mogao da se tali za provizije u budućim poslovima sa raznim bektelima & drugima, da zamajava široke narodne mase pričama o Evropa sad 2, 3, 4, 5 i ko zna još koliko, mlađani Spajky je – pristao da bude sve što oni hoće.
U ovom slučaju: pristao je da bude predlagač rezolucije o ustaškom genocidu u Jasenovcu, da se magnum krimen proglasi genocidom, iako tada pravni pojam genocida i nije postojao u svjetskoj sudskoj praksi!
Ali, koga briga za pravo. Trgovina je u pitanju, trange za franke: ako Milojkova Vlada prihvati da u crnogorskom parlamentu inicira usvajanje rezolucije o ustaškom genocidu u Jasenovcu, onda će Vučićevi puleni iz Mandić-Knežević-Bečić koalicije podržati opstanak Vlade Spajića!
OK, djeluje kao šibicarska operacija. No, očito – to je i jedina opcija koja Milojka- Reformatora drži na vlasti. I on je odmah prihvatio, čak po cijenu krajnjeg poniženja.
Težak je politički poraz, ali prevashodno ljudsko poniženje, civilizacijski sunovrat kada Milojko Spajić i njegova ,,IBAR Vlada“ prihvate da rade na pisanju rezolucije o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu, rezoluciji koju je Srbija Aleksandra Vučića – odbacila 2021. godine!
Da, upravo tako. Još početkom 2021. godine Udruženje logoraša Jasenovac u Srbiji podnijelo je Skupštini Republike Srbije prijedlog ,,Rezolucije o ustaškom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH-a 1941-1945“, kao i prijedlog proglašenja 28. aprila za Dan genocida nad Srbima u 20. vijeku.
Potom su i srpske desničarske stranke podržale inicijativu, tražeći da se ,,jasenovačka rezolucija“ usvoji već početkom aprila. Nije prošlo. Onda je u drugoj polovini 2021. godine imala potresno obraćanje i Smilja Tišma, jedna od malobrojnih preživjelih iz Jasenovca... Nije prošlo. Onda su iz Koštuničine Demokratske stranke Srbije uputili posljednji apel, početkom decembra te godine, da se usvoji rezolucija o genocidu u Jasenovcu. Ni to nije prošlo.
Bilo je to u doba najjače, neokrnjene vlasti Aleksandra Vučića, mnogo prije nego što su postale javne sve tajne izborne prevare srpskog vožda, njegove Srpske napredne stranke i Dačićevih socijalista. Da, bilo je to vrijeme kada je Vučić mogao da radi što je htio i kako je htio.
I uradio je, baš kako je htio: decembra 2021. godine Narodna skupština Republike Srbije nije izglasala ,,Rezoluciju o ustaškom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH-a 1941-1945“. Za je glasalo samo 30 poslanika, njih 113, koji su bili na sjednici srpskog parlamenta, nije se udostojilo ni da glasa. Vučićevi pioni se nijesu mrdnuli sa početnog položaja. Jer je baš tako Vučić htio i tako naredio, jer mu je tako moglo biti.
A sada, kada je Crna Gora na evropskom putu, kada je - nakon zastoja od avgusta 2020. godine i protraćenog vremena Krivokapićeve i Abazovićeve vlade, politika Crne Gore konačno usaglašena sa evropskim partnerima i kada smo na pragu dobijanja IBAR-a, Spajiću stiže ferman sultana iz Beograda. U kojem se kaže: ako hoćeš da glasaš za Rezoluciju o Srebrenici u Njujorku, onda u Podgorici moraš da napišeš - i usvojiš - rezoluciju o Jasenovcu!
Ništa preciznije i slikovitije ne opisuje današnju poziciju lidera PES i 44. crnogorske Vlade: ono što Vučić neće da uradi, Spajić i njegovi – moraju!
Posjeta : 81