Brze Cinjenice - Ekonomija

2
Svečano obilježen početak radova na najzahtjevnijem objektu na trasi prioritetne dionice Smokovac - Uvač - Mateševo, auto-puta Bar - Boljare
U "Moračicu" - izliveni prvi kubici betona!
    - Kada su u pitanju ovakvi objekti, ključni na ovoj trasi dionice auto-puta, onda je ugradnja prvih kubika betona poseban događaj. Kao veoma odgovoran investitor, veoma ozbiljno i oprezno prilazimo realizaciji ovog posla. To znači da vodimo računa o svakom detalju potpuno posvećeno jer ne želimo ništa da prepustimo slučaju. Pravo je zadovoljstvo što je data saglasnost za 54 podizvođača, a tu je 68 kompanija, od kojih su 62 iz Crne Gore. Tako širok front podizvođača iz Crne Gore čini nam sigurnost da će i više od 30 odsto podizvođača biti angažovano na radovima na auto-putu. Sve to govori o odgovornosti i izboljnosti izvođača, a tako se i moramo ponašati kada je u pitanju istorijski značajan infrastrukturni objekat za Crnu Goru, vrijedan 809 miliona eura. Insistiramo na primjeni najviših evropskih standarda jer dugovječnost konstrukcije, kvalitet radova, stabilnost i bezbjednost nemaju kompromis - naglasio je ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović prilikom današnjeg izlivanja prvih kubika betona temeljnih jama za stope mosta "Moračica", čime je svečano obilježen početak radova na tom objektu, uz tunel Vjeternik, najzahtjevnijem na trasi prioritetne dionice Smokovac - Uvač - Mateševo, auto-puta Bar - Boljare.  
 
0
„Porto Montenegro“ dobio novog vlasnika - "Investicionu korporaciju Dubai"
Nadogradnja za - prestižnu adresu!
       - „Porto Montenegro“ postavljen je na više nego dobre temelje i sada nu je bio neophodan investitor koji će obaviti veoma zahtijevnu nadogradnju koja će dodatno doprinijeti i afirmaciji „Porto Montenegra“ i crnogorskog turizma i Crne Gore kao prestižne evropske adrese. Ubijeđen sam da smo sve to dobili partnerstvom sa Investicionom korporacijom Dubai. Vlada je spremna za maksimalnu saradnju u nadogradnji ovog projekta i daje ovo tek prvi projekat koji zajedno realizujemo i da će sa stasavanjem pertnerskog povjerenja biti rođeno još mnogo novih ideja u turizmu, uslugama i drugim djelatnostima koje ćemo zajedno realizovati – istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na konferenciji za novinare u hotelu "Regent Porto Montenegro". 
 
0
Vlada Crne Gore ustupila “Nikšićkom mlinu” na korišćenje na 10 godina dva silosa u Spuškom mlinu
Silosi vraćeni - u funkciju!
       - Na ovaj način jačamo izvoz. Otvaranjem fabrike stočne hrane stvaramo uslove za supstuciju dijela uvoza. Podsjetiću da smo samo tokom 2015. uvezli blizu 12 miliona eura stočne hrane. To je 12 miliona eura mogućnosti. Time se ne završava čitav projekat nego se korak po korak ide na osvajanje tržišta regiona - ukazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović koji je danas sa izvršnim direktorom Nikšićkog mlina Mitrom Jokićem potpisao ugovor o ustupanju silosa na 10 godina.  
 
2
Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Izdata dozvola - za "Vjeternik"!
   - Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je, po zahtjevu Ministarstva saobraćaja i pomorstva, građevinsku dozvolu za tunel Vjeternik, sa pripadajućim dijelom otvorene trase, autoputa Bar-Boljare, dionica Smokovac-Mateševo, u skladu sa Detaljnim postornim planom za autoput Bar-Boljare - saopštilo je Odjeljenje za komunikacije i PR ovog ministarstva. 
 
2
Poreska uprava i "Microsoft Crna Gora" press konferencijom o softverskoj pirateriji obilježili Svjetski dan zaštite prava intelektualne svojine
Edukacijom i represijom protiv - "pirata"!
       - Poreska uprava je otvorena za svaki vid saradnje kojim će se unaprijediti naše interno funkcionisanje, ali i omogućiti efikasnije djelovanje na sankcionisanju nelegalnog poslovanja i efikasnijoj naplati budžetskih prihoda. Saradnja sa Microsoftom ima za cilj, prije svega, unapređenje znanja i kompetencija poreskih inspektora i ostalih poreskih službenika u oblasti prava intelektualne svojine, a samim tim za kontrolu i prepoznavanje licenciranih i nelegalnih softvera i ostalih informacionih tehnologija sa aspekta oporezivanja . istakao je Miomir M. Mugoša, direktor Poreske uprave, koja je sa "Microsoft Crna Gora", uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici i Američke privredne komore u Crnoj Gori - povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite prava intelektualne svojine - održala press konferenciju o softverskoj pirateriji.  
 
2
Položen kamen-temeljac za izgradnju prvog “One&Only” rizorta u Evropi, koji će biti sastavni dio Portonovi rizorta u Kumboru
Realizacija prvjenca - za tri cilja!
   - Kroz realizaciju projekta kakav je Portonovi mi u suštini ostvarujemo tri naša cilja. Prvi je da obezbjeđujemo građanima mogućnost zapošljavanja i to na kvalitetnim radnim mjestima. Drugo, kroz realizaciju ovakvih investicija mi dajemo snažan impuls dinamiziranju ekonomskog rasta BDP-a i stvaranju pouzdane osnove za unapređenje kvaliteta života. Kada se ovaj rizort izgradi Crna Gora dobija novi kvalitet turističke ponude, dobija novi unaprijeđeni imdži na međunarodnom tržištu - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na ceremoniji povodom zvaničnog početka radova na izgradnji prvog One&Only hotela u Evropi koji će biti sastavni dio Portonovi rizorta u Kumboru. 
 
1
Savjet za praćenje turističkog razvoja i pripremu i praćenje turističkih sezona
Poslije rekordne - projektuju rast!
          - Prošla godina bila je rekordna godina za turizam, u 2016. projektuje se dalji rast, a očekuje se skoro potpisivanje ugovora na novom niskobužetnom aviokompanijom koja će saobraćati na realiciji Crna Gora - Italija i Crna Gora - Njemačka - saopšteno je na današnjem radnom doručku za medije povodom jučerašnje sjednice Savjeta za praćenje turističkog razvoja i pripremu i praćenje turističkih sezona. 
 
0
"MANS" podnijela Specijalnom državnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju krivičnu prijavu zbog Solane
Za kredite - založili državno!
          - MANS je danas Specijalnom državnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju podnio krivičnu prijavu protiv Mića Orlandića, bivšeg direktora Uprave za nekretnine i Dževdeta Čaprićija, sadašnjeg načelnika ulcinjskog katastra, Jelice Petričević, bivše zamjenice generalnog direktora Prve Banke Crne Gore, Dragana Đuranovića, službenika Crnogorske komercijalne banke (CKB), te osnivača kompanije Flash i Absolute, Veselina Barovića, Bojše Šotre, Zijada Blekića, Bećira Perazića i Vlatka Aprcovića zbog sumnje da su protivzakonito opteretili državnu imovinu ulcinjske Solane u korist dobijanja kredita za treća lica - saopšteno je iz ove NVO.  
 
0
Ministar poljoprivrede na skupu Svjetske banke u Vašingtonu predstavio rezultate projekata MIDAS I IPRAD
Za investicije - obezbijeđena 52 miliona!
    - Učešće na konferenciji dalo nam je priliku da predstavimo rezutate dva projekta koja realizujemo sa SB gotovo šest godina. To su MIDAS i IPARD like. Dobili smo i poziv da svoje iskustvo prenesemo zemljama regiona i svijeta gdje SB realizuje slične projekte. Postignuti rezultati u poljoprivredi su vidljivi i veliki broj zemalja iskazao je interesovanje da prenesemo iskustva Crne Gore - naglasio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja dr Petar Ivanović, koji je na poziv SB učestvovao na Trećem sastanku na visokom nivou na temu Razmjene znanja i govorio o „Povećanju produktivnosti u poljoprivredi kroz razmjenu znanja“  
 
2
Ministar poljoprivrede razgovarao sa šeficom Svjetske banke Tatjanom Proskurjakovom
Novi izazov - podrška preradi!
- Ovo nije običan projekat. Za nas predstavlja još jedan izazov jer počinjemo sa podrškom investicijama u preradu poljoprivrednih proizvoda. Bazične pretpostavke su stvorene kroz jačanje primarne proizvodnje i sazrelo je vrijeme da se usmjerimo na preradu - govoreći o projektu IPARD-like 2, ukazao je ministar poljoprivrede dr Petar Ivanović u današnnjem razgovoru sa šeficom Svjetske banke Tatjanom Proskurjakovom. 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju
Od jula - najniže veće 20 odsto?!
             - U cilju zaštite materijalnog položaja korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, Vlada Crne Gore utvrdila je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Dopunama je predviđeno vanredno usklađivanje kojim će se od 1. jula 2016. godine penzije povećati za tri odsto, a nominalni iznos najniže penzije za 20 odsto. Zakon je dopunjen i odredbom kojom je propisano da korisnicama privremene naknade ovo pravo prestaje danom kada ostvare pravo na doživotnu mjesečnu naknadu po osnovu rođenje troje ili više djece, u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti.  
 
1
NVO "MANS"upozorava da je na djelu unaprijed smišljena, do sada nezabilježena pljačka državne imovine
Solana otpisana - kao privatno zemljište!
    - Zemljište Solane je u nacrtu Prostornog plana za obalno područje već proglašeno privatnim vlasništvom što potvrđuje sumnje da je na djelu unaprijed smišljena, do sada nezabilježena pljačka državne imovine, u kojoj će Crna Gora ostati bez blizu 15 miliona kvadratnih metara zemljišta na samoj obali, a državni budžet oštećen za više stotina miliona eura - ukazuje NVO "MANS" u saopštenju za medije: 
 
1
Potpisan Ugovor o dokapitalizaciji i Ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombinatom sa kompanijom iz UAE
Investitor ulaže - 20 miliona!
          - Kupac se obavezao da, u skladu sa Obaveznim investicionim programom, realizuje investiciona ulaganja u ukupnom iznosu od 20 miliona eura u izgradnju fabrike na novoj lokaciji koja je predviđena za tu namjenu, i to u roku od 12 mjeseci od dana stupanja na snagu Ugovora o dokapitalizaciji - precizirano je Ugovorom o dokapitalizaciji i Ugovorom o upravljanju Novim duvanskim kombinatom koje su danas potpisali predstavnici Vlade Crne Gore i Glavnog grada Podgorica sa "BMJ INDUSTRIES FZ LLC", Ras Al-Khaimah iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.  
 
1
Vlada Crne Gore donijela Uredbu o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika
Dug će naplatiti - imovinom!
    - Donošenjem Uredbe pruža se mogućnost poreskim obveznicima da se rasterete poreskog duga, kako bi se izbjegla blokada računa i omogućilo poslovanje u otežanim uslovima zbog ukupne ekonomske situacije i nelikvidnosti. Istovremeno, na ovaj način će se postići i efikasnija naplata budžetskih prihoda. Uredbom je propisano da se poreski dug odnosi na obaveze čiji iznos prelazi 100.000 eura, a imovinom poreskog obveznika smatra se: stambeno-poslovna zgrada, stambena jedinica i poslovni objekat - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas donijela Uredbu o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika. 
 
0
Vlada Crne Gore usvojila Uredbu o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za 2016.
U agrobudžetu - 16,2 miliona!
    - Za poljoprivredu Budžetom je opredijeljen ukupan iznos od 16.218.746 eura. Vlada Crne Gore danas je usvojila Uredbu o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za 2016. – Agrobudžet. Dokumentom su utvrđeni uslovi, način i dinamika sprovođenja mjera agrarne politike za tržišno-cjenovnu politiku, politiku ruralnog razvoja, poslove od javnog interesa, socijalne transfere pojedincima i mjere u oblasti ribarstva - saopšteno je sa današmke sjednice Vlade Crne Gore.
Donijet je i Program podsticanja projekata u vodoprivredi za 2016. za čiju realizaciju je Budžetom opredijeljeno 550.000 eura. Programom je obuhvaćena izgradnja 43 vodovoda, kao i vještačkih akumulacija, u cilju stvaranja boljih uslova života i rada na seoskom području. Prioritet je dat seoskim vodovodima, koji su finansirani u prethodnom periodu i novim zahtjevima za izgradnju vodovoda, koji su dostavljeni iz opština.  
 
0
Konferencija povodom dodjele grantova u okviru Prvog poziva za projekte Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo
Za devet projekata - 3,7 miliona!
    - U okviru ovog Poziva ugovoreno je devet projekata ukupne vrijednosti 3,7 miliona eura. Sprovođenjem zajedničkih inicijativa u oblasti zaštite biodiverziteta, ekonomskog razvoja i unapređenja održivog korištenja prirodnih resursa nastoji se postići društveno ekonomski razvoj programske oblasti - naglasio je državni sekretar za evropske integracije i nacionalni koordinator za Ipu ambasador Aleksandar Andrija Pejović, otvarajući danas konferenciju povodom dodjele grantova u okviru Prvog poziva za projekte Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo. 
 
0
Otvoren Zajednički tehnički sekretarijat Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija i Crna Gora-Kosovo
Za programe - 20 miliona!
    - Cilj Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija i Crna Gora-Kosovo je poboljšanje standarda i kvaliteta života ljudi u tom području - poručio je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Andrija Pejović na otvaranju sekretarijata i dodao da su raspoloživa sredstva EU, u okviru finansijske perspektive 2014-2020, 11,9 miliona eura za Program prekogranične saradnje između Crne Gore i Albanije i za Program prekogranične saradnje između Crne Gore i Kosova 8,4 miliona eura. 
 
2
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte utvrdio Prijedlog odluke o planu privatizacije za 2016. i uputio ga Vladi na usvajanje
Valorizacija - na tri načina!
    - Odluka o planu, pripremljena je u skladu sa Zakonom o privatizaciji privrede, a na osnovu dostavljenih predloga ministarstava, državnih fondova i tenderskih komisija Savjeta. Odlukom su utvrđeni ciljevi i metode privatizacije, sa spiskom društava i procentom akcijskog kapitala za privatizaciju, te uslovima i rokovima za njihovu realizaciju, kao i lokaliteti koji će se turistički valorizovati. Poseban dio Odluke odnosi se na socijalne aspekte privatizacije - saopštio je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte koji je danas utvrdio Prijedlog odluke o planu privatizacije za 2016. i uputio ga Vladi na usvajanje.  
 
2
Potpisani prvi ugovori iz projekta ADMAS
Za četiri kompanije - po tri miliona dolara!
       Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja profesor dr Petar Ivanović potpisao je danas prve ugovore u skladu sa javnim pozivom o kreditiranju razvojnih projekata u poljoprivredi iz sredstava koje je odobrio Abu Dabi razvojni fond. Ugovori su potpisani sa vlasnicima kompanija Milkraft Leche, Mesopromet-Franca, MI Goranović i Vektra Jakić. Potpisivanju je prisustvovala ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori Hafsa Al Ulama.  
 
1
Vlada Crne Gore usvojila Jesenju analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi za 2015.
Očekuju rast ekonomije - 4,3 odsto!
    - Podaci za prvih devet mjeseci ukazuju da se do kraja godine može očekivati realna stopa rasta ekonomije od 4,3 odsto - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila Jesenju analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi za 2015. godinu kojom se daje prikaz ostvarenja i kretanja u medjunarodnom okruženju, makroekonomskim sektorima, javnim finansijama i sektorskim politikama Crne Gore za tri kvartala tekuće godine. Pored toga, Analiza sadrži procjene osnovnih makroekonomskih i fiskalnih agregata do kraja godine, odnosno kratak prikaz projekcija za srednji rok. Istovremeno, za svaku sektorsku politiku prikazani su izazovi i predložene mjere za njihovoprevazilaženje.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|