Brze Cinjenice - Ekonomija

0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2017.
Višak daju - gdje je najpotrebnije!
- Napori Vlade i Ministarstva finansija doveli su do rezultata na koje možemo biti ponosni, u državnu kasu je uloženo više novca – projekcije ukazuju na oko 90 miliona eura do kraja godine, dok je iz državne kase potrošeno manje nego u prethodnom periodu, što je stvorilo priliku da na kraju godine dodatna sredstva budu upućena tamo gdje su ona najpotrebnija - ukazao je ministar finansija Darko Radunović obrazlažući Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2017. koji je danas utvrdila Vlada Crne Gore i kojim su izvorni prihodi i ukupni planirani izdaci budžeta povećani za 9,5 miliona eura, te je planirani nivo deficita budžeta ostao nepromijenjen.
Predsjedavajući Milutin Simović, zaključujući raspravu, istakao je da Vlada rebalansom izdvaja tek deseti dio uvećanih prihoda kako bi ga državno odgovorno i domaćinski usmjerila na izmirenje već stvorenih odnosno prispjelih obaveza. 
 
2
Vlada Crne Gore usvojila informaciju o kreditnom zaduženju kod EBRD
Za rekonstrukciju puteva - 40 miliona!
       - Ovim Projektom planirana je rekonstrukcija dionice puta u dužini oko 20 km između Rožaja i Špiljana, rekonstrukcija i proširenje sa dvije na četiri trake dionice puta, u dužini od oko 16 km, između Tivta i plaže Jaz, kao i rekonstrukcija i proširenje sa dvije na četiri trake dionice puta, u dužini od oko 15.5 km, između Podgorice i Danilovgrada. Ukupna vrijednost Projekta je 52,05 miliona eura, od čega je iznos od 40 miliona eura obezbjeđen kreditnim aranžmanom sa EBRD, dok će preostala sredstva biti obezbjeđena iz donacije EBRD, u iznosu od 1,015 miliona i učešćem Vlade od 11,03 miliona eura - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila Informaciju o zaključivanju Ugovora o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju projekta rekonstrukcije magistralnih puteva u Crnoj Gori, u iznosu od 40 miliona eura i dala saglasnost na Nacrt ugovora. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore sa predstavnicima inostrane poslovne zajednice
Uprkos destrukciji - rezultati izuzetni!
- Mjere ekonomske politike u proteklih godinu dana dale su izuzetne rezultate na ekonomskom i razvojnom planu, ostvarene su u specifičnom političkom ambijentu nenaklonjenom Vladi koji su obilježile destrukcija i namjera kompromitacije svake pozitivne politike i rezultata Vlade - istakao je crnogorski premijer na današnjem sastanku sa predstavnicima inostrane poslovne zajednice.  
 
1
Predstavljen Prijedlog Zakona o Budžetu za 2018. koji je usvojila Vlada Crne Gore
Kasu kreirali - ohrabreni postignutim!
    - Budžet za narednu godinu donosimo nakon prve godine sprovođenja finansijske konsolidacije i ostvarenih ohrabrujućih rezultata na unapređenju stabilnosti finansijskog sektora, i ostvarenog značajnog rasta naše ekonomije – istakao je potredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović na današnoj konferenciji za medije, na kojoj je predstavljen Prijedlog Zakona o Budžetu za 2018. koji je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici. 
 
1
Vlada Crne Gore donijela Uredba o kriterijumima za stavljanje odnosno skidanje ljekova sa Liste ljekovakriterijumima za stavljanje odnosno skidanje ljekova sa Liste ljekova
Izmjene obezbjeđuju - dostupnije ljekove!
- Uredbom se precizira cijena ljekova koji se već nalaze na Listi, kao i ljekova koji se prvi put stavlja na Listu. Izmjenama se obezbjeđuje bolja dostupnost kvalitetnih i bezbjednih ljekova i mogućnost osiguranika da bira lijek koji se nalazi na osnovnoj listi ljekova ili lijek koji je terapijska paralela i nalazi se na doplatnoj listi ljekova, uz smanjenje učešća osiguranika u troškovima liječenja. U skladu sa tim, propisuje sa da cijena lijeka koji se nalazi na doplatnoj listi ljekova ne može da bude veća od 5 odsto do 48 odsto u odnosu na cijenu lijeka istog internacionalnog nezaštićenog naziva (INN-a) koji se nalazi na Osnovnoj listi ljekova. U cilju potpune transparentnosti i obaviještenosti osiguranika, Ministrstvo zdravlja ažurira spisak ljekova skinutih sa Liste ljekova i njihov spisak objavljuje na svojoj internet stranici, svakih šest mjeseci - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas donijela Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o kriterijumima za stavljanje odnosno skidanje ljekova sa Liste ljekova. 
 
2
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja počelo danas predstavljanje projekta IPARD like 2.3 po crnogorskim opštinama
Na raspolaganju - milion bespovratno!
    - Za poziv IPARD like 2.3 na raspolaganju je 1 milion eura bespovratne podrške. Sredstva za projekat IPARD like 2 obezbijeđena su iz pretpristupnih fondova Evropske unije, kao i nacionalnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta je 6,2 miliona eura, od čega je 4,7 miliona eura grant EU, a 1,6 miliona eura nacionalna kontribucija. Projekat se implementira prema procedurama Svjetske banke. Minimalna vrijednost investicije koja se podržava kroz projekat IPARD like 2.3 iznosi 12.000 eura (iznos bez PDV), dok je maksimalna 125.000 eura (iznos bez PDV). Bespovratna podrška iznosi 50 odsto prihvatljive investicije, za sve oblasti investiranja - Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja počelo je danas iz Podgorice predstavljanje projekta IPARD like 2.3 po crnogorskim opštinama  
 
2
Dunavski transnacionalni programi
Za razvoj projekata - 1,5 milion eura!
    - Kroz Instrument za podršku razvoju projekata, u okviru Dunavskog transnacionalnog programa biće opredijeljeno 1,5 miliona eura za pripremu projekata koje će finansirati različiti donatori, saopšteno je na Info danu koji je organizovalo Ministarstvo evropskih poslova.  
 
2
Ministar finansija u jutarnjem programu RTCG
Privredni rast biće - iznad četiri odsto!
       - Mi smo razgovarali sa visokim menadžmentom raznih finansijskih institucija, a takođe i sa predstavnicima MMF i Svjetske banke. Oni su ocijenili da rezultati koje smo postigli za prvih pola godine, a to su dostupni rezultati, jesu dobri“ – rekao je ministar finansija Darko Radunović gostujući u jutarnjem programu RTCG.
On je podsjetio da je naš privredni rast u drugom kvartalu bio 5,1 odsto, a za pola godine 4,2 odsto i ocijenivši da će naš godišnji privredni rast biti iznad 4 odsto.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorio Global Citizen Forum
Gradimo društvo - građana svijeta!
- Gradeći takvo otvoreno društvo, vjerujem da stvaramo najbolje pretpostavke da svaki naš građanin koji se tako osjeća zaista ima i realnog osnova da bude građanin svijeta. I da se svaki građanin svijeta koji dođe u takvu Crnu Goru osjeća komotno i ugodno, bio on samo turista, ili potencijalni investitor, ili učesnik jednog ovakvog Foruma na visokom nivou.
Uostalom, Crna Gora je danas jedna od najbezbjednijih zemalja na Mediteranu i kao nova članica NATO saveza sposobna je da očuva i unaprijedi tu svoju bezbjednost.
Istovremeno, crnogorska ekonomija je danas najbrže rastuća u regionu Jugoistočne Evrope. Podaci za drugi kvartal ove godine svrstavaju našu ekonomiju među pet najuspješnijih u Evropi, sa rastom bruto društvenog proizvoda od 5,1 odsto! I ja sam uvjeren da možemo i više, i brže! naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvarajući Global Citizen Forum.
"Uvodno slovo" crnogorskog premijera prenosimo integralno: 
 
1
Crnogorski premijer Duško Marković poslije samita 100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope u Skoplju
Napredujemo u - dobrom pravcu!
- Vjerujem da zaista napredujemo u dobrom pravcu i sa realnim optimizmom gledam na perspektive rasta naših ekonomija, takođe i na evropsku i evroatlansku perspektivu svih aspiranata na članstvo u NATO i Evropsku uniju iz regiona, čemu će Crna Gora davati i dalje snažnu podršku.
Ovim riječima crnogorski premijer Duško Marković zaključio je izlaganje na konferenciji za medije nakon Samita100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope u Skoplju. 
 
1
Konačno zaživjelo dualno obrazovanje
Uči i radi - skoro 300 učenika!
      - Dualno obrazovanje - paralelno učenje i rad kod poslodavca za učenike trećeg stepena, gdje učenik dobija i mjesečnu naknadu, zaživjelo je nakon decenije i u Crnoj Gori. Tako će se po ovom sistemu od ove školske godine obrazovati skoro 300 učenika kod 97 renomiranih poslodavaca poput France, Hiltona, Splendida, Centre Vila, Toščelika, Adriatik Marinasa, Kalampera, Mercedes benza, Renoa, Škode, Fijata, Opela i mnogih drugih. Time smo korak bliže razmijevanju da djecu obrazujemo za njih same, tj. za razvijanje onog što su njihove izvorne sklonosti, čime im obezbjeđujemo i mjesto na tržištu. To je poručeno na današnjem sastanku ministra prosvjete sa školama i poslodavcima povodom početka dualnog obrazovanja u Crnoj Gori.  
 
1
Vlade Crne Gore usvojila Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore za III kvartal 2017. godine i objedinjeni Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade za 2017.
Realizovali - gotovo sve!
       - Realizacija Programa rada Vlade za 2017. u trećem kvartalu iznosi 60,9 odsto, dok je ukupna realizacija Programa rada Vlade za 2017. zaključno sa ovim kvartalom 82,6 odsto - zaključila je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila je Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore za treći kvartal 2017. i objedinjeni Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade za 2017. godinu zaključno sa trećim kvartalom.
Usvojen je i Izvještaj o realizaciji zaključaka Vlade Crne Gore za treći kvartal 2017. i objedinjeni Izvještaj o realizaciji zaključaka Vlade zaključno sa trećim kvartalom 2017. i navedeno da je stepen realizacije zaključaka 93,81 odsto.  
 
1
Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović o izjavi Raška Konjevića
Zbog političkog interesa - šteti i državi!
    - Ne treba pojašnjavati ono što je svima jasno, a što je neko u međuvremenu zaboravio, da je program restruktuiranja Montenegro Airlibnesa usvojen 2012, a da je potvrđen u februaru ove godine i da još važi sadržaj tog restrukturiranja, kao i finansijski izraz koji je trebao da obezbijedi program restrukturiranja, uključujući i dio koji je predmet posljednje odluke Vlade. Siguran sam da svi zjaedno moramo da prepoznamo o čemu se ovdje radi. Zbog prostog, jednokratnog, političkog interesa želi se napraviti šteta jednoj kompaniji, i to ne bilo kojoj, nego nacionalnoj aviokompaniji, ali i više od toga. Sa tim idejama želi se napraviti šteta ukupno Crnoj Gori i budžetu države - kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović prilikom radne posjete Zatrijepču, odgovarajući na pitanje TV Crne Gore da promentariše izjavu poslanika Socijaldemokratske partije Raška Konjevića. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore primio španskog biznismena Migela Fluksu Roselja
Ulaganje u infrastrukturu - preduslov razvoja!
    - Ulaganje u infrastrukturu, pogotovo što brža kvalitetna valorizacija crnogorskih aerodroma, predstavlja jedan od najbitnijih preduslova daljeg razvoja turizma u Crnoj Gori - zaključeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i španskog biznismena Migela Fluksu Roselja (Miguel Fluxŕ Rosselló), jedinog vlasnika Hotelske grupe Iberostar, koji je iskazao zainteresovanost za akviziciju konkretnih turističkih resursa u našoj zemlji o čemu će, po danas postignutom dogovoru, biti naknadno pregovarano.  
 
1
Premijer primio delegaciju Sino-CEE Holdinga i Fonda
Žele da ulažu - u saobraćaj i energetiku!
      - Postoji obostrani interes za ulaganja i podršku projektima u oblastima saobraćaja i energetike kao i da Crna Gora nudi dobre mogućnosti za investicije u oblastima turizma i poljoprivrede - zaključeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića sa delegacijom Sino-CEE Holdinga i njenog Sino-CEE fonda koju je predvodio predsjednik Điang Đianćing. 
 
1
Delegacija MMF predstavila izvještaj o Crnoj Gori
Mjere konsolidacije - dobro izbalansirane!
    - Vlada dobro upravlja ekonomijom i mjere fiskalne konsolidacije dobro su izbalansirane - navedeno je u juče objavljenom izvještaju MMF, o čemu je danas delegacija ove međunarodne finansijske organizacije informisala crnogorskog premijera Duška Markovića.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore na 2. Foruma gradonačelnika glavnih gradova NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope
Obostrano otvoriti - vrata za saradnju!
    - Siguran sam da ćete se na Biznis forumu i na Okruglom stolu predsjednika komora glavnih gradova, uvijeriti u mogućnosti koje nudi Crna Gora. Pozivam i crnogorske privrednike da kroz direktne susrete sa predstavnicima privrednih delegacija Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, iskoriste priliku i otvore vrata za nastup na inostranim tržištima i doprinesu uvećanju razmjene, prije svega izvoza. Time će ovaj Forum dobiti na još većoj važnosti i u potpunosti će ispuniti naše ciljeve. Prilika je i da posebno pozovem kineske investitore da ulažu u Crnu Goru, kao i u zemlje Centralne i Istočne Evrope - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković učesnicima 2. Foruma gradonačelnika glavnih gradova NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. 
 
1
Panel „Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta“ održan danasu Podgorici
Između države i privrednika - glavna karika!
    - Kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta, u cilju postizanja ekonomske sigurnosti i stabilnosti, podrazumijeva konstantno ulaganje i prilagođavanje tržišnim pravilima i trendovima razvoja, a jednu od glavnih uloga u tom procesu imaju lokalne samouprave - zaključeno je na panelu „Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta“, koji je organizovan u okviru Foruma 16+1 danas u Podgorici. 
 
1
Ugovor o zajmu između Vlade Crne Gore i KfW banke od pet miliona eura i nacrt Ugovora o Promotivnom zajmu od 30 miliona
Zadužili se - za Glavni grad!
Vlada Crne Gore danas je prihvatila Informaciju o zaduženju kod Njemačke banke za razvoj (KfW), za potrebe Glavnog grada Podgorica, za realizaciju projekta ,,Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, faza I'' i usvojila nacrt Standardnog Ugovora o zajmu između Vlade Crne Gore i KfW banke u iznosu od 5 miliona eura i nacrt Ugovora o Promotivnom zajmu između Vlade Crne Gore i KfW banke, u iznosu od 30 miliona eura.  
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti
Opštinama produžen rok - za limit!
          - Predloženim izmjenama je produžen rok opštinama za podnošenje zahtjeva za odobrenje prekoračenja limita, odnosno budžetskog deficita do 15. oktobra tekuće, za narednu godinu, pod uslovom da to prekoračenje ima za cilj finansiranje kapitalnih izdataka. Pored toga, predviđa se da budžet nakon ove izmjene treba da sadrži i maksimalan nivo potrošnje koji je obavezujući za prvu godinu, a indikativan za drugu i treću fiskalnu godinu. Na ovaj način se stvaraju pravne pretpostavke za izbjegavanje značajnih problema u funkcionisanju opština, kao i u cilju obezbjeđenja preglednosti obavezujućeg i indikativnih nivoa budžetske potrošnje - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|