Brze Cinjenice - Ekonomija

2
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja počelo danas predstavljanje projekta IPARD like 2.3 po crnogorskim opštinama
Na raspolaganju - milion bespovratno!
    - Za poziv IPARD like 2.3 na raspolaganju je 1 milion eura bespovratne podrške. Sredstva za projekat IPARD like 2 obezbijeđena su iz pretpristupnih fondova Evropske unije, kao i nacionalnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta je 6,2 miliona eura, od čega je 4,7 miliona eura grant EU, a 1,6 miliona eura nacionalna kontribucija. Projekat se implementira prema procedurama Svjetske banke. Minimalna vrijednost investicije koja se podržava kroz projekat IPARD like 2.3 iznosi 12.000 eura (iznos bez PDV), dok je maksimalna 125.000 eura (iznos bez PDV). Bespovratna podrška iznosi 50 odsto prihvatljive investicije, za sve oblasti investiranja - Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja počelo je danas iz Podgorice predstavljanje projekta IPARD like 2.3 po crnogorskim opštinama  
 
2
Dunavski transnacionalni programi
Za razvoj projekata - 1,5 milion eura!
    - Kroz Instrument za podršku razvoju projekata, u okviru Dunavskog transnacionalnog programa biće opredijeljeno 1,5 miliona eura za pripremu projekata koje će finansirati različiti donatori, saopšteno je na Info danu koji je organizovalo Ministarstvo evropskih poslova.  
 
2
Ministar finansija u jutarnjem programu RTCG
Privredni rast biće - iznad četiri odsto!
       - Mi smo razgovarali sa visokim menadžmentom raznih finansijskih institucija, a takođe i sa predstavnicima MMF i Svjetske banke. Oni su ocijenili da rezultati koje smo postigli za prvih pola godine, a to su dostupni rezultati, jesu dobri“ – rekao je ministar finansija Darko Radunović gostujući u jutarnjem programu RTCG.
On je podsjetio da je naš privredni rast u drugom kvartalu bio 5,1 odsto, a za pola godine 4,2 odsto i ocijenivši da će naš godišnji privredni rast biti iznad 4 odsto.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorio Global Citizen Forum
Gradimo društvo - građana svijeta!
- Gradeći takvo otvoreno društvo, vjerujem da stvaramo najbolje pretpostavke da svaki naš građanin koji se tako osjeća zaista ima i realnog osnova da bude građanin svijeta. I da se svaki građanin svijeta koji dođe u takvu Crnu Goru osjeća komotno i ugodno, bio on samo turista, ili potencijalni investitor, ili učesnik jednog ovakvog Foruma na visokom nivou.
Uostalom, Crna Gora je danas jedna od najbezbjednijih zemalja na Mediteranu i kao nova članica NATO saveza sposobna je da očuva i unaprijedi tu svoju bezbjednost.
Istovremeno, crnogorska ekonomija je danas najbrže rastuća u regionu Jugoistočne Evrope. Podaci za drugi kvartal ove godine svrstavaju našu ekonomiju među pet najuspješnijih u Evropi, sa rastom bruto društvenog proizvoda od 5,1 odsto! I ja sam uvjeren da možemo i više, i brže! naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvarajući Global Citizen Forum.
"Uvodno slovo" crnogorskog premijera prenosimo integralno: 
 
1
Crnogorski premijer Duško Marković poslije samita 100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope u Skoplju
Napredujemo u - dobrom pravcu!
- Vjerujem da zaista napredujemo u dobrom pravcu i sa realnim optimizmom gledam na perspektive rasta naših ekonomija, takođe i na evropsku i evroatlansku perspektivu svih aspiranata na članstvo u NATO i Evropsku uniju iz regiona, čemu će Crna Gora davati i dalje snažnu podršku.
Ovim riječima crnogorski premijer Duško Marković zaključio je izlaganje na konferenciji za medije nakon Samita100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope u Skoplju. 
 
1
Konačno zaživjelo dualno obrazovanje
Uči i radi - skoro 300 učenika!
      - Dualno obrazovanje - paralelno učenje i rad kod poslodavca za učenike trećeg stepena, gdje učenik dobija i mjesečnu naknadu, zaživjelo je nakon decenije i u Crnoj Gori. Tako će se po ovom sistemu od ove školske godine obrazovati skoro 300 učenika kod 97 renomiranih poslodavaca poput France, Hiltona, Splendida, Centre Vila, Toščelika, Adriatik Marinasa, Kalampera, Mercedes benza, Renoa, Škode, Fijata, Opela i mnogih drugih. Time smo korak bliže razmijevanju da djecu obrazujemo za njih same, tj. za razvijanje onog što su njihove izvorne sklonosti, čime im obezbjeđujemo i mjesto na tržištu. To je poručeno na današnjem sastanku ministra prosvjete sa školama i poslodavcima povodom početka dualnog obrazovanja u Crnoj Gori.  
 
1
Vlade Crne Gore usvojila Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore za III kvartal 2017. godine i objedinjeni Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade za 2017.
Realizovali - gotovo sve!
       - Realizacija Programa rada Vlade za 2017. u trećem kvartalu iznosi 60,9 odsto, dok je ukupna realizacija Programa rada Vlade za 2017. zaključno sa ovim kvartalom 82,6 odsto - zaključila je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila je Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore za treći kvartal 2017. i objedinjeni Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade za 2017. godinu zaključno sa trećim kvartalom.
Usvojen je i Izvještaj o realizaciji zaključaka Vlade Crne Gore za treći kvartal 2017. i objedinjeni Izvještaj o realizaciji zaključaka Vlade zaključno sa trećim kvartalom 2017. i navedeno da je stepen realizacije zaključaka 93,81 odsto.  
 
1
Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović o izjavi Raška Konjevića
Zbog političkog interesa - šteti i državi!
    - Ne treba pojašnjavati ono što je svima jasno, a što je neko u međuvremenu zaboravio, da je program restruktuiranja Montenegro Airlibnesa usvojen 2012, a da je potvrđen u februaru ove godine i da još važi sadržaj tog restrukturiranja, kao i finansijski izraz koji je trebao da obezbijedi program restrukturiranja, uključujući i dio koji je predmet posljednje odluke Vlade. Siguran sam da svi zjaedno moramo da prepoznamo o čemu se ovdje radi. Zbog prostog, jednokratnog, političkog interesa želi se napraviti šteta jednoj kompaniji, i to ne bilo kojoj, nego nacionalnoj aviokompaniji, ali i više od toga. Sa tim idejama želi se napraviti šteta ukupno Crnoj Gori i budžetu države - kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović prilikom radne posjete Zatrijepču, odgovarajući na pitanje TV Crne Gore da promentariše izjavu poslanika Socijaldemokratske partije Raška Konjevića. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore primio španskog biznismena Migela Fluksu Roselja
Ulaganje u infrastrukturu - preduslov razvoja!
    - Ulaganje u infrastrukturu, pogotovo što brža kvalitetna valorizacija crnogorskih aerodroma, predstavlja jedan od najbitnijih preduslova daljeg razvoja turizma u Crnoj Gori - zaključeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i španskog biznismena Migela Fluksu Roselja (Miguel Fluxŕ Rosselló), jedinog vlasnika Hotelske grupe Iberostar, koji je iskazao zainteresovanost za akviziciju konkretnih turističkih resursa u našoj zemlji o čemu će, po danas postignutom dogovoru, biti naknadno pregovarano.  
 
1
Premijer primio delegaciju Sino-CEE Holdinga i Fonda
Žele da ulažu - u saobraćaj i energetiku!
      - Postoji obostrani interes za ulaganja i podršku projektima u oblastima saobraćaja i energetike kao i da Crna Gora nudi dobre mogućnosti za investicije u oblastima turizma i poljoprivrede - zaključeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića sa delegacijom Sino-CEE Holdinga i njenog Sino-CEE fonda koju je predvodio predsjednik Điang Đianćing. 
 
1
Delegacija MMF predstavila izvještaj o Crnoj Gori
Mjere konsolidacije - dobro izbalansirane!
    - Vlada dobro upravlja ekonomijom i mjere fiskalne konsolidacije dobro su izbalansirane - navedeno je u juče objavljenom izvještaju MMF, o čemu je danas delegacija ove međunarodne finansijske organizacije informisala crnogorskog premijera Duška Markovića.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore na 2. Foruma gradonačelnika glavnih gradova NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope
Obostrano otvoriti - vrata za saradnju!
    - Siguran sam da ćete se na Biznis forumu i na Okruglom stolu predsjednika komora glavnih gradova, uvijeriti u mogućnosti koje nudi Crna Gora. Pozivam i crnogorske privrednike da kroz direktne susrete sa predstavnicima privrednih delegacija Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, iskoriste priliku i otvore vrata za nastup na inostranim tržištima i doprinesu uvećanju razmjene, prije svega izvoza. Time će ovaj Forum dobiti na još većoj važnosti i u potpunosti će ispuniti naše ciljeve. Prilika je i da posebno pozovem kineske investitore da ulažu u Crnu Goru, kao i u zemlje Centralne i Istočne Evrope - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković učesnicima 2. Foruma gradonačelnika glavnih gradova NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. 
 
1
Panel „Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta“ održan danasu Podgorici
Između države i privrednika - glavna karika!
    - Kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta, u cilju postizanja ekonomske sigurnosti i stabilnosti, podrazumijeva konstantno ulaganje i prilagođavanje tržišnim pravilima i trendovima razvoja, a jednu od glavnih uloga u tom procesu imaju lokalne samouprave - zaključeno je na panelu „Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta“, koji je organizovan u okviru Foruma 16+1 danas u Podgorici. 
 
1
Ugovor o zajmu između Vlade Crne Gore i KfW banke od pet miliona eura i nacrt Ugovora o Promotivnom zajmu od 30 miliona
Zadužili se - za Glavni grad!
Vlada Crne Gore danas je prihvatila Informaciju o zaduženju kod Njemačke banke za razvoj (KfW), za potrebe Glavnog grada Podgorica, za realizaciju projekta ,,Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, faza I'' i usvojila nacrt Standardnog Ugovora o zajmu između Vlade Crne Gore i KfW banke u iznosu od 5 miliona eura i nacrt Ugovora o Promotivnom zajmu između Vlade Crne Gore i KfW banke, u iznosu od 30 miliona eura.  
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti
Opštinama produžen rok - za limit!
          - Predloženim izmjenama je produžen rok opštinama za podnošenje zahtjeva za odobrenje prekoračenja limita, odnosno budžetskog deficita do 15. oktobra tekuće, za narednu godinu, pod uslovom da to prekoračenje ima za cilj finansiranje kapitalnih izdataka. Pored toga, predviđa se da budžet nakon ove izmjene treba da sadrži i maksimalan nivo potrošnje koji je obavezujući za prvu godinu, a indikativan za drugu i treću fiskalnu godinu. Na ovaj način se stvaraju pravne pretpostavke za izbjegavanje značajnih problema u funkcionisanju opština, kao i u cilju obezbjeđenja preglednosti obavezujućeg i indikativnih nivoa budžetske potrošnje - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.  
 
0
U Port of Adria pušten u pogon moderni kontejnerski kran
Na osporavanja odgovorili - poslovanjem!
-Znam kroz šta ste sve prošli od strane onih koji su osporavali ovu privatizaciju. Vaše uspješno poslovanje najbolji je odgovor na sumnje i osporavanja – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa rukovodstvom kompanije na čelu sa predsjednikom Upravnog odbora Global Ports Holding – koja je većinski vlasnik Port of Adria, i potpredsjednikom UO Port of Adria Mehmetom Kutmanom.
Crnogorski premijer i predsjednik UO Global Ports Holding Mehmet Kutman pustili su u pogon moderni kontejnerski kran marke Libeherr tip P137 WS L Super.  
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore razgovarao sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva
Uspjehom zainteresovali - investitore sa Ostrva!
    - Pojačano intreresovanje britanskih investitora u posljednjim mjesecima, došlo je kao plod značajnih uspjeha koje je Crna Gora ostvarila tokom ove godine – od članstva u NATO savezu, preko intenzivnog pregovaračkog procesa o članstvu u Evropskoj uniji, do ohrabrujućih rezultata koje je Vlada postigla na planu fiskalne konsolidacije - saglasili su se u današnjem razgovoru predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Alison Kemp. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore primio predsjednika kompanije DAMAC
Zainteresovan za gradnju - luksuznih hotela!
       Predsjednik kompanije DAMAC Hussain Sajwani danas je u razgovoru sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem iskazao interes za gradnju hotelskih kompleksa najviše kategorije u Crnoj Gori.
 
 
0
Sastanak ministara Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije
Hrvatska da ukine - diskriminatorne odredbe!
       Vlade Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije pozvali su Republiku Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorne odredbe Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima i da cijenu inspekcijskog nadzora usaglasi sa stvarnim troškovima postupka - zaključci su današnjeg ministarskog sastanka u Sarajevu, sa kojeg je i Evropskoj komisiji upućen poziv da se uključi u rješavanje problema.  
 
1
Na otvaranju obnovljenog hotela "Maestral' crnogorski premijer apelovao na investitore
Izbrusimo zajedno - dragulj Evrope!
- Monte Rock grupa je u prethodnih dvije godine uložila 50 miliona eura u kupovinu i adaptaciju hotela Maestral. Čestitam im na dobro urađenom poslu.
Želim da istaknem i da je firma Adriatic Properties, kao dio pomenute investicione grupe, značajan i kredibilan investitor za sve nas u Crnoj Gori, koja je u proteklih 10 godina realizovala investicije u iznosu od preko 150 miliona eura.
Na taj način, naši partneri su snažno doprinijeli dostizanju internacionalnih standarda u oblasti hotelijerstva i održivog razvoja - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na otvaranju obnovljenog hotela "Maestral" i apelovao na važne ličnosti iz svjeta biznisa "da ulažu u Crnu Goru i da zajedno izbrusimo ovaj dragulj Evrope".
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|