Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Skupština Crne Gore usvojika prijedlog Predsjednika Crne Gore
Irena Radović guvernerka Centralne banke Crne Gore!
Skupština Crne Gore je, na danas održanoj Četvrtoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2023. godini, usvojila prijedlog predsjednika Jakova Milatovića za imenovanje guvernerke Centralne banke Crne Gore (CBCG), čime je za tu poziciju izabrana Irena Radović- 
 
0
Crnogorski premijer razgovarao sa sa komesarom za proširenje o (ne)stavljanju Crne Gore na sivu listu
Varhelji obećao - da će pomoći!
- Rekao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći, da nam EK pomogne - odgovorio je novinarima crnogorski premijer Milojko Spajič, poslije razgovora sa sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem uputio molbu da učini sve što je u njegovoj moći da Evropska komisija pomogne u ovoj situciji - da Crna Gora ne bude na sivoj listi FATE i MANIVAL. 
 
2
"Novogodišnja čestitka" Elektroprivrede Crne Gore
Struja od 1. - skuplja 5,63 odsto!
Struje će od 1. januara biti skuplja 5,63 odsto, saopšteno je iz Regulatorne agencije za energetiku. Prema riječima predsjednika Odbora RAE Branislava Prelevića račun za kupce s prosječnom potrošnjom električne energije biće u narednoj godini povećan 1,51 cent. Istakao je da i pored poskupljenja račun za utrošenu struju može ostati isti ukoliko građani budu racionalni u potrošnji po višoj i nižoj tarifi.
On je kazao da račun za utrošenu električnu energiju može ostati isti i pored poskupljenja od naredne godine, ukoliko građani budu vodili više računa o potrošnji u višoj i nižoj tarifi. 
 
2
O rebalansu Budžeta poslanici u Skupštini Crne Gore izjasniće se u ponedjeljak
Do kraja godine - zadužiće se još pola milijarde?!
Država se u ovoj godini može zadužiti do 600 miliona eura za potrebe obezbjeđenja nedostajućih sredstava, refinansiranje duga i stvaranje fiskalne rezerve za narednu godinu, zaključenjem kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, sa domaćim i/ili inostranim bankama, kroz emisiju državnih zapisa i/ili obveznica na domaćem i/ili međunarodnom tržištu, kao i/ili zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana, navodi se prijedlogu izmjena odluke o zaduživanju za ovu godinu - koje je Vlada usvojila 9. novembra. Tu će tačku, zajedno sa prijedlogom rebalansa budžeta, parlament razmatrati u ponedjeljak. 
 
1
Premijer sa predstavnicima EBRD i Svjetske banke
U fokusu - razvojni planovi!
             - Razvojni prioriteti Crne Gore bili su u fokusu tokom sastanaka predsjednika Vlade Milojka Spajića sa predstavnicima Svjetske banke i EBRD.
Spajić je tokom sastanka sa šefom kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru Kristoferom Šeldonom govorio o više tema u sklopu pripreme Partnerskog okvira saradnje Svjetske banke sa Crnom Gorom u periodu od 2024. do 2028. 
 
1
Predsjednik Crne Gore predstavio prijedlog kandidata za guvernera Centralne banke Crne Gore
Prva guvernerka - Irena Radović!?

- Moja očekivanja su da u skladu sa Zajonm o SBCG rdi na ostvarivanju, uključujući zdravlje bankarskog sistema i sigurnost i efikasnost platnog prometa. Takođe, CB doprinosi postizanju i održavanju cijena. I ovo je ključni zadatak CBCG i očekujem dobro umijeće buduće guvernerke. Očekujem da buduća guvernerka promoviše i štiti nezavisnost CBCG od svih oilitičkih uticaja. Podrazumijevam i predlaganje kandidata za viceduvernere koji nemaju političku pozadinu i koji su strulni i iskusni i drže se visokih etičkih i profesionalnih načela u radu.
- Istovremeno, od buduče guvernerke očekujem saradnju sa Vladom Crne Gore i drugim državnim organima u cilju kreiranja i sprovođenja dobro isplaniranih i analizom potkovanih ekonomskih politika u cilju unaprijeđenja kvaliteta života i blagostanja crnogorskih građana i građanki. Ali, ne dovodeči nikada u oitanje ciljeva CBCG, djelujujući pritom po načelima slobodnog i otvorenog tržišta i slobode predutetniptva i komkurencije. Da će se snažno zalagati za stabilnost bankarskog sistema i u povjerenje u njega i u skladu sa Zakonom o CBCG ažurno i neselektivno kontrolisati sve kreditne institucije. Ali, donoditi propise i druge akte kojina se uređuje poslovanje kreditnih institucija i standardi stabilnog i sigurnog posklovanja i zatvara regulatorni nedostatak u odnosu na regulativu EU -- istakao je na press konferenciji Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predlažući za prvu guvernerku Centralne banke Crne Gore dosadašnju izvršnu direktorku Irenu Radović.


 
 
2
Vlada Crne Gore na odlasku usvojila
Stečaj spriječiti - otkupom akcija!
- Istitut „Dr Simo Milošević“, kao generator razvoja zdravstvenog turizma i jedan od najvećih privrednih subjekata, ne samo na Primorju, već i u čitavoj Crnoj Gori, mora nastaviti funkcionisanje i izbjeći mogući stečaj. Tim povodom, Vlada je zadužila nadležne organe da razmotre mogućnost za otkup akcija manjinskih akcionara Instituta, sagledaju mogućnosti za pružanje finansijske pomoći u skladu sa zakonom kako bi se nastavilo poslovanje Instituta, dostave usaglašeni Predlog kolektivnog ugovora, te da pokrenu postupak racionalizacije i optimizacije poslovanja Instituta, sa posebnim akcentom na ljudske resurse - navedeno je u Informaciji o tatusu Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ AD Igalo koju je danas usvojila Vlada Crne Gore na odlasku. 
 
0
Prihodi budžeta za prvih devet mjeseci ove godine veći su za 455,1 milion
Najviše porasli - porezi na dobit!
- Prihodi budžeta za prvih devet mjeseci ove godine veći su za 455,1 milion ili 31,4 % u odnosu na isti period prošle godine. Ukupan prihod za period od januara do septembra ove godine iznosi 1.902,6 miliona eura.
- Najveći rast prihoda zabilježen je u kategoriji porez na dobit pravnih lica gdje je ostvarenje za prvih devet mjeseci iznosilo 140,99 miliona eura, a za isti period prošle godine 82,04 miliona.Slična situacija je i u kategoriji prihoda od poreza na dodatu vrijednost koji za ovu godinu iznose 789,99 miliona eura, a za isti period prošle godine 665,18 miliona eura.. 
 
2
Produžetak akcije ,,STOP INFLACIJI” - od 1. oktobra do kraja godine - ,, STOP INFLACIJA 100 +”
"Antiinflaciona korpa" lakša - za 30 odsto!
             - Polazeći od rezultata prethodno sprovedene akcije Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma pristupilo je kreiranju novog antiinflacionog programa od 1. oktobra do kraja godine „ STOP INFLACIJA 100+”, kojoj se pored trgovaca u maloprodaji, pridružio i veliki broj dobavljača i domaćih proizvođača.
Akcija „STOP INFLACIJA 100 + ” nastavlja se po sljedećem modelu:  
 
0
Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović o odlasku niskobudžetnih avio-kompanija iz Crne Gore
Sigurno dotičemo - dno!
- Polako, ali sigurno dotičemo dno - riječi predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja Žarka Radulovića, kao odgovor na pitanje da prokomentariše napuštanje niskobudžetnih avio-kompanija iz Crne Gore: Wizz Air i Ryan Air, uslijed povećanja aerodromskih taksi. 
 
2
Otvoreno sjedište Turske privredne komore u Crnoj Gori
"Pegasus" leti - prema Crnoj Gori!
- Otvaranje kancelarije Turske privredne komore u Podgorici istorijski je dan kada je riječ o odnosima između Crne Gore i Republike Turske - ukazao je odlazeći premijer Dritan Abazović, koji je danas sa ministrom vanjskih poslova Turske Hakanom Fidanom otvorio sjedište Turske privredne komore u Crnoj Gori.
Oni su izrazili naročito zadovoljstvo što će još jedna turska avio-kompanija ovih dana pokrenuti direktne avio letove sa Crnom Gorom i ocijenili da će to dodatno unaprijediti odnos dvije prijateljske i savezničke države. 
 
2
Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu usvojila Uredbu o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za 2023.
Uvećanje za četiri puta - ubrzava odštetu!
       Uredbom o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za 2023., koju je danas usvojila Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu, omogućeno je da se za obeštećenje bivših vlasnika oduzetih imovinskih prava, a u skladu sa Zakonom o budžetu za 2023. godinu, isplate sredstva u iznosu od 10.050.000,00€, što je četvorostruko više u odnosu na iznose koji su, po ovom osnovu, izdvajani prethodnih godina. 
 
1
Za izgradnju auto-puta
Vlada izašla - iz „hedžing aranžmana“!
Nakon studiozne i podrobne analize i konsultacija sa partnerskim bankama, Ministarstvo finansija odlučilo je da iskoristi ugovorenu mogućnost i predloži Vladi prekid „hedžing aranžmana“, zaključen 2021. godine sa međunarodnim bankama (Goldman Sachs International, Merril Lynch International, Societe Generale i Deutsche bank AG). 
 
0
Kontrastav o turizmu
Prihod između - rekordnog i opadajućeeg!
      - Uz efikasne odluke i stimulativne politike do 2028. godine možemo i do 2 mijarde prihida u turizmu - najavio je slavodobitno i samoreklamerski odlazeći premijer Dritan Abazović.
- Ukoliko se uspjeh turističke sezone mjeri po broju gostiju onda će ona biti uspješna, ali ukoliko se mjeri po ostvarenom prihodu po gostu i ostvarenoj zaradi, ne vjerujem da će biti nešto uspješna, kazao je ekspert za marketing u turizmu Velibor Zolak.
Zolak je u emisiji "Stav" kazao da nama iz godine u godinu opada prihod po gostu. 
 
3
Otvoren bulevar Podgorica - Tuzi
Saobraćajnice za - put u razvoj i EU!
- Perspektiva Crne Gore u Evropskoj Uniji podrazumijeva i mnogo bolju infrastrukturu i da otvaranje novih saobraćajnica ohrabruje. Bez puteva nemamo ni privredni razvoj, tako da je i ova saobraćajnica važna za privredni razvoj, kultuni razvoj i investicije u Glavnom gradu. Naši planovi su da, u saradnji sa Vladom, aktivno radimo na unapređenju infrastrukture - ukazala je gradonačelnica Podgorice dr Olivera Injac, otvarajući danas bulevar Podgorica - Tuzi. 
 
1
Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu usvojila Prijedlog zakona o Izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2023.
Minus umanjen - za 167 miliona!
         - Izmjene Budžeta donose se u cilju stvaranja pretpostavki za realizaciju potrošnje 30 miliona eura od podrške EU za prevazlaženje energetske krize, obezbjeđivanje pet miliona za finansiranje vanrednih parlamentarnih izbora i obezbijeđivanje nedosttajućih 13 miliona ura za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Nedostajuća sredstva umanjena su za 167 miliona. Prijedlogom rebalansa Budžeta za 2023. planirani su u iznosu od 2,9 miliona, što predstavlja uvećanje od 46,7 miliona eura - Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu usvojila je danas Prijedlog zakona o Izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2023. 
 
1
Potpisan Memorandum za LNG terminal u Luci Bar
Za energetsku - stabilnost i razvoj!
- Riječ je o projektu koji će obezbijediti energetsku sigurnost i stvoriti dobre izglede za dalji energetski i ukupni ekonomski napredak Crne Gore - saglasni su potpisnici Memoranduma o razumijevanju između Vlade Crne Gore, firme Enerflex Energy Systems i Wethington Energy Innovation u pogledu pružanja podrške unapređenju energetske infrastrukture u Crnoj Gori. 
 
0
Dodjeljene godišnje nagrade najuspješnijih menadžera, preduzetnika i poslodavaca u 2022
Mandićeva menadžerka godine - naj poslodavac Mitrović!
       - Crna Gora je prošlu godinu završila sa najvećim ekonomskim rastom u regionu i sada se priprema za rekordnu turističku godinu. Bez vašeg učinka, dobrog upravljanja, profesionalnog pristupa, spremnosti da se prilagođavate novim okolnostima, koje su se dešavale i u Crnoj Gori u daleko od nje, to ne bi bilo moguće, kazao je predsjednik Vlade dr Dritan Abazović, obraćajući se na dodjeli godišnje nagrade najuspješnijih menadžera, preduzetnika i poslodavaca u 2022. godinu, koja je održana u organizaciji Asocijacije menadžera Crne Gore.
Premijer je uručio priznanja menadžerke godine u velikim preduzećima Tatjani Mandić, izvršnoj direktorici Mtel d.o.o. Podgorica i naj poslodavcu po mjeri djece i porodice, Branku Mitroviću, izvršnom direktoru One Crna Gora. 
 
0
Vlada Crne Gore
Opštinama na sjeveru - po milion!
- Svaka opština na sjeveru države dobija po milion eura! Na današnjoj sjednici, Vlada je usvojila Informaciju o raspodjeli sredstava namijenjenih za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave - saopšteno je sa današnje sjednice Vlade Crne Gore. 
 
0
Poslije tri godine pauze
Aman otvara - Sveti Stefan!
- Postignut dogovor! Nakon tri godine Aman otvara Sveti Stefan! Hvala svima na konstruktivnom pristupu, predstavnicima Aman, Adriatic Properties, Opštine Budva i JP Morsko dobro. Crna Gora će biti No.1 turistički brend na Mediteranu. Na pravom smo putu!, istakao je predsjednik Vlade dr Dritan Abazović povodom današnjeg dogovora da elitni Grad hotel Sveti Stefan kojim upravlja operator Aman počne sa radom i bude spreman za ljetnju turističku sezonu 2023. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|