Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Vlada Crne Gore usvojila Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore za 2018. i Informaciju o pripremi Predloga programa rada za ovu godinu
Najvažniji cilj - bolji kvalitet života!
       - Nema u ovoj godini ništa preče i nema važnijeg cilja od povećanja kvaliteta života građana - naglasio je premijer Duško Marković na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore na kojoj je konstatovano da je ona da je stepen realizacije obaveza premašio tri četvrtine (77,2 odsto). Ostvareni su u 2018. godini odlični rezultati koji uključuju visok ekonomski rast, značajno smanjenje stope nezaposlenosti, rast stranih investicija i intenzivnu realizaciju razvojnih projekata. 
 
1
Vlada Crne Gore usvojila Prijedlog Zakona o administrativnim taksama
Smanjuju 72 - uidaju 49 taksi!
-Donošenje Zakona o administrativnim taksama i Zakona o lokalnim komunalnim taksama su aktivnosti Vlade na unapređenju poslovnog ambijenta. Udruženja poslodavaca su posljednjih godina ukazivala na problem sa ovom vrstom fiskaliteta odnosno parafiskaliteta. U tom kontekstu je i Vlada odlučila da kroz aktivnosti Savjeta za konkurentnost izmijeni ova dva propisa - uazala je generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, dr Bojana Bošković poslije sjednice na ojoj je Vlada Crne Gore usvojila Prijedlog Zakona o administrativnim taksama. 
 
1
Za kupovinu akcija Instituta „Simo Milošević“
Stigla samo - jedna ponuda!
    U predviđenom roku za dostavljanje ponuda za prodaju 56,4806 odsto akcijskog kapitala Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ AD Igalo, dostavljena je jedna ponuda i to od Konzorcijuma Philibert, a.s. i Vile Oliva d.o.o.
Nakon otvaranja ponude, Komisija će ispitati da li dostavljena ponuda ispunjava kvalifikacione uslove nakon čega će, u roku od 15 dana od dana otvaranja biti vrednovana sa aspekta kvaliteta u skladu sa kritrijumima definisanim Instrukcijama ponuđačima. 
 
0
U uslovima sniježnih padavina koje su zahvatile i centralni i južni dio Crne Gore
Poljoprivrednici i stočari - preventivno!
          - U uslovima sniježnih padavina koje su zahvatile i centralni i južni dio Crne Gore, kao i najave sjevernog vjetra i kiše tokom dana koji može uzrokovati pojavu leda, savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja pozivaju poljoprivredne proizvođače da pojačaju pozornost, reaguju preventivno, kako bi izbjegli eventualnu štetu - saopštila je PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. 
 
1
Miniistar turizma i održivog razvoja izuzetno zadovoljan postignutim
Od turizma - milijarda!
    - Crnu Goru je u prvih 10 mjeseci ove godine posjetilo preko 2,1 miliona turista, što je preko 100.000 više nego čitave 2017. i za preko 300.000 više nego čitave 2016. Od početka godine do kraja oktobra ostvareno je preko 12,5 miliona noćenja, što je za 550.000 više nego čitave 2017. godine. Takođe, po prvi put u istoriji, u crnogorskim hotelima boravilo je preko milion turista tokom jedne godine - ukazao je miniistar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović, ocjenjujući da je izuzetno zadovoljan postignutim u oblasti planiranja prostora i zaštite životne sredine, a da su u turizmu postignuti istorijski rezultati.  
 
2
Pozdravna riječ predsjednika Crne Gore na dodjeli „Wild beauty“ nagrada
Osmišljena politika daje - odlične rezultate!
      -Naša pažljivo osmišljena politika održivog razvoja u turizmu dala je i daje odlične rezultate i doprinos ukupnom napretku. U Crnoj Gori danas imamo svjetski poznate i prestižne rizorte kao što su Aman, Porto Montenegro, Luštica bay, uz stalno širenje njihovih kapaciteta, kao i sada izvjestan završetak novog rizorta Porto Novi. Odgovornom investicionom politikom uspjeli smo zadobiti interesovanje najvećih svjetskih, hotelskih brendova: Hilton, Ridžent, Šeraton, One and Only, Chedi... Crna Gora svakim danom sve više postaje jedna od najprepoznatljivijih turističkih destinacija u ovom dijelu Mediterana. O tempu razvoja, i poboljšanju turističke ponude ubjedljivo govori činjenica da je u proteklih 5 godina u Crnoj Gori otvoreno čak 115 hotela sa 4 ili 5 zvjezdica. Iz godine u godinu bilježimo rast broja turista i broja noćenja, u sezonskoj, kao i vansezonskoj ponudi - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, pod čijim su pokroviteljstvom večeras na Cetinju 14. put dodijeljene „Wild beauty“ nagrade: 
 
2
Od početka godine U Crnoj Gori oduzeta akcizna roba u vrijednosti blizu 4,4 miliona eura, a premijer poručuje
Svi će - doći na red!
- Učesnici sivog tržišta zavlače ruku u džep i penzionerima, i roditeljima djece koja očekuju nove vrtiće i komfornije učionice. I osobama sa invaliditetom i talentovanim studentima. Potrebno nam je da probudimo svijest, i da upremo prstom u svakog ko takvim pristupom radi protiv države i interesa naših građana. Ja vjerujem da saopšteni podaci dovoljno govore o poruci koju Vlada šalje: Nema i neće biti ni popustljivosti ni selektivnosti! I nikoga ne treba da zavaraju, ili ohrabre na izbjegavanje propisa, loši primjeri koji se još uvjek provlače i pored intenzivnih aktivnosti nadležnih organa. U ovom poslu, svi će doći na red!- naglasio je na "Premijerskom satu" predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na "Premijerskom satu"
Investicije duplirane - iz NATO država!
- Preliminarni podaci pokazuju da su direktne strane investicije iz država članica NATO u Crnu Goru u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine porasle za 118,8% (ili 273 miliona eura nominalno) što je više nego duplo, dok je broj turista iz država članica koji su posjetili Crnu Goru viši za 25% (ili 130.000 više gostiju među ukupnih 650.000). Ovi podaci najbolje svjedoče da su naša očekivanja bila opravdana, i potvrđuju činjenicu da je partnerstvo s najmoćnijim državama današnjice najbolja garancija poslovnog i investicionog ambijenta - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, odgovarajući na "Premijerskom satu" na pitanje poslaničkog kluba DPS. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore sa predstavnicima stranih investitora
Otvorili - 9 000 radnih mjesta!
      - Rezultati rada Vlade doveli su do toga da imamo otvorenih 9.000 radnih mjesta. Nijesmo mogli do skoro da govorimo uopšte o otvaranju, a ne o ovakvom broju. To je fantastičan rezultat. To je smanjenje stope nezaposlenosti od 4% po evidenciji Zavoda za zapošljavanje, dakle administrativnoj koja nije baš pouzdana jer sadrži podatke koji ne daju realnu sliku, a 4,6 % pad stope nezaposlenosti po anketnoj evidenciji. Sad je nezaposlenost na nivou 14,4 %, a u decembru 2017. je bila preko 21% i po jednoj i po drugoj evidenciji - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na susretu sa predstavnicima stranih investitora. 
 
1
Uz podršku Ministarstva sporta, otvoren drugi Sajam mladih preduzetnika Crne Gore
Unaprijeđuju svijest mladih - o biznisu!
       - Ministarstvo sporta od osnivanja pruža kontinuiranu podršku omladinskim organizacijama u sprovođenju inovativnih projekata za mlade. Samo u ovoj godini podržali smo 86 omladinskih projekata u skladu sa prioritetima iz Strategije za mlade, od kojih 17 projekata imaju za cilj da podstaknu mlade da se bave preduzetništvom, kao i da budu informisani o njihovim pravima na radu, mogućnostima sticanja zaposlenja i razvoja karijere. Jedan od tih projekata je i projekat Unije mladih preduzetnika koji će unaprijediti svijest mladih o preduzetništvu i mogućnostima za pokretanje biznisa - istakao je ministar sporta Nikola Janović otvarajući drugi Sajam mladih preduzetnika Crne Gore. koji je organizovala Unija mladih preduzetnika, uz finansijsku podršku Ministarstva sporta. 
 
0
Direkcija za saobraćaj raspisala tender za izvođenje radova na rekonstrukciji puta Dinoša – Cijevna Zatrijebačka
Razvoj sjevera - proces koji teče!
          - Izgradnja kapitalne infrastrukture na Sjeveru, njegovo povezivanje, i finansiranje razvojnih projekata više nije samo dugoročno programsko određenje Vlade, već proces koji teče svakog dana i daje mjerljive rezulatate na terenu, širom Crne Gore - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je posredstvom Direkcije za saobraćaj raspisala tender za izvođenje radova na rekonstrukciji puta Dinoša – Cijevna Zatrijebačka, dužine 17,3 kilometara, vrijedan više od 11 miliona eura.
Ovaj put će već u toku sljedeće godine postati dio moderne saobraćajnce Podgorica – Gusinje, preko Albanije. 
 
2
Druga Nacionalna konferencija o poljoprivrednom i ruralnom razvoju otvorena u Pljevljima
Razvoj i napredak - apsolutni prioriteti!
       - Da bi ostvarili ciljeve, moramo ostvariti dugoročan dinamični rast ekonomije, realizaciju velikih kapitalnih infrastrukturnih investicija, a to je moguće u uslovima ukupne stabilnosti koju smo izgradili i koju ćemo sačuvati u Crnoj Gori.
Razvoj i napredak su apsolutni prioriteti i nemaju alternativu. Za to smo od građana dobili mandat povjerenja i odgovornosti i tome ćemo odgovoriti odlučno i posvećeno - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, otvarajući u Pljevljima drugu Nacionalna konferencija o poljoprivrednom i ruralnom razvoju.
Izlaganje ministra Simovića prenosimo integralno: 
 
1
Premijer na redovnom sastanku sa rukovodiocima Poreske uprave, Uprave carine i Uprave za inspekcijske poslove
"Pod lupu" - račune opština!
          - Posebno ćemo pratiti izvještavanje i podnošenje računa od strane opština za dodijeljena sredstva po svakom osnovu, što je zadatak za budžetske i inspekcijske organe - napomenuo je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa rukovodiocima Poreske uprave Miomirom Mugošom, Uprave carina Vladanom Jokovićem i Uprave za inspekcijske poslove Alijom Košutom i njihovim saradnicima. 
 
1
Proslava povodom 10 godina poslovanja kompanije “DoMEn”
Domen “.me” postao - i globalni brend!
             - Zahvaljujući pogodnoj ekstenziji za personalizaciju i onlajn marketing, domen “.me” je danas, pored nacionalnog postao i globalni brend i svojevrsni ambasador Crne Gore u svim krajevima svijeta - ukazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na proslavi povodom 10 godina poslovanja kompanije “DoMEn”. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore na Žabljaku prisustvovao svečanom otvaranju puta Kuće Stijepovića – Savin Kuk i višenamjenskog terena za male sportove
Potpisani ugovori za investiicje - 13 miliona!
         - Sa zadovoljstvom konstatujem da se na Žabljaku investicije koje sprovodi Vlada i Opština Žabljak realizuju najboljom mogućom dinamikom kako smo obećali građanima Žabljaka i poručili cijeloj Crnoj Gori - ocijenio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je danas na Žabljaku prisustvovao svečanom otvaranju puta Kuće Stijepovića – Savin Kuk i višenamjenskog terena za male sportove, kao i prvoj vožnji električnog minibusa.
On je naglasio da su već u ovom trenutku potpisani ugovori za investiicje na Žabljaku u vrijednosti od preko 13 miliona eura, a da će u ovoj godini biti potrošeno 3 miliona eura, što govori u intenzivnom ulaganju u infrastrukturu Žabljaka. 
 
2
Crnogorski premijer na Konkordija samitu u Njujorku
Naša ambicija - najprestižnija destinacija!
- Danas smo pozicionirani na način da imamo ambiciju, kao što ste i sami rekli, da postanemo najrazvijenija zemlja i najprestižnija destinacija na Sjevernom Mediteranu. Prošle godine smo postali punopravna članica NATO, a već šest godina pregovaramo sa Evropskom unijom o članstvu. Dakle, naša vizija evropske i evroatlanske zemlje se ostvaruje. Ali našu zemlju želimo da učinimo bogatom, razvijenijom i zemljom u kojoj se živi srećnije i sa punim zadovoljstvom - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na Konkordija samitu u Njujorku. 
 
2
Obraćanje potpredsjednika Vlade Crne Gore mr Milutina Simovića na Akademiji povodom Dana rudara
Ohrabrenja iz - okna i investicija!
- Ohrabreni smo rezultatima proizvodnje uglja i rude u prošloj godini, koja je iznosila preko 3 miliona tona, što je bio rast od 22% u odnosu na prethodnu godinu. Ohrabruju nas i realizovane investicije u prošloj godini od preko 9 miliona eura i planirane investicije za naredno četvorogodište od 66 miliona eura. Ohrabruje nas i ostvarena dobit koja je samo u Rudniku uglja Pljevlja bila 6,7 miliona eura.
Ovakvi rezultati u našim strateškim rudarskim kompanijama i predstavljeni planovi ohrabrenje su za sve nas, za oko 1.400 zaposlenih u njima, za lokalne ekonomije Pljevalja, Nikšića i Berana i ohrabrenje za ukupnu našu ekonomiju - naglasio je potpredsjednik Vlade Crne Gore mr Milutin Simović u obraćanju na Akademiji povodom Dana rudara Crne Gore: 
 
1
Jubilarni 40. Sajam građevinarstva, 13. Sajam Vode-vodovodno-sanitarne tehnologije i 6. Sajam energetike otvoreni na Jadranskom sajmu u Budvi
Auto-put vodi - ekonomiju u Evropu!
             - Efikasnijim i savremenijim putnim povezivanjem učinićemo Crnu Goru saobraćajnim, logističkim i trgovinskim habom u Jugoistočnoj Evropi, i značajno unaprijediti saobraćajnu bezbjednost i sigurnost, smanjiti broj saobraćajnih nezgoda i uvećati udobnost putovanja. Auto-put će doprinijeti da naša ekonomija još snažnije krene pravcem našeg integracionog puta – u Evropu - naglasio je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Milutin Simović, otvarajući danas na Jadranskom sajmu u Budvi jubilarni 40. Sajam građevinarstva, 13. Sajam Vode-vodovodno-sanitarne tehnologije i 6. Sajam energetike.
- Učešće izlagača iz 18 zemalja predstavlja potvrdu atraktivnosti crnogorskog građevinskog sektora, ukupne privrede i investicionih potencijala Crne Gore - napomenuo je Simović.
   Zemlja partner sajma je Narodna Republika Kina. 
 
1
Agencija za kreditni rejting Standard&Poors potvrdila ,,stabilan“ rejting Crne Gore, uz očuvanje ocjene B+/B
Potvrda "najavljuje" - povećanje rejtinga!
    Agencija za kreditni rejting Standard&Poors objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je potvrdila izgled rejtinga naše zemlje, koji je označen kao ,,stabilan“, uz očuvanje ocjene B+/B.
- Imajući u vidu da je kredina agencija Standard&Poors drugi put potvrdila rejting koji je dodjeljen Crnoj Gori u 2017.godini, ova činjenica upućuje na očekivanje da bi nakon treće ovakve potvrde moglo doći do povećanja kreditnog rejtinga - saopštilo je Ministarstvo finansija. 
 
1
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte
Nastaviti pregovore - o "Mediteranu"!
    Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte razmotrio je Izvještaj o rezultatima pregovora po osnovu međunarodnog javnog tendera za izdavanje u dugoročni zakup vojno-turističkog kompleksa „Mediteran” Žabljak i naložio Tenderskoj komisiji da nastavi pregovore. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|