0
Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu utvrdila Osnovu za vođenje pregovora i zaključivanje Sektorskog sporazuma sa EU
Od 63 miliona - veći dio agraru!

          - Osnovu za vođenje pregovora i zaključivanje Sektorskog sporazuma između Vlade Crne Gore i Evropske komisije kojim se utvrđuju pravila za upravljanje i sprovođenje finansijske podrške Unije Crnoj Gori u okviru Instrumenta pretpristupne podrške za oblast politike „Poljoprivreda i ruralni razvoj“ (IPARD III) i prihvatila Sektorski sporazum - utvrdila je Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu.

U julu Evropska komisja usvojila je IPARD III program za Crnu Goru, kojim je crnogorskim poljoprivrednicima predviđeno je 62 odsto više sredstava u odnosu na prethodni, odnosno 63 miliona eura. Sektorski sporazum preciznije definiše posebne odredbe za upravljanje i sprovođenje finansijske podrške Unije u Crnoj Gori, za oblast politika poljoprivrede i ruralnog razvoja, i njegovo usaglašavanje i potpisivanje je ključan preduslov za dalje korišćenje sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije koja su namijenjena poljoprivrednim proizvođačima u Crnoj Gori. Sprovođenjem programa ruralnog razvoja unaprijediće se poljoprivredna proizvodnja u Crnoj Gori, povećati konkurentnost i kvalitet poljoprivrednih proizvoda, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Pored toga, prioritet je postepeno usklađivanje sa pravilima Unije, standardima, politikama i praksama u pogledu pridruživanja EU koji će se postići kroz ekonomski, socijalni i teritorijalni razvoj, u pogledu pametnog, održivog i inkluzivnog rasta, kroz razvoj fizičkog kapitala i kapaciteta poljoprivrednih proizvođača, kao i kroz diverzifikaciju i razvoj ekonomskih aktivnosti i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima. Dakle, opšti cilj Sektorskog sporazuma jeste da pripremi crnogorske poljoprivrednike i prerađivače za ulazak u EU kroz povlačenje finansijskih sredstava iz pretpristupnih fondova. Programom IPARD III mogu biti podržane sljedeće mjere: Agro-ekološko-klimatske mjere i mjere organske proizvodnje, Realizacija lokalnih razvojnih strategija - LEADER pristup, Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu, Diverzifikacija gazdinstava i razvoj poslovanja, Tehnička pomoć i Zasnivanje i zaštita šuma.
Utvrđen je i Prijedlog zakona o mjerama sigurnosti prilikom istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju. Predlogom se utvrđuju minimalni zahtjevi za sprečavanje velikih nesreća tokom izvođenja operacija istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju Crne Gore, a za nadležni organ je određena Uprava za ugljovodonike. Cilj je uspostavljanje normativnog okvira za obavljanje ove djelatnosti na siguran način, bez negativnih posljedica po životnu sredinu, lica i imovinu, odnosno ograničavanje posljedica mogućih nesreća. Propisana je dužnost operatora da preduzme sve mjere kako bi se spriječile velike nesreće tokom izvođenja upstream operacija, odnosno da preduzme sve mjere radi smanjivanja posljedica eventualne velike nesreće. Takođe, ustanovljena je obeveza sprovođenja tripartitnih konsultacija između opertora, zaposlenih i nadležnog organa. Pored ostalog, propisana je obaveza Države da u postupku dodjele ugovora o koncesiji naročitu pažnju obrati na prethodni istorijat ponuđača kada je u pitanju zaštita na radu, sigurnost operacija i zaštita životne sredine, kao i da provjeri da li ponuđači posjeduju finansijski kapacitet da snose troškove eventualne štete koja može proizići iz velikih nesreća. Crna Gora će donošenjem Zakona implementirati Direktivu 2013/30/EU, čime će uskladiti svoj normativni okvir sa propisima EU.
Vlada je utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Međunarodne konvencije iz Nairobija o uklanjanju olupina iz 2007. godine. Potvrđivanjem Konvencije se regulišu prava i obaveza Crne Gore kao obalne države čijim unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnim morem plove, uplovljavaju i isplovljavaju strani i domaći plovni objekti, kao i prava i obaveze Crne Gore kao države zastave, čiji plovni objekti upisani u upisnik brodova i registar jahti, plove u međunarodnoj plovidbi i za koje Crna Gora snosi punu pravnu odgovornost u međunarodnim sporovima. Primjena predmetne konvencije se u načelu odnosi isključivo na olupine nastale van teritorijalnog mora Crne Gore. Na osnovu zahtjeva Crne Gore (podnošenjem Izjave Generalnom sekretaru IMO-a) primjena konvencije se može proširiti i na prostor unutrašnjih morskih voda i teritorijalnog mora Crne Gore. Donošenje i sprovođenje Zakona doprinijeće jačanju nacionalnog pravnog okvira koji unapređuje aktivnosti obezbjeđenja sigurnosti pomorske plovidbe, zaštiti mora od zagađenja sa pomorskih objekata, kao i ispunjenosti zahtijeva Međunarodne pomorske organizacije o potvrđivanju međunarodno – pravnih instrumenata.
Donijeta je Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, kojom se osniva Uprava za igre na sreću kao samostalni organ uprave, što će dovesti do unapređenja rada i rezultata institucijalnog okvira u ovoj oblasti, t. j. do povećanja efikasnosti i cjelishodnosti. Samostalnost u odlučivanju doprinijeće skraćenju rokova i prosječnom trajanju obrade zahtjeva, a ujedno i boljoj saradnji sa drugim državnim organima. Takođe, još jedna od prednosti je što ova uprava kao samostalan organ direktno može pristupiti pojedinim fondovima EU, koji finansiraju borbu protiv pranja novca i sive ekonomije i sprečavanje negativnih uticaja na regulaciju tokova novca na tržištu igara na sreću.
Vlada je donijela Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukama Savjeta Evropske unije u odnosu na djelovanja koja podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine. Savjet EU periodično vrši reviziju odluka koje se odnose na uvođenje restriktivnih mjera dodavanjem lica i entiteta koja su obuhvaćena odlukom, detalja u vezi sa licima i subjektima, kao i vremenskog roka primjene odluke i drugo. Izmjene i dopune Odluke su donijete kako bi se Crna Gora, u dijelu zajedničke vanjske i bezbjednosne politike, u potpunosti uskladila sa Odlukama Savjeta EU.
Utvrđen je Nacrt izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Glavnog grada Podgorice, s Programom održavanja Javne rasprave, u trajanju od 15 radnih dana. Dokumentom se vrši prenamjena planiranih površina lokacija koje su u užem gradskom području Podgorice i Golubovaca , kao i na pojedinim lokacijama izvan gradskog područja, zbog nemogućnosti realizacije sadržaja u okviru date namjene. Definišu se uslovi i smjernice za realizaciju planiranih objekata koji su od društvenog i javnog interesa, kao i lokacije za koje je predviđena izrada idejnog arhitektonskog konkursnog rješenja. Sadržaji prostora definisaće se na osnovu sprovedenog javnog konkursa, jer se radi o vrlo atraktivnim djelovima grada. Konkurs treba da dā najoptimalnije rješenje nakon detaljne analize i sprovedene ankete svih zainteresovanih subjekata, kako bi se dobila jasna vizija razvoja i oblikovanja područja. Izmjenama i dopunama plana su obuhvaćeni i prostori koji nijesu pokriveni planskom dokumentacijom nižeg reda, pa se za ta područja definišu smjernice i uslovi za direktnu implementaciju, naročito u zonama rubnih naselja u ruralnim područjima plana.
Vlada je donijela Odluku o izradi Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana opštine Bar i Odluku o određivanju rukovodioca i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za izradu Izmjena i dopuna PUP-a. Osnovni cilj i zadatak ovog dokumenta je stvaranje planskog i formalnog osnova za obezbjeđenje održivog razvoja koji predstavlja jedan od najvažnijih izazova politike uređenja prostora. To se prvenstveno odnosi na precizno i jasno definisanje prirodnih i stvorenih razvojnih potencijala, planiranje racionalnog korišćenja prostora, u skladu sa ekonomskim, socijalnim, ekološkim i kulturno-istorijskim razvojem, propisivanje smjernica za unapređenje kvaliteta izgrađenog prostora i jasnih pravila građenja, veći stepen usklađenosti planskog dokumenta sa sektorskim politikama i sa parametrima održivosti i sl. Za rukovodioca izrade određen je prof. dr Svetislav Popović, a naknada je utvrđena u ukupnom iznosu od 75.000 eura.
Donijeta je Odluka o izradi Izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana „Veliki pijesak“, opština Bar i Odluka o određivanju rukovodioca i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za izradu Izmjena i dopuna DUP. Cilj izmjena i dopuna DUP-a je preispitivanje postojećih rješenja i stvaranje preduslova za razvoj turizma, kao i da se u skladu sa potrebama stanovništva osigura prostor za djelovanje vjerskih zajednica. Za rukovodioca izrade određena je Gordana Raičević, a naknada je utvrđena u ukupnom iznosu od 10.000 eura.
Vlada je izdala Urbanističko-tehničke uslove za izgradnju turističkog naselja na lokaciji koju čine katastarske parcele 30/1/25, 30/1/26, 30/1/27, 30/1/28 i dio 30/1/2 KO Dolja, u zahvatu Prostornog plana posebne namjene NP „Prokletije“, Opština Gusinje, po zahtjevu Bektešević Almira. Lokacija se nalazi u III zoni zaštite Parka u kojoj se, u režimu održivog korišćenja, mogu razvijati naselja i prateća infrastruktura u mjeri u kojoj se ne izaziva narušavanje osnovnih vrijednosti područja. Lokalitet Škala zahvata jugoistočni obod doline Grebaje, koji u graničnom prostoru prema Albaniji završava grupom najviših crnogorskih vrhova. Konstatovano je da dugoročni razvoj turizma u ovoj zoni može integralno valorizovati raskošnu i atraktivnu prirodu ledničkih valova Grebaje, predjela Bjeliča, Karanfila, Popadije i Valušnice. U diskusiji je iskazana snažna podrška realizaciji ove značajne poslovne inicijative uspješnog predstavnika crnogorske dijaspore i istaknuta čvrsta opredijeljenost Vlade da učini sve što je neophodno kako bi se uklonile birokratske barijere za ostvarenje sličnih projekata u Crnoj Gori.
Usvojen je Program razvoja Evropske omladinske kartice (EYCA) za period 2022-2024, sa Akcionim planom implementacije za period 2022-2024. godine. Program predstavlja strateški dokument namijenjen daljem razvoju i implementaciji politika čiji je cilj unapređenje sveukupnog društvenog i socijalnog položaja mladih u Crnoj Gori, a za njegovu realizaciju iz budžeta je potrebno obezbijediti ukupno 130.000 eura, od čega za 2023. godinu 66.000 eura, a za 2024. godinu 64.000 eura. Evropska omladinska kartica je međunarodno priznata benefit kartica za mlade uzrasta 13–29 godina, koji besplatno koriste preko 270 popusta u Crnoj Gori i 70.000 popusta u Evropi. Osnovni cilj programa se ogleda u motivisanju što većeg broja mladih ljudi da budu socijalno, kulturno, obrazovno i ekonomski mobilni, pružanjem velikog broja benefita i pogodnosti u okviru Evropske omladinske kartice i doprinosom razvoju važnih javnih politika namijenjih unapređenju društvenog položaja mladih ljudi. Program predviđa intenziviranje saradnje u polju omadinske politike, a odnosi se na: obezbjeđivanje dodatnih popusta za mlade u Crnoj Gori, veći stepen informisanosti mladih, veću mobilnost mladih na nivou Crne Gore i Evrope, mogućnost za sticanje dodatnih znanja i vještina u okviru neformalnog obrazovanja, umrežavanje mladih sa biznis sektorom i univerzitetima i dr. Takođe, predviđeno je i učešće crnogorskog sektora nadležnog za pitanja mladih na referentnim sastancima koje organizuju drugi predstavnici Asocijacije Evropskih omladinskih kartica, predstavnici Savjeta Evrope, manifestacijama i festivalima iz oblasti koje se odnose na omladinsku politiku, kao i njihovo učešće na našim događajima koji imaju međunarodni značaj.
Vlada je usvojila Izvještaj o radu Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore za 2021. godinu, kao i Informacije za izvještajne periode od 1. 1. 2022. godine do 31. 3. 2022. godine i od 1. 4. 2022. godine do 30. 6. 2022. godine.
Usvojena je i Informacija o odobravanju sredstava tekuće budžetske rezerve na ime mjera iz četvrtog paketa podrške zbog COVID krize, odobrenih u prvom kvartalu 2021. godini, koja se odnose na podršku novom zapošljavanju. U cilju cjelovite, zakonski zasnovane identifikacije poreskih obveznika kojima pripadaju subvencije za novozaposlene, područne jedinice Uprave prihoda i carina izradile su za svakog obveznika (poslodavca) rješenje o usvajanju zahtjeva za oslobađanje od plaćanja dijela poreza na dohodak fizičkih lica i dijela doprinosa za PIO na teret zaposlenog i poslodavca, a koji nijesu veći od prosječne zarade, počev od 1. marta 2021. godine. U Informaciji se naglašava da Vlada, odobravanjem ukupnih zaostalih transakcija, s ciljem pune primjene izmijenjenih zakonskih odredbi, ispunjava prava poreskih obveznika iz odredbi koje su se odnosile na mjere podrške novom zapošljavanju u 2021. godini, a povodom krize izazvane pandemijom COVID-a. Za period od 1. marta do 31. decembra 2021. godine odobrene su subvencije u iznosu od 81.538 eura, koja se odnosi na 150 obveznika, odnosno za 200 novozaposlenih. Za period od 1. januara do 30. septembra 2022. godine odobrene su subvencije u iznosu od 106.518 eura, koja se odnosi na 152 obveznika, odnosno za 203 novozaposlenih. Takođe, odobreno je da se rasknjiži i stornira zatezna kamata na poreska dugovanja koja je automatski obačunavana zbog kašnjenja u odobravanju i prenosu subvencija.
Vlada je donijela Izmjene kadrovskog plana za Ministarstvo vanjskih poslova za 2022. godinu kako bi se ovaj dokument uskladio sa novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Ministarstva vanjskih poslova.
Usvojena je Informacija o obrazovanju Nacionalnog savjeta za turizam i donijeta Odluka o obrazovanju Savjeta. Zadaci Savjeta, između ostalog, odnose se na podsticanje implementacije definisanih strateških pravaca razvoja turizma u Crnoj Gori, koordinaciju i praćenje realizacije strateških projekata i dokumenata iz oblasti turizma u pravcu održivog upravljanja destinacijom, kao i na iniciranje donošenja nove ili izmjena i dopuna važeće zakonske i podzakonske regulative radi stvaranja boljeg normativnog i institucionalnog okvira za turisički razvoj u skladu sa međunarodnim propisima i standardima. Cilj svih aktivnosti je da Crna Gora u 2025. bude globalno prepoznata turistička destinacija, koja na održiv način upravlja destinacijom, kreirajući inovativani, zeleni i inkluzivni turistički proizvod, utičući na povećanje turističke potrošnje, smanjenje sezonalnosti i regionalne neujednačenosti, a sve u cilju podizanja nivoa životnog standarda lokalnog stanovništva i satisfakcije turista. Radom Nacionalnog savjeta za turizam, koji čini 19 članova, rukovodiće predsjednik Vlade.
Medresi" 800.000 eura


Vlada je usvojila Informaciju o finansiranju Srednje vjerske škole - Medresa „Mehmed Fatih" i prihvatila Aneks ugovora o finansiranju. Vlada je u martu 2018. godine prihvatila Ugovor o finansiranju Srednje vjerske škole - Medresa Mehmed Fatih iz Podgorice. Zakonom o budžetu za 2018., 2019., 2020. i 2021. godine opredjeljivano je po 500.000 eura na godišnjem nivou za ovu namjenu. Budžetom za 2022. godinu opredijeljeno je 800.000 eura, pa je neophodno je Aneksom izmijeniti iznos, sa dosadašnjih 500.000 eura na 800.000 eura, kako bi se ispoštovao Zakon o budžetu, te Medresi isplatilo preostalih 300.000 eura.
Usvojena je Informacija o unapređenju realizacije započetih projekata u okviru kapitalnog budžeta Uprave za kapitalne projekte i Uprave za saobraćaj za 2022. godinu. U Informaciji se navodi da su u predhodnom periodu upućeni zahtjevi više predstavnika izvođača radova u vezi sa problemima nemogućnosti ispunjavanja ugovorenih obaveza o građenju zbog drastičnog porasta cijena u sektoru građevinarstva. Takođe, navodi se da bi raskid ugovora za državu, kao investitora bilo skuplje rješenje, a opstanak izvođača bi bio direktno ugrožen, te da je potrebno naći rješenje koje bi omogućilo nesmetanu realizaciju ugovora. Zakonom o javnim nabavkama propisano je da pri zaključivanju ugovora sa izvođačima radova, Uprava za saobraćaj i Uprava za kapitalne projekte u skladu sa ugovorenim obavezama i tenderskom dokumentacijom mogu da isplaćuju avans. Imajući u vidu gore navedeno, kao i važnost završetka i realizacije značajnih projekata kako za ekonomski tako i privredni rast države, Vlada je zadužila Upravu za saobraćaj i Upravu za kapitalne projekte da omoguće avansno plaćanje izvođačima radova za započete projekte u skladu sa pozitivnim propisima i zakonskim normama.
Otkup „Luke Bar“

Vlada je usvojila Informaciju o namjeri Vlade Crne Gore za otkup dijela akcija u vlasništvu manjinskih akcionara emitenta „Luka Bar“ AD Bar. Tim povodom, Vlada je dala saglasnost da se na Montenegroberzi količinski kupi najviše 10.459.654 akcija (18 %), po maksimalnoj cijeni od 0,90 eura po jednoj akciji, u iznosu od 9.413.688 eura. Na ovaj način bi Vlada uvećala udio u akcijskom kapitalu Luke, čime bi, uz postojeći paket, imala dvotrećinski paket u ovom društvu. U donošenje ove odluke Vlada se rukovodila rezultatima ekonomsko-finansijske analize Luke izrađene u svrhu procjene ekonomske isplativosti eventualnog zaključenja posla, a koje nedvosmisleno ukazuju da, kada se sagleda uticaj lučkog poslovanja na parametre koji karakterišu funkcionisanje privrednog sistema i opravdanost ulaganja u lučke projekte, treba imati u vidu da lučke djelatnosti imaju izražene multiplikativne efekte – jedan euro prihoda luke se višestruko umnožava po osnovu prihoda koje ostvaruju ostali subjekti transportnog lanca roba. Ocijenjeno je da se radi o višestruko isplativom poslu od izuzetnog javnog interesa, koji predstavlja značajan iskorak u pravcu ostvarivanja glavnog cilja Vlade da Luka Bar postane suštinski važno čvorište logističkog sistema jugoistočne Evrope.
isplativom poslu od izuzetnog javnog interesa, koji predstavlja značajan iskorak u pravcu ostvarivanja glavnog cilja Vlade da Luka Bar postane suštinski važno čvorište logističkog sistema jugoistočne Evrope.
Usvojena je Informacija o stanju u Skupštini opštine Bar u pogledu njenog održavanja u smislu člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi. Kako sjednica novoizabrane skupštine opštine Bar nije održana u zakonski predviđenom roku, Vlada je sazvala sjednicu za petak 16. decembar 2022. godine sa jednom tačkom dnevnog reda – izbor predsjednika Skupštine opštine Bar.

Višemilionska šteta "Plantaža"

Vlada je usvojila Informaciju o potrebi podrške privrednom društvu „13. jul - Plantaže" a.d. Podgorica. U Informaciji se navodi da je nevrijeme koje je 23. juna 2022. godine pogodilo Glavni grad i Opštinu Tuzi nanijelo višemilionsku štetu privrednom subjektu koji je zamajac crnogorske poljoprivrede i najveći brend Crne Gore. Ukupna visina nastale štete u višegodišnjim zasadima ove kompanije u 2022. i 2023. godini procijenjena je u iznosu od 7.975.120 eura. Imajući u vidu navedeno, Vlada je zadužila Ministarstvo finanasija da isplati 1.500.000 eura iz sredstava Tekuće budžetske reserve privrednom društvu „13. jul – Plantaže” za sanaciju štete nastale kao posljedica elementarnih nepogoda - grada.
Donijeta je Uredba o izmjeni i dopuni Uredbe o posebnom dodatku na osnovnu zaradu, posebnim naknadama troškova i drugim primanjima za vrijeme rada u diplomatsko-konzularnom predstavništvu, čime se stvaraju pravno-administrativni uslovi za upućivanje službenika Ministarstva vanjskih poslova u Kraljevinu Nizozemsku i Kraljevinu Dansku.





Posjeta : 252