2
Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
Za borbu sa hazardima - milion eura!

       - Sa pravom možemo reći da Crna Gora u ovom trenutku ima Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju koji je po opremljenosti daleko iznad nivoa zemalja regiona, a jednako opremljen kao mnoge slične evropske institucije. To potvrđuje opredjeljenje Vlade da ovu značajnu instituciju opremimo i ojačamo do maksimalnog nivoa - ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović koji je danas posjetio Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, u koji je Vlada Crne Gore u saradnji sa EU i drugim međunarodnim partnerima u protekle dvije godine uložila više od million eura.

Predstavnici Zavoda predstavili su potpredsjedniku i njegovim saradnicima iz Direktorata za vodoprivredu novu opremu i važnost njene nabavke i korišćenja. Oprema je obezbijeđena iz sredstava IPA projekta Jačanje kapaciteta u cilju implementacije Okvirne direktive o vodama u Crnoj Gori i Projekta upravljanja slivom rijeke Drine na zapadnom Balkanu finansiranog od strane Globalnog fonda za životnu sredinu i Specijalnog fonda za klimatske promjene. Projekat realizuje Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa EU i međunarodnim partnerima.
Zaposleni najvrijedniji potencijal

- Poseban utisak ove posjete nije samo u modernoj i najsavremenijoj opremi, zatim činjenici da je ova institucija uvezana u međunarodne slične institucije kao što je svjetska meterološka organizacija i Evropski prognostički centar, već zaposleni koji sa svojim znanjem i iskustvom predstavljaju ključni potencijal ove institucije.
- Nastavićemo sa takvim opredjeljenjem, i Zavod i Vlada, sa našim evropskim i drugim međunarodnim partnerima, jer je naš cilj je da, ne samo usaglašavamo zakonodavstvo sa evropskim u oblasti voda, nego da ga kvalitetno implementiramo - poručio Simović.
On je podsjetio da se u ovoj godini nastavlja sa novim IPA projektom vrijednim 3,5 miliona eura, kkroz koji će se dobiti planovi upravljanja poplavama, nastaviti sa novim istražnim bušotinama kako bi pratili nivo i kvalitet podzemnih voda, kao i projektima regulacije bujičnih rijeka, kao što su Grnčar, Lim, a u drugoj fazi i Tara na kritičnim dionicama. Podsjetio je i na važnost projekta regulacije Bojane i Gračanice.
Hazardi traže najbolji odgovor

- Dosta smo uradili, dosta započeli, slijede nam novi izazovi. Nažalost i ovih dana dobijamo potvrdu učestalosti i težine priorodnih hazarda, konkretno zemljotresa koji je pogodio prijateljsku i susjednu Albaniju. Žalimo zbog svih izgubljenih života, želimo brz oporavak povrijeđenima i da Albanija što prije prevaziđe posljedice zemljotresa. Saosjećamo kao država koja je davne 1979. osjetila posljedice tog prirodnog hazarda, ali i međunarodnu podršku“, kazao je Simović.
On je istakao da su zemljotresi, poplave, suše i požari prirodni hazardi koji sve češće traže odgovor.   
- Da bi upravljali sa tim hazardima, imali pravovremene moguće informacije, u nekim segmentima i realno moguće preventivne akcije, za svaki odgovorni sistem, svaku odgovornu državu važna je ovakva institucija i kapaciteti koji stanuju u njoj - poručio je Simović.
Kapacitet za programe iz evropske agende

Direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrović izrazio je zadovoljstvo vidljivim napretkom u instituciji, posebno zahvaljujući donacijama iz navedenih projekata, što je dovelo da Zavod postane kredibilan sa kapacitetom da realizuje sve projekte i programe koji su definisani i evropskom agendom.
Mitrović je naveo da su zahvaljujući sredstvima iz dva projekta povećali broj hidroloških stanica za 50 odsto, broj stanica za podzemne vode preko 100 odsto, da je po prvi put omogućen puni monitoring podzemnih voda, povećan broj stanica za padavine koji daju važne podatke za najavu poplava i prognozu vremena. Povećan je i broj glavnih meteoroloških stanica, po prvi put postoje u nekim opštinama. Prema riječima Mitrovića Zavod sada ima jednistven sistem od 203 lokacije na kojima se vrše mjerenja odakle se automatski šalju podaci u računski centar.
On je izrazio zadovoljstvo najavom Vlade da nastavi ulaganja u dalje jačanje kapaciteta ove institucije čiji je rad vrlo važan u dijelu suočavanja sa brojnim izazovima i posljedicama sve izraženijih klimatskih promjena i prirodnih hazarda.
Posjeta : 303