2
U KIC "Budo Tomović" i ya maj spremili bogat repertoar
Promocije i afirmacije - kroz 30 programa!

    I tokom maja, kroz organizaciju oko 30 programa - dva festivala: “Stare note - novi zvuci” i književnog “Literitorija”, po 10 koncerata različitih profila i književnih večeri, DODEST premijeru, nekoliko filmskih projekcija, pozorišnih predstava i izložbi - KIC “Budo Tomović promovisaće i afirmisaće umjetničko stvaralaštvo - Šesta „Literitorija“, peti put „Stare note - novi zvuci“,
pozorišna premijera, grupa „Vatra“...neki su od programa planiranih u "srcu kulture grada".

Muzički program KIC predstaviće kroz ciklus „Mladi talenti“ perspektivne mlade muzičare. Jedan od njih je nagrađivani crnogorski pijanista, student magistarskih studija na Kraljevskom muzičkom koledžu (Royal College of Music) u Londonu Simo Šišević koji će 4. maja prirediti solistički koncert. Dio istoimenog ciklusa 31. maja biće i nastup pijaniste Karla Đurđevića dobitnika brojnih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima.
U maju naš festival “Stare note - novi zvuci” promovisaće peti put izvornu pjesmu, crnogorske note i bogatu muzičku baštinu, pa će prve večeri, 5. maja nastupiti mladi izvođači, a drugo veče je posvećeno autorskim pjesmama koje su komponovane u duhu crnogorske narodne muzike i poznatih izvođača koji će na crnogorsko muzičko nebo donijeti 24 nove kompozicije. Gost KIC biće i jedan od najpopularnijih rok bendova iz Hrvatske “Vatra” koji će u okviru akustičnog koncerta 30. maja izvoditi nove pjesme, ali i svoje brojne hitove.
Istaknutu makednosku koncertnu pijanistkinju Emu Popivodu, koja je prepoznatljiva po autentičnom stilu izvođenja i neobičnom repertoaru, ugostićemo 17. maja, a na velikoj sceni KIC-a 25. maja održaće se i koncert pod nazivom “I bei momenti” u izvođenju soprana Olivere Perunović, Maje Jaković i Slađane Bubanje.
   U organizaciji KIC-a 16. maja biće realizovan vikend kamerne muzike PLAY IN 2022, a 27. maja bićemo domaćin i završnog koncerta projekta VIVUM u okviru kojeg nastupaju učenici svih srednjih muzičkih škola iz Crne Gore.
Šesto izdanje LiTeritorije, regionalnog književnog festivala KIC-a „Budo Tomović“, održaće se od 9. do 11. maja. Ovogodišnja manifestacija, pod nazivom „Umjetnost i kriza/e“, tematizovaće stvaralački odgovor na krizu, u prvom redu globalnu krizu izazvanu pandemijom virusa Covid 19. Kroz razgovor i čitanja predstaviće se pisci: Semezdin Mehmedinović, Jana Radičević, Alen Bešić, Tanja Stupar Trifunović, Vasko Raičević i Marinko Koščec, a 11. maja, biće održana i tribina na temu umjetnosti i kriza/e u okviru koje učestvuju: Nataša Nelević, Tanja Markuš, Boris Stanić, Edin Jašarović i Vladimir Arsenić.
Dramski program KIC biće u znaku premijernog izvođenja predstave “Pogledaj dom svoj, đa’ole” koja je nastala u produkciji Pozorišne radionice DODEST, po ideji pisca i dramaturga Obrada Nenezića i u režiji Sejfa Seferovića. Premijera će biti organizovana 24. maja, a riječ je o drami za omladinu i odrasle koja se bavi esencijom društvenog posrtanja i porodičnog propadanja čiji su antiheroji mladi ljudi, bilo gdje na ovoj planeti.
Nakon nekoliko uspješnih gostovanja, duhovita drama o izgubljenim identitetima “Ekselencije” biće izvedena 4. maja na DODEST sceni. Koproducentsku predstavu JU ,,Zahumlje” i KIC-a ,,Budo Tomović” popularnu “Kontraevoluciju” sa poznatom glumačkom postavom koju čini Jovan Dabović, Slavko Kalezić i Đorđije Tatić publika će moći pogledati 31. maja na istoj sceni.
Tribina “Podgoričke priče” koju je dramski program KIC-a pokrenuo prije godinu dana, ovog puta ugostiće Terezu Albano, osnivačicu Italijanskog kulturnog centra u Crnoj Gori - profesorku i kulturnu poslenicu koja oživljava italijansku kulturu u Crnoj Gori i crnogorsku u Italiji.
Filmski program KIC nastaviće sa realizacijom glavnog ovogodišnjeg projekta u kojem je scenario kao suštinski dio filma u fokusu zbivanja, pa ćemo od 16. do 18. maja u okviru revije “Scenario - filmski roman 2” prikazati filmska djela nagrađivana za scenario od strane najeminentnijih filmskih institucija (Oskar, BAFTA, Zlatni Globus, nagrada filmskih pisaca-scenarista), a među njima su: “Filadelfija” (1993), “Mjesta u srcu” (1984) i “Istorija nasilja” (2005).
Nova knjiga “Čuvar buvlje pijace“ poznatog beogradskog muzičkog publiciste Petra Pece Popovića biće prezentovana 20. maja, a u maju publika će se upoznati i sa književnim izdanjima Slavka Mandića “U ime oca i sina” i “Politički popovi i litijaški eksperti” i Buda Simonovića “Tajna ljubav kraljice Jelene”.
U KIC će takođe biti promovisana knjiga Veljka Veljovića “Srcem Crnoj Gori”, knjiga Nevena Milakovića “Podgorička ispovijest 2”, knjiga Marijane Zečević “Toškovićeva Sagrada familija”, a svoje književno stvaralaštvo predstaviće i Rasim Gutić.
Veče savremene crnogorske poezije u organizaciji Udruženja književnika i književnih prevodilaca Crne Gore biće održano 13. maja.
Umjetnički program “Noć skuplja vjekove” Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore planiran je za 20. maj, a 10. maja publika će kroz druženje sa ambasadorom Jermenije Nj.E. dr Ashot Hovakimianom saznati nešto više o Jermeniji danas, o nekadašnjim gradovima pobratimima Titogradu i Jerevanu, o razmjeni pionira od 70-tih do kraja 80-tih godina itd.
Izložbu radova Udruženja penzionera Podgorice publika će moći pogledati 16. maja.





Posjeta : 294