Brze Cinjenice - Kultura

1
,,Ponovo radi bioskop'' u KIC "Budo Tomović"
Večeras "Poslije zime" - kandidat za Oscara!
Ovogodišnji crnogorski kandidat za 94. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i nauke u kategoriji najbolji međunarodni film u 2021. ,,Poslije zime'' reditelja Ivana Bakrača biće - u sklopu projekta ,,Ponovo radi bioskop''- večeras od 20 prikayan u veikoj sali KIC "Budo Tomović".
Glavne uloge tumače Momčilo Otašević, Ana Vučković, Petar Burić, Maja Šuša i Ivona Kustudić.
    
 
1
U Crnogorskom narodnom pozorištu
Počele probe - "Djece snova"!
Probe za predstavu „Djeca sunca“, Maksima Gorkog u režiji Jovane Tomić koja će premijerno biti izvedena krajem marta na Velikoj sceni CNP počele su danas.
U predstavi igraju: Milivoje Mišo Obradović, Sanja Vujisić, Vanja Jovićević, Slavko Kalezić. Stefan Vuković, Lara Dragović, Olivera Vuković, Lazar Dragojević, Jovan Dabović i Mirjana Spajić. 
 
1
Film Dušana Kasalice sjutra u KIC "Budo Tomović"
Premijera - "Elegija lovora"!
          Crnogorska premijera igranog filma Dušana Kasalice "Elegija lovora" / "The Elegy of Laurel" biće sjutra od 20 organizovana u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
U "Elegiji lovora", koji je svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu, uglađeni univerzitetski profesor Filip, u interpretaciji Frana Lasića, odlazi sa suprugom (glumi je Savina Geršak) na odmor. Nakon nekoliko dana provedenih u ugodnom, monotonom ambijentu hotelske banje, njihov naizgled idealan brak se završava. Čini se da Filipov život propada, ali okovan samopouzdanjem, on svaku novu situaciju u životu prihvata sa neobičnom lakoćom 
 
1
Sedam godina Foruma mladih pisaca KIC "Budo Tomović"
Rođendan slave - čitanjem stihova i priča!
Sedam godina od osnivanja Forum mladih pisaca KIC "Budo Tomović" obilježiće večeras od 18 u sali DODEST "srca kulture grada".
Sedmi rođendan mladi pisci - Barbara Delać, Luka Boljević, Jana Radičević, Nikola Ćorac, Nataša Gudelj, Milena Radević, Marko Stanojkovski, Milica Bošnjak, Anđela Bulajić, Nejra Belegu i Stefanija Brči - proslaviće čitajući poeziju i kratke priče. 
 
1
Od danas na biletarnici KIC "Budo Tomović"
Ulznice za koncerte - Boža Vreća!
       Prodaja ulaznica za koncerte koje će popularni umjetnik, interpretator i autor sevdalinki Božo Vrećo prirediti 3. i 4. marta na velikoj sceni KIC "Budo Tomović" počela je danas na biletarnici KIC.
Zbog svoje autentičnosti i emocije koju nesebično širi i dijeli, Božo Vrećo je tradicionalno rado viđen gost u Podgorici i u KIC. I ovog puta podgorička publika uživaće u raskošnom glasu i neobičnom, originalnom scenskom nastupu umjetnika koji izvodi, stvara i doslovno živi umjetnost koju je odabrao. Tradicionalne sevdalinke i autorske kompozicije Božo Vrećo izvodiće uz podršku benda.  
 
1
Revijalnim izvođenjem kabarea ,,Međuigre 0 - 24” završena 7. Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO
Dupla "Sat kula" - Zijahu Sokoloviću!
Revijalnim izvođenjem kabarea ,,Međuigre 0 - 24” dvostrukog pobjednika Zijaha Sokolovića, dvostrukog osvajača novoustanovljene nagrade "Sat kula" - za najboljeg glumca u autorskom projektu ,,Lijevo desno glumac” koja je, ujedno, izabrana za najbolju predstavu na smotri - u KIC "Budo Tomović" završena je 7. Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO.
Žaklini Oštir dodijeljena je nagrada za najbolju glumicu MAKADA, za rolu Sofije u predstavi ,,Ekselencije”. Hrvatski glumac Vilim Matula dobio je nagradu za glumačku bravuru, za ulogu u monodrami zagrebačkog Teatra Exit, “Munchausen”. 
 
1
Autorsko veče Stanke Rađenović Stanojević sjutra u KIC "Budo Tomović"
Stihovi kazuju - potrebu za drugim!
- Ovi stihovi imaju i emotivnu i intelektualnu potrebu za drugim, jer se samo tako ispunjava sami smisao govora i nazire mogućnost da se pustošne okolnosti egzistencije nadomeste oblikovanjem instinske dijaloške situacije, obnovom autentičnosti stvari i događaja, prodornim razumevanjem postojećih okolnosti, vrlo konkretizovnih u ovim stihovima, kao i osmišljavanjem načina njihovog prevazilaženja. Iz takve poetičke situacije prirodan je iskorak prema kritičkom razmatranju govora i mišljenja, ljubavi i smisla, sveta kao otuđene volje i ispražnjene, dehumanizovane predstave - zapisao je kritičar Gojko Božović o ppoeziji Stanke Rađenović Stanojević, koja priređuje autorko veče sjutra od 19 u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Učesnici su: pjesnik i pravnik Đorđije Malović, pjesnik Miljan Nikolić, teoretičarka književnosti Natalija Đaletić i autorka. U muzičkom dijelu nastupa gitarista Ivan Bojović.  
 
0
Sedma smotra kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO od sjutra do 12. u KIC "Budo Tomović"
Za nagrade - pet predstava!
             Sedmu manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja, MAKADO prvi put umjesto revijalnog imaće međunarodni karakter prestižne takmičarske smotre kamernih ostvarenja iz regiona, otvoriće duhovita drama ,,Ekselencije” sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Na festivalu će učestvovati pet predstava u takmičarskom dijelu, dok će jedna gostujuća predstava biti prikazana u čast nagrađenih, posljednje večeri festivala. Novina je i da će u pratećem dijelu festivala biti održane dvije tribine.  
 
0
Autorsko veče budvanske književnice Katarine Sarić u KIC "Budo Tomović"
Naglasak na - zbirkama poezije!
       Trinaest autorskih knjiga, sa naglaskom na dvije nagrađene zbirke poezije, "Smrt Madam Dupin" i "Globus Hystericus", biće predstavljeno tokom autorske večeri budvanske književnice Katarine Sarić koje će u petak od 19 biti održano u sali Dodest KIC "Budo Tomović".
Specijalan gost večeri biće Dmitri Ushkov, plesač i koreograf sa Akademije kulture i umjetnosti, grada Cheljabinska u Rusiji. Neobičan spoj književnosti i plesa, priuštiće publici nesvakidašnji umjetnički događaj.  
 
0
Izložba “Fluksni identitet” od sjutra u "Dvorcu Petrovića"
O identittetu - multimedijalno!
    - Zbog svoje važnosti, tema identiteta našla se u središtu umjetničkih istraživanja umjetnika okupljenih na izložbi Fluksni identitet. Svoje umjetničke koncepte oni razvijaju krećući se kroz prošireno polje umjetnosti, ugrađujući u njega svoj lični diskurs, iskustvenu vizuru, različite umjetničke postupke i procese. Njihova umjetnička praksa se realizuje kroz prostorne, multimedijalne i interaktivne instalacije, crtež, performans, video, fotografiju i digitalnu umjetnost - zapisala je Svetlana Mladenov, kustoskinja izložbe “Fluksni identitet” - organizovana u produkciji VISART-Asocijacije za vizuelnu umjetnost i kulturu, uz podršku Ambasade Kanade i Centrom savremene umjetnosti Crne Gore kao partnerom - koja će sjutra od 19 biti otvorena u "Dvorcu Petrovića". 
 
3
Druga samostalna izložba crteža Aide Orahovac Kuč u KIC “Budo Tomović”
“Oteta zemlja”- ex-yu motivi!
Samostalna izložba crteža Aide Orahovac Kuč “Oteta zemlja” biće sjutra od 19 otvorena u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Crteži na kojima su prevashodno ex-yu motivi rađeni u tehnici grafitna olovka u kombinaciji sa tušem i perom biće izloženi do 10.  
 
3
Sedma revija "Pozorište na filmu" od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Prve noći - “Iskušenje”!
    Razgovor medijatora sa Aleksandrom Radunovićem Popajem, dramskim piscem, kompozitorom, aranžerom i gitaristom koji će govoriti o kreativnim vezama dva medija, biće uvertira za sedmu reviju "Pozorište na filmu", koju će sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović" biti otvorena filmskom verzijom čuvene drame Artura Milera “Iskušenje” iz 1953. o “lovu na vještice” u poslijeratnoj Americi.
Adaptaciju autobiografskog komada Roberta Harlinga “Čelične magnolije” (1989) biće prikazana sjutra, a za utorak planirana je ekranizacija istinite priče Roberta Bolta “Čovjek za sva godišnja doba” (1966).  
 
2
Februarski repertoar KIC "Budo Tomović"
Prvi put - MAKADO takmičarski!
Februar u "Srcu kulture grada" biće u znaku međunarodne “Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja MAKADO” koja će se održati od 7. do 12. februara, ali ovog puta ne kao revija domaćih, već kao takmičarska smotra kamernih ostvarenja iz regiona i šire. U takmičarskom dijelu učestvuje pet pozorišnih komada i to: “Ekselencije”, “Münchhausen”, “Mileva Marić Ajnštajn”, “Soulfood”, “Lijevo desno glumac”.
Novitet ovogodišnjeg sedmog izdanja je nagrada “Sat kula” koju će stručni žiri dodjeljivati za najbolju predstavu, najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, kao i za bravuru, koja se može dodijeliti i za scenografiju, kostimografiju, dizajn predstave ili svijetla, za najbolju muziku... 
 
2
Februar u CNP
U znaku zaljubljenih i - jubileja “Šćeri moja”!
Februar će u Crnogorskom narodnom pozorištu biti u znaku akcije “Dvoje kao jedno – zaljubi se u pozorište” koja podrazumijeva popust od 50 odsto na ulaznice za sve programe u produkciji CNP.
Ovaj mjesec u nacionalnom teatru obilježiće i jubilarno 50. izvođenje predstave “Šćeri moja”. 
 
2
„Monumenta Montenegrina Vaticana”
Predstavljaju prvi tom!
Prvi tom edicije „Monumenta Montenegrina Vaticana”, čiji priređivači su istoričari Slavko Burzanović i Boban Batrićević biće predstavljen sjutra od 19 u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
U promociji kapitalnog djelaa koje svjedoči o duhovnoj, kulturnoj i političkoj istoriji naše zemlje učestvuju autori Boban Batrićević i Slavko Burzanović i ambasador Miodrag Vlahović.  
 
2
Duhovita drama nastala u produkciji KIC "Budo Tomović"
Premijera "Ekselencije" - u petak!
          Premijera duhovite drame "Ekselencije", priče o izgubljenim identitetima, nastale u produkciji Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” biće u petak od 20 izvedena sali DODEST "srca kulture grada".
   U predstavi čiji tekst i u režiju potpisuje pisac i dramaturg Obrad Nenezić igraju Žaklina Oštir i Jovan Dabović. Scenografiju je radio Darko Musić, kostime Vera Šoškić, ton Vladan Pićurić, a svijetlo Dražen Milić.
Repriza je u subotu. 
 
2
Tribina "Podgoričke priče" sjutra u KIC "Budo tomović"
Gostuje - Sonja Tomović Šundić!
Profesoriva dr Sonja Tomović Šundić, koja pored pedagoškog uživa i naučni i stvaralački ugled domaće i šire javnosti, biće sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo tomović" gošća tribine "Podgoričke priče".
Kao neko koje rastao, razvijao se i sazrijevao sa savremenom Podgoricom, Sonja Tomović Šundić sa moderatorom, novinarom Vanjom Kovačevićem pričaće Koliko je to bilo teško, zahtjevno, ili, pak, jednostavno. 
 
1
Folklorni ansambl KIC “Budo Tomović'” biće dio udruženja folklornih ansambala Zapadnog Balkana
“Haemus” povezuje - kulture i tradicije!
- Ideja je da ovaj ansambl ujedinjujući folkloraše, predstavnike šest država, bude način povezivanja različitih kultura i tradicija, razmjene znanja i iskustva, a sve kroz promociju folklornog bogatstva, igre i pjesme - Folklorni ansambl KIC “Budo Tomović'” biće dio udruženja folklornih ansambala Zapadnog Balkana “Haemus”. Inicijativu za osnivanje ansambla država Zapadnog balkana pokrenula je kulturno - umjetnička asocijacija FIDAF iz Albanije, a osim FA “Budo Tomović” koji predstavlja Crnu Goru, udruženju su pristupili i ansambli iz Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije.  
 
1
Deveta revija “Mjuzikl - filmska rapsodija” od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - “Uskršnja parada”!
Dobitnik Oskara za muziku i nagrade Udruženja scenarista SAD, film “Uskršnja parada” iz 1948. godine sa Džudi Garland i Fredom Asterom u glavnim ulogama otvoriće sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović" devetu reviju “Mjuzikl - filmska rapsodija”, kojom u januaru tradicionalno počinje filmski repertoar "srca kulture grada".
Zasnovan na istoimenoj uspješnoj produkciji iz 1956, mjuzikl Vinsenta Minelija “Zvona zvone” (1960) sa Džudi Holidej i Dinom Martinom biće prikazan drugog dana revije. Za kraj revije planirana je projekcija kriminalističke muzičke komedije “Robin i 7 pljačkaša” (1964) Gordona Daglasa o gangsterima koji se bore za kontrolu nad gradom.  
 
1
Deseta samostalna izložba slika Miodraga Mike Uzelca u KIC "Budo Tomović"
Čudesne igre - boja, forme i linija!
         - Pravo je zadovoljstvo sresti stvaraoce poput Miodraga Uzelca koji s ljubavlju druguje s kičicom, prenoseći svoje najtananije emocije na platna, pokazujući nam ono što ni sama priroda nije uvijek u mogućnosti da nam prikaže. Njegov slobodni izraz poput misterije donosi nam čudesne igre boja, forme i linija, praveći neobične kompozcije koje nas ne ostavljaju ravnodušnim. Poput starih majstora na Mikovim platnima se vidi taj renesansni nanos boja koji je danas veoma rijedak. On vidi što većina nas ne bi primijetila i nesebično nam to otkriva svojim slikarstvom - zapisala je Branka Radović Peruničić, članica ULUSCG, povodom 10. samostalne izložba slika Miodraga Mike Uzelca „Deset dosanjanih snova“, koja će sjutra od 19 biti otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|