2
“Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022”
Za Dan džeza - premijerno "Mimika"!

             Premijerno gostovanje zagrebačkog orkestra “Mimika” sjutra od 20 na Ljetnjoj sceni (iznad sastavaka Morače i Ribnice, tj. u neposrednoj blizini tvrđave Depedogen) obiježiće završnicu manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022” koja se ove godine održava pod moto "Balkan Jazz Conncetions", a njenim nastupom biće proslaviljen i Međunarodni dan džeza.
Koncert organizuju Jazz Art i KIC Budo Tomović u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada.

Orkestar Mimika je jedan od najkreativnijih transidiomatskih orkestara, osnovan u Londonu, a nastavio svoju misiju u Zagrebu, pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i multiinstrumentaliste Maka Murtića. Mimika Orchestra vodi publiku na avanturističko putovanje tamo gdje se džez spaja sa drugim muzičkim žanrovima i umjetničkim oblicima, pričajući antropološke, kulturne i mitološke priče o budućnosti i prošlosti.
Murtićeve originalne kompozicije za ansambl su pod snažnim uticajem balkanske narodne tradicije. Mimika kroz muziku i scenski nastup istražuje različite teme. Do sada su publiku upoznali sa utopijskim društvom na Marsu, praistorijskom seobom iz Afrike u svijet i paganskim slovenskim pogrebnim obredom. Mimika se ponosi time što je jedan od rijetkih džez ansambala koji zauzima čvrst stav o pitanjima kao što su socijalna pravda, ljudska saradnja i jedinstvo. Oni nastoje da ove vrijednosti učine očiglednim u muzičkom jeziku i scenskom performansu, stvarajući atmosferu drevnog okupljanja i povezanosti plemena.
Mimika je nastupala na mnogim festivalima kao što su: London Jazz Festival (2012/14/15), Love Supreme Jazz Festival 2014 (pobjednici takmičenja Jazz FM Discovery), Latitude Festival, Olimpijski i Paraolimpijski festivali, Velvet Festival, Crossover Festival, Jazz is Back Festival i na renomiranim londonskim mjestima kao što su: džez klub Vortex, Rich Mik, zgrada Bussey, The Forge, crkva Union, teatar Courtyard.
Orkestar je predstavljen na BBC radiju, Jazz FM-u, glavnim evropskim radio stanicama preko Evropske radiodifuzne unije i HR3 - Hrvatskom nacionalnom radiju posvećenom kulturi, džezu i klasičnoj muzici.

Članovi orkestra Mimika su: Mak Marko Murtić (dirigent), Maja Rivić (glas), Dunja Bahtijarević (glas), Nika Bauman (flauta), Leo Beslać (flauta), Marko Lucijan Hrašćanec (el. orgulje), Vojkan Kocić (sop. saksofon, alt saksofon), Marko Gudelj (deset. saksofon), Valdemar Kušan/Zvonimir Bajević (bar. saksofon), Danijel Hršak (truba), Josip Šustić (el. gitara, klasična gitara), Nenad Kovačić (udaraljke), Jan Ivelić/ Mario Petrinjak (bubnjevi), Viktor Slamnig (el. bas), Luka Žužić (trombon), Ivan Mučić/Hrvoje Štefanić (trombon), Džo Kaplovic/Jurica Rukljić (tuba).
Objavili su mnoge uspješne albume među kojima su: “From Scratch to Structure” (World Local Records, London, 2012), “A Place Gloving a Brilliant Red” (World Local Records, London, 2015), “Antarctica and Other Destinations” (World Local Records, London, 2015).
Vođa Mimika Orchstra je Mak Murtić (1988), kompozitor i saksofonista iz Zagreba. Početno interesovanje za muziku razvio je kroz nastupe sa raznim bendovima, od sredine do kraja 2000-ih godina. Preselio se u London 2010. Godine, da bi studirao na Univerzitetu Midlseks, gdje je osnovao alternativni džez orkestar Mimika. Od tada je sa orkestrom Mimika objavio tri konceptualna albuma na različite sociopolitičke teme. U Londonu je sarađivao sa raznim džez, klasičnim, eksperimentalnim i klupskim ansamblima i grupama. Član je programa „Usvoji kompozitora“ grupe ’’Sound and Music’’, koji radi na djelu za hor Klapham. U međuvremenu je snimio album sa džez orkestrom Hrvatske radio-televizije, napisan za septet ‘’Ad Libitum’’ Zagrebačke filharmonije. Njegove komade izvodili su učenici škole ‘’Pursel’’, ansambl ’’White Flower’’, Tom Aterton i drugi muzičari. Komponovao je i aranžirao muziku za nekoliko kratkih filmova, pozorišnih komada i ansambla. Posljednjih godina Murtić živi u Zagrebu gdje je napisao muziku za razne filmove, pozorišta i ansamble (posebno “Granice“ po narudžbi Zagrebačkog plesnog centra i “Jedna od nas“, dokumentarni film Đura Gavrana). Učestvovao je u raznim jednokratnim i zajedničkim projektima, uključujući: One Beat Balkans (2019), Hrvatski improvizujući orkestar (2019), orkestarski projekat sa Bilijem Martinom (Medeski, Martin i Vud), aranžman za Darka Rundeka i džez orkestar Hrvatske televizije, komad za Sinković&Merčep udarački duo za Zagrebački muzički bijenale (2019) i dr. Pored orkestra Mimika, Murtić aktivno nastupa sa bendovima Antenat i Truth ≠ Tribe. Sa Sarom Al Hamad je osnovao izdavačku kuću Rika Muzika 2020. godine. Od 2019. godine je voditelj i saradnik u obrazovnom i umjetničkom programu ’’One Beat Balkans’’. Autor je muzike za film “Inkorničata” (2020) koji je premijerno prikazan u novembru u okviru Evropske prijestonice kulture Rijeka 2020.
Trenutno piše muziku za scenu Amadeo za ansambl Ilirika, radi na nizu kratkih filmova i novom projektu orkestra Mimika pod nazivom “Altur Mur“.




Posjeta : 292