Brze Cinjenice - (O)Pozicija

2
Predsjedništvo "Demokratskog fronta" o krahu pregovora u Skupštini Crne Gore
Jedino preostali - protesti!
       - Krah pregovora u Skupštini Crne Gore najbolja je potvrda da su protesti jedino preostalo pravo i efikasno sredstvo političke borbe preko kojeg se može doći do stvaranja uslova za fer i poštene izbore. I to na način što je neophodno smijeniti vladu Mila Đukanovića i formirati novu, prelaznu vladu bez njega - ocijenilo je Predsjedništvo "Demokratskog fronta" i zakazalo nove proteste za subotu.
 
 
1
Inicijativu SNP za referendum o pristupanju NATO potpisala 73 494 građanina
Skupili potpisa - duplo više!
    - Od 29. decembra do danas prikupili smo skoro pa duplo više potpisa nego što je predviđeno Ustavom da bi referendum bio legitiman. Svojim potpisom ovoj inicijativi SNP o raspisivanju referenduma o članstvu u NATO pridružilo se 73.494 građana Crne Gore. Imamo svoje zaključke GO koji su polazne osnove, čućemo danas šta ostali misle o našem prijedlogu. Na organima partije ćemo, nakon što dobijemo te odgovore odlučiti šta ćemo uraditi - naglasio je predsjednik SNP Srđan Milić. 
 
1
Deseti dan Parlamentarnog dijaloga o sporazumu za stvaranje uslova za slobodne i fer izbore završen neuspješno
Složili se – da se ne slažu!
- Možda ni Savjet ne obavlja svoju funkciju kako treba, ali ne treba da se vraćamo partijskom upravljanju RTCG. Naše stanovište je vrlo principijelno - uprava parlamenta mora biti izraz većinske podrške. To ne treba da bude predmet sporazuma. Nipošto u tom sporazumu nema mjesta odredbi da postojeća garnitura treba da nastavi da rukovodi parlamentom – ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na dva “kamena spoticanja” zbog kojih je 10. dan Parlamentarnog dijaloga o sporazumu za stvaranje uslova za slobodne i fer izbore završen neuspješno.
- Neka premijer prihvati sve ostalo, i istog trena ima moju ostavku – ponudio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić. 
 
1
"Demokratski front" predstavio svoju platformu
Do reformske vlade - samo protestima!
         - Pad Vlade, formiranje vlade prelaznog karaktera bez Mila Đukanovića, održavanje prvih fer i slobodnih izbora, pobjeda demokratskih snaga na tim izborima i formiranje takozvane reformske vlade, nakon izbora, sa jasnim mandatom - istakao je Branko Radulović, predstavljajući danas platformu "Demokratskog fronta" kojom je poručeno je da se jedino protestima mogu stvoriti uslovi za formiranje reformske vlade i održavanje slobodnih i fer izbora, a ne parlamentarnim dijalogom.  
 
1
Predsjedavajući parlamentarnog dijaloga
U petak - uzmi ili ostavi!
    - Ostale su velike teme koje su sporne sa ciljem da sjutra, prekosjutra dođemo do konačnog teksta da bi u petak predsjednici partija u punom sastavu imali čist tekst pred sobom, naravno sa spornostima koje budu do kraja formulisane. Poslije toga, više neće biti raspravle o formulacijama, nego suštinski o „uzmi ili ostavi“ sa spornim formulacijama u nekim ključnim oblastima, tako da je petak dan kada bi trebali imati konačan tekst za uzmi ili ostavi – istakao je predsjednik Skupštine Crnne Gore i predsjedavajući parlamentarnog dijaloga Ranko Krivokapić poslije današnjih razgovora. 
 
0
"Demokratski front" upozorava
Do fer izbora - samo smjenom vlade!
   - Demokratski front upozorava da je krajnje vrijeme da svi oni kojima je stalo do javnog interesa i dobra Crne Gore, moraju da shvate da je jedini način da se ovaj monstruozni režim demontira jedinstveno i sinhronizovano djelovanje svih oponenata. Koliko god ova situacija djelovala složeno, put do slobodne, prosperitetne i demokratske Crne Gore je krajnje jednostavan. To je pad Đukanovićeve Vlade, formiranje Prelazne vlade bez Đukanovića, održavanje prvih slobodnih i fer izbora, pobjeda demokratskih snaga na tim izborima i formiranje Reformske vlade. Prvi korak na tom putu je uspostavljanje većine od 41 poslanika za nepovjerenje Đukanovićevoj Vladi i izglasavanje Prelazne vlade. To je moguće učiniti već «sjutra» u skladu sa članom 107. Ustava Crne Gore, podnošenjem predloga najmanje 27 poslanika za nepovjerenje Vladi što je šansa za sve, i za one koji su nedavno «pali na ispitu» pri glasanju o povjerenju Đukanovićevoj Vladi - ukazano je na kraju saopštenja "Demokratskog fronta" koje potpisuje član Predsjedništva "DF" i zamjenik predsjednika "PzP" profesor dr Branko Rasulović. 
 
0
Predsjedništvo "Demokratskog fronta" povodom tužbe Glavnog grada
Pravosuđe priprema - inkviziciju za "DF"!
       - Nakon krivičnih i prekršajnih prijava koje svakodnevno šteluju protiv čelnika DF, crnogorsko pravosuđe, umjesto da procesuira Raška Konjevića, najodgovorniju osobu za razbijanje mirnih demonstracija 17. i 24. oktobra, priprema institucionalnu inkviziciju za DF koji se jedini usudio da se mirnim i istrajnim protestima izbori za održavanje fer i demokratskih izbora - saopštilo je Predsjedništvo "Demokratskog fronta" povodom tužba Glavnog grada protiv DF o navodnoj šteti procijenjenoj na oko 50 000 evra:  
 
0
Održan novi sastanak Parlamentarnog dijaloga u užem sastavu
Dogovorili - naziv dokumenta!
    - Ono što je dobro jjeste da smo ustanovili metodologiju kojom radimo i koju popravljamo, dopunjujemo i krećemo se naprijed. Konačne odluke ostaće na političkim subjektima i njihovim organima da procjene da li je to što je dogovoreno dovoljno da preuzmu odgovornost za formiranje Vlade izbornog povjerenja. SNP učestvuje u dijalogu, ali neće potpisati sporazum, jer traži poseban zakon o vladi, što ostalim političkim subjektima nije prihvatljivo – istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić poslije današnjeg sastanka Parlamentarnog dijaloga u užem sastavu na kojem je dogovoreno da se dokument koji je predmet rada i dogovora zove “Sporazum o stvaranju uslova za slobodne I fer izbore.
Od danas u parlamentarnom dijalogu učestvuje i lider “Socijaldemokrata Crne Gore” Ivan Brajović, a u razgovorima ne učestvuju čelnici “Demokratskog fronta” i “Demokrata Crne Gore”.
 
 
0
Srđan Milić, lider SNP, u emisiji "Živa istina"
Tražimo - zakon o vladi!
- Idemo da završimo taj posao tako što ćemo u Parlamentu usvojiti poseban akt koji će biti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje. Mi tražimo da to bude Zakon o Vladi. Ne smijemo doći u situaciju da bilo ko krši zakone i oni zahtjevi kjoji budu mimo onoga što podrazumijeva pravni sistem Crne Gore neće biti razmatrani - negirajući da će lideri političkih partija potpisati politički dogovor sa partijama na vlasti, istakao je Srđan Milić, lider SNP, gostujući u emisiji "Živa istina". 
 
0
Nastavljen parlamentarni dijalog
U užem krugu - brže do dogovora!
    - Date su političke polazne osnove skoro svih subjekata. Naravno, u Crnoj Gori svi želimo da imamo prvjenstvo u idejama, ali moramo imati zajedništvo u konačnom rješenju, bez obzira koliko ko doprinio, dogovor treba da bude svih i – što je još važnije – sprovođenje dogovora sa dobrom vjerom i punom posvećenošću. Idemo na uži politički dijalog predsjednika partija, ali sa manje učesnika. Biće operativniji i svakodnevno iduće sedbice, da bismo za nekoliko dana u užem parlamentarnom dijalogu, došli do Nacrta političkog sporazuma o izbornom povjerenju – istakao je predsjednik SDP Ranko Krivokapić. 
 
0
Izvršni odbor Glavnog odbora "Socijalističke narodne partije" jednoglasno usvojio Polazne osnove za prevazilaženje duboke socio-ekonomske, institucionalne i političke krize
Slobodni izbori - primarni interes!
          - Polazne osnove SNP predstavljaju set kontrolnih mehanizama radi obezbjeđivanja uslova za održavanje fer, slobodnih i demokratskih izbora, koji su primarni interes građana Crne Gore - saopštio je Izvršni odbor Glavnog odbora "Socijalističke narodne partije", koji je večeras, u proširenom sastavu, jednoglasno usvojio Polazne osnove za prevazilaženje duboke socio-ekonomske, institucionalne i političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora. 
 
0
Darko Pajović, predsjednik "Pozitivne Crne Gore, na konferenciji za medije
Premijeru šalje - mapu puta!
   - Drago mi je što smo svi svjesni ljekovitosti rješenja koje je ponudila Pozitivna. Drago mi je što nemamo nikakve vrste ucjene i optimističan sam da ćemo koncept koji smo pokrenuli izvesti do kraja. Pominjanje da je neko tražio četiri ministarska mjesta nije tačno. Planom Pozitivne tražen je ulazak opozicije u četiri ministarstva u kojima je prepoznata zloupotreba državnih resursa. Ono što su ostale kolege iz opozicije predložile jeste razrada svega onoga što je obuhvatio naš Plan i raduje nas činjenica da je Plan Pozitivne prihvatljiv za sve. Ono što će Pozitivna predočiti DPS i premijeru jeste da će im trebati mapa puta i vremenski okvir realizacije plana "Pozitivne" - istakao je Darko Pajović, predsjednik "Pozitivne Crne Gore" na današnjoj press konferenciji.
Pajović je rekao da će premijeru poslati mapu puta za prevazilaženje političke krize, da on i poslanica Jasavić nijesu pod policijskom zaštitom i da njemu nikada nije nuđeno mjesto premijera. 
 
0
Sedam partija uputilo dopis predsjedniku Skupštine Crne Gore
U dijalog uključiti - i socijaldemokrate!
      - Imajući u vidu važnost parlamentarnog dijaloga koji se vodi u Skupštini na nivou predsjednika parlamentarnih partija, kao i činjenicu da su SD iskazale spremnost za učestvovanjem u pomenutom dijalogu, smatramo neophodnim da predsjednik te partije, Ivan Brajović bude pozvan na sastanak lidera parlamentarnih partija, koji je zakazan za petak - ukazano je u dopisu kojim sedam partija - DPS, Bošnjačka stranke, HGI, Liberalna partija, "Pozitivna", "Forca" i "Albanska alternativa" - traže od predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da u parlamentarni dijalog uključi i "Socijaldemokrate Crne Gore". 
 
0
Poslanik "DF" i potpredsjednik "Nove Srpske Demokratije" Slaven Radunović
"Timu B" nije do - smjene vlasti!
          - Vrijeme je da gospoda iz Tima "B" (Krivokapić, Lekić, Rakčević, koncern Vijesti, krug "dvojke" oko američke ambasade) skinu rukavice, pogledaju narodu i kolegama iz opozicije u oči i saopšte, ono što je meni odavno jasno: njih ne zanima smjena režima, ako dominantnu ulogu u budućoj vlasti treba da imaju, makar birači tako odlučili, Demokratski front sa gradjanskim organizacijama i pojedincima koji su za temeljne promjene i nacionalno pomirenje, SNP, ali, izgleda i Demokrate. Ili drugim riječima: Srbi, tradicionalni Crnogorci, protivnici NATO integracija, Bošnjaci koji nisu a priori srbomrsci, oni koji su za radikalni obračun sa mafijaškom državom i njenim postulatima. Oni kojima tuđi nacionalni interes nije ispred interesa građana CG. - isiče poslanik "DF" i potpredsjednik "Nove Srpske Demokratije" Slaven Radunović. 
 
3
Na prvom kongresu "Socijaldemokrata Crne Gore" za predsjednika partije jednoglasno izabran Ivan Brajović
Služiće samo - Crnoj Gori!
    - Socijaldemokrate uvijek će bezrezervno služiti samo Crnoj Gori i njenim državnim interesima – poručio je Ivan Brajpvić na prvom kongresu „Socijaldemokrata“, na kojem je jednoglasno izabran za predsjednika partije.
- Za nas ne postoje neprijatelji, osim neprijatelja Crne Gore. Svi ostali su uvaženi sagovornici sa kojimaa ćemo tražiti odgovore na izazove sa kojima se suočava Crna Gora i njeni građani – dodao je Brajović na kongresu održanim pod sloganom „Stabilno i dosljedno“.
Za potpredsjednike partije izabrani su dr Vujica Lazović, Mićo Orlandić i Damir Šehović. 
 
3
Portparol "Pozitivne Crne Gore" Nataša Gojković o negativnoj kampanji političkih oponenata
Vladali bi - osvetom i vrijeđanjem!
- Negativna kampanja koju ovih dana sprovode nasi politički oponenti, samo je dodatna potvrda dobrog kursa "Pozitivne Crne Gore" i opravdanosti nuđenja Plana za rješavanje političke krize, kao uslova za podršku Vladi u Skupštini. Partije koje sprovode ovu kampanju i njihovi medijski zaštitnici su zapravo isti oni koji su nas do juče pozivali da srušimo jedne, a sa drugima da pravimo prelaznu Vladu. Danas, vrlo jasno možemo vidjeti na šta bi ličila ta i takva Vlada i kako bi vladala - osvetom, vrijeđanjima, šikaniranjima, psovkama, raspirivanjem mržnje i sukobima. Potpuni raspad nauma o zaustavljanju evropskih i NATO integracija na ulici, ali i raspad ideje o preuzimanju vlasti mimo izbora medijskih tajkuna i njihovih političkih satelita, očigledno je stvorila veliku bol kod onih koji su to pažljivo i predano planirali - prokomentarisala je negativnu kampanju političkih oponenata portparol "Pozitivne" Nataša Gojković. 
 
3
URA, SDP i "Demos" spremaju platformu za sastanak lidera partija u ponedjeljak
I oni imaju ponudu - i zahtjeve!
    - Sastanak lidera URA, SDP i "Demosa" bio je posvećen definisanju neke vrste platforme uoči sastanaka lidera partija u ponedjeljak. Dobili smo ponudu predsjednika DPS koji je trebalo da bude premijer bez većine, ali nažalost onakvim postupkom jedne navodno opozicione partije, on na taj sastanak dolazi sa već obezbijeđenom većinom. Ima svoju ponudu. To, međutim, neće biti jedina ponuda na stolu. URA, Demos i SDP imaće svoju ponudu. Ta ponuda biće vrlo opsežnija, ne ponuda nego i zahtjevi - isziče ćlan URA Neđeljko Rudović. 
 
2
Predsjedništvo "Demokratskog fronta" uputilo inicijativu partijama koje nisu podržale Vladu Crne Gore
Masovnim okupljanjem do - prelazne vlade!
    - Dramatičnost političkog trenutka iziskuje od svih nas ozbiljnost i odgovornost, i obavezuje nas da na ustavno nasilje damo zajednički, sinhronizovan i najefikasniji odgovor, a to je po nama organizovanje mirnog masovnog okupljanja gradjana Crne Gore sa jasnim zahtjevima. Demokratski front smatra da ideja prelazne Vlade po sistemu kopremijera i koministara jedini je garant da će naredni izbori biti lišeni dosadašnjih vidova zloupotreba manifestovanih u aferi "Snimak", bez obzira na naše poznate programske i koncepcijske razlike, i to mora ostati najmanji zajednički opozicioni imenitelj - navodi se u inicijativi koju je - imajući u vidu da je glasanjem Pozitivne Crne Gore za povjerenje Vladi Mila Đukanovića i zvanično legalizovana politička korupcija - danas Predsjedništvo "Demokratskog fronta" uputilo partijama koje nisu podržale Vladu Crne Gore.  
 
2
Poslanici "DF" glasanje poslanika "Pozitivne" ocijenili sramotnim
Pozivaju sve - protiv režima!
       - Lopov je gotov, neće mu pomoći nijedan izdajnik. Sloboda traži ljude! - nakon sramotnog glasanja poslanika "Pozitivne", poslanici "DF" sa bine ispred zgrade Skupštine najavili su da će koliko je sjutra pozvati sve političke partije koje su glasale protiv povjerenja na konsultacije i dogovor o daljem zajedničkom djelovanju.
Takođe, oni su najavili ubrzo organizaciju veliku antirežimskog protesta u Podgorici na koji će doći cijela Crna Gora. 
 
2
Glavni odbor "Pozitivne Crne Gore" potvrdio
Plan znači - razrješenje krize!
- Plan "Pozitivne" znači razrješenje političke krize čime donosi političku stabilnost, stvaranje uslova za fer i demokratske izbore i nastavak integracionih procesa - potvrdio je Glavni odbor "Pozitivne Crne Gore" koji je sinoć, nakon sinoć održanog sastanka sa DPS i javnih istupa dijela opozicionih stranaka, dodatno razmotrio okolnosti oko "Plana za prevazilaženje političke krize". 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|