Brze Cinjenice - (O)Pozicija

0
Novi protesti pristalica "Demokratskog fronta" uoči sjutrašnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore
Protestuju - i protiv opozicije!
            - "Demokratski front je pravio greške i sigurno će ih praviti još, ali jedno vam obećavamo - nama Milo Đukanović nikada, ni pod kojim uslovom neće biti šef. Vidimo se. Do slobode - poručuju iz "DF", koji večeras u 20, pod motom "Čast i bruka žive dovijeka", na platou ispred Skupštine Crne Gore organizuje protestni skup, uoči sjutrašnjeg skupštinskog zasijedanja, "o sramotnom ulasku dijela opozicije u vladu Mila Đukanovića".
Poslanici sjutra treba da se izjasne o "lex specialisu", o promjenama u Vladi Crne Gore i o (ne)povjerenju Ranku Kriivokapiću.  
 
1
Predsjedništvo DF o pregovorima dijela opozicije sa DPS
Sto sati - dosta čekanja!
    - Predsjedništvo DF još jednom upozorava lidere opozicije koji mole Mila Đukanovića da ih uzme sa sobom, da će sjutra biti 96 sati od isteka posljednjeg, šestog roka koji su dali DPS, i da ukoliko prebace 100 sati čekanja, više ne rizikuju ozbiljnu kompromitaciju, već i cenzus koji im neće davati nikakve posljednje rokove - saopštilo je danas Predsjedništvo "Demokratskog fronta". 
 
2
"Pozitivna Crna Gora" zatražiće hitnu sjednicu Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore
Krivokapić legalizuje - krađu mandata!
    - Najnovija hajdučija odlazećeg predsjednika Skupštine kojom pokušava da legalizuje krađu mandata tako što je svojevoljno i suprotno Poslovniku formirao Klub poslanika od predstavnika, koji su bili na izbornoj listi Pozitivne Crne Gore, nije ništa drugo do posljednji osvetnički trzaj političkog gubitnika - ukazuje "Pozitivna Crna Gora", koja će danas zbog samovolje i političkog nasilja koje sprovodi predsjednik Parlamenta zatražiti hitnu sjednicu Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore. 
 
1
Plan akcionog jedinstva opozicije za organizovanje prvih poštenih i pravičnih izbora jednoglasno podržan na zajedničkoj sjednici glavnih odbora konstituenata „Demokratskog fronta“
Do fer izbora - bez pregovora!
    - Ako se opet uđe u takozvani parlamentarnii dijalog i pregovore sa premijerom, to će biti greška koja se više neće moći ispraviti i na nama je da ih upozorimo – podsjećajući da njihov plan podrazumjeva da partije koje su glasale protiv vlade napuste parlament i da zajedno sa „Frontom“ organizuju proteste i iniciraju izglasavanje nepovjerenja vladi, ukazao je Andrija Mandić na današnjoj zajedničkoj sjednici glavnih odbora konstituenata „Demokratskog fronta“ u proširenom sastavu na kojoj je jednoglasnu podršku dobio je Plan akcionog jedinstva opozicije za organizovanje prvih poštenih i pravičnih izbora koji je „DF“ uputio svim opozicionim parlamentarnim strankama. 
 
0
Petnaest poslanika "DF" predložili plan o akcionom jedinstvu opozicije i konkretnom metodu borbe za prve pravične i poštene izbore u Crnoj Gori
U planu - bojkot i stalni protesti!
    - Tokom bojkota Parlamenta i održavanja kontinuiranih demokratskih protesta, što podrazumijeva naš plan akcionog jedinstva, udružena opozicija treba da pokrene inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, i u Skupštini izabere prelaznu Vladu koja će organizovati prve poštene i pravične izbore - naglašeno je u planu o akcionom jedinstvu opozicije i konkretnom metodu borbe za prve pravične i poštene izbore u Crnoj Gori koji predlažu 15 poslanika "Demokratskog fronta", a sa njima su saglasni i trojica nezavisnih. 
 
2
Predsjedništvo "Demokratskog fronta" o krahu pregovora u Skupštini Crne Gore
Jedino preostali - protesti!
       - Krah pregovora u Skupštini Crne Gore najbolja je potvrda da su protesti jedino preostalo pravo i efikasno sredstvo političke borbe preko kojeg se može doći do stvaranja uslova za fer i poštene izbore. I to na način što je neophodno smijeniti vladu Mila Đukanovića i formirati novu, prelaznu vladu bez njega - ocijenilo je Predsjedništvo "Demokratskog fronta" i zakazalo nove proteste za subotu.
 
 
1
Inicijativu SNP za referendum o pristupanju NATO potpisala 73 494 građanina
Skupili potpisa - duplo više!
    - Od 29. decembra do danas prikupili smo skoro pa duplo više potpisa nego što je predviđeno Ustavom da bi referendum bio legitiman. Svojim potpisom ovoj inicijativi SNP o raspisivanju referenduma o članstvu u NATO pridružilo se 73.494 građana Crne Gore. Imamo svoje zaključke GO koji su polazne osnove, čućemo danas šta ostali misle o našem prijedlogu. Na organima partije ćemo, nakon što dobijemo te odgovore odlučiti šta ćemo uraditi - naglasio je predsjednik SNP Srđan Milić. 
 
1
Deseti dan Parlamentarnog dijaloga o sporazumu za stvaranje uslova za slobodne i fer izbore završen neuspješno
Složili se – da se ne slažu!
- Možda ni Savjet ne obavlja svoju funkciju kako treba, ali ne treba da se vraćamo partijskom upravljanju RTCG. Naše stanovište je vrlo principijelno - uprava parlamenta mora biti izraz većinske podrške. To ne treba da bude predmet sporazuma. Nipošto u tom sporazumu nema mjesta odredbi da postojeća garnitura treba da nastavi da rukovodi parlamentom – ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na dva “kamena spoticanja” zbog kojih je 10. dan Parlamentarnog dijaloga o sporazumu za stvaranje uslova za slobodne i fer izbore završen neuspješno.
- Neka premijer prihvati sve ostalo, i istog trena ima moju ostavku – ponudio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić. 
 
1
"Demokratski front" predstavio svoju platformu
Do reformske vlade - samo protestima!
         - Pad Vlade, formiranje vlade prelaznog karaktera bez Mila Đukanovića, održavanje prvih fer i slobodnih izbora, pobjeda demokratskih snaga na tim izborima i formiranje takozvane reformske vlade, nakon izbora, sa jasnim mandatom - istakao je Branko Radulović, predstavljajući danas platformu "Demokratskog fronta" kojom je poručeno je da se jedino protestima mogu stvoriti uslovi za formiranje reformske vlade i održavanje slobodnih i fer izbora, a ne parlamentarnim dijalogom.  
 
1
Predsjedavajući parlamentarnog dijaloga
U petak - uzmi ili ostavi!
    - Ostale su velike teme koje su sporne sa ciljem da sjutra, prekosjutra dođemo do konačnog teksta da bi u petak predsjednici partija u punom sastavu imali čist tekst pred sobom, naravno sa spornostima koje budu do kraja formulisane. Poslije toga, više neće biti raspravle o formulacijama, nego suštinski o „uzmi ili ostavi“ sa spornim formulacijama u nekim ključnim oblastima, tako da je petak dan kada bi trebali imati konačan tekst za uzmi ili ostavi – istakao je predsjednik Skupštine Crnne Gore i predsjedavajući parlamentarnog dijaloga Ranko Krivokapić poslije današnjih razgovora. 
 
0
"Demokratski front" upozorava
Do fer izbora - samo smjenom vlade!
   - Demokratski front upozorava da je krajnje vrijeme da svi oni kojima je stalo do javnog interesa i dobra Crne Gore, moraju da shvate da je jedini način da se ovaj monstruozni režim demontira jedinstveno i sinhronizovano djelovanje svih oponenata. Koliko god ova situacija djelovala složeno, put do slobodne, prosperitetne i demokratske Crne Gore je krajnje jednostavan. To je pad Đukanovićeve Vlade, formiranje Prelazne vlade bez Đukanovića, održavanje prvih slobodnih i fer izbora, pobjeda demokratskih snaga na tim izborima i formiranje Reformske vlade. Prvi korak na tom putu je uspostavljanje većine od 41 poslanika za nepovjerenje Đukanovićevoj Vladi i izglasavanje Prelazne vlade. To je moguće učiniti već «sjutra» u skladu sa članom 107. Ustava Crne Gore, podnošenjem predloga najmanje 27 poslanika za nepovjerenje Vladi što je šansa za sve, i za one koji su nedavno «pali na ispitu» pri glasanju o povjerenju Đukanovićevoj Vladi - ukazano je na kraju saopštenja "Demokratskog fronta" koje potpisuje član Predsjedništva "DF" i zamjenik predsjednika "PzP" profesor dr Branko Rasulović. 
 
0
Predsjedništvo "Demokratskog fronta" povodom tužbe Glavnog grada
Pravosuđe priprema - inkviziciju za "DF"!
       - Nakon krivičnih i prekršajnih prijava koje svakodnevno šteluju protiv čelnika DF, crnogorsko pravosuđe, umjesto da procesuira Raška Konjevića, najodgovorniju osobu za razbijanje mirnih demonstracija 17. i 24. oktobra, priprema institucionalnu inkviziciju za DF koji se jedini usudio da se mirnim i istrajnim protestima izbori za održavanje fer i demokratskih izbora - saopštilo je Predsjedništvo "Demokratskog fronta" povodom tužba Glavnog grada protiv DF o navodnoj šteti procijenjenoj na oko 50 000 evra:  
 
0
Održan novi sastanak Parlamentarnog dijaloga u užem sastavu
Dogovorili - naziv dokumenta!
    - Ono što je dobro jjeste da smo ustanovili metodologiju kojom radimo i koju popravljamo, dopunjujemo i krećemo se naprijed. Konačne odluke ostaće na političkim subjektima i njihovim organima da procjene da li je to što je dogovoreno dovoljno da preuzmu odgovornost za formiranje Vlade izbornog povjerenja. SNP učestvuje u dijalogu, ali neće potpisati sporazum, jer traži poseban zakon o vladi, što ostalim političkim subjektima nije prihvatljivo – istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić poslije današnjeg sastanka Parlamentarnog dijaloga u užem sastavu na kojem je dogovoreno da se dokument koji je predmet rada i dogovora zove “Sporazum o stvaranju uslova za slobodne I fer izbore.
Od danas u parlamentarnom dijalogu učestvuje i lider “Socijaldemokrata Crne Gore” Ivan Brajović, a u razgovorima ne učestvuju čelnici “Demokratskog fronta” i “Demokrata Crne Gore”.
 
 
0
Srđan Milić, lider SNP, u emisiji "Živa istina"
Tražimo - zakon o vladi!
- Idemo da završimo taj posao tako što ćemo u Parlamentu usvojiti poseban akt koji će biti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje. Mi tražimo da to bude Zakon o Vladi. Ne smijemo doći u situaciju da bilo ko krši zakone i oni zahtjevi kjoji budu mimo onoga što podrazumijeva pravni sistem Crne Gore neće biti razmatrani - negirajući da će lideri političkih partija potpisati politički dogovor sa partijama na vlasti, istakao je Srđan Milić, lider SNP, gostujući u emisiji "Živa istina". 
 
0
Nastavljen parlamentarni dijalog
U užem krugu - brže do dogovora!
    - Date su političke polazne osnove skoro svih subjekata. Naravno, u Crnoj Gori svi želimo da imamo prvjenstvo u idejama, ali moramo imati zajedništvo u konačnom rješenju, bez obzira koliko ko doprinio, dogovor treba da bude svih i – što je još važnije – sprovođenje dogovora sa dobrom vjerom i punom posvećenošću. Idemo na uži politički dijalog predsjednika partija, ali sa manje učesnika. Biće operativniji i svakodnevno iduće sedbice, da bismo za nekoliko dana u užem parlamentarnom dijalogu, došli do Nacrta političkog sporazuma o izbornom povjerenju – istakao je predsjednik SDP Ranko Krivokapić. 
 
0
Izvršni odbor Glavnog odbora "Socijalističke narodne partije" jednoglasno usvojio Polazne osnove za prevazilaženje duboke socio-ekonomske, institucionalne i političke krize
Slobodni izbori - primarni interes!
          - Polazne osnove SNP predstavljaju set kontrolnih mehanizama radi obezbjeđivanja uslova za održavanje fer, slobodnih i demokratskih izbora, koji su primarni interes građana Crne Gore - saopštio je Izvršni odbor Glavnog odbora "Socijalističke narodne partije", koji je večeras, u proširenom sastavu, jednoglasno usvojio Polazne osnove za prevazilaženje duboke socio-ekonomske, institucionalne i političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora. 
 
0
Darko Pajović, predsjednik "Pozitivne Crne Gore, na konferenciji za medije
Premijeru šalje - mapu puta!
   - Drago mi je što smo svi svjesni ljekovitosti rješenja koje je ponudila Pozitivna. Drago mi je što nemamo nikakve vrste ucjene i optimističan sam da ćemo koncept koji smo pokrenuli izvesti do kraja. Pominjanje da je neko tražio četiri ministarska mjesta nije tačno. Planom Pozitivne tražen je ulazak opozicije u četiri ministarstva u kojima je prepoznata zloupotreba državnih resursa. Ono što su ostale kolege iz opozicije predložile jeste razrada svega onoga što je obuhvatio naš Plan i raduje nas činjenica da je Plan Pozitivne prihvatljiv za sve. Ono što će Pozitivna predočiti DPS i premijeru jeste da će im trebati mapa puta i vremenski okvir realizacije plana "Pozitivne" - istakao je Darko Pajović, predsjednik "Pozitivne Crne Gore" na današnjoj press konferenciji.
Pajović je rekao da će premijeru poslati mapu puta za prevazilaženje političke krize, da on i poslanica Jasavić nijesu pod policijskom zaštitom i da njemu nikada nije nuđeno mjesto premijera. 
 
0
Sedam partija uputilo dopis predsjedniku Skupštine Crne Gore
U dijalog uključiti - i socijaldemokrate!
      - Imajući u vidu važnost parlamentarnog dijaloga koji se vodi u Skupštini na nivou predsjednika parlamentarnih partija, kao i činjenicu da su SD iskazale spremnost za učestvovanjem u pomenutom dijalogu, smatramo neophodnim da predsjednik te partije, Ivan Brajović bude pozvan na sastanak lidera parlamentarnih partija, koji je zakazan za petak - ukazano je u dopisu kojim sedam partija - DPS, Bošnjačka stranke, HGI, Liberalna partija, "Pozitivna", "Forca" i "Albanska alternativa" - traže od predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da u parlamentarni dijalog uključi i "Socijaldemokrate Crne Gore". 
 
0
Poslanik "DF" i potpredsjednik "Nove Srpske Demokratije" Slaven Radunović
"Timu B" nije do - smjene vlasti!
          - Vrijeme je da gospoda iz Tima "B" (Krivokapić, Lekić, Rakčević, koncern Vijesti, krug "dvojke" oko američke ambasade) skinu rukavice, pogledaju narodu i kolegama iz opozicije u oči i saopšte, ono što je meni odavno jasno: njih ne zanima smjena režima, ako dominantnu ulogu u budućoj vlasti treba da imaju, makar birači tako odlučili, Demokratski front sa gradjanskim organizacijama i pojedincima koji su za temeljne promjene i nacionalno pomirenje, SNP, ali, izgleda i Demokrate. Ili drugim riječima: Srbi, tradicionalni Crnogorci, protivnici NATO integracija, Bošnjaci koji nisu a priori srbomrsci, oni koji su za radikalni obračun sa mafijaškom državom i njenim postulatima. Oni kojima tuđi nacionalni interes nije ispred interesa građana CG. - isiče poslanik "DF" i potpredsjednik "Nove Srpske Demokratije" Slaven Radunović. 
 
3
Na prvom kongresu "Socijaldemokrata Crne Gore" za predsjednika partije jednoglasno izabran Ivan Brajović
Služiće samo - Crnoj Gori!
    - Socijaldemokrate uvijek će bezrezervno služiti samo Crnoj Gori i njenim državnim interesima – poručio je Ivan Brajpvić na prvom kongresu „Socijaldemokrata“, na kojem je jednoglasno izabran za predsjednika partije.
- Za nas ne postoje neprijatelji, osim neprijatelja Crne Gore. Svi ostali su uvaženi sagovornici sa kojimaa ćemo tražiti odgovore na izazove sa kojima se suočava Crna Gora i njeni građani – dodao je Brajović na kongresu održanim pod sloganom „Stabilno i dosljedno“.
Za potpredsjednike partije izabrani su dr Vujica Lazović, Mićo Orlandić i Damir Šehović. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|