0
SDP predala Ustvavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti Temeljnog ugovora potpisanog sa SPC
Otvorena mogućnost - obaranja neustavnog akta!

          - Predali smo inicijativu Ustavnom sudu, sada je otvorena mogućnost za obaranje tog neustavnog akta koji je potpisala Vlada. Ta je mogućnost otvorena sad kad je Ustavni sud opet funkcionalan. Vjeruje kako će Ustavni sud odluku donijeti na bazi pravnih argumenata - saopštila je na press konfemrenciji poslanica SDP i predsjednička kandidatkinja te stranke Draginja Vuksanović-Stanković.

Vuksanović-Stanković kazala je da su u inicijativi zastupljena relevantna mišljenja koje su iznijele eminentne organizacije.
- Jasno je da je Temeljni ugovor u suprotnosti sa Ustavom, prekršen je član 100 Ustava i to u samoj preambuli, u kojoj je Vlada neustavno uzela nadležnost države u cjelini”, dodala je Vuksanović-Stanković.
Pored toga, kako je ocijenila, u nesaglasju sa Ustavom je i većina članova Temeljnog ugovora.
“Država ne crpi obaveze iz kanona vjerskih organizacija”´::
Ona navodi da u SDP nemaju ništa protiv sklapanja Temeljnog ugovora sa SPC, ali da sve vjerske zajednice moraju biti jednake, onako kako to i pozitivno-pravne odredbe propisuju.
- U preambuli je neustavan i pravni osnov, za koji je uzeto pravoslavno kanonsko pravo i Ustav SPC. Državni organi ne crpe nadležnosti i obaveze iz kanona vjerskih organizacija i to je u potpunoj suprotnosti sa više članova Ustava”, kazala je Vuksanović-Stanković, dodajući da je Vlada u pomenutom dokumentu preuzela i nadležnosti koje pripadaju Skupštini.
“Važnije im bilo udovoljavanje SPC, nego evropske integracije”
Vuksanović-Stanković je kazala i da je odlazećoj Vladi očito bilo najvažnije da udovolji SPC, umjesto da se bavi evropskim integracijama i nagomilanim problemima.
Podsjetila je da je ugovor potpisan u avgustu prošle godine.






Posjeta : 164