Brze Cinjenice - (O)Pozicija

0
Predsjednik "Demokrata" Aleksa Bečić, lider "Demosa" Miodrag Lekić i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović predstavili njihov prijedlog Zakona o vladi
Trista dana prije izbora - vlast po pola!
- Predlažemo da se Zakonom o Vladi definiše da se 300 dana pred svake parlamentarne izbore bira Vlada građanskog jedinstva, koju će na paritetnoj osnovi činiti vlast i opozicija. Znači jednak broj ministar iz vlasti i opozicije, s tim da tamo gdje vlast ima ministra opozicija ima zamjenika, a tamo gdje opozicija ima ministra vlast ima zamjeenika, na način da ministar i zamjenik funkcionišu i odlučuju po principu supotpsia odnosno prava veta, a da se odluke na Vladi na način da za njih mora glasati većina ministar iz vlasti ivećina iz opozicije - istakao je pedsjednik "Demokrata" Aleksa Bečić predstavljajući prijedlog Zakona o vladi, koji uz njega potpisuju i predsjednik "Demos" Miodrag Lekić i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović. 
 
0
Članovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva iz redova "Demokrata" uputili otvoreno pismo delegaciji OEBS u Crnoj Gori
DPS opstruira i - zaobilazi opoziciju!
    - Osjećamo potrebu da vas kao predstavnici najjače opozicione partije koja predvodi proces izbornih reformi u Crnoj Gori upoznamo sa pokušajem opstrukcije od strane Demokratske partije socijalista, kao i očiglednim zaobilaženjem cjelokupne opozicije koja učestvuje u radu Odbora za sveobuhvatnu reform izbornog i drugog zakonodavstva - napisali su članovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Momo Koprivica i Danilo Šaranović u otvorenom pismu delegaciji OEBS u Crnoj Gori.  
 
3
Na 8. Kongresu DPS Milo Đukanović ponovo izabran za njenog predsjednika
Cilj je - adresa evropskog kvaliteta života!
       - Uprkos svemu, naša vizija evropeizacije Crne Gore ne gubi na aktuelnosti. Emancipacija i dalji razvoj crnogorskog društva mora ući u novu, višu fazu. Članstvo u Evropskoj Uniji ostaje naš strateški cilj, sa punom sviješću o tome da njegovo ostvarenje, a posebno vrijeme dostizanja neće prevashodno zavisiti od naše političke volje, od naše posvećenosti reformama. Ali, ono što je stariji cilj od bilo kojeg članstva, to je Crna Gora kao dio evropskog sistema vrijednosti i adresa evropskog kvaliteta života. To, ipak, presudno zavisi od nas. - naglasio je Milo Đukanović, predsjednik DPS, koji je danas, na 8. Kongresu partije opet izabran za njenog lidera.
-Samo je stabilna, ekonomski razvijena, demokratska i prosperitetna – vječna Crna Gora - ponovio je poruku i sa prethodnog Kongresa DPS Đukanović, čiji govor prenosimo integralno:  
 
2
Odbjegli biznismen Duško Knežević pustio cijeli snimak "Koverta"
"Torbu" čuva - za finale!
    - Čuveni snimak sa torbom čeka zbog moje situacije u Engleskoj. Zbog svega toga moramo čekati neku posebnu priliku. Moramo čekati do izbora, moram da srušim Đukanovića sa nečim stvarno jakim, stvarno teškim, jer moramm se vratiti u Crnu Goru kao oslobodilac, kao neko ko je odigrao istorijsku ulogu u rušenju režima Mila Đukanovića. To mi je od Boga dato i sprovešću to do kraja, torba će na kraju svega da dođe - poručio je u sinoćnjem obraćanju pristalicama odbjegli biznismen Duško Knežević, koji je pustio cijeli snimak "Koverta". 
 
1
Press konferencija "DF" o interpelaciji o radu ministra pravde
Locirali probleme - okrivili Pažina!
    - U interpelaciji jasno smo locirali probleme pravosuđa u institucijama sistema za koje smo okrivili ministra Zorana Pažina, koji je nelegitimno i neustavno, predlažući produžetak rada i mandaat sudskog savjeta doprinio nizu neustavnih odluka koje je taj savjet u međuvremenu donio - ttreći izbor Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda, zloupotrebe crvenih interpolovih potjernica, kohabitaciju tog instituta u slučaju državni udar i slučaju Svetozara Marovića, kao i zakon o oduzimanjju kriminalom stečene imovine i za funkcionere i za njima blisko povezane osobe. Smatramo da je ovakva interpelacija neophodna jer afere koje zapljuskuju crnogorske institucije, a evo i skupštinu, jasno pokazuju da su neophodne radikalne i korjenite promjene. Naš cilj je da Pažin dođe u Skupštinu Crne Gore i da raspravljamo o stanju u tužilaštvu i u sudovima - istakao je jedan od lidera "DF" Milan Knežević na press konferenciji "DF" o interpelaciji o radu ministra pravde Zorana Pažina.  
 
2
Jedan od lidera "DF" podsjetio na godišnjicu protesta od 24. oktobra 2015.
Mandić poziva - na nove proteste!
       - Građani Crne Gore DF iskazuje potpunu spremnost da poslije svih ovih progona naših političara posebno sada otvorenog progona poslanika i predsjednika Pokreta za promjene Nebojše Medojevića kao i nemogućnosti dobijanja tehničke vlade što je dominantno u interesu oostataka opozicije da predložimo svima da izađemo na ulice i snagom naroda oborimo ovaj režim i dobijemo poštene izbore za godinu dana - apelovao je danas na građane i opozicione kolege Andrija Mandić, jedan od lidera "DF", podsjećajući da je danas godišnjica velikih protesta koje je 2015. organizovao ovaj opozicioni savez i da su u Crnoj Gori od 1988. bila još samo tri takva protesta naroda.
Istovremeno, "DF" je daans od parlamenta tražio da urgira da Mandiću bude vraćen diplomatski pasoš zbog puta u SAD.  
 
2
Šef poslaničkog kluba "DF" Milutin Đukanović uputio dopis predsjedniku Skupštine Crne Gore
Od parlamenta traže - Mandićev pasoš!
   - Imajući u vidu da su teme ove konfenercije vezane za modalitete hibridnih prijetnji nacionalnoj bezbjednosti i da su predavači eminentni eksperti iz Кongresa SAD, cijenimo da bi učešće na ovoj konferenciji podiglo nivo znanja i vještina poslanika Mandića i Medojevića o važnim aspektima hibridnog ratovanja koje postaje globalna bezbjednosna pretnja - zaklljučak je dopisa koji je šef poslaničkog kluba "DF" Milutin Đukanović danas uputio predsjedniku Skupštine Crne Gore Ivanu Brajoviću da se u ime Parlamenta obrati Višem sudu sa zahtjevom da se vrati diplomatski pasoš Andriji Mandiću, kako bi mogao da prisustvuje 17. Parlamentarnom obavještajno-bezbjedonosnom forumu 12. decembra u Vašingtonu, ali i kako bi ubuduće mogao da normalno obavlja međunarodne političke aktivnosti.
Andriji Mandiću i Milanu Кneževiću, koji su odlukom Višeg suda osuđeni na po pet godina zbog pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016., pasoši su oduzeti prije tri godine. Za Nebojšu Medojevića, ppredsjednika "PzP", glavni specijalni tužilac MilivojeKatnić zatražio je od Skupštine Crne Gore da mu ukine poslanički imunitet.  
 
2
Nebojša Medojević, predsjednik "PzP" i jedan od lidera "DF" o zahtjevu za skidanje poslaničkog imuniteta
Ponovo preživljavamo - vrijeme čiskti!
    - Ponovo preživljavamo vrijeme Staljnovih i Brozovih čiskti. Katnić je učenik zloglasnog Staljnovig dželata tužioca Višinskog : “ Dajte mi čovjeka, ja cu pronaci zločin” Dajte mi Medojevića, ja cu mu već nesto izmisliti. Nije mi prvi put!!Nije Katnić kriv. On ne zna što ga je snaslo. Ni u najludjim snovima nije mogao sanjati, da će on postati nešto. I da će on odlučivati o nečem - reagovao je Nebojša Medojević, predsjednik "PzP" i jedan od lidera "DF" povodom toga što je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić poslao blanko zahtjev Skupštini Crne Gore za skidanje njegovog imuniteta.  
 
2
Predsjednik "DNP" i jedan od lifera "DF" Milan Knežević za portal in4s
Medojevića hoće - da ubiju!
   - Nebojša Medojević plaća grehove otvaranja afera "Klap" i "Vardar" koje direktno vode do Prve familije. I umjesto da Katnić bane na Blažovu svadbu i pohapsi sve zvanice, izuzev mlade i Harija Mata Harija, on je odlučio da po nalogu Đukanovića ovog puta ne samo da uhapsi Medojevića, nego da u zatvoru on bude ubijen. Mafijaški režim ulazi u novu fazu obračuna sa "DF", a su egzekucije lidera najjačeg opozicionog subjekta i to pod šifrom "nesrećnog slučaja" u Spužu. I ovo više nije pitanje za "DF", već za slobodnu Crnu Goru, Nebojša Medojević treba da bude primjer kako prolaze oni koji se suprotstave šefu režima i njegovimm interesima. Sigurno nećemo pristati ga nas kao ovce vode na klanje i narednih dana ćemo imati odgovore na otvorenu fašizaciju crnogorskog društva - ukazao je za portal in4s predsjednik DNP i jedan od lifera DF Milan Knežević. 
 
0
Aleksa Bečić, lider "Demokratske Crne Gore" sa druge izborne konvencije budvanskih "Demokrata"
Za izbore treba - više šrafova!
    - Opozicija ima istorisjku šansu. Prvi put ima otvorenu podršku međunarodne zajednice za sveobuvatnim izbornim rerormama. Prvi put je međunarodna zajednica podržala jedan opozicioni plan. Prije neki dan ministar spoljnih poslova Finske otvoreno kaže u Podgorici, podržavamo da izbori budu u jednom danu. Kada je to bilo ranije? Nikada. Samo je pitanje jesmo li svi iskreni, i hoćemo li istinske promjene ili neko želi novu političku trgovinu. Treba nam više šrafova da dođemo do potenih izbora. Treba nam i eliminisanje fantomskih birača, fantomskih izbornih lista, fantomiskih potpisa, kvadratića, trogulića, providnih listića, prljavih donacija, i još stotinu drugih rješenja koja smo spremili i na kojima insistiramo. Znači ne samo jedan šraf, već više šrafova, tako da insistiranje na samo jednom šrafu, pa zvao se on i Vlada, može da nas dovede u reprizu 2016. godine i vremenski, i sadržinski. Zato, u pamet se, kolege, opozicionari - poručio je Aleksa Bečić, lider "Demokratske Crne Gore" sa druge izborne konvencije budvanskih "Demokrata". 
 
0
"Demokratski front" predstavio Inicijativu za izmjene i dopune Ustava iz 2007.
Uz srpski i trobojku - traže zaštitu SPC!
- "Demokratski front" je pripremio inicijativu za promjene i dopune Ustava. Imajući u vidu da je prošlo 12 godina od usvajanja Ustava i da je u prethodnom periodu realizacija tog Ustava pokazala čitav niz nedostataka i propusta "DF" je odlučio da jednom ovakvom inicijativom ponudi javnosti materijal koji će omogućiti raspravu i konkretne pregovore za unaprijeđenje ustavnog ambijenta - naglasio je Neojša Medojević, jedan od lidera "DF", na press konferenciji na kojoj su predstavljeni prijedlozi za izmjene i dopune Ustava Crne Gore.
Po njegovim i riječima Andrije Mandića i Milana Kneževića, koji očekuju podršku svih, inicijativom je predviđeno da i srpski jezik bude službeni, uz državnu da se vijori i narodna trobojka, a žele i zaštitu SPC! 
 
3
Pristalice GP "Oddupri se 97 000" održale protest ispred VDT
Biće nas - i dvjesta hiljada!
       - Stanje je mnogo gore nego prije ulaska Crne Gore u NATO i prije početka pregovora za prostupanje EU. Zato ćemo nastaviti da se borimo na ulici. Vlasti pomaže i nejedinstvo opozicije. Oni samo nemaju odgovor na proteste građana na ulici i zato ćemo ih nastaviti. Biće nas jednog dana i dvjesta hiljada - naglasio je Džemal Perović, jedan od lidera GP "Odupri se" na večerašnjem protestu ispred Vrhovnog državnog tužilaštva.
Protest je počeo minutom ćutanja za nedavno preminulog poslanika "DF" Koču Pavlovića. 
 
2
Pokret "Odupri se" u ponedjeljak organizuje protest ispred Vrhovnog državnog tužilaštva
Režim se plaši samo - građana na ulici!
- Ako su nam zarobljene državne institucije, nama ostaje samo ulica.Imamo jedini, ali i najjači vid zajedničkog otpora - imamo proteste.Samo na to oni nemaju adekvatan odgovor. Ovaj režim se plaši samo građana na ulici.Zato zajedno, složno i masovno na PROTESTE !!! - pokret "Odupri se" poziva građane da u ponedjeljak u 19 izađu na protest ispred Vrhovnog državnog tužilaštva. 
 
2
"Demokratski front" o odluci Ustavnog suda
"Brljotina" abolira - Savića i Dujovića!
         - Umjesto da juče Ustavni sud razmatra ustavne žalbe Nebojše Medojevića i Milana Kneževića i odredi se da li poslanik ima imunitet samo u plenarnoj sali za vrijeme zasijedanja kako to tvrde Viši i Apelacioni sud, donesena je odluka kojom se Boris Savić i Mušika Dujović spašavaju od otkaza ali i krivično pravne odgovornosti. Ali ono što je najskandaloznije posle ovakve odluke Ustavnog suda, jeste da ostaje na snazi stav da poslanik u Skupštini Crne Gore ima imunitet samo u plenarnoj sali i to za vrijeme skupštinskog zasijedanja - saopštio je "DF", ocijenjujući da "Odluka sudija Ustavnog suda da proglase neustavnom normu o “stavljanju u zatvor” člana 119 ZKP predstavlja pravnu brljotinu i skandal koja je imala za cilj da abolira rešenja Višeg i Apelacionog suda iz decembra prošle godine kojim su Nebojša Medojević i Milan Knežević bez prethodnog skidanja imuniteta “stavljeni u zatvor.” 
 
2
"DF" o presudi za pokušaj terorizma
Grešaka i za - pravno gonjenje!
-Čak i u onih nekoliko stranica koje su objavili mediji postoji niz materijalnih i proceduralnih grešaka dovoljnih ne za poništenje presude, već za krivično pravno gonjenje Suzane Mugoše, Dragice Vuković i Vesne Pean. Presuda zasnovana na „časnoj riječi“ Saše Sinđelića predstavlja zastiđe koje će Suzana Mugoša, Dragica Vuković i Vesna Pean nositi kao sramotni žig koji će se kao najgori vid nasljeđa preuzimati iz pokoljenja u pokoljenje -- saopštio je "DF" o presudi za pokušaj terorizma, ocjenjujući je kao " kulminaciju jedne vulgarne farse". 
 
2
Marko Milačić, lider "Prave Crne Gore", po izlasku na slobodu
Ovo je bila - osveta tužilaštva!
         - Ovo nije bio pravni proces, ovo je bila pravna hajdučija, ovo je bila inkvizicija, klasičan montirani politički proces. Ovo je bila osveta tužilaštva i vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića za ono što smo planirali da uradimo, a osujećeni smo, ali ipak smo uradili, poslije čega smo bili brutalno pohapšeni i strpani u kazamat. Ovo je neopisivo gaženje elementarnih principa slobode, dostojanstva, ali i Ustava Crne Gore. Nama su do korjena pogažena naša elementarna ljudska prava, sloboda govora, kretanja, okupljanja, sloboda političkog i svakog drugog izraza. Pošto mi je zabranjeno da održimm posmrtni govor nad tijelom i dušom crnogorskog pravosuđa i VDT koje umire 30 godina i konačno je ubijeno - metak u čelo poslao mu je vrhovni državni tužilac - nije nam dozvoljeno da održimo govor i onda sam se popeo na automobil. Onda su oni krenuli primjenu fizičke sile, sve u cilju da nas spriječe da kažemo i da dođemo do VDT. Policajci su upotrijebili prekomjernu fizičku silu, prskajući nas sve ogromnim količinama biber spreja, a mani su nanijeli tešku tjelesnu povredu - istakao je Marko Milačić, lider "Prave Crne Gore", po izlasku na slobodu, nakon što je prekjuče sa još četvoro kolega bio priveden.  
 
1
"Demokratski front" najoštrije osuđuje neosnovanu i prekomjernu primjenu sile policije prema Marku Milačiću
Institucije sistema - potpuno mrtve!
       - Kako "DF" odavno ukazuje, a što je danas Milačić posebno potencirao, institucije sistema su potpuno mrtve, tako da mi ne očekujemo da će se policija i nadležni organi u njegovom slučaju ponašati nešto drugačije nego u oodnosu na slučaj Čake Ivanovića, vođe navijača "Budućnosti", koji i dalje nevin čami u kazamatu - saopštio je "DF", koji najoštrije osuđuje neosnovanu i prekomjernu primjenu sile policije prema Marku Milačiću.  
 
1
"Prava Crna Gora" o hapšenju njenog predsjednika i ostalih članova
Policijska značka - maska za nezakonitost!
       - U društvu u kojem je policijska značka postala je sinonim i maska za nezakonitost, u kom nas na ulicama presreću i maltretiraju policajci po nezakonitim nalozima, u neustavnim ulogama, van svakog zakonskog okvira, gdje se hapse čestiti ljudi a čuvaju kriminalci, gdje se biju ljudi i lome ruke zbog izgovorene riječi, zbog izraženog mišljenja, gdje služe policajci neznalice svojih dužnosti i ovlašćenja, spremni da biju i ubiju da bi zaštitili kriminal u najvećim instancama pravosuđa, jutros je umjesto Ivice Stankovića povrijedjen i priveden Marko Milačić, kao i nekoliko članova Prave Crne Gore.
Dakle u neslobodnom društvu, potrebna je hitna reakcija stranih institucija i tijela radi zaštite osnovnih prava i sloboda - saopštila je "Prava Crna Gora" (saopštenje prenosimo integrakno) povodom hapšenja njenog predsjednika i ostalih članova. 
 
1
Lider URA Dritan Abazović najavio da će se pridružiti protestu pokreta "Odupri se" 30. septembra
Pravni sistem u - totalnoj atrofiji!
- Svakome je jasno da je ovaj sistem dotakao dno, da se Crna Gora nalazi u totalnoj atrofiji pravnog sistema i da ljudi koji treba da štite zakon, pa samim tim čuvaju građane i pravni poredak su ljudi koji su ili ogrezli, ili povezani, ili ćute pred organizovanim kriminalom koji im se dešava pred očima - naglasio je povodom aktuelnog snimka Dritan Abazović, lider GP URA, i dodao da URA apsolutno podržava vaninstitucionalnu borbu, te da će se pridružiti protestu pokreta "Odupri se" 30. septembra, kao i svim drugim protestima koji, kako je rekao, imaju smisla.  
 
1
Ponovo se oglasio odbjegli biznismen Duško Knežević
Svadba - pravi momenat za proteste!
          - Milo, poput velikana, hoće da napravi svadbu gdje je dvor, gdje su bili Karađorđevići, oće da pokaže to uz zvuke srpskih pjevača i pjevačica. Siguran sam da hoće da pokaže svoju moć, snagu, ali mislim da je to jako dobro što se u ovom momentu dešava u Crnoj Gori jer to će izazvati jako veliku reakciju crnogorskoog naroda. Narod koji nema leba da jede, koji je na ivici egzistencije, gdje se jedna Crna Gora odselila i živi u inostranstvu...tako da smatram da je sama ta svadba veliki, pravi momenat za proteste i nemire u Crnoj Goi, da je to samo dolivanje ulja na vatru i da će takvo rasipanje, svadba koja će sigurno koštati milione samo pokazati bahatost režima i samog Mila Đukanovića. Vidjećemo kako će se završiti ta svadba. Možda će da bude kao kod Bore Stankovića - oglasio se opet odbjegli biznismen Duško Knežević, koji je sinoć odgovarao na pitanja pristalica. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|