2
Građansk inicijativa "21. maj" upozorava
Spajić i Milatović kreirali - bankrot!

- Ovim programom uništen je zdravstveni fond, destimulisana je i poreski opterećena poslovna zajednica, podstaknuta je unutrašnja inflacija i istovremeno je pokrenuta spirala administrativnog i nerealnog uvećanja zarada i drugih javnih izdataka - uka zuje GI "21. maj" i napominje;
- Time su Spajić i Milatović kreirali ekonomsku politiku koja sa svakim narednim danom Crnu Goru gura u zaduživanjeajivanje privrede i bankrot. Istovremeno, njihovi nastavljači u liku uzurpatorskog Abazovićevog kabineta samo su dinamizirali ono što je već bilo naopako postavljeno”, kažu u saopštenju.

Zato će, kako dodaju, do kraja marta sve legalne i profitabilne kompanije morati da jednokratno plate porez na dobit po stopi od 15 odsto što je uvećanje za 70 odsto u odnosu na raniju poresku stopu, pri čemu isto važi i za porez po odbitku na dividende i udjele u dobiti.
- Time je oporezivanje kompanijske i vlasničke dobiti zajedno poraslo sa 18 na 30 odsto. Pritom, te stope su podignute sa devet na 15 odsto, dok je povlastica za jednokratno plaćanje poreza kao i opcija višekratne isplate poreza ukinuta, a pritom je sve urađeno i da bi Crna Gora izgubila fiskalnu konkurentnost u odnosu na Srbiju gdje se od ranije primjenjuje stopa od 15 odsto - ističu u saopštenju.
Dodatno, javnost, kažu, treba da zna da se brojne budžetske obaveze ne isplaćuju.
- Što je prethodno radio Spajić, a onda nastavile Dritanove "poreske i legalističke vlasti" tako da se u ovom trenutku npr. samo na povraćaj PDV-a čeka više od godinu dana iako je zakonski rok 60 dana. Da zaključimo, zakonit biznis se sve manje isplati, zaposleni u privatnom sektoru se mogu nadati sniženju zarada i otkazima, zaposleni u pretrpanom i nesposobnom javnom sektoru mogu još nedugo da primaju nerealne zarade, dok je državi stavljena dužnička omča oko vrata, a neznavena parlamentarna većina zajedno sa prozaičnom "Evropom sad" samo neka nastavi da obmanjuje i podvaljuje - zaključuju u saopštenju.




Posjeta : 151