1
postoje dvije vrste masnog tkiva - "zločesto" bijelo i "dobro" smeđe
Umočite noge u hladnu vodu i - smršavite

    Pretili ljudi imaju previše masnog tkiva, to je jasna stvar. No neka istraživanja pokazuju da nas određena vrsta masnog tkiva čini mršavijima. To masno tkivo je smeđe tkivo, za razliku od bijelog koje se nakuplja ispod kože na trbuhu i bedrima i čini nas debljima.

Smeđe tkivo ima funkciju zagrijavanja, a to čini tako da podstiče rad metabolizma, a tada tijelo počinje iskorištavati "loše", bijelo masno tkivo.
Inače, smeđe masno tkivo imaju bebe, a pomaže im zadržati tjelesnu temperaturu nakon rođenja. Donedavno se mislilo da ta vrsta masnog tkiva nestaje nakon dojenačke dobi.
No sad je dokazano da ova vrsta masnog tkiva ostaje u tijelu do odrasle dobi. Osim toga, neki ljudi, gotovo u pravilu mršaviji, imaju više smeđeg masnog tkiva nego drugi. Tako se može objasniti činjenica zašto neki lakše održavaju željenu tjelesnu težinu nego drugi.
Dakle, sve u svemu, naučnici vjeruju da podsticanje smeđeg masnog tkiva može smanjiti količinu bijelog masnog tkiva.
Zasigurno se pitate kako možete aktivirati smeđe masno tkivo. Nije lako, a niti ugodno.
Budući da je svrha smeđeg tkiva zaštititi bebe od hlađenja, čak se i logikom može lako doći do zaključka da će se ono pojaviti ako se osoba "ohladi", odnosno ako temperatura padne ispod normalne tjelesne.
U nekoliko istraživanja dobrovoljci su izlagani hladnim prostorijama ili pak samo posudi punoj hladne vode u koju su umočili noge. Smeđe masno tkivo pokazivalo se svaki put kad bi tjelesna temperatura ispitanika pala.
Sljedeći je korak ispitati može li se ovaj učinak postići lijekovima.
Ono što možete "prirodnim putem" napraviti jeste više se izlagati hladnoći, bilo da je riječ o vanjskim prostorima zimi ili pak smanjivanju grijanja zimi u stanu.
- Prije samo 30 godina bilo je teže zagrijati se nego je to slučaj danas. Danas su naši domovi, automobili, dućani i uredi zagrijani i gotovo svugdje kamo idemo je toplo - kažu naučnici.
Dakle, u nadolazećoj zimi nemojte se previše grijati. Izađite na snijeg, a kad ste u zatvorenom prostoru jednostavno uštedite na grijanju.





Posjeta : 1294