1
Dok je "obična", sezonski grip najopasnija za starije
"Svinjski grip" najviše ugrožava - trudnice i djecu!

    Dok je "obična", sezonska gripa najopasnija za starije osobe, svinjska gripa najviše ugrožava trudnice i djecu do pet godina starosti, upozoravaju stručnjaci.


Svijet se naveliko priprema za pandemiju koja se širi brže nego ijedna dosad. Tako je više od stotinu učenika i učitelja iz SAD i Velike Britanije smješteno danas u Pekingu u karantin, nakon što je kod njih osam otkriven svinjski grip.
Upitan početak škole
U nekim zemljama, poput Velike Britanije, upitan postaje i početak sljedeće školske godine, a stručnjaci upozoravaju na još jedan moment: vakcine, koje se očekuje za koji mjesec, a više od 70 odsto količina proizvodiće se u Evropi, moglo bi se početi naveliko primjenjivati prije nego li se dovoljno ispita ima li opasnih nuspojava!
- Vakcina protiv svinjskog gripa, koji se najviše širi među djecom, distribuiraće se u mnogo većim količinama nego ono protiv sezonske gripe - upozorava prof. dr. Adam Finn, pedijatar sa Sveučilišta u Bristolu.
U Londonu je u petak umrlo petomjesečno dijete, a nekoliko dana prije 39-godišnja žena koja je tek rodila.
Slijedeći V. Britaniju i Francusku, Njemačka je naručila stvaranje zaliha vakcina protiv svinjskog gripa, kako bi spremno dočekala glavni udar pandemije, koji se očekuje ove jeseni. Doduše, broj potvrđenih slučajeva vrlo je različit diljem Evrope, ali nijedna zemlja u EU nije pošteđena.
Evropski centar za sprečavanje zaraze i kontrolu u Stockholmu objavio je da je broj potvrđenih slučajeva u EU te u Norveškoj, Švajcarskoj i Islandu u petak dosegnuo ukupno 15.774, a dvije trećine tih slučajeva otpada na V. Britaniju. U toj je zemlji dosad bilo 29 umrlih, ali procjenjuje se da je u dodiru s virusom bilo već možda 100.000 ljudi.
Britanci genetski skloniji?
Budući da je Ujedinjeno Kraljevstvo jedina zemlja u Evropi gdje je broj potvrđenih slučajeva svinjske gripe prešao 10.000, tamo se postavlja pitanje zašto je to tako, ali odgovor nitko ne zna. Neki misle da su razlog genetski faktori, ali stručnjaci se još ne izjašnjavaju.
Druga po broju slučajeva u Europi je Šanija, sa 1222 potvrđena slučaja i četiri smrti od svinjskog gripa, a ta je zemlja radi prevencije prekinula saobraćajne veze s Meksikom i Latinskom Amerikom. Najmanje oboljelih je u Litvi - pet osoba.
Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinisanje barem četvrtine populacije, ali glavna direktorica Margaret Chan upozorila je da će većinu dostupnih vakcina pokupovati bogate zemlje. V. Britanija je naručila 132 miliona doza, što je dovoljno da cijelo stanovništvo vakciniše dvaput!





Posjeta : 1193