2
Nastupa veoma toplo vrijeme
Pripremite auto - za ljetnje vrućine!

    Kako nastupa veoma toplo vrijeme i temperature iznad 35 stepeni Celzijusa, bilo bi dobro da automobil pripremite za ljetnje vrućine.

Prema preporukama stručnjaka, zamijenite pneumatike i provjerite pritisak u njima. Osim toga, pre uključivanja klima-uređaja dobro je da ga prekontrolišete u kakvom je stanju. Nije na odmet da zavirite ispod haube i uverite se u stanje sistema i tečnosti za hlađenje motora.
Da motor ne „prokuva”
Prema riječima Milana Božovića, asistenta sa Saobraćajnog fakulteta, zbog veoma visoke radne temperature motora, veoma je važno da se postarate da on ne „prokuva”. Do njegovog pregrevanja može da dođe kad sistem za hlađenje ne može da održava radnu temperaturu rashladne tečnosti i celog motora.
- Radna temperatura agregata je veoma visoka, a kod mnogih proizvođača je ona iznad 90 stepeni Celzijusa. Najčešći razlozi zbog kojih motor ´prokuva´ su otkazivanje ventilatora ili regulatora radne temperature motora. Naime, ukoliko kontakti na ventilatoru nisu ispravni ili merači temperature, on se neće uključiti”, kaže za „Blic nedelje” Milan Božović, i objašnjava da je zadatak ventilatora da smanji temperaturu rashladne tečnosti.
Zbog visokih temperatura može da dođe i do otkazivanja regulatora radne temperature motora. Ovaj regulator je u stvari ventil, čiji je zadatak da omogući izmenu rashladne tečnosti u hladnjaku i bloku motora, kada se ona u bloku motora zagreje do gornje dozvoljene granice.
- Ako tada ovaj ventil ne propusti tečnost, temperatura u bloku motora će nastaviti da raste do tačke ključanja. Postoje i drugi slučajevi kada motor ´prokuva´, ali tada je uzrok veća neispravnost. To se dešava, na primer, zbog neispravnosti zaptivka glave motora - kaže Božović.
Kada se menja ulje u motoru
Ulje u motoru nije potrebno menjati češće nego što to preporučuje proizvođač.
Međutim, ako je koncentracija sumpora u gorivu veća od jedan odsto, tada period zamjene ulja (koji je preporučio proizvođač) treba prepoloviti.
- Koncentracija sumpora u gorivu veća je samo u gorivima lošijeg kvaliteta, tako da nije neophodno mijenjati ulja u vozilima s promenom godišnjih doba - kaže Božović.
Da li je klima-uređaj ispravan?
A da biste uživali u vozilu na temperaturi nižoj od spoljašnje, neophodno je da provjerite da li je potpuno ispravan klima-uređaj. Klimu najjednostavnije možete da provjerite tako što ćete je uključiti i vidjeti da li ispušta hladan vazduh. Ukoliko se vozilo rashladi – sistem radi.
- Kad ustanovite da iz klime ne izlazi hladan vazduh, ili se ne uključuje kompresor, onda je najbolje obratiti se ovlašćenom servisu za dijagnostikovanje i eventualno otklanjanje kvara. Najčešći problem sa klima-uređajima je ´curenje´ rashladnog gasa iz sistema. Tada nije moguće ostvariti željeni efekat hlađenja, a ako u sistemu nedostaje veća količina gasa, ne uključuje se ni kompresor”, objašnjava Božović, i dodaje da redovno treba menjati rashladnu tečnost, odnosno onda kad ona izgubi svoja svojstva.
Tokom ljeta nije neophodno često mijenjati rashladnu tečnost, ali je veoma važno voditi računa o nivou ove tečnosti u sistemu za hlađenje. Naime, usled visokih temperatura, rashladna tečnost više isparava, pa je moguća češća promena njenog nivoa.
Pritisak u gumama izmerite pre vožnje
Da bi vožnja u ljetnjim uslovima bila sigurnija i udobnija, neophodno je zamijeniti zimske pneumatike ljetnjim.
Gume treba promijeniti na sva četiri točka, iako ih mnogi vozači mijenjaju samo na pogonskim.
- Važno je redovno kontrolisati pritisak u pneumaticima. Njega treba podesiti prema uputstvu proizvođača vozila. Pritisak u gumama se kontroliše samo kada su pneumatici ´hladni´, odnosno pre vožnje - kaže Božović.




Posjeta : 1357