1
Prema istraživanju Sveučilišta u Virginiji
Mozak slabi - poslije 27.!

    Prema istraživanju Sveučilišta u Virginiji, ljudski mozak pokazuje znakove slabljenja u kasnim dvadesetim godinama. Za potrebe studije napravljen je niz provjera mentalnih sposobnosti na dobrovoljcima, njih više od dvije hiljade.

Rezultati, objavljeni u časopisu "Neurobiology of Aging", pokazali su da bi aktivnija briga o mozgu trebala početi u prvoj polovini dvadesetih godina. Učesnicima pokusa sistemski su se postavljala pitanja iz enigmatike te im se provjeravalo pamćenje i vizualizacija.
Na kraju se došlo do zaključka da ljudski mozak doživljava vrhunac svojih sposobnosti u 22. godini. Pet godina kasnije, mozak već ima poteškoća u brzini reagovanja, racionalizaciji i rješavanju logičkih problema.
S pamćenjem je situacija povoljna sve do 37. godine, a mozak nema problema pri korištenju naučenog znanja do 60 godina starosti. Naučnike su ovakvi rezultati začudili, budući da se dosad vjerovalo da mozak pokazuje znakove starenja mnogo kasnije.
Adekvatna briga za moždane vijuge mogla bi smanjiti ne samo brzinu opadanja mentalnih sposobnosti, nego i učestalost teških bolesti mozga poput demencije i Alzheimerove bolesti koje nisu rijetke niti u pacijentima mlađim od 65 godina.





Posjeta : 1400