0
Poslije odluke članica Opeca da povecaju proizvodnju
Pala cijena nafte!

          Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) postigla je danas dogovor o povećanju proizvodnje nafte za dva miliona barela dnevno ili 8% od 1.jula, u nastojanju spuštanja cijena sirove nafte s 40 dolara po barelu, a takođe je obećan porast proizvodnje za dodatnih 500 000 barela dnevno od 1.avgusta.

          Proteklih nedelja cijene nafte su se uglavnom držale iznad $40 po barelu, podržavane snažnim svjetskim društvenim rastom i geopolitičkim neizvjesnostima, a nakon subotnjih napada islamskih militanata u saudijskom naftnom gradu Khobaru, gdje je poginulo 22 ljudi, cijene nafte dostigle su rekordnih $42,45 po barelu.
          Ovim sporazumom podignute su službene kvote proizvodnje kartela na 25,5 miliona barela dnevno, tako da predstavlja kompromis između Saudijske Arabije, koja je predlagala da se proizvodne kvote odmah povećaju za 2,5 miliona barela dnevno, i zemalja poput Irana i Venezuele koje su se zalagale za manje povećanje.
          Nakon sporazuma cijena barela sirove nafte na njujorškom tržistu spustila se 68 centi na $39,28, a barel sirove nafte Brent na londonskom tržistu pao za 46 centi na $36,40.



BBC

Posjeta : 1273